abonnement Unibet Coolblue
pi_195881473
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!

De regels:
- Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past
- Het maakt niet uit welk recept je gebruikt.

In de week van 2 november - 8 november koken we 1 of meerdere gerechten in de categorie Polen.



IJsbeerburgers en pinguīnrisotto - nee, niet die Polen, maar dat andere! ;)

Knusjes ingeklemd tussen Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraīne de Oostzee en de Russische exclave Kaliningrad ligt Polen daar te liggen en awesome te wezen. Wellicht denk je bij Polen aan brutalistische flatgebouwen onder een donkergrijze lucht of aan loeigoedkoop stappen in Warschau, of misschien aan de nogal roerige historie van de natie Polska, maar hier bij CUL denken we aan al het verrukkelijks dat er vandaan komt. Een kleine greep uit de cuisine:

Niet lullen maar vullen!
Wie 'Polen' zegt, zegt 'kolen', koolbladeren worden er gevuld met allerlei lekkers en gaargestoomd: gołąbki! Vullen kunnen ze er sowieso als de beste: de pierogi (dumplings) zijn legendarisch Pools voer en mocht je in deze kouwe maanden wel een carbfest kunnen gebruiken dan gaat er weinig boven deegpakketjes met aardappelvulling. Ook de pączki, Poolse donuts, worden gevuld met allerhande zoetigheid in de room- en jamhoek (pruimenjam en jam van wilde roos het meest traditoneel wezend). Jum!

Worsten, prakjes en soep
Als we het over de Poolse keuken hebben kunnen we de worsten (kielbasa) ook niet ongenoemd laten: het land kent een rijk en gevarieerd worstaanbod, van pittige dunne droge (kabanossi) tot zachte dikke rookworst (krakowska) :9 Een aanrader voor het avondeten is bigos, een robuuste jachtschotel, geserveerd in een uitgehold brood. Bietensoep is ook altijd een goeie optie als het guur is buiten. Ik vind zelf de soep żurek wel fascinerend, wat je maakt met vlees en zuurdesem van rogge. Geinig!

Al met al, genoeg lekkers om deze week uit te kiezen! *O*



Verdere verdieping in de Poolse keuken is te vinden bij gespecialiseerde foodblogs zoals:
https://www.polishyourkitchen.com/
https://polishhousewife.com/
En een schat aan inspiratie via Foodgawker: https://foodgawker.com/?s=Polish&s_exclude=%22in+polish%22

Een Poolse winkel noem je trouwens een sklep en de meeste grote steden in Nederland hebben er wel minstens eentje. Pandemie indachtig is er gelukkig ook de mogelijkheid om vanuit je luie stoel wat Poolse ingredienten te bestellen, bijvoorbeeld bij https://www.patelnia.nl/ of https://poolse-smaken.nl/

Allemaal veel kook- en bakplezier! Smacznego!

[ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 27-10-2020 12:09:28 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_195882961
Ik overweeg Bigos. En pierogi. :7
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195883192
quote:
2s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 12:51 schreef Lonaa het volgende:
Ik overweeg Bigos. En pierogi. :7
Bigos is klaar en staat in de vriezer. Even geproefd en lekker! Volgende week eten.
We have far more in common than that which devides us..
pi_195883419
Hier moet ik toch eigenlijk aan mee doen....
Hopelijk volgende week weer meer tijd
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 27 oktober 2020 @ 13:18:44 #5
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_195883464
Iets met varken zou wel passen :+
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_195883733
Ik heb de boodschappen voor pierogi al op mijn lijstje. Maar verder kon ik eigenlijk niets vega's vinden. :') Al heb ik een poosje terug vega Krokiety gemaakt. Dat was lekker, maar geen zin in nog een keer. :D

pi_195883987
Geweldige openingspost, minilot _O-
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_195884100
Ik heb mijn Poolse kookboek er al bij gepakt. Ik blijf me verbazen hoe veel verschillende gerechten die polen kunnen maken met aardappel, deeg, kool en paddenstoelen. De keren dat we in Polen waren hebben we ons optimaal vermaakt met de lokale keuken. Pierogi en zurek zijn mijn favorieten maaltijden maar er is ook niets mis met een goede bigos.

