abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_197441988
0s.gif Op donderdag 17 maart 2016 10:59 schreef J.B. het volgende:
Ik heb gezocht maar niet gevonden: een topic over de politieke situatie in Brazili. Dat verbaasde me enigszins aangezien het een van de BRICS is en het toch het grootste land van Zuid-Amerika betreft. Tevens heeft het land in 2014 het WK voetbal georganiseerd en zal het komende zomer de Olympische Spelen organiseren in Rio, vanwege deze zaken leek mij een eigen topic wel gepast.

Waarom dan op dit moment? Momenteel wordt Brazili getroffen door een gigantisch corruptieschandaal inzake Petrobras en de huidige president, Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij, heeft ook een zweem van corruptie om zich heen hangen. Daarnaast is de economische situatie dramatisch, de economie van Brazili is in 2015 met liefst 3,8% gekrompen en de vooruitzichten voor 2016 zijn ook dramatisch; een krimp van 3,5%. Er zijn recentelijk dan ook veel protesten tegen de regering, en die zullen alleen maar toenemen na wat er de afgelopen twee weken is gebeurd.

De vorige president, Lula, is twee weken geleden opgepakt en verhoord door de politie/justitie. Zie daarvoor dit nieuwsartikel:

Arrestatie Lula schokt Brazili

https://www.nrc.nl/handel(...)okt-brazilie-1598084

Vervolgens is hij officieel in beschuldiging gesteld van witwassen:

Brazili vervolgt oud-president Lula voor corruptie

http://www.rtlnieuws.nl/n(...)-lula-voor-corruptie

Dat op zich zorgde natuurlijk al voor de nodige kritiek op de huidige president Dilma Rousseff, en door de corruptieaffaire en de dramatische economische situatie wordt er door de oppositie en constant druk uitgeoefend om de (sociaal-democratische) regering ten val te brengen. Eergisteren gebeurde er echter iets wat je normaal zou verwachten in bananenrepublieken/een parallel universum; Rousseff nodigde Lula doodleuk uit voor een ministerspost in de regering, met als resultaat

Lula benoemd tot hoofd Braziliaans kabinet

https://www.nrc.nl/nieuws(...)-braziliaans-kabinet
quote:
Luiz Incio 'Lula' da Silva (70), de oud-president van Brazili die begin deze maand nog werd aangehouden in het kader van het grootste corruptieschandaal aller tijden in het land, is benoemd tot het hoofd van het Braziliaans kabinet. Dat meldt persbureau AP.

Deze benoeming zal het moeilijker maken om Silva te vervolgen, omdat hoge functionarissen alleen door het hooggerechtshof vervolgd kunnen worden. De functie van stafchef staat hoger in rang dan die van een minister en is na de president de hoogste functie in de regering.
Met als logisch gevolg:
Straatprotest in Brazili tegen benoeming Lula tot stafchef

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2603367

En om het feest compleet te maken werd ook nog een gesprek tussen Rousseff en Lula afgeluisterd:
Protesten in Brazili na uitgelekt telefoongesprek tussen Rousseff en Lula

http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-679353.html
quote:
In de conversatie, die werd opgenomen door de gerechtelijke politie, zegt de president aan Lula dat ze haar "officieel decreet" zo zal opstellen, dat hij "het enkel kan gebruiken als het noodzakelijk is". Die uitspraak wordt beschouwd als een bevestiging dat Rousseff Lula benoemd heeft tot kabinetschef om hem te beschermen tegen een eventuele gevangenisstraf in het kader van het Petrobras-schandaal.
Ik hoop dat het allemaal een beetje overzichtelijk is wat ik hier allemaal heb neergeschreven. Mijn kennis van het land is, hoewel ik meerdere Brazilianen persoonlijk ken, toch redelijk beperkt. Ik haal mijn informatie ook voornamelijk uit westerse bronnen, en ik hoop dat anderen de Braziliaanse politiek hier wat verder kunnen uitdiepen en van achtergronden kunnen voorzien :)

[ Bericht 12% gewijzigd door zakjapannertje op 16-01-2021 11:57:40 ]
pi_197442038
quote:
Is de bestorming van het Amerikaanse Capitool een voorbode van wat Brazili volgend jaar te wachten staat?

De vergelijking tussen Donald Trump en Jair Bolsonaro is al vaker gemaakt, met de kanttekening dat de "tropische versie" een pak radicaler en explosiever is dan zijn Amerikaanse ambtsgenoot. Brazilikenners vrezen nu dat de bestorming van het Amerikaanse parlement ook in Brazili kan gebeuren. Meer zelfs, ze waarschuwen voor een regelrechte staatsgreep door extreemrechtse Bolsonaristen, als hun president niet herverkozen zou raken bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen van 2022.

An Baccaert
An Baccaert is VRT-journalist en volgt de actualiteit in Latijns-Amerika. Ze studeerde in Mexico en werkte als correspondent in Argentini en Brazili.

An Baccaert
08:35
https://www.vrt.be/vrtnws(...)-een-voorbode-van-w/
  dinsdag 9 maart 2021 @ 04:56:10 #3
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_198404352
Mooi nieuws.
quote:
Opperrechter Brazili vernietigt veroordelingen ex-president Lula

GISTEREN, 23:19

In Brazili heeft een rechter van het hooggerechtshof de veroordelingen van oud-president Luiz Incio Lula da Silva nietig verklaard. Lula heeft daarmee zijn politieke rechten terug, waardoor hij kan deelnemen aan de verkiezingen in 2022, schrijven Braziliaanse media.

De links-georinteerde politicus, president van 2003 tot 2010, werd in 2018 veroordeeld tot een celstraf van ruim twaalf jaar voor corruptie en witwassen. Nadat de 75-jarige Lula achttien maanden had vastgezeten, werd hij in 2019 vrijgelaten.

De rechter is tot de conclusie gekomen dat de rechtbank in de stad Curitiba, die Lula veroordeelde, niet bevoegd was om te oordelen over onder meer een corruptieschaal. Hij zou moeten worden berecht door een rechtbank in de hoofdstad Braslia.

Verkiezingen
In een reactie liet zittend president Bolsonaro weten dat hij hoopt dat het oordeel wordt teruggedraaid wanneer het voltallige hooggerechtshof zich erover buigt. Ook zei hij dat hij niet kon geloven dat Brazilianen willen dat Lula volgend jaar meedoet aan de verkiezingen.

Lula werd veroordeeld wegens corruptie in het kader van 'Operatie Wasstraat', het mega-onderzoek naar corruptie dat de Braziliaanse politiek de afgelopen jaren flink opschudde. Die zaak draaide onder meer om een appartement bij het strand van Guaruj. De motor achter het onderzoek was de toenmalige rechter Sergio Moro, die later minister werd onder Bolsonaro. Lula heeft alle aantijgingen ontkend.

Vanwege de veroordeling kon Lula niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2018. Peilingen wezen hem destijds aan als de winnaar, maar Jair Bolsonaro ging er met de winst vandoor.
pi_198405720
Waarom is dit mooi nieuws?
pi_198483681
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 maart 2021 04:56 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Mooi nieuws.
[..]

Die meneer zat toch ook vol in de corrupte zaakjes? :?
Dat ie opgevolgd is door een veel corrupter personage doet daar niets aan af...
beter een knipoog dan een blauw oog
  zondag 14 maart 2021 @ 05:43:44 #7
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_198489463
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 maart 2021 20:54 schreef Knipoogje het volgende:

[..]

