https://amp.nos.nl/artike(...)pt-uit-coalitie.htmlquote:In Italië is een regeringscrisis ontstaan doordat oud-premier Renzi zijn ministers heeft teruggetrokken uit de coalitie met de Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD). Renzi is ontevreden over het economische beleid van de regering-Conte. Door het vertrek van zijn kleine partij Italia Viva heeft de zittende regering geen meerderheid meer.
In een ingelaste persconferentie zei Renzi dat een oplossing voor het zich voortslepende conflict niet voorhanden was. Hij hekelde onder meer de autoritaire stijl van politiek bedrijven door premier Conte.
Het rommelde al langer in de Italiaanse coalitie. Renzi, die zich in 2019 afscheidde van de PD, keerde zich tegen de coronaherstelplannen, omdat de regering geen gebruik wil maken van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM), een EU-noodfonds voor landen in nood. Ook vond de oud-premier dat er meer geld naar zorg, cultuur en infrastructuur moet gaan.
In een aanpassing van de plannen is op dat laatste punt toegegeven aan Renzi, maar de Vijfsterrenbeweging weigert miljarden uit het ESM te halen. De partij heeft principiële bezwaren tegen dat fonds, omdat die vreest dat Italië daardoor aan de leiband van Brussel moet lopen. Premier Conte steunt de partij daar in.
Macht van Conte
De twee ministers die namens Renzi's partij in de regering zitten, onthielden zich eerder al van de stemming over de miljardenuitgave. Dat leidde in Italiaanse media en onder politici tot speculaties over een val van het kabinet.
Lange tijd leken de regeringspartijen er toch uit te komen, zegt correspondent Mustafa Marghadi, maar het conflict bleef doorsluimeren. "De populaire premier Conte heeft veel macht naar zich toegetrokken en dat ergerde Renzi. Die leek met zijn opstelling macht bij de premier te willen weghalen, maar het lijkt erop dat Renzi zijn hand heeft overspeeld."
Tja, zelfs een pandemie mag natuurlijk geen belemmering zijn voor het fenomeen van de omvallende Italiaanse regeringquote:Op woensdag 13 januari 2021 22:24 schreef capricia het volgende:
[..]
https://amp.nos.nl/artike(...)pt-uit-coalitie.html
Er zijn nu vier opties:
1. herschikking door premier Conte
2. einde coalitie
3. nieuwe premier
4. nieuwe verkiezingen
Conte is inmiddels bij Mattarella op bezoek geweest.
Dit midden in een pandemie.
Door een partij die maar 3% van de stemmen heeft.
Op Twitter is de hashtag #italiamorta trending (de partij van Renzi heet ItaliaViva).
Voorlopig weet niemand het...
Inderdaad, eigenlijk zou er pas een topic moeten komen als een regering een termijn uit zitquote:Op woensdag 13 januari 2021 22:42 schreef Magister_Artium het volgende:
Een vallende regering is in Italië jaarlijkse folklore. Andere coalitie of vervroegde verkiezingen richting Lega.
Het bewijst in elk geval dat je de invloed van een regering ook niet moet overschatten.quote:Op woensdag 13 januari 2021 23:34 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Tja, zelfs een pandemie mag natuurlijk geen belemmering zijn voor het fenomeen van de omvallende Italiaanse regering
Volgens mij weet al decennia niemand hoe Italie geregeerd (moet) worden maar op de een of andere manier blijft het toch draaien. Het is waarlijk een raadsel
Salvini en nog extremer rechts staat op winst.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:24 schreef Hanca het volgende:
[..]
Inderdaad, eigenlijk zou er pas een topic moeten komen als een regering een termijn uit zit![]()
Maar goed, tot nu toe was de 5sterren beweging erg soepel: zowel met een echt heel rechtse partij als met een linkse partij een coalitie gemaakt. Met die soepelheid zal het wellicht wel weer lukken om weer een regering te maken, al weet ik niet hoe ze in de peilingen staan (misschien is opnieuw stemmen wel aantrekkelijker, veel regeringspartijen in Europa staan op winst deze crisis).
Nu is er ook een partijloze premier, dat doen ze daar wel vaker.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:18 schreef capricia het volgende:
Ook de financiële markt beweegt op de spanning:
[ twitter ]
Verkiezingen geven Salvini en Meloni winst. Premier Salvini...ik zit er niet op te wachten.
