abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 16 april 2021 @ 08:01:43 #1
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_199022640


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_199022766
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2021 07:50 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Afwachten.. we hebben het eerste jaar het bijna gewoon laten doorlopen. Ik dacht iets van 80% van ons gewone bedrag (gas&electra waren samen). Essent wilde destijds niet lager gaan.

We weten nu dat we net iets meer opwekken dan verbruiken. En samen met dat bedrag dat je extra krijgt (energiesubsidie?) Winnen we daarop. Daar betalen we een stukje gasrekening mee. We wisselen elk jaar van leverancier en ze willen niet allemaal zo laag gaan als wij willen. Ik dacht Dat we nu zo'n 60¤ per maand betalen.
Bij Essent mocht je idd vroeger wel verhogen, maar niet meer dan 10% verlagen geloof ik. Tegenwoordig is dat bij ons Eneco en mag je gewoon het maandbedrag invullen wat je wil, tenminste dat denk ik, heb het schuifje nooit veel verder omlaag gedaan.

Toen ik dit huis kocht zat ik op 175 euro gas en elektra, toen een nieuwe HR++ ketel (inmiddels ook alweer 10 jaar geleden), toen kunststof kozijnen met HR++ glas boven, toen beneden de laatste 2 enkele glazen (op de tuindeur en voordeur na) vervangen.

Toen zat ik op een gegeven moment op 125 euro (huis van 1963 zonder vloerisolatie).

Toen zonnepanelen (2019) en sinds begin vorig jaar (begin 2020) een airco (lucht-lucht warmtepomp van Daikin) in de woonkamer, die ik veel gebruik om te verwarmen, alleen als het goed vriest moet zeker wel de gaskachel erbij aan, maar met een zonnetje erbij kan die om 8-9 uur ook weer uit.

De boven verdieping verwarm ik niet, slaap en douche daar alleen, heb een plat dak en er lekt altijd wel wat warmte naar boven. En heb nog 2 lege slaapkamers (ook zonde).

Vorig jaar kreeg ik al flink wat geld terug en is mijn maandbedrag naar 98 euro gegaan, sinds vorig jaar gebruik ik vooral de airco om te verwarmen (en dat is niet veel nodig ivm grote ramen op het zuiden). Heb het nog niet handmatig aangepast, dus wacht in spanning op de jaarnota, had een paar maanden een negatief verbruik.

Uiteindelijk wil ik koken op inductie en kunnen douchen via een warmtepomp en dan zou ik in principe meteen gas af kunnen. Alleen twee truien aan misschien soms, daar er nog geen budget is voor een 2e warmtepomp.

Vorige week ook m'n oude grote vriezer in de kelder verkocht en een koel/vriescombinatie gekocht voor in de keuken, heb nu niet meer een koelkast en een grote diepvries (die vrijwel altijd leeg was).

Doel:
- koken op elec
- douchen op elec
- gas afsluiten (ivm vaste kosten)
- voordeur en tuindeur helemaal of glas vervangen (geen budget voor vervangen complete gevel)
pi_199023289
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 april 2021 08:00 schreef laziness het volgende:

[..]

Als je akkoord gaat dat je het eventueel bij te betalen bedrag in 1x voldoet bij de jaarnota kan het wel meen ik?
Dat hebben wij toen we hier kwamen wonen gedaan. Men wilde dat we ¤100 gingen betalen en ik heb het op ¤15 laten zetten.
Maar hier is het enkel stroom. Wellicht dat het anders is als je nog gas met ze af te tikken hebt.
Bij Essent waren ze een paar jaar terug nogal stug. Na wat andere bedrijven zijn we daar weer klant geweest in 2020. Dat jaar klopte het bedrag redelijk met wat we verbruiken. Helemaal omdat we het compenseren met de overstap bonus. Vorig jaar iets van 80 euro bijbetaald, maar 350 euro aan bonus binnen gekregen. Maar met die bonus willen ze geen rekening houden. Nu zitten we bij de bron voor een jaartje. De ene maatschappij verrekend het gas&stroom zelf, bij andere heb je twee losse rekeningen. Maar mijn man puzzelt elk jaar een middagje op het overstappen :D