Die meneer zat toch ook vol in de corrupte zaakjes? :?
Dat ie opgevolgd is door een veel corrupter personage doet daar niets aan af...
Hij heeft nu eenmaal veel goed gedaan, een man met het hart op de goede plek dit in tegenstelling tot de neoliberaal Jair Bolsonaro.

quote:
Gratis geld voor de armen heeft geholpen in Brazili
...
Ondanks de aanhoudende zorgen dat gratis geld verkwist wordt en luiheid aanmoedigt, is Bolsa Familia een enorm succes geweest. En dat kan bewezen worden met harde feiten. Kindersterfte is in het afgelopen decennium met 40% afgenomen, volgens een rapport van de Globe. Schoolbezoek is dichtbij 100 procent, en kinderen die onder het programma vallen halen twee keer zo snel hun diploma als hun leeftijdsgenoten.

Onder de eerste peroide van Lula, zoals de voormalige president liefkozend werd genoemd, nam armoede met 27.7 procent af. Deze resultaten zijn trouwens niet alleen het resultaat van de uitkering, maar ook van de positieve invloed die Bolsa Familia had op het minimunloon, die sinds 2002 met 72 is gestegen. Driekwart van de volwassen ontvangers werken nog steeds. Maar het meest opmerkelijke statistiek heeft te maken met ongelijkheid: in 2001 was Brazili 's werelds op twee na ongelijkste land. Vorig jaar stond het land op nummer 17.

Daarnaast hebben al deze voordelen het land relatief weinig gekost. Het prijskaartje van Bolsa Familia is slechts een half procent van het BNP...
En over dat corruptieschandaal:
quote:
Lula’s veroordeling en operatie Wasstraat
‘De shit zal niet verdwijnen’

Is Lula met zijn veroordeling tot meer dan twaalf jaar in het pak genaaid om te voorkomen dat hij opnieuw president wordt, zoals zijn aanhangers zeggen? Feit is dat de Braziliaanse politiek niet zonder corruptie bestaat.
pi_198661751
Rechter die oud-Braziliaanse president Lula veroordeelde was partijdig
https://nos.nl/l/2373870

Twee weken geleden bleek een onbevoegde rechtbank Lula te hebben veroordeeld en gisteren heeft het Hooggerechtshof geoordeeld dat de rechter in de zaak partijdig was. Hiermee staat de hele 'Operatie Wasstraat' op de helling maar nog belangrijker: Lula heeft geen strafblad meer en zou zo kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar.
  vrijdag 16 april 2021 @ 05:35:19 #9
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_199022219
twitter
  KLB - Grootste linksgekkie 2020 vrijdag 16 april 2021 @ 06:16:01 #10
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_199022264
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 maart 2021 04:56 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Mooi nieuws.
[..]

Ik hoop dat Lula wint.

De wereld gaat al jaren gebukt onder de tirannie van extreem-rechts, waardoor overal het geweld toeneemt. Ik ben allerlei populistische opmerkingen over vermeende Jodencomplotten, de Boekrollen van Zion en immigranten wel een beetje zat.

De rechtsstaat dient heropgebouwd te worden, in Nederland, maar zeer zeker ook in Brazilie en landen als Polen, Rusland, Hongarije.

Lula heeft Brazilie zeer goed geleid, heeft veel voor de armen gedaan en ook serieuze pogingen gedaan om de ontbossing van de Amazone te stoppen, de longer van de ganse wereld.

Lula is dus niet alleen goed voor Brazilie en haar volk, maar ook voor ons. Amazonewoud redden betekent ook voor Nederland en Fryslan goed nieuws.
  KLB - Grootste linksgekkie 2020 vrijdag 16 april 2021 @ 06:19:18 #11
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_199022268
quote:
0s.gif Op woensdag 24 maart 2021 09:39 schreef J.B. het volgende:
Rechter die oud-Braziliaanse president Lula veroordeelde was partijdig
https://nos.nl/l/2373870

Twee weken geleden bleek een onbevoegde rechtbank Lula te hebben veroordeeld en gisteren heeft het Hooggerechtshof geoordeeld dat de rechter in de zaak partijdig was. Hiermee staat de hele 'Operatie Wasstraat' op de helling maar nog belangrijker: Lula heeft geen strafblad meer en zou zo kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar.
Heeft onze populistische haatzaaier Geert hier al op gereageerd?
Geertje is toch tegen partijdige rechters? Heeft hij Lula al gefeliciteerd? Zou wel zo netjes zijn. Gelijke monniken, gelijke kappen, kameraad.
pi_199023913
Geen land blijkt immuun voor de coronachaos waarin Bolsonaro Brazili laat wegzinken

https://www.nrc.nl/nieuws(...)t-wegzinken-a4039950

quote:
„Een biologisch Fukushima”, „genocidaal”, „een gevaar voor de hele wereld”, „een gigantische hel”. Binnen en buiten Brazili komen wetenschappers, medici en politiek leiders inmiddels krachttermen tekort om de falende corona-aanpak van president Jair Bolsonaro en zijn regering te duiden.
Dat de Brazilianen voor zo'n gek hebben gestemd is hun eigen verantwoordelijkheid, maar het is wel vervelend dat het geblunder van Bolsonaro de hele wereld duur kan komen te staan.
  dinsdag 4 mei 2021 @ 18:09:14 #13
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_199277448
quote:
Stoppen met zeuren'
Falende corona-aanpak Brazili kan president Bolsonaro zijn baan kosten
1 uur 59 minuten geleden
Aangepast: 21 minuten geleden

In Brazili is de Senaat een onderzoek gestart naar het coronabeleid van de regering Bolsonaro. Brazili is hard getroffen door corona, maar president Bolsonaro heeft de ernst van het virus steevast gebagatelliseerd. Het gevolg: een ingestort zorgsysteem en veel te weinig vaccins. In het uiterste geval kan het Congres daarvoor Bolsonaro nu afzetten.

Vanaf vandaag moeten ministers uit Bolsonaro's regering verantwoording afleggen aan een onderzoekscommissie. Die bestaat uit senatoren vanuit het hele land. De commissie heeft een lijst gemaakt van dingen die in Brazili de afgelopen maanden mis zijn gegaan en wil van de regering weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)variant-besmettingen
  zondag 6 juni 2021 @ 06:26:43 #14
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_199764617
De boerenaanbidders zoals VVD, CDA en Carola Schouten van de CU zullen wel juichen bij dit soort berichten want minder Amazone betekent meer ruimte voor de productie van veevoer.
quote:
Ontbossing Amazonewoud in Brazili breekt nieuw record: 200.000 voetbalvelden gekapt in maand mei

Sarah Van Genechten, Belga
Update za 05 jun 11:58
za 05 jun 02:43

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is er in de maand mei meer dan duizend vierkante kilometer woud gekapt in het Braziliaanse Amazonewoud. Dat zijn meer dan 200.000 voetbalvelden. Het is de derde maand op rij dat de ontbossing van het Amazonewoud records breekt. Intussen ligt de minister van Milieu Ricardo Salles onder vuur voor houtsmokkel en samenwerking met criminele houtbendes.

Nog nooit verdween er in de maand mei zoveel hout uit het Braziliaanse regenwoud. Het gaat voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2015 over meer dan duizend vierkante kilometer. 1.180 vierkante kilometer om precies te zijn, ofwel meer dan 200.000 voetbalvelden. Dat is een toename met 41 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers komen van het Braziliaanse Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) en zijn verontrustend. De maand mei is in Brazili namelijk de start van het droge seizoen, een periode waarin de boskap in het Amazonewoud traditioneel toeneemt. Het nieuwe kaprecord belooft dus niet veel goeds voor het Amazonewoud de komende maanden. Ook in maart en april braken de kapcijfers records.

Vierde jaar op rij stijging van boskap?
Het Klimaatobservatorium, een netwerk van een zestigtal ngo's en verenigingen, waarschuwde vorige maand al dat de kans groot is dat de ontbossing van het Amazonewoud voor het vierde jaar op rij zal stijgen. Sinds zijn aantreden in 2019 heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, een notoir klimaatskepticus, de economische exploitatie van het woud namelijk alleen maar aangemoedigd.

In april zei Bolsonaro tijdens een virtuele klimaattop van de Amerikaanse president Joe Biden dat hij illegale ontbossing in Brazili wil verbannen tegen 2030, maar milieuorganisaties zijn niet onder de indruk. "In 2021 is er geen enkele federale inspanning gebeurd rond het controleren van de ontbossing en het proces om milieumisdrijven te onderdrukken is stilgelegd door de minister van Milieu", zo klinkt het bij het Klimaatobservatorium.

Corruptieschandaal milieuminister
Die minister van Milieu, Ricardo Salles, kreeg twee weken geleden nog bezoek van de Braziliaanse federale politie. Het Braziliaanse Hooggerechtshof gaf de speurders ook toegang tot zijn bankgegevens. Salles wordt ervan verdacht deel uit te maken van een criminele bende die Braziliaans hout exporteert naar Europa en de Verenigde Staten.

Naast Salles zouden ook Braziliaanse hoge ambtenaren en bedrijven verwikkeld zijn in de illegale houttrafiek. Er zijn huiszoekingen uitgevoerd in het ministerie van Milieu in Brasilia en in verschillende overheidskantoren in Sao Paulo en Para. Tien topambtenaren van het ministerie en het milieubeschermingsagentschap Ibama zijn geschorst.

En het is niet de eerste keer dat Salles onder vuur komt te liggen. Vorig jaar zei hij tijdens een regeringsoverleg dat hij wilde profiteren van de media-aandacht voor de coronacrisis om de milieunormen te versoepelen. Wat de milieuminister niet wist, was dat die vergadering opgenomen werd.

Toename bosbranden
Afgelopen zomers gingen er ook grote delen van het Amazonegebied in rook op. In de eerste twee weken van september vorig jaar telde het Braziliaanse Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) 20.486 brandhaarden, een stijging van 86 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, en het hoogste aantal brandhaarden in het Amazonegebied in de afgelopen 10 jaar. En dat terwijl er vooral in 2019 wereldwijd veel aandacht was voor de bosbranden in het Amazonewoud.

De branden zijn meestal aangestoken. Vaak zijn het landbouwbedrijven die woud of moerasland platbranden om er op velden soja of granen te kweken. Ook mijnbedrijven die hun activiteit willen uitbreiden, branden regelmatig delen van het woud plat.

Het is bij wet verboden om brandhaarden aan te steken, maar volgens milieuorganisaties treft president Bolsonaro toch schuld. "De cijfers tonen aan dat enkel een verbod op branden niet werkt", zegt Amazone-expert An Lambrechts bij Greenpeace daarover. "Het is essentieel om de branden beter te monitoren en meer geld en middelen te investeren in milieu-agentschappen. Sinds zijn aantreden heeft Bolsonaro deze agentschappen systematisch ontmanteld en ondermijnd."
https://www.vrt.be/vrtnws(...)in-sneltempo-verder/
pi_201254114
Duizenden aanhangers van Braziliaanse president op straat tijdens nationale feestdag, vrees voor bestorming "zoals Capitool"
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/07/betogingen-brazilie/

quote:
Bolsonaro heeft zijn aanhangers opgeroepen om naar de hoofdstad Brasilia - maar onder meer ook naar So Paulo - te komen om te manifesteren tegen de rechterlijke macht die het volgens hem tegen hem gemunt heeft (zie verder).

[...]

De president zelf zei hierover al op 21 augustus dat de mars een voorbereiding was op een "noodzakelijke tegencoup" tegen het Congres en het Hooggerechtshof, een boodschap waarin goedkeuring voor de protesten te lezen valt.
Potentieel vuurwerk in Brazili vandaag...
  dinsdag 7 september 2021 @ 17:01:31 #16
131800 Tarado
cap de fusca
pi_201254170
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 16:55 schreef J.B. het volgende:
Duizenden aanhangers van Braziliaanse president op straat tijdens nationale feestdag, vrees voor bestorming "zoals Capitool"
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/07/betogingen-brazilie/
[..]
Potentieel vuurwerk in Brazili vandaag...
opkomst schijnt tegen te vallen[ Bericht 8% gewijzigd door Tarado op 07-09-2021 17:07:27 ]
pi_201278569
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 17:01 schreef Tarado het volgende:

[..]
opkomst schijnt tegen te vallen

[ afbeelding ]
Wat is de waarheid?

Brazil is popping off… Bonkers for Bolsonaro…

twitter


twitter


twitter


twitter


twitter


twitter


Nog meer beelden:

https://citizenfreepress.com/breaking/brazil-is-popping-off/
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_201278725
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 14:39 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]
Wat is de waarheid?

Brazil is popping off… Bonkers for Bolsonaro…

[ twitter ]

[ twitter ]

[ twitter ]

[ twitter ]

[ twitter ]

[ twitter ]

Nog meer beelden:

https://citizenfreepress.com/breaking/brazil-is-popping-off/
ja moeilijk, maar wat jij nu post is allemaal van aanhangers, beetje het Trump idee, neemt niet weg dat het een gevaarlijke ontwikkeling is
pi_201279095
hier een commentaar in het engels over 7 september

Brazil
Stalemate: The Main Outcome of Bolsonaro’s Day of Protest

BY OLIVER STUENKEL
SEPTEMBER 8, 2021

Brazil's president is too weak to stage a coup, but strong enough to remain in power and produce a permanent constitutional crisis

https://www.americasquart(...)aros-day-of-protest/
pi_201694425
quote:
Ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud is weer licht gestegen

De ontbossing van het Amazonewoud lag in september 2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit voorlopige satellietdata. Het regenwoud is belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering, maar het blijft dus de slechte kant uitgaan. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ligt ervoor onder vuur, enkele weken voor de klimaatconferentie in Glasgow.

Michal Torfs
13:23
https://www.vrt.be/vrtnws(...)d-is-licht-gestegen/
  zondag 31 oktober 2021 @ 07:51:52 #21
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_201965955
Wat een vreselijk destructief land is Nederland toch voor de Aarde geworden onder rechts.
quote:
Nederland veroorzaakt nieuwe golf van ontbossing in Amazone
Nieuws
29 okt 2021

De explosie van de soja- en veeteelt in de Braziliaanse Amazone-provincie Rondonia veroorzaakt een nieuwe golf van ontbossing op het grondgebied van de Inheemse groep Karipuna. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace Brazili, in samenwerking met de Karipuna en de Braziliaanse Inheemse ngo CIMI. In 2020 was Nederland de belangrijkste afzetmarkt voor soja uit Rondonia. De landbouwuitbreidingen zijn mede aangewakkerd door de aanleg van de Corredor Norte, een mega-infrastructuurproject dat met Nederlandse hulp tot stand komt. Het verbindt deze regio met de wereldmarkt via een netwerk van wegen, spoorlijnen en havens.

Verantwoordelijkheid nemen
“Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen en nu in actie komen tegen ontbossing. Het simpelweg overlaten aan de bosrijke landen zelf kan echt niet meer,” aldus Sigrid Deters, campagneleider Klimaat & Biodiversiteit bij Greenpeace Nederland. In de afgelopen twaalf maanden hebben Greenpeace en de Karipuna op hun beschermde grondgebied 850 hectare ontbossing geconstateerd. Dat zijn 1700 voetbalvelden. In totaal hebben bendes in de afgelopen 6 jaar meer dan 5000 hectare regenwoud gekapt binnen het inheemse grondgebied van de Karipuna. De afgelopen negen jaar is de veeteelt in de gemeente Porto Velho, waar het land van de Karipuna ligt, met 87% toegenomen. Tegelijkertijd is de sojaproductie in de hele provincie Rondnia in 10 jaar tijd verdrievoudigd van 111.000 naar bijna 400.000 hectare in 2020. Deters: “Die soja verdwijnt in Nederland als voer in de magen van miljoenen koeien, kippen en varkens.”