Ik heb op de shortlist: stoof van kool en champignon, bigos, zurek in brood, appelbeignets, aardappelen met karnemelk en dille, komijnsoep en grutten.
Spoilers!
pi_195884117
Alle winkels heten daar trouwens sklep. Je hebt een autosklep, een bankensklep, een vleessklep, een Mariabeeldjessklep, etc.
Spoilers!
pi_195884163
En voor de drankliefhebbers onder ons, de Polen hebben hun eigen versie van tequila: een shot wodka met een hap augurk. Dat is nog lekker ook.
Spoilers!
pi_195884175
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 13:56 schreef Lucky_Strike het volgende:
En voor de drankliefhebbers onder ons, de Polen hebben hun eigen versie van tequila: een shot wodka met een hap augurk. Dat is nog lekker ook.
:o
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195884371
Even teruggezocht, want ik wist dat ik ooit wel eens pierogi gemaakt had, maar dat blijkt dus al zeven jaar geleden :D

Met rodekool/aardappel/appel/ui/dille-vulling:



Hoogste tijd voor een hernieuwde kennismaking :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_195884395
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 13:54 schreef Lucky_Strike het volgende:
Alle winkels heten daar trouwens sklep. Je hebt een autosklep, een bankensklep, een vleessklep, een Mariabeeldjessklep, etc.
Dat is ook zo ja :Y LOL @ Mariabeeldjessklep O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_195884425
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 13:33 schreef Myraela het volgende:
Ik heb de boodschappen voor pierogi al op mijn lijstje. Maar verder kon ik eigenlijk niets vega's vinden. :') Al heb ik een poosje terug vega Krokiety gemaakt. Dat was lekker, maar geen zin in nog een keer. :D

[ afbeelding ]
Ooh :9 Recept?
Let me see you stripped down to the bone
pi_195884615
Het Krokiety recept van @Myraela uitgedraaid voor het boodschappenlijstje
We have far more in common than that which devides us..
pi_195884802
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 14:14 schreef minilot het volgende:
Ooh :9 Recept?
Ik heb het zelf zo gedaan: https://www.seasonwithlove.nl/vega-poolse-krokiety/
Maar ik denk dat jij de vulling wel wat spannender weet te maken.
pi_195887905
Ik kan me -behalve worst en een heel geserveerde bloemkool (oja, en een zak melk)- weinig herinneren van Polen qua eten. Ik zal eens gaan zoeken of er iets bij zit wat ik wil maken.
  dinsdag 27 oktober 2020 @ 18:19:28 #18
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_195888809
Heeft iemand hier nog een bazenrecept voor pierogi met vlees? :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_195979408
Ik moet echt nog even zin maken. :@ Pierogi bij de Pool spermarkt kopen is valsspelen zeker?
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195979438
quote:
2s.gif Op zondag 1 november 2020 13:30 schreef Lonaa het volgende:
Ik moet echt nog even zin maken. :@ Pierogi bij de Pool spermarkt kopen is valsspelen zeker?
Ja :{w

Ik heb er juist helemaal zin in. Als het goed is ga ik woensdag zurek maken :9~
Spoilers!
pi_195979466
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 18:19 schreef Molo het volgende:
Heeft iemand hier nog een bazenrecept voor pierogi met vlees? :9
Ik heb ze nog steeds niet gemaakt maar ik heb via @realAIVD dit recept al jaren op de culinaire to do-lijst staan: https://hostthetoast.com/(...)-and-potato-pierogi/
Spoilers!
pi_195979478
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 13:32 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja :{w

Ik heb er juist helemaal zin in. Als het goed is ga ik woensdag zurek maken :9~
Oke ;(
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195979498
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 13:33 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik heb ze nog steeds niet gemaakt maar ik heb via @:RealAIVD dit recept al jaren op de culinaire to do-lijst staan: https://hostthetoast.com/(...)-and-potato-pierogi/
Oh god. Dit wil ik. Dit moet ik.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195979519
Zo, net maar even naar Rotterdam afgereisd voor:


Onder meer diverse worsten en Poolse zuurkool gekocht, morgen beginnen aan de bigos, dan kan -ie nog een paar dagen rijpen en dan vrijdag opeten *O*
Let me see you stripped down to the bone
pi_195979532
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 13:36 schreef minilot het volgende:
Zo, net maar even naar Rotterdam afgereisd voor:
[ afbeelding ]

