Lucky_Strike | zondag 7 maart 2021 @ 12:00 |
![]() Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL! In de week van 8 tot en met 14 maart koken we Nederlandse streekgerechten! De enige regel: • Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past. Streekgerechten: Toen ik ging zoeken naar wat Nederlandse streekgerechten zijn, kwam ik een enorme lijst tegen. Wie wist dat bakleverworst uit Utrecht komt en boerenjongens uit Noord-Holland? Veel streekgerechten zijn te herleiden naar invloeden vanuit buurlanden maar natuurlijk spelen onze zeeën ook mee. Natuurlijk hebben we een aantal grondsoorten waar verschillende gewassen goed op gedijen. Hier is een lange lijst met streekgerechten met ook recepten. ![]() Leuke linkjes: http://www.nederlands-dis.nl/tag/streekgerecht/ https://www.24kitchen.nl/thema/nederlandse-recepten https://www.lekkerensimpel.com/hollandse-recepten/ Joël Broekaert maakte dit leuke programma over bodemsoorten en de invloed daarvan op onze gerechten en hun smaak: Joël Lokaal [ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 07-03-2021 12:23:44 ] | |
Lonaa | zondag 7 maart 2021 @ 13:25 |
Joel ![]() Overijssel en Gelderland hebben vrij veel matige dingen. ![]() | |
Hupje | zondag 7 maart 2021 @ 14:11 |
Het plan is om komende week een poging te wagen voor balkenbrij. Dat was een jeugdherinnering van vriend... Ik weet nog niet wat ik daar van vind (en of het lukt) ![]() En ik heb een beetje gesmokkeld en alvast een Fries suikerbrood gemaakt, naar een recept van Cees Holtkamp. Dan kan er de komende dagen een plakje mee in de broodtrommel ![]()
![]() | |
derLudolf | zondag 7 maart 2021 @ 14:45 |
Maar je hebt Krentewegge ![]() | |
Lonaa | zondag 7 maart 2021 @ 15:00 |
Ja ![]() maar ga ik niet zelf maken, denk ik. | |
Cat-astrophe | zondag 7 maart 2021 @ 15:02 |
Misschien dat ik me aan zoorvleis waag. | |
Lonaa | zondag 7 maart 2021 @ 15:05 |
Alles is met gort. WHY | |
Lonaa | zondag 7 maart 2021 @ 15:19 |
Oke, dan wordt het - niet heel avontuurlijk - foeksandievie en ik koop wel wat krentewegge. ![]() | |
Yinny | zondag 7 maart 2021 @ 15:54 |
Vlaardingse ijzerkoekjes, alleen dan gewoon rondjes en in koekenpan Kniepertjes staan op de te maken lijst, maar die kan ik natuurlijk ook veranderen in stroopwafels Hollandse captains dinner, daar heb ik wel zin in, maar helaas ben ik de enige hier in huis die capucijners lust Broodpap? Rijstepap? Zuid-Holland heeft ook niet echt dingen die me heel erg aanspreken | |
Kaatje1 | zondag 7 maart 2021 @ 19:28 |
Ik ga watergruwel maken. Alles staat al klaar, morgen smullern | |
Vanyel | zondag 7 maart 2021 @ 19:30 |
Is dit dan weer een excuus voor kelderkoek? Of eeeiiindelijk eens nonnevotten maken. [ Bericht 37% gewijzigd door Vanyel op 07-03-2021 19:37:47 ] | |
Kaatje1 | zondag 7 maart 2021 @ 19:34 |
Had ik nog nooit van gehoord, maar die ga ik ook een keer maken ![]() | |
Vanyel | zondag 7 maart 2021 @ 19:39 |
Vet lekker ![]() De plaatjes van Google moet je niet geloven. Kelderkoek moet veel hoger zijn. ![]() | |
Hupje | zondag 7 maart 2021 @ 19:43 |
Is kelderkoek hetzelfde als arretjescake? En watergruwel is volgens Google krentjebrij? Ik wil ook nog Brabantse witte eierkoeken maken en misschien worstenbroodjes. | |
#ANONIEM | zondag 7 maart 2021 @ 19:56 |
Arretjescake is net even anders. Heb ik toevallig van de week gemaakt ![]() | |
Vanyel | zondag 7 maart 2021 @ 20:29 |
Niet iedereen maakt kelderkoek op dezelfde manier. Geldt ook voor arretjescake. Volgens mij zijn er zat overlappende manieren. | |
ESF1Gamer | zondag 7 maart 2021 @ 20:59 |
Ik ga voor de Friese suikerbrood ![]() | |
Elleska | zondag 7 maart 2021 @ 22:54 |
Goed excuus voor Drentse Turf ![]() Al eens gemaakt volgens dit recept : https://outmijnkeuken.nl/2017/02/18/streekgerecht-drentse-turf/ Kwam nu deze tegen en dat ziet er wel leuk uit : https://www.studiofoek.nl(...)kleurencirkel-2020-5 [ Bericht 68% gewijzigd door Elleska op 07-03-2021 23:11:05 ] | |
Yinny | maandag 8 maart 2021 @ 00:02 |
Rotterdam heeft een eigen koekje: maasstroompjes. Ik kende deze niet, dus deze MOET ik maken! | |
111210 | maandag 8 maart 2021 @ 00:05 |
Dat is makkelijk te maken toch voor 1 persoon??klein potje capucijners en een klein stukje of bakje spek. | |
Molo | maandag 8 maart 2021 @ 00:14 |
Iets met uierboord lijkt me wel tof maar heb het nog nooit gegeten, laat staan gemaakt. Misschien ijzerkoekjes proberen of een kapsalon ![]() | |
Yinny | maandag 8 maart 2021 @ 06:55 |
Ben beniuwd of je eigenlijk wel uiers kan kopen bij een slager ![]() Uierboord kochten we vroeger wel eens voor op brood, doet een beetje denken aan lever qua smaak. | |
Yinny | maandag 8 maart 2021 @ 07:01 |
Neeeeee, daar hoort nog veel bij! Piccalilly, aardappelen, gebakken uien, bietjes, augurken en appelmoes....zonde om voor 1 persoon te maken | |
111210 | maandag 8 maart 2021 @ 07:06 |
Ja dat weet ik, maak het soms ook wel eens voor mijzelf (zonder bietjes dan) maar al die ingrediënten kan je juist makkelijk doseren voor 1 persoon zonder te veel te maken. | |
Yinny | maandag 8 maart 2021 @ 08:12 |
Ik vind piccalilly alleen lekker bij dit, dus zonde van de rest van pot. Net als zilveruitjes en augurken ![]() | |
111210 | maandag 8 maart 2021 @ 08:53 |
Ah ja dan is het lastig, die 3 komen hier wel snel op bij andere gerechten. | |
Yinny | woensdag 10 maart 2021 @ 09:59 |
Rotterdamse Maasstroompjes![]() Echt vreemd dat als geboren en getogen Rotterdamse er nog nooit van heb gehoord, dus bij deze weer goedgemaakt! Het smaakt naar boterkoek met spijs Recept: https://www.24kitchen.nl/recepten/rotterdamse-maasstroompjes En dit gehalveerd, want ik heb ze kleiner gemaakt en vind nog dat ik er veel heb ![]() Hele kleffe Zeeuwse bolussen, het rollen ging niet echt lekker, maar ze smaken goed Recept: https://rutgerbakt.nl/bro(...)lt-zeeuwse-bolussen/ [ Bericht 0% gewijzigd door Yinny op 10-03-2021 13:06:22 ] | |
FutureFairytale | woensdag 10 maart 2021 @ 10:08 |
Ha had de aflevering gezien van Rudolph. Moet wel lekker zijn. En dat recept van zeeuwse bolussen is idd klef maar heel goed ![]() | |
Molo | woensdag 10 maart 2021 @ 10:13 |
Niet kleffe bolussen zijn geen echte bolussen ![]() Ik maak vanmiddag een broodje knakworst hier, ook soort van Hollandsch ![]() | |
Yinny | woensdag 10 maart 2021 @ 16:44 |
Als het nou nog een broodje kroket met mosterd was geweest ![]() | |
Molo | woensdag 10 maart 2021 @ 16:56 |
Ik heb geen frituurpan en mijn kind bliefde dit ![]() Ikzelf had flammkuchen, niet echt Nederlands ![]() | |
Kaatje1 | woensdag 10 maart 2021 @ 19:35 |
Ik wist meteen wat ik zou maken, watergruwel (krentjebrij). Mijn moeder maakte dit een paar keer per jaar en als zij uit de keuken kwam met een zwarte pan wisten wij het al, genieten. Ik heb het het recept uit het Haagse Kookboek aangehouden. Erg lekker maar ik verdenk mijn moeder ervan indertijd veel meer suiker te gebruiken. Niet voor het eerst trouwens, net als met zout ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Myraela | woensdag 10 maart 2021 @ 20:33 |
Is dat eigenlijk een soort rijstepap maar dan van gort? Ken het niet. ![]() | |
Kaatje1 | woensdag 10 maart 2021 @ 20:38 |
Het komt uit diverse delen van het land, mijn moeder noemde het twents, mijn vader fries en men denkt ook noordhollands. Je kookt de gort met een kaneelstokje. Daarna gaan er krenten en rozijnen in (en ook wel pruimen, ik had er nog wat) en dan bessensap en suiker. Warm of koud eten. T is wel loodzwaar op de maag, dit was voor 4 personen, maar ik denk eerder voor 8 ![]() | |
Hupje | woensdag 10 maart 2021 @ 21:34 |
De Brabantse witte eierkoeken zijn best lekker.![]() ![]() Maar in de verste verte niet zoals wij ze vroeger bij de bakker kochten: ![]() | |
Yinny | woensdag 10 maart 2021 @ 22:05 |
Gewone zelfgemaakte eierkoeken smaken ook anders omdat de bakker ammonium bicarbonaat gebruikt, | |
Hupje | woensdag 10 maart 2021 @ 22:16 |
@Yinny Dat klopt. Ik heb alleen geen idee wat het geheim van mijn bakker van vroeger is, dat waren witte, een soort van cake achtige, hele zachte eierkoeken. Dus ook geen idee of het thuis na te maken zou zijn. Maar dit experiment was ook leuk ![]() | |
FutureFairytale | woensdag 10 maart 2021 @ 22:19 |
Zijn deze krokant? | |
Hupje | woensdag 10 maart 2021 @ 22:24 |
Het buitenste laagje wel, de binnenkant is lekker chewy. | |
FutureFairytale | donderdag 11 maart 2021 @ 07:15 |
Lekker! Ik vraag me trouwens al langer af; heeft chewy ook een NL's woord/vertaling? | |
Hupje | donderdag 11 maart 2021 @ 08:14 |
Letterlijk vertaald is het taai, maar ik bedoel dan een soort van lekker taai, een beetje plakkerig. | |
FutureFairytale | donderdag 11 maart 2021 @ 09:01 |
Ja ik vind taai ook niet echt de goede vertaling want klinkt negatief (oud). Denk dat chewy echt een Engelse term blijft. | |
Cat-astrophe | donderdag 11 maart 2021 @ 09:09 |
Kauwbaar? | |
FutureFairytale | donderdag 11 maart 2021 @ 09:14 |
Dat is al wel beter! Ik dacht altijd aan kauwerig maar dat vond ik ook vreselijk. Zit ergens denk ik tussen kauwbaar en kleverig in. | |
Yinny | donderdag 11 maart 2021 @ 17:22 |
![]() Vlaardingse ijzerkoekjes! Recept uit de Koekjesbijbel Zoiets, maar dan met een beetje water ipv ei https://www.weekendbakery(...)-iron-plate-cookies/ Ik heb ipv uitrollen gewoon een rol gemaak en plakjes gesneden. En een stuk kleiner gemaakt, want moesten 8 cm groot zijn en 7mm dik... | |
Isabeau | donderdag 11 maart 2021 @ 18:15 |
7 cm dik ![]() Wacht, er staat mm ![]() Hoe smaken ze? | |
Molo | donderdag 11 maart 2021 @ 18:19 |
Oh fantastisch ![]() Zien er heerlijk uit! Had je het ijzer al? Was het moeilijk qua timing van bakken? Lees er verschillende verhalen over | |
Koekoekskind | donderdag 11 maart 2021 @ 18:58 |
Dit topic herinnert mij aan hete bliksem. | |
Hupje | donderdag 11 maart 2021 @ 19:19 |
@Yinny Ik ben benieuwd hoe ze smaken! Ik maakte balkenbrij met cranberry compote. ![]() Niet helemaal zoals het hoort, want geen restvlees gebruikt en iets te kort de tijd genomen voor het opstijven. Maar vriend vond het aardig in de buurt komen van zijn herinneringen. [ Bericht 13% gewijzigd door Hupje op 11-03-2021 19:29:00 ] | |
Yinny | donderdag 11 maart 2021 @ 21:30 |
Ze smaakten naar koekjes...ongeveer naar stroopwafel kruimels, maar dan alleen een knapperige buitenkant en binnen een beetje zacht. @Molo IJzer was nieuw. De baktijden heb ik niet goed aangehouden, want ik had ze na 2 min moeten omdraaien, maar dan waren ze nog bleek, dat was op stand 3. Toen op hoogste temperatuur en kon ik korter bakken...Al met al bijna een uur bezig geweest met 22 koekjes bakken | |
Molo | donderdag 11 maart 2021 @ 21:37 |
Ziet er wel lekker uit zeg! En wat een werk joh ![]() | |
Yinny | donderdag 11 maart 2021 @ 21:51 |
Wat zit er nu voor vlees in? Gaaf dat je dat hebt gemaakt! | |
Hupje | donderdag 11 maart 2021 @ 22:08 |
@Yinny Ik heb speklap gebruikt, dat was naar mijn idee het vetste varkensvlees wat ik in de supermarkt kon kopen. Ik hoop dat het morgen goed stijf is zodat er wel mooie plakjes van gesneden kunnen worden. Dan ziet het er meer uit zoals het hoort (een grijze brij) ![]() | |
Yinny | vrijdag 12 maart 2021 @ 12:18 |
Ik was nieuwsgierig en had het nooit gegeten, dus watergruwel gemaakt en nu aan het eten ....hmmmmwah....misschien dat ik het koud lekkerder vindt... | |
Kaatje1 | vrijdag 12 maart 2021 @ 12:25 |
Warm vind ik het ook niets. Ik eet het 'l liefst direct uit de koelkast. Er zijn veel mensen die het ook niet lusten. Had het op FB geplaatst en mijn nichtje uit Australië leek het lekker, maar ze had het nooit gehad zei ze, haar vader en onze oma hadden het nooit gemaakt. Maar toen zij een tijd bij ons woonde was haar eerste reactie "what an awful color" en na 1 hap "sorry, I don't eat this" ![]() Zij kon zich dit niet meer herinneren, maar wij weten het nog precies, hadden er zo'n lol om. | |
Yinny | zaterdag 13 maart 2021 @ 11:53 |
Koud is het idd een stuk beter te doen...maar het is nog steeds geen "wauw, dit ga ik vaker maken!" Door de gort wil ik dit wel maken: http://www.tastehongkong.(...)nuts-and-jobs-tears/ | |
Kaatje1 | zaterdag 13 maart 2021 @ 11:58 |
Voor mij is het denk ook heel sterk een herinnering. En mijn moeder was niet origineel in desserts. Vla en yoghurt, met als hoogtepunt hopjesvla. En als ze het zelf maakte griesmeelpudding ![]() | |
dimmak | zaterdag 13 maart 2021 @ 14:26 |
![]() Paprijst met boter en suiker en gebakken noodzeetong. | |
Cat-astrophe | zaterdag 13 maart 2021 @ 15:38 |
-verkeerde topic- | |
Molo | zaterdag 13 maart 2021 @ 15:44 |
ZZooooo dat ziet er lekker uit zeg! | |
Cat-astrophe | zaterdag 13 maart 2021 @ 20:22 |
![]() Kilootje rundvlees gaat een nachtje kuren in azijnbad. Wordt vervolgd. | |
Yinny | zaterdag 13 maart 2021 @ 23:00 |
Aparte combinatie! | |
Vanyel | zondag 14 maart 2021 @ 06:45 |
Jij kruidnagelt en lauriert je azijn niet? | |
Leintjeuh | zondag 14 maart 2021 @ 07:06 |
Uierboord wordt verkocht door slagerij Ooteman, op de Oude Binnenweg. | |
FutureFairytale | zondag 14 maart 2021 @ 07:37 |
Zoervleis ![]() | |
Hupje | zondag 14 maart 2021 @ 11:06 |
Worstenbroodjes in de oven ![]() | |
Hupje | zondag 14 maart 2021 @ 12:01 |
Tijd voor lunch! ![]() ![]() Een stuk beter gelukt dan mijn vorige poging. ![]()
| |
Cat-astrophe | zondag 14 maart 2021 @ 12:25 |
Ik zag later dat dat ook onderdeel was van de behandeling ![]() Maar een uurtje geleden is het vlees plus uien plus kruidnagels en laurieren in de slowcooker verdwenen. Ik heb er vertrouwen in dat de kruiderij de komende zes uur op peil gaat komen. | |
Cat-astrophe | zondag 14 maart 2021 @ 12:26 |
Skonne broojkes! | |
dimmak | zondag 14 maart 2021 @ 13:55 |
In het vissersdorp waar ik weg kom is dit traditionele zaterdag kost. | |
Vanyel | zondag 14 maart 2021 @ 15:06 |
Ach,ik marineer meestal niet eens. Na tig uur in hete azijn is het ook zat. | |
Cat-astrophe | zondag 14 maart 2021 @ 15:15 |
Het kwam ook meer doordat ik gisteravond geen zin had het slowcookerklaar te maken. ![]() Azijnbadje kon nog net. En damn, die proef ik wel door saus heen zeg! Maar er moet dadelijk nog peperkoek bij ![]() | |
Vanyel | zondag 14 maart 2021 @ 15:17 |
Doe ik altijd meteen, anders lost het zo slecht op. Misschien komt dat omdat er hier een hele in gaat ![]() | |
Cat-astrophe | zondag 14 maart 2021 @ 15:18 |
Een hele ![]() | |
Elleska | zondag 14 maart 2021 @ 16:07 |
Zuurvlees wordt idd pas lekker met ontbijtkoek. Ik marineer wel want ik doe aan snelkook ipv slowcook. Maar deze week geen zuurvlees, wel hachee met rode kool ![]() Het is er gisteren niet van gekomen om de drentse turf te maken dus dat wordt een weekje later ![]() | |
Molo | zondag 14 maart 2021 @ 16:08 |
Wat is Drentse turf? | |
derLudolf | zondag 14 maart 2021 @ 16:19 |
Gedroogd veen, uit Drenthe ![]() Volgens mij een soort bonbons, zie ze wel eens bij de bakker liggen. | |
Isabeau | zondag 14 maart 2021 @ 16:19 |
De bakker klopt wel, maar het is koek ![]() | |
Molo | zondag 14 maart 2021 @ 16:23 |
Lekker, zie ik aan de foto's op de interwebs Kan daar verschillende soorten fruit in zitten of is dat een standaard vrucht erin? | |
Elleska | zondag 14 maart 2021 @ 16:30 |
Ik ken het alleen met appel maar zoals met een streekgerecht wel vaker is lijkt elke bakker een eigen versie te hebben. Vaak gebakken in een soort slofvorm maar voor thuis werkt een cakeblik of een springvorm net zo goed. | |
Cat-astrophe | zondag 14 maart 2021 @ 18:30 |
Friet met zoorvleis dus. Frietjes ook zelfgemaakt uiteraard. In de cooker ![]() Bijna uitgeprutteld (met live stoom actie) ![]() Op het bord ![]() ![]() Ik had wel iets meer frietjes mogen maken, achteraf gezien. | |
Yinny | zondag 14 maart 2021 @ 18:36 |
Ziet er goed uit! Wij hadden gisteren hachee, dus niet echt een streekgerecht, maar dat rook zo lekker tijdens het stoven |