quote:
Op vrijdag 14 januari 2022 19:10 schreef stavromulabeta het volgende:[
afbeelding ]
• Pizza met gekaramelliseerde uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas uit The New York Times Cookbook van Amanda Hesser
• The NYT Cookbook is een van mijn favoriete kookboeken, ook al kook ik er veel te weinig uit. Een encyclopedisch werk (zonder fotos of afbeeldingen maar met prachtige typesetting) met gepubliceerde recepten uit de afgelopen 150(?) jaar New York Times en allemaal persoonlijk nagekookt door Amanda Hesser. Deze pizza is daar geen uitzondering op. Het pizzadeeg is het beste pizzadeeg dat ik ooit zelf gemaakt heb. Dat blijft in de roulatie. De topping van uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas is een smaakexplosie van zilte, zoete en pittige accenten. Zelfs mijn blauwschimmelkaashatende vriendin vond het lekker. Een 9,5.
reviewIk heb de mijne binnen. Het is een indrukwekkend, imposant boek, ik kan niet anders zeggen. Precies 1.000 pagina's, hard kaft, komt telefoonboek-achtig over. Zelfs als het een studieboek was, is hij zeer indrukwekkend. Het formaat, de dikte, de "vulling". Hij kwam aan in een grote doos. Alleen de Telegraaf-T op de grijze harde kaft is even wennen. Er staan trouwens wel degelijk foto's in, maar niet van de gerechten.
Als je er aan begint is het gelijk al een leesboek (een gigantische wel) om 's avonds aan tafel mee te gaan zitten. Je krijgt er rode koontjes van als je bladert, zo massaal en de sfeer in de teksten spat er van af. De gerechten zijn per recept vergezeld met kleurrijk geschreven introducties, waarin iets over de geschiedenis wordt verteld, over het hoe en waarom en/of wat de schrijfster er van vindt of waar ze tegen aan liep bij het koken. Dat maakt dit boek uniek. Elk recept sluit af met gerechten die erbij passen.
Het is wel zo dat als je in de eerste plaats op zoek bent naar al het eten van de Amerikaanse keuken door de geschiedenis met alle standaard Amerikaanse recepten, dan moet je dit boek niet kopen. Want dat is dit boek niet. Een recept als de aloude Lemonade die je altijd voorbij komen in zomersettings van Amerikaanse films en series vind je hier niet in (ik geef toe, tot mijn teleurstelling). De smakelijke chilibowl zul je tevergeefs zoeken en telt het recept voor de clubsandwich niet meer dan welgeteld vier regels dat blijkbaar geschreven is door een inzender op zondagochtend na een doorgezakte zaterdagnacht. Wel staat er tot mijn verrassing in hoe je popcorn maakt en vond ik meerdere recepten voor pizzadeeg. Alle recepten komen uit het archief van de New York Times, de namen staan er netjes in vermeld. En wat het echt lollig maakt is dat ze per onderwerp chronologisch gerangschikt zijn. Het eerste recept van de soepen begint bijvoorbeeld op 1877 als ik me niet vergis en eindigt in 2019 (spijker me er niet vast).
De gerechten zijn een verlengde van de klassieke Amerikaanse gerechten, met als interessante aanvulling veel smikkelwaar uit andere landen. Het is eten waar je mee voor de dag kunt komen in een gezelschap en als je het recept beter zelf kunt eten (bijvoorbeeld omdat het er niet uitziet, maar wel heel heel erg lekker is, zoals een bepaalde uiensoep), schrijft de schrijfster dat er ook bij. Hoewel de doodgewone houthakkershamburger niet in het boek staat, zo één die je bij de punch op een Amerikaanse bbq, staat er wel een burger in die je in een restaurant aan een rijke smulpaap kunt voorzetten, hoewel die niet moeilijk is te maken.
Het boek is doorspekt met geschiedenisbalken (de uitvinding van de hamburger staat er niet in, die van de hotdog nou weer wel, dat maakt het boek wel bijzonder) en ik raad ook iedereen aan eerst een avondje in het boek lekker te gaan bladeren, daar ben je zeker een paar uurtjes zoet mee. Doe dat wel 's avonds, het boek begint met de dranken en driekwart daarvan zit een stevig percentage alcohol in. Maar ik las ook een aantrekkelijk theerecept.
ps. Mocht je geïnteresseerd zijn in de basis-Amerikaanse keuken, dan raad ik je "How to cook everything" (een basisboek waarin je alles wordt geleerd) aan. En als je daarnaast ook een nog een geschiedenisfan bent, download dan The Boston cooking-school cookbook van Fannie Merrit Farmer, een standaardwerk die edities kent uit zowel de 19e eeuw als de 20e eeuw, waarin je je in de 19e eeuw op het Amerikaanse platteland waant met o.a. veel southern cooking.
[ Bericht 3% gewijzigd door -Sigaartje op 29-01-2022 15:33:49 ]