Onder meer diverse worsten en Poolse zuurkool gekocht, morgen beginnen aan de bigos, dan kan -ie nog een paar dagen rijpen en dan vrijdag opeten *O*
Welk recept ga je gebruiken? :)
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195979554
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 13:32 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja :{w

Ik heb er juist helemaal zin in. Als het goed is ga ik woensdag zurek maken :9~
Ha, leuk! Ik eet het volgend weekend pas want ik ben vergeten roggemeel te kopen dus dat doe ik morgen alsnog en het moet natuurlijk wel een paar dagen pruttelen en borrelen :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_195979583
quote:
2s.gif Op zondag 1 november 2020 13:37 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Welk recept ga je gebruiken? :)
Die van Serious Eats denk ik, ben nu even onderweg dus geen linkje paraat -x-
Let me see you stripped down to the bone
pi_195980938
Edit, ik doe die van @Lonaa! Thanks babe! :*

[ Bericht 37% gewijzigd door minilot op 01-11-2020 14:31:12 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_195981132
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195982130
quote:
Ik heb toevallig vandaag precies de twee in het recept genoemde kielbasas gekocht, dus deze moet het maar worden ook! :D Heb alleen geen gerookte gedroogde pruimen dus dat worden gewone gedroogde pruimen die ik misschien wel en misschien niet zelf ga roken.
Vlees wordt (behalve het spek en de worst dus) denk ik een mix van hert, wild zwijn en misschien konijnenbout. Jeuj voor het feestdagenassortiment van de Lidl, zien we maar zeggen :7
Let me see you stripped down to the bone
pi_195983080
Plan: Poolse kippensoep
Met restant kippenvlees pierogi maken

Karpatka of appeltaart?
pi_195983929
quote:
Fijn recept zeg. Ik doe ook zoiets denk ik. Ik knal de gedroogde pruimen sowieso straks wel op de barbecue, die gaat toch aan.
Spoilers!
pi_195984141
Omdat de Poolse week toch nog niet begonnen is, vanavond valsspelen met een pot :+



Eens zien hoe zich dat zal verhouden tot zelf versgemaakt later deze week :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_195984178
quote:
1s.gif Op zondag 1 november 2020 14:55 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik heb toevallig vandaag precies de twee in het recept genoemde kielbasas gekocht, dus deze moet het maar worden ook! :D Heb alleen geen gerookte gedroogde pruimen dus dat worden gewone gedroogde pruimen die ik misschien wel en misschien niet zelf ga roken.
Vlees wordt (behalve het spek en de worst dus) denk ik een mix van hert, wild zwijn en misschien konijnenbout. Jeuj voor het feestdagenassortiment van de Lidl, zien we maar zeggen :7
Oh wauwie. :D De boodschappenronde was verschrikkelijk en alles was op dus nog even tripje Lidl zie ik echt niet zitten atm. :X

Ik vond de ene kielbasa wel terwijl ik passief agressief werd aangesproken door de Poolse mevrouw achter de toonbank die geen Nederlands kon, en de andere niet dus ik wees een willekeurige andere aan. :')

Verder heb ik spek en varkensnek en een runderlap.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195984198
quote:
1s.gif Op zondag 1 november 2020 16:16 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Fijn recept zeg. Ik doe ook zoiets denk ik. Ik knal de gedroogde pruimen sowieso straks wel op de barbecue, die gaat toch aan.
Oh slim! Hier worden het gewone gedroogde pruimen denk ik.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195984336
Ik overweeg wel zurek te maken. Van de week kocht ik roggemeel omdat ik zuurdesembrood wilde maken dus tja, eigenlijk kan ik het dan nu niet niet-doen, toch?
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195984622
Net een savooiekool gekocht, dus nu ook koolrolletjes op de planning!
pi_195986163
Nou, als kant-en-klare bigos uit een grote pot voor maar ¤2,99 al zo verrekte smakelijk is dan wordt het einde van de week wel een feestje! :D O+ :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_195987192
Het ruikt hier al best wel lekker :9 #bigos
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195987490
quote:
2s.gif Op zondag 1 november 2020 18:40 schreef Lonaa het volgende:
Het ruikt hier al best wel lekker :9 #bigos
Jaloersch! Ik kan het morgen pas maken, grmbl..
Let me see you stripped down to the bone
pi_195987615
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 18:53 schreef minilot het volgende:

[..]

