abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_197774345
Een nieuw jaar, en deze keer gelukkig weer met een echt ESF! Op 18, 20 en 22 mei moet het gaan gebeuren in Rotterdam.

Sinds enkele weken is de ESF-markt levendiger aan het worden. Er is nu ongeveer 64.000 ingezet op Betfair. Dat is nog vrij weinig, maar wel voldoende om een indicatie te geven van wat de verwachtingen voor dit jaar zijn. Dit is de huidige situatie:


De markt op 2 februari. Voor de luie kijker volstaat het om naar de blauwe kolom te kijken voor de volgorde.

Op dit moment is Litouwen de favoriet. Zaterdag gaat The Roop daar voor 99,9% zeker de nationale finale winnen met Discoteque. Ook wordt er veel verwacht van IJsland, Bulgarije, Zweden en Rusland. Frankrijk was in aanloop naar de nationale finale enige tijd de nummer 1, maar is nu iets gedaald op de ranglijst, al zijn de verschillen in de top maar heel klein. Nederland staat niet op het plaatje, maar de markt is 65@70, en daarmee is Jeangu nu 19e.

Er is nu nog niet veel bekend, maar over minder dan 6 weken kennen we alle liedjes, dus vanaf nu zal het hard gaan. Alle reden dus om de ontwikkelingen op de voet te volgen :)
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197774382
Ik heb twee jaar terug een uitleg geschreven over de gokmarkten rond het ESF. Als aanvulling op de OP heb ik die hieronder nog eens gecopy-paste:


Stel: je hebt een mening over de liedjes die aan het ESF deelnemen en hun kans om al dan niet goed te scoren. Dan kan het zowel vermakelijk als financieel interessant zijn om iets in te zetten op ťťn van de vele wedsites. Je kunt op van alles en nog wat wedden. De meest voor de hand liggende keuzes zijn om in te zetten op de vraag of een land het ESF wint, naar de finale gaat of Top 10 scoort. Maar naarmate het festival nadert, kun je op steeds meer zaken gokken, zoals onderlinge duels (wie scoort hoger Denemarken of Noorwegen?), de beste van een regio (zoals ScandinaviŽ of de USSR), welk land laatste wordt, wat de winnende score wordt, aan wie UK zijn 12 punten geeft, of er een land met 0 punten eindigt, kortom je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt op gespeeld.

Op welke site kun je het beste spelen?


Er zijn zeer veel sites die iets van een ESF-aanbod hebben. Als je op de diverse sites met tips kijkt, zal je al snel een variatie zien met namen als Ladbrokes, BWin, Coral, Bet365, enz. De handigste aanbieder in Nederland is Unibet. Internationaal kun je de beste prijzen meestal krijgen via Betfair. Dit is geen gewone aanbieder, maar meer een marktplaats, waar iedereen aan iedereen weddenschappen kan aanbieden. Dit trekt veel mensen aan, en daardoor heb je vrijwel altijd goede prijzen. De tekst hieronder is daar ook vooral op gericht.

Hoe werkt het?

Zodra je een mening hebt (Rusland gaat naar de finale, Nederland scoort Top 10, Litouwen wint het ESF) kun je kijken wat de odd daarbij is. Voor de winst van het ESF is dit momenteel de markt op Betfair:


(Let op: Dit is de markt van 2019, red.)

Het lijkt enigszins op de aandelenmarkt met links in het blauw de biedprijzen en rechts in het roze de vraagprijzen, maar het werkt iets anders. Op Betfair heb je de keuze tussen Back en Lay. In het Nederlands voor het gemak hier maar backen en layen genoemd. Als je wilt inzetten op iets waarvan je verwacht dat het gaat gebeuren, kun je dit backen. Stel dat je verwacht dat de Belgen dit jaar gaan winnen, dan kun je dit doen tegen de hoogste prijs aan de linkerkant van 30. Dit betekent dat als je 1 euro op BelgiŽ zet en ze winnen inderdaad dat je 30x je inleg krijgt, oftewel een winst van 29 euro (uitbetaling - inzet = winst (de uitbetaling kan ook 0 zijn, in dat geval verlies je je inzet) // (odd-1) * inzet = potentiŽle winst).

Wat is layen dan?

Als je layt, betekent dat dat jij de positie van de bookmaker inneemt en een weddenschap verkoopt aan iemand anders. Met andere woorden, iemand zet bij jou een bedrag in, en jij belooft dat als wat die persoon verwacht daadwerkelijk gebeurt hem zijn inzet maal de odd uit te betalen. Layen doe je dus op het moment dat je verwacht dat iets niet gaat gebeuren.

Voorbeeld: stel dat je verwacht dat de favoriet Rusland niet gaat winnen. Dan kun je dit layen tegen de laagste prijs aan de rechterkant, in dit geval 7. Dat betekent dat voor elke euro die die andere persoon aan jou betaalt, je 7 euro aan hem moet betalen indien hij wint. Anders gezegd: Als Rusland inderdaad niet wint, krijg jij die euro, en is die andere speler zijn geld kwijt. Als Rusland onverhoopt wel wint, krijg jij die euro nog steeds, maar moet je de andere speler daarna wel 7 euro betalen. De formule hier is dan ook omgedraaid: inzet - uitbetaling = winst, waarbij het dus de doelstelling is dat die uitbetaling 0 is // (odd-1) * inzet = potentieel verlies. Onnodig te zeggen dat dit vrij hard kan gaan, en het dus zeer wenselijk is dat je begrijpt wat je aan het doen bent, en hoge odds zo veel mogelijk vermijdt (stel bijvoorbeeld een regel in van maximaal 2,5).

Wanneer is een odd te hoog of te laag?

Daar is geen antwoord op te geven, het is immers juist de kunst om dat te bepalen. Een hoger nummer is niet per definitie beter. Een odd van 1,3 voor kwalificatie van Rusland naar de finale kan een prima deal zijn. Een odd van 100 voor een overwinning van het Verenigd Koninkrijk is doorgaans weggegooid geld.

Een manier die kan helpen is om in te schatten wat de kans op een gebeurtenis is. Voor wat de markt denkt, bereken je dit door simpelweg 1/odd te doen. Bij een odd van 2 geeft de markt dus een kans van 50% voor iets om te gebeuren. Als jij denkt dat de kans dat IJsland naar de finale gaat 90% is en de odd is 2, dan is er naar jouw mening dus sprake van een te hoge odd en is het interessant om IJsland te backen. Als je daarentegen denkt dat die kans maar 10% is, dan is de odd dus nog te laag en kun je IJsland layen. In de praktijk zal het meestal niet zo makkelijk zijn, maar het gaat om het idee.

Is het mogelijk om een betere odd te krijgen?

Op Betfair is dit soms mogelijk. Zoals al eerder aangegeven is dit een soort aandelenmarkt, in tegenstelling tot de andere bookmakers waar je gewoon de prijs moet nemen zoals die is. Zoals op het plaatje hierboven te zien zit er een verschil tussen de beste prijs om te backen en de beste prijs om te layen. Het is hierbij wel handig dat je je realiseert dat er aan beide kanten iemand is die bereid is om tegen die odds het tegenovergestelde te doen van wat jij wil. Je kan hier op twee manier op reageren.
Ten eerste kan je de odds gewoon pakken zoals ze er staan. Als de prijs 1,81@1,83 is, levert het weinig op om te proberen 1,82 te krijgen. Ten tweede kun je zelf een prijs toevoegen. Als de markt 6,6@7,6 is, dan zit daar dus vrij veel ruimte tussen. Het kan dan de moeite lonen om eens te proberen te backen op 7,4. Logischerwijs heb je dan niet meteen een deal, maar geduld kan een schone zaak zijn. Om een idee te krijgen of dit verstandig is, kun je links op het grafieksymbool klikken. Daar kan je zien hoe de markt zich ontwikkelt en wat de meest recente prijs was. Als alle activiteit doorgaat onder de 7 heeft het niet zo veel zin om op 7,4 iets te proberen. Is er recent nog gehandeld op of rond dat niveau, dan is het uiteraard juist slim om te proberen ook die prijs te krijgen. Je moet natuurlijk wel het nieuws en de ESF-agenda in de gaten houden. Als er iets groots gebeurt, kan de prijs opeens iets heel anders zijn, en dan kan je er spijt van krijgen dat je probeerde om het onderste uit de kan te halen.

Ik heb iets ingezet, moet ik nu nog iets doen?

Er is geen sprake van moeten, vanaf je inzet kun je rustig wachten op het ESF en kijken of het geld al dan niet binnenstroomt. In deze periode zal de prijs echter wel gaan bewegen. Het is hierbij verstandig om continu je positie te evalueren. Zowel vanwege de prijs als vanwege het nieuws kan het verstandig zijn om je positie te reduceren of te sluiten.

Stel: je hebt ingezet op winst van BelgiŽ op het ESF tegen een odd van 30. De kans van 1/30 is veel te laag, dat zou eerder 1/10 moeten zijn. Als vervolgens de rest van de wereld ook tot dit besef komt, en zelf nog enthousiaster wordt, kan het zijn dat de odd daalt van 30 naar 7. Als de odd 7 is, betekent dit dus dat de markt de kans op een Belgische zege op 1/7 zet. Dat is volgens jou juist te groot, en dan zou je eigenlijk moeten layen. Het mooie is dat dit kan. En nog mooier is dat je zo een winst kunt locken zonder risico. Je hebt immers een inzet gedaan van 1 euro op 30. Dat betekent dat je als BelgiŽ wint 29 euro winst hebt en als BelgiŽ niet wint je 1 euro verliest. Als je vervolgens 4 euro layt op 7, betekent dit dat je een verlies van 24 euro hebt als BelgiŽ wint, terwijl je 4 euro krijgt als BelgiŽ niet wint. Als je beide posities hebt, betekent het dus dat je 5 euro verdient als BelgiŽ wint en 3 euro verdient als BelgiŽ niet wint. Kortom, altijd prijs! (In de praktijk gaat het meestal niet zo hard, dit is een voorbeeld).

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Stel dat je hebt ingezet op BelgiŽ voor de zege op 30 en vervolgens blijkt dat de zanger tijdens de repetities er helemaal niets van bakt. Je beschouwt de kans op de overwinning nu op minder dan 1%. Dan kun je tegen beter weten in blijven hopen dat het nog goedkomt, of proberen te redden wat er nog te redden valt. Als de odd stijgt van 30 naar 60, kun je in elk geval nog ongeveer de helft van je geld recupereren. Daarmee zet je het verlies wel vast, maar zo'n professionele benadering is op lange termijn veel beter dan domweg blijven hopen.

Waar moet ik op letten bij het beoordelen van een liedje?

Het klinkt als een open deur, maar in eerste instantie op het liedje zelf. Sommigen raken verstrikt in burenstemmen, startvolgordes, de optredens op persconferenties, enz. en komen dan tot de conclusie dat land X nooit kan winnen. In vrij recente tijden hebben traditionele prutsers op het ESF als Duitsland, Finland en Portugal echter weten te winnen, vanwege het simpele feit dat hun liedje het meest in de smaak viel. Daarnaast zijn de volgende zaken van belang (maar dit is geen uitputtende lijst):

-De act: Die moet vooral passend bij het liedje zijn. Let vooral op zaken als hoe goed de artiest in de camera kijkt, of hij met zijn ogen dicht zingt, of de outfits passend zijn, of de achtergronddansers geen chaos veroorzaken, of er niet te veel afleidende shots zijn van het publiek en of de achtergrondschermen passende beelden tonen. Kijk anders even naar de 3JS die eigenlijk alles fout deden.
-De zang: De vakjury kijkt naar het totaalplaatje, dus een topliedje dat matig gezongen wordt kan nog steeds een hoge score krijgen, maar echt zwakke zang wordt afgestraft.
-De burenstemmen: Sommige landen hebben culturele banden en stemmen vaak op elkaar. In Voormalig JoegoslaviŽ gebeurt het nogal eens dat artiesten meedoen voor bijv. ServiŽ die in heel JoegoslaviŽ geliefd zijn. Niet verrassend dat Montenegro, KroatiŽ, SloveniŽ, enz. er dan op stemmen. Ook sommige juryleden zijn hier gevoelig voor. Vergis je ook niet in de inwoners die net aan de 'verkeerde' kant van de grens wonen en op hun thuisland stemmen, iets wat ook veel Nederbelgen doen.
-Diasporastemmen: Met de toenemende populariteit van het ESF en de grotere positie voor de jury is dit effect wat verminderd. Toch is het niet ongebruikelijk dat landen als ArmeniŽ, Griekenland, Litouwen, Polen en Rusland wat makkelijker zo de punten binnenslepen dan IJsland of Ierland.
-De startvolgorde: Nu de producers de volgorde bepalen, is het onwaarschijnlijk dat een grote kanshebber voor de overwinning opeens als allereerste moet. Maar het ESF moet wel de hele avond vermakelijk zijn, dus de productie maakt wel de bewuste keuze om bepaalde liedjes een topscore door de neus te boren door ze bijv. bij de eerste 5 te positioneren (Douwe Bob) of tussen 2 topfavorieten te zetten (Waylon). "Een goed liedje wint vanaf elke positie" is een leuk clichť, maar soms is er gewoon niet zo'n goed liedje dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Only Teardrops had nooit vanaf de 2e startpositie gewonnen. Sowieso maakt het een verschil voor het bereiken van de Top 10 of kwalificatie naar de finale.
-Concurrentie in het genre: Met name bij het publiek is het belangrijk om te checken of er niet toevallig een beter liedje in hetzelfde genre meedoet. Als er 2 zangeressen een ballad zingen en de ene is net iets beter dan de andere, dan krijgt die alle punten en die ander niets. Dat is onrechtvaardig, omdat die net iets mindere ballad dan veel te weinig krijgt, maar televoters stemmen meestal alleen op hun favoriet.

