Mikeytt | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:37 |
https://nos.nl/l/2352645
quote: De 'gedeeltelijke lockdown' zoals die sinds woensdagavond van kracht is, kan mogelijk tot in december duren. Jaap van Dissel van het RIVM zegt tegen de NOS dat hij een langere periode verwacht "waarin de aantallen verhoogd zijn". De besmettingscijfers zullen eerst nog verder toenemen voordat een eventuele afname volgt, verwacht hij. Van Dissel houdt er daarom rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen niet al na vier weken versoepeld kunnen worden. In het interview met de NOS gaan Van Dissel, hoofd infectieziektenbestrijding bij het RIVM, en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen, uitgebreid in op de nieuwe maatregelen. Ze vinden niet dat het kabinet eerder harde maatregelen had moeten nemen, maar vinden de stappen nu wel noodzakelijk. "In het slechtste scenario is het zo dat die eerdere maatregelen toch niet effectief blijken. Dat risico kun je gewoon niet lopen", aldus Wallinga. De NOS sprak met hen verder over het beschermen van ouderen en over de bron- en contactonderzoeken, die nu op een laag pitje staan. SPOILER Eind september werden de eerste maatregelen afgekondigd. Nog altijd zien we het aantal besmettingen toenemen. Hoe kan dat?
Wallinga: "Wat wij hebben doorgerekend zijn de meeste extreme situaties: of het werkt wel, of het werkt niet. Wat wij zien aan de IC-opnames is dat het er waarschijnlijk tussenin ligt. Dus dat de maatregelen werken, maar niet zo goed als wij hadden verwacht. Dat is ook wat je ziet aan de mobiliteitsdata: mensen pasten hun gedrag wel aan, maar niet zoals we eerder zagen."
U noemt de IC-opnames. Er werd toch vooral gekeken naar de besmettingen?
Wallinga: "Er is vrij veel veranderd aan de testcapaciteit. Die is nu weer uitgebreid. Daardoor kun je niet zomaar een-op-een een verhoging of verlaging van het aantal positieve testen vertalen naar wat er gebeurt met besmettingen. De IC-opnames worden bijna direct doorgegeven, zonder enige rapportagevertraging. En dat is een hele stabiele indicator."
En daarin ziet u dat de maatregelen weinig effect hadden?
Wallinga: "Dat kunnen we nog steeds niet helemaal hard maken. Maar we moeten er rekening mee houden dat dat zo is. Omdat we die onzekerheid hebben, zijn extra maatregelen nodig. In het slechtste scenario is het zo dat die eerdere maatregelen toch niet effectief blijken. Als we dan pas in de loop van volgende week nieuwe maatregelen nemen, dan zijn we wel erg laat. Dat risico kun je gewoon niet lopen."
Veel kritiek was er de afgelopen weken op het late optreden van het kabinet. In de Tweede Kamer erkende premier Rutte dat de maatregelen die op advies van het OMT in september waren genomen steviger hadden gekund.
Waar de stappen van eind september vooral adviezen waren gericht op het gedrag van mensen, zijn de maatregelen die deze week werden bekendgemaakt - zoals het sluiten van horeca en een verbod op evenementen en sportwedstrijden - daar minder afhankelijk van.
Waarom heeft het OMT niet al in september een gedeeltelijke lockdown geadviseerd, maar dat pas deze week gedaan?
Wallinga: "We hebben geadviseerd om terug te gaan naar de situatie van begin juni (toen het R-getal onder de 1 was, red.). Met de geadviseerde maatregelen zou je daar ook op uitkomen. Wat je niet weet is hoe mensen daarop reageren, wat de gedragsverandering is. Dat kan je niet voorspellen, dat moet je zien. Nu dat eenmaal zo is, krijg je dus een strenger pakket maatregelen."
Maar inschatten of mensen zich aan de maatregelen gaan houden: ook dat is toch de taak van het OMT?
