abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 23 juli 2021 @ 11:04:48 #1
277627 Seven.
We are Borg.
pi_200499061


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Resistance is futile.
pi_200501625
Wat meer zon mag wel ja, heb voor het eerst in deze periode van het jaar geen overschot aan energie.
pi_200502390
Sinds een paar weken 9 panelen op het dak, 5 richting oost en 4 naar het westen gericht. Het totaal vermogen zou dan bijna 3 KW zijn maar meestal blijft dat rond hooguit de helft hangen gedurende de dag. Nu komt het lijntje om een uur of zeven vrij rap omhoog en blijft daar tot om een uur of negen de zon onder de nok van de overburen zakt.

Tot nog toe geen enkele dag gehad zonder behoorlijke meeropbrengst. Maar ik ben wel heel benieuwd of ik op een druilige dag rond de kerst überhaupt nog enige vorm van productie heb. Rond die tijd ga ik pas zien of het aantal panelen een beetje in evenwicht is met mijn verbruik.

De oost-west opstelling is bewust gedaan ivm met het aflopen van de salderingsregeling. De komende jaren heb ik dus de tijd om daar verder op in te spelen. Ik zie echter niet hoe je zonder batterij ooit je gebruik en opwekken in balans kunt krijgen. Apparaten als een keukenboiler of koffiezetter en zeker een inductieplaat gebruiken gedurende korte tijd meer dan de panelen leveren en omgekeerd zal je altijd momenten hebben dat je nauwelijks stroom verbruikt en dus bijna alles teruglevert.
pi_200505169
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 14:03 schreef qajariaq het volgende:
Sinds een paar weken 9 panelen op het dak, 5 richting oost en 4 naar het westen gericht. Het totaal vermogen zou dan bijna 3 KW zijn maar meestal blijft dat rond hooguit de helft hangen gedurende de dag. Nu komt het lijntje om een uur of zeven vrij rap omhoog en blijft daar tot om een uur of negen de zon onder de nok van de overburen zakt.

Tot nog toe geen enkele dag gehad zonder behoorlijke meeropbrengst. Maar ik ben wel heel benieuwd of ik op een druilige dag rond de kerst überhaupt nog enige vorm van productie heb. Rond die tijd ga ik pas zien of het aantal panelen een beetje in evenwicht is met mijn verbruik.

De oost-west opstelling is bewust gedaan ivm met het aflopen van de salderingsregeling. De komende jaren heb ik dus de tijd om daar verder op in te spelen. Ik zie echter niet hoe je zonder batterij ooit je gebruik en opwekken in balans kunt krijgen. Apparaten als een keukenboiler of koffiezetter en zeker een inductieplaat gebruiken gedurende korte tijd meer dan de panelen leveren en omgekeerd zal je altijd momenten hebben dat je nauwelijks stroom verbruikt en dus bijna alles teruglevert.
Ik heb 8x300 op het zuiden en haal alleen op het midden van een top dag ook bijna die 2400 die het maximaal aan kan, met wat op oost en west ga je die piek never halen.
pi_200505627
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 16:24 schreef JDx het volgende:

[..]

Ik heb 8x300 op het zuiden en haal alleen op het midden van een top dag ook bijna die 2400 die het maximaal aan kan, met wat op oost en west ga je die piek never halen.
Ik had ook absoluut niet verwacht dat het ooit ook maar in de buurt van het maximum zou komen. Ik vind het zelf wel mooi dat de opbrengst al behoorlijk is als de zon boven de nok van de achterburen is en best goed door gaat tot de schaduw van de voorburen de panelen bereikt. Gedurende de hele dag een mooie opbrengst dus met wel een piek rond de middag maar niet extreem.

Omdat ik ze net heb val ik van de ene in de andere verbazing, een mooie tijd beleef ik dus :)
pi_200506626
Mijn beste maand was juni met 308 kWh... denk niet dat juli beter wordt.
Facts don't care about your feelings
pi_200507288
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 18:30 schreef YoshiBignose het volgende:
Mijn beste maand was juni met 308 kWh... denk niet dat juli beter wordt.
Hoeveel miningrigs heb je daarop draaien? :9
pi_200507880
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 19:22 schreef JDx het volgende:

[..]

