Precies de reden waarom wij er uiteindelijk niet voor gegaan zijn, 2 jaar geleden. Als je massief houten badkamermeubilair hebt, zitten er stalen platen in om het recht te houden. Plaatmateriaal is weer verlijmd met watervaste lijmen en kopse kanten goed gecoat. Allemaal zaken wat je niet ziet bij regulier meubilair.quote:Op maandag 4 oktober 2021 09:23 schreef Claudia_x het volgende:
Hoe houdt zo'n kast het in een natte ruimte?
Onze badkamer ventileert goed (grote ramen, ventilatierooster, afzuiging), maar het valt me best tegen hoe nat ons meubilair is na een douchebeurt.quote:Op maandag 4 oktober 2021 09:33 schreef bleiblei het volgende:
[..]
Precies de reden waarom wij er uiteindelijk niet voor gegaan zijn, 2 jaar geleden. Als je massief houten badkamermeubilair hebt, zitten er stalen platen in om het recht te houden. Plaatmateriaal is weer verlijmd met watervaste lijmen en kopse kanten goed gecoat. Allemaal zaken wat je niet ziet bij regulier meubilair.
Dus als je kort en niet te warm douched kan je het risico nemen. Maar anders zou ik mee nemen in de overweging dat je het risico hebt dat het kastje na 3-4 compleet krom en afgeschreven is. Hoeft perse zo te zijn, maar het risico is wel aanzienlijk.
Vloer lijkt er wel op inderdaad, daarom vinden we hout er goed bij passen.quote:Op maandag 4 oktober 2021 09:28 schreef Claudia_x het volgende:
Dit is toch de vloer die jullie gaan nemen? Zo mooi met donker hout (en ik vind dit een goed voorbeeld van een compromiskast):
[ afbeelding ]
Het is wel leuk om te doen, maar de positie en hoogte van kraan in de muur zijn dan wel op dit kastje aangepast. Dus de vraag is hoe makkelijk ik het kastje ooit kan vervangen mocht dat nodig zijn.quote:Op maandag 4 oktober 2021 10:13 schreef yinu het volgende:
Praktische bezwaren![]()
Maar op zich wel goed om die van tevoren mee te nemen. Je hebt natuurlijk ook dingen als scheepslak. Als je daarmee een boot waterdicht kunt houden moet het met een kastje ook wel lukken. Maar in hoeverre dat lukt en dat dan ook de laden soepel blijven lopen enzo is natuurlijk weer de vraag... Als je er lol in hebt om zo'n kastje op te knappen en je vindt het niet erg dat het inderdaad over een paar jaar toch niet blijkt te werken, zou ik er voor gaan. Maar zelf ben ik bijvoorbeeld tamelijk slecht in het opnieuw doen van klussen. Dan verlies ik mijn interesse ofzo. En dan zou ik in dit geval dus zomaar 2 jaar met een krom kastje blijven zitten.
2 jaar is vrees ik een positieve inschatting
Ik denk dat @bleiblei het antwoord al geeft: zorg dat je voor de dingen die je later niet aan wilt passen standaardmaten aanhoudt en kijk of de kast daarbij past of dat je de kast er passend bij kunt maken (bijv. met andere poten). Kan dat niet met die kast, dan moet je die kast misschien niet willen.quote:Op maandag 4 oktober 2021 11:38 schreef archito het volgende:
[..]
Het is wel leuk om te doen, maar de positie en hoogte van kraan in de muur zijn dan wel op dit kastje aangepast. Dus de vraag is hoe makkelijk ik het kastje ooit kan vervangen mocht dat nodig zijn.
Ik zit echt in dubio wat te doen.
Haha, dat is vrij ernstig.quote:Op woensdag 13 oktober 2021 11:37 schreef bleiblei het volgende:
Maasbruin is een erg populaire steen bij oude huizen.
Wij liepen er bij onze verbouwing 2 jaar geleden tegenaan dat we ze in de zomer nodig hadden, zo goed als uitverkocht waren en de fabrieken ze pas in de planning hadden om ze weer te maken in januari.
Hebben ze bij Raab Karcher uit heel Nederland alle (halve) pallets die nog op voorraad was verzameld en bij ons uitgeladen. Was een relatief kleine bestelling maar ze hadden geloof ik na die actie nog 300 stenen over bij Raab in heel Nederland.
Het is mij sowieso meegevallen hoe duur solide douchevloeren zijn. En je hebt er elke dag profijt van.quote:Op woensdag 13 oktober 2021 12:07 schreef bleiblei het volgende:
Die ga ik ook onthouden voor toekomstige eventuele badkamerverbouwingen! Ziet er chic uit!
