FOK!forum / Culinesse à gogo / Kook mee met CUL: Nederlandse streekgerechten, 8-14 maart
Lucky_Strikezondag 7 maart 2021 @ 12:00
ktBsAYX.jpg

Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL!

In de week van 8 tot en met 14 maart koken we Nederlandse streekgerechten!

De enige regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.

Streekgerechten:
Toen ik ging zoeken naar wat Nederlandse streekgerechten zijn, kwam ik een enorme lijst tegen. Wie wist dat bakleverworst uit Utrecht komt en boerenjongens uit Noord-Holland?
Veel streekgerechten zijn te herleiden naar invloeden vanuit buurlanden maar natuurlijk spelen onze zeeën ook mee. Natuurlijk hebben we een aantal grondsoorten waar verschillende gewassen goed op gedijen.

Hier is een lange lijst met streekgerechten met ook recepten.

IMG-20170720-WA0001-1038x576.jpg

Leuke linkjes:
http://www.nederlands-dis.nl/tag/streekgerecht/
https://www.24kitchen.nl/thema/nederlandse-recepten
https://www.lekkerensimpel.com/hollandse-recepten/

Joël Broekaert maakte dit leuke programma over bodemsoorten en de invloed daarvan op onze gerechten en hun smaak: Joël Lokaal

[ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 07-03-2021 12:23:44 ]
Lonaazondag 7 maart 2021 @ 13:25
Joel :9

Overijssel en Gelderland hebben vrij veel matige dingen. ;(
Hupjezondag 7 maart 2021 @ 14:11
Het plan is om komende week een poging te wagen voor balkenbrij. Dat was een jeugdherinnering van vriend... Ik weet nog niet wat ik daar van vind (en of het lukt) :D

En ik heb een beetje gesmokkeld en alvast een Fries suikerbrood gemaakt, naar een recept van Cees Holtkamp. Dan kan er de komende dagen een plakje mee in de broodtrommel :9
SPOILER
kcsyv49.jpg
Bbm als hulpje, dat scheelt zoveel.
jP2M1C3.jpg
Iets te weinig suiker, er zat minder in het pak dan ik dacht. Ach ja.
Z5yj5O6.jpg
Nog even rijzen
EIxsUXW.jpg
Uitrollen, kaneel erover, oprollen en in de vorm nog even rijzen en dan in de oven
y9oWzik.jpg
Normaal is het brood iets meer gevuld en dus iets sticky-er, maar nog steeds erg lekker :9
YdCY9HA.jpg
derLudolfzondag 7 maart 2021 @ 14:45
quote:
2s.gif Op zondag 7 maart 2021 13:25 schreef Lonaa het volgende:
Joel :9

Overijssel en Gelderland hebben vrij veel matige dingen. ;(
Maar je hebt Krentewegge O+
Lonaazondag 7 maart 2021 @ 15:00
quote:
1s.gif Op zondag 7 maart 2021 14:45 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Maar je hebt Krentewegge O+
Ja :9

maar ga ik niet zelf maken, denk ik.
Cat-astrophezondag 7 maart 2021 @ 15:02
Misschien dat ik me aan zoorvleis waag.
Lonaazondag 7 maart 2021 @ 15:05
Alles is met gort. WHY
Lonaazondag 7 maart 2021 @ 15:19
Oke, dan wordt het - niet heel avontuurlijk - foeksandievie en ik koop wel wat krentewegge. :9 En misschien maak ik wel wentelteefjes
Yinnyzondag 7 maart 2021 @ 15:54
Vlaardingse ijzerkoekjes, alleen dan gewoon rondjes en in koekenpan

Kniepertjes staan op de te maken lijst, maar die kan ik natuurlijk ook veranderen in stroopwafels

Hollandse captains dinner, daar heb ik wel zin in, maar helaas ben ik de enige hier in huis die capucijners lust

Broodpap? Rijstepap?

Zuid-Holland heeft ook niet echt dingen die me heel erg aanspreken
Kaatje1zondag 7 maart 2021 @ 19:28
Ik ga watergruwel maken. Alles staat al klaar, morgen smullern
Vanyelzondag 7 maart 2021 @ 19:30
Is dit dan weer een excuus voor kelderkoek?

Of eeeiiindelijk eens nonnevotten maken.