Krimp van de veestapel
Door het sojamoratorium, een afspraak tussen bedrijven, overheid en ngo’s, mag er geen bos gekapt worden voor grootschalige sojateelt in de Amazone. Daarom worden gebieden waar nu vee graast, en voormalig regenwoud was, omgebouwd tot sojavelden en wordt opnieuw regenwoud gekapt voor nieuwe weilanden. Zo zorgt de sojaproductie, vooral gericht op de exportmarkt, indirect voor ontbossing in het Amazonewoud. Door de Corredor Norte wordt het nog eenvoudiger om soja uit Rondonia naar de rest van de wereld te verschepen. Deters: “De Karipuna moeten toezien hoe hun leefgebied wordt vernietigd voor landbouwgrond. Nederland moet die druk op de bossen verminderen door te beginnen met een flinke krimp van de veestapel. Dan is veel minder soja voor veevoer nodig. Je lost daarmee ook direct het stikstofprobleem in Nederland op. Verder dient een Europese Bossenwet ervoor te zorgen dat er geen producten meer op de EU-markt komen die leiden tot ontbossing en schendingen van mensenrechten.”

Natuurlijke hulpbronnen beschermen
Laura Vicua, een missionaris bij CIMI Rondnia, die al 23 jaar nauw samenwerkt met inheemse volkeren, is bezorgd om de toenemende ontbossing: “De klimaatcrisis begint hier, waarbij inheemse gebieden worden geplunderd en inheemse volkeren worden aangevallen. Ondertussen vervult onze regering haar rol niet om deze mensen en natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Om de klimaatcrisis te stoppen, moeten overheden beschermde gebieden vergroten, in plaats van ze te verkleinen.”
https://www.bnnvara.nl/vr(...)ntbossing-in-amazone
pi_205760764
Zolang er landen zijn die de landbouwproducten blijven kopen uit Brazili zal de ontbossing doorgaan. Nederland is een van grootste importeurs van soja uit dat land.
quote:
Amazonewoud in Brazili telt hoogste aantal bosbranden in 15 jaar tijd

Michal Torfs
vr 26 aug 07:21

In het Amazonewoud in Brazili zijn op 22 augustus 3.358 branden geteld, het hoogste aantal op n dag sinds september 2007. Het aantal ligt ook drie keer hoger dan de zogenoemde "dag van het vuur" op 10 augustus 2019, toen Braziliaanse boeren massaal bos in brand staken.

Terwijl de klimaatverandering steeds verder om zich heen grijpt, komen er opnieuw alarmerende berichten van het Braziliaanse Amazonewoud. Het nieuwste cijfer is samengesteld op basis van satellietgegevens van het nationaal instituut voor studies vanuit de ruimte (INPE) en is bevestigd aan het Franse persbureau AFP.

Alberto Setzer van het INPE zegt dat niks erop wijst dat de branden gecordineerd zouden zijn. Integendeel, ze wijzen op een grootschalige, toenemende ontbossing, zegt hij. Net als in 2019, op "de dag van het vuur" - de branden waren toen merkbaar tot in Sao Paulo en lokten internationale verontwaardiging uit - worden deze vuurhaarden toegeschreven aan boeren, veehouders en speculanten die illegaal bos in brand steken om meer terrein te verkrijgen.

De regio's met de meeste brandhaarden verplaatsen zich naar het noorden en vormen een grote boog van ontbossing die steeds aangroeit, zegt Setzer.

Het seizoen van de bosbranden in Brazili begint meestal in de maand augustus, wanneer het droge seizoen start. Dit seizoen gaat het evenwel hard, met naar schatting ruim 24.000 branden sinds begin augustus.

Dat is het hoogste aantal in 17 jaar en het hoogste sinds president Jair Bolsonaro aan de macht kwam, in januari 2019.

Bolsonaro: "Dat anderen eerst voor eigen deur vegen"
Voor Bolsonaro steekt het niet op een brand meer of minder. Hij heeft economische activiteiten zoals landbouw en mijnbouw altijd prioriteit gegeven voor zijn land. Sinds het begin van zijn presidentschap is het aantal bosbranden in de Braziliaanse Amazone met 75 procent gestegen tegenover het decennium daarvoor, berekende AFP.

In een bericht op Twitter richtte Bolsonaro zich alvast tot de internationale gemeenschap en zij die kritiek hebben op zijn beleid: "Landen die zelf hun groene ruimte vernielen, vallen dan maar Brazili aan (...) Ze zwijgen over hun eigen problemen en richten zich dan maar op onze rijkdommen." Bolsonaro noemt het beleid van Brazili "een referentie voor schone energie en natuurbehoud".

In oktober vinden er presidentsverkiezingen plaats in Brazili. Bolsonaro mikt op een nieuwe termijn, maar zal moeten afrekenen met oud-president Lula da Silva die het goed doet in de peilingen.

Het Amazonewoud, ook wel n van de longen van onze planeet genoemd, is heel belangrijk voor het ecologische evenwicht en voor de opslag van CO₂. Door het massaal verbranden van regenwoud komt er evenwel heel veel opgeslagen CO₂ opnieuw vrij, wat opnieuw bijdraagt tot de klimaatopwarming.

Tijdens de klimaatconferentie in de Schotse stad Glasgow vorig jaar heeft Bolsonaro beloofd om de ontbossing te stoppen tegen 2030, maar critici vinden dat veel te laat en vragen meteen actie. Wetenschappers waarschuwen er al langer voor dat het Amazonewoud een tipping point kan bereiken, een overslagpunt waarna het door de verdere achteruitgang nooit meer hetzelfde kan zijn als voorheen.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)oud-in-15-jaar-tijd/

[ Bericht 0% gewijzigd door Bondsrepubliek op 27-08-2022 06:29:25 ]
pi_205789777
De boeren in Nederland zijn erg boos over de voorgestelde onteigeningen van boerenbedrijven. Maar deze boeren kopen veevoer van veevoerproducenten die het soja ingredint uit Brazili halen. Om soja plantages aan te leggen wordt de Amazone omgehakt/verbrand waardoor de leefomgeving van de oorspronkelijke bevolking wordt vernietigd en die mensen van hun land worden verjaagd, onteigend dus. Niet zelden worden ze vermoord, in het onderstaande artikel wordt gesproken van genocide. De boeren in Nederland vermoorden en verjagen die mensen niet zelf maar door Braziliaans soja te gebruiken werken ze dat soort misdaden wel in de hand. Maar daar hoor je de Nederlandse boeren nooit over.

quote:
NOS Nieuws • Gisteren, 17:31 • Aangepast gisteren, 20:12

Laatste lid gesoleerde Braziliaanse stam overleden, leefde 26 jaar alleen

Het laatste lid van een inheemse Braziliaanse stam is overleden. Funai, de lokale beschermingsinstantie voor inheemse volkeren, zegt dat het lichaam van de man ongeveer een week geleden werd gevonden in een hangmat naast zijn hut. Hij leefde in volledige afzondering en is ongeveer 60 jaar oud geworden.

Volgens lokale functionarissen zijn er geen sporen van geweld gevonden en is de man een natuurlijke dood gestorven. Om dat zeker te weten wordt de exacte doodsoorzaak onderzocht door de politie.

De afgelopen 26 jaar leefde de man in het Tanaru-reservaat, een deel van de Amazone dat aan Bolivia grenst. In 2018 werd hij gefilmd door leden van Funai.

Hij werd ook wel 'de man van de holen' genoemd omdat hij diepe kuilen groef. Vermoedelijk was dat om dieren te vangen en om zich te verstoppen als er vreemden in de buurt waren. Niemand weet wat zijn echte naam was.

Er is meerdere keren geprobeerd om contact te leggen, maar elke poging daartoe mislukte. Funai bleef hem in de gaten houden. Na de video is hij niet meer gezien, maar leden van de organisatie vonden wel zijn hutten en holen, wat erop wees dat hij nog in leven was. Af en toe lieten ze ook spullen voor hem achter.

Stamleden vermoord
Sinds de jaren 70 is de stam waar de man toe behoorde weggevaagd door boeren die land innemen. Vaak gebeurde dat met geweld: in 1995 werden de overige zes leden van de Tanaru-stam vermoord. "Met zijn dood is de genocide op zijn volk compleet. Want dit was genocide. Boeren hebben dit volk uitgeroeid", zegt Fiona Watson, directeur van mensenrechtenorganisatie Survival International.

In de Braziliaanse grondwet staat dat stammen recht hebben op hun traditionele grondgebied. President Bolsonaro vecht dit beleid aan sinds zijn aantreden in 2018. Volgens hem staat de inheemse bevolking de economische ontwikkeling in de weg. De ontbossing in het land is onder zijn bewind toegenomen en daarmee is ook het leefgebied van stammen verder afgenomen.
https://nos.nl/artikel/24(...)eefde-26-jaar-alleen
  dinsdag 30 augustus 2022 @ 07:47:27 #24
131800 Tarado
cap de fusca
pi_205789928
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 05:44 schreef Bondsrepubliek het volgende:
De boeren in Nederland zijn erg boos over de voorgestelde onteigeningen van boerenbedrijven. Maar deze boeren kopen veevoer van veevoerproducenten die het soja ingredint uit Brazili halen. Om soja plantages aan te leggen wordt de Amazone omgehakt/verbrand waardoor de leefomgeving van de oorspronkelijke bevolking wordt vernietigd en die mensen van hun land worden verjaagd, onteigend dus. Niet zelden worden ze vermoord, in het onderstaande artikel wordt gesproken van genocide. De boeren in Nederland vermoorden en verjagen die mensen niet zelf maar door Braziliaans soja te gebruiken werken ze dat soort misdaden wel in de hand. Maar daar hoor je de Nederlandse boeren nooit over.
[..]
https://nos.nl/artikel/24(...)eefde-26-jaar-alleen
dit is zoiets als cokesnuivers als schuldigen aanwijzen voor de drugscriminaliteit, net zo'n onzin
pi_205790038
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 07:47 schreef Tarado het volgende:

[..]
dit is zoiets als cokesnuivers als schuldigen aanwijzen voor de drugscriminaliteit, net zo'n onzin
Als niemand meer drugs gebruikt dan is het ook gedaan met de illegale productie van drugs want ja niemand koopt het dan nog. Daarnaast schrijf ik dat de Nederlandse boeren niet zelf moorden en verjagen dus schuldig daarvoor zijn ze niet maar door soja af te nemen wordt de ontbossing wel bevorderd. Begrijpend lezen is voor jou blijkbaar een te zware opgave.
  dinsdag 30 augustus 2022 @ 08:26:02 #26
131800 Tarado
cap de fusca
pi_205790046
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 08:24 schreef Bondsrepubliek het volgende:

[..]
Als niemand meer drugs gebruikt dan is het ook gedaan met de illegale productie van drugs want ja niemand koopt het dan nog. Daarnaast schrijf ik dat de Nederlandse boeren niet zelf moorden en verjagen dus schuldig daarvoor zijn ze niet maar door soja af te nemen wordt de ontbossing wel bevorderd. Begrijpend lezen is voor jou blijkbaar een te zware opgave.
je maakt er gewoon een lulverhaaltje van, het blijft onzin
pi_206155274
De presidentsverkiezingen komen er weer aan:

Brazili stemt in giftige en gewelddadige sfeer
https://www.nrc.nl/nieuws(...)adige-sfeer-a4143637

Lula leidt in de peilingen met grote afstand:

quote:
Toch tonen uiteenlopende peilingen van verschillende organisaties en media al maanden hetzelfde beeld: Lula kan op circa 45 47 procent van de stemmen rekenen, Bolsonaro op zo’n 31 procent. Als Lula meer dan 50 procent haalt, zou zelfs geen tweede stemronde (gepland voor 30 oktober) nodig zijn.
Ik heb in al mijn wijsheid een reis naar onder meer Brazili geboekt, 1 november vlieg ik naar Rio de Janeiro :') Ik had totaal geen rekening gehouden met Braziliaanse verkiezingen, eerlijk gezegd hoop ik dat Lula meteen de eerste ronde wint. :P
  vrijdag 30 september 2022 @ 16:57:30 #28
131800 Tarado
cap de fusca
pi_206155345
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 september 2022 16:50 schreef J.B. het volgende:
De presidentsverkiezingen komen er weer aan:

Brazili stemt in giftige en gewelddadige sfeer
https://www.nrc.nl/nieuws(...)adige-sfeer-a4143637

Lula leidt in de peilingen met grote afstand:
[..]
Ik heb in al mijn wijsheid een reis naar onder meer Brazili geboekt, 1 november vlieg ik naar Rio de Janeiro :') Ik had totaal geen rekening gehouden met Braziliaanse verkiezingen, eerlijk gezegd hoop ik dat Lula meteen de eerste ronde wint. :P
als je maar goed weer hebt :)
pi_206178394
Oud-president Lula in peilingen aan kop bij presidentsverkiezingen Brazili
https://nos.nl/l/2446759

quote:
Vandaag mogen zo'n 156 miljoen stemgerechtigde Brazilianen naar de stembus. Ze kiezen niet alleen een nieuwe president, maar ook een nieuw Congres. De strijd om het presidentschap zal vooral gaan tussen twee aartsrivalen: de zittende, ultrarechtse president en oud-legerkapitein Jair Bolsonaro (67) namens de Liberale Partij (PL) en de linkse oud-president Luiz 'Lula' da Silva (76) van de Arbeiderspartij (PT).

Volgens de meest recente peilingen gaat Lula aan kop met 50 tot 51 procent van de stemmen, en komt Bolsonaro waarschijnlijk uit op zo'n 36 tot 37 procent van de stemmen. Als deze uitslag klopt, kan Lula al in deze eerste ronde gekozen worden als president. Om dat te bereiken is een meerderheid van de stemmen nodig. Lukt dit niet, dan is er op 30 oktober een tweede ronde.
Het gaat erom spannen vandaag.
  zondag 2 oktober 2022 @ 19:33:11 #30
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_206181786
De ene kandidaat heeft in de bak gezeten vanwege corruptie, de andere nog niet.
In Brazili zijn ze wel wat idioten gewend, maar waarom zijn er tegenwoordig nooit meer "normale" kandidaten? :(

Aardig artikel over mogelijkheden verkiezingsfraude in Brazili:
BBC News - Brazil election: Do voting machines lead to fraud?
https://www.bbc.co.uk/news/63061930
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_206181953
quote:
1s.gif Op zondag 2 oktober 2022 19:33 schreef Hyperdude het volgende:
De ene kandidaat heeft in de bak gezeten vanwege corruptie, de andere nog niet.
In Brazili zijn ze wel wat idioten gewend, maar waarom zijn er tegenwoordig nooit meer "normale" kandidaten? :(