Toen we hier kwamen verbruikten we 3600. We dachten dat we 3400-3500 gingen opwekken met de panelen. We hebben alle verbruikers zoveel mogelijk aangepakt. Led lampen, stiekeme verbruikers uit, nieuwe koelkast etc. Nu verbruiken we zo'n 3000 en blijken we 3550 op te wekken.
Ooit komt er nog weleens een warmtepomp, maar de ketel is niet oud genoeg om nu te vervangen. We kunnen helaas geen extra panelen kwijt, dus we betalen daar sowieso wel voor via de meter.
pi_199023974
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2021 09:14 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Bij Essent waren ze een paar jaar terug nogal stug. Na wat andere bedrijven zijn we daar weer klant geweest in 2020. Dat jaar klopte het bedrag redelijk met wat we verbruiken. Helemaal omdat we het compenseren met de overstap bonus. Vorig jaar iets van 80 euro bijbetaald, maar 350 euro aan bonus binnen gekregen. Maar met die bonus willen ze geen rekening houden. Nu zitten we bij de bron voor een jaartje. De ene maatschappij verrekend het gas&stroom zelf, bij andere heb je twee losse rekeningen. Maar mijn man puzzelt elk jaar een middagje op het overstappen :D

Toen we hier kwamen verbruikten we 3600. We dachten dat we 3400-3500 gingen opwekken met de panelen. We hebben alle verbruikers zoveel mogelijk aangepakt. Led lampen, stiekeme verbruikers uit, nieuwe koelkast etc. Nu verbruiken we zo'n 3000 en blijken we 3550 op te wekken.
Ooit komt er nog weleens een warmtepomp, maar de ketel is niet oud genoeg om nu te vervangen. We kunnen helaas geen extra panelen kwijt, dus we betalen daar sowieso wel voor via de meter.
Ik heb 8 panelen, woon alleen en niet zo'n groot huis (en zie vorige bericht), wil en kan ooit nog wel uitbreiden qua ruimte, maar schijnt wel zo te zijn dat ze er niet even plug and play 2 bij kunnen zetten?
pi_199024269
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2021 10:11 schreef JDx het volgende:

[..]

Ik heb 8 panelen, woon alleen en niet zo'n groot huis (en zie vorige bericht), wil en kan ooit nog wel uitbreiden qua ruimte, maar schijnt wel zo te zijn dat ze er niet even plug and play 2 bij kunnen zetten?
Wij hebben er 13 liggen, zuid helemaal vol, verbruik is van gezin met 2 kinderen (9&13)

Of je het erbij kunt doen hangt nogal af van wat er nu ligt?

Ik zou in theorie nog wel wat panelen op noord kunnen leggen, maar daar is niet veel ruimte en het levert te weinig op. We hebben een omvormer met 2 ingangen. Ik zou dan het ene type (zuidkant) op de ene ingang kunnen doen. En de noordkant op de andere ingang. Dan klopt het qua type/wattage per paneel, want een lager producerend paneel in een string zorgt dat die hele string minder oplevert.
Nu gebruiken we die 2 strings om de eerste panelen, bovenaan het dak eerder te laten opstarten dan de onderste (schaduw huizenblok hierachter, in de vroege ochtend). Dus bij plan noord zouden die bovenste panelen later hun stroom kwijt kunnen en weer opbrengst kwijt raken.

En mijn omvormer kan de hoeveelheid die uit noord+zuid komt wel aan, omdat ze nooit tegelijk op de max zitten.
pi_199024332
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2021 10:36 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Wij hebben er 13 liggen, zuid helemaal vol, verbruik is van gezin met 2 kinderen (9&13)

Of je het erbij kunt doen hangt nogal af van wat er nu ligt?

Ik zou in theorie nog wel wat panelen op noord kunnen leggen, maar daar is niet veel ruimte en het levert te weinig op. We hebben een omvormer met 2 ingangen. Ik zou dan het ene type (zuidkant) op de ene ingang kunnen doen. En de noordkant op de andere ingang. Dan klopt het qua type/wattage per paneel, want een lager producerend paneel in een string zorgt dat die hele string minder oplevert.
Nu gebruiken we die 2 strings om de eerste panelen, bovenaan het dak eerder te laten opstarten dan de onderste (schaduw huizenblok hierachter, in de vroege ochtend). Dus bij plan noord zouden die bovenste panelen later hun stroom kwijt kunnen en weer opbrengst kwijt raken.

En mijn omvormer kan de hoeveelheid die uit noord+zuid komt wel aan, omdat ze nooit tegelijk op de max zitten.
Plat dak (ongeveer 9 bij 6 geloof ik), 8 panelen op zuid gericht.

