FOK!forum / Culinesse à gogo / Kook mee met CUL: Italie 12 april - 18 april.
Lonaazondag 11 april 2021 @ 20:05
ktBsAYX.jpg

Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!

De regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.

In de week van 12 tot en met 18 april koken we 1 of meerdere gerechten uit Italie!
italian-food-01.jpg

Pizza, pesto, pasta. Maar de Italiaanse keuken heeft natuurlijk meer te bieden. De meeste gerechten zijn niet ingewikkeld en hebben vaak maar een beperkt aantal ingredienten. Kwaliteit wordt verkozen boven kwantiteit. Er is wel grote verscheidenheid aan soorten ingredienten. Veel verschillende soorten vis en vlees. Alle kazen die je je kan wensen en veel verschillende soorten groente.
Binnen Italie zijn er bepaalde pastasoorten of ingredienten die vrij typisch zijn voor een bepaalde streek. Op de algemene Wikipediapagina over de Italiaanse keuken vind je de verschillende streken met ook wat informatie voor die specifieke streek.
GettyRF_599272840.jpg?auto=format&fit=crop&sharp=10&vib=20&ixlib=react-8.6.4&w=850
Als er in het weekend of op feestdagen uitgebreid getafeld wordt (want dat kunnen ze, die Italianen!), worden er vaak een behoorlijk aantal gangen geconsumeerd.

De verschillende gangen in de maaltijd:
Aperitivo, (aperitief) een alcoholisch drankje voorafgaand aan de maaltijd.
Antipasto, betekent voorafgaand aan de maaltijd, is een hapje vooraf. Dit kan een warm of koud gerecht zijn. Bijvoorbeeld een kleine salade.
Primo, eerste gang. Een klein warm gerecht. Bijvoorbeeld pasta, soep of risotto.
Secondo, hoofdmaaltijd. Vaak gebakken vis of vlees.
Contorno, bijgerecht dat bij de Secondo wordt geserveerd. Vaak salade of gekookte groenten.
Formaggio e frutta, het eerste nagerecht. Dit is een kaasplankje en/of fruit.
Dolce, iets zoets zoals taart, cake, tiramisu of gelato.
Caffè, een kop koffie.
Digestivo, een klein glas sterke drank. Bijvoorbeeld likeur, grappa of limoncello. Dit om de gerechten die zwaar op de maag liggen wat te verzachten.

Oke, al met al is dit een beetje een ongeinspireerde OP, maar de Italiaanse keuken is heerlijk wat mij betreft.
Goede rijpe tomaten (liefst zo van de plant) vers brood, wijn, kaas. Je kan me er wakker voor maken!
588805-1-eng-GB_tomato-and-bread-salad-with-capers-quick-pickled-onions-and-mozzarella.jpg
https://thetinyitalian.com/category/italian-recipes/
https://www.lacucinaitaliana.com/recipes?refresh_ce=
https://foodgawker.com/?s=italian
Mikeyttzondag 11 april 2021 @ 20:09
Net toevallig pasta pesto gemaakt :@

tZElVqT.jpg

1 cup Macaroni
1 cup erwten
2 cups brocolli
1 cup rulgehackt
3 eetlepels groene pesto

:9
golferzondag 11 april 2021 @ 20:19
quote:
0s.gif Op zondag 11 april 2021 20:09 schreef Mikeytt het volgende:
Net toevallig pasta pesto gemaakt :@

[ afbeelding ]

1 cup Macaroni
1 cup erwten
2 cups brocolli
1 cup rulgehackt
3 eetlepels groene pesto

:9
quote:
0s.gif Op zondag 11 april 2021 20:05 schreef Lonaa het volgende:

De regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.

In de week van 12 tot en met 18 april koken we 1 of meerdere gerechten uit Italie!

Het is nog geen 12 april. :{w
Molozondag 11 april 2021 @ 20:21
quote:
0s.gif Op zondag 11 april 2021 20:19 schreef golfer het volgende:

[..]


