Lonaa | zondag 11 april 2021 @ 20:05 |
![]() Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL! De regel: • Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past. In de week van 12 tot en met 18 april koken we 1 of meerdere gerechten uit Italie! ![]() Pizza, pesto, pasta. Maar de Italiaanse keuken heeft natuurlijk meer te bieden. De meeste gerechten zijn niet ingewikkeld en hebben vaak maar een beperkt aantal ingredienten. Kwaliteit wordt verkozen boven kwantiteit. Er is wel grote verscheidenheid aan soorten ingredienten. Veel verschillende soorten vis en vlees. Alle kazen die je je kan wensen en veel verschillende soorten groente. Binnen Italie zijn er bepaalde pastasoorten of ingredienten die vrij typisch zijn voor een bepaalde streek. Op de algemene Wikipediapagina over de Italiaanse keuken vind je de verschillende streken met ook wat informatie voor die specifieke streek. ![]() Als er in het weekend of op feestdagen uitgebreid getafeld wordt (want dat kunnen ze, die Italianen!), worden er vaak een behoorlijk aantal gangen geconsumeerd. De verschillende gangen in de maaltijd: Aperitivo, (aperitief) een alcoholisch drankje voorafgaand aan de maaltijd. Antipasto, betekent voorafgaand aan de maaltijd, is een hapje vooraf. Dit kan een warm of koud gerecht zijn. Bijvoorbeeld een kleine salade. Primo, eerste gang. Een klein warm gerecht. Bijvoorbeeld pasta, soep of risotto. Secondo, hoofdmaaltijd. Vaak gebakken vis of vlees. Contorno, bijgerecht dat bij de Secondo wordt geserveerd. Vaak salade of gekookte groenten. Formaggio e frutta, het eerste nagerecht. Dit is een kaasplankje en/of fruit. Dolce, iets zoets zoals taart, cake, tiramisu of gelato. Caffè, een kop koffie. Digestivo, een klein glas sterke drank. Bijvoorbeeld likeur, grappa of limoncello. Dit om de gerechten die zwaar op de maag liggen wat te verzachten. Oke, al met al is dit een beetje een ongeinspireerde OP, maar de Italiaanse keuken is heerlijk wat mij betreft. Goede rijpe tomaten (liefst zo van de plant) vers brood, wijn, kaas. Je kan me er wakker voor maken! ![]() https://thetinyitalian.com/category/italian-recipes/ https://www.lacucinaitaliana.com/recipes?refresh_ce= https://foodgawker.com/?s=italian | |
Mikeytt | zondag 11 april 2021 @ 20:09 |
Net toevallig pasta pesto gemaakt ![]() ![]() 1 cup Macaroni 1 cup erwten 2 cups brocolli 1 cup rulgehackt 3 eetlepels groene pesto ![]() | |
golfer | zondag 11 april 2021 @ 20:19 |
Het is nog geen 12 april. ![]() | |
Molo | zondag 11 april 2021 @ 20:21 |
Ergens op aarde wel ![]() | |
Hupje | zondag 11 april 2021 @ 20:48 |
Een beetje coulance is wel op zijn plek aangezien de Italië week verzet is ![]() | |
Lonaa | zondag 11 april 2021 @ 20:52 |
Minder miepen, meer praten over eten. | |
Lonaa | zondag 11 april 2021 @ 20:54 |
Zelf had ik voor Italie het plan om ragu te maken, maar mijn wederhelft is er de hele week niet en vind het wat veel moeite voor mezelf. Voor panzanella vind ik het weer niet mooi genoeg. Hoewel, ik heb er wel alles voor in huis dus misschien eet ik die van de week nog wel ![]() | |
#ANONIEM | zondag 11 april 2021 @ 21:15 |
Gaat de broccoli niet overheersen habibo? | |
Yinny | maandag 12 april 2021 @ 09:17 |
Panini's!!! Brood+ Italiaans beleg + grill = perfect ontbijt/lunch/avondeten | |
Myraela | maandag 12 april 2021 @ 09:22 |
Neejoh, als iets perfect invriest is het dat wel. Gewoon lekker maken. ![]() ![]() | |
Kaatje1 | maandag 12 april 2021 @ 09:37 |
Ik maak ragu ook vaak in de slowcooker. (en dan veel de vriezer in) | |
Lonaa | maandag 12 april 2021 @ 09:46 |
Ik ben niet per se een hele grote voorstander van 'tomatensaus' dus de drempel om het te maken is sowieso wat hoger. Naja, ik sluit het niet uit alsnog. ![]() | |