Had toen wel een offerte voor 8 of 10, maar qua budget en omdat de saldering eraf zou gaan heb ik voor 8 gekozen. Toen dacht ik ook, als de saldering er helemaal af is en ik wellicht meer energie gebruik vanwege een warmtepomp dan kan ik er beter later nieuwe bij zetten (want nieuwer, gaan langer mee en leveren meer op).
  vrijdag 16 april 2021 @ 11:03:52 #7
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_199024630
Wij verbruiken incl warmtepomp 3400 op jaarbasis en dat wekken we ook ongeveer op met 12 panelen van 265wp.
Ik zou op de achterkant, het noordwesten, er nog bij kunnen leggen maar dan moet ik aan een extra omvormer etc. Vraag me af of dat kosten baten het waard is.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_199024651
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 april 2021 11:03 schreef laziness het volgende:
Wij verbruiken incl warmtepomp 3400 op jaarbasis en dat wekken we ook ongeveer op met 12 panelen van 265wp.
Ik zou op de achterkant, het noordwesten, er nog bij kunnen leggen maar dan moet ik aan een extra omvormer etc. Vraag me af of dat kosten baten het waard is.
Verslavend is het wel, als het kan, investeren en maandelijkse kosten omlaag :9

Toen het tijdje erg goed ging qua salaris enzo die panelen gekocht en airco en hypotheekrente verlaagd.
  vrijdag 16 april 2021 @ 11:10:09 #9
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_199024709
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2021 11:05 schreef JDx het volgende:

[..]

Verslavend is het wel, als het kan, investeren en maandelijkse kosten omlaag :9

Toen het tijdje erg goed ging qua salaris enzo die panelen gekocht en airco en hypotheekrente verlaagd.
Ja, maar als je dan moet investeren in iets dat eigenlijk alleen maar overproductie oplevert dan is het toch niet heel zinvol? De tvt ligt dan ook anders, tenzij je 5 boerenschuren hebt die helemaal vol kunt leggen, maar dan begint stroomproductie ook een onderdeel van je verdienmodel te worden.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 16 april 2021 @ 11:11:34 #10
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_199024722
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2021 11:05 schreef JDx het volgende:

[..]

Verslavend is het wel, als het kan, investeren en maandelijkse kosten omlaag :9

Toen het tijdje erg goed ging qua salaris enzo die panelen gekocht en airco en hypotheekrente verlaagd.
Ik krijg al geld toe op mijn jaarnota 5 jaar lang.
Ik zou het doen om als het salderen verdwijnt meer spreiding te hebben qua opwek.
Ik heb je lief mijn hele leven
  vrijdag 16 april 2021 @ 11:11:54 #11
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_199024727
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 april 2021 11:03 schreef laziness het volgende:
Wij verbruiken incl warmtepomp 3400 op jaarbasis en dat wekken we ook ongeveer op met 12 panelen van 265wp.
Ik zou op de achterkant, het noordwesten, er nog bij kunnen leggen maar dan moet ik aan een extra omvormer etc. Vraag me af of dat kosten baten het waard is.
Ik ben nog steeds heel blij met jouw cijfers door de jaren heen want daarmee weet ik vrij zeker dat wij het met de warmtepomp (ook grondgebonden) en ons eigen verbruik (rond de 2.650 kWh per jaar) prima gaan redden met de panelen op ons huis (21*330 WP ZZW zonder schaduw).

Edit: hoewel ons eigen verbruik waarschijnlijk wel wat zal stijgen in een groter huis, maar dan nog verwacht ik dat we niet boven de 3.000 kWh eigen verbruik uitkomen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 16 april 2021 @ 11:15:49 #12
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_199024777
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2021 11:11 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik ben nog steeds heel blij met jouw cijfers door de jaren heen want daarmee weet ik vrij zeker dat wij het met de warmtepomp (ook grondgebonden) en ons eigen verbruik (rond de 2.650 kWh per jaar) prima gaan redden met de panelen op ons huis (21*330 WP ZZW zonder schaduw).
^O^
Het schommelt ook maar weinig al 5 jaar lang. Zowel verbruik als opwek zit max zo’n 100kWh tussen en de pomp (+ wtw unit) is altijd ongeveer de helft van het totaal verbruik.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_199039251
Vandaag voor het eerst de 1000 KWh gehaald. Panelen zijn eind januari geïnstalleerd :)
Alpha kenny one
pi_199039684
quote:
Zonnepanelen. Deel 37 - Laat de zon maar schijnen
8-)
pi_199039764
Wij hebben onze extra panelen er eind mei een jaar op liggen, dus ik ben zo af en toe maar eens wat dagen aan het vergelijken. Onze productie is nog niet zo stabiel, maar goed, dat is niet raar met een bouwplaats voor de deur. Er hebben sinds september kranen gestaan (hoi schaduw) en nu de nieuwe huizen op hoogte zijn verliezen we daar in de ochtend wat opbrengst door. Tegelijkertijd zien we dat de panelen op de garage (west) de tijd dat er fatsoenlijke opbrengst is verlengen en door hun ligging naast het huis krijgen ze ook in de ochtend al flink zon. Ze zitten op een aparte string en hebben optimizers, dus de panelen op zuid hebben er geen last van. Ben benieuwd wat de extra opbrengst gaat zijn, het zou mooi zijn als de panelen de extra stroom van de elektrische auto dekken. Dat was vorig jaar net niet zo, maar toen waren de panelen er pas eind mei.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  zaterdag 17 april 2021 @ 17:38:25 #16
4416 Da hopman
lamahangen = dierenmoord
pi_199042639
Sinds juli panelen, maar gisteren was mijn recorddag tot nu toe.
De mensen zijn gek geworden
pi_199043478
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 april 2021 17:38 schreef Da hopman het volgende:
Sinds juli panelen, maar gisteren was mijn recorddag tot nu toe.
Ik denk dat ik nog net over gisteren (12,571) heen kan komen.