[..]

Het is nog geen 12 april. :{w
Ergens op aarde wel :T
Hupjezondag 11 april 2021 @ 20:48
quote:
0s.gif Op zondag 11 april 2021 20:19 schreef golfer het volgende:

[..]


[..]

Het is nog geen 12 april. :{w
Een beetje coulance is wel op zijn plek aangezien de Italië week verzet is :P
Lonaazondag 11 april 2021 @ 20:52
Minder miepen, meer praten over eten.
Lonaazondag 11 april 2021 @ 20:54
Zelf had ik voor Italie het plan om ragu te maken, maar mijn wederhelft is er de hele week niet en vind het wat veel moeite voor mezelf.

Voor panzanella vind ik het weer niet mooi genoeg. Hoewel, ik heb er wel alles voor in huis dus misschien eet ik die van de week nog wel :9
#ANONIEMzondag 11 april 2021 @ 21:15
quote:
0s.gif Op zondag 11 april 2021 20:09 schreef Mikeytt het volgende:
Net toevallig pasta pesto gemaakt :@

[ afbeelding ]

1 cup Macaroni
1 cup erwten
2 cups brocolli
1 cup rulgehackt
3 eetlepels groene pesto

:9
Gaat de broccoli niet overheersen habibo?
Yinnymaandag 12 april 2021 @ 09:17
quote:
2s.gif Op zondag 11 april 2021 20:54 schreef Lonaa het volgende:
Zelf had ik voor Italie het plan om ragu te maken, maar mijn wederhelft is er de hele week niet en vind het wat veel moeite voor mezelf.

Voor panzanella vind ik het weer niet mooi genoeg. Hoewel, ik heb er wel alles voor in huis dus misschien eet ik die van de week nog wel :9
Panini's!!! Brood+ Italiaans beleg + grill = perfect ontbijt/lunch/avondeten
Myraelamaandag 12 april 2021 @ 09:22
quote:
2s.gif Op zondag 11 april 2021 20:54 schreef Lonaa het volgende:
Zelf had ik voor Italie het plan om ragu te maken, maar mijn wederhelft is er de hele week niet en vind het wat veel moeite voor mezelf.
Neejoh, als iets perfect invriest is het dat wel. Gewoon lekker maken. O+ :9
Kaatje1maandag 12 april 2021 @ 09:37
quote:
2s.gif Op zondag 11 april 2021 20:54 schreef Lonaa het volgende:
Zelf had ik voor Italie het plan om ragu te maken, maar mijn wederhelft is er de hele week niet en vind het wat veel moeite voor mezelf.

Voor panzanella vind ik het weer niet mooi genoeg. Hoewel, ik heb er wel alles voor in huis dus misschien eet ik die van de week nog wel :9
Ik maak ragu ook vaak in de slowcooker. (en dan veel de vriezer in)
Lonaamaandag 12 april 2021 @ 09:46
quote:
14s.gif Op maandag 12 april 2021 09:22 schreef Myraela het volgende:

[..]

Neejoh, als iets perfect invriest is het dat wel. Gewoon lekker maken. O+ :9
quote:
0s.gif Op maandag 12 april 2021 09:37 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ik maak ragu ook vaak in de slowcooker. (en dan veel de vriezer in)
Ik ben niet per se een hele grote voorstander van 'tomatensaus' dus de drempel om het te maken is sowieso wat hoger. Naja, ik sluit het niet uit alsnog. :Y)
Lonaamaandag 12 april 2021 @ 09:46
quote:
1s.gif Op maandag 12 april 2021 09:17 schreef Yinny het volgende:

[..]