Hoeveel miningrigs heb je daarop draaien? :9
Heb ik helaas niet ;( en nu te laat met deze videokaart prijzen. Heb hier nog een GTX 1070 maar daar haal je nog geen $2 per dag mee :') ga ik liever gamen.
Facts don't care about your feelings
pi_200510454
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 20:07 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Heb ik helaas niet ;( en nu te laat met deze videokaart prijzen. Heb hier nog een GTX 1070 maar daar haal je nog geen $2 per dag mee :') ga ik liever gamen.
Ik heb net een kast gekocht voor m'n GTX 980, daarmee ga ik klooien, underclocken en wat er ook bij komt kijken, rest van de infrastructuur staat er al, na 3 maanden minen met m'n RTX 2060 Super en GTX 980 moet ik iets van 300 euro hebben + 300 van mezelf, haal ik dan hopelijk een RTX 3060 Ti of hoger om te gamen en gaat de 2060 op de plek van de 980, die is 3 maanden daarna terugverdient, that's the plan.

Trucje herhalen en over een dik jaar 4 - 8 panelen erbij ^^

Dat samen met alle verlaagde lasten moet gratis wonen opleveren, fuck pensioen enzo toch.

Nou weet ik dat minen wel een keer over gaat, maar niet binnen een jaar en overal is energie voor nodig, dus die overtollige energie kan ik wel weer ergens anders kwijt mocht het zo ver komen. Komt wel weer wat nieuws, particulier/zakelijk stroom verkopen aan mensen met een elektrische auto ofzo. Dat soort constructies.

Sowieso denk ik dat er na de salderingsregeling wel een soort van marktje komt waar bedrijven stroom van je op kunnen kopen voor een hoger tarief dan de leverancier je geeft ofzo.
  Moderator vrijdag 23 juli 2021 @ 23:10:35 #10
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_200510815
Zullen we het hier over zonnepanelen hebben en niet het minen van bitcoins of andere Crypto toestanden.

Alvast bedankt !
pi_200512108
Even nog ter update van Enphase.
Ja de garantie is langer, maar de prijs aanzienlijk hoger.
SolarEdge is goedkoper, heeft dezelfde werking (in grote lijnen) en is de garantie te verlengen tot 15-20-25 jaar (voor minder geld).

Dat zou ik dus eerder doen.
Maar wij verkopen beide, het is ons om het even.

En 3-fase, tja. Er zijn hier tal van meningen over.
Mijn oude woning heeft 33x265wp panelen op 2 omvormers van 4800W 1 fase.
Elektrische kookplaat, oven, 3x airco, volledig elektrische warmtepomp.

Geen enkel probleem, en energieneutraal.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_200513582
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 23:10 schreef Vonkenboer het volgende:
Zullen we het hier over zonnepanelen hebben en niet het minen van bitcoins of andere Crypto toestanden.

Alvast bedankt !
Op Tweakers gaat het in het crypto topic weer vaak over zonnepanelen en huizenprijzen en hypotheken, zijn toch wel dingen die vaak samen gaan blijkbaar.

Mensen met zonnepanelen denken na over de lange termijn, vaste lasten omlaag halen, goedkoop wonen, een enkeling misschien aan het milieu ook nog :9

Het is dat forums moeite hebben om te blijven bestaan, want anders had ik misschien wel een apart topic geopend hoe je geld kan besparen en verdienen en zo goedkoop mogelijk leven, maar je hebt gelijk.

Solar panels it is.

(zum mods: op Tweakers hebben ze naast het crypto topic ook aparte topics voor mining en naast het GPU prijzen en levertijden ook een ervaringen topic, maar in die niche topics komt niemand :'( helaas)

Verder ontopic, hoe snel gaat het inmiddels met de prijsdaling en opbrengststijging per paneel?

quote:
8 x Zonnepanelen 300 Wp All Black
1 x Omvormer SolarEdge SE2200 HD Wave
8 x SolarEdge Optimizer P370
1 x Montagesysteem Solar Construct Montagemateriaal - Plat Dak
1 x Volledig all-inclusive installatie
1 x Leveren en opleggen tegels t.b.v. ballast
---
¤ 4255,57 (incl. btw)
Dit was nog geen 3 jaar geleden, nou wilde ik bij dezelfde aanbieder kijken wat dit nu kost, zodat ik weet wat ik ongeveer opzij moet leggen, maar het is zo'n irritante website waar je alleen info in kan vullen en dan nemen ze contact met je op, ik wil gewoon de prijs zien.