Huidig vermogen: 307,98 W
Energie vandaag: 12,34 kWh

Ben benieuwd.

Volgens mij was bij zo'n beetje iedereen 13 mei 2019 de beste dag, toen had ik 17,606 kWh.

Edit: oh nee, 28 mei 2020 had ik 18,061 kWh.

Edit2:
Huidig vermogen: 15,74 W
Energie vandaag: 12,49 kWh

Niet dus.


[ Bericht 6% gewijzigd door JDx op 17-04-2021 20:02:47 ]
pi_199050240
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 april 2021 17:38 schreef Da hopman het volgende:
Sinds juli panelen, maar gisteren was mijn recorddag tot nu toe.
Oh hier echt niet, 16-07 was 26,48, gisteren iets meer 27,12 kWh.
Onze topdag dit jaar is tot nu toe 29 maart: 31,75 kWh.
pi_199050352
Ik heb gister 26 gebruikte panel opgehaald van 240 WP per stuk. In juli ga ik verhuizen, dan komt de hele garage vol te liggen met tweedehands panelen.

De bedoeling is 12 panelen op oost, 12 panelen op west en 16 panelen op zuid in totaal.
Wel allemaal 240 wp panelen. Maar ze zijn zo goedkoop dat je hier geen nieuwe voor kan kopen. Mooie tvt :9

Blijft leuk, beetje struinen om die panelen goedkoop op te halen.
pi_199050702
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 09:19 schreef Makrolon het volgende:
Ik heb gister 26 gebruikte panel opgehaald van 240 WP per stuk. In juli ga ik verhuizen, dan komt de hele garage vol te liggen met tweedehands panelen.

De bedoeling is 12 panelen op oost, 12 panelen op west en 16 panelen op zuid in totaal.
Wel allemaal 240 wp panelen. Maar ze zijn zo goedkoop dat je hier geen nieuwe voor kan kopen. Mooie tvt :9

Blijft leuk, beetje struinen om die panelen goedkoop op te halen.
Ook wel eens rondgekeken naar gebruikte panelen, gewoon 2 voor op het fietsenschuurtje ofzo, voor de leuk.

Na een valste start vanmorgen wordt het geen recorddagje vandaag. Verder heerlijke dag zeg! :)

[ Bericht 8% gewijzigd door JDx op 18-04-2021 17:22:13 ]
pi_199059956
Even een vraagje aan de kenners,

De omvormers die ik heb hebben 2 mppt trackers. Als ik het goed heb kan ik daar dan panelen aan hangen die in een andere orientatie liggen toch?

En zou ik dan bv ook 12 panelen van 240 watt in een string op oost, en 12 panelen in een string op west kunnen leggen? De omvormer is een 3000 watt.
Door de verschillende orientatie zullen ze toch nooit maximaal opwekken.

quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 09:59 schreef JDx het volgende:

[..]

Ook wel eens rondgekeken naar gebruikte panelen, gewoon 2 voor op het fietsenschuurtje ofzo, voor de leuk.

Na een valste start vanmorgen wordt het geen recorddagje vandaag. Verder heerlijke dag zeg! :)
Ja, alleen 2 zet niet echt zoden aan de dijk. :P Maar om er wat van de leren is het wel leuk ja.
pi_199060907
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 18:47 schreef Makrolon het volgende:
Even een vraagje aan de kenners,

De omvormers die ik heb hebben 2 mppt trackers. Als ik het goed heb kan ik daar dan panelen aan hangen die in een andere orientatie liggen toch?

En zou ik dan bv ook 12 panelen van 240 watt in een string op oost, en 12 panelen in een string op west kunnen leggen? De omvormer is een 3000 watt.
Door de verschillende orientatie zullen ze toch nooit maximaal opwekken.
Dat is wat mij ook verteld is. Zolang die 12 maar hetzelfde opwekken en bij niet eentje schaduw heeft.

Zou voor ons een optie zijn voor noord-zuid panelen. Maar met de extra kosten en het verlies van de opbrengst op Zuid (tweede streng is nu onderste helft die iets later opstart door schaduw), is het niet de moeite.
pi_199062470
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 18:47 schreef Makrolon het volgende:
Even een vraagje aan de kenners,

De omvormers die ik heb hebben 2 mppt trackers. Als ik het goed heb kan ik daar dan panelen aan hangen die in een andere orientatie liggen toch?

En zou ik dan bv ook 12 panelen van 240 watt in een string op oost, en 12 panelen in een string op west kunnen leggen? De omvormer is een 3000 watt.
Door de verschillende orientatie zullen ze toch nooit maximaal opwekken.
[..]

Ja, alleen 2 zet niet echt zoden aan de dijk. :P Maar om er wat van de leren is het wel leuk ja.
Ja nouja, heb er al 8 van 300. Dus gewoon voor erbij wel leuk, misschien ooit eens wat klooien met een accu ofzo.
pi_199062996
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 april 2021 13:21 schreef d.k. het volgende:
Wij hebben onze extra panelen er eind mei een jaar op liggen, dus ik ben zo af en toe maar eens wat dagen aan het vergelijken. Onze productie is nog niet zo stabiel, maar goed, dat is niet raar met een bouwplaats voor de deur. Er hebben sinds september kranen gestaan (hoi schaduw) en nu de nieuwe huizen op hoogte zijn verliezen we daar in de ochtend wat opbrengst door. Tegelijkertijd zien we dat de panelen op de garage (west) de tijd dat er fatsoenlijke opbrengst is verlengen en door hun ligging naast het huis krijgen ze ook in de ochtend al flink zon. Ze zitten op een aparte string en hebben optimizers, dus de panelen op zuid hebben er geen last van. Ben benieuwd wat de extra opbrengst gaat zijn, het zou mooi zijn als de panelen de extra stroom van de elektrische auto dekken. Dat was vorig jaar net niet zo, maar toen waren de panelen er pas eind mei.
Ik weet niet hoeveel je rijdt maar een EV slurpt best wat stroom weg. Als ik zag wat m'n Tesla verbruikte (en ik reed maar zo'n 15.000 km per jaar) dan had ik er wel meer dan 10 panelen voor nodig om alleen te kunnen rijden.
Facts don't care about your feelings
pi_199063116
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 21:46 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Ik weet niet hoeveel je rijdt maar een EV slurpt best wat stroom weg. Als ik zag wat m'n Tesla verbruikte (en ik reed maar zo'n 15.000 km per jaar) dan had ik er wel meer dan 10 panelen voor nodig om alleen te kunnen rijden.
5 tot 6km op een kWh.

Dus zo'n 3.000kWh per jaar bij 15.000km per jaar.
pi_199063259
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 21:52 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

5 tot 6km op een kWh.

Dus zo'n 3.000kWh per jaar bij 15.000km per jaar.
Dat klopt dan toch best met 10 panelen?
Facts don't care about your feelings
pi_199063565
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 22:00 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Dat klopt dan toch best met 10 panelen?
Klopt.
  zondag 18 april 2021 @ 22:57:27 #28
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_199064155
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 21:52 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

5 tot 6km op een kWh.

Dus zo'n 3.000kWh per jaar bij 15.000km per jaar.
Wat nog steeds een stuk minder kost dan eenzelfde formaat auto op benzine, om het over het vermogen nog maar niet te hebben.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_199065459
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 21:46 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Ik weet niet hoeveel je rijdt maar een EV slurpt best wat stroom weg. Als ik zag wat m'n Tesla verbruikte (en ik reed maar zo'n 15.000 km per jaar) dan had ik er wel meer dan 10 panelen voor nodig om alleen te kunnen rijden.
Een al wat oudere BMW i3 dus kleine accu en kleine range. Gebruiken we voor de kortere afstanden in de stad. En het geluk dat er twee werkgevers zijn waar (nog) gratis geladen kan worden.
Maar wat Leandra al zegt, goedkoper dan benzine en geen wegenbelasting. Dus al leveren de panelen niet genoeg op, het is nog steeds goedkoper. Los daarvan, dingt rijdt heerlijk.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_199065630
quote:
1s.gif Op maandag 19 april 2021 07:22 schreef d.k. het volgende:

[..]