Panini's!!! Brood+ Italiaans beleg + grill = perfect ontbijt/lunch/avondeten
Brood + beleg is altijd perfect O+
Doedezemaarmaandag 12 april 2021 @ 10:09
Ik maak vandaag pasta alla norma https://www.theguardian.c(...)ect-pasta-alla-norma
Ik maak dit regelmatig, ik heb dan ook altijd een basilicumplantje staan en eens in de zoveel tijd haalt mijn man een torentje ricotta salata bij het kaaswinkeltje vlakbij zijn werk en ik vries dat in stukken in.

Ik ben gek op Italiaans eten, heb langere periodes in Italië doorgebracht (en Italiaans gestudeerd)
Lonaamaandag 12 april 2021 @ 19:28
Risotto met zeekraal en garnalen :9
VQ8k5ml.jpg
Yinnydinsdag 13 april 2021 @ 21:08
Goed, panini's maken!
Beginnen met deeg maken
https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/zelf-panini-broodjes-bakken/
yVAy2U6.jpg
En eindigen als lunch met salami, mozzarella, verse tomaat en rucola
KGhKSgo.jpg

En als ik toch aan het bakken ben, ook maar ciabatta in de oven...
7ndV6E7.jpg
Helaas geen grote gaten
F4IKEBK.jpg

Fusilli met gerookte zalm en room
QknDLo5.jpg

Als dolce heb ik pizzelles gemaakt, Italiaanse wafeltjes
https://www.kingarthurbaking.com/recipes/classic-pizzelle-recipe
SsN5afY.jpg

En dit staat nu klaar voor de lasagne van de week
lQh3jqP.jpg
Myraelawoensdag 14 april 2021 @ 09:26
Jeetje, Yinny. Lekker bezig hoor. *O*
Hupjevrijdag 16 april 2021 @ 19:04
Ik had vorige week al een weinig inspirerende pasta pesto gemaakt.
e97x1SH.jpg

Vandaag maakte ik voor het eerst focaccia. Maar hij kwam niet los van de bodem :( Terwijl ik toch al behoorlijk wat olijfolie had gebruikt. Maar ach, de onderkant los smaakte ook.
azFxdo9.jpg
vz4twbz.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Hupje op 17-04-2021 13:05:11 (Verkeerde broodsoort genoemd, haha) ]
Yinnyzaterdag 17 april 2021 @ 10:09
Snelle pasta van donderdag!
Van dit
x2WOctG.jpg
Naar dit binnen 15 ​minuten
gPudV2y.jpg
Recept:
https://www.paolos.nl/originele-pasta-carbonara

En gisteren deze eindelijk klaar, inclusief zelfgemaakte lasagnebladen
Q85VrPq.jpg
Recept: https://smittenkitchen.com/2012/02/lasagna-bolognese/
Doedezemaarzaterdag 17 april 2021 @ 10:23
Oeh ja, carbonara, dat kan ik morgen wel weer eens maken. Ik had deze week nog risotto funghi gemaakt, met voor mij een hand rucola er overheen, altijd lekker
Lonaazaterdag 17 april 2021 @ 10:29
Zelfgemaakte lasagnebladen _O_

Dat had ik niet, had wel lasagne. Met spicy mushroom ragu van Ottolenghi. Was debiellekker, maar wat ook gebeurde, voor het eerst in mijn leven, is dat het geen grote takkebende op mijn bord werd. O+ O+

Gewoon, mooi stukje uit de schaal scheppen en op het bord, laagjes zichtbaar alles. :o

cbQwPyE.jpg
NeVtkdm.jpg
Yinnyzaterdag 17 april 2021 @ 13:12
quote:
2s.gif Op zaterdag 17 april 2021 10:29 schreef Lonaa het volgende:
Zelfgemaakte lasagnebladen _O_

Dat had ik niet, had wel lasagne. Met spicy mushroom ragu van Ottolenghi. Was debiellekker, maar wat ook gebeurde, voor het eerst in mijn leven, is dat het geen grote takkebende op mijn bord werd. O+ O+

Gewoon, mooi stukje uit de schaal scheppen en op het bord, laagjes zichtbaar alles. :o