Daarom nu bij een andere aanbieder aan het kijken, maar dat is lastig te vergelijken. Wel weet ik dat ik volgens mij de hele boel weer opnieuw aan moet schaffen, 8 panelen, 8 optimizers en een omvormer.

Kan het eventueel wel door dezelfde kabel van boven naar beneden? En dan een grotere omvormer en die oude inruilen of verkopen bijvoorbeeld of gewoon een extra omvormer ernaast, dus 2 losse systemen.

Voorwaarde om dit te doen is wel dat ik over laten we zeggen anderhalf jaar goedkoper uit ben dan meteen 16 panelen, want dat was het plan, na 5-10 jaar uitbreiden, want nieuwer, hogere opbrengst per paneel en prijsdalingen. Dus wat ik wil weten is of de prijzen nog steeds dalen en/of meer opbrengst per paneel.

Ik wil graag 4 erbij, maar dan maar meteen 8 als we toch bezig zijn.

[ Bericht 12% gewijzigd door JDx op 24-07-2021 07:22:29 ]
pi_200514736
Waarom na 3 jaar er nu weer 4 bij?
Lijkt me dat je 3 jaar geleden verkeerd gekozen hebt? ZOu je niet
1) op zijn minst wachten dat deze panelen zichzelf hebben terug verdient (= nog 3 of 4 jaar)
2) Ja kan altijd er voor kiezen een extra installatie er naast zetten, heeft geen effect op de huidige installatie krijg je alleen 8 panelen en 1 omvormer er bij... of het impact heeft op de "lijn" binnens huis, hangt van de locatie en installatie af, bovendien heb ik daar eigenlijk te weinig verstand van.
pi_200518003
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 juli 2021 08:43 schreef namliam het volgende:
Waarom na 3 jaar er nu weer 4 bij?
Lijkt me dat je 3 jaar geleden verkeerd gekozen hebt? ZOu je niet
1) op zijn minst wachten dat deze panelen zichzelf hebben terug verdient (= nog 3 of 4 jaar)
2) Ja kan altijd er voor kiezen een extra installatie er naast zetten, heeft geen effect op de huidige installatie krijg je alleen 8 panelen en 1 omvormer er bij... of het impact heeft op de "lijn" binnens huis, hangt van de locatie en installatie af, bovendien heb ik daar eigenlijk te weinig verstand van.
Na 5 jaar, eind 2022 dus.

En nee dat was een bewuste keuze, kon toen ook 10 nemen, maar heb 8 genomen om over 5-10 jaar uit te breiden met nog eens 8. Was nu nog niet nodig (opbrengst > verbruik) en ga er van uit dat ze steeds beter en goedkoper worden.
  maandag 26 juli 2021 @ 19:15:57 #15
277627 Seven.
We are Borg.
pi_200562336
Damn, de eerste offerte voor 54m plat dak vernieuwen komt terug op 4200 euro :') (gewoon bitumen er overheen, dichten van een paar dakdoorvoeren). Komt neer op zo'n 85 euro per m2.

Maar moet wel gebeuren voor we zonnepanelen leggen. Maar even blijven shoppen :+ .
Resistance is futile.
pi_200563256
quote:
15s.gif Op maandag 26 juli 2021 19:15 schreef Seven. het volgende:
Damn, de eerste offerte voor 54m plat dak vernieuwen komt terug op 4200 euro :') (gewoon bitumen er overheen, dichten van een paar dakdoorvoeren). Komt neer op zo'n 85 euro per m2.

Maar moet wel gebeuren voor we zonnepanelen leggen. Maar even blijven shoppen :+ .
Zo gek lijkt me dat bedrag niet.
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
  maandag 26 juli 2021 @ 20:12:43 #17
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_200563332
quote:
0s.gif Op maandag 26 juli 2021 20:08 schreef Essebes het volgende:

[..]

Zo gek lijkt me dat bedrag niet.
Nee dit idd.... ik had verwacht dat het meer zou kosten.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  maandag 26 juli 2021 @ 20:17:44 #18
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_200563394
Ik vraag me af of we deze maand de opbrengst van mei voorbij gaan, nou was mei ook al redelijk beroerd, maar ik denk dat ze elkaar niet veel gaan ontlopen, met de dagen zoals die eraan komen :{
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  maandag 26 juli 2021 @ 20:26:10 #19
277627 Seven.
We are Borg.
pi_200563492
quote:
0s.gif Op maandag 26 juli 2021 20:08 schreef Essebes het volgende:

[..]

Zo gek lijkt me dat bedrag niet.
quote:
0s.gif Op maandag 26 juli 2021 20:12 schreef Leandra het volgende:

[..]

Nee dit idd.... ik had verwacht dat het meer zou kosten.
45 euro per m2 is gangbaar :+
Resistance is futile.
  maandag 26 juli 2021 @ 20:26:56 #20
277627 Seven.
We are Borg.
pi_200563498
quote:
0s.gif Op maandag 26 juli 2021 20:17 schreef Leandra het volgende:
Ik vraag me af of we deze maand de opbrengst van mei voorbij gaan, nou was mei ook al redelijk beroerd, maar ik denk dat ze elkaar niet veel gaan ontlopen, met de dagen zoals die eraan komen :{
Nee, voor de opbrengst is het geen best jaar :{ .
Resistance is futile.
pi_200563544
quote:
15s.gif Op maandag 26 juli 2021 19:15 schreef Seven. het volgende:
Damn, de eerste offerte voor 54m plat dak vernieuwen komt terug op 4200 euro :') (gewoon bitumen er overheen, dichten van een paar dakdoorvoeren). Komt neer op zo'n 85 euro per m2.

Maar moet wel gebeuren voor we zonnepanelen leggen. Maar even blijven shoppen :+ .
Met nieuwe daktrimmen? En welke kwaliteit dakbedekking?

De prijzen per m2 die je her en der op
Internet leest zijn snel achterhaald en veel te laag.
Vakman pur sang
pi_200563557
quote:
7s.gif Op maandag 26 juli 2021 20:26 schreef Seven. het volgende:

[..]

[..]

45 euro per m2 is gangbaar :+
Hoe lang geleden en in welk deel van Nederland?
Ik hoor en zie echt andere prijzen (plus vele afwijzingen want..geen tijd)
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
  maandag 26 juli 2021 @ 20:41:42 #23
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_200563688
quote:
7s.gif Op maandag 26 juli 2021 20:26 schreef Seven. het volgende:

[..]

[..]

45 euro per m2 is gangbaar :+
Dat zie ik hier ook staan, maar ervaring leert dat de prijzen die op dat soort sites staan over het algemeen best wel heel erg rooskleurig zijn.

Was Dennis er nou nog maar, die kon je zo vertellen wat een normale prijs was, en nou houdt Viva ook al niet op, dus die zal wel niet terugkomen :+
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  maandag 26 juli 2021 @ 20:57:50 #24
277627 Seven.
We are Borg.
pi_200563938
Ik heb nu al 4 sites die aangeven dat 45 euro per m2 een scherpe prijs is. Nou snap ik ook dat je dan wel echt aan de onderkant van de markt zit te roeren dus voor 2250 gaat 'm niet worden maar ergens rond 3000 euro moet wel lukken.

Juni dit jaar, 50 euro per m2
https://www.verbouwkosten.com/dakbedekking/prijzen/
Resistance is futile.
  maandag 26 juli 2021 @ 22:25:14 #25
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_200565336
quote:
7s.gif Op maandag 26 juli 2021 20:57 schreef Seven. het volgende:
Ik heb nu al 4 sites die aangeven dat 45 euro per m2 een scherpe prijs is. Nou snap ik ook dat je dan wel echt aan de onderkant van de markt zit te roeren dus voor 2250 gaat 'm niet worden maar ergens rond 3000 euro moet wel lukken.

Juni dit jaar, 50 euro per m2
https://www.verbouwkosten.com/dakbedekking/prijzen/
En als je via die sites een offerte aanvraagt dan?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')