[ Bericht 37% gewijzigd door Vanyel op 07-03-2021 19:37:47 ]
Kaatje1zondag 7 maart 2021 @ 19:34
quote:
1s.gif Op zondag 7 maart 2021 19:30 schreef Vanyel het volgende:
Is dit dan weer een excuus voor kelderkoek?
Had ik nog nooit van gehoord, maar die ga ik ook een keer maken :9~
Vanyelzondag 7 maart 2021 @ 19:39
Vet lekker :Y
De plaatjes van Google moet je niet geloven. Kelderkoek moet veel hoger zijn. O-)
Hupjezondag 7 maart 2021 @ 19:43
Is kelderkoek hetzelfde als arretjescake? En watergruwel is volgens Google krentjebrij?

Ik wil ook nog Brabantse witte eierkoeken maken en misschien worstenbroodjes.
#ANONIEMzondag 7 maart 2021 @ 19:56
quote:
1s.gif Op zondag 7 maart 2021 19:43 schreef Hupje het volgende:
Is kelderkoek hetzelfde als arretjescake? En watergruwel is volgens Google krentjebrij?

Ik wil ook nog Brabantse witte eierkoeken maken en misschien worstenbroodjes.
Arretjescake is net even anders. Heb ik toevallig van de week gemaakt :9
Vanyelzondag 7 maart 2021 @ 20:29
quote:
1s.gif Op zondag 7 maart 2021 19:43 schreef Hupje het volgende:
Is kelderkoek hetzelfde als arretjescake?
Niet iedereen maakt kelderkoek op dezelfde manier. Geldt ook voor arretjescake. Volgens mij zijn er zat overlappende manieren.
ESF1Gamerzondag 7 maart 2021 @ 20:59
Ik ga voor de Friese suikerbrood _O_
Elleskazondag 7 maart 2021 @ 22:54
Goed excuus voor Drentse Turf :9

Al eens gemaakt volgens dit recept : https://outmijnkeuken.nl/2017/02/18/streekgerecht-drentse-turf/
Kwam nu deze tegen en dat ziet er wel leuk uit : https://www.studiofoek.nl(...)kleurencirkel-2020-5

[ Bericht 68% gewijzigd door Elleska op 07-03-2021 23:11:05 ]
Yinnymaandag 8 maart 2021 @ 00:02
Rotterdam heeft een eigen koekje: maasstroompjes. Ik kende deze niet, dus deze MOET ik maken!
111210maandag 8 maart 2021 @ 00:05
quote:
1s.gif Op zondag 7 maart 2021 15:54 schreef Yinny het volgende:

Hollandse captains dinner, daar heb ik wel zin in, maar helaas ben ik de enige hier in huis die capucijners lust

Dat is makkelijk te maken toch voor 1 persoon??klein potje capucijners en een klein stukje of bakje spek.
Molomaandag 8 maart 2021 @ 00:14
Iets met uierboord lijkt me wel tof maar heb het nog nooit gegeten, laat staan gemaakt.

Misschien ijzerkoekjes proberen of een kapsalon :P
Yinnymaandag 8 maart 2021 @ 06:55
quote:
1s.gif Op maandag 8 maart 2021 00:14 schreef Molo het volgende:
Iets met uierboord lijkt me wel tof maar heb het nog nooit gegeten, laat staan gemaakt.

Misschien ijzerkoekjes proberen of een kapsalon :P
Ben beniuwd of je eigenlijk wel uiers kan kopen bij een slager :P
Uierboord kochten we vroeger wel eens voor op brood, doet een beetje denken aan lever qua smaak.
Yinnymaandag 8 maart 2021 @ 07:01
quote:
0s.gif Op maandag 8 maart 2021 00:05 schreef 111210 het volgende:

[..]

Dat is makkelijk te maken toch voor 1 persoon??klein potje capucijners en een klein stukje of bakje spek.
Neeeeee, daar hoort nog veel bij! Piccalilly, aardappelen, gebakken uien, bietjes, augurken en appelmoes....zonde om voor 1 persoon te maken
111210maandag 8 maart 2021 @ 07:06
quote:
1s.gif Op maandag 8 maart 2021 07:01 schreef Yinny het volgende:

[..]

Neeeeee, daar hoort nog veel bij! Piccalilly, aardappelen, gebakken uien, bietjes, augurken en appelmoes....zonde om voor 1 persoon te maken
Ja dat weet ik, maak het soms ook wel eens voor mijzelf (zonder bietjes dan) maar al die ingrediënten kan je juist makkelijk doseren voor 1 persoon zonder te veel te maken.
Yinnymaandag 8 maart 2021 @ 08:12
quote:
0s.gif Op maandag 8 maart 2021 07:06 schreef 111210 het volgende:

[..]