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Mooie!
#ANONIEMzaterdag 17 april 2021 @ 16:41
Hier ook begonnen aan de lasagne.
Bleekselderij alleen vervangen door paprika. De melk en knoflook stonden nog niet klaar.
20210417-161340.jpg

Jeroen kijkt toe in de hoop dat ik wat op de grond laat vallen :+
20210417-163303.jpg

Even aanvullen:

Ik in actie, een grotere pan erbij gepakt maar :P
20210417-165912.jpg

Staat nu te pruttelen terwijl ondertussen mijn stiefmama de bechamel maakt O+

20210417-171345.jpg

20210417-172604.jpg


Mijn vader gaan we zo voorzichtig vertellen dat we niet al om 17.55uur aan tafel zitten :7

[ Bericht 17% gewijzigd door #ANONIEM op 17-04-2021 17:28:16 ]
Yinnyzaterdag 17 april 2021 @ 18:19
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 april 2021 16:41 schreef mascara-klodder het volgende:
Hier ook begonnen aan de lasagne.
Bleekselderij alleen vervangen door paprika. De melk en knoflook stonden nog niet klaar.
[ link | afbeelding ]

Jeroen kijkt toe in de hoop dat ik wat op de grond laat vallen :+
[ link | afbeelding ]

Even aanvullen:

Ik in actie, een grotere pan erbij gepakt maar :P
[ link | afbeelding ]

Staat nu te pruttelen terwijl ondertussen mijn stiefmama de bechamel maakt O+

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]


Mijn vader gaan we zo voorzichtig vertellen dat we niet al om 17.55uur aan tafel zitten :7

Zo herkenbaar! Duurt altijd langer dan je denkt, lasagne maken
drakinzaterdag 17 april 2021 @ 23:25
Dit recept https://www.allesoverital(...)en-parmezaanse-kaas/

Werd dit

gNJWLh8.jpg
Molozaterdag 17 april 2021 @ 23:35
quote:
Je weet dat riso geen rijst is?
Molozaterdag 17 april 2021 @ 23:40
Morgen Melanzane alla parmigiana hier.
Was nog lastig om aan mozzarella en parmezaanse kaas te komen hier met die ransomware perikelen _O-

Wel zin in :9

Lekker met getoaste broodkruimels erop :9
drakinzaterdag 17 april 2021 @ 23:46
Dus dit werd dat moet precies volgens recept? Ik heb ook geen basilicum gebruikt
Molozaterdag 17 april 2021 @ 23:54
quote:
18s.gif Op zaterdag 17 april 2021 23:46 schreef drakin het volgende:
Dus dit werd dat moet precies volgens recept? Ik heb ook geen basilicum gebruikt
Wat is er Italiaans aan dan?
FutureFairytalezaterdag 17 april 2021 @ 23:59
quote:
18s.gif Op zaterdag 17 april 2021 23:46 schreef drakin het volgende:
Dus dit werd dat moet precies volgens recept? Ik heb ook geen basilicum gebruikt
Hoe kom je dan aan die groene kleur?
drakinzondag 18 april 2021 @ 00:01
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 april 2021 23:59 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Hoe kom je dan aan die groene kleur?
zelfgemaakte pesto van daslook, niet in Italië geplukt trouwens.
Isabeauzondag 18 april 2021 @ 06:46
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 april 2021 23:35 schreef Molo het volgende:

Je weet dat riso geen rijst is?
Ik denk dat de blogster zelf al denkt dat het rijst is, want ze noemt het een rijstsalade en gebruikt vervolgens riso.
Molozondag 18 april 2021 @ 08:53
quote:
0s.gif Op zondag 18 april 2021 06:46 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ik denk dat de blogster zelf al denkt dat het rijst is, want ze noemt het een rijstsalade en gebruikt vervolgens riso.
Ja daar gaat het ook al fout idd :D
Doedezemaarzondag 18 april 2021 @ 09:06
Riso is het Italiaanse woord voor rijst, dus ik snap de verwarring wel. Maar die pakjes van De Cecco bevatten uiteraard orzo.
drakinzondag 18 april 2021 @ 10:32
ok ik doe wel niet meer mee hoor met dat negatieve commentaar.
Ik had toevallig dit in huis en was vast voor het wildplukken van volgende week bezig.

pesto en deze heerlijke Italiaanse kaas pasten nog net perfect bij deze week, en aan een recept precies houden ben ik toch niet goed.