Lonaa | maandag 12 april 2021 @ 09:46 |
Brood + beleg is altijd perfect ![]() | |
Doedezemaar | maandag 12 april 2021 @ 10:09 |
Ik maak vandaag pasta alla norma https://www.theguardian.c(...)ect-pasta-alla-norma Ik maak dit regelmatig, ik heb dan ook altijd een basilicumplantje staan en eens in de zoveel tijd haalt mijn man een torentje ricotta salata bij het kaaswinkeltje vlakbij zijn werk en ik vries dat in stukken in. Ik ben gek op Italiaans eten, heb langere periodes in Italië doorgebracht (en Italiaans gestudeerd) | |
Lonaa | maandag 12 april 2021 @ 19:28 |
Risotto met zeekraal en garnalen ![]() ![]() | |
Yinny | dinsdag 13 april 2021 @ 21:08 |
Goed, panini's maken! Beginnen met deeg maken https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/zelf-panini-broodjes-bakken/ ![]() En eindigen als lunch met salami, mozzarella, verse tomaat en rucola ![]() En als ik toch aan het bakken ben, ook maar ciabatta in de oven... ![]() Helaas geen grote gaten ![]() Fusilli met gerookte zalm en room ![]() Als dolce heb ik pizzelles gemaakt, Italiaanse wafeltjes https://www.kingarthurbaking.com/recipes/classic-pizzelle-recipe ![]() En dit staat nu klaar voor de lasagne van de week ![]() | |
Myraela | woensdag 14 april 2021 @ 09:26 |
Jeetje, Yinny. Lekker bezig hoor. ![]() | |
Hupje | vrijdag 16 april 2021 @ 19:04 |
Ik had vorige week al een weinig inspirerende pasta pesto gemaakt.![]() Vandaag maakte ik voor het eerst focaccia. Maar hij kwam niet los van de bodem ![]() ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Hupje op 17-04-2021 13:05:11 (Verkeerde broodsoort genoemd, haha) ] | |
Yinny | zaterdag 17 april 2021 @ 10:09 |
Snelle pasta van donderdag! Van dit ![]() Naar dit binnen 15 minuten ![]() Recept: https://www.paolos.nl/originele-pasta-carbonara En gisteren deze eindelijk klaar, inclusief zelfgemaakte lasagnebladen ![]() Recept: https://smittenkitchen.com/2012/02/lasagna-bolognese/ | |
Doedezemaar | zaterdag 17 april 2021 @ 10:23 |
Oeh ja, carbonara, dat kan ik morgen wel weer eens maken. Ik had deze week nog risotto funghi gemaakt, met voor mij een hand rucola er overheen, altijd lekker | |
Lonaa | zaterdag 17 april 2021 @ 10:29 |
Zelfgemaakte lasagnebladen ![]() Dat had ik niet, had wel lasagne. Met spicy mushroom ragu van Ottolenghi. Was debiellekker, maar wat ook gebeurde, voor het eerst in mijn leven, is dat het geen grote takkebende op mijn bord werd. ![]() ![]() Gewoon, mooi stukje uit de schaal scheppen en op het bord, laagjes zichtbaar alles. ![]() ![]() ![]() | |
Yinny | zaterdag 17 april 2021 @ 13:12 |
Mooie! | |
#ANONIEM | zaterdag 17 april 2021 @ 16:41 |
Hier ook begonnen aan de lasagne. Bleekselderij alleen vervangen door paprika. De melk en knoflook stonden nog niet klaar. ![]() Jeroen kijkt toe in de hoop dat ik wat op de grond laat vallen ![]() ![]() Even aanvullen: Ik in actie, een grotere pan erbij gepakt maar ![]() ![]() Staat nu te pruttelen terwijl ondertussen mijn stiefmama de bechamel maakt ![]() ![]() ![]() Mijn vader gaan we zo voorzichtig vertellen dat we niet al om 17.55uur aan tafel zitten ![]() [ Bericht 17% gewijzigd door #ANONIEM op 17-04-2021 17:28:16 ] | |
Yinny | zaterdag 17 april 2021 @ 18:19 |
Zo herkenbaar! Duurt altijd langer dan je denkt, lasagne maken | |
drakin | zaterdag 17 april 2021 @ 23:25 |
Dit recept https://www.allesoverital(...)en-parmezaanse-kaas/ Werd dit ![]() | |
Molo | zaterdag 17 april 2021 @ 23:35 |
Je weet dat riso geen rijst is? | |
Molo | zaterdag 17 april 2021 @ 23:40 |