Een al wat oudere BMW i3 dus kleine accu en kleine range. Gebruiken we voor de kortere afstanden in de stad. En het geluk dat er twee werkgevers zijn waar (nog) gratis geladen kan worden.
Maar wat Leandra al zegt, goedkoper dan benzine en geen wegenbelasting. Dus al leveren de panelen niet genoeg op, het is nog steeds goedkoper. Los daarvan, dingt rijdt heerlijk.
Leandra zegt zoveel, maar een i3 gaat zo richting de 50k... verbruik is natuurlijk niet het enige wat je meeneemt in je autokosten. M'n broertje rijdt er ook één.. staat ook altijd hier te laden en z'n auto voor te verwarmen voor het rijden en hij rijdt altijd vol gas :( maar hij woont hier om de hoek. Kost me klauwen vol met stroom. Cataloguswaarde 52k ofzo... kan je nog zo goedkoop rijden maar ik vind dat zo'n auto niet waard.
Facts don't care about your feelings
pi_199066388
Ieder zijn smaak toch? Wij hadden hiervoor een Twingo, ook niet de allernieuwste en daarvoor heb ik jaren een Twingo op gas gehad, ook goedkoop rijden. De enige kosten voor de BMW zijn de verzekering (iets hoger dan bij de Twingo) en de elektriciteit. Maar dat is echt goedkoper dan de Twingo was en de sport is juist om er zoveel mogelijk mee te rijden op 1 lading, dus voorverwarmen doe ik amper en hij staat eigenlijk altijd op de eco stand.
Maar goed, we dwalen af, het gaat om panelen hier ;-)

Vandaag wordt het een droeve opbrengst vrees ik, het is grijs en koud.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_199066820
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 09:27 schreef d.k. het volgende:

Vandaag wordt het een droeve opbrengst vrees ik, het is grijs en koud.
Hier (nog) een heldere blauwe lucht :+
pi_199067911
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 18:47 schreef Makrolon het volgende:
Even een vraagje aan de kenners,

De omvormers die ik heb hebben 2 mppt trackers. Als ik het goed heb kan ik daar dan panelen aan hangen die in een andere orientatie liggen toch?

En zou ik dan bv ook 12 panelen van 240 watt in een string op oost, en 12 panelen in een string op west kunnen leggen? De omvormer is een 3000 watt.
Door de verschillende orientatie zullen ze toch nooit maximaal opwekken.
[..]

Ja, alleen 2 zet niet echt zoden aan de dijk. :P Maar om er wat van de leren is het wel leuk ja.
Oost west heeft normaal een rendement boven de 75%. Dus 24x240 zou 4300kWh+ moeten opbrengen.
Maar 24*240 is 5760wattpiek.
Met een 3000 omvormer zal er dus nooit meer dan rondom die 3000 (sommige omvormers kunnen iets meer AC stroom aan dan het model nummer) omvormen en dus bruikbaar maken.
Op dat moment wordt de omvormer dus afgetopt zoals dat heet.

Dan zie je een platte lijn in je grafiek in plaats van een parabool.

Kan het? Ja hoor. Maar als ik het moest verkopen had ik een grotere omvormer gepakt.

quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 19:48 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Dat is wat mij ook verteld is. Zolang die 12 maar hetzelfde opwekken en bij niet eentje schaduw heeft.

Klopt, maar dat is altijd zo.
1 of 2 mppt's maakt geen verschil.
Bij een serie geschakelde omvormer is het altijd zo dat wanneer er 1 schaduw heeft de rest daar last van heeft.
Dan moet je naar optimizers of micro's.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_199068652
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 11:34 schreef bambino het volgende:

[..]

Oost west heeft normaal een rendement boven de 75%. Dus 24x240 zou 4300kWh+ moeten opbrengen.
Maar 24*240 is 5760wattpiek.
Met een 3000 omvormer zal er dus nooit meer dan rondom die 3000 (sommige omvormers kunnen iets meer AC stroom aan dan het model nummer) omvormen en dus bruikbaar maken.
Op dat moment wordt de omvormer dus afgetopt zoals dat heet.

Dan zie je een platte lijn in je grafiek in plaats van een parabool.

Kan het? Ja hoor. Maar als ik het moest verkopen had ik een grotere omvormer gepakt.
[..]

Klopt, maar dat is altijd zo.
1 of 2 mppt's maakt geen verschil.
Bij een serie geschakelde omvormer is het altijd zo dat wanneer er 1 schaduw heeft de rest daar last van heeft.
Dan moet je naar optimizers of micro's.
En daarom adviseer ik altijd om het dak direct vol te leggen, als er achteraf wat bij moet loop je altijd tegen uitdagingen aan (omvormer, 2x werk, andere panelen, etc) ;)
pi_199068761
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 12:33 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

En daarom adviseer ik altijd om het dak direct vol te leggen, als er achteraf wat bij moet loop je altijd tegen uitdagingen aan (omvormer, 2x werk, andere panelen, etc) ;)
Maar ja, als 8 meer dan genoeg is en je hebt ruimte voor 20, dan is dat een beetje zonde toch?