Dit was heerlijk en nee het was geen pasta.

Ik had het ook met bloemkoolrijst kunnen maken
Doedezemaarzondag 18 april 2021 @ 12:31
quote:
17s.gif Op zondag 18 april 2021 10:32 schreef drakin het volgende:
ok ik doe wel niet meer mee hoor met dat negatieve commentaar.
Ik had toevallig dit in huis en was vast voor het wildplukken van volgende week bezig.

pesto en deze heerlijke Italiaanse kaas pasten nog net perfect bij deze week, en aan een recept precies houden ben ik toch niet goed.

Dit was heerlijk en nee het was geen pasta.

Ik had het ook met bloemkoolrijst kunnen maken
Als het maar lekker was, toch?
Farenjizondag 18 april 2021 @ 12:56
Ik heb van de week "giardiniera" gemaakt, italiaans tafelzuur met bloemkool, broccoli, paprika, rode ui, knoflook en oregano. Er zijn verschillende manieren om dit te maken, in azijn of in olie, ik doe het met natuurlijke fermentatie in een brine van 2,5% zout. Het is goed actief en de giardiniera zelf ruikt al lekker, alleen die lucht die er tijdens fermentatie vanaf komt is wel wat... funky. Dat is natuurlijk altijd wel zo met fermentatie maar met bloemkool/broccoli is het wel erg sterk.

P2CBRmV.jpg

Heb het nog niet geproefd, het moet nog wel een paar weekjes rijpen.
Doedezemaarzondag 18 april 2021 @ 12:58
Oh wow
Yinnyzondag 18 april 2021 @ 21:02
quote:
17s.gif Op zondag 18 april 2021 10:32 schreef drakin het volgende:
ok ik doe wel niet meer mee hoor met dat negatieve commentaar.
Ik had toevallig dit in huis en was vast voor het wildplukken van volgende week bezig.

pesto en deze heerlijke Italiaanse kaas pasten nog net perfect bij deze week, en aan een recept precies houden ben ik toch niet goed.

Dit was heerlijk en nee het was geen pasta.

Ik had het ook met bloemkoolrijst kunnen maken
Pesto is in Italië ook niet altijd van basilicum gemaakt, alleen pesto alla genovese, de bekendste, is met basilicum.

Alsjeblieft blijf meekoken, vind het leuk om veel deelnemers te zien;)
Yinnyzondag 18 april 2021 @ 21:12
Laatste dag!
Eenvoudige antipasti
u1Ym6xz.jpg

Pizza's!
2whnk3L.jpg
i0BMHKj.jpg
rW92oQ0.jpg
En zelfgemaakte gianduia, oftewel hazelnoten/chocoladepasta
vmsH4qa.jpg
Vloeibaar als het nog warm is...
mdeD5Ga.jpg
En afgekoeld...jammie!
Hupjezondag 18 april 2021 @ 22:39
@drakin Ik las het meer als "wist je dat?". Ik heb in ieder geval weer iets geleerd.

@Farenji Wauw!