Morgen Melanzane alla parmigiana hier. Was nog lastig om aan mozzarella en parmezaanse kaas te komen hier met die ransomware perikelen ![]() Wel zin in ![]() Lekker met getoaste broodkruimels erop ![]() | |
drakin | zaterdag 17 april 2021 @ 23:46 |
Dus dit werd dat moet precies volgens recept? Ik heb ook geen basilicum gebruikt | |
Molo | zaterdag 17 april 2021 @ 23:54 |
Wat is er Italiaans aan dan? | |
FutureFairytale | zaterdag 17 april 2021 @ 23:59 |
Hoe kom je dan aan die groene kleur? | |
drakin | zondag 18 april 2021 @ 00:01 |
zelfgemaakte pesto van daslook, niet in Italië geplukt trouwens. | |
Isabeau | zondag 18 april 2021 @ 06:46 |
Ik denk dat de blogster zelf al denkt dat het rijst is, want ze noemt het een rijstsalade en gebruikt vervolgens riso. | |
Molo | zondag 18 april 2021 @ 08:53 |
Ja daar gaat het ook al fout idd ![]() | |
Doedezemaar | zondag 18 april 2021 @ 09:06 |
Riso is het Italiaanse woord voor rijst, dus ik snap de verwarring wel. Maar die pakjes van De Cecco bevatten uiteraard orzo. | |
drakin | zondag 18 april 2021 @ 10:32 |
ok ik doe wel niet meer mee hoor met dat negatieve commentaar. Ik had toevallig dit in huis en was vast voor het wildplukken van volgende week bezig. pesto en deze heerlijke Italiaanse kaas pasten nog net perfect bij deze week, en aan een recept precies houden ben ik toch niet goed. Dit was heerlijk en nee het was geen pasta. Ik had het ook met bloemkoolrijst kunnen maken | |
Doedezemaar | zondag 18 april 2021 @ 12:31 |
Als het maar lekker was, toch? | |
Farenji | zondag 18 april 2021 @ 12:56 |
Ik heb van de week "giardiniera" gemaakt, italiaans tafelzuur met bloemkool, broccoli, paprika, rode ui, knoflook en oregano. Er zijn verschillende manieren om dit te maken, in azijn of in olie, ik doe het met natuurlijke fermentatie in een brine van 2,5% zout. Het is goed actief en de giardiniera zelf ruikt al lekker, alleen die lucht die er tijdens fermentatie vanaf komt is wel wat... funky. Dat is natuurlijk altijd wel zo met fermentatie maar met bloemkool/broccoli is het wel erg sterk.![]() Heb het nog niet geproefd, het moet nog wel een paar weekjes rijpen. | |
Doedezemaar | zondag 18 april 2021 @ 12:58 |
Oh wow | |
Yinny | zondag 18 april 2021 @ 21:02 |
Pesto is in Italië ook niet altijd van basilicum gemaakt, alleen pesto alla genovese, de bekendste, is met basilicum. Alsjeblieft blijf meekoken, vind het leuk om veel deelnemers te zien;) | |
Yinny | zondag 18 april 2021 @ 21:12 |
Laatste dag! Eenvoudige antipasti ![]() Pizza's! ![]() ![]() ![]() En zelfgemaakte gianduia, oftewel hazelnoten/chocoladepasta ![]() Vloeibaar als het nog warm is... ![]() En afgekoeld...jammie! | |
Hupje | zondag 18 april 2021 @ 22:39 |
@drakin Ik las het meer als "wist je dat?". Ik heb in ieder geval weer iets geleerd. @Farenji Wauw! @Yinny Ik zou zo aanschuiven ![]() Ik maakte nog vega lasagne: Simpel maar lekker. Met linzen ![]() ![]() | |
FutureFairytale | zondag 18 april 2021 @ 23:06 |
![]() Die pizza vol kaas ![]() | |
ESF1Gamer | maandag 19 april 2021 @ 07:55 |
Geen idee hoe italiaans het is: Macaroni ovenschotel | |
Yinny | maandag 19 april 2021 @ 08:23 |
Ja, vriend is dol op kaas en hoe meer, hoe beter | |
Doedezemaar | maandag 19 april 2021 @ 09:22 |
Ik ga maar bij Yinny wonen, denk ik | |
Lucky_Strike | donderdag 22 april 2021 @ 08:08 |
Ik maakte zondag voor het eerst ragu, eindelijk. Lekker makkelijk in de slowcooker. De volgende dag opgewarmd en gegeten met linguini en salade van haricots verts, rucola en hazelnoot. Zoals verwacht was het ontzettend lekker. Gelukkig was er genoeg ragu om nog twee porties in te vriezen.
![]() | |
FutureFairytale | donderdag 22 april 2021 @ 08:59 |
Ziet er echt heerlijk uit. Dit ga je vaker doen denk ![]() |