Naar wat ik zo op internet begreep valt of staat het met een goede installatie. Goed uitvullen aan de onderkant zodat het niet kraakt, alsnog kimband toepassen etc.quote:Op woensdag 13 oktober 2021 16:19 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Het is mij sowieso meegevallen hoe duur solide douchevloeren zijn. En je hebt er elke dag profijt van.
Een voegloze vloer is zó fijn! Mijn douchevloer vloer is wel wat dikker: 30 mm. Maar die komt alsnog op dezelfde hoogte uit als de rest van de vloer. (Achteraf hadden we gewoon de gietvloer door kunnen laten lopen, maar ik had toen de badkamer werd gebouwd een andere, niet waterdichte vloer op het oog. Zo gaan die dingen tijdens verbouwingen, zucht.)quote:Op woensdag 13 oktober 2021 16:39 schreef archito het volgende:
[..]
Naar wat ik zo op internet begreep valt of staat het met een goede installatie. Goed uitvullen aan de onderkant zodat het niet kraakt, alsnog kimband toepassen etc.
Ons staat het feit van een gegarandeerd goed afschot en een voegloze vloer t.p.v. de douche ons erg aan. En of het nu straks gelijk met de vloer is ingebouwd of op de tegels en 1,5cm hoger maakt me nog geeneens zoveel uit, maar ambitie is nu gelijk met tegelvloer.
Haha ja, ik had de hsb laten verdikken van 100 naar 120mm omdat ik 100mm steenwol wat weinig vond. Nu zitten we op 5,5 rc met 120mm pir, dat is nog meer dan nieuwbouw.quote:Op donderdag 14 oktober 2021 21:11 schreef bleiblei het volgende:
Kan gewoon prima. En hogere RD waarde. Dus in jouw voordeel zou ik zo zeggen.
Qua folies lijken mij dat de folies die nodig zouden zijn voor wol ook prima voor PIR kunnen toch? Dus dampdicht aan de binnenkant en dampdoorlatend aan de buitenkant.
Prima. Pir is op zich geen probleem om zo toe te passen, maar wordt niet veel gedaan omdat er geen kieren of openingen mogen zijn tussen de platen en de hsb zelf. Kijk er dus goed naar dat ze het goed uitvoeren.quote:Op donderdag 14 oktober 2021 21:30 schreef archito het volgende:
[..]
Haha ja, ik had de hsb laten verdikken van 100 naar 120mm omdat ik 100mm steenwol wat weinig vond. Nu zitten we op 5,5 rc met 120mm pir, dat is nog meer dan nieuwbouw.
Zelfde folies denk ik idd. Van binnen naar buiten wordt het dan: gipsplaat, OSB, dampdichte folie, hsb met 120mm pir, dampopen folie, 20mm spouw, metselwerk.
We brengen in die dichte wanden geen installaties aan dus geen doorbreking van de folie.
Ik heb ze inderdaad al gewezen op het kierdicht aanbrengen van de pir platen, dus dat komt goed.quote:Op maandag 18 oktober 2021 08:23 schreef BBach het volgende:
[..]
Prima. Pir is op zich geen probleem om zo toe te passen, maar wordt niet veel gedaan omdat er geen kieren of openingen mogen zijn tussen de platen en de hsb zelf. Kijk er dus goed naar dat ze het goed uitvoeren.
Edit: het is niet zo goed zichtbaar op de fotos, maar er lijkt niets van waterkering te zitten tussen de funderingsplaat en het (onbehandelde) houtskelet. Klopt dit? Of zit er iets van diba folie tussen? Dit is wel nodig hoor, zeker voor de buitenmuren.
Ik maak me eerder zorgen over de uitvoering aan de buitenzijde ter hoogte van het maaiveld. Dat ziet er niet uit volgens de regels van de kunst op dit moment. Ze hebben ook geen dubbele boven en onderregels toegepast, al is dat in deze nog aanvaardbaar (gezien er geen grote last op komt). Als je wil mag je me dmmn en geef ik je mijn nummer. Ik ben een zeer grote fan van HSB en heb ook bijna 2 jaar (120 HSB woningen) gewerkt bij een HSB bouwer als projectingenieur. Maar het moet goed uitgevoerd worden wil je iets duurzaams creëeren. De goede uitvoering van de waterkeringen is essentieel bij HSB. Ik kan niet alle details zien op foto natuurlijk, dus het voordeel van de twijfel op dit moment.quote:Op maandag 18 oktober 2021 08:59 schreef archito het volgende:
[..]
Ik heb ze inderdaad al gewezen op het kierdicht aanbrengen van de pir platen, dus dat komt goed.