Wallinga: "Dat vraag ik mij af. Dat denk ik niet. Ik denk dat het OMT een biologische, medische invalshoek heeft en niet zozeer een gedragsinvalshoek. Het inschatten van draagvlak ligt denk ik veel meer bij de politiek."
Waarom is het zo ingewikkeld om te concluderen dat de huidige maatregelen, met de kennis van nu, niet beter een paar weken eerder hadden kunnen worden genomen?
Wallinga: "Wij adviseren maatregelen waarvan wij geleerd hebben dat ze effectief zijn. Hoe effectief dat precies gaat worden, kunnen wij vooraf niet inschatten. Wij hebben onze beste inschatting gegeven. Wij hadden veel steviger maatregelen kunnen adviseren, maar je weet niet hoe dat gaat uitpakken. En met de kennis van toen, was het best proportioneel wat wij eind september hebben geadviseerd."
Zijn we het zicht op het virus inmiddels kwijt?
Van Dissel: "Nee. Waarom?"
Het bron- en contactonderzoek is nog maar heel beperkt. Nog maar bij 17 procent van de besmettingen kunnen we bron van de besmetting achterhalen.
Van Dissel: "Op basis van bron- en contactonderzoek kun je heel specifieke maatregelen nemen. Als dat niet meer kan omdat de druk te hoog is, dan ga je over op meer generieke maatregelen. En dat is wat er gebeurd is. (...) In die zin is het zicht op het virus goed: we meten of het toeneemt, we meten de afgeleide parameters."
"Maar je zou natuurlijk zo snel mogelijk weer terug willen naar een situatie waarin je op specifieke brandhaarden kunt reageren. En dat is natuurlijk nu domweg minder belangrijk, omdat de verspreiding dusdanig is dat je de uitbraak met meer generieke maatregelen moet bestrijden."
In vergelijking met de eerste golf liggen er relatief minder mensen op de intensive care en die er liggen in er ook iets korter. In de Tweede Kamer zei u dat we ons niet rijk moeten rekenen. Wat bedoelde u daarmee?
Van Dissel: "We weten dat in de eerste golf vooral de oudere leeftijdsgroepen in de ziekenhuizen en op de IC lagen. Ouderen zijn nu toch in zekere mate bewust van de verspreiding van het virus, en zijn zichzelf gaan isoleren. Dat maakt mede dat het aandeel jongeren groter is dan ouderen. Er is natuurlijk altijd het risico, dat zie je ook in het buitenland gebeuren, dat ouderen toch weer meer betrokken worden bij de uitbraak als het virus toeneemt bij de middelste leeftijdsgroepen. En dat zou dus kunnen betekenen dat dat een voorbode is van meer belasting in de ziekenhuizen en op de intensive cares."
Tijdens de eerste golf ging dat niet goed, het beschermen van kwetsbaren en ouderen. Hoe doen we dat nu anders?
Van Dissel: "Allereerst is er de bewustwording die daar is opgetreden, ook bij verpleeghuizen, hoe die kunnen omgaan met zieke cliënten. En verder hebben we geleerd hoe we meer bewust met testen omgaan, met de beschermingsmaatregelen, en iedereen is zich meer bewust wat de risico's zijn. En dan hoop je dat dat zich uiteindelijk vertaalt naar betere bescherming van de kwetsbaren. Ook dat ligt natuurlijk uiteindelijk ook bij iedereen zelf."
De maatregelen zijn in eerste instantie afgekondigd voor vier weken. Hoe groot is de kans dat we dan weer kunnen versoepelen?
Van Dissel: "Je wilt eerst zien dat er effect is op het aantal besmettingen, en dat we in de naar beneden gaande beweging zitten. Dat gaan we de komende weken zien. Afhankelijk van hoeveel er toch gereageerd is op de maatregelen van 28 september, gebeurt dat eerder of later. We moeten beseffen dat bij een R van 0,9 100 besmettingen ook nog leiden tot 90 nieuwe besmettingen. Je bent er nog niet meteen van af. Als je dat doorrekent, en tevens doorrekent dat er eerst nog een toename te verwachten is, dan verwacht je dat die periode waarin de aantallen verhoogd zijn langer is. Hoe lang precies, dat is gissen. We houden er rekening mee dat december ook nodig is."
