abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_197441988
0s.gif Op donderdag 17 maart 2016 10:59 schreef J.B. het volgende:
Ik heb gezocht maar niet gevonden: een topic over de politieke situatie in BraziliŽ. Dat verbaasde me enigszins aangezien het een van de BRICS is en het toch het grootste land van Zuid-Amerika betreft. Tevens heeft het land in 2014 het WK voetbal georganiseerd en zal het komende zomer de Olympische Spelen organiseren in Rio, vanwege deze zaken leek mij een eigen topic wel gepast.

Waarom dan op dit moment? Momenteel wordt BraziliŽ getroffen door een gigantisch corruptieschandaal inzake Petrobras en de huidige president, Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij, heeft ook een zweem van corruptie om zich heen hangen. Daarnaast is de economische situatie dramatisch, de economie van BraziliŽ is in 2015 met liefst 3,8% gekrompen en de vooruitzichten voor 2016 zijn ook dramatisch; een krimp van 3,5%. Er zijn recentelijk dan ook veel protesten tegen de regering, en die zullen alleen maar toenemen na wat er de afgelopen twee weken is gebeurd.

De vorige president, Lula, is twee weken geleden opgepakt en verhoord door de politie/justitie. Zie daarvoor dit nieuwsartikel:

Arrestatie Lula schokt BraziliŽ

https://www.nrc.nl/handel(...)okt-brazilie-1598084

Vervolgens is hij officieel in beschuldiging gesteld van witwassen:

BraziliŽ vervolgt oud-president Lula voor corruptie

http://www.rtlnieuws.nl/n(...)-lula-voor-corruptie

Dat op zich zorgde natuurlijk al voor de nodige kritiek op de huidige president Dilma Rousseff, en door de corruptieaffaire en de dramatische economische situatie wordt er door de oppositie en constant druk uitgeoefend om de (sociaal-democratische) regering ten val te brengen. Eergisteren gebeurde er echter iets wat je normaal zou verwachten in bananenrepublieken/een parallel universum; Rousseff nodigde Lula doodleuk uit voor een ministerspost in de regering, met als resultaat

Lula benoemd tot hoofd Braziliaans kabinet

https://www.nrc.nl/nieuws(...)-braziliaans-kabinet
quote:
Luiz InŠcio 'Lula' da Silva (70), de oud-president van BraziliŽ die begin deze maand nog werd aangehouden in het kader van het grootste corruptieschandaal aller tijden in het land, is benoemd tot het hoofd van het Braziliaans kabinet. Dat meldt persbureau AP.

Deze benoeming zal het moeilijker maken om Silva te vervolgen, omdat hoge functionarissen alleen door het hooggerechtshof vervolgd kunnen worden. De functie van stafchef staat hoger in rang dan die van een minister en is na de president de hoogste functie in de regering.
Met als logisch gevolg:
Straatprotest in BraziliŽ tegen benoeming Lula tot stafchef

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2603367

En om het feest compleet te maken werd ook nog een gesprek tussen Rousseff en Lula afgeluisterd:
Protesten in BraziliŽ na uitgelekt telefoongesprek tussen Rousseff en Lula

http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-679353.html
quote:
In de conversatie, die werd opgenomen door de gerechtelijke politie, zegt de president aan Lula dat ze haar "officieel decreet" zo zal opstellen, dat hij "het enkel kan gebruiken als het noodzakelijk is". Die uitspraak wordt beschouwd als een bevestiging dat Rousseff Lula benoemd heeft tot kabinetschef om hem te beschermen tegen een eventuele gevangenisstraf in het kader van het Petrobras-schandaal.
Ik hoop dat het allemaal een beetje overzichtelijk is wat ik hier allemaal heb neergeschreven. Mijn kennis van het land is, hoewel ik meerdere Brazilianen persoonlijk ken, toch redelijk beperkt. Ik haal mijn informatie ook voornamelijk uit westerse bronnen, en ik hoop dat anderen de Braziliaanse politiek hier wat verder kunnen uitdiepen en van achtergronden kunnen voorzien :)

[ Bericht 12% gewijzigd door zakjapannertje op 16-01-2021 11:57:40 ]
pi_197442038
quote:
Is de bestorming van het Amerikaanse Capitool een voorbode van wat BraziliŽ volgend jaar te wachten staat?

De vergelijking tussen Donald Trump en Jair Bolsonaro is al vaker gemaakt, met de kanttekening dat de "tropische versie" een pak radicaler en explosiever is dan zijn Amerikaanse ambtsgenoot. BraziliŽkenners vrezen nu dat de bestorming van het Amerikaanse parlement ook in BraziliŽ kan gebeuren. Meer zelfs, ze waarschuwen voor een regelrechte staatsgreep door extreemrechtse Bolsonaristen, als hun president niet herverkozen zou raken bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen van 2022.

An Baccaert
An Baccaert is VRT-journalist en volgt de actualiteit in Latijns-Amerika. Ze studeerde in Mexico en werkte als correspondent in ArgentiniŽ en BraziliŽ.

An Baccaert
08:35
https://www.vrt.be/vrtnws(...)-een-voorbode-van-w/
  dinsdag 9 maart 2021 @ 04:56:10 #3
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_198404352
Mooi nieuws.
quote:
Opperrechter BraziliŽ vernietigt veroordelingen ex-president Lula

GISTEREN, 23:19

In BraziliŽ heeft een rechter van het hooggerechtshof de veroordelingen van oud-president Luiz InŠcio Lula da Silva nietig verklaard. Lula heeft daarmee zijn politieke rechten terug, waardoor hij kan deelnemen aan de verkiezingen in 2022, schrijven Braziliaanse media.

De links-georiŽnteerde politicus, president van 2003 tot 2010, werd in 2018 veroordeeld tot een celstraf van ruim twaalf jaar voor corruptie en witwassen. Nadat de 75-jarige Lula achttien maanden had vastgezeten, werd hij in 2019 vrijgelaten.

De rechter is tot de conclusie gekomen dat de rechtbank in de stad Curitiba, die Lula veroordeelde, niet bevoegd was om te oordelen over onder meer een corruptieschaal. Hij zou moeten worden berecht door een rechtbank in de hoofdstad BrasŪlia.

Verkiezingen
In een reactie liet zittend president Bolsonaro weten dat hij hoopt dat het oordeel wordt teruggedraaid wanneer het voltallige hooggerechtshof zich erover buigt. Ook zei hij dat hij niet kon geloven dat Brazilianen willen dat Lula volgend jaar meedoet aan de verkiezingen.

Lula werd veroordeeld wegens corruptie in het kader van 'Operatie Wasstraat', het mega-onderzoek naar corruptie dat de Braziliaanse politiek de afgelopen jaren flink opschudde. Die zaak draaide onder meer om een appartement bij het strand van GuarujŠ. De motor achter het onderzoek was de toenmalige rechter Sergio Moro, die later minister werd onder Bolsonaro. Lula heeft alle aantijgingen ontkend.

Vanwege de veroordeling kon Lula niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2018. Peilingen wezen hem destijds aan als de winnaar, maar Jair Bolsonaro ging er met de winst vandoor.
pi_198405720
Waarom is dit mooi nieuws?
Who is John Galt?
pi_198483681
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 maart 2021 04:56 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Mooi nieuws.
[..]

Die meneer zat toch ook vol in de corrupte zaakjes? :?
Dat ie opgevolgd is door een veel corrupter personage doet daar niets aan af...
beter een knipoog dan een blauw oog
  zondag 14 maart 2021 @ 05:43:44 #7
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_198489463
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 maart 2021 20:54 schreef Knipoogje het volgende:

[..]

Die meneer zat toch ook vol in de corrupte zaakjes? :?
Dat ie opgevolgd is door een veel corrupter personage doet daar niets aan af...
Hij heeft nu eenmaal veel goed gedaan, een man met het hart op de goede plek dit in tegenstelling tot de neoliberaal Jair Bolsonaro.

quote:
Gratis geld voor de armen heeft geholpen in BraziliŽ
...
Ondanks de aanhoudende zorgen dat gratis geld verkwist wordt en luiheid aanmoedigt, is Bolsa Familia een enorm succes geweest. En dat kan bewezen worden met harde feiten. Kindersterfte is in het afgelopen decennium met 40% afgenomen, volgens een rapport van de Globe. Schoolbezoek is dichtbij 100 procent, en kinderen die onder het programma vallen halen twee keer zo snel hun diploma als hun leeftijdsgenoten.

Onder de eerste peroide van Lula, zoals de voormalige president liefkozend werd genoemd, nam armoede met 27.7 procent af. Deze resultaten zijn trouwens niet alleen het resultaat van de uitkering, maar ook van de positieve invloed die Bolsa Familia had op het minimunloon, die sinds 2002 met 72 is gestegen. Driekwart van de volwassen ontvangers werken nog steeds. Maar het meest opmerkelijke statistiek heeft te maken met ongelijkheid: in 2001 was BraziliŽ 's werelds op twee na ongelijkste land. Vorig jaar stond het land op nummer 17.

Daarnaast hebben al deze voordelen het land relatief weinig gekost. Het prijskaartje van Bolsa Familia is slechts een half procent van het BNP...
En over dat corruptieschandaal:
quote:
Lula’s veroordeling en operatie Wasstraat
‘De shit zal niet verdwijnen’

Is Lula met zijn veroordeling tot meer dan twaalf jaar in het pak genaaid om te voorkomen dat hij opnieuw president wordt, zoals zijn aanhangers zeggen? Feit is dat de Braziliaanse politiek niet zonder corruptie bestaat.
pi_198661751
Rechter die oud-Braziliaanse president Lula veroordeelde was partijdig
https://nos.nl/l/2373870

Twee weken geleden bleek een onbevoegde rechtbank Lula te hebben veroordeeld en gisteren heeft het Hooggerechtshof geoordeeld dat de rechter in de zaak partijdig was. Hiermee staat de hele 'Operatie Wasstraat' op de helling maar nog belangrijker: Lula heeft geen strafblad meer en zou zo kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar.
  vrijdag 16 april 2021 @ 05:35:19 #9
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_199022219
twitter
  KLB - Grootste linksgekkie 2020 vrijdag 16 april 2021 @ 06:16:01 #10
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_199022264
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 maart 2021 04:56 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Mooi nieuws.
[..]

Ik hoop dat Lula wint.

De wereld gaat al jaren gebukt onder de tirannie van extreem-rechts, waardoor overal het geweld toeneemt. Ik ben allerlei populistische opmerkingen over vermeende Jodencomplotten, de Boekrollen van Zion en immigranten wel een beetje zat.

De rechtsstaat dient heropgebouwd te worden, in Nederland, maar zeer zeker ook in Brazilie en landen als Polen, Rusland, Hongarije.

Lula heeft Brazilie zeer goed geleid, heeft veel voor de armen gedaan en ook serieuze pogingen gedaan om de ontbossing van de Amazone te stoppen, de longer van de ganse wereld.

Lula is dus niet alleen goed voor Brazilie en haar volk, maar ook voor ons. Amazonewoud redden betekent ook voor Nederland en Fryslan goed nieuws.
  KLB - Grootste linksgekkie 2020 vrijdag 16 april 2021 @ 06:19:18 #11
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_199022268
quote:
0s.gif Op woensdag 24 maart 2021 09:39 schreef J.B. het volgende:
Rechter die oud-Braziliaanse president Lula veroordeelde was partijdig
https://nos.nl/l/2373870

Twee weken geleden bleek een onbevoegde rechtbank Lula te hebben veroordeeld en gisteren heeft het Hooggerechtshof geoordeeld dat de rechter in de zaak partijdig was. Hiermee staat de hele 'Operatie Wasstraat' op de helling maar nog belangrijker: Lula heeft geen strafblad meer en zou zo kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar.
Heeft onze populistische haatzaaier Geert hier al op gereageerd?
Geertje is toch tegen partijdige rechters? Heeft hij Lula al gefeliciteerd? Zou wel zo netjes zijn. Gelijke monniken, gelijke kappen, kameraad.
pi_199023913
Geen land blijkt immuun voor de coronachaos waarin Bolsonaro BraziliŽ laat wegzinken

https://www.nrc.nl/nieuws(...)t-wegzinken-a4039950

quote:
„Een biologisch Fukushima”, „genocidaal”, „een gevaar voor de hele wereld”, „een gigantische hel”. Binnen en buiten BraziliŽ komen wetenschappers, medici en politiek leiders inmiddels krachttermen tekort om de falende corona-aanpak van president Jair Bolsonaro en zijn regering te duiden.
Dat de Brazilianen voor zo'n gek hebben gestemd is hun eigen verantwoordelijkheid, maar het is wel vervelend dat het geblunder van Bolsonaro de hele wereld duur kan komen te staan.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')