Jaloersch! Ik kan het morgen pas maken, grmbl..
Tot nu toe ruikt het naar stamppot zuurkool met rookworst en wat extra specerijen :D

Zo smaakt het niet, toch?
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195987711
quote:
2s.gif Op zondag 1 november 2020 19:00 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Tot nu toe ruikt het naar stamppot zuurkool met rookworst en wat extra specerijen :D

Zo smaakt het niet, toch?
Niet helemaal wel maar ook niet helemaal niet, zeg maar. Van die rokerige worst + zuurkool geven toch wel die overbekende associatie natuurlijk, maar het ontbreken van het aardappelelement maakt toch wel dat je het gevoel hebt iets compleet anders te eten :) Dit op basis van de cheapass potbigos van daarnet dan hč, verder heb ik het tot dusver nooit gegeten :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_195987736
Bigostopic intussen O+
@Kaatje1 vertel eens meer over jouwes in je vriezer! *O*
Let me see you stripped down to the bone
pi_195987766
quote:
1s.gif Op zondag 1 november 2020 15:33 schreef Yinny het volgende:
Karpatka of appeltaart?
De eerste natuurlijk! Roomvulling altijd +1000! O+ :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_195987895
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 19:06 schreef minilot het volgende:
Bigostopic intussen O+
@:Kaatje1 vertel eens meer over jouwes in je vriezer! *O*
Ik heb geen idee meer waar ik het recept vandaan heb, ligt nu weer in een grote stapel prints. Best kans dat die van AH is. Ik heb het wel gehalveerd en en nog 3 porties van gemaakt. Morgen maar 1 portie ontdooien, en ik neem de andere 2 even mee naar vrienden die met corona op bed liggen en nul kookpuf hebben, dit kan volgens mij zo in de magnetron.
We have far more in common than that which devides us..
pi_195997255
Ik heb stiekem gisteren al Pools gekookt en gegeten. Ik maakte deze pierogi met aardappel, gekarameliseerde ui en witte kaas. Voor m'n vriend ook wat truffel olie.

Het was okay. Ik vind pierogi altijd lekker, maar het is wat vlak en eentonig zo.

pi_195997334
quote:
2s.gif Op zondag 1 november 2020 19:00 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Tot nu toe ruikt het naar stamppot zuurkool met rookworst en wat extra specerijen :D

Zo smaakt het niet, toch?
Het heeft wel een meer gelaagde smaak uiteindelijk. Het hangt er ook wel van af welk vlees er verder nog in gaat en hoe lang je het laat pruttelen enzo.

De gerookte pruimen ruiken heerlijk trouwens. Ik was zelf nooit op het idee gekomen. Leuk :)
Brainwave. Ik heb nog wat hertenstoofvlees liggen. Dat kan er ook door. Ik hoop dat ik me goed genoeg voel om bigos te maken. Ik wil voorrang geven aan zurek maar als het lukt, komt er zeker bigos op tafel.
Spoilers!
pi_195998754
Misschien toch maar even snel langs de Lidl dan, voor extra vlees. Ik overdenk dit even. :D
Sterkheidsbaas van alles.
  maandag 2 november 2020 @ 13:46:39 #49
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_196000245
quote:
2s.gif Op maandag 2 november 2020 12:19 schreef Lonaa het volgende:
Misschien toch maar even snel langs de Lidl dan, voor extra vlees. Ik overdenk dit even. :D
Extra vlees, beste vlees

Nu zin in vlees :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_196000257
quote:
1s.gif Op maandag 2 november 2020 13:46 schreef Molo het volgende:

[..]