Ik vind Conte goed.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:25 schreef Hanca het volgende:
[..]
Nu is er ook een partijloze premier, dat doen ze daar wel vaker.
Hier en daar stort er soms een bruggetje in, de staatsschuld loopt wat problematisch maar verder loopt het op rolletjes.quote:Op woensdag 13 januari 2021 23:34 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Tja, zelfs een pandemie mag natuurlijk geen belemmering zijn voor het fenomeen van de omvallende Italiaanse regering
Volgens mij weet al decennia niemand hoe Italie geregeerd (moet) worden maar op de een of andere manier blijft het toch draaien. Het is waarlijk een raadsel
Wat een fascinerend gegeven is, natuurlijk.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:24 schreef Hanca het volgende:
[..]
Het bewijst in elk geval dat je de invloed van een regering ook niet moet overschatten.
Zelfs al had het fokforum in 1946 al bestaan, dan zou er nooit een topic over zijn geweest. Ik zie het al voor me: ‘moet Umberto II in ballingschap?’, ‘De lire gaat onderuit’, ‘die nieuwe Fiat Panda 45 rijdt geweldig!’.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:24 schreef Hanca het volgende:
[..]
Inderdaad, eigenlijk zou er pas een topic moeten komen als een regering een termijn uit zit![]()
Maar goed, tot nu toe was de 5sterren beweging erg soepel: zowel met een echt heel rechtse partij als met een linkse partij een coalitie gemaakt. Met die soepelheid zal het wellicht wel weer lukken om weer een regering te maken, al weet ik niet hoe ze in de peilingen staan (misschien is opnieuw stemmen wel aantrekkelijker, veel regeringspartijen in Europa staan op winst deze crisis).
M5S die eurofielen worden...hell has frozen overquote:Op donderdag 14 januari 2021 22:10 schreef capricia het volgende:
Nieuwe ontwikkelingen:
Conte gaat een 'vote of confidence' vragen. In de kamer (maandag) zal dat wel lukken. Maar in de Senaat (dinsdag) ligt het probleem van de Senatoren van Renzi's Italia Viva.
https://www.ansa.it/amp/s(...)tter_impression=true
Ondertussen zijn er geruchten dat een vijftal senatoren van Italia Viva toch voor Conte gaan stemmen (Italia Viva is een afsplitsing van de PD - soort PvdA).
Dus Conte called Renzi's bluff.
Maar ook als ie het haalt, wordt zijn regering als maar wankeler.
DiMaio (M5S- regeringspartij) is ondertussen een vlammend betoog begonnen over hoe geweldig de EU is..de beste man en zijn partij waren toch Eurosceptici?
https://m.facebook.com/LuigiDiMaio
In de Italiaanse politiek is niets wat het lijkt...![]()
Misschien valt het kabinet Rutte toch nog eerder dan dat van Conte.
Wordt vervolgt.
Een en al hallelujah over de EU;quote:Op donderdag 14 januari 2021 22:30 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
M5S die eurofielen worden...hell has frozen over
Zoals ik zei, de duivel gaat op schaatsen naar zijn werk morgenquote:Op donderdag 14 januari 2021 22:34 schreef capricia het volgende:
[..]
Een en al hallelujah over de EU;
https://m.facebook.com/st(...)48&__tn__=%2As%2As-R
Reactie van Conte:quote:BREEK: Premier Conte overleeft opnieuw een poging om zijn regering te laten vallen. Hij heeft 156 senatoren gevonden die zijn regering steunen. Dat is geen absolute meerderheid maar een werkbare minderheid. Erg instabiel om in pandemietijden te regeren, maar Conte durft het aan.
Hij trad nog geen 3 jaar geleden aan als onbekende professor zonder politieke ervaring. Maar Conte blijkt een zeer talentvolle overlever te zijn. Twee raspolitici daagden hem uit, Matteo Salvini en Matteo Renzi. En hij won van allebei. Dat is op zichzelf razendknap.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)erderheid-in-de-sen/quote:De partij van Renzi heeft bij de stemming dan wel niet voor de regering gestemd, maar zich onthouden en op die manier is de val van de regering dan toch vermeden. Renzi was zwaar onder vuur genomen door andere Italiaanse politici. Die vonden het niet kunnen een regering te doen kantelen terwijl mensen massaal ziek worden.
Een van die senatoren die Conte te hulp snelden, was de voormalige premier en EU-commissaris Mario Monte. Ook Liliana Segre, een 90-jarige vrouw die de holocaust overleefd heeft, steunt de regering.
Premier Conte wordt dan wel verzwakt omdat zijn regering nu bestaat bij de gratie van onafhankelijke parlementsleden, maar sommige analisten verwachten dat gematigde centrumpolitici op termijn zijn kamp zullen vervoegen, bij gebrek aan alternatief en uit vrees voor een chaos of nieuwe verkiezingen. Mogelijk zouden ook een aantal politici uit de partij van Renzi de kant van de premier kiezen.
Dank je! We lezen hier maar weinig nieuws uit die contreien. En het geeft niet als dit topic langzaam gaat. Ik vind het interessant om te volgen.quote:Op woensdag 20 januari 2021 10:12 schreef zakjapannertje het volgende:
[..]
https://www.vrt.be/vrtnws(...)erderheid-in-de-sen/
quote:Domani mattina alle 9 il Consiglio dei ministri. All'ordine del giorno le dimissioni del premier Conte.
https://www.rainews.it/dl(...)e8-7b8405c4f98b.html
Dat gebeurt in Italië geregeld. Er zijn nu wel ongeveer zeventig regeringen geweest in 75 jaar republiek, maar vervroegde verkiezingen hebben zelden plaatsgehad.quote:Op maandag 25 januari 2021 21:46 schreef Hanca het volgende:
Ja, op NOS nu inderdaad ook dat hij zijn ontslag aan gaat bieden waarschijnlijk, maar dat er (gelukkig) nog geen nieuwe verkiezingen komen.
Heeft die nog niet genoeg uit de Nederlandse pensioenpotten gestolen?quote:Op zondag 31 januari 2021 12:58 schreef capricia het volgende:
Er is indirect aan Draghi gevraagd of hij PM wil worden.
Ze gaan Draghi vragen als formateur en als mogelijke nieuwe MP. Die kent zijn weg in Brussel wel.quote:Op dinsdag 2 februari 2021 20:18 schreef Em31 het volgende:
Volgens mij moeten die plannen voor het Recovery Fund al bijna ingeleverd worden. EU zal hier ook niet zo blij van worden gok ik zo.
Belgie be like.quote:Op maandag 25 januari 2021 23:09 schreef Magister_Artium het volgende:
[..]
Dat gebeurt in Italië geregeld. Er zijn nu wel ongeveer zeventig regeringen geweest in 75 jaar republiek, maar vervroegde verkiezingen hebben zelden plaatsgehad.
In België hebben ze zelfs de verkiezingsdatum vastgezet met het Vlinderakkoord van 2011. Het Belgische parlement wordt gelijk met het Europees Parlement gekozen. Anders dan in Noorwegen zijn vervroegde verkiezingen nog wel mogelijk, maar zo’n tussentijds verkozen parlement zit dan tot de volgende Europese verkiezingen.quote:
https://nos.nl/artikel/23(...)j-italie-redden.htmlquote:Uit de formatiegesprekken blijkt dat Draghi een pro-Europese koers wil varen, en bereid is om aan Europese voorwaarden te voldoen om de Italiaanse economie te hervormen en concurrerender te maken voor toekomstige generaties.
Dat lijkt zelfs voor de ooit zo eurosceptische Lega-leider Matteo Salvini geen probleem. "We worden een van de protagonisten van Europa," zegt hij. Waarom Salvini zo snel draait is simpel. Zijn machtsbasis is het bedrijfsleven in Noord-Italië en die zien 209 miljard redenen om een regering met Draghi te steunen.
Slim wel, veel technocraten.quote:Op zaterdag 13 februari 2021 14:25 schreef capricia het volgende:
En Draghi is ingezworen.
Regering Draghi I.