@Yinny Ik zou zo aanschuiven :9

Ik maakte nog vega lasagne:
SPOILER
Met dit...
N7tgIEO.jpg
... maakte ik groentesaus...
0ENFxRc.jpg
... en vegan bechamelsaus...
OA5iuyv.jpg
... en samen...
btbH0Mz.jpg
... werd dat lasagne.
Simpel maar lekker. Met linzen O+
a1DSb85.jpg
FutureFairytalezondag 18 april 2021 @ 23:06
quote:
1s.gif Op zondag 18 april 2021 21:12 schreef Yinny het volgende:
Laatste dag!
Eenvoudige antipasti
[ afbeelding ]

Pizza's!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
En zelfgemaakte gianduia, oftewel hazelnoten/chocoladepasta
[ afbeelding ]
Vloeibaar als het nog warm is...
[ afbeelding ]
En afgekoeld...jammie!
O+
Die pizza vol kaas O+
ESF1Gamermaandag 19 april 2021 @ 07:55
Geen idee hoe italiaans het is:

PoxSuiyW05VAK20yQSCpsc8qy_nXCY_oVAQQDpCGcgbeEFP2K1MfAfz0J9wtbvOWJhhzyNEJeWF7Hlzn-9ppKI9xfq_si8V47StI6YQqIvM66LCqNmIHYT537qOIhpP6p4OSbJlmLPn50HhPYmcF9GX51_Ph7xW3S55fDoW0YjDHEwaGoLs6MT4McbK5mMsi7owB_QDanzRcY3PBbbCLb5CaMliUjtoZYdpZYiJF2g8gDqMIyrQX3utRrvMhIjIar5FXGEc8JOtO_P3PcwiERINrbmaqj0piMpVjeHPTODBaYdutYwnMpAsdovNSNm9fglUqsMVMnUQeCbA2sQDbBkfQ1EuzBbFOuywoeLWiOepm044y-eOne0H03hd6O_1URDEyLdbRR5puD98BZZ4gOrHSqCACn0hXx2lXCOZbzkizAVH3nkonNoxMdTDHyMD7uA_xi5q7738KVamxUOamdRnmDd_0bxdYUUMAPAMMCUqx4U7iHLOPuFmrz_saNO7EQdTrBW0ITzt1n69s7E7j1ma8v07xCj8IgpVoASXxohSuJeeLMC6L0U_6sk3EbfSK7LLe5V0-fa1SiVwPQ1urAqNI8wJqK7BHSeAB9o4piTFy4iO223TVMUizA9mTJQLgYLeu8gcou547-hTQph9Nm23mT4oIW6hnKRXH84VLZ_RckAvDn3QNJBgpOfiOUx8ttLav9RIasbjrL5iosEnzx9E=w704-h938-no?authuser=0

Macaroni ovenschotel
Yinnymaandag 19 april 2021 @ 08:23
quote:
1s.gif Op zondag 18 april 2021 23:06 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

O+
Die pizza vol kaas O+
Ja, vriend is dol op kaas en hoe meer, hoe beter
Doedezemaarmaandag 19 april 2021 @ 09:22
Ik ga maar bij Yinny wonen, denk ik
Lucky_Strikedonderdag 22 april 2021 @ 08:08
Ik maakte zondag voor het eerst ragu, eindelijk. Lekker makkelijk in de slowcooker. De volgende dag opgewarmd en gegeten met linguini en salade van haricots verts, rucola en hazelnoot. Zoals verwacht was het ontzettend lekker. Gelukkig was er genoeg ragu om nog twee porties in te vriezen.

SPOILER
lbujfCY.jpg
RVn5RxX.jpg
urySPVc.jpg
sOm9VBr.jpg
ckCHH7A.jpg
YnAyJyu.jpg

vxgFbn4.jpg
FutureFairytaledonderdag 22 april 2021 @ 08:59
quote:
1s.gif Op donderdag 22 april 2021 08:08 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik maakte zondag voor het eerst ragu, eindelijk. Lekker makkelijk in de slowcooker. De volgende dag opgewarmd en gegeten met linguini en salade van haricots verts, rucola en hazelnoot. Zoals verwacht was het ontzettend lekker. Gelukkig was er genoeg ragu om nog twee porties in te vriezen.

SPOILER
[ afbeelding ]
Ziet er echt heerlijk uit. Dit ga je vaker doen denk :)