Ja dat weet ik, maak het soms ook wel eens voor mijzelf (zonder bietjes dan) maar al die ingrediënten kan je juist makkelijk doseren voor 1 persoon zonder te veel te maken.
Ik vind piccalilly alleen lekker bij dit, dus zonde van de rest van pot. Net als zilveruitjes en augurken ;)
111210maandag 8 maart 2021 @ 08:53
quote:
1s.gif Op maandag 8 maart 2021 08:12 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ik vind piccalilly alleen lekker bij dit, dus zonde van de rest van pot. Net als zilveruitjes en augurken ;)
Ah ja dan is het lastig, die 3 komen hier wel snel op bij andere gerechten.
Yinnywoensdag 10 maart 2021 @ 09:59
Rotterdamse Maasstroompjes
go9PRVR.jpg
Echt vreemd dat als geboren en getogen Rotterdamse er nog nooit van heb gehoord, dus bij deze weer goedgemaakt!
Het smaakt naar boterkoek met spijs
Recept:
https://www.24kitchen.nl/recepten/rotterdamse-maasstroompjes
En dit gehalveerd, want ik heb ze kleiner gemaakt en vind nog dat ik er veel heb

s0fMKdS.jpg
Hele kleffe Zeeuwse bolussen, het rollen ging niet echt lekker, maar ze smaken goed
Recept: https://rutgerbakt.nl/bro(...)lt-zeeuwse-bolussen/

[ Bericht 0% gewijzigd door Yinny op 10-03-2021 13:06:22 ]
FutureFairytalewoensdag 10 maart 2021 @ 10:08
quote:
1s.gif Op woensdag 10 maart 2021 09:59 schreef Yinny het volgende:
Rotterdamse maastroompjes
[ afbeelding ]
Echt vreemd dat als geboren en getogen Rotterdamse er nog nooit van heb gehoord, dus bij deze weer goedgemaakt!
Het smaakt naar boterkoek met spijs
Recept:
https://www.24kitchen.nl/recepten/rotterdamse-maasstroompjes
En dit gehalveerd, want ik heb ze kleiner gemaakt en vind nog dat ik er veel heb

[ afbeelding ]
Hele kleffe Zeeuwse bolussen, het rollen ging niet echt lekker, maar ze smaken goed
Recept: https://rutgerbakt.nl/bro(...)lt-zeeuwse-bolussen/
Ha had de aflevering gezien van Rudolph. Moet wel lekker zijn.
En dat recept van zeeuwse bolussen is idd klef maar heel goed :9
Molowoensdag 10 maart 2021 @ 10:13
Niet kleffe bolussen zijn geen echte bolussen :+

Ik maak vanmiddag een broodje knakworst hier, ook soort van Hollandsch :+
Yinnywoensdag 10 maart 2021 @ 16:44
quote:
1s.gif Op woensdag 10 maart 2021 10:13 schreef Molo het volgende:
Niet kleffe bolussen zijn geen echte bolussen :+

Ik maak vanmiddag een broodje knakworst hier, ook soort van Hollandsch :+
Als het nou nog een broodje kroket met mosterd was geweest ;)
Molowoensdag 10 maart 2021 @ 16:56
quote:
1s.gif Op woensdag 10 maart 2021 16:44 schreef Yinny het volgende:

[..]

Als het nou nog een broodje kroket met mosterd was geweest ;)
Ik heb geen frituurpan en mijn kind bliefde dit :P

Ikzelf had flammkuchen, niet echt Nederlands :T
Kaatje1woensdag 10 maart 2021 @ 19:35
Ik wist meteen wat ik zou maken, watergruwel (krentjebrij).
Mijn moeder maakte dit een paar keer per jaar en als zij uit de keuken kwam met een zwarte pan wisten wij het al, genieten. Ik heb het het recept uit het Haagse Kookboek aangehouden. Erg lekker maar ik verdenk mijn moeder ervan indertijd veel meer suiker te gebruiken. Niet voor het eerst trouwens, net als met zout :D

159235935_1913356145493484_6039780556211616320_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-3&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=RHx_eGFgnBIAX8L3QRn&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=af52691e5112e14393ca1ed3accd7440&oe=606E921B