[ twitter ]
https://www.nrc.nl/nieuws(...)op-te-nemen-a4041260quote:Vergeleken met het plan van het voorgaande kabinet besteedt Draghi veel meer aandacht aan de noodzaak van structurele hervormingen om de andere investeringen effectief te laten zijn. Hij heeft al wel politieke partijen van zich af moeten houden die van de grote hoop wat miljoenen voor eigen stokpaardjes wilden regelen. En hij heeft in het laatste contact met Brussel zijn reputatie in de strijd geworpen, samengevat als: „Ik garandeer dat het goed komt.” Als het hem lukt om met het Italiaanse plan, dat zes jaar beslaat, een begin van succes te boeken, maakt dat hem meteen weer een toonaangevende leider in Europa, dat zonder de Britten en met een vertrekkende Merkel nieuwe roergangers goed kan gebruiken.
quote:Op dinsdag 27 april 2021 19:33 schreef zakjapannertje het volgende:
[..]
https://www.nrc.nl/nieuws(...)op-te-nemen-a4041260
Italie had al een herstelplan nodig voor covid een probleem was, natuurlijk. Ik wens ze veel succes maar eerst zien en dan gelovenquote:Op dinsdag 27 april 2021 22:46 schreef capricia het volgende:
[..]
[ twitter ]
Dat zou heel goed zijn.![]()
Jammer trouwens dat NL nog geen herstelplan ingediend heeft.
Draghi zit er te kort om wezenlijk verschil te gaan maken, ben ik bang. Maar mss gaat ie voor president. Om Mattarella op te volgen. De volgend jaar (geloof ik).quote:Op dinsdag 27 april 2021 22:56 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Italie had al een herstelplan nodig voor covid een probleem was, natuurlijk. Ik wens ze veel succes maar eerst zien en dan geloven
Maar de President in Italie heeft weinig effectieve macht, dacht ik, dit is regeringsbeleid en als Draghi volgend jaar al weer weg is dan weet ik niet of zijn plan veel kans van slagen heeft. Hangt er ook vanaf wie de boel overneemt, natuurlijk.quote:Op dinsdag 27 april 2021 23:02 schreef capricia het volgende:
[..]
Draghi zit er te kort om wezenlijk verschil te gaan maken, ben ik bang. Maar mss gaat ie voor president. Om Mattarella op te volgen. De volgend jaar (geloof ik).
Daar vrezen veel mensen voor.quote:Op dinsdag 27 april 2021 23:03 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Maar de President in Italie heeft weinig effectieve macht, dacht ik, dit is regeringsbeleid en als Draghi volgend jaar al weer weg is dan weet ik niet of zijn plan veel kans van slagen heeft. Hangt er ook vanaf wie de boel overneemt, natuurlijk.
Helpt ook niet dat wij geen regering hebben, natuurlijk. Een demissionaire regering kan zo'n plan niet presenteren omdat dit een nogal politiek gevoelige zaak is waar een nieuwe coalitie over zal moeten beslissen. En ja...dat is een beetje een probleem momenteelquote:Op dinsdag 27 april 2021 23:09 schreef capricia het volgende:
[..]
Daar vrezen veel mensen voor.
Al heeft de president wel veel invloed op wie de PM wordt.
Ondertussen heeft NL (een zwaar getroffen land, dit meen ik serieus) nog geen enkel herstelplan ingediend.![]()
De vier grootste economieën van de EU presenteren morgen om 8 uur hun gezamenlijke plan tot herstel. De vijfde economie van de EU is nowhere to be found...clueless.
Sorry. Niet mee eens.quote:Op dinsdag 27 april 2021 23:11 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Helpt ook niet dat wij geen regering hebben, natuurlijk. Een demissionaire regering kan zo'n plan niet presenteren omdat dit een nogal politiek gevoelige zaak is waar een nieuwe coalitie over zal moeten beslissen. En ja...dat is een beetje een probleem momenteel
Oh, ik zeg niet dat je ongelijk hebt, ik constateer alleen dat wat ik aanvoerde het excuus zal zijn waarom er geen plan is.quote:Op dinsdag 27 april 2021 23:17 schreef capricia het volgende:
[..]
Sorry. Niet mee eens.
Deze deadline staat al meer dan een jaar. Er was dus tijd genoeg om met een volledige regering een plan te bedenken. Zoiets hoeft niet vijf voor twaalf bedenkt te worden.
Jij weet ook wel wat er speelt: hervormingen van de hypotheekrenteaftrek.. dat gaat een VVD dus nooit voor de verkiezingen ter sprake brengen.![]()
(Lekker klagen over al het geld wat naar de EU verdwijnt, verder. Dat scoort beter. )
Eigenlijk is mijn grootste klacht dat over dit soort EU zaken niet gerapporteerd wordt door journalisten. Het komt niet echt in het nieuws. Helaas.