Extra vlees, beste vlees

Nu zin in vlees :')
Ik zit beef jerky te eten. :7
Sterkheidsbaas van alles.
  maandag 2 november 2020 @ 13:57:40 #51
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_196000393
quote:
2s.gif Op maandag 2 november 2020 13:47 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ik zit beef jerky te eten. :7
Koffie hier... En ik heb trek :')
Zo maar even wat fuet scoren ofzo, wilde wat warms maken voor lunch maar niet gelukt tot nu toe :')

Wursttttt
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_196008055
Door een foutje in de planning had ik de Bigos vorige week al gemaakt. Toen wel ingevroren om nu pas te eten.
Het was een redelijk simpel recept, geloof van AH. Ik vond het best lekker maar had tijdens het koken al m'n bedenking bij het meestoven van de plakjes rookworst.
De volgende keer (jazeker) ga ik een ander recept zoeken, en vooral een vervanging van de rookworst.
Ik had het recept gehalveerd (en in 3 porties ingevroren) en wilde er aardappel puree bij doen. Maar zowel de puree als 2 bakjes heb ik vanmiddag naar vrienden met corona gebracht zodat zij makkelijk kunnen eten. Vandaar het brood erbij.








We have far more in common than that which devides us..
pi_196008114
@Kaatje waarom geen rookworst meer? Wat waren je bedenkingen? En ik zie verse champignons, vond je die nog terug in het eindproduct?
Sterkheidsbaas van alles.
pi_196008219
quote:
2s.gif Op maandag 2 november 2020 20:31 schreef Lonaa het volgende:
@:Kaatje waarom geen rookworst meer? Wat waren je bedenkingen? En ik zie verse champignons, vond je die nog terug in het eindproduct?
De champignons waren "snotterig" geworden, volgende keer geen plakjes. En geen "gewone" rookworst, maar misschien een grove, en vooral niet mee laten sudderen. Dan gaat de smaak op in het eten en proef je de rookworst ook niet. In de erwtensoep doe ik de rookworst ook altijd pas nadat het klaar is erbij.
We have far more in common than that which devides us..
pi_196008578
@minilot, sorry, de appeltaart kreeg thuis meer stemmen

Szarlotka

Begonnen met deeg, appelcompote en eiwitschuim
Als je dit dan combineert en 50 minuten in de oven doet, is dit het resultaat

Was een lekker toetje!
pi_196017767
Volgend gerecht staat ook al op het vuur: Rosķł van kip, later komt er ook nog kluski in...
pi_196024467
Ik maakte een Poolse AGV uit mijn Poolse kookboek: zuurkool met champignons, met aardappels en worst.

Gedroogde paddenstoelen en champignons, gestoofd in zuurkool met paddenstoelvocht, met een bloempapje van zuurkool vocht. Daarbij gekookte aardappels met dille, boter en zoute karnemelk. En dus worst, niet Pools maar wel van Brandt en Levie.

Simpel maar lekker. De aardappels had ik op deze manier al regelmatig op in Polen en ze zijn zo ontzettend lekker.





[ Bericht 2% gewijzigd door Lucky_Strike op 03-11-2020 17:20:32 ]
Spoilers!
pi_196025283
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 november 2020 16:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik maakte een Poolse AGV uit mijn Poolse kookboek: zuurkool met champignons, met aardappels en worst.

Gedroogde paddenstoelen en champignons, gestoofd in zuurkool met paddenstoelvocht, met een bloempapje van zuurkool vocht. Daarbij gekookte aardappels met dille, boter en zoute karnemelk. En dus worst, niet Pools maar wel van Brandt en Levie.

Simpel maar lekker. De aardappels had ik op deze manier al regelmatig op in Polen en ze zijn zo ontzettend lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Klinkt goed! Helaas hier een vriend die niet van zuurkool houdt en karnemelk wordt hier niet gedronken
pi_196025433
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 november 2020 17:22 schreef Yinny het volgende:

[..]

Klinkt goed! Helaas hier een vriend die niet van zuurkool houdt en karnemelk wordt hier niet gedronken
Je moet wel ernstig van zuurkool houden bij de Poolse keuken.

Ik heb een halve liter karnemelk gekocht. Een deel door appelbeignets, een deel hier door. Dan is het weer op. Ik vind het erg lekker maar ik heb een lactoseprobleempje dus ik heb het verder ook niet in huis.
Spoilers!
pi_196027178
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 november 2020 16:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik maakte een Poolse AGV uit mijn Poolse kookboek: zuurkool met champignons, met aardappels en worst.

Gedroogde paddenstoelen en champignons, gestoofd in zuurkool met paddenstoelvocht, met een bloempapje van zuurkool vocht. Daarbij gekookte aardappels met dille, boter en zoute karnemelk. En dus worst, niet Pools maar wel van Brandt en Levie.