159527075_1913356325493466_6433969883442563517_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-3&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=eZJiS_-ebhkAX_j9qX4&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=ae5d85a07fa01ed2e8f589fe93da7258&oe=606EB178

159502389_1913356622160103_4458329246159575752_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-3&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=-kTCzfmzaBYAX8whnsU&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=4fb14cb314b45a06a01b6d4799ecc1a3&oe=606F1007
Myraelawoensdag 10 maart 2021 @ 20:33
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 19:35 schreef Kaatje1 het volgende:
Ik wist meteen wat ik zou maken, watergruwel (krentjebrij).
Mijn moeder maakte dit een paar keer per jaar en als zij uit de keuken kwam met een zwarte pan wisten wij het al, genieten. Ik heb het het recept uit het Haagse Kookboek aangehouden. Erg lekker maar ik verdenk mijn moeder ervan indertijd veel meer suiker te gebruiken. Niet voor het eerst trouwens, net als met zout :D

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Is dat eigenlijk een soort rijstepap maar dan van gort? Ken het niet. :D
Kaatje1woensdag 10 maart 2021 @ 20:38
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 20:33 schreef Myraela het volgende:

[..]

Is dat eigenlijk een soort rijstepap maar dan van gort? Ken het niet. :D
Het komt uit diverse delen van het land, mijn moeder noemde het twents, mijn vader fries en men denkt ook noordhollands.
Je kookt de gort met een kaneelstokje. Daarna gaan er krenten en rozijnen in (en ook wel pruimen, ik had er nog wat) en dan bessensap en suiker. Warm of koud eten. T is wel loodzwaar op de maag, dit was voor 4 personen, maar ik denk eerder voor 8 :D
Hupjewoensdag 10 maart 2021 @ 21:34
De Brabantse witte eierkoeken zijn best lekker.
SoYRJiS.jpg
Rhsm4GW.jpg

Maar in de verste verte niet zoals wij ze vroeger bij de bakker kochten:
5611-eeierkoek_323_240.jpg
Yinnywoensdag 10 maart 2021 @ 22:05
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 21:34 schreef Hupje het volgende:
De Brabantse witte eierkoeken zijn best lekker.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Maar in de verste verte niet zoals wij ze vroeger bij de bakker kochten:
[ afbeelding ]
Gewone zelfgemaakte eierkoeken smaken ook anders omdat de bakker ammonium bicarbonaat gebruikt,
Hupjewoensdag 10 maart 2021 @ 22:16
@Yinny Dat klopt. Ik heb alleen geen idee wat het geheim van mijn bakker van vroeger is, dat waren witte, een soort van cake achtige, hele zachte eierkoeken. Dus ook geen idee of het thuis na te maken zou zijn.
Maar dit experiment was ook leuk :+
FutureFairytalewoensdag 10 maart 2021 @ 22:19
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 21:34 schreef Hupje het volgende:
De Brabantse witte eierkoeken zijn best lekker.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Maar in de verste verte niet zoals wij ze vroeger bij de bakker kochten:
[ afbeelding ]
Zijn deze krokant?
Hupjewoensdag 10 maart 2021 @ 22:24
quote:
1s.gif Op woensdag 10 maart 2021 22:19 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Zijn deze krokant?
Het buitenste laagje wel, de binnenkant is lekker chewy.
FutureFairytaledonderdag 11 maart 2021 @ 07:15
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 22:24 schreef Hupje het volgende:

[..]

Het buitenste laagje wel, de binnenkant is lekker chewy.
Lekker!
Ik vraag me trouwens al langer af; heeft chewy ook een NL's woord/vertaling?
Hupjedonderdag 11 maart 2021 @ 08:14
quote:
1s.gif Op donderdag 11 maart 2021 07:15 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Lekker!
Ik vraag me trouwens al langer af; heeft chewy ook een NL's woord/vertaling?
Letterlijk vertaald is het taai, maar ik bedoel dan een soort van lekker taai, een beetje plakkerig.
FutureFairytaledonderdag 11 maart 2021 @ 09:01
quote:
1s.gif Op donderdag 11 maart 2021 08:14 schreef Hupje het volgende:

[..]

Letterlijk vertaald is het taai, maar ik bedoel dan een soort van lekker taai, een beetje plakkerig.
Ja ik vind taai ook niet echt de goede vertaling want klinkt negatief (oud). Denk dat chewy echt een Engelse term blijft.
Cat-astrophedonderdag 11 maart 2021 @ 09:09
quote:
0s.gif Op donderdag 11 maart 2021 09:01 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Ja ik vind taai ook niet echt de goede vertaling want klinkt negatief (oud). Denk dat chewy echt een Engelse term blijft.
Kauwbaar?
FutureFairytaledonderdag 11 maart 2021 @ 09:14
quote:
1s.gif Op donderdag 11 maart 2021 09:09 schreef Cat-astrophe het volgende:

[..]

Kauwbaar?
Dat is al wel beter! Ik dacht altijd aan kauwerig maar dat vond ik ook vreselijk. Zit ergens denk ik tussen kauwbaar en kleverig in.
Yinnydonderdag 11 maart 2021 @ 17:22
GDuuOSq.jpg
Vlaardingse ijzerkoekjes!
Recept uit de Koekjesbijbel
Zoiets, maar dan met een beetje water ipv ei
https://www.weekendbakery(...)-iron-plate-cookies/
Ik heb ipv uitrollen gewoon een rol gemaak en plakjes gesneden. En een stuk kleiner gemaakt, want moesten 8 cm groot zijn en 7mm dik...
Isabeaudonderdag 11 maart 2021 @ 18:15
quote:
1s.gif Op donderdag 11 maart 2021 17:22 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
Vlaardingse ijzerkoekjes!
Recept uit de Koekjesbijbel
Zoiets, maar dan met een beetje water ipv ei
https://www.weekendbakery(...)-iron-plate-cookies/
Ik heb ipv uitrollen gewoon een rol gemaak en plakjes gesneden. En een stuk kleiner gemaakt, want moesten 8 cm groot zijn en 7mm dik...
7 cm dik :o Ik ga foto zoeken.

Wacht, er staat mm _O-

Hoe smaken ze?
Molodonderdag 11 maart 2021 @ 18:19
quote:
1s.gif Op donderdag 11 maart 2021 17:22 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
Vlaardingse ijzerkoekjes!
Recept uit de Koekjesbijbel
Zoiets, maar dan met een beetje water ipv ei
https://www.weekendbakery(...)-iron-plate-cookies/
Ik heb ipv uitrollen gewoon een rol gemaak en plakjes gesneden. En een stuk kleiner gemaakt, want moesten 8 cm groot zijn en 7mm dik...
Oh fantastisch _O_
Zien er heerlijk uit!

Had je het ijzer al? Was het moeilijk qua timing van bakken? Lees er verschillende verhalen over
Koekoekskinddonderdag 11 maart 2021 @ 18:58
Dit topic herinnert mij aan hete bliksem.
Hupjedonderdag 11 maart 2021 @ 19:19
@Yinny Ik ben benieuwd hoe ze smaken!

Ik maakte balkenbrij met cranberry compote.
kh5N4Z6.jpg
Niet helemaal zoals het hoort, want geen restvlees gebruikt en iets te kort de tijd genomen voor het opstijven. Maar vriend vond het aardig in de buurt komen van zijn herinneringen.

[ Bericht 13% gewijzigd door Hupje op 11-03-2021 19:29:00 ]
Yinnydonderdag 11 maart 2021 @ 21:30
Ze smaakten naar koekjes...ongeveer naar stroopwafel kruimels, maar dan alleen een knapperige buitenkant en binnen een beetje zacht.

@Molo
IJzer was nieuw. De baktijden heb ik niet goed aangehouden, want ik had ze na 2 min moeten omdraaien, maar dan waren ze nog bleek, dat was op stand 3. Toen op hoogste temperatuur en kon ik korter bakken...Al met al bijna een uur bezig geweest met 22 koekjes bakken
Molodonderdag 11 maart 2021 @ 21:37
quote:
1s.gif Op donderdag 11 maart 2021 19:19 schreef Hupje het volgende:
@:Yinny Ik ben benieuwd hoe ze smaken!

Ik maakte balkenbrij met cranberry compote.
[ afbeelding ]
Niet helemaal zoals het hoort, want geen restvlees gebruikt en iets te kort de tijd genomen voor het opstijven. Maar vriend vond het aardig in de buurt komen van zijn herinneringen.
Ziet er wel lekker uit zeg!
quote:
1s.gif Op donderdag 11 maart 2021 21:30 schreef Yinny het volgende:
Ze smaakten naar koekjes...ongeveer naar stroopwafel kruimels, maar dan alleen een knapperige buitenkant en binnen een beetje zacht.

@:Molo
IJzer was nieuw. De baktijden heb ik niet goed aangehouden, want ik had ze na 2 min moeten omdraaien, maar dan waren ze nog bleek, dat was op stand 3. Toen op hoogste temperatuur en kon ik korter bakken...Al met al bijna een uur bezig geweest met 22 koekjes bakken
En wat een werk joh :o
Yinnydonderdag 11 maart 2021 @ 21:51
quote:
1s.gif Op donderdag 11 maart 2021 19:19 schreef Hupje het volgende:
@:Yinny Ik ben benieuwd hoe ze smaken!

Ik maakte balkenbrij met cranberry compote.
[ afbeelding ]
Niet helemaal zoals het hoort, want geen restvlees gebruikt en iets te kort de tijd genomen voor het opstijven. Maar vriend vond het aardig in de buurt komen van zijn herinneringen.
Wat zit er nu voor vlees in? Gaaf dat je dat hebt gemaakt!
Hupjedonderdag 11 maart 2021 @ 22:08
@Yinny Ik heb speklap gebruikt, dat was naar mijn idee het vetste varkensvlees wat ik in de supermarkt kon kopen.
Ik hoop dat het morgen goed stijf is zodat er wel mooie plakjes van gesneden kunnen worden. Dan ziet het er meer uit zoals het hoort (een grijze brij) :D
Yinnyvrijdag 12 maart 2021 @ 12:18
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 19:35 schreef Kaatje1 het volgende:
Ik wist meteen wat ik zou maken, watergruwel (krentjebrij).
Mijn moeder maakte dit een paar keer per jaar en als zij uit de keuken kwam met een zwarte pan wisten wij het al, genieten. Ik heb het het recept uit het Haagse Kookboek aangehouden. Erg lekker maar ik verdenk mijn moeder ervan indertijd veel meer suiker te gebruiken. Niet voor het eerst trouwens, net als met zout :D

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik was nieuwsgierig en had het nooit gegeten, dus watergruwel gemaakt en nu aan het eten
....hmmmmwah....misschien dat ik het koud lekkerder vindt...
Kaatje1vrijdag 12 maart 2021 @ 12:25
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 maart 2021 12:18 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ik was nieuwsgierig en had het nooit gegeten, dus watergruwel gemaakt en nu aan het eten
....hmmmmwah....misschien dat ik het koud lekkerder vindt...
Warm vind ik het ook niets. Ik eet het 'l liefst direct uit de koelkast.
Er zijn veel mensen die het ook niet lusten. Had het op FB geplaatst en mijn nichtje uit Australië leek het lekker, maar ze had het nooit gehad zei ze, haar vader en onze oma hadden het nooit gemaakt.
Maar toen zij een tijd bij ons woonde was haar eerste reactie "what an awful color" en na 1 hap "sorry, I don't eat this" _O-
Zij kon zich dit niet meer herinneren, maar wij weten het nog precies, hadden er zo'n lol om.
Yinnyzaterdag 13 maart 2021 @ 11:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 maart 2021 12:25 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Warm vind ik het ook niets. Ik eet het 'l liefst direct uit de koelkast.
Er zijn veel mensen die het ook niet lusten. Had het op FB geplaatst en mijn nichtje uit Australië leek het lekker, maar ze had het nooit gehad zei ze, haar vader en onze oma hadden het nooit gemaakt.
Maar toen zij een tijd bij ons woonde was haar eerste reactie "what an awful color" en na 1 hap "sorry, I don't eat this" _O-
Zij kon zich dit niet meer herinneren, maar wij weten het nog precies, hadden er zo'n lol om.
Koud is het idd een stuk beter te doen...maar het is nog steeds geen "wauw, dit ga ik vaker maken!"

Door de gort wil ik dit wel maken:
http://www.tastehongkong.(...)nuts-and-jobs-tears/
Kaatje1zaterdag 13 maart 2021 @ 11:58
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 maart 2021 11:53 schreef Yinny het volgende:

[..]

Koud is het idd een stuk beter te doen...maar het is nog steeds geen "wauw, dit ga ik vaker maken!"