Dat herstelplan heeft mede als doel om de staatsschuld weer in proporties te brengen. Nederland heeft eind 2021 een staatsschuld van max 61%, er is dus geen herstelplan nodig. Die ene procent heb je geen plan voor nodig.quote:Op dinsdag 27 april 2021 23:09 schreef capricia het volgende:
[..]
Ondertussen heeft NL (een zwaar getroffen land, dit meen ik serieus) nog geen enkel herstelplan ingediend.![]()
De vier grootste economieën van de EU presenteren morgen om 8 uur hun gezamenlijke plan tot herstel. De vijfde economie van de EU is nowhere to be found...clueless.
volgens Sander van Hoorn in het 8 Uur-Journaal van gisteren is Nederland bang dat ze van hun gekoesterde hypotheekrenteaftrek af moeten als ze coronasteun van de EU aanvaarden.quote:Op dinsdag 27 april 2021 23:09 schreef capricia het volgende:
[..]
Daar vrezen veel mensen voor.
Al heeft de president wel veel invloed op wie de PM wordt.
Ondertussen heeft NL (een zwaar getroffen land, dit meen ik serieus) nog geen enkel herstelplan ingediend.![]()
De vier grootste economieën van de EU presenteren morgen om 8 uur hun gezamenlijke plan tot herstel. De vijfde economie van de EU is nowhere to be found...clueless.
Het is terecht niet aan een demissionair kabinet om te beslissen dat de HRA wordt afgeschaft. Sowieso heeft het afschaffen van de HRA enorme gevolgen voor de helft van alle huishoudens in Nederland. En voor de huizenmarkt. De 5 miljard die Nederland kan krijgen uit dit fonds zijn dan totaal irrelevant, als je de HRA wil afschaffen moet je dat om politieke redenen doen, niet omdat je een zeer klein eenmalig bedragje kunt krijgen.quote:Op zaterdag 1 mei 2021 12:44 schreef zakjapannertje het volgende:
[..]
volgens Sander van Hoorn in het 8 Uur-Journaal van gisteren is Nederland bang dat ze van hun gekoesterde hypotheekrenteaftrek af moeten als ze coronasteun van de EU aanvaarden.
FdI (Giorgia Meloni) is een soort Forum voor Democratie. Die is echt heel naar, idd.quote:Op woensdag 20 juli 2022 20:39 schreef Hanca het volgende:
Uit wat ik hier zie stort Lega in en winnen FdI en PD. FfI lijkt me niks, maar als PD groter wordt zou het nog best redelijk uit komen:
https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/italy/
[ afbeelding ]
Letta, dacht ik... maar die partij wisselt nog vaker van leider dan Italië van premier (hoeveel oud-premiers zullen daar nog leven, een stuk of 50?).quote:Op woensdag 20 juli 2022 21:05 schreef capricia het volgende:
[..]
FdI (Giorgia Meloni) is een soort Forum voor Democratie. Die is echt heel naar, idd.
PD (democratische partij) is een beetje onze PvdA. Maar dan met oud premiers. Oud premier Renzi komt er vandaan (maar richtte onlangs zijn eigen afsplitsing op).
Wie is de 'lijsttrekker' nu dan eigenlijk, van de PD, is dat oud premier Paolo Gentiloni of oud premier Letta?
Moet me even inlezen in zijn achtergrond en gedachten. Ken hem niet zo goed.quote:Op woensdag 20 juli 2022 21:23 schreef Hanca het volgende:
[..]
Letta, dacht ik... maar die partij wisselt nog vaker van leider dan Italië van premier (hoeveel oud-premiers zullen daar nog leven, een stuk of 50?).
Werkt Italiaanse politiek niet met bloksysteem? Want dan hebben FdI, Lega en Berlusconi samen een meerderheid. Of is dat blok uit elkaar gevallen?quote:Op woensdag 20 juli 2022 20:39 schreef Hanca het volgende:
Uit wat ik hier zie stort Lega in en winnen FdI en PD. FfI lijkt me niks, maar als PD groter wordt zou het nog best redelijk uit komen:
https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/italy/
[ afbeelding ]
Een deel van dat blok is natuurlijk gaan regeren met Draghi. En FdI is ook echt wel de uiterste flank van dat blok, anti-europa en vaak zelfs neo-fascistisch genoemd. Ik betwijfel of partijen als Lega en Forza Italia daar echt in mee zullen gaan. Forza Italia is bijvoorbeeld echt pro-EU.quote:Op donderdag 21 juli 2022 11:26 schreef L3gend het volgende:
[..]