Simpel maar lekker. De aardappels had ik op deze manier al regelmatig op in Polen en ze zijn zo ontzettend lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dit lijkt me fantastisch. Alleen geen idee hoe ik aan Brandt en Levie worsten kom -O-
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 3 november 2020 @ 19:29:36 #61
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_196028643
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 november 2020 18:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Dit lijkt me fantastisch. Alleen geen idee hoe ik aan Brandt en Levie worsten kom -O-
Die zijn hier te koop bij de Marqt hebben jullie die daar?
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_196028667
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 november 2020 19:29 schreef Barreltje het volgende:

Die zijn hier te koop bij de Marqt hebben jullie die daar?
Welnee :+ (Amsterdam is de dichtstbijzijnde haha)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 3 november 2020 @ 19:34:27 #63
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_196028839
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 november 2020 19:30 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Welnee :+ (Amsterdam is de dichtstbijzijnde haha)
Oh. -O- en online?
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_196028892
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 november 2020 19:34 schreef Barreltje het volgende:

Oh. -O- en online?
Dat is wel een idee :Y
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_196030631
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 november 2020 19:35 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Dat is wel een idee :Y
Crisp verkoopt ze.
Spoilers!
pi_196033067
Tadaaaa!

Ik vind de meeste sufgekookte groentes niet lekker, dus ik had de soep gezeefd en daarna verse groentes toegevoegd: savooiekool, knolselderij, wortel, prei. De pastinaak had ik heel meegetrokken, die mocht in blokjes terug in de soep. Geen peterselie in de vriezer, maar wel dille
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het werd zo een echte maaltijdsoep, ik weet niet of dat de bedoeling was, maar in ieder geval genoeg groentes.
pi_196033239
Kluski! Dat klinkt tof.

Weet niet of ik er deze week nog tijd voor heb, maar daar ga ik eens een vega variant op proberen.
pi_196043559
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 november 2020 22:00 schreef Myraela het volgende:
Kluski! Dat klinkt tof.

Weet niet of ik er deze week nog tijd voor heb, maar daar ga ik eens een vega variant op proberen.
Ik heb dit recept gebruikt:
https://www.dishcover.be/kluski-zoals-babcia-ze-maakte/
Ze geeft aan dat je na het koken ook kan opbakken in boter en bestrooien met suiker. Een snelle vega versie
pi_196045875
Thanks! Ik ga voor champignonsaus.
pi_196055892
Het ziet er niet uit, maar ik vond het eigenlijk wel een erg lekker en makkelijk zo. :D Ik vond het wel typisch Polen, erg beige en machtig, maar wel een lekker bordje comfort food.

Ik had overigens wel veel te veel. En er kwamen nog courgette en vega chicken tenders naast.

pi_196056137
quote:
0s.gif Op woensdag 4 november 2020 17:45 schreef Myraela het volgende:
Het ziet er niet uit, maar ik vond het eigenlijk wel een erg lekker en makkelijk zo. :D Ik vond het wel typisch Polen, erg beige en machtig, maar wel een lekker bordje comfort food.

Ik had overigens wel veel te veel. En er kwamen nog courgette en vega chicken tenders naast.

[ afbeelding ]
Ik zou dit eten :9
Beige is wel een goede omschrijving voor Pools voer.

Hier staat de bigos voor morgen op. Dat wordt best een succes denk ik. Het ruikt lekker hier maar dat komt ook omdat ik brood aan het bakken ben voor de zurek die we straks eten.
Spoilers!
  woensdag 4 november 2020 @ 19:15:51 #72
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_196057737
Beige dumplings kool en gebakken varkensvlees. Als ik niet al zo'n episch avondmaal op had net zou ik er een moord voor doen

Ik ga die kluski ook eens maken ^O^
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_196058429
quote:
0s.gif Op woensdag 4 november 2020 17:45 schreef Myraela het volgende:
Het ziet er niet uit, maar ik vond het eigenlijk wel een erg lekker en makkelijk zo. :D Ik vond het wel typisch Polen, erg beige en machtig, maar wel een lekker bordje comfort food.

Ik had overigens wel veel te veel. En er kwamen nog courgette en vega chicken tenders naast.