Voor wat betreft je tweede opmerking weet ik het eigenlijk niet zeker. De gehele fundering is op folie gestort dus als het goed is is er geen optrekkend vocht vanuit de fundering. De waterkerende folie aan de buitenzijde van de hsb wordt tot onder het metselwerk aangebracht dacht ik, dus ook van die zijde zal er geen vocht bij het hsb kunnen komen.
Dank je voor je feedback!quote:Op maandag 18 oktober 2021 09:24 schreef BBach het volgende:
[..]
Ik maak me eerder zorgen over de uitvoering aan de buitenzijde ter hoogte van het maaiveld. Dat ziet er niet uit volgens de regels van de kunst op dit moment. Ze hebben ook geen dubbele boven en onderregels toegepast, al is dat in deze nog aanvaardbaar (gezien er geen grote last op komt). Als je wil mag je me dmmn en geef ik je mijn nummer. Ik ben een zeer grote fan van HSB en heb ook bijna 2 jaar (120 HSB woningen) gewerkt bij een HSB bouwer als projectingenieur. Maar het moet goed uitgevoerd worden wil je iets duurzaams creëeren. De goede uitvoering van de waterkeringen is essentieel bij HSB. Ik kan niet alle details zien op foto natuurlijk, dus het voordeel van de twijfel op dit moment.
Edit:
Zo zou het moeten uitgevoerd zijn in jouw situatie
[ afbeelding ]
Er ontstaat dan eigenlijk een koudebrug (isolatie onder het beton en dan het frame erboven op). Nogmaals: ik kan verkeerd zijn, ik heb geen doorsnede gezien.quote:Op maandag 18 oktober 2021 10:43 schreef archito het volgende:
[..]
Dank je voor je feedback!
Het grootste deel gaat wel goed volgens mij. Er is wel een dubbele bovenregel toegepast, onder niet inderdaad. Binnenzijde wordt dampdicht afgewerkt met een folie en daarop OSB. Buitenzijde dampopen, waterkerende folie. Er komen geen leidingen in de muur, dus die leidingenspouw is daarom niet nodig.
Alleen de onderzijde is dan een aandachtspunt inderdaad. Het kan wel behoorlijk wat schelen ten opzichte van de basisprincipes dat bij ons de isolatie onder de betonvloer zit in niet erop. Deze isolatie is ook aan de buitenzijde van de vorstrand doorgezet waardoor daar geen vocht bij kan komen. Het metselwerk buitenblad wordt dan met koudebrugonderbreking op de vorstrand gezet.
Waar zie jij het grootste risico in? Optrekkend vocht, vocht/damp vanuit binnen of buiten?
Ik ga met de aannemer in gesprek om te kijken hoe het op te lossen is. Volgens mij zit er nu een dpc folie op het onderste deel van de HSB welke ook door het metselwerk naar buiten zal lopen. Dat beschermt i.i.g. de HSB wand tegen inwatering door het metselwerk. De waterkerende laag voor de rest van de HSB hangt dan weer over die strook dpc heen. Optrekkend vocht vanuit de vorstrand moet dan voorkomen worden door de folie en eps isolatie die rond de vloer en fundering zit.quote:Op maandag 18 oktober 2021 11:17 schreef BBach het volgende:
[..]
Er ontstaat dan eigenlijk een koudebrug (isolatie onder het beton en dan het frame erboven op). Nogmaals: ik kan verkeerd zijn, ik heb geen doorsnede gezien.
Het aandachtspunt is in deze dat het maaiveld heel dicht in de buurt zal komen van de onderste ligger. Dit kan de aannemer wel nog rechttrekken door de waterkeringen goed uit te voeren bij het metselwerk. Ik zie dus het risico eerder in het (vocht) beschermen van de onderste ligger. Vocht en damp bij de muren zelf zal wel geen probleem zijn als de folies correct worden geplaatst.
Ik zou zeggen: gedeelte van de onderregel waar je nu nog aankan behandelen met een schimmelwerend product, en dan zien dat zowel van de buiten (gevelsteen is niet waterdicht, dus water in de spouw moet naar de buitenzijde wegvloeien) als binnenzijde (bv als je de vloer dweilt) geen water naar de ondderregel kan lopen. Dus een dpc folie aan de buitenzijde tegen de hsb (en onder het waterdichte dampopen folie dat er nog moet komen) tot een laag van de gevelsteen onder het maaiveld. En langs de binnenkant tegen de hsb en onder de dekvloer die nog moet komen. In woorden is dat wat moeilijk uit te leggen, maar de doorsnede van een paar posten hierboven zou duidelijk genoeg moeten zijn (blauwe en groen gestreepte lijnen)quote:Op maandag 18 oktober 2021 11:28 schreef archito het volgende:
[..]
Ik ga met de aannemer in gesprek om te kijken hoe het op te lossen is. Volgens mij zit er nu een dpc folie op het onderste deel van de HSB welke ook door het metselwerk naar buiten zal lopen. Dat beschermt i.i.g. de HSB wand tegen inwatering door het metselwerk. De waterkerende laag voor de rest van de HSB hangt dan weer over die strook dpc heen. Optrekkend vocht vanuit de vorstrand moet dan voorkomen worden door de folie en eps isolatie die rond de vloer en fundering zit.
Het HSB komt wel boven het maaiveld uit overigens, de vorstrand ligt een cm of 10 lager dan de betonvloer. Het metselwerk loopt wel verder naar beneden door en staat op de vorstrand (met koudebrugonderbreking en waterkering). Maar er blijft zoals je zegt wel een koudebrug over bovenop de vorstrand.
Het maaiveld zullen we aanvullen waarbij bovenkant bestrating een paar cm onder bovenkant betonvloer uit zal komen.
Hoe zie jij het oplossen van de waterkerende laag in het metselwerk voor je?
Origineel is het een schouw waar een los kacheltje voor stond. Je ziet ze vaak in jaren 30 woningen schuin tegen de ensuitekast aan staan.quote:Op zondag 21 november 2021 00:08 schreef bleiblei het volgende:
Ga je daar een rookkanaal op aansluiten of wordt het een soort van faux haardje waar je nog net een ethanol unit in weg kan zetten?
Haha je moet wat als je weinig foto's hebt van de vooruitgang. :pquote:
Oud rozequote:Op zaterdag 27 november 2021 21:26 schreef archito het volgende:
Morgen zal ik weer eens een keer foto's uploaden van de verbouwing, maar vanavond nog even wat ontwerpplaatjes.
De woonkamer met als optie een bank:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Nog even nadenken of we de bank direct maken of eventueel later toevoegen. De ensuitekasten ga ik overigens opnieuw bouwen, ze zijn beschadigd geraakt tijdens de verbouwing en dan kan ik ze meteen met betere materialen maken en aanpassen aan het nieuwe vloerpeil.
De badkamer krijgt mogelijk een oud roze muur i.p.v. groen:
[ afbeelding ]
Wow, tof plaatje! Het is toch echt ongelofelijk hoe jij altijd weer dit soort plaatjes bij het praatje vindt...quote:Op zondag 28 november 2021 11:25 schreef Claudia_x het volgende:
Grappig om te zien hoe je voorzichtig van een groene kast naar een halve muur groen naar een hele muur (en nog een stukje) roze gaat! En het wordt steeds mooier.
Wat ik me nog afvroeg: wat ga je onderaan de muur doen? Wij hebben een tegelplint in de muur ingewerkt. Ik kwam het plaatje hieronder tegen en dat vond ik gaaf. In lagere uitvoering zou het ook prima werken. (Leuk ook met dat licht onder het kastje.)
[ afbeelding ]
Ja, het is een volkomen waardeloos talent.quote:Op zondag 28 november 2021 11:28 schreef yinu het volgende:
[..]
Wow, tof plaatje! Het is toch echt ongelofelijk hoe jij altijd weer dit soort plaatjes bij het praatje vindt...
Je helpt er hier wel veel mensen mee om zich een voorstelling te kunnen maken van bepaalde keuzes! Maar het valorisatiemodel moet inderdaad nog wat gefinetuned worden...quote:Op zondag 28 november 2021 11:32 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ja, het is een volkomen waardeloos talent.![]()
Oh en wat ik me ook nog afvroeg, @:archito: heb je al een lichtplan voor de badkamer?
quote:Op zondag 28 november 2021 11:35 schreef yinu het volgende:
[..]
Je helpt er hier wel veel mensen mee om zich een voorstelling te kunnen maken van bepaalde keuzes! Maar het valorisatiemodel moet inderdaad nog wat gefinetuned worden...
Het plan is om daar gewoon een witte plint te doen, misschien roze geschilderd t.p.v. de roze muur.quote:Op zondag 28 november 2021 11:25 schreef Claudia_x het volgende:
Grappig om te zien hoe je voorzichtig van een groene kast naar een halve muur groen naar een hele muur (en nog een stukje) roze gaat! En het wordt steeds mooier.
Wat ik me nog afvroeg: wat ga je onderaan de muur doen? Wij hebben een tegelplint in de muur ingewerkt. Ik kwam het plaatje hieronder tegen en dat vond ik gaaf. In lagere uitvoering zou het ook prima werken. (Leuk ook met dat licht onder het kastje.)
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |