abonnement Unibet Coolblue
pi_197618403
quote:
1s.gif Op zondag 24 januari 2021 20:02 schreef quirina het volgende:
Straks gaat school weer open en als de besmettingen oplopen kunnen ze weer mensen de schuld geven die zich niet aan de avondklok houden en protesteren. Net zoals de oplopende besmettingen na de zomer kwamen door jongeren die allemaal op zuipvakantie waren geweest. Terwijl Piet en Greet van vijftig met de sleur hut in zuid-Frankrijk ook niet even 10 dagen in quarantaine gingen.
Elke maatregel maakt ook weer een vinger om te wijzen. Let maar op.
Het ligt altijd aan een ander nooit aan je zelf.
Vingerwijzen hoort er dan ook bij.
pi_197621912
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2021 22:23 schreef Schuifpui het volgende:
Waarom voert de regering nu een avondklok in? Niemand snapt het, daarom hieronder een cijfermatige onderbouwing.

(crosspost vanuit het centrale topic, maar daar gaat de slowchat zo hard dat er niet echt een inhoudelijke discussie mogelijk is)

Originele post van 16-1-2021:

Een korte uitleg waar we nu hard moeten ingrijpen ivm de Britse variant.

Met input cijfers waar ik nu mee reken:
• Huidige R van 0.85
• Britse variant heeft een R van 1.5x de oude variant
• Huidige verdeling 5% Britse variant, 95% normale variant
• Start aantal besmettingen: 6000
• Reproductietijd 5 dagen

Dit is zo ongeveer wat ik lees in de berichten.

De vraag is: moeten we wel verzwaren als we nu zien dat de aantallen en de ziekenhuisbezetting afnemen? Zullen we het dan gewoon eens uitschrijven per reproductiecycle? Je krijg dat het volgende:

[ afbeelding ]

Het lijkt in eerste instantie vrij hard te dalen. Verzwaring niet nodig dus, wellicht zelfs versoepelen? Na een dag of 35 zie je dat de Britse variant de overhand krijgt en dat we opeens weer gaan stijgen. En hard ook. Ondanks de daling van het totaal aan het begin, is er nooit sprake van een daling van de Britse variant. Deze is namelijk de gehele tijd exponentieel aan het groeien. Dit is alleen verscholen doordat de oude variant wel afneemt.

Dit is hetzelfde sommetje wat het RIVM ook maakt. Je ziet ook dat het RIVM ook waarschuwt voor eind februari-maart. Je kan dit 'model', wat nu nog een simpel sommetje is, uitbreiden met de vaccinatie, immuniteit door eerdere besmettingen, effectiviteit van de vaccins, afname van de effectiviteit van maatregelen als ze langer duren, seizoensinvloeden, etc. Het zal model zal dan steeds accurater worden, al blijft alles wel enorm afhangen van de input. Met exponentiële groei gaat dat namelijk nog al hard.
Mooi overzicht maar ik vraag me af of dit voldoende informatie levert om de avondklok maatregel mee te verklaren.

Welk cijfer wordt gebruikt om te bepalen hoeveel mensen er uiteindelijk van de besmette mensen op een IC bed terecht (dreigen te) komen?

Mensen tot 65 hebben eigenlijk nooit een Covid probleem maar is er ook een cijfer wat verklaart waarom de ene 65+ér wel en de andere niet een probleem heeft met Covid en wordt dat ook meegenomen bij het maken van de inschattingen?

Het is duidelijk dat "angst" (omdat dit zo in het nieuws is uitgesproken) voor een nieuwe piek op de IC's ertoe heeft geleid om ondanks de dalende cijfers toch een avondklok er bovenop te gooien. Angst is geen goede raadgever is mij geleerd dus zijn er ook nog andere cijfers dan domweg besmettelijkheid/besmettingen die hier iets zinnigs over zouden kunnen zeggen?
pi_197771586
Las net in een ander topic dat de cijfers niet kloppen. Zou iemand dit kunnen verklaren?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')