abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 14 september 2021 @ 16:34:37 #51
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201355370
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 september 2021 16:21 schreef Hanca het volgende:
Ondertussen zijn er allerlei invallen in het ministerie van Scholz op verdenking van fraude en witwassen: https://www.tagesschau.de/inland/btw21/scholz-cum-ex-fiu-101.html
https://m.tagesspiegel.de(...)%2Fwww.google.com%2F
https://www.spiegel.de/po(...)48-9b09-f284ff9f75ce

Als daar de komende 1,5 week toch iets uit komt of als er maar genoeg twijfel wordt gewekt, kan het zo maar weer helemaal om slaan.

In de laatste peiling is het CDU ook al weer iets gestegen: https://www.sueddeutsche.(...)orsa-union-1.5408612
Als ik naar de verschillende peilingen kijk is er een flinke foutmarge, ik vermoed dat de verschillende peilingen verschillend meten of andere correctie algoritmes gebruiken.
Anderen in 1 week tussen de 6 en 10%
Union over 2 dagen tussen de 20,5 en 23%
pi_201365067
40% van de kiezers zweeft nog:

https://www.faz.net/podca(...)-offen-17536993.html


Dat is echt een gigantisch percentage, alles kan dus nog volledig over de kop.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201365392
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 16:13 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Annalena heeft het boek duidelijk niet zelf geschreven, niet dat zij alles gecopy paste heeft, nee, zelfs dat heeft ze laten doen. Ben benieuwd wanneer naar buiten komt wie het wel heeft geschreven, euh, samengesteld.
raar dat die 'onderzoeker het boek "Die Aufsteiger-Republik - Zuwanderung als Chance" uit 2009 neemt van Armin Laschet..
zelfs gratis te downloaden: https://armin-laschet.de/(...)rung-als-Chance-.pdf

dat boek is zo oud, weinig van wat erin staat past bij de huidige politieke cultuur en evenmi bij de standpunten die Laschet nu inneemt...

dat boek is een pleidooi voor meer immigratie, een cultuur gericht op effectieve en snelle integratie van alle mensen die naar duitsland willen komen.
Ook een sterk pleidooi voor een versterking van Onderwijs en juist het inbinden van Onderwijs binnen de Integratiepolitiek (waarbij hij ietwat voorbij gaat aan de moeizame federale structuren in het duitse onderwijs die een nationale versterking van het onderwijs juist enorm moeizaam en traag maken en ook nu nog steeds tot veel problemen leid)
zou je het in één woord moeten omschrijven, valt vooraf de zin "Wir schaffen das" in, maar die uitspraak kwam zelfs pas 6 jaar daarna.

Ik vrees echter dat Laschet aan zo goed als niks wat in dat boek geschreven staat, daadwerkelijk nu graag herinnert wil worden of kan aangeven in welke zin het huidige CDU-programma overeenkomt met zn voorstellen toen.

Los daarvan is totale Quatsch om de vereisten van bronvermelding bij gewone populaire opinierende boeken van politici gelijk te stellen met de eisen aan correcte bronnen voor wetenschappelijke uitgaves...
en dat is helaas een 'trucje' dat die Stefan Weber toepast, dat opgekomen is nadat er veel ophef gemaakt werd van de doctorscriptiues van verschillende duitse politici die afgestudeerd waren (iets dat Baerbock niet is, en vervolgens voor sommigen gelijk ook tot 'schandaal' gemakt moest worden omdat dat niet expliciet op haar CV vermed was)
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  woensdag 15 september 2021 @ 09:36:53 #54
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201382356
quote:
0s.gif Op maandag 13 september 2021 14:10 schreef Jan_Onderwater het volgende:
De Volkskrant,
[..]
LOL ik vraag mij af wat daar nieuw aan is, Duitsland hééft hoge belastingen, zeer trage bureaucratie en een kwakkeleconomie.
Inderdaad, dat heeft ook weinig met socialisme te maken. Eerder met etatisme, wat imo de ideologie is van zowel CDU/CSU als SPD.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  donderdag 16 september 2021 @ 12:25:18 #56
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201382865
Tja, alles moet geregeld zijn, door de staat, alles moet uitdrukkelijk zijn toegestaan of verboden, geen eigen verantwoording, als er wat gebeurd moet er altijd iemand zijn die schuldig is.
  vrijdag 17 september 2021 @ 08:46:11 #57
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201394861
Een vernietigende kritiek op ARD en ZDF hoe zij het TV debat hebben aangepakt
quote:
Wat ARD en ZDF doen is geen journalistiek - het is een poging tot paternalisme.

