Hier zijn de zurek-foto's
Ik heb qua recept een beetje van diverse recepten gebruikt:
500ml water
200g roggemeel
1 liter water
Soepgroenten
1/2 Kippenbouillonblokje
100ml room
2el bloem/maizena
100g Spekjes
Een halve rookworst
Afgelopen zaterdag heb ik het water en het meel gemengd.
Toen was het een paar dagen wachten tot het interessant ging ruiken. Dinsdag was het goed, toen heb ik het in de
koelkast gezet tot ik het woensdag ging gebruiken.
Eerst bakte ik brood uit de pan (pan in de oven). 1/3 roggemeel, 2/3 witte bloem. Het wilde natuurlijk weer niet rijzen. Maar toch kwamen er erg lekkere en Pools smakende broodjes uit.
Ik maakte een bouillon en lief deze iets inkoken. Daarna roerde ik met een garde 2 cups van het roggeprutje door de bouillon. Het vlees werd ook gebakken.
Ik maakte een bloempapje om de soep wat in te dikken. Volgende keer doe ik dat met maizena, dan maar niet Pools. Het vlees ging in de soep. Toen bleek dat de smaak nog niet helemaal goed genoeg was. Ik heb er een half bouillonblokje in gedaan en ineens smaakte het exact zoals het in Polen altijd smaakte
Er werd ook nog een ei gekookt. Het bovenste stuk werd van het brood gesneden. Het brood werd uitgehold.
Er paste niet veel soep in het brood. Maar we hebben de pan op tafel gezet en steeds weer opgeschept. Uiteindelijk was bijna de hele pan leeg. De soep wordt doordat je steeds wat brood uitschraapt nog troebeler en dikker
Dit is eigenlijk een enorm simpel en snel recept, zeker als je niet zelf je brood en bouillon maakt. Het is dat je moet plannen met het roggeprutje. Ik moet dit echt vaker maken. En dan ook voor in de vriezer.