Zeker als er geen salderingsregeling was, die andere 12 hebben dan een 3x zo lange tvt.

Ik wist alleen toen niet dat ik er een airco bij ging krijgen, dat vind ik echt zoiets voor bedrijven of rijke mensen, nu heeft bijna m'n hele familie en de halve buurt het. Mede doordat deze straat oude woningen zijn met een gevel van alleen maar kozijnen en ramen op het zuiden en een plat dak.
pi_199068801
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 12:42 schreef JDx het volgende:

[..]

Maar ja, als 8 meer dan genoeg is en je hebt ruimte voor 20, dan is dat een beetje zonde toch?

Zeker als er geen salderingsregeling was, die andere 12 hebben dan een 3x zo lange tvt.

Ik wist alleen toen niet dat ik er een airco bij ging krijgen, dat vind ik echt zoiets voor bedrijven of rijke mensen, nu heeft bijna m'n hele familie en de halve buurt het. Mede doordat deze straat oude woningen zijn met een gevel van alleen maar kozijnen en ramen op het zuiden en een plat dak.
De TVT is wel langer voor die panelen maar je moet toch aardig je best doen om het rendement op iets anders te halen. En hoe meer panelen je legt, hoe lager de Wp prijs wordt van de offerte (anders doe je wat fout).

En natuurlijk ook kijken naar de toekomst: EV"s, elektrisch koken, warmtepomp, etc.
pi_199094022
Als je het doet, doe het dan goed.

Je gaat steeds meer elektra verbruiken gezien de wereld daarheen beweegt. Tegen de tijd dat het salderen voorbij is liggen ze al gratis op je dak. Ik blijf het een goede investering vinden!

Ik heb al 7500 WP liggen dus het is even goed, maar anders ging er gewoon meer op dak.
Laat die handjes wapperen!
pi_199094840
-

[ Bericht 37% gewijzigd door TheFreshPrince op 21-04-2021 09:27:37 ]
  donderdag 22 april 2021 @ 00:25:08 #39
458679 Ruse
Super, man
pi_199105900
goeiedag allen, is er op fok al eens een topic geweest over huur/lease panelen? ik heb een stuk dak over, een hoog stroomverbruik (gezin), maar helaas geen geld liggen om een set panelen aan te schaffen. nu krijg ik de ene reclame na de andere voorgeschoteld over lease panelen en zogenaamde subsidies, maar ik vertrouw het allemaal niet, eerlijkgezegd. zijn er hier wellicht ervaringsdeskundigen?
got some money in my pocket, don’t remember where I got it
pi_199106423
quote:
99s.gif Op donderdag 22 april 2021 00:25 schreef Ruse het volgende:
goeiedag allen, is er op fok al eens een topic geweest over huur/lease panelen? ik heb een stuk dak over, een hoog stroomverbruik (gezin), maar helaas geen geld liggen om een set panelen aan te schaffen. nu krijg ik de ene reclame na de andere voorgeschoteld over lease panelen en zogenaamde subsidies, maar ik vertrouw het allemaal niet, eerlijkgezegd. zijn er hier wellicht ervaringsdeskundigen?
Het enige wat ik altijd denk is je vervangt de ene energieleverancier voor de ander. Leuk milieu milieu praatjes, maar daar zitten ook weer allerlei mannetjes op computers die stroom gebruiken en mannetjes in dieseltjes die (wellicht) langskomen voor advies. Er blijft een middle man.

En natuurlijk de zin die altijd in me op komt: “zij moeten er ook aan verdienen” is hier van toepassing.
pi_199106426
quote:
1s.gif Op woensdag 21 april 2021 06:57 schreef Gieliovd het volgende:
Als je het doet, doe het dan goed.

Je gaat steeds meer elektra verbruiken gezien de wereld daarheen beweegt. Tegen de tijd dat het salderen voorbij is liggen ze al gratis op je dak. Ik blijf het een goede investering vinden!

Ik heb al 7500 WP liggen dus het is even goed, maar anders ging er gewoon meer op dak.
Ook wel eens gedacht: “tegen die tijd dat je zo veel stroom verbruikt zijn ze af en milieuvervuilend schroot” of niet?