Net als de Triell op RTL lijdt het programma aan een verkeerde casting. De opstelling van twee rood-groene toppolitici tegen een zieke kandidaat van de Unie zorgt voor een vertekend beeld in de media. Uit het oogpunt van machtspolitiek ontbreekt ook de beslissende man.
Dit is precies hoe vertekende beelden worden gecreëerd in de media: Triell van gisteravond op ARD en ZDF had - net als zijn voorganger op RTL - te lijden onder de verkeerde casting:
1. de koppositie - twee rood-groene toppolitici tegen een kwakkelende kandidaat van de Unie - wekt de indruk dat het land in deze verkiezingscampagne naar links is opgeschoven. Financiële herverdeling en regulerend ingrijpen stonden herhaaldelijk op het spel. Het scheppen van rijkdom verscheen in de rol van statist. Als u nog niet bent vergeten hoe u verbaasd moet zijn, zult u verbaasd zijn: hoe kunnen twee partijen die volgens alle peilingen samen nauwelijks 30 procent van de kiesgerechtigden vertegenwoordigen, tweederde van de politieke zendtijd kapen en op die manier hun agenda bepalen?
We herinneren ons: Annalena Baerbock is alleen in de ronde omdat ze beweert dat ze voor het kanselierschap strijdt. Volgens alle peilingen is het onrealistisch dat zij daar als regeringsleider zal eindigen. Maar sinds wanneer geeft een zelfbenoeming met de titel "kandidaat voor het kanselierschap" haar recht op deze onevenredige publieke aanwezigheid?
3 De stem van de liberale middenklasse, die een tegenwicht had kunnen vormen, werd door de TV-makers opzettelijk weggelaten. Dit gaat niet over de FDP. Het gaat over het opzettelijk vernauwen van de debatruimte. Dit is geen journalistiek, dit is een poging tot paternalisme: Woorden als markteconomie en persoonlijke verantwoordelijkheid, en niet eens stijgende inflatie kwamen gisteren in 90 minuten voor. Wat we daar zagen en hoorden is ook Duitsland - maar niet alleen.

Ook op het gebied van de machtspolitiek ontbreekt de beslissende speler - ARD en ZDF gaan hieraan voorbij.
Ook in termen van machtspolitiek ontbreekt de beslissende speler in dit formaat. Uiterlijk op dit moment zouden de hoofdredacteuren van ARD en ZDF wakker moeten zijn geworden. Noch Scholz, noch Laschet zullen naar alle waarschijnlijkheid hun doel kunnen bereiken zonder de liberale parlementsleden en hun leider. Daarom is het geen hobby, maar een eerste journalistieke plicht om een paar dagen voor deze beslissing over de richting te luisteren naar liberale standpunten.
5 De poging om het Amerikaanse presidentiële debat en daarmee de vraag "Hij of ik?" te kopiëren is reeds mislukt in zijn opzet. In het Amerikaanse systeem van meerderheidsstemmen komt deze TV-formule precies overeen met de democratische grondwet van het land. Dit is niet het geval in Duitsland met zijn coalitieregeringen.
Conclusie: De beschuldiging van op zijn minst roekeloze manipulatie van de kiezers hangt in de lucht. Temeer daar de TV-stations, die gefinancierd worden door de omroepbijdragebetaler, geenszins vrij zijn in het casten van hun politieke topformats. Het door het Grondwettelijk Hof vastgelegde "beginsel van degressieve gelijkheid van kansen" is van toepassing, waarbij niet alleen moet worden uitgegaan van de laatste verkiezingsuitslag (Groenen 2017: 8,9 procent), maar ook van de slaagkansen van de politieke groeperingen (Groenen: 15 procent, FDP: 13 procent) bij de komende verkiezingen.
Het gaat er niet om Christian Lindner een plezier te doen. Het gaat erom ons een plezier te doen. De levensader van deze vrije maatschappij is pluralisme, en daarom kunnen wij niet onverschillig staan tegenover een vernauwing van de denkruimte.
De filosoof Karl Jaspers spoort allen die met gelijkmoedigheid reageren op de afwijzing van andersdenkenden aan waakzaam te zijn. Hij was zeer streng op dit punt:
Onverschilligheid is de mildste vorm van onverdraagzaamheid

Gabor Steingart is in D een van de meest vooraanstaande Journalisten.
pi_201407143
twitter

Moest zijn: 'Iedereen: AfD moet Duitse gedichten kennen' :P
pi_201409697
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 september 2021 08:46 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een vernietigende kritiek op ARD en ZDF hoe zij het TV debat hebben aangepakt
[..]
Gabor Steingart is in D een van de meest vooraanstaande Journalisten.
Ach 'vooraanstaan' zegt ook niet alles...
Die heeft zn beste tijd ook achter zich (tot zn onterechte ontslag bij het Handelsblatt, wat hem toen veel steun uit alle richtingen opleverde, maar niet echt hielp)


Dat stuk komt op mij een beetje over als kritiek leveren enkel om een specifieke doelgroep aan te spreken (degenen die tegen publieke omroepen zijn) en wat vitten op de keuze 3 kandidaten te laten debateren.


Komende zondag zal het Triell bij de commerciele omroep zijn, niet echt te verwachten is dat dat opeens volledig anders zou zijn.

In dat opzicht moet ik wel terugdenken aan 2013, toen de bekende duitse TV-entertainer Stefan Raab voor de commercielen als moderator dat Kanzler-debat mede leidde en opviel door een hele eigen stijl van vragenstellen.
Dat leverde ook een hoop kritiek op én beviel toen bv Angela Merkel opzichtig niet.
Ikzelf vond het wel verfrissend...
Maar zoiets heb je altijd.


Wat betreft de keuze drie deelnemers te kiezen vind ik dat volledig te rechtvaardigen omdat dit nu eenmaal vooraf bepaald moet worden.
Had men toen dogmatisch vastgehouden aam slechts twee deelnemers en de twee best svorende partijen uitgenodigd, had men Olaf Scholz niet moeten uitnodigen, wat toch gezien de ontwikkeling nu een gemis zou zijn geweest
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_201453732
quote:
0s.gif Op maandag 13 september 2021 09:44 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Gisteravond TV debat, dit zijn actueel de cijfers
[ afbeelding ]

Linkspartei gaat hard op de kiesdrempel af.
Overigens is de kans héél groot dat de Linken sowieso wel in de Bundestag komen, ook als ze onder de kiesdrempel van 5% scoren qua zweitstimmen.

de regel is namelijk dat een partij meetelt bij de zweitstimmen als ze _ofwel_ de kiesrempel van 5% overschrijden, _of_ meer dan drie direktmandaten halen.... en dat laatste lijkt bij de Linken redelijk zeker.
vorige keer haalden ze er 5, 4 in Berlijn en 1 in Leipzig II

zeker in Berlijn hebben een ze een prima kans zeker een aantal wahlkreise in oostberlijn, vooral Lichtenberg en deels Marzahn en Pankow te halen (zeker 2 wahlkreise zijn redelijk zeker Lichtenberg I en 4... in ongeveer 6 staan ze aan de leiding, maar zijn meestal met de SPD in een strijd om de winst verwikkeld)
https://www.wahlkreisprognose.de/trends-in-berlin/
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  dinsdag 21 september 2021 @ 13:01:42 #61
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201453889
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 12:51 schreef RM-rf het volgende:

[..]
Overigens is de kans héél groot dat de Linken sowieso wel in de Bundestag komen, ook als ze onder de kiesdrempel van 5% scoren qua zweitstimmen.

de regel is namelijk dat een partij meetelt bij de zweitstimmen als ze _ofwel_ de kiesrempel van 5% overschrijden, _of_ meer dan drie direktmandaten halen.... en dat laatste lijkt bij de Linken redelijk zeker.
vorige keer haalden ze er 5, 4 in Berlijn en 1 in Leipzig II

zeker in Berlijn hebben een ze een prima kans zeker een aantal wahlkreise in oostberlijn, vooral Lichtenberg en deels Marzahn en Pankow te halen (zeker 2 wahlkreise zijn redelijk zeker Lichtenberg I en 4... in ongeveer 6 staan ze aan de leiding, maar zijn meestal met de SPD in een strijd om de winst verwikkeld)
https://www.wahlkreisprognose.de/trends-in-berlin/
Interessant, het systeem is nog complexer dan ik al dacht. Vraag is dan, met hoeveel zetels komen ze in het parlement als ze onder de 5% duiken maar wel een aantal directe mandaten behalen. De volle, laten we zeggen, 4,8%?
pi_201454003
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:01 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Interessant, het systeem is nog complexer dan ik al dacht. Vraag is dan, met hoeveel zetels komen ze in het parlement als ze onder de 5% duiken maar wel een aantal directe mandaten behalen. De volle, laten we zeggen, 4,8%?
Zoals ik het altijd begrepen heb vervalt dan de kiesdrempel en geldt het percentage van 4,8% aan zetels, hoeveel dat exact zijn hangt ook nog van andere factoren (Erststimmen, aantal partijen boven de kiesdrempel, Ausgleichsmandate, Überhangmandate...) af.

[ Bericht 3% gewijzigd door J.B. op 21-09-2021 13:14:39 ]
  dinsdag 21 september 2021 @ 13:13:37 #63
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201454067
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:08 schreef J.B. het volgende:

[..]
Zoals ik het altijd begrepen heb vervalt dan de kiesdrempel en geldt het percentage van 4,8% aan zetels, hoeveel dat exact zijn hangt ook nog van andere factoren (Erststimmen, aantal partijen boven de kiesdrempel, Ausgleichsmandate, Überhangmandate...) af.
Vandaar dat het exacte aantal zetels meestal dagen na de verkiezingen pas bekend is.
pi_201454089
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:13 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Vandaar dat het exacte aantal zetels meestal dagen na de verkiezingen pas bekend is.
Juist, en over Ausgleichsmandate en Überhangmandate gesproken, in principe heeft de Bondsdag 598 zetels maar dankzij die bijkomende mandaten zijn dat er momenteel... 709.
  dinsdag 21 september 2021 @ 13:19:24 #65
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201454149
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:15 schreef J.B. het volgende:

[..]
Juist, en over Ausgleichsmandate en Überhangmandate gesproken, in principe heeft de Bondsdag 598 zetels maar dankzij die bijkomende mandaten zijn dat er momenteel... 709.
Goddank is er een kiesdrempel, stel je voor die was er niet, dan hadden de Bibeltreue Christen, Die Partei, de Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands, Lobbyisten für Kinder etc etc ook allemaal een of twee zetels
  dinsdag 21 september 2021 @ 13:25:25 #66
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201454224
Van twitter:



Ik zag ook een verdeling van de zetels in een ander plaatje - kan ik even niet meer vinden - en daarin werden SPD + CDU/CSU gezamenlijk op iets meer dan de helft van de zetels geschat.
  dinsdag 21 september 2021 @ 13:35:16 #67
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201454415
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:25 schreef VoMy het volgende:
Van twitter:

[ afbeelding ]

Ik zag ook een verdeling van de zetels in een ander plaatje - kan ik even niet meer vinden - en daarin werden SPD + CDU/CSU gezamenlijk op iets meer dan de helft van de zetels geschat.
Als Rood Rood Groen een meerderheid haalt is het denk ik vrij snel geregeld.
  Moderator dinsdag 21 september 2021 @ 20:59:05 #68
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_201460819
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:35 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Als Rood Rood Groen een meerderheid haalt is het denk ik vrij snel geregeld.
Lijkt me een ramp :X In minder sterke Duitse economie schaadt de onze ook.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_201461430
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 20:59 schreef derLudolf het volgende:

[..]
Lijkt me een ramp :X In minder sterke Duitse economie schaadt de onze ook.
In diverse, ook belangrijke, deelstaten heeft die Linke al mee geregeerd en waren al vergelijkbare coalities. En aangezien de deelstaten eigenlijk machtiger zijn dan de nationale regering op binnenlands terrein, denk ik dus dat je overdrijft.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201461458
Over mogelijke coalities vond ik deze ook wel interessant: https://www.zeit.de/polit(...)%2Fwww.google.com%2F
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  dinsdag 21 september 2021 @ 23:27:24 #71
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201463261
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 20:59 schreef derLudolf het volgende:

[..]
Lijkt me een ramp :X In minder sterke Duitse economie schaadt de onze ook.
Er is geen enkel argument dat dit de economie en daarmee de onze significant zou beschadigen.
pi_201466040
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:35 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Als Rood Rood Groen een meerderheid haalt is het denk ik vrij snel geregeld.
De SPD wil liever GroKo dan rood rood groen.
pi_201466063
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:35 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Als Rood Rood Groen een meerderheid haalt is het denk ik vrij snel geregeld.
Dat waag ik te betwijfelen, gezien de houding van de SPD en Die Linke ten opzichte van het klimaat. Bovendien hebben de vicevoorzitter van de groenen (Habeck) en de vicevoorzitter van de FDP (Kubicki) in 2012 al samen in een coalitie gezeten in Schleswig-Holstein, het zou me niks verbazen als Habeck na de verkiezingen de overhand binnen de partij krijgt gezien de waarschijnlijk toch wel teleurstellende uitslag.

Daarom zie ik wel potentieel dat de Grüne en FDP een alliantie smeden om op die manier maximale concessies te verkrijgen van ofwel de CDU of de SPD, dan zou je dus op ofwel Ampel of Jamaica uitkomen.
  woensdag 22 september 2021 @ 18:33:44 #74
37676 freako
Onverbeterlijke optimist
pi_201472970
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 september 2021 13:08 schreef J.B. het volgende:

[..]
Zoals ik het altijd begrepen heb vervalt dan de kiesdrempel en geldt het percentage van 4,8% aan zetels,
Correct.

Naast de Linke is het overigens ook maar de vraag of de CSU de kiesdrempel haalt. Maar dat maakt voor de CSU weinig uit, die partij haalt zoveel Direktmandate dat via de lijst waarschijnlijk niemand verkozen wordt.

In 2017 won de CSU alle 46 Wahlkreise in Beieren, en 6,2% van de Zweitstimme. Op basis van dat laatste zou de CSU recht hebben gehad op 39 zetels, dus de CSU had 7 Überhangmandate. Zoveel Überhangmandate voor een kleine partij moeten vervolgens gecompenseerd worden met behoorlijk wat extra zetels voor de andere partijen, en resulteerde in een Bundestag van 709 zetels (ipv de 598 die het zou moeten hebben).
pi_201494734
Hoorde vanochtend iemand op WNL zeggen dat FDP en Grünen de toekomst hebben. De jongere generatie zou massaal op die partijen stemmen, en het zal binnen een paar generaties gedaan zijn met Union en SPD. Ik ben benieuwd.

De FDP zat in 2013-2017 niet eens in de Bundestag omdat ze de kiesdrempel niet haalde.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')