Werkt Italiaanse politiek niet met bloksysteem? Want dan hebben FdI, Lega en Berlusconi samen een meerderheid. Of is dat blok uit elkaar gevallen?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.https://www.volkskrant.nl(...)-peilingen~bdbdbb69/Definitely not CIA
Dat is toch wel echt extreem rechts. Ze komt uit de fascistische jeugdbeweging met een directe link naar Mussolini.quote:Op donderdag 21 juli 2022 22:15 schreef crystal_meth het volgende:
Giorgia Meloni wordt dus de volgende premier van Italië, tenzij de poll cijfers in de volgende twee maanden drastisch veranderen.
Bah, weer zo'n Europese hoer van Poetin.quote:Op vrijdag 22 juli 2022 00:03 schreef capricia het volgende:
Journalist van La Stampa:
[ twitter ]
"Draghi vertrekkend
Kremin-operatie succesvol"
Dit is wel een beetje het gevoel. Zeker nu er opeens meer gas vloeit.
[ twitter ]
Niet wat betreft eigen koningshuis. Die hebben ze in Italië wel weggestemd na de Tweede Wereldoorlog.quote:Op donderdag 21 juli 2022 23:20 schreef tjoptjop het volgende:
Italië is wel een beetje het België van Zuid-Europa niet?
ja dat vergelijk kan je wel maken. Ook in Italie zijn er nog huizen waar je naar buiten moet om te poepen net zoals in Belgie, ook daar zijn er 2 gebieden, 1 gebied dat economische beter draait en het andere gebied dat nog in de middeleeuwen is qua economie. Ook in belgie heb je een bestuurder (koning) die wel van wat vrouwtjes houdt net zoals de oud president van italie.quote:Op donderdag 21 juli 2022 23:20 schreef tjoptjop het volgende:
Italië is wel een beetje het België van Zuid-Europa niet?
Hier mag in NL ook wel een keer een echt referendum over komen in plaats van “peilingen”.quote:Op zondag 24 juli 2022 09:26 schreef zakjapannertje het volgende:
[..]
Niet wat betreft eigen koningshuis. Die hebben ze in Italië wel weggestemd na de Tweede Wereldoorlog.
[ afbeelding ]
https://nl.m.wikipedia.or(...)aanse_monarchie_1946
Die vraag wordt elk jaar gepeild. Tot de coronacrisis was altijd ruim meer dan 70% voor behouden van het koningshuis, meestal boven de 75%. Dan heeft een duur referendum houden weinig zin (nog los van het feit dat het referendum geen wettelijke grond heeft). Nu is dat percentage wel gezakt naar onder de 60% in de peilingen, dacht ik. Dan komt de vraag wel meer in beeld.quote:Op zondag 25 september 2022 12:55 schreef NM07 het volgende:
[..]
Hier mag in NL ook wel een keer een echt referendum over komen in plaats van “peilingen”.
Ik ben niet per se republiekein maar leg de vraag een keer bij de bevolking zou ik zeggen.
Een peiling vind ik toch niet zo betrouwbaar, leg de vraag maar een keer in een officieel bindend referendum voor. Gaat meer om het principe, dat ook de monarchie democratisch gelegitimeerd is ja of nee. De bevolking is nooit (bindend) gevraagd, en peilingen zijn ook maar steekproeven en geen wetgeving.quote:Op zondag 25 september 2022 13:17 schreef Hanca het volgende:
[..]
Die vraag wordt elk jaar gepeild. Tot de coronacrisis was altijd ruim meer dan 70% voor behouden van het koningshuis, meestal boven de 75%. Dan heeft een duur referendum houden weinig zin (nog los van het feit dat het referendum geen wettelijke grond heeft). Nu is dat percentage wel gezakt naar onder de 60% in de peilingen, dacht ik. Dan komt de vraag wel meer in beeld.
Een referendum houden waarvan de uitslag vooraf vast staat is alleen maar geld weggooien.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |