abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_197774345
Een nieuw jaar, en deze keer gelukkig weer met een echt ESF! Op 18, 20 en 22 mei moet het gaan gebeuren in Rotterdam.

Sinds enkele weken is de ESF-markt levendiger aan het worden. Er is nu ongeveer 64.000 ingezet op Betfair. Dat is nog vrij weinig, maar wel voldoende om een indicatie te geven van wat de verwachtingen voor dit jaar zijn. Dit is de huidige situatie:


De markt op 2 februari. Voor de luie kijker volstaat het om naar de blauwe kolom te kijken voor de volgorde.

Op dit moment is Litouwen de favoriet. Zaterdag gaat The Roop daar voor 99,9% zeker de nationale finale winnen met Discoteque. Ook wordt er veel verwacht van IJsland, Bulgarije, Zweden en Rusland. Frankrijk was in aanloop naar de nationale finale enige tijd de nummer 1, maar is nu iets gedaald op de ranglijst, al zijn de verschillen in de top maar heel klein. Nederland staat niet op het plaatje, maar de markt is 65@70, en daarmee is Jeangu nu 19e.

Er is nu nog niet veel bekend, maar over minder dan 6 weken kennen we alle liedjes, dus vanaf nu zal het hard gaan. Alle reden dus om de ontwikkelingen op de voet te volgen :)
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197774382
Ik heb twee jaar terug een uitleg geschreven over de gokmarkten rond het ESF. Als aanvulling op de OP heb ik die hieronder nog eens gecopy-paste:


Stel: je hebt een mening over de liedjes die aan het ESF deelnemen en hun kans om al dan niet goed te scoren. Dan kan het zowel vermakelijk als financieel interessant zijn om iets in te zetten op ťťn van de vele wedsites. Je kunt op van alles en nog wat wedden. De meest voor de hand liggende keuzes zijn om in te zetten op de vraag of een land het ESF wint, naar de finale gaat of Top 10 scoort. Maar naarmate het festival nadert, kun je op steeds meer zaken gokken, zoals onderlinge duels (wie scoort hoger Denemarken of Noorwegen?), de beste van een regio (zoals ScandinaviŽ of de USSR), welk land laatste wordt, wat de winnende score wordt, aan wie UK zijn 12 punten geeft, of er een land met 0 punten eindigt, kortom je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt op gespeeld.

Op welke site kun je het beste spelen?


Er zijn zeer veel sites die iets van een ESF-aanbod hebben. Als je op de diverse sites met tips kijkt, zal je al snel een variatie zien met namen als Ladbrokes, BWin, Coral, Bet365, enz. De handigste aanbieder in Nederland is Unibet. Internationaal kun je de beste prijzen meestal krijgen via Betfair. Dit is geen gewone aanbieder, maar meer een marktplaats, waar iedereen aan iedereen weddenschappen kan aanbieden. Dit trekt veel mensen aan, en daardoor heb je vrijwel altijd goede prijzen. De tekst hieronder is daar ook vooral op gericht.

Hoe werkt het?

Zodra je een mening hebt (Rusland gaat naar de finale, Nederland scoort Top 10, Litouwen wint het ESF) kun je kijken wat de odd daarbij is. Voor de winst van het ESF is dit momenteel de markt op Betfair:


(Let op: Dit is de markt van 2019, red.)

Het lijkt enigszins op de aandelenmarkt met links in het blauw de biedprijzen en rechts in het roze de vraagprijzen, maar het werkt iets anders. Op Betfair heb je de keuze tussen Back en Lay. In het Nederlands voor het gemak hier maar backen en layen genoemd. Als je wilt inzetten op iets waarvan je verwacht dat het gaat gebeuren, kun je dit backen. Stel dat je verwacht dat de Belgen dit jaar gaan winnen, dan kun je dit doen tegen de hoogste prijs aan de linkerkant van 30. Dit betekent dat als je 1 euro op BelgiŽ zet en ze winnen inderdaad dat je 30x je inleg krijgt, oftewel een winst van 29 euro (uitbetaling - inzet = winst (de uitbetaling kan ook 0 zijn, in dat geval verlies je je inzet) // (odd-1) * inzet = potentiŽle winst).

Wat is layen dan?

Als je layt, betekent dat dat jij de positie van de bookmaker inneemt en een weddenschap verkoopt aan iemand anders. Met andere woorden, iemand zet bij jou een bedrag in, en jij belooft dat als wat die persoon verwacht daadwerkelijk gebeurt hem zijn inzet maal de odd uit te betalen. Layen doe je dus op het moment dat je verwacht dat iets niet gaat gebeuren.

Voorbeeld: stel dat je verwacht dat de favoriet Rusland niet gaat winnen. Dan kun je dit layen tegen de laagste prijs aan de rechterkant, in dit geval 7. Dat betekent dat voor elke euro die die andere persoon aan jou betaalt, je 7 euro aan hem moet betalen indien hij wint. Anders gezegd: Als Rusland inderdaad niet wint, krijg jij die euro, en is die andere speler zijn geld kwijt. Als Rusland onverhoopt wel wint, krijg jij die euro nog steeds, maar moet je de andere speler daarna wel 7 euro betalen. De formule hier is dan ook omgedraaid: inzet - uitbetaling = winst, waarbij het dus de doelstelling is dat die uitbetaling 0 is // (odd-1) * inzet = potentieel verlies. Onnodig te zeggen dat dit vrij hard kan gaan, en het dus zeer wenselijk is dat je begrijpt wat je aan het doen bent, en hoge odds zo veel mogelijk vermijdt (stel bijvoorbeeld een regel in van maximaal 2,5).

Wanneer is een odd te hoog of te laag?

Daar is geen antwoord op te geven, het is immers juist de kunst om dat te bepalen. Een hoger nummer is niet per definitie beter. Een odd van 1,3 voor kwalificatie van Rusland naar de finale kan een prima deal zijn. Een odd van 100 voor een overwinning van het Verenigd Koninkrijk is doorgaans weggegooid geld.

Een manier die kan helpen is om in te schatten wat de kans op een gebeurtenis is. Voor wat de markt denkt, bereken je dit door simpelweg 1/odd te doen. Bij een odd van 2 geeft de markt dus een kans van 50% voor iets om te gebeuren. Als jij denkt dat de kans dat IJsland naar de finale gaat 90% is en de odd is 2, dan is er naar jouw mening dus sprake van een te hoge odd en is het interessant om IJsland te backen. Als je daarentegen denkt dat die kans maar 10% is, dan is de odd dus nog te laag en kun je IJsland layen. In de praktijk zal het meestal niet zo makkelijk zijn, maar het gaat om het idee.

Is het mogelijk om een betere odd te krijgen?

Op Betfair is dit soms mogelijk. Zoals al eerder aangegeven is dit een soort aandelenmarkt, in tegenstelling tot de andere bookmakers waar je gewoon de prijs moet nemen zoals die is. Zoals op het plaatje hierboven te zien zit er een verschil tussen de beste prijs om te backen en de beste prijs om te layen. Het is hierbij wel handig dat je je realiseert dat er aan beide kanten iemand is die bereid is om tegen die odds het tegenovergestelde te doen van wat jij wil. Je kan hier op twee manier op reageren.
Ten eerste kan je de odds gewoon pakken zoals ze er staan. Als de prijs 1,81@1,83 is, levert het weinig op om te proberen 1,82 te krijgen. Ten tweede kun je zelf een prijs toevoegen. Als de markt 6,6@7,6 is, dan zit daar dus vrij veel ruimte tussen. Het kan dan de moeite lonen om eens te proberen te backen op 7,4. Logischerwijs heb je dan niet meteen een deal, maar geduld kan een schone zaak zijn. Om een idee te krijgen of dit verstandig is, kun je links op het grafieksymbool klikken. Daar kan je zien hoe de markt zich ontwikkelt en wat de meest recente prijs was. Als alle activiteit doorgaat onder de 7 heeft het niet zo veel zin om op 7,4 iets te proberen. Is er recent nog gehandeld op of rond dat niveau, dan is het uiteraard juist slim om te proberen ook die prijs te krijgen. Je moet natuurlijk wel het nieuws en de ESF-agenda in de gaten houden. Als er iets groots gebeurt, kan de prijs opeens iets heel anders zijn, en dan kan je er spijt van krijgen dat je probeerde om het onderste uit de kan te halen.

Ik heb iets ingezet, moet ik nu nog iets doen?

Er is geen sprake van moeten, vanaf je inzet kun je rustig wachten op het ESF en kijken of het geld al dan niet binnenstroomt. In deze periode zal de prijs echter wel gaan bewegen. Het is hierbij verstandig om continu je positie te evalueren. Zowel vanwege de prijs als vanwege het nieuws kan het verstandig zijn om je positie te reduceren of te sluiten.

Stel: je hebt ingezet op winst van BelgiŽ op het ESF tegen een odd van 30. De kans van 1/30 is veel te laag, dat zou eerder 1/10 moeten zijn. Als vervolgens de rest van de wereld ook tot dit besef komt, en zelf nog enthousiaster wordt, kan het zijn dat de odd daalt van 30 naar 7. Als de odd 7 is, betekent dit dus dat de markt de kans op een Belgische zege op 1/7 zet. Dat is volgens jou juist te groot, en dan zou je eigenlijk moeten layen. Het mooie is dat dit kan. En nog mooier is dat je zo een winst kunt locken zonder risico. Je hebt immers een inzet gedaan van 1 euro op 30. Dat betekent dat je als BelgiŽ wint 29 euro winst hebt en als BelgiŽ niet wint je 1 euro verliest. Als je vervolgens 4 euro layt op 7, betekent dit dat je een verlies van 24 euro hebt als BelgiŽ wint, terwijl je 4 euro krijgt als BelgiŽ niet wint. Als je beide posities hebt, betekent het dus dat je 5 euro verdient als BelgiŽ wint en 3 euro verdient als BelgiŽ niet wint. Kortom, altijd prijs! (In de praktijk gaat het meestal niet zo hard, dit is een voorbeeld).

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Stel dat je hebt ingezet op BelgiŽ voor de zege op 30 en vervolgens blijkt dat de zanger tijdens de repetities er helemaal niets van bakt. Je beschouwt de kans op de overwinning nu op minder dan 1%. Dan kun je tegen beter weten in blijven hopen dat het nog goedkomt, of proberen te redden wat er nog te redden valt. Als de odd stijgt van 30 naar 60, kun je in elk geval nog ongeveer de helft van je geld recupereren. Daarmee zet je het verlies wel vast, maar zo'n professionele benadering is op lange termijn veel beter dan domweg blijven hopen.

Waar moet ik op letten bij het beoordelen van een liedje?

Het klinkt als een open deur, maar in eerste instantie op het liedje zelf. Sommigen raken verstrikt in burenstemmen, startvolgordes, de optredens op persconferenties, enz. en komen dan tot de conclusie dat land X nooit kan winnen. In vrij recente tijden hebben traditionele prutsers op het ESF als Duitsland, Finland en Portugal echter weten te winnen, vanwege het simpele feit dat hun liedje het meest in de smaak viel. Daarnaast zijn de volgende zaken van belang (maar dit is geen uitputtende lijst):

-De act: Die moet vooral passend bij het liedje zijn. Let vooral op zaken als hoe goed de artiest in de camera kijkt, of hij met zijn ogen dicht zingt, of de outfits passend zijn, of de achtergronddansers geen chaos veroorzaken, of er niet te veel afleidende shots zijn van het publiek en of de achtergrondschermen passende beelden tonen. Kijk anders even naar de 3JS die eigenlijk alles fout deden.
-De zang: De vakjury kijkt naar het totaalplaatje, dus een topliedje dat matig gezongen wordt kan nog steeds een hoge score krijgen, maar echt zwakke zang wordt afgestraft.
-De burenstemmen: Sommige landen hebben culturele banden en stemmen vaak op elkaar. In Voormalig JoegoslaviŽ gebeurt het nogal eens dat artiesten meedoen voor bijv. ServiŽ die in heel JoegoslaviŽ geliefd zijn. Niet verrassend dat Montenegro, KroatiŽ, SloveniŽ, enz. er dan op stemmen. Ook sommige juryleden zijn hier gevoelig voor. Vergis je ook niet in de inwoners die net aan de 'verkeerde' kant van de grens wonen en op hun thuisland stemmen, iets wat ook veel Nederbelgen doen.
-Diasporastemmen: Met de toenemende populariteit van het ESF en de grotere positie voor de jury is dit effect wat verminderd. Toch is het niet ongebruikelijk dat landen als ArmeniŽ, Griekenland, Litouwen, Polen en Rusland wat makkelijker zo de punten binnenslepen dan IJsland of Ierland.
-De startvolgorde: Nu de producers de volgorde bepalen, is het onwaarschijnlijk dat een grote kanshebber voor de overwinning opeens als allereerste moet. Maar het ESF moet wel de hele avond vermakelijk zijn, dus de productie maakt wel de bewuste keuze om bepaalde liedjes een topscore door de neus te boren door ze bijv. bij de eerste 5 te positioneren (Douwe Bob) of tussen 2 topfavorieten te zetten (Waylon). "Een goed liedje wint vanaf elke positie" is een leuk clichť, maar soms is er gewoon niet zo'n goed liedje dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Only Teardrops had nooit vanaf de 2e startpositie gewonnen. Sowieso maakt het een verschil voor het bereiken van de Top 10 of kwalificatie naar de finale.
-Concurrentie in het genre: Met name bij het publiek is het belangrijk om te checken of er niet toevallig een beter liedje in hetzelfde genre meedoet. Als er 2 zangeressen een ballad zingen en de ene is net iets beter dan de andere, dan krijgt die alle punten en die ander niets. Dat is onrechtvaardig, omdat die net iets mindere ballad dan veel te weinig krijgt, maar televoters stemmen meestal alleen op hun favoriet.

Waar haal je alle informatie vandaan?

-In de eerste plaats is het van belang waar je niet moet zijn en dat zijn vooral de Nederlandse kranten of de sites en fora van fans, zoals Wiwibloggs. Die zijn nuttig voor nieuwtjes, maar het publiek en de auteurs zijn meestal niet representatief voor een indicatie wie er hoe gaat scoren. Ook Nederlandse 'deskundigen' die hun licht laten schijnen over de vraag wie er gaat scoren, kun je gewoon negeren. Dat de mening van Shirma Rousse niet boeit, is meestal vrij snel duidelijk, maar het voegt ook niets toe dat Cornald Maas elk jaar 1 a 2 landen van de Big 5 en de nummer 1 van de polls als favorieten heeft.

-Voor feitelijke informatie over de invloed van de startvolgorde of wie aan wie punten geeft kun je het beste kijken op https://eschome.net/ en de Engelse Wikipedia.
-Voor informatie tijdens de repetities kan het handig zijn om 'het hoofd' te volgen via escunited. Ook de Songfestivalweblog en ESCDaily zijn toegankelijk en to-the-point. Verder is Twitter een goede bron om de algemene teneur in de perszaal mee te krijgen.
-Voor goede tips voor inzetten zijn er de sites http://esctips.com/ en http://entertainmentodds.com/wp/. Gavin van esctips kan soms wat koppig zijn, dus het loont de moeite om ook de reacties te lezen, maar over het algemeen zijn hier veel waardevolle tips te vinden. Rob van entertainmentodds doet iets meer op gevoel, maar dat is vrij sterk ontwikkeld en daardoor komen er zeer veel nuttige adviezen langs. Helaas bestaat de site sofabet.com ondertussen niet meer. De oprichter en ESF-wedgoeroe Daniel Gould (43) is in december onverwacht overleden aan kanker.

Verder nog algemene tips?

Er zijn een paar dingen die bij het wedden op het ESF wel handig zijn om in het achterhoofd te houden:
-Het ESF is zeker niet door en door corrupt, zoals sommigen roepen, maar sommige landen hebben er veel voor over om te scoren. Het verste ging Azerbeidzjan ooit, door in heel Oost-Europa simkaarten uit te delen en mensen in die landen op hun liedje te laten stemmen. Dat hebben ze in recente jaren niet of niet opvallend gedaan, maar onnodig te zeggen dat het riskanter is om Azerbeidzjan te layen dan Finland, zelfs als ze met hetzelfde liedje zouden meedoen. Het effect van de televoting is ondertussen wel gehalveerd door de terugkeer van de jury.
-Een ander land dat de regels op hun eigen manier uitlegt is Malta. Gekweld door matige resultaten, vanwege een gebrek aan buren en diaspora votes, en uiteraard niet vanwege de waardeloze liedjes, ronselen de Maltezers al jaren jurystemmen, door aan vote swapping te doen. Simpel gezegd: Ze beloven 8 punten te geven aan een ander land, als dit land dan weer 8 punten geeft aan Malta. Er zijn een aantal notoire dubieuze landen die hier wel aan mee willen werken, waarbij in volgorde van verdachtheid AlbaniŽ, Montenegro, San Marino, Azerbeidzjan, OekraÔne en Israel de schijn nogal tegen hebben.
-In sommige landen wordt meer ingezet dan in een andere. Met name op de Britse Eilanden wordt er zeer veel gespeeld, wat er al gauw toe kan leiden dat inzendingen van UK en Ierland, zodra ze enigszins de middelmaat ontstijgen, nogal overgewaardeerd worden. Dit geldt in mindere mate ook voor de andere grotere/ontwikkelde landen in NW-Europa.
-Last but not least: Een gokje wagen is leuk, maar doe het uiteraard alleen met geld dat je kan missen. Het zou vrij jammerlijk zijn als je hele vakantiegeld het raam uitvliegt doordat Letland onverwacht naar de finale gaat. En leg dat maar eens uit aan anderen.

----------------------------------------------

Even voor de duidelijkheid: Ik ben zelf bepaald geen professional op dit gebied. Ik gok alleen rond het ESF voor de lol, dus vul deze OP vooral aan met aanvullingen/correcties/opmerkingen. En in de reacties zijn meningen en tips rond de verschillende landen en verdere vragen natuurlijk meer dan welkom. :)
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197774605
Een paar eerste schoten voor de boeg voor dit jaar:

-Frankrijk heeft een goed lied, waar Europawijd een publiek voor is. Franse traditionele chansons hebben wereldwijd faam opgebouwd, en zelfs in de voormalige Sovjetrepublieken gaat hier waardering voor komen. Het is echter ook wel een inzending die bij velen niets zal gaan doen. Vooral de jury's hebben doorgaans een voorkeur voor Engelstalige radiohits, en er zullen genoeg landen zijn die dit dan ook niet zo veel gaan geven. Ondanks de hoge kwaliteit, neig ik dan ook meer naar een eindscore als Patricia Kaas dan als Salvador Sobral.

-Litouwen heeft met Discoteque een geweldige inzending, maar ik vrees dat ze net als vorig jaar (te) stevige concurrentie gaan krijgen van IJsland en Rusland. Zeker nu dit niet zo'n swingend nummer is als On Fire. Het gaat zeker scoren, maar dat er tussen de 37 andere liedjes die nog gekozen moeten worden niets zit dat commercieel aantrekkelijker is, lijkt me heel onwaarschijnlijk.

-Van wat we nog niet weten, heb ik ook de hoogste verwachtingen van de hooggeplaatste landen. Rusland lijkt me de beste value hebben, omdat die odds eigenlijk nauwelijks omhoog kunnen. Zelfs met een iets minder lied kan de Top 10 ze nauwelijks ontgaan, en na drie Top 3-noteringen in vier jaar (en Julia's berg...), lijken ze nog steeds gedreven om weer mee te strijden.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197961035
Een kleine update hier. Dit is nu de markt:Geen grote veranderingen dus. Nadat het enthousiasme rond de nationale finale wat is verdwenen, is Litouwen licht gestegen, waardoor de verwachtingen nu het hoogst liggen voor Dadi's lied namens IJsland. Think About Things 2.0 zou uiteraard meteen topfavoriet zijn, dus dat is wel logisch.

Ook Noorwegen doet het goed. Het heeft vooral in de breedte een opmerkelijk goede voorronde. Er kan er natuurlijk maar 1 naar het ESF, en op dit moment is Keiino de bookmakerfavoriet, Monument wordt ongeveer 50% kans toegedicht om naar Rotterdam te gaan. TIX volgt met 25% kans en Rein Alexander met 10% kans, en dan dus nog 15% kans op ťťn van de anderen. Volgende week zaterdag is de finale.

Niet meer op het plaatje staat Denemarken. Dat is na het bekendmaken van de liedjes flink gecrasht en staat nu 24e met een odd rond de 150. The Cosmic Twins lijken licht favoriet te zijn, en hoewel dat liedje uiteraard geen winstkans heeft, is het bij een behoorlijke live-uitvoering wel iets om in de gaten te houden voor kwalificatie naar de finale, aangezien de tweede semi een aantal landen heeft die niet noodzakelijk gaan scoren, zoals AlbaniŽ, Letland, San Marino, Estland en Polen.

Morgen de Kroatische finale (dat boeit niemand) en dinsdag de presentatie van de Tsjechische inzending. De vertolker daarvan is zeker niet slecht, dus wellicht dat daar een qualifier voor de finale uitkomt. Volgende week zaterdag is de finale van de Finse voorronde. Blind Channel kan de overwinning daar nauwelijks ontgaan, en hun inzending wordt door sommigen lichtelijk overschat. Finland handelde al eens op 10. De markt is nu 46@48, dus wellicht leuk om mee te spelen in de aanloop naar de uitzending.

Nederland is onveranderd 65@70. Jeangu gaat "een ander soort emotie aanspreken". Geen idee wat dat betekent, misschien gaat hij in duet met Tsjechische voorrondedeelnemer We All Poop van vorig jaar, het kan allemaal :P In het algemeen verwacht ik overigens niet echt een commercieel kansrijk nummer, dus het lijkt me persoonlijk niet iets om onder de 100 veel mee te doen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197964704
Nog wat achtergrond voor den liefhebber

https://entertainmentodds(...)/movers-and-shakers/
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197965788
Ik vind odds meestal echt super interessant, maar ik blijf het wel lastig vinden. Bedankt voor wat uitleg @Fred_B . Ik ben zelf wel benieuwd of de odds nou heel erg beÔnvloeden wie er in een land wint. Als bijvoorbeeld een Blind Channel ruim voorop staat in Finland of KEiiNO in Noorwegen. Worden jury’s daar ook door beÔnvloed, of juist publieksstemmen? Blijf ik interessant vinden.

Ergens vind ik qualifier odds voor Eurovisie interessanter dan winnaars odds. Kwalificerende landen zijn nou eenmaal moeilijker te voorspellen dan de winnaar. Wie had bijvoorbeeld verwacht dat Wit-Rusland zou kwalificeren in 2019? Daarom is het ergens ook wel interessant om nu qua kwalificatie in te zetten op bijvoorbeeld een Denemarken (toch?). Denemarken is ergens ook wel een land wat prima is met nummers stagen, en ik zie bijvoorbeeld Silver Bullet wel de finale in glippen a la Monsters of Like It. Alleen hoe dat dan werkt en wat je er eventueel mee verdient kan ik gewoon niet zo goed begrijpen :@
pi_197971573
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 februari 2021 15:07 schreef molloot200 het volgende:
Ik vind odds meestal echt super interessant, maar ik blijf het wel lastig vinden. Bedankt voor wat uitleg @:Fred_B . Ik ben zelf wel benieuwd of de odds nou heel erg beÔnvloeden wie er in een land wint. Als bijvoorbeeld een Blind Channel ruim voorop staat in Finland of KEiiNO in Noorwegen. Worden jury’s daar ook door beÔnvloed, of juist publieksstemmen? Blijf ik interessant vinden.
Ik denk dat het met het publiek nog relatief meevalt en dat die vooral aanslaan op een melding van de commentator dat er nu iets bijzonders aankomt. Maar als dat geen echte winnaar is, zijn 200 miljoen kijkers gemiddeld genomen wel verstandig genoeg om anders te stemmen. Bij de jury’s lijkt er eerder een druk te zijn om niet de enige te zijn die niets aan de winnaar geeft. Een beetje zoals vroeger iedereen veilig punten gaf aan UK en Ierland. Dat wordt natuurlijk wel enigszins gecorrigeerd door landen als ItaliŽ en Rusland die de concurrentie niets geven.

quote:
Ergens vind ik qualifier odds voor Eurovisie interessanter dan winnaars odds. Kwalificerende landen zijn nou eenmaal moeilijker te voorspellen dan de winnaar. Wie had bijvoorbeeld verwacht dat Wit-Rusland zou kwalificeren in 2019? Daarom is het ergens ook wel interessant om nu qua kwalificatie in te zetten op bijvoorbeeld een Denemarken (toch?). Denemarken is ergens ook wel een land wat prima is met nummers stagen, en ik zie bijvoorbeeld Silver Bullet wel de finale in glippen a la Monsters of Like It. Alleen hoe dat dan werkt en wat je er eventueel mee verdient kan ik gewoon niet zo goed begrijpen :@
Nu gebeurt er op die markten nog vrijwel niets, dus geen reden voor FOMO :P

Als iets onduidelijk iets, moet je het hier maar vragen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_197990682
De invloed van de odds op de uiteindelijke uitslag is minimaal, lijkt me. Als een nummer goed in de odds staat, is daar altijd wel een reden voor. Meestal zit die reden in de kwaliteit van het lied, de verwachte staging en dergelijke, in welk geval het nummer het uiteindelijk ook wel goed gaat doen. Soms komt een lied uit het Verenigd Koninkrijk, en wordt erop gegokt omdat de Britten patriotisch zijn. In dat geval hebben de odds niet zo veel voorspellende waarde.

De andere kant op zal het misschien een paar punten schelen, omdat een jurylid een nummer nog net op zijn lijstje zet om niet voor gek te staan, zoals Fred beschrijft, maar veel zal het niet schelen.
pi_198158191
Nog eens een update van de markt. De voornaamste verandering is dat IJsland nu zeer sterk aan kop gaat, en de meeste andere landen licht of minder licht gedaald zijn:Zoals te zien is IJsland de duidelijke favoriet. De voornaamste reden lijkt te zijn dat er bij andere gepubliceerde favorieten tot nu toe altijd wel iets aan te merken is waarom ze niet gaan winnen, en dat betekent dat als Dadi met iets vergelijkbaars als vorig jaar kan komen, ze tegen wat nu bekend is nog meer kans gaan maken om te winnen. Ik zou er dan ook zeker niet tegenin gaan. Als het IJslandse liedje goed landt en er geen duidelijke concurrent opstaat, wat zowel in 2018 als 2019 met de favoriet gebeurde, dan kan die prijs zomaar onder de 3 zakken al voor de repetities beginnen.

In de nationale finales van dit weekend koos Finland het goede en Noorwegen het verkeerde liedje. Dat is ook te zien in de prijsontwikkeling. Noorwegen ging na de keuze voor TIX zelfs even richting 100. Daarna is de odd weer gedaald naar het huidige niveau. Het lijkt me kansloos om te winnen, maar we moeten niet vergeten dat de gemiddelde televoter of jurylid de voorgeschiedenis niet kent, en het liedje gewoon waardeert zonder vergelijkingsmateriaal uit de nationale voorronde. Dat moet wel voldoende zijn voor de finale en dan een anonieme eindklassering in de achterhoede.

Finland is nu iets van 8e na de keuze voor Blind Channel op een odd van 21. Dat lijkt me een enorme overschatting, voor dit liedje dat bepaald niet bijzonder is in het genre, terwijl dat genre het op het ESF doorgaans bepaald niet bijzonder doet. Doordat het opvalt, moet het geen probleem zijn om door de halve finale te komen vanaf een startpositie in de tweede helft. Tegen grotere concurrentie in de finale is het heel onwaarschijnlijk dat de jury hier al te veel aan gaat geven. Een scenario als Waylon of AWS lijkt het maximaal haalbare, of als het een matig jaar is als 2011 of 2019 kan het zoals Eldrine of Hatari nipt de Top 10 inschieten, maar dan moet er wel heel erg veel meezitten.

Verder is in Zweden na de derde kwalificatieronde Tusse de nieuwe favoriet om het MF te winnen. Hij heeft een buitengewoon generiek deuntje gemaakt, getiteld Voices. En het is ook typisch iets wat de winnaar van The Voice naar de eerste plaats naar de Top 40 zingt, maar niemand echt leuk vindt. Desondanks staat Zweden er bijzonder goed voor als het om kansen op ESF-winst gaat. Dit lijkt reden om het te layen, maar ik zou zeggen: Doe het niet! Als die neiging toch opkomt, trek dan de stekker uit de PC ofzo. Want dit is typisch de middle-of-the-road muziek waar de vakjury van begint te kwijlen van enthousiasme, zeker wanneer het uit Zweden komt. Het moment om iets tegen Zweden te doen is op zijn vroegst tijdens de live show als de jurypunten gegeven zijn, want dit heeft wel potentieel voor een "with 21 points: Sweden" scenario.

Verder is Nederland nog steeds onveranderd 65@70. Aangezien er geen echt nieuws is en het gastland toch rechtstreeks in de finale staat, trekt Jeangu voorlopig nog geen aandacht. Positief is wel dat de Top 25 wel een zekerheidje is, nu Spanje een enthousiaste gooi lijkt te doen naar de 26e plaats. UK komt dit jaar met dezelfde uitvoerende als vorig jaar, en is daarvoor waarschijnlijk de grootste concurrent.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_198401838
We zijn weer twee weken verder en er is genoeg gebeurd. Wie had verwacht dat San Marino nu boven Rusland zou staan, was gisterochtend nog voor gek verklaard, maar het is toch echt het geval. We zijn in de eindfase van de bekendmakingen, en alle ogen zijn nu gericht op IJsland, dat nummer 1 is, maar nog wel zonder liedje. De meeste artiesten uit 2020 die terugkomen, hebben dit jaar geen liedje dat beter is. Voor het grootste talent van vorig jaar is dat lastig inschatten, maar als die de overtuigende odds niet waarmaakt, ligt het veld eigenlijk volledig open richting de repetities.Frankrijk is weer wat gestegen. Ik had Frankrijk eigenlijk in de onderste helft van de Top 10 in gedachten, maar de liedjes van landen als Rusland, Bulgarije, Zweden en RoemeniŽ zijn niet dusdanig dat ze allemaal boven de Fransen gaan eindigen, dus Top 5 zou prima kunnen. Winst lijkt me met een niet-Engelse ballad nog steeds iets te hoog gegrepen overigens.

ItaliŽ doet ook lekker mee in de top. De verrassende winnaar van San Remo is min of meer alleen in het genre (Finland zal hierbij toch verbleken als het debiele broertje en of GeorgiŽ dit kan bedreigen is twijfelachtig). Hoeveel jury's gaan dit niet kunnen waarderen en hoe hoog is het potentieel bij de televoting? Moeilijke vragen. Zou dit het redden tegenover Think About Things en de winnaars van recente jaren? Ik ben geneigd te zeggen van niet. Vooral door het feit dat jury Top 3 me hiervoor toch wel lastig lijkt.

De grote bewegers dan. Rusland gaat niet meer winnen, dat is op zich een tegenvaller, want een inzending met Top 3-potentieel hing wel in de lucht. Met de vele vrienden zal het nu wel een scenario als Shine worden (6e-10e plaats). San Marino lijkt zowaar voor de tweede keer op rij finale te halen, en dat wordt ze door iedereen gegund. Laten we verder niet doorslaan. Top 10 is niet uitgesloten, maar het liedje en het gebrek aan buren/diaspora zal toch eerder leiden naar de middenmoot.

Van Nederland werd geen winnaarsmateriaal verwacht, en dat is helaas ook niet gekomen. Het handelt nu op 250. Winst is ook wel uitgesloten, maar voor een directe qualifier naar de finale, en een liedje met een boodschap kan het nog wel interessant zijn om zodra de odds naar ruim boven de 500 driften iets te proberen. Uiteraard wel alleen bij een bookmaker waar je ook kunt layen, want winst zit er niet in. Maar een goede repetitie of een verrassende goede juryscore kan deze prijs flink in gang zetten, en als je er dan op bijvoorbeeld 700 inzit en de odd gaat naar 100, heb je toch een mooie beweging te pakken.

Nog een paar dagen en we weten wat er mee gaat doen. ArmeniŽ is er helaas niet meer bij. In de categorie bijzonder pijnlijk valt het op dat het Betfair-algoritme dat de landen eens in de zoveel tijd rangschikt op waar ze handelen de Armenen op de 40e plek heeft staan, met Spanje zelfs daar nog onder ( :') ).
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_198429442
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 16:22 schreef GeorgeM het volgende:

[..]

:Y Je kunt het gemakkelijk wijzigen/terughalen. Kreeg het geld snel teruggestort vorig jaar.
Apart from some of the videos and haircuts, I don't think I've made any wrong moves.
George Michael
pi_198429503
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 16:24 schreef Fred_B het volgende:

[..]

Betfair is de grootste, dus dat is allemaal niet zo’n probleem. En doorgaans ook de beste quoteringen.

Maar doe deze discussie anders in het wedtopic, dan post daar ook nog eens iemand anders :P
Jij bent ook zo ongeveer de enige dat hele wedgedoe snapt. Hoop niet dat ik nu op andere tenen trap :@
Apart from some of the videos and haircuts, I don't think I've made any wrong moves.
George Michael
pi_198429595
quote:
0s.gif Op woensdag 10 maart 2021 16:30 schreef GeorgeM het volgende:

[..]

Jij bent ook zo ongeveer de enige dat hele wedgedoe snapt. Hoop niet dat ik nu op andere tenen trap :@
Nee hoor, er zijn hier nog genoeg enthousiastelingen :P
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_198429914
Ik zet altijd wat in bij Unibet, maar lukt sinds dit jaar niet meer door nieuwe wetgeving. Hoe zit het bij andere wedkantoren? Geen zin in VPN gedoe namelijk..
  Moderator donderdag 11 maart 2021 @ 19:18:20 #15
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_198449696
Ik heb een account aangemaakt bij betfair, even kijken hoe alles werkt. Irriteerde mij eraan dat unibet zo laat is met eurovisie bets.
  Moderator zondag 14 maart 2021 @ 11:23:35 #16
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_198492068
Ik heb bets gezet op:
Winst Frankrijk 11.5
Czech Republic to Qualify 2.4
Russia top 10 2.78
Croatia top 10 3.35
pi_198521076
Momenteel lijkt het erop dat de Maltese delegatie als een olifant door de porseleinkast gaat om de Maltese odds omlaag te duwen. Dat zorgt ervoor dat alle andere prijzen naar boven bewegen. Zo handelde Nederland zojuist op de maximumprijs van 1000-1. Wat uiteraard wel een niveau is om iets te proberen voor een ieder die iets van Jeangu verwacht.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  ESF Reporter dinsdag 16 maart 2021 @ 07:36:01 #18
87554 Cee
Welluk?
pi_198523694
Fred, hoeveel geld zou een land/delegatie momenteel in moeten zetten om zichzelf zo hoog in de lijst te krijgen? Ik verwacht niet dat je een concreet bedrag kan noemen, maar loopt het op in de honderden, duizenden of tienduizenden (of nog veel meer) euro’s als er zoiets gebeurt? Ik ben benieuwd naar hoe ver ze mogelijk gaan om dit te bewerkstelligen. :)
pi_198525119
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 maart 2021 07:36 schreef Cee het volgende:
Fred, hoeveel geld zou een land/delegatie momenteel in moeten zetten om zichzelf zo hoog in de lijst te krijgen? Ik verwacht niet dat je een concreet bedrag kan noemen, maar loopt het op in de honderden, duizenden of tienduizenden (of nog veel meer) euro’s als er zoiets gebeurt? Ik ben benieuwd naar hoe ver ze mogelijk gaan om dit te bewerkstelligen. :)
Ik weet dat uiteraard ook niet precies, maar je kan wel zien dat er sinds de bekendmaking van het lied op Betfair ongeveer 50.000 euro gehandeld heeft onder de 15. Dat zal niet alleen vanuit Malta gekomen zijn, maar het viel wel op dat er vrij consistent op Malta ingezet, terwijl de andere favorieten nauwelijks bewogen. Als er echt een breed gedragen overtuiging is dat Malta zo'n grote kans heeft om te winnen, zou je verwachten dat de kansen van de anderen omlaag gaan, terwijl hier mensen juist van de gelegenheid gebruik leken te maken om in te zetten op landen als Zwitserland, Bulgarije en Frankrijk (de Bulgaarse odd is nu overigens wel wat gestegen). Ter compensatie gingen de landen met weinig kans eigenlijk allemaal vrij hard omhoog, wat bijvoorbeeld leidde naar Nederland dat naar 1000 ging. Dat moest ook wel, want het totaal van alle landen moet toch optellen tot 100% kans op een winnaar, als dat hoger of lager is, kan je risicoloos geld verdienen (voor de professionals dan toch).

Er zal dus vrij veel vanuit Malta zijn ingezet, zowel op Betfair als misschien bij andere partijen. Maar dan is het geld natuurlijk niet meteen weg. Wat je vaak ziet is dat zodra de jury-finale is geweest in de aanloop van de publieksshow de Maltese odd toch naar een hoger niveau gaat. Dat zag je bijvoorbeeld heel sterk bij Ira Losco in 2016. Op die manier kunnen ze vaak toch wel weer minstens de helft van de inzet recupereren, omdat er op de dag van het ESF zelf enorme volumes doorgaan. Merk hierbij ook op dat het hypen van een inzending ook alleen maar mogelijk is als er daadwerkelijk iets te hypen valt. Als de Estse delegatie dit zou proberen, zou de markt lachend al die volumes absorberen, zonder dat de odd omlaag schiet, omdat ze toch niet gaan winnen. In het geval van Je Me Casse is er best kans dat dit daadwerkelijk wint, dus zal de animo om flink in het rood te gaan ook veel lager zijn.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_198593012
Achtergrondartikel na de bekendmaking van alle inzendingen:

https://entertainmentodds(...)est/fears-for-tears/
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_198593038
Nederland voor Top 10 heeft trouwens (in klein volume) op 30 gehandeld. Dat is relatief hoog voor een direct qualifier.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  maandag 5 april 2021 @ 16:21:25 #22
478909 molloot200
alles muziek.
pi_198866072
Er zijn nu Qualifier odds beschikbaar op de Eurovision World website. Best wat interessante dingen daar nogbij. Ierland die waarschijnlijk flink uit gaat pakken staat slechts 13e. Maar vooral in semi final 2 zou ik (als ik hier geld in zou stoppen maar daar twijfel ik nog over) toch bijna wel iets inzetten op TsjechiŽ. Ik ben echt bijna 100% ervan overtuigd dat dat doorgaat. Ik snap niet dat dat zů niet gezien wordt.
pi_198872829
quote:
0s.gif Op maandag 5 april 2021 16:21 schreef molloot200 het volgende:
Er zijn nu Qualifier odds beschikbaar op de Eurovision World website. Best wat interessante dingen daar nogbij. Ierland die waarschijnlijk flink uit gaat pakken staat slechts 13e. Maar vooral in semi final 2 zou ik (als ik hier geld in zou stoppen maar daar twijfel ik nog over) toch bijna wel iets inzetten op TsjechiŽ. Ik ben echt bijna 100% ervan overtuigd dat dat doorgaat. Ik snap niet dat dat zů niet gezien wordt.
Slechte startpositie en een niet zo geweldig liedje. De uitvoerende kan het wel naar een hoger niveau slepen, dus als je die rond de 3 kan krijgen, is het best een gokje waard.

Het kan uiteraard ook gewoon misgaan natuurlijk. TsjechiŽ is geen land waar zowel jury als televoters traditioneel massaal op stemmen en ik zou wel minimaal een stuk of 7 landen op voorhand meer kans geven op kwalificatie. En daarbij is het ook wel irritant dat Denemarken nu opeens kans heeft om door te gaan.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_198873038
Voor de rest is Malta nu de grote favoriet, waarna Frankrijk over Zwitserland gewipt is als nieuwe nummer 2. Er zijn vooral zorgen over de niet echt beste uitstraling van Gjon’s Tears. Ik zou hem in deze fase nog niet afschrijven overigens. Het liedje is gewoon potentieel winnaarsmateriaal en hij hoeft maar drie minuten een goede indruk te maken.

Daarna is er wel een gaatje naar de outsiders. Binnenkort begint de Eurojury. Nu Zweden nogal is weggezakt, is dat er ťťn om in de gaten te houden, want jury’s O+ Zweden en Top 3 bij de Eurojury kan prima.

Voor de rest heb ik niet de indruk dat de winnaarsmarkt zo heel erg uit lijn staat in deze fase van de strijd. Er zijn eigenlijk geen liedjes die automatisch “winnaar” schreeuwen en de liedjes die dat het meeste doen staan ook wel redelijk hoog in de ranking. Met Zweden ljkt me Bulgarije er ťťn waar wellicht nog wel wat waarde inzit, aangezien de uitvoerende bewezen heeft dit goed te kunnen brengen en een passende act bij dit nummer niet zo lastig moet zijn.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_198875231
Als ik bij de qualifier odds kijk, zijn inderdaad Tsjechie, en verder Australie en Portugal de landen die te laag worden ingeschat.

De winnaarsmarkt is terecht heel breed, zonder een overduidelijke favoriet. Dat betekent ook dat er ruimte is om te verrassen, a la Oostenrijk 2014.
pi_198888796
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 april 2021 07:39 schreef Sableheart het volgende:
Als ik bij de qualifier odds kijk, zijn inderdaad Tsjechie, en verder Australie en Portugal de landen die te laag worden ingeschat.
Portugal heb ik ook wel als kanshebber voor kwalificatie. De markt overschat in die tweede helft voor mijn gevoel AlbaniŽ nogal, hoewel die op zich niet vies zijn van jury-dealtjes, maar ik verwacht weinig liefde van het publiek.

AustraliŽ vind ik niet echt een deal momenteel. Het liedje en de uitstraling van de zangeres zijn naar mijn mening bepaald geen televotingmagneet, en buren en diaspora doen het doorgaans ook niet echt voor AustraliŽ. Ze gaan dit jaar echt een ultieme test doen op de jury die op een zeldzame uitzondering na altijd veel meer punten geeft. Zelfs het ideale televoterlied en -act Zero Gravity kreeg in de finale van 2019 meer punten van de jury, dus wat dat betreft is het niet uitgesloten. Maar ik ga er niet aankomen momenteel.

Voor degenen die daarin geloven is het momenteel trouwens de moeite om Azerbeidzjan voor kwalificatie te layen. De markt is 1.29@1.39. Als je daar op 1.29 in kan komen heb je dus omgekeerd 3.44x je inleg op het niet kwalificeren van Azerbeidzjan, wat voor een borderline qualifier best aardig is.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator dinsdag 6 april 2021 @ 21:41:32 #27
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_198889285
quote:
0s.gif Op zondag 14 maart 2021 11:23 schreef Momo het volgende:
Ik heb bets gezet op:
Winst Frankrijk 11.5
Czech Republic to Qualify 2.4
Russia top 10 2.78
Croatia top 10 3.35
Ook Portugal to Qualify en nog extra geld op Czech Republic to Qualify
pi_198895215
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 april 2021 21:18 schreef Fred_B het volgende:
AustraliŽ vind ik niet echt een deal momenteel. Het liedje en de uitstraling van de zangeres zijn naar mijn mening bepaald geen televotingmagneet, en buren en diaspora doen het doorgaans ook niet echt voor AustraliŽ. Ze gaan dit jaar echt een ultieme test doen op de jury die op een zeldzame uitzondering na altijd veel meer punten geeft. Zelfs het ideale televoterlied en -act Zero Gravity kreeg in de finale van 2019 meer punten van de jury, dus wat dat betreft is het niet uitgesloten. Maar ik ga er niet aankomen momenteel.
Ik begrijp je redenering, maar aan de andere kant: Australie heeft zich tot nu toe in alle gevallen gekwalificeerd. Zelfs Jessica Mauboy, die toch ook geen bijzonder opmerkelijk nummer had, eindigde in de halve finale boven een aantal landen die haar in de finale voorbijgingen. Ondanks het feit dat ze geen buren en diaspora hebben, doen ze het in het algemeen boven verwachting goed.

Australie is verre van een zekerheid, omdat het nummer inderdaad niet geweldig sterk is, en als hun odds tussen de 1,5 (66%) en 2 (50%) zouden liggen, zou ik het met je eens zijn. Maar nu hun odds in de richting van de 3 (33%) kruipen, voelen ze voor mij ondergewaardeerd.
pi_198908085
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 april 2021 21:41 schreef Momo het volgende:

[..]

Ook Portugal to Qualify en nog extra geld op Czech Republic to Qualify
Heb je eigenlijk een leuke prijs kunnen krijgen voor Portugal to Qualify?

Op Betfair is de markt nu 2.64@4.9 (en zelf probeer ik er op 5 in te komen ( :') )), maar er handelt nauwelijks iets. Op zich niet iets om haast mee te hebben, want ik denk niet dat de Eurojury hier massaal plat voor gaat of dat er een spectaculaire act uitlekt in de komende weken, maar uiteindelijk wil je toch iets doen.

Van wat ik tot nu toe heb, alles tot nu toe overigens in kleine volumes:

Op de winnaarsmarkt:
Veel in- en uitgehandeld om zo veel mogelijk van de marktbewegingen mee te pikken. De voornaamste groene posities (afgezien van speeldingetjes als een paar euro op NL op 1000 enzo) zijn op
-Zweden (ik verwacht een goede uitslag richting Top 3 voor de Eurojury, en dan is 17.5 gewoon vrij hoog).
-Bulgarije (staat voor mijn gevoel ook vrij hoog voor de mogelijkheden met deze inzending).
-Zwitserland (op papier nog steeds het lied dat met een goede act gaat winnen).
-Malta (sowieso jury-favoriet en beste uptempo nummer).
-Cyprus/Rusland/Moldavie (outsiders waar ik weinig downside in zie).
In het rood is er dan:
-Litouwen (staat ook nu nog vrij hoog voor iets wat totaal geen kans heeft).
-Frankrijk (kan winnen, maar als niet-Engelstalige ballad gaat dit lastig worden).
-IJsland/Finland/Noorwegen (oudere posities, nu niet echt de moeite meer, en afwachten op goed moment om te sluiten).
-Griekenland (geen ideale positie als zij de 'geweldige' act hebben, dus hopelijk kan deze nog op redelijke prijs dicht).

Top 5: Lay: Litouwen en Finland.

Top 10: Back: Rusland, Zweden, UK.

Semi's: Kwalificatie TsjechiŽ, Rusland en geen kwalificatie Ierland.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator woensdag 7 april 2021 @ 22:36:38 #30
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_198908132
quote:
0s.gif Op woensdag 7 april 2021 22:34 schreef Fred_B het volgende:

[..]

Heb je eigenlijk een leuke prijs kunnen krijgen voor Portugal to Qualify?

Op Betfair is de markt nu 2.64@4.9 (en zelf probeer ik er op 5 in te komen ( :') )), maar er handelt nauwelijks iets. Op zich niet iets om haast mee te hebben, want ik denk niet dat de Eurojury hier massaal plat voor gaat of dat er een spectaculaire act uitlekt in de komende weken, maar uiteindelijk wil je toch iets doen.

Van wat ik tot nu toe heb, alles tot nu toe overigens in kleine volumes:

Op de winnaarsmarkt:
Veel in- en uitgehandeld om zo veel mogelijk van de marktbewegingen mee te pikken. De voornaamste groene posities (afgezien van speeldingetjes als een paar euro op NL op 1000 enzo) zijn op
-Zweden (ik verwacht een goede uitslag richting Top 3 voor de Eurojury, en dan is 17.5 gewoon vrij hoog).
-Bulgarije (staat voor mijn gevoel ook vrij hoog voor de mogelijkheden met deze inzending).
-Zwitserland (op papier nog steeds het lied dat met een goede act gaat winnen).
-Malta (sowieso jury-favoriet en beste uptempo nummer).
-Cyprus/Rusland/Moldavie (outsiders waar ik weinig downside in zie).
In het rood is er dan:
-Litouwen (staat ook nu nog vrij hoog voor iets wat totaal geen kans heeft).
-Frankrijk (kan winnen, maar als niet-Engelstalige ballad gaat dit lastig worden).
-IJsland/Finland/Noorwegen (oudere posities, nu niet echt de moeite meer, en afwachten op goed moment om te sluiten).
-Griekenland (geen ideale positie als zij de 'geweldige' act hebben, dus hopelijk kan deze nog op redelijke prijs dicht).

Top 5: Lay: Litouwen en Finland.

Top 10: Back: Rusland, Zweden, UK.

Semi's: Kwalificatie TsjechiŽ, Rusland en geen kwalificatie Ierland.
Ik heb een tientje gezet op Portugal to Qualify voor 2.82
pi_199048316
Er gebeurt momenteel niet zo heel veel in de markt. Er komt immers ook niet zo veel nieuwe informatie naar buiten. Momenteel geven fans uit diverse landen hun stemmen via de OGAE-jury. Dat zijn leden van de ESF-fanclub uit alle landen wiens stemmen zijn omgezet in 1-12 punten. Na vijf landen is dit de tussenstandDoe hier vooral niet te veel mee, want de ‘echte’ fans hebben vaak een heel andere smaak dan de gemiddelde kijker. Uptempo liedjes van zangeressen, oud-deelnemers en West-Europese inzendingen doen het hierbij structureel (veel) beter dan op het echte ESF. Maar bij gebrek aan alternatieven kan het de markt bewegen.

Veel belangrijker is de Eurojury, die over ruim twee weken begint. Daarin stemmen geselecteerde muziekprofessionals op hun favorieten, wat een indicatie geeft voor de vakjurystemmen.

Verder is er volgende week zaterdag een soort online versie van Eurovision in Concert in Spanje. Dat zou, zeker op de avond zelf, nog enige beweging kunnen geven.

Voor de geÔnteresseerden is verder de reeks van ESCTips-podcasts begonnen. Het is iets kleiner opgezet deze keer, met in de eerste show de hele eerste halve finale en stemmende direct qualifiers. En dan voornamelijk de kanshebbers. Maar nog steeds interessant om te luisteren.

De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_199216340
De Eurojury is ondertussen begonnen, en Malta gaat aan de leiding. Het had bij 8 van de 17 jury's een Top 3-klassering. Zwitserland volgt op de tweede plek en IJsland is derde. Voor die eerste twee heeft dat geen grote consequenties voor de odds, aangezien ze min of meer doen wat verwacht wordt. IJsland is wel wat gedaald naar een prijs rond de 20, vermoedelijk ook omdat Litouwen, dat enigszins in dezelfde vijver van stemmers vist, het in de OGAE-poll juist goed doet, maar bij de Eurojury momenteel slechts 25e staat. Litouwen handelt nu op 26. Beide liedjes lijken me overigens niet in aanmerking komen voor de overwinning. Dat geldt natuurlijk ook voor Israel, dat het erg goed doet, en als de jury-liefde zo doorzet wellicht wel in aanmerking komt voor kwalificatie naar de finale. Ook Duitsland en Portugal zijn op dreef, wat kansen biedt om de onderste vijf te ontlopen/de finale te halen.

Meer opvallend zijn de tegenvallende landen. Naast Litouwen stellen Zweden, Bulgarije, Griekenland en San Marino in verschillende mate teleur. Zweden kreeg van 10 van de 17 landen geen punten en dat is ongekend. Wel kwamen er gisteren twee Top 3-posities bij, dus dat is iets om in de gaten te houden. Bulgarije scoorde pas zes posities tussen 4-10e plaats en de repetities gaan zeer belangrijk zijn. 'Het' gebeurt vooral in de tweede helft van dit lied, en blijkbaar was dat voor de Eurojuryleden te laat om er punten aan te geven. Een goede act gaat noodzakelijk zijn om dat op het echte ESF te veranderen, en ook de televoteraandacht vast te houden. Griekenland heeft al aangekondigd voor de act te gaan, dus dat zal er sowieso eentje voor de televoters worden. Desondanks lijkt me 2.24 voor de Top 10 absoluut geen value. San Marino op 2.9 voor de Top 10 overigens ook niet. Dat moet eerst maar eens door de semi komen vanaf de eerste startpositie, en zal daarvoor toch de nodige jury-steun moeten hebben.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_199245105
Voor de liefhebber zijn er wat meer markten bijgeplaatst op Betfair, met onder meer de Top 15, laatste plaats, Top regio en enkele duels. De activiteit zal daar in de komende weken wel geleidelijk toenemen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_199328396
twitter
twitter


Geen idee hoeveel kijk deze jongens erop hebben overigens. Volg vooral de Twitters van Esctips en Entertainmentodds.com voor nog meer interessante visies.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator zaterdag 8 mei 2021 @ 14:02:33 #35
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_199329246
Ik heb vooral betjes gezet op top 10 plaatsen.
Meestal iets van 10-20 euro

Griekenland @ 2.24
Rusland @2.92
RoemeniŽ @3.35
IsraŽl @4.7
Kroatie @4.81
TsjechiŽ@16

Voor winst op Frankrijk toen die nog @10.5 was

To Qualify Ierland @2.7
To Qualify Portugal @2.62
To Qualify TsjechiŽ @2.86 (30 euro zit hierin, ik zie dat de odd nu 3.1 is, ik snap daar niks van!)
pi_199342882
To Qualify Ierland @2.7 een erg mooie :) Heb ik ook hier!
Nu op zoek naar value...
Love is in the air!
pi_199361237
quote:
Adrenalina’ starts things off and while Flo Rida is a no-show we have a replacement rapper. Senhit is surrounded by a bizarrely outfitted dance troupe who look like they’ve stolen Max Verstappen’s F1 fireproof balaclavas. String back driving gloves and red riding boots are stylish flourishes to complete a look that says, ‘I’m in control of my vehicle’. Seriously, wtf?
De hele dagbeschrijving:
https://entertainmentodds(...)/greece-is-the-word/
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator / Redactie Sport maandag 10 mei 2021 @ 20:46:09 #38
416575 crew  Evenstar
Also known as Kyran or Theoden
pi_199363674
Ik vind dit jaar wel een lastige hoor.Ik vind geen enkel nummer een duidelijke winnaar. Ze missen allemaal wel iets.

Zijn zoveel nummers die ongeveer even goed zijn dat het volgens mij echt spannend gaat worden. Wel leuk value spotten zo :D
  Moderator woensdag 12 mei 2021 @ 19:16:04 #39
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_199392344


Als ik lay op die 1.6 voor Noorwegen (roze), dan zet ik toch geld in dat TIX niet doorgaat?

Moet iemand dan perse het tegenbod aangaan?
pi_199392482
quote:
0s.gif Op woensdag 12 mei 2021 19:16 schreef Momo het volgende:
[ afbeelding ]

Als ik lay op die 1.6 voor Noorwegen (roze), dan zet ik toch geld in dat TIX niet doorgaat?

Moet iemand dan perse het tegenbod aangaan?
Ja maar je gaat natuurlijk niet 1.60 aanbieden terwijl je het ook lager kan zetten op 1.53/54 etc.

En vanzelfsprekend moet iemand je bod aannemen.
Een oplettende kijker (volgens Mediacourant 15-4-20).
  Moderator woensdag 12 mei 2021 @ 19:28:39 #41
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_199392545
quote:
0s.gif Op woensdag 12 mei 2021 19:25 schreef RipCity het volgende:

[..]

Ja maar je gaat natuurlijk niet 1.60 aanbieden terwijl je het ook lager kan zetten op 1.53/54 etc.

En vanzelfsprekend moet iemand je bod aannemen.
Zo te zien kan ik zelf een nummer invullen bij backer's odd. Dus ik moet proberen net iets lager te gaan zitten? Als je te laag gaat dan wil niemand daar op happen waarschijnlijk?
pi_199393550
quote:
0s.gif Op woensdag 12 mei 2021 19:28 schreef Momo het volgende:

[..]

Zo te zien kan ik zelf een nummer invullen bij backer's odd. Dus ik moet proberen net iets lager te gaan zitten? Als je te laag gaat dan wil niemand daar op happen waarschijnlijk?
Of je lager wilt gaan zitten, is afhankelijk van wat je verwacht dat de prijs gaat doen. Als je denkt dat er een grote kans is dat die 1.6 gaat handelen, kan je het beter zelf doen. Als je denkt dat de prijs stabiel gaat blijven, kan je beter voor een zo goed mogelijk niveau gaan. Er is niet echt een standaard antwoord voor wat altijd werkt.

In dit geval zou ik ofwel op 1.53 iets proberen, daar ligt met 8 euro immers amper volume, of direct voor de 1.6 gaan.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_199393624
Ik neig trouwens zelf eerder naar een finaleplaats voor Noorwegen. Al was het maar omdat er nogal wat verwachte qualifiers zijn (Azerbeidzjan, RoemeniŽ, IsraŽl) waar ‘iets’ mee is, waardoor ze het misschien niet gaan redden.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_199393648
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_199398242

hij heeft het ook even kort over IJsland en GeorgiŽ
~The present is all there is~
pi_199422329
quote:
Samanta Tina comes across like an alcohol-fuelled woman on a hen night handed the mic at a karaoke joint, who transforms into another Tina – Tina Turner. Compelling in its own unique way. Some happy to grab 4.3 on this. That low qualification bar seems to be fuelling punters’ optimism.
Het dagoverzicht, waarin Rob Zwitserland voorzichtig afschrijft en Bulgarije aanprijst als serieuze kanshebber.

https://entertainmentodds(...)contest/dark-matter/
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator vrijdag 14 mei 2021 @ 19:23:46 #47
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_199422562
Ik heb tijdens de repetities nog bets gezet op IJsland en Griekenland top 5
Wat betreft IJsland een goede keuze, de odd was 3.8 en is nu 2.08
Griekenland weet ik zo nog niet, iedereen was super enthousiast maar later zag ik dat clipje met die dansende kledingstukken , zag er een beetje suf uit :@
pi_199429214
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 mei 2021 19:23 schreef Momo het volgende:
Ik heb tijdens de repetities nog bets gezet op IJsland en Griekenland top 5
Wat betreft IJsland een goede keuze, de odd was 3.8 en is nu 2.08
Griekenland weet ik zo nog niet, iedereen was super enthousiast maar later zag ik dat clipje met die dansende kledingstukken , zag er een beetje suf uit :@
Suf is inderdaad wel het juiste woord voor Griekenland, dat viel mij ook nogal tegen na al het enthousiasme. Met ook de nodige stemmen voor uptempo uit Malta, Cyprus en ServiŽ in dezelfde regio en een bijzonder matige score bij de Eurojury moet ik nog maar zien of ze de Top 10 halen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator zaterdag 15 mei 2021 @ 13:55:00 #49
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_199432895


Ondertussen :)
pi_199432964
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 mei 2021 13:55 schreef Momo het volgende:
[ afbeelding ]

Ondertussen :)
Nu Frankrijk ook tweede helft heeft, is het 3.8 (FR) tegen 3.7 (IT). Oftewel 26% tegen 27% :)
De Sahara is zonder meer erg droog.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')