[ afbeelding ]
Champignons en pasta, kan nooit slecht zijn
pi_196059685
quote:
0s.gif Op woensdag 4 november 2020 17:45 schreef Myraela het volgende:
Het ziet er niet uit, maar ik vond het eigenlijk wel een erg lekker en makkelijk zo. :D Ik vond het wel typisch Polen, erg beige en machtig, maar wel een lekker bordje comfort food.

Ik had overigens wel veel te veel. En er kwamen nog courgette en vega chicken tenders naast.

[ afbeelding ]
Hoe bedoel je ziet er niet uit. Ziet er juist onwijs lekker uit! Echt comfortfood idd O+
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_196079154
Waar blijven de bigos en zurek foto's?

Ik heb vandaag deze gemaakt: https://www.thespruceeats(...)cipe-golabki-1136771

Beginnen met koolbladeren

En ui bakken, rijst koken

Dan mag het vullen gaan beginnen

Een schaal vol

Na een uur zijn ze wel een beetje bruin

Dan maar eens proeven, opgediend met zure room, puree en appelmoes

De andere rolletjes waren echt beter gevuld, het was lekker. Ik zal het echter niet snel weer maken. Het was namelijk veel werk voor wat ik wel oké vond smaken.

Na aanleiding van jullie enthousiaste bigos verhalen staat er hier een vegetarische bigos te pruttelen.
pi_196099187
Hier zijn de zurek-foto's *O*

Ik heb qua recept een beetje van diverse recepten gebruikt:
500ml water
200g roggemeel

1 liter water
Soepgroenten
1/2 Kippenbouillonblokje
100ml room
2el bloem/maizena
100g Spekjes
Een halve rookworst

Afgelopen zaterdag heb ik het water en het meel gemengd.


Toen was het een paar dagen wachten tot het interessant ging ruiken. Dinsdag was het goed, toen heb ik het in de koelkast gezet tot ik het woensdag ging gebruiken.



Eerst bakte ik brood uit de pan (pan in de oven). 1/3 roggemeel, 2/3 witte bloem. Het wilde natuurlijk weer niet rijzen. Maar toch kwamen er erg lekkere en Pools smakende broodjes uit.




Ik maakte een bouillon en lief deze iets inkoken. Daarna roerde ik met een garde 2 cups van het roggeprutje door de bouillon. Het vlees werd ook gebakken.



Ik maakte een bloempapje om de soep wat in te dikken. Volgende keer doe ik dat met maizena, dan maar niet Pools. Het vlees ging in de soep. Toen bleek dat de smaak nog niet helemaal goed genoeg was. Ik heb er een half bouillonblokje in gedaan en ineens smaakte het exact zoals het in Polen altijd smaakte :9



Er werd ook nog een ei gekookt. Het bovenste stuk werd van het brood gesneden. Het brood werd uitgehold.


Er paste niet veel soep in het brood. Maar we hebben de pan op tafel gezet en steeds weer opgeschept. Uiteindelijk was bijna de hele pan leeg. De soep wordt doordat je steeds wat brood uitschraapt nog troebeler en dikker :9

Dit is eigenlijk een enorm simpel en snel recept, zeker als je niet zelf je brood en bouillon maakt. Het is dat je moet plannen met het roggeprutje. Ik moet dit echt vaker maken. En dan ook voor in de vriezer.
Spoilers!
pi_196099395
Bigos dus!
Maandag gemaakt, elke dag even opgewarmd met scheutje wijn en runderfond en weer teruggekoeld, straks dan eindelijk opeten met een stuk brood erbij. Net al een portie afgeleverd bij mijn moeder, want die was erg benieuwd :)



Het recept van Polonist dus, met als vlees erin: wild zwijn, hert, jagersworst en spek. Zo benieuwd!

Straks ook eens op zolder kijken hoe het er inmiddels voorstaat met de zakwas voor de zurek morgen. Wat een geinige kookweek zo O+ Straks hier eens bijlezen :9

(Wilde deze week eerder al de krokiety van @Myraela maken maar avondeten was die dag onverwacht cake 8)7 Mogelijk zondag herkansing :) )
Let me see you stripped down to the bone
pi_196099405
Ik had Bigos, woensdag. Het was ontzettend lekker, absoluut niet fotogeniek en veel te veel. O+

Sterkheidsbaas van alles.
pi_196101243
Het was ook hier goed te pruimen @Lonaa! :9

Let me see you stripped down to the bone
pi_196101369
Over een uur of twee weet ik ook hoe mijn bigos smaakt. Hij staat weer te pruttelen met een extra scheut wijn, zuurkoolvocht en water.
Spoilers!
pi_196101378
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2020 18:12 schreef minilot het volgende:
Het was ook hier goed te pruimen @:Lonaa! :9

[ afbeelding ]
Haha, pruimen :D
Spoilers!
pi_196114088
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 november 2020 18:21 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Haha, pruimen :D
|:)

Hoe was je bigos? *O*
Let me see you stripped down to the bone
pi_196114103
Zaterdag Zurekdag!



Erg benieuwd. Het lijkt me niet per se lekker maar het was een opdracht van de Poolse online gamematties van mijn lief :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_196115386
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 november 2020 12:20 schreef minilot het volgende:

[..]

|:)

Hoe was je bigos? *O*
Heel fijn :9

Ik heb het woensdag gemaakt en vrijdag gegeten. Het kan ook best op de eerste dag gegeten worden. Het is leuk om als een echte Poolse mama steeds het gerecht te blijven tweaken maar of het nou echt nodig is, betwijfel ik.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
En het eindresultaat :Y)

Er lekker. Zeker voor herhaling vatbaar. De volgende keer doe ik het in de slowcooker, daar is dit een meer dan geschikt recept voor. Die parelgerst smaakt stukken beter dan het er uit ziet.

De ervaring van Kaatje indachtig, wilde ik een deel van de worst op het laatst toevoegen om te kijken of dat tot een betere smaak zou leiden. Dat ben ik helaas vergeten. Maar de worst die er al vanaf het begin door zat, smaakte meer dan prima. Dat is toch wel het verschil tussen een boerenrookworst en een worst van Unox. Ik denk ook dat dit gerecht de smaak van een worst al vanaf het begin nodig heeft.
Spoilers!
pi_196115397
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 november 2020 12:21 schreef minilot het volgende:
Zaterdag Zurekdag!

[ afbeelding ]

Erg benieuwd. Het lijkt me niet per se lekker maar het was een opdracht van de Poolse online gamematties van mijn lief :)
Hoe heb je die gemaakt? Het ziet er volledig anders uit dan de mijne.
Spoilers!
pi_196131428
Vandaag dan toch de zurek in wording, het kwam er gister niet meer van. Maar eens beginnen met Pools spek uitbakken :)



Lucky, volgens deze:
https://www.polonist.com/polish-zurek-soup/ :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_196134961
Nouuu! Ik dacht dat ik het vies zou vinden maar zurek blijkt hartstikke lekker!

Mijnes. Opgegeten met Poolse mierikswortel met appel :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_196142522
Bijna vergeten, een vegetarische bigos, met heel veel paddenstoelen: gedroogde morieljes/eekhoorntjesbrood/shiitake, verse kastanjechampignons, shiitake, cantharellen en oesterzwammen.

Gebruikt recept: https://www.polishyourkit(...)-kapusta-z-grzybami/


Na dag 1 miste ik toch wel wat smaken, dus nog een appel en wat pruimen erin gedaan. Ik ben gek op paddenstoelen en zuurkool, maar dit was toch niet een geweldige combinatie. Helaas heb ik nu nog ruim 3 porties over...
pi_196143219
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2020 14:49 schreef minilot het volgende:
Nouuu! Ik dacht dat ik het vies zou vinden maar zurek blijkt hartstikke lekker!

Mijnes. Opgegeten met Poolse mierikswortel met appel :)
[ afbeelding ]
Lekker hč? Het is vreemd maar op een goede manier.

Jammer van je bigos @Yinny -O-
Spoilers!
pi_196157794
Naar aanleiding van dit volkomen onbegrijpelijke recept, besloot ik een lepeltje komijn in paddenstoelen bouillon te doen. Best lekker voor een keertje.



Spoilers!
  maandag 9 november 2020 @ 20:05:01 #91
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_196157915
quote:
1s.gif Op maandag 9 november 2020 20:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
Naar aanleiding van dit volkomen onbegrijpelijke recept, besloot ik een lepeltje komijn in paddenstoelen bouillon te doen. Best lekker voor een keertje.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Die had vast aardig wat pálenka op bij het bedenken hiervan :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')