Waar haal je alle informatie vandaan?

-In de eerste plaats is het van belang waar je niet moet zijn en dat zijn vooral de Nederlandse kranten of de sites en fora van fans, zoals Wiwibloggs. Die zijn nuttig voor nieuwtjes, maar het publiek en de auteurs zijn meestal niet representatief voor een indicatie wie er hoe gaat scoren. Ook Nederlandse 'deskundigen' die hun licht laten schijnen over de vraag wie er gaat scoren, kun je gewoon negeren. Dat de mening van Shirma Rousse niet boeit, is meestal vrij snel duidelijk, maar het voegt ook niets toe dat Cornald Maas elk jaar 1 a 2 landen van de Big 5 en de nummer 1 van de polls als favorieten heeft.

-Voor feitelijke informatie over de invloed van de startvolgorde of wie aan wie punten geeft kun je het beste kijken op https://eschome.net/ en de Engelse Wikipedia.
-Voor informatie tijdens de repetities kan het handig zijn om 'het hoofd' te volgen via escunited. Ook de Songfestivalweblog en ESCDaily zijn toegankelijk en to-the-point. Verder is Twitter een goede bron om de algemene teneur in de perszaal mee te krijgen.
-Voor goede tips voor inzetten zijn er de sites http://esctips.com/ en http://entertainmentodds.com/wp/. Gavin van esctips kan soms wat koppig zijn, dus het loont de moeite om ook de reacties te lezen, maar over het algemeen zijn hier veel waardevolle tips te vinden. Rob van entertainmentodds doet iets meer op gevoel, maar dat is vrij sterk ontwikkeld en daardoor komen er zeer veel nuttige adviezen langs. Helaas bestaat de site sofabet.com ondertussen niet meer. De oprichter en ESF-wedgoeroe Daniel Gould (43) is in december onverwacht overleden aan kanker.

Verder nog algemene tips?

Er zijn een paar dingen die bij het wedden op het ESF wel handig zijn om in het achterhoofd te houden:
-Het ESF is zeker niet door en door corrupt, zoals sommigen roepen, maar sommige landen hebben er veel voor over om te scoren. Het verste ging Azerbeidzjan ooit, door in heel Oost-Europa simkaarten uit te delen en mensen in die landen op hun liedje te laten stemmen. Dat hebben ze in recente jaren niet of niet opvallend gedaan, maar onnodig te zeggen dat het riskanter is om Azerbeidzjan te layen dan Finland, zelfs als ze met hetzelfde liedje zouden meedoen. Het effect van de televoting is ondertussen wel gehalveerd door de terugkeer van de jury.
-Een ander land dat de regels op hun eigen manier uitlegt is Malta. Gekweld door matige resultaten, vanwege een gebrek aan buren en diaspora votes, en uiteraard niet vanwege de waardeloze liedjes, ronselen de Maltezers al jaren jurystemmen, door aan vote swapping te doen. Simpel gezegd: Ze beloven 8 punten te geven aan een ander land, als dit land dan weer 8 punten geeft aan Malta. Er zijn een aantal notoire dubieuze landen die hier wel aan mee willen werken, waarbij in volgorde van verdachtheid AlbaniŽ, Montenegro, San Marino, Azerbeidzjan, OekraÔne en Israel de schijn nogal tegen hebben.
-In sommige landen wordt meer ingezet dan in een andere. Met name op de Britse Eilanden wordt er zeer veel gespeeld, wat er al gauw toe kan leiden dat inzendingen van UK en Ierland, zodra ze enigszins de middelmaat ontstijgen, nogal overgewaardeerd worden. Dit geldt in mindere mate ook voor de andere grotere/ontwikkelde landen in NW-Europa.
-Last but not least: Een gokje wagen is leuk, maar doe het uiteraard alleen met geld dat je kan missen. Het zou vrij jammerlijk zijn als je hele vakantiegeld het raam uitvliegt doordat Letland onverwacht naar de finale gaat. En leg dat maar eens uit aan anderen.

----------------------------------------------

Even voor de duidelijkheid: Ik ben zelf bepaald geen professional op dit gebied. Ik gok alleen rond het ESF voor de lol, dus vul deze OP vooral aan met aanvullingen/correcties/opmerkingen. En in de reacties zijn meningen en tips rond de verschillende landen en verdere vragen natuurlijk meer dan welkom. :)
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197774605
Een paar eerste schoten voor de boeg voor dit jaar:

-Frankrijk heeft een goed lied, waar Europawijd een publiek voor is. Franse traditionele chansons hebben wereldwijd faam opgebouwd, en zelfs in de voormalige Sovjetrepublieken gaat hier waardering voor komen. Het is echter ook wel een inzending die bij velen niets zal gaan doen. Vooral de jury's hebben doorgaans een voorkeur voor Engelstalige radiohits, en er zullen genoeg landen zijn die dit dan ook niet zo veel gaan geven. Ondanks de hoge kwaliteit, neig ik dan ook meer naar een eindscore als Patricia Kaas dan als Salvador Sobral.

-Litouwen heeft met Discoteque een geweldige inzending, maar ik vrees dat ze net als vorig jaar (te) stevige concurrentie gaan krijgen van IJsland en Rusland. Zeker nu dit niet zo'n swingend nummer is als On Fire. Het gaat zeker scoren, maar dat er tussen de 37 andere liedjes die nog gekozen moeten worden niets zit dat commercieel aantrekkelijker is, lijkt me heel onwaarschijnlijk.

-Van wat we nog niet weten, heb ik ook de hoogste verwachtingen van de hooggeplaatste landen. Rusland lijkt me de beste value hebben, omdat die odds eigenlijk nauwelijks omhoog kunnen. Zelfs met een iets minder lied kan de Top 10 ze nauwelijks ontgaan, en na drie Top 3-noteringen in vier jaar (en Julia's berg...), lijken ze nog steeds gedreven om weer mee te strijden.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197961035
Een kleine update hier. Dit is nu de markt:Geen grote veranderingen dus. Nadat het enthousiasme rond de nationale finale wat is verdwenen, is Litouwen licht gestegen, waardoor de verwachtingen nu het hoogst liggen voor Dadi's lied namens IJsland. Think About Things 2.0 zou uiteraard meteen topfavoriet zijn, dus dat is wel logisch.

Ook Noorwegen doet het goed. Het heeft vooral in de breedte een opmerkelijk goede voorronde. Er kan er natuurlijk maar 1 naar het ESF, en op dit moment is Keiino de bookmakerfavoriet, Monument wordt ongeveer 50% kans toegedicht om naar Rotterdam te gaan. TIX volgt met 25% kans en Rein Alexander met 10% kans, en dan dus nog 15% kans op ťťn van de anderen. Volgende week zaterdag is de finale.

Niet meer op het plaatje staat Denemarken. Dat is na het bekendmaken van de liedjes flink gecrasht en staat nu 24e met een odd rond de 150. The Cosmic Twins lijken licht favoriet te zijn, en hoewel dat liedje uiteraard geen winstkans heeft, is het bij een behoorlijke live-uitvoering wel iets om in de gaten te houden voor kwalificatie naar de finale, aangezien de tweede semi een aantal landen heeft die niet noodzakelijk gaan scoren, zoals AlbaniŽ, Letland, San Marino, Estland en Polen.

Morgen de Kroatische finale (dat boeit niemand) en dinsdag de presentatie van de Tsjechische inzending. De vertolker daarvan is zeker niet slecht, dus wellicht dat daar een qualifier voor de finale uitkomt. Volgende week zaterdag is de finale van de Finse voorronde. Blind Channel kan de overwinning daar nauwelijks ontgaan, en hun inzending wordt door sommigen lichtelijk overschat. Finland handelde al eens op 10. De markt is nu 46@48, dus wellicht leuk om mee te spelen in de aanloop naar de uitzending.

Nederland is onveranderd 65@70. Jeangu gaat "een ander soort emotie aanspreken". Geen idee wat dat betekent, misschien gaat hij in duet met Tsjechische voorrondedeelnemer We All Poop van vorig jaar, het kan allemaal :P In het algemeen verwacht ik overigens niet echt een commercieel kansrijk nummer, dus het lijkt me persoonlijk niet iets om onder de 100 veel mee te doen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197964704
Nog wat achtergrond voor den liefhebber

https://entertainmentodds(...)/movers-and-shakers/
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197965788
Ik vind odds meestal echt super interessant, maar ik blijf het wel lastig vinden. Bedankt voor wat uitleg @Fred_B . Ik ben zelf wel benieuwd of de odds nou heel erg beÔnvloeden wie er in een land wint. Als bijvoorbeeld een Blind Channel ruim voorop staat in Finland of KEiiNO in Noorwegen. Worden jury’s daar ook door beÔnvloed, of juist publieksstemmen? Blijf ik interessant vinden.

Ergens vind ik qualifier odds voor Eurovisie interessanter dan winnaars odds. Kwalificerende landen zijn nou eenmaal moeilijker te voorspellen dan de winnaar. Wie had bijvoorbeeld verwacht dat Wit-Rusland zou kwalificeren in 2019? Daarom is het ergens ook wel interessant om nu qua kwalificatie in te zetten op bijvoorbeeld een Denemarken (toch?). Denemarken is ergens ook wel een land wat prima is met nummers stagen, en ik zie bijvoorbeeld Silver Bullet wel de finale in glippen a la Monsters of Like It. Alleen hoe dat dan werkt en wat je er eventueel mee verdient kan ik gewoon niet zo goed begrijpen :@
Op woensdag 30 december 2020 14:08 wilde Jobi trouwen met Mollie: TIJDENS MAAN.
pi_197971573
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 februari 2021 15:07 schreef molloot200 het volgende:
Ik vind odds meestal echt super interessant, maar ik blijf het wel lastig vinden. Bedankt voor wat uitleg @:Fred_B . Ik ben zelf wel benieuwd of de odds nou heel erg beÔnvloeden wie er in een land wint. Als bijvoorbeeld een Blind Channel ruim voorop staat in Finland of KEiiNO in Noorwegen. Worden jury’s daar ook door beÔnvloed, of juist publieksstemmen? Blijf ik interessant vinden.
Ik denk dat het met het publiek nog relatief meevalt en dat die vooral aanslaan op een melding van de commentator dat er nu iets bijzonders aankomt. Maar als dat geen echte winnaar is, zijn 200 miljoen kijkers gemiddeld genomen wel verstandig genoeg om anders te stemmen. Bij de jury’s lijkt er eerder een druk te zijn om niet de enige te zijn die niets aan de winnaar geeft. Een beetje zoals vroeger iedereen veilig punten gaf aan UK en Ierland. Dat wordt natuurlijk wel enigszins gecorrigeerd door landen als ItaliŽ en Rusland die de concurrentie niets geven.

quote:
Ergens vind ik qualifier odds voor Eurovisie interessanter dan winnaars odds. Kwalificerende landen zijn nou eenmaal moeilijker te voorspellen dan de winnaar. Wie had bijvoorbeeld verwacht dat Wit-Rusland zou kwalificeren in 2019? Daarom is het ergens ook wel interessant om nu qua kwalificatie in te zetten op bijvoorbeeld een Denemarken (toch?). Denemarken is ergens ook wel een land wat prima is met nummers stagen, en ik zie bijvoorbeeld Silver Bullet wel de finale in glippen a la Monsters of Like It. Alleen hoe dat dan werkt en wat je er eventueel mee verdient kan ik gewoon niet zo goed begrijpen :@
Nu gebeurt er op die markten nog vrijwel niets, dus geen reden voor FOMO :P

Als iets onduidelijk iets, moet je het hier maar vragen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197990682
De invloed van de odds op de uiteindelijke uitslag is minimaal, lijkt me. Als een nummer goed in de odds staat, is daar altijd wel een reden voor. Meestal zit die reden in de kwaliteit van het lied, de verwachte staging en dergelijke, in welk geval het nummer het uiteindelijk ook wel goed gaat doen. Soms komt een lied uit het Verenigd Koninkrijk, en wordt erop gegokt omdat de Britten patriotisch zijn. In dat geval hebben de odds niet zo veel voorspellende waarde.

De andere kant op zal het misschien een paar punten schelen, omdat een jurylid een nummer nog net op zijn lijstje zet om niet voor gek te staan, zoals Fred beschrijft, maar veel zal het niet schelen.
pi_198158191
Nog eens een update van de markt. De voornaamste verandering is dat IJsland nu zeer sterk aan kop gaat, en de meeste andere landen licht of minder licht gedaald zijn:Zoals te zien is IJsland de duidelijke favoriet. De voornaamste reden lijkt te zijn dat er bij andere gepubliceerde favorieten tot nu toe altijd wel iets aan te merken is waarom ze niet gaan winnen, en dat betekent dat als Dadi met iets vergelijkbaars als vorig jaar kan komen, ze tegen wat nu bekend is nog meer kans gaan maken om te winnen. Ik zou er dan ook zeker niet tegenin gaan. Als het IJslandse liedje goed landt en er geen duidelijke concurrent opstaat, wat zowel in 2018 als 2019 met de favoriet gebeurde, dan kan die prijs zomaar onder de 3 zakken al voor de repetities beginnen.

In de nationale finales van dit weekend koos Finland het goede en Noorwegen het verkeerde liedje. Dat is ook te zien in de prijsontwikkeling. Noorwegen ging na de keuze voor TIX zelfs even richting 100. Daarna is de odd weer gedaald naar het huidige niveau. Het lijkt me kansloos om te winnen, maar we moeten niet vergeten dat de gemiddelde televoter of jurylid de voorgeschiedenis niet kent, en het liedje gewoon waardeert zonder vergelijkingsmateriaal uit de nationale voorronde. Dat moet wel voldoende zijn voor de finale en dan een anonieme eindklassering in de achterhoede.

Finland is nu iets van 8e na de keuze voor Blind Channel op een odd van 21. Dat lijkt me een enorme overschatting, voor dit liedje dat bepaald niet bijzonder is in het genre, terwijl dat genre het op het ESF doorgaans bepaald niet bijzonder doet. Doordat het opvalt, moet het geen probleem zijn om door de halve finale te komen vanaf een startpositie in de tweede helft. Tegen grotere concurrentie in de finale is het heel onwaarschijnlijk dat de jury hier al te veel aan gaat geven. Een scenario als Waylon of AWS lijkt het maximaal haalbare, of als het een matig jaar is als 2011 of 2019 kan het zoals Eldrine of Hatari nipt de Top 10 inschieten, maar dan moet er wel heel erg veel meezitten.

Verder is in Zweden na de derde kwalificatieronde Tusse de nieuwe favoriet om het MF te winnen. Hij heeft een buitengewoon generiek deuntje gemaakt, getiteld Voices. En het is ook typisch iets wat de winnaar van The Voice naar de eerste plaats naar de Top 40 zingt, maar niemand echt leuk vindt. Desondanks staat Zweden er bijzonder goed voor als het om kansen op ESF-winst gaat. Dit lijkt reden om het te layen, maar ik zou zeggen: Doe het niet! Als die neiging toch opkomt, trek dan de stekker uit de PC ofzo. Want dit is typisch de middle-of-the-road muziek waar de vakjury van begint te kwijlen van enthousiasme, zeker wanneer het uit Zweden komt. Het moment om iets tegen Zweden te doen is op zijn vroegst tijdens de live show als de jurypunten gegeven zijn, want dit heeft wel potentieel voor een "with 21 points: Sweden" scenario.

Verder is Nederland nog steeds onveranderd 65@70. Aangezien er geen echt nieuws is en het gastland toch rechtstreeks in de finale staat, trekt Jeangu voorlopig nog geen aandacht. Positief is wel dat de Top 25 wel een zekerheidje is, nu Spanje een enthousiaste gooi lijkt te doen naar de 26e plaats. UK komt dit jaar met dezelfde uitvoerende als vorig jaar, en is daarvoor waarschijnlijk de grootste concurrent.
De Sahara is zonder meer erg droog.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')