Door de gort wil ik dit wel maken:
http://www.tastehongkong.(...)nuts-and-jobs-tears/
Voor mij is het denk ook heel sterk een herinnering. En mijn moeder was niet origineel in desserts. Vla en yoghurt, met als hoogtepunt hopjesvla. En als ze het zelf maakte griesmeelpudding :r of dit
dimmakzaterdag 13 maart 2021 @ 14:26
Mwtxsiq.jpg

Paprijst met boter en suiker en gebakken noodzeetong.
Cat-astrophezaterdag 13 maart 2021 @ 15:38
-verkeerde topic-
Molozaterdag 13 maart 2021 @ 15:44
Z
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 maart 2021 14:26 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]

Paprijst met boter en suiker en gebakken noodzeetong.
Zooooo dat ziet er lekker uit zeg!
Cat-astrophezaterdag 13 maart 2021 @ 20:22
ov9tSc2.jpg
Kilootje rundvlees gaat een nachtje kuren in azijnbad. Wordt vervolgd.
Yinnyzaterdag 13 maart 2021 @ 23:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 maart 2021 14:26 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]

Paprijst met boter en suiker en gebakken noodzeetong.
Aparte combinatie!
Vanyelzondag 14 maart 2021 @ 06:45
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 maart 2021 20:22 schreef Cat-astrophe het volgende:
[ afbeelding ]
Kilootje rundvlees gaat een nachtje kuren in azijnbad. Wordt vervolgd.
Jij kruidnagelt en lauriert je azijn niet?
Leintjeuhzondag 14 maart 2021 @ 07:06
quote:
1s.gif Op maandag 8 maart 2021 06:55 schreef Yinny het volgende:

Ben beniuwd of je eigenlijk wel uiers kan kopen bij een slager :P
Uierboord kochten we vroeger wel eens voor op brood, doet een beetje denken aan lever qua smaak.
Uierboord wordt verkocht door slagerij Ooteman, op de Oude Binnenweg.
FutureFairytalezondag 14 maart 2021 @ 07:37
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 maart 2021 20:22 schreef Cat-astrophe het volgende:
[ afbeelding ]
Kilootje rundvlees gaat een nachtje kuren in azijnbad. Wordt vervolgd.
Zoervleis *O*
Hupjezondag 14 maart 2021 @ 11:06
Worstenbroodjes in de oven O+
Hupjezondag 14 maart 2021 @ 12:01
Tijd voor lunch! :9
NabTIPd.jpg

Een stuk beter gelukt dan mijn vorige poging. :)
SPOILER
Deegje
byxlkAG.jpg
Intussen de vulling gemaakt. Nu kreeg ik makkelijker worstjes gevormd dan de vorige keer.
V0N3HTw.jpg
WcyJP7j.jpg
Balletjes maken en rijzen.
ylOx3br.jpg
worstENbrood
V6pdRp6.jpg
Cat-astrophezondag 14 maart 2021 @ 12:25
quote:
1s.gif Op zondag 14 maart 2021 06:45 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Jij kruidnagelt en lauriert je azijn niet?
Ik zag later dat dat ook onderdeel was van de behandeling :@
Maar een uurtje geleden is het vlees plus uien plus kruidnagels en laurieren in de slowcooker verdwenen. Ik heb er vertrouwen in dat de kruiderij de komende zes uur op peil gaat komen.
Cat-astrophezondag 14 maart 2021 @ 12:26
quote:
0s.gif Op zondag 14 maart 2021 12:01 schreef Hupje het volgende:
Tijd voor lunch! :9
[ afbeelding ]

Een stuk beter gelukt dan mijn vorige poging. :)
SPOILER
Deegje
[ afbeelding ]
Intussen de vulling gemaakt. Nu kreeg ik makkelijker worstjes gevormd dan de vorige keer.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Balletjes maken en rijzen.
[ afbeelding ]
worstENbrood
[ afbeelding ]
Skonne broojkes!
dimmakzondag 14 maart 2021 @ 13:55
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 maart 2021 23:00 schreef Yinny het volgende:

[..]

Aparte combinatie!
In het vissersdorp waar ik weg kom is dit traditionele zaterdag kost.
Vanyelzondag 14 maart 2021 @ 15:06
quote:
1s.gif Op zondag 14 maart 2021 12:25 schreef Cat-astrophe het volgende:

[..]

Ik zag later dat dat ook onderdeel was van de behandeling :@
Maar een uurtje geleden is het vlees plus uien plus kruidnagels en laurieren in de slowcooker verdwenen. Ik heb er vertrouwen in dat de kruiderij de komende zes uur op peil gaat komen.
Ach,ik marineer meestal niet eens. Na tig uur in hete azijn is het ook zat.
Cat-astrophezondag 14 maart 2021 @ 15:15
quote:
0s.gif Op zondag 14 maart 2021 15:06 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Ach,ik marineer meestal niet eens. Na tig uur in hete azijn is het ook zat.
Het kwam ook meer doordat ik gisteravond geen zin had het slowcookerklaar te maken. _O-
Azijnbadje kon nog net. En damn, die proef ik wel door saus heen zeg! Maar er moet dadelijk nog peperkoek bij :9
Vanyelzondag 14 maart 2021 @ 15:17
quote:
1s.gif Op zondag 14 maart 2021 15:15 schreef Cat-astrophe het volgende:

[..]

Het kwam ook meer doordat ik gisteravond geen zin had het slowcookerklaar te maken. _O-
Azijnbadje kon nog net. En damn, die proef ik wel door saus heen zeg! Maar er moet dadelijk nog peperkoek bij :9
Doe ik altijd meteen, anders lost het zo slecht op.
Misschien komt dat omdat er hier een hele in gaat :D
Cat-astrophezondag 14 maart 2021 @ 15:18
quote:
0s.gif Op zondag 14 maart 2021 15:17 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Doe ik altijd meteen, anders lost het zo slecht op.
Misschien komt dat omdat er hier een hele in gaat :D
Een hele :D
Elleskazondag 14 maart 2021 @ 16:07
Zuurvlees wordt idd pas lekker met ontbijtkoek. Ik marineer wel want ik doe aan snelkook ipv slowcook.

Maar deze week geen zuurvlees, wel hachee met rode kool O+
Het is er gisteren niet van gekomen om de drentse turf te maken dus dat wordt een weekje later :@
Molozondag 14 maart 2021 @ 16:08
Wat is Drentse turf?
derLudolfzondag 14 maart 2021 @ 16:19
quote:
1s.gif Op zondag 14 maart 2021 16:08 schreef Molo het volgende:
Wat is Drentse turf?
Gedroogd veen, uit Drenthe :+

Volgens mij een soort bonbons, zie ze wel eens bij de bakker liggen.
Isabeauzondag 14 maart 2021 @ 16:19
quote:
1s.gif Op zondag 14 maart 2021 16:19 schreef derLudolf het volgende:

Gedroogd veen, uit Drenthe :+

Volgens mij een soort bonbons, zie ze wel eens bij de bakker liggen.
De bakker klopt wel, maar het is koek :P
Molozondag 14 maart 2021 @ 16:23
Lekker, zie ik aan de foto's op de interwebs

Kan daar verschillende soorten fruit in zitten of is dat een standaard vrucht erin?
Elleskazondag 14 maart 2021 @ 16:30
quote:
1s.gif Op zondag 14 maart 2021 16:08 schreef Molo het volgende:
Wat is Drentse turf?
quote:
0s.gif Op zondag 7 maart 2021 22:54 schreef Elleska het volgende:
Goed excuus voor Drentse Turf :9

Al eens gemaakt volgens dit recept : https://outmijnkeuken.nl/2017/02/18/streekgerecht-drentse-turf/
Kwam nu deze tegen en dat ziet er wel leuk uit : https://www.studiofoek.nl(...)kleurencirkel-2020-5
Ik ken het alleen met appel maar zoals met een streekgerecht wel vaker is lijkt elke bakker een eigen versie te hebben. Vaak gebakken in een soort slofvorm maar voor thuis werkt een cakeblik of een springvorm net zo goed.
Cat-astrophezondag 14 maart 2021 @ 18:30
Friet met zoorvleis dus. Frietjes ook zelfgemaakt uiteraard.

In de cooker
8R1nS58.jpg

Bijna uitgeprutteld (met live stoom actie)
kQJkdL4.jpg

Op het bord :Y)
5l0hPpZ.jpg
Ik had wel iets meer frietjes mogen maken, achteraf gezien.
Yinnyzondag 14 maart 2021 @ 18:36
quote:
1s.gif Op zondag 14 maart 2021 18:30 schreef Cat-astrophe het volgende:
Friet met zoorvleis dus. Frietjes ook zelfgemaakt uiteraard.

In de cooker
[ afbeelding ]

Bijna uitgeprutteld (met live stoom actie)
[ afbeelding ]

Op het bord :Y)
[ afbeelding ]
Ik had wel iets meer frietjes mogen maken, achteraf gezien.
Ziet er goed uit! Wij hadden gisteren hachee, dus niet echt een streekgerecht, maar dat rook zo lekker tijdens het stoven