Aardig artikel over mogelijkheden verkiezingsfraude in Brazili:
BBC News - Brazil election: Do voting machines lead to fraud?
https://www.bbc.co.uk/news/63061930
Omdat politici altijd eerst aan hun eigen belang denken en hoe ze zelf er beter van kunnen worden als ze aan de macht. Sommigen hebben kleinere doelstellingen, anderen gaan meteen Dr Evil en willen alles hebben
"Toto, it's called motor racing. Alright? We want Car Racing!"
pi_206188005
Lula eerste ronde gewonnen met 48% van de stemmen tegenover 43% voor Bolsonaro. Dat wordt dus een tweede ronde op 30 oktober. Verschil ligt blijkbaar een stuk kleiner dan in sommige polls de voorspelling was.
'I moved to Peru and shaved half my head and wrote for Teen Vogue. If I can come back from the depths of leftism, trust me, anyone can.' - Gina Florio
  maandag 3 oktober 2022 @ 12:49:26 #33
131800 Tarado
cap de fusca
pi_206188280
quote:
14s.gif Op maandag 3 oktober 2022 12:27 schreef HowardRoark het volgende:
Lula eerste ronde gewonnen met 48% van de stemmen tegenover 43% voor Bolsonaro. Dat wordt dus een tweede ronde op 30 oktober. Verschil ligt blijkbaar een stuk kleiner dan in sommige polls de voorspelling was.
was ook in Amsterdam druk qua stemmers, hier kreeg Lula veruit de meeste stemmen, ik kan het niet meer terugvinden maar was iets van 80% vs 20% voor Bolsonaro
pi_206188583
Wonderbaarlijk dat Bolsonaro na z'n rampzalige beleid van de afgelopen jaren toch nog 43% van de stemmen in de eerste ronde weet te behalen. Gaat nog vervelend worden in november en december.
  maandag 3 oktober 2022 @ 13:15:15 #35
131800 Tarado
cap de fusca
pi_206188594
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2022 13:14 schreef J.B. het volgende:
Wonderbaarlijk dat Bolsonaro na z'n rampzalige beleid van de afgelopen jaren toch nog 43% van de stemmen in de eerste ronde weet te behalen.
Want Lula was zo geweldig?
pi_206188727
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2022 13:15 schreef Tarado het volgende:

[..]
Want Lula was zo geweldig?
Nouja, tijdens z'n eerste termijn is de armoede vrij spectaculair gedaald in Brazili, dat mag toch wel een groot succes genoemd worden.
  maandag 3 oktober 2022 @ 13:33:37 #37
131800 Tarado
cap de fusca
pi_206188779
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2022 13:27 schreef J.B. het volgende:

[..]
Nouja, tijdens z'n eerste termijn is de armoede vrij spectaculair gedaald in Brazili, dat mag toch wel een groot succes genoemd worden.
Is een beetje afhankelijk van hoe je dat betaalt maar het grotere probleem is de corruptie en dat geldt uiteraard voor beiden.
pi_206189544
quote:
1s.gif Op maandag 3 oktober 2022 13:14 schreef J.B. het volgende:
Wonderbaarlijk dat Bolsonaro na z'n rampzalige beleid van de afgelopen jaren toch nog 43% van de stemmen in de eerste ronde weet te behalen. Gaat nog vervelend worden in november en december.
Als Braziliaan kan ik je mededelen dat Bolsonaro zeer populair is in evangelisch christelijke kringen. Dat is in Brazilie een sterk groeiende groep.

Dus het wordt eind deze maand nog best wel spannend hoor.

Ook als lula eind deze maand nipt wint, is er een groot risico op escalatie van geweld omdat velen deze overwinning niet zullen accepteren. Een couppoging sluit ik niet uit.

Zelf stem ik niet in Brazili ondanks dat er officiel stemplicht geldt. Ze kunnen de pot op. Ik heb niet voor mijn Braziliaanse nationaliteit gekozen. Ik kan hem door de plee spoelen maar je blijft Braziliaan.

Ik heb een dubbele nationaliteit.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_206190024
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2022 14:57 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
Als Braziliaan kan ik je mededelen dat Bolsonaro zeer populair is in evangelisch christelijke kringen. Dat is in Brazilie een sterk groeiende groep.

Dus het wordt eind deze maand nog best wel spannend hoor.

Ook als lula eind deze maand nipt wint, is er een groot risico op escalatie van geweld omdat velen deze overwinning niet zullen accepteren. Een couppoging sluit ik niet uit.

Zelf stem ik niet in Brazili ondanks dat er officiel stemplicht geldt. Ze kunnen de pot op. Ik heb niet voor mijn Braziliaanse nationaliteit gekozen. Ik kan hem door de plee spoelen maar je blijft Braziliaan.

Ik heb een dubbele nationaliteit.
Ik blijf het altijd verbazend vinden hoe gelovige mensen voor de meest botte horken kunnen stemmen omdat ze toevallig ook tegen progressief beleid zijn. Blijkbaar is het verbieden van abortus e.d. het wel waard om de aarde te verkloten d.m.v. het kappen van regenwoud, openlijk racisme toe te staan etc.
pi_206190462
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2022 15:53 schreef archito het volgende:

[..]
Ik blijf het altijd verbazend vinden hoe gelovige mensen voor de meest botte horken kunnen stemmen omdat ze toevallig ook tegen progressief beleid zijn. Blijkbaar is het verbieden van abortus e.d. het wel waard om de aarde te verkloten d.m.v. het kappen van regenwoud, openlijk racisme toe te staan etc.
Dat is niet raar, want sterk conservatieve gelovigen zijn zonder uitzondering zelf ook nare mensen. Ze kunnen heel vriendelijk zijn, maar willen andere compleet opleggen hoe ze moeten leven (kijk maar naar SGP mensen bijvoorbeeld).
pi_206202072
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2022 15:53 schreef archito het volgende:

[..]
Ik blijf het altijd verbazend vinden hoe gelovige mensen voor de meest botte horken kunnen stemmen omdat ze toevallig ook tegen progressief beleid zijn. Blijkbaar is het verbieden van abortus e.d. het wel waard om de aarde te verkloten d.m.v. het kappen van regenwoud, openlijk racisme toe te staan etc.
Dat is dan erg vreemd, er zijn namelijk genoeg mensen die gelovig zijn maar ook progressief.

En wie stemt er eigenlijk voor het toestaan van openlijk racisme? Kun je daar ook concrete voorbeelden van geven?
'I moved to Peru and shaved half my head and wrote for Teen Vogue. If I can come back from the depths of leftism, trust me, anyone can.' - Gina Florio
pi_206205652
quote:
14s.gif Op dinsdag 4 oktober 2022 18:41 schreef HowardRoark het volgende:

[..]
Dat is dan erg vreemd, er zijn namelijk genoeg mensen die gelovig zijn maar ook progressief.

En wie stemt er eigenlijk voor het toestaan van openlijk racisme? Kun je daar ook concrete voorbeelden van geven?
Bolsonaro, Trump.
  woensdag 5 oktober 2022 @ 07:35:17 #43
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_206208512
Weet iemand hoe Lula aankijkt tegen de Corredor Norte? De Corredor Norte is een immens infrastructuurproject door de Amazone om soja zo sneller te kunnen verschepen. De Nederlandse overheid helpt Brazili bij de aanleg daarvan. En dat is niet onomstreden vanwege de ontbossing, vervuiling en mensenrechtenschendingen waarmee dat gepaard gaat.

quote:
Corredor Norte
Bolsonaro en zijn regering, die inmiddels overwegend uit oud-militairen bestaat, koesteren dezelfde strategie als de militairen destijds. Het paradepaardje is de zogenaamde ‘Corredor Norte’, een infrastructuurproject in de Braziliaanse Amazone waaraan al bijna een decennium geleden is begonnen. Wegen moeten over duizenden kilometers geasfalteerd worden en rivieren bevaarbaar worden gemaakt. Daarnaast zijn er plannen voor drie nieuwe spoorlijnen. Zo kan over weg, water en spoor de soja uit het midden van Brazili snel en goedkoop vervoerd worden naar havens, waar het wordt verscheept naar buitenlandse markten. In de deelstaat Par zijn aan de Amazonerivier minstens tien sojahavens aangelegd en er moeten er nog veel meer komen. Voor de Corredor Norte worden grote delen van het regenwoud ontbost. Inheemse bewoners worden gedwongen te vertrekken; ze worden ofwel met geweld verdreven ofwel ze worden voor een appel en een ei uitgekocht. Fearnside waarschuwt dat de aanleg van de corredor, maar ook het vervangen van weidegronden door sojaplantages, indirect een enorm effect op de ontbossing in het gebied heeft. Doordat de soja-industrie belangstelling heeft voor voormalige weidegronden stijgen deze in waarde, waardoor de boeren deze gronden voor veel geld kunnen verkopen om daarmee elders in het gebied weer andere terreinen op te kopen en te ontbossen.
quote:
KLIMAATONRECHT
ZO HELPT NEDERLAND MEE AAN VERWOESTING VAN DE AMAZONE

Nederlandse bedrijven spelen een grote rol bij de aanleg van de bekritiseerde ‘sojaroute’ dwars door de Amazone. Bewoners zeggen erdoor te zijn verdreven. Nederland garandeert dat het project enkel kansen biedt.

Ik loop door de stoffige, hete straten van Barcarena, een havengebied aan de monding van de Braziliaanse Amazone. Sojaschepen uit het hart van het Amazonegebied komen hier aan en laden hun vracht over op zeeschepen. De Nederlandse baggergigant Boskalis loodst de boten de havens in.

Arcadis, een Nederlands ingenieursbedrijf, begeleidde de bouw van een van de sojahavens in Barcarena. Het haventerrein is omheind met hoge muren en prikkeldraad, de straten eromheen zijn uitgestorven. De houten huizen met dichtgetimmerde ramen en bomen waar rottende mango’s onder liggen herinneren eraan dat hier tot voor kort 196 families woonden.

FAMILIES VERDWENEN
De families werden vlak voor de komst van de haven op slinkse wijze voor een schijntje uitgekocht, zo blijkt uit onderzoek van Marcel Hazeu, een Nederlander die al 23 jaar in Brazili woont en aan de universiteit van Par promoveerde op migratie. Van deze families verkocht 85 procent hun grond voor een bedrag waarmee ze met geen mogelijkheid elders een vergelijkbaar huis konden kopen.

Toen het land ‘leeg’ was, verkocht de onderneming de grond aan het havenbedrijf. “Het havenbedrijf wil een schoon stuk grond, zonder bewoners of juridische procedures,” vertelde de directeur aan Hazeu. Uit interviews met oud-bewoners blijkt dat de meesten van hen geen eigen huis meer hebben. Sommigen zijn dieper het bos ingetrokken, anderen vertrokken omdat Barcarena te duur was geworden. “Er zijn 196 families van de kaart verdwenen,” concludeert Hazeu.

NEDERLANDSE BEDRIJVEN
Deze sojahaven is onderdeel van de Corredor Norte, een groot infrastructuurproject waarmee soja uit het binnenland van Brazili via de Amazone naar zeehavens moet worden vervoerd. Er worden tientallen havens en duizenden kilometers geasfalteerde wegen en spoorlijnen aangelegd om de soja zo snel mogelijk naar havens als Rotterdam en Amsterdam te vervoeren, waarna de soja kan worden gebruikt als veevoer.

De Nederlandse overheid werkt al tien jaar met Braziliaanse partijen om dit enorme web van wegen, havens en spoorlijnen van de grond te krijgen. Nederlandse bedrijven zoals TNO, Panteia en STC-NESTRA schreven met steun van de overheid strategische plannen voor dit megaproject. Die plannen werden door onder meer Havenbedrijf Rotterdam en TNO samen met Braziliaanse partijen uitgewerkt. Nederlandse diplomaten legden tientallen bezoeken af en Nederland leidde workshops, symposia en matchmaking-bijeenkomsten over deze Corredor Norte. Het doel: meer export voor Nederlandse bedrijven, en tegelijkertijd een duurzame ontwikkeling van de Amazone.

De projecten zijn goed voor Nederlandse bedrijven die een graantje willen meepikken op buitenlandse markten. Maar van de beloofde duurzaamheid is weinig te zien, zo blijkt uit onderzoek dat ik deed voor platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, De Groene Amsterdammer en Trouw.

ONTBOSSING
“Die beloftes voor duurzame ontwikkeling, dat is slechts een verhaaltje”, zegt Ione Nakamura, openbaar aanklager in Par, de deelstaat waar de meeste projecten worden aangelegd. “Door de aanleg van infrastructuur trekken sojaboeren, houthandelaren en veeboeren het gebied in. Dat gaat hoe dan ook voor landconflicten zorgen,” zegt Nakamura. “De wegen en havens brengen alleen maar problemen naar dit gebied. Mensen verliezen hun land. Van de winsten zien we hier niets terug.”

Wetenschappers waarschuwen al jaren dat elke nieuwe weg of haven leidt tot ongecontroleerde boskap. “Nieuwe wegen brengen ontbossing tot in het hart van de Amazone”, schreef de Braziliaanse ecoloog Philip Fearnside in de Oxford Research Encyclopedia on Environmental Science. “Het beperken van infrastructuurprojecten is essentieel om ontbossing in toom te houden: zodra de wegen zijn gebouwd, is de overheid vrijwel alle controle kwijt.” Boswachters moeten gebieden zo groot als een paar Nederlandse provincies patrouilleren. Maar hun auto’s staan stil; er is geen geld om benzine te betalen. “Ik moet hier in mijn opzichtershuis blijven zitten en toekijken,” zegt Agnaaldo Santos, een van de boswachters die ik sprak.

PISTOLEIRO’S
De Braziliaanse overheid is praktisch afwezig in het uitgestrekte gebied en zogeheten pistoleiros maken op het platteland de dienst uit. Jaarlijks worden in de Braziliaanse Amazone bijna vijftig mensen vermoord in plattelandsconflicten. Die conflicten nemen toe door de komst van havens en wegen, zegt aanklager Nakamura.

Nakamura en haar collega’s van het OM zijn al zeker vijf rechtszaken gestart tegen de bouw van de havens en spoorlijnen. Ze eisen dat de vergunningen voor drie sojahavens worden ingetrokken. “De effecten van die havens op het milieu en oorspronkelijke bewoners zijn niet goed in kaart gebracht”, zegt de aanklager. “Zolang dat niet gebeurt zijn de vergunningen illegaal.” Ook eist het OM dat de ontwikkeling van een 1.100 kilometer lange sojaspoorlijn wordt stilgelegd, omdat de negentien gemeenschappen die in het gebied wonen waar de rails doorheen zal lopen niet zijn geconsulteerd.

DUURZAAM?
Desondanks blijft de Nederlandse overheid volhouden dat het de duurzame ontwikkeling van het infrastructuurproject garandeert. In meer dan tachtig interne documenten, die Investico in handen kreeg dankzij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), blijkt dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken keer op keer benadrukt dat de infrastructuurprojecten duurzaam moeten zijn. “Brazili is een uitgesproken geschikt land om een koppeling te leggen tussen maatschappelijke uitdagingen en economisch verdienvermogen. Global challenges, Dutch solutions.”

Toch onthullen de documenten dat de ambtenaren goed weten dat deze twee doelen eigenlijk onmogelijk met elkaar te combineren zijn. In een interne notitie over de Corredor staan de risico’s in bullet points:
- Ontwrichting van de samenleving vanwege de grote instroom van buitenstaanders;
- Negatieve gevolgen voor de inheemse bevolking door verlies van land en inkomen;
- Corruptie en gebrek aan transparantie;
- Illegale houtkap en ontbossing;
- Milieuverontreiniging. Dit kan leiden tot een vernietiging van de huidige visstand;
- Gewelddadige conflicten met grootgrondbezitters bij gebrek aan dialoog;
- Gevaren voor milieuactivisten en journalisten (in de meest extreme gevallen zelfs moord);
- Schending van arbeidswetgeving.

IMAGOSCHADE
Die problemen zijn geen reden om de Nederlandse betrokkenheid te stoppen. Integendeel. “De Corredor brengt niet alleen bovengenoemde risico’s met zich mee, maar biedt ook enorme kansen voor Nederland om een verdienstelijke rol te spelen waarin duurzaamheid centraal staat.” He Nederland bijdraagt aan duurzaamheid wordt uit de meer dan tachtig documenten niet duidelijk. Ook wanneer ik het ministerie om uitleg vraag, kan het niet benoemen hoe die duurzame ontwikkeling er in de praktijk uitziet.

Uit een interne notitie blijkt dat ambtenaren de ontbossing, conflicten en corruptie voornamelijk als een reputatieprobleem beschouwen. “Mochten de genoemde risico’s realiteit blijken, dan zal Nederland, gezien de betrokkenheid bij dit project, aanzienlijke imagoschade oplopen met mogelijk grote economische en zelfs politieke consequenties.”
Maar Kaag verdedigde als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dit verwoestende project nog ferm.
quote:
Minister Kaag ziet het probleem van de sojaroute door het regenwoud niet zo
...
Minister Sigrid Kaag voor buitenlandse handel ziet geen aanleiding om afstand te nemen van de sojaroute, blijkt uit de brief die zij aan de Tweede Kamer schreef, naar aanleiding van de publicaties in Trouw...
Toch wel iets om verdrietig van te worden. Rutte 3 noemde zichzelf immers het groenste kabinet ooit en blijkbaar kan dat samen gaan met vervuiling en ontbossing van de Amazone. Mensen die op D66 stemmen zien zichzelf graag op de moral high ground staan en wijzen vanaf die positie de mensen die op populisten stemmen aan als het grote kwaad. Maar het aanjagen van ontbossing en vervuiling waarbij ook nog eens mensenrechten worden geschonden maakt je toch geen haar beter dan welke populist dan ook?
pi_206210235
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 oktober 2022 21:51 schreef archito het volgende:

[..]
Bolsonaro, Trump.
Alleen namen noemen is geen onderbouwing natuurlijk. Ik had verwacht dat je echt bepaalde wetgeving kon opnoemen waarbij er openlijk werd ingestoken op racisme door bepaalde politieke partijen.
'I moved to Peru and shaved half my head and wrote for Teen Vogue. If I can come back from the depths of leftism, trust me, anyone can.' - Gina Florio
pi_206210959
quote:
14s.gif Op woensdag 5 oktober 2022 11:07 schreef HowardRoark het volgende:

[..]
Alleen namen noemen is geen onderbouwing natuurlijk. Ik had verwacht dat je echt bepaalde wetgeving kon opnoemen waarbij er openlijk werd ingestoken op racisme door bepaalde politieke partijen.
Bolsonaro en Trump doen vaker racistische uitspraken. Daarmee keur je dat als stemmer op een van hen dus goed.
pi_206211579
quote:
0s.gif Op woensdag 5 oktober 2022 12:08 schreef archito het volgende:

[..]
Bolsonaro en Trump doen vaker racistische uitspraken. Daarmee keur je dat als stemmer op een van hen dus goed.
Kortom, concrete wetgeving kun je niet opnoemen, dat dacht ik al wel. Ten tweede denk ik niet dat stemmers op politici of politieke partijen alles goed keuren wat deze zeggen of doen. Ik heb vorig jaar geleden VVD gestemd en dit jaar PvdA en sta absoluut niet achter alles wat deze politici van deze partijen zoal zeggen. Meestal gaat het mensen bij een stem ook om bepaalde punten die een partij op de agenda heeft.
'I moved to Peru and shaved half my head and wrote for Teen Vogue. If I can come back from the depths of leftism, trust me, anyone can.' - Gina Florio
pi_206211748
quote:
14s.gif Op woensdag 5 oktober 2022 13:17 schreef HowardRoark het volgende:

[..]
Kortom, concrete wetgeving kun je niet opnoemen, dat dacht ik al wel. Ten tweede denk ik niet dat stemmers op politici of politieke partijen alles goed keuren wat deze zeggen of doen. Ik heb vorig jaar geleden VVD gestemd en dit jaar PvdA en sta absoluut niet achter alles wat deze politici van deze partijen zoal zeggen. Meestal gaat het mensen bij een stem ook om bepaalde punten die een partij op de agenda heeft.
Ik heb ook helemaal niet beweerd dat ik dat kan. Dat maak jij ervan.
Dat politici iets zeggen waar je het niet mee eens bent en inhoudelijke meningsverschillen hebben is wel van een heel ander niveau dan racistische uitlatingen vind je niet?
pi_206212509
quote:
0s.gif Op woensdag 5 oktober 2022 13:30 schreef archito het volgende:

[..]
Ik heb ook helemaal niet beweerd dat ik dat kan. Dat maak jij ervan.
Dat politici iets zeggen waar je het niet mee eens bent en inhoudelijke meningsverschillen hebben is wel van een heel ander niveau dan racistische uitlatingen vind je niet?
Nou, jij stelt dat als er een politicus uitspraken doet en mensen stemmen op die politicus dat zij dus die uitspraken per definitie goedkeuren. Zo werkt het dus gewoon niet.
'I moved to Peru and shaved half my head and wrote for Teen Vogue. If I can come back from the depths of leftism, trust me, anyone can.' - Gina Florio
pi_206212737
quote:
14s.gif Op woensdag 5 oktober 2022 14:34 schreef HowardRoark het volgende:

[..]
Nou, jij stelt dat als er een politicus uitspraken doet en mensen stemmen op die politicus dat zij dus die uitspraken per definitie goedkeuren. Zo werkt het dus gewoon niet.
Door op iemand te stemmen die racistisch is, faciliteer je racisme en daarmee keur je het in feite goed vind ik.
Mag jij wat anders van vinden, maar dat is mijn mening.
pi_206496227
Vandaag de tweede ronde:

Nasleep van de Braziliaanse presidentsverkiezingen kan weleens verhit worden
https://www.nrc.nl/nieuws(...)erhit-raken-a4146553

Vond dit stuk wel opvallend:

quote:
Voor welke uitdagingen komt de nieuwe president te staan?

Allereerst zal hij Brazili er weer economisch bovenop moeten trekken, nu het land financieel is gestagneerd. Hoewel de nationale munt real weer wat begint op te krabbelen, is de nasleep van de pandemie nog merkbaar. Naar schatting lijden er 33 miljoen Brazilianen honger, terwijl de honger onder de eerste regeerperiode van Lula (2003-’10) nagenoeg uitgeroeid was. Investeringen zijn hoognodig in onderwijs en gezondheidszorg. Brazili is een van de meest ongelijke landen van Latijns- Amerika en de inkomensverschillen zijn tijdens de pandemie verder toegenomen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')