Ik dacht juist nu 8 en over 10 jaar 8 erbij, die zijn dan goedkoper, gaan langer mee, efficiënter en wellicht milieuvriendelijker gemaakt.
pi_199107377
quote:
0s.gif Op donderdag 22 april 2021 04:38 schreef JDx het volgende:

[..]

Ook wel eens gedacht: “tegen die tijd dat je zo veel stroom verbruikt zijn ze af en milieuvervuilend schroot” of niet?
Ze moeten wel minimaal 25 jaar mee kunnen.

quote:
Ik dacht juist nu 8 en over 10 jaar 8 erbij, die zijn dan goedkoper, gaan langer mee, efficiënter en wellicht milieuvriendelijker gemaakt.
Heb je nog een keer installatiekosten, andere panelen met een ander uiterlijk / maat op je dak, nog een omvormer nodig, etc.
pi_199107526
quote:
0s.gif Op donderdag 22 april 2021 09:15 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ze moeten wel minimaal 25 jaar mee kunnen.
[..]

Heb je nog een keer installatiekosten, andere panelen met een ander uiterlijk / maat op je dak, nog een omvormer nodig, etc.
Plat dak, niemand ziet ze, behalve Elon Musk.

Als die panelen dan een stuk goedkoper en efficiënter zijn kunnen die installatiekosten wel uit, die extra omvormer wellicht ook. Die van mij zijn van 2019, ik kijk rond 2025 nog wel een keer. Dan heb ik deze ook ongeveer terug verdiend.

Eerste doel is helemaal van het gas af, zondag en dinsdag zat ik al aan maar 0,07 euro gas. Volgens mij heet water gebruikt voor schoonmaken, zaterdag en maandag iets meer vanwege douchen en koken.

En bijna alle afgelopen dagen was mijn totaalverbruik negatief.
pi_199107582
quote:
0s.gif Op donderdag 22 april 2021 09:26 schreef JDx het volgende:

[..]

Plat dak, niemand ziet ze, behalve Elon Musk.
Er zijn meer schuine dan platte daken, maar dat kan een uitzondering zijn.

quote:
Als die panelen dan een stuk goedkoper en efficiënter zijn kunnen die installatiekosten wel uit, die extra omvormer wellicht ook. Die van mij zijn van 2019, ik kijk rond 2025 nog wel een keer.
Wat denk je dat de installatiekosten voor 8 panelen zijn? (als je het niet zelf doet uiteraard)

quote:
Eerste doel is helemaal van het gas af, zondag en dinsdag zat ik al aan maar 0,07 euro gas. Volgens mij heet water gebruikt voor schoonmaken, zaterdag en maandag iets meer vanwege douchen en koken.
Dat is een prima doel, hier al bereikt dus heb geen doelen meer in het leven :+
pi_199107593
quote:
0s.gif Op donderdag 22 april 2021 09:32 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Er zijn meer schuine dan platte daken, maar dat kan een uitzondering zijn.
[..]

Wat denk je dat de installatiekosten voor 8 panelen zijn? (als je het niet zelf doet uiteraard)
[..]

Dat is een prima doel, hier al bereikt dus heb geen doelen meer in het leven :+
Kan je het raam uit ja, hop, doel bereikt, whiejjj, maar aangezien je zonnepanelen hebt, woon je waarschijnlijk niet in een flat en breek je net als Barbie alleen je enkels ofzo :')
pi_199107638
quote:
0s.gif Op donderdag 22 april 2021 09:33 schreef JDx het volgende:

[..]

Kan je het raam uit ja, hop, doel bereikt, whiejjj, maar aangezien je zonnepanelen hebt, woon je waarschijnlijk niet in een flat en breek je net als Barbie alleen je enkels ofzo :')
Ik heb er 68 op m'n balkon op de 13e verdieping :+
  donderdag 22 april 2021 @ 21:03:00 #47
89879 YUR
E stands for Excellent
pi_199116416
Vandaag weer een opwekrecord *O*
Maar dat het dan 29,97kWh is...daar kan ik niet zo heul goed tegen :@
F means you're fucked
pi_199116467
quote:
0s.gif Op donderdag 22 april 2021 21:03 schreef YUR het volgende:
Vandaag weer een opwekrecord *O*
Maar dat het dan 29,97kWh is...daar kan ik niet zo heul goed tegen :@
Als je vandaag 29,97 haalt ga je ruim over de 30 heen binnenkort
pi_199116755
Vandaag was niet zo best, was hier gister record.
pi_199117474
De relatief koude lucht helpt volgens mij mee aan de goede opbrengsten. En in ons geval klaart het elke keer in de avond goed op en dan staat de zon op de panelen op onze garage. Vandaag record van april ondanks flinke dips oa op het hoogtepunt van de opbrengst.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')