Zolang er geen vaccin is, is dit de nieuwe realiteit? Een paar maanden in een gedeeltelijke lockdown, gevolgd door een paar maanden van wat meer vrijheden?
Van Dissel: "Ik vind dat moeilijk om zonder meer te kunnen beantwoorden. We hebben de afgelopen weken ontwikkelingen gezien op het gebied van testen: sneltesten, in welke vorm dan ook. Dat zal dit zeker mede gaan beïnvloeden. En je kunt je voorstellen dat restaurants, de horeca, iedereen die getroffen wordt door de maatregelen, nog beter dan de vorige keer doordenkt: hoe kan ik misschien wel voorkomen dat het toch weer toeneemt. Ik verwacht dat er daar veel innovaties zullen zijn."
De eerdere maatregelen waren dus waarschijnlijk wel al effectief, maar niet genoeg.
De huidige lockdown zou dus ongeveer tot december kunnen duren. |
ILoveYourPeriod | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:41 |
Kunnen we met kerst gezellig aanschuiven en in januari weer in lockdown  |
Mikeytt | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:42 |
quote: Of we kopen Chinese vaccins. Die zijn over een paar weken al klaar. |
macca728 | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:42 |
Ja Kerst moet je eigenlijk gewoon niet gaan vieren. Als de overheid dat gaat toestaan (massaal reizen) zijn ze zwaar mongool. |
ILoveYourPeriod | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:43 |
quote: Zou jij serieus iets wat redelijk ongetest is en wat uit china of rusland komt durven in spuiten? |
Mikeytt | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:44 |
quote: "Ongetest" slaat werkelijk nergens op |
Mortaxx | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:45 |
quote: In China kunnen ze juist veel uitgebreider testen dan hier |
Arcee | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:45 |
Tot of tot en met? Tot is maar 2 weken langer dan nu staat gepland. |
macca728 | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:46 |
quote: Redelijk ongetest wel, wil je dat goed doen ben je jaren bezig, ook met de effecten op langere termijn bv. |
Mikeytt | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:47 |
quote: De laatste fase wordt nu ook op veel meer mensen gedaan dan hier. Laatste fase wordt daar op tienduizenden mensen getest al. |
-XOR- | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:51 |
quote: daar staan wetten in de weg noch praktische bezwaren. |
Mikeytt | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:55 |
quote: Onzin. De procedure en kwaliteitseisen zijn niet anders dan bij andere vaccins.
Het proces wordt versneld, maar dat betekent niet dat er ingeleverd wordt op kwaliteit. De meeste lopende onderzoeken gebruiken dezelfde methode die al gebruikt wordt voor andere vaccins, dus dat hoeft niet apart onderzocht te worden, en fase 1 en 2 worden tegelijk gedaan.
Er worden manieren gezocht om het proces te versnellen, maar dat het betekent dat ze dan op kwaliteit inleveren, is een fabel wat rondgaat onder mensen die er eigenlijk niet veel van af weten. |
Hugo862 | zaterdag 17 oktober 2020 @ 17:59 |
quote: Nee. Zo werkt de echte wereld niet. Het onderzoek van de Chinese fabrikanten is misschien wel bijna afgerond maar dat betekend nog niet dat het product dan ook maar direct hier op de markt geintroduceert kan worden.
Als een nieuw geneesmiddel de Europese markt op wil betekend dat de autoriteiten het eerst moeten goedkeuren. Die gaan dan al het onderzoek nalopen en controleren of het repeoduceerbaar is en of het daadwerkelijk effectief is. Onder normale omstandigheden kan het nog wel een jaar duren voordat het nieuwe middel goedgekeurd wordt. |
Mikeytt | zaterdag 17 oktober 2020 @ 18:04 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 17:59 schreef Hugo862 het volgende:[..] Nee. Zo werkt de echte wereld niet. Het onderzoek van de Chinese fabrikanten is misschien wel bijna afgerond maar dat betekend nog niet dat het product dan ook maar direct hier op de markt geintroduceert kan worden. Als een nieuw geneesmiddel de Europese markt op wil betekend dat de autoriteiten het eerst moeten goedkeuren. Die gaan dan al het onderzoek nalopen en controleren of het repeoduceerbaar is en of het daadwerkelijk effectief is. Onder normale omstandigheden kan het nog wel een jaar duren voordat het nieuwe middel goedgekeurd wordt. Onder normale omstandigheden ja. Nu is de versnelde beoordelingsprocedure voor 2 vaccins al gestart. |
Captain_Jack_Sparrow | zaterdag 17 oktober 2020 @ 18:10 |
quote: Als dat zo is, waarom wordt er dan niet altijd gebruikt gemaakt van de 'fast track'? Hmmm?  |
Mikeytt | zaterdag 17 oktober 2020 @ 18:21 |
quote: Wie gaat dat betalen voor vaccins die niet bedoeld zijn voor bestrijding van een pandemie? Belasting omhoog om dat voor elk vaccin te doen wat nergens op slaat?
Veel te duur en niet houdbaar om altijd te doen. Dat kan geen enkel land aan.
Nu uiteraard wel handig omdat je economie veel schade absorbeert |
Captain_Jack_Sparrow | zaterdag 17 oktober 2020 @ 18:27 |
quote: Wat dacht je van medicijnen die het hele jaar door, dag in, dag uit genomen worden door patienten ipv 1 keer een spuitje? Die misschien wel 100 keer zoveel opleveren als een vaccin? |
fluitbekzeenaald2.0 | zaterdag 17 oktober 2020 @ 20:28 |
Jaap van Dissel heeft opnieuw aandacht nodig hoor
Houd toch je smoel eens man. We zijn net aan die lockdown begonnen en je weet helemaal niet hoe lang het duurt want dat bepaal jij niet. |
Hathor | zaterdag 17 oktober 2020 @ 20:52 |
quote: Ik neem van de Chinezen helemaal niks aan, zij zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor al dit geouwehoer. |
Mikeytt | zaterdag 17 oktober 2020 @ 21:00 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 18:27 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:[..] Wat dacht je van medicijnen die het hele jaar door, dag in, dag uit genomen worden door patienten ipv 1 keer een spuitje? Die misschien wel 100 keer zoveel opleveren als een vaccin? Die kunnen de normale weg nemen, want het is niet zo urgent dat de volledige wereldeconomie een daling ziet en de werkloosheid blijft stijgen.
Dus nogmaals, 1. Ga jij er persoonlijk voor betalen? 2. Ook al heb je het geld eindelijk, je kunt niet alles via de noodprocedure doen. Dat is niet houdbaar. Mensen werken geen 200 uur per week. |
Captain_Jack_Sparrow | zaterdag 17 oktober 2020 @ 21:01 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 21:00 schreef Mikeytt het volgende:Die kunnen de normale weg nemen, want het is niet zo urgent dat de volledige wereldeconomie een daling ziet en de werkloosheid blijft stijgen. Big Pharma is alleen maar bezig met poen. Dus als de 'fast track' net zo veilig zou zijn, zou dat de norm worden. Occam's razor dicteert dus dat de 'fast track' minder veilig. |
Mikeytt | zaterdag 17 oktober 2020 @ 21:11 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 21:01 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:[..] Big Pharma is alleen maar bezig met poen. Dus als de 'fast track' net zo veilig zou zijn, zou dat de norm worden. Occam's razor dicteert dus dat de 'fast track' minder veilig. Big pharma BNW is een deurtje verder...
De spoedprocedure is even veilig. Andere onderzoeken worden tijdelijk stilgelegd of vertraagt, mensen moeten langer werken, alle focus moet op het belangrijke onderzoek, er moeten meer mensen aangenomen worden voor dat enkele onderzoek, langere werktijden kosten je veel meer, hele procedures moeten omgegooid worden...
Dit kan alleen omdat alle overheden er zoveel geld in pompen.
Dus nogmaals, hoe zie jij dat voor je? Alles op fast track zonder het personeel dat je nodig hebt, want zoveel gespecialiseerde mensen bestaan niet op aarde, enorm veel verlies wat alleen opgevangen kan worden door geote donaties en bedragen van overheden.
Denk jij dat we alles met verlies kunnen doen? En dingen kunnen zonder genoeg personeel? |
Captain_Jack_Sparrow | zaterdag 17 oktober 2020 @ 21:12 |
quote: Hoe lang werk jij precies in de farmaceutische wereld? Hmmm?  |
myShizzle | zaterdag 17 oktober 2020 @ 21:16 |
Gooi alles maar gewoon helemaal op slot, wat mij betreft langer dan tot het nieuwe jaar. Ik mag dan hopen dat het hele 'systeem' op de kop gaat en we eindelijk eens iets nuttigs gaan doen en er 'positief (pun intended)' uitkomen. Dit systeem is kapot, wat door corona keihard word aangestipt. Kom maar met het basisinkomen, laat banken, vervuilers en grootbedrijven de tyfus krijgen; ik teken er voor! |
Lospedrosa | zaterdag 17 oktober 2020 @ 21:17 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 21:16 schreef myShizzle het volgende:Gooi alles maar gewoon helemaal op slot, wat mij betreft langer dan tot het nieuwe jaar. Ik mag dan hopen dat het hele 'systeem' op de kop gaat en we eindelijk eens iets nuttigs gaan doen en er 'positief (pun intended)' uitkomen. Dit systeem is kapot, wat door corona keihard word aangestipt. Kom maar met het basisinkomen, laat banken, vervuilers en grootbedrijven de tyfus krijgen; ik teken er voor! Jezus wat sta jij een eind van de echte wereld af. |
Lucci_Crocodille | zaterdag 17 oktober 2020 @ 21:21 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 21:16 schreef myShizzle het volgende:Gooi alles maar gewoon helemaal op slot, wat mij betreft langer dan tot het nieuwe jaar. Ik mag dan hopen dat het hele 'systeem' op de kop gaat en we eindelijk eens iets nuttigs gaan doen en er 'positief (pun intended)' uitkomen. Dit systeem is kapot, wat door corona keihard word aangestipt. Kom maar met het basisinkomen, laat banken, vervuilers en grootbedrijven de tyfus krijgen; ik teken er voor! Relax, gast, relax. Ik had je op koffie of andere lekkers getrakteerd om je wat tot rust te brengen. Je mag 50 euro aan eten en drinken shoppen op mijn rekening om tot kalmte te komen. Je bent helemaal van de kaart. |
myShizzle | zaterdag 17 oktober 2020 @ 21:34 |
Da's iig lievv  |
-Hakuna- | zaterdag 17 oktober 2020 @ 22:03 |
quote: Vind ik niet, of wil je soms wachten dat er maatregelen komen als meer dan 6 miljoen Nederlanders besmet zijn? Die halve lockdown van nu die meer adviezen zijn dan anders is ook maar slappe hap.
Kom maar op met die echte lockdown, sta te popelen hierop.  |
Hexagon | zaterdag 17 oktober 2020 @ 22:05 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 22:03 schreef -Hakuna- het volgende:[..] Vind ik niet, of wil je soms wachten dat er maatregelen komen als meer dan 6 miljoen Nederlanders besmet zijn? Die halve lockdown van nu die meer adviezen zijn dan anders is ook maar slappe hap. Kom maar op met die echte lockdown, sta te popelen hierop.  Want dan heeft iedereen hetzelfde saaie leven als jij? |
-Hakuna- | zaterdag 17 oktober 2020 @ 22:06 |
quote: Vertel eens hoe ziet jou ''spannende'' leven er nu momenteel dan uit? Ben ik wel benieuwd naar.  |
Hexagon | zaterdag 17 oktober 2020 @ 22:13 |
quote: Oh, ik vermaak me verder wel ook al is er weer veel van het sociale leven gekortwiekt. Heb ook solohobbies voor binnen.
Maar waarom zo gretig een lockdown willen? Dat komt volgens mij echt uit rancune en afgunst. |
LXIV | zaterdag 17 oktober 2020 @ 22:19 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 21:16 schreef myShizzle het volgende:Gooi alles maar gewoon helemaal op slot, wat mij betreft langer dan tot het nieuwe jaar. Ik mag dan hopen dat het hele 'systeem' op de kop gaat en we eindelijk eens iets nuttigs gaan doen en er 'positief (pun intended)' uitkomen. Dit systeem is kapot, wat door corona keihard word aangestipt. Kom maar met het basisinkomen, laat banken, vervuilers en grootbedrijven de tyfus krijgen; ik teken er voor! Als er geen ander land is dat al dat gratis geld ophoest dan duurt zo’n feestje maar heel even! |
WammesWaggel | zaterdag 17 oktober 2020 @ 22:21 |
De horeca sluiten heeft weinig zin als de scholen en sportscholen gewoon open blijven. |
Paprika32 | zaterdag 17 oktober 2020 @ 22:42 |
quote: Ik ben het wel met je eens. Laten we bepaalde dingen maar uitstellen of afschaffen, zoals vakanties naar risicogebieden. Ik heb er geen probleem mee als iemand op vakantie gaat naar een klein dorp die niet zwaar getroffen is of de waddeneilanden, maar ik vind het wel idioot als mensen naar plekken gaan waar de pandemie heel erg is. Al moet ik zeggen dat het momenteel in Nederland ook al erg genoeg is.
Volgens mij is het virus verspreid door een paar idioten die op skivakantie gingen naar Noord-Italië. Dat soort figuren hebben wel een grote invloed gehad.
[ Bericht 3% gewijzigd door Paprika32 op 17-10-2020 22:57:06 ] |
Paprika32 | zaterdag 17 oktober 2020 @ 22:58 |
quote: Het heeft wel zin omdat het alsnog ervoor kan zorgen dat er minder besmettingen plaats vinden. Een aantal gebouwen minder vol (of helemaal leeg) zal allicht schelen.
Daarnaast is misschien uit onderzoek gebleken dat de horeca een grotere besmettingsbron is dan sommige andere gebouwen, al weet ik niet of ik daar gelijk in heb, het is slechts een mogelijkheid. |
Red_85 | zondag 18 oktober 2020 @ 00:56 |
quote: Onzin.
Naar de sportschool gaan in de regel gezonde mensen buiten de risicogroep en hoeft niet op minder dan 1,5 meter. Sporten binnen de eigen sportclub mag ook nog steeds.
Cafes zijn puur anders en totaal niet vergelijkbaar |
raptorix | zondag 18 oktober 2020 @ 01:10 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 00:56 schreef Red_85 het volgende:[..] Onzin. Naar de sportschool gaan in de regel gezonde mensen buiten de risicogroep en hoeft niet op minder dan 1,5 meter. Sporten binnen de eigen sportclub mag ook nog steeds. Cafes zijn puur anders en totaal niet vergelijkbaar Het gaat hier niet om de risicogroep, het gaat erom om besmettingen naar beneden te krijgen, ook mensen die er weinig ziek van worden besmetten weer anderen. En sporten binnen de sportclub mag NIET, enige uitzondering zijn jongeren onder de 18 of sporten met minder dan 4 waar afstand gehouden kan worden. |
van_Lamehuizen | zondag 18 oktober 2020 @ 01:34 |
quote: De sportschool is niet alleen voor ijdele boys en girls maar bijv. ook voor ouderen die graag fit willen blijven, mensen die af willen vallen of diabetici die hun conditie willen managen. |
HarrieKeen | zondag 18 oktober 2020 @ 04:16 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 01:34 schreef van_Lamehuizen het volgende:[..] De sportschool is niet alleen voor ijdele boys en girls maar bijv. ook voor ouderen die graag fit willen blijven, mensen die af willen vallen of diabetici die hun conditie willen managen. Misschien wordt het dan tijd dat die groep kwetsbaren dan eens verstandig zijn en thuisblijven. In de supermarkt kan je het in die korte tijd nauwelijks oplopen. Dus als deze groep besmet raakt is het omdat ze zelf de drukte opzoeken. Beetje belachelijk dat dan alles nog verder dicht moet alleen omdat die groep niets wil missen. |
KillemWieft | zondag 18 oktober 2020 @ 04:22 |
Dit geouwehoer gaat door tot en met maart en heeft weinig met het gedrag van de bevolking te maken. |
#ANONIEM | zondag 18 oktober 2020 @ 04:34 |
quote: Ik zie wat je bedoelt hier  |
Lospedrosa | zondag 18 oktober 2020 @ 08:50 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 22:03 schreef -Hakuna- het volgende:[..] Vind ik niet, of wil je soms wachten dat er maatregelen komen als meer dan 6 miljoen Nederlanders besmet zijn? Die halve lockdown van nu die meer adviezen zijn dan anders is ook maar slappe hap. Kom maar op met die echte lockdown, sta te popelen hierop.  Ja nou inderdaad, bij 6 miljoen besmette mensen ben je klaar hè? Groeps immuniteit. Dan kan iedereen zijn gang weer gaan. Kan niet wachten.  |
Morri2 | zondag 18 oktober 2020 @ 10:20 |
quote: Daar dacht ik ook meteen aan Hoe dan ook. Kerst laat ik me niet afnemen. Desnoods gaan we (familie) 10 dagen voor Kerst in algehele quarantaine. |
BoneThugss | zondag 18 oktober 2020 @ 10:53 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 17:55 schreef Mikeytt het volgende:[..] Onzin. De procedure en kwaliteitseisen zijn niet anders dan bij andere vaccins. Het proces wordt versneld, maar dat betekent niet dat er ingeleverd wordt op kwaliteit. De meeste lopende onderzoeken gebruiken dezelfde methode die al gebruikt wordt voor andere vaccins, dus dat hoeft niet apart onderzocht te worden, en fase 1 en 2 worden tegelijk gedaan. Er worden manieren gezocht om het proces te versnellen, maar dat het betekent dat ze dan op kwaliteit inleveren, is een fabel wat rondgaat onder mensen die er eigenlijk niet veel van af weten.  |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 11:09 |
Godsallemachtig... geef iedereen gewoon godverdomme 2 weken vakantie, leg alles wat niet absoluut cruciaal is een week stil en je kan aan het einde van die 2 weken weer fatsoenlijk dingen doen.
Kutland, kutbestuur, kutrivm. |
ootjekatootje | zondag 18 oktober 2020 @ 11:16 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 11:09 schreef Nattekat het volgende:Godsallemachtig... geef iedereen gewoon godverdomme 2 weken vakantie, leg alles wat niet absoluut cruciaal is een week stil en je kan aan het einde van die 2 weken weer fatsoenlijk dingen doen. Kutland, kutbestuur, kutrivm. Klinkt logisch, maar 14 miljoen mensen met vakantie sturen... die balen al na 24 uur als ze niet naar een pretpark, zwembad of restaurant kunnen want “vakantie” dus ik mot genieten. |
ootjekatootje | zondag 18 oktober 2020 @ 11:18 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 10:20 schreef Morri2 het volgende:[..] Daar dacht ik ook meteen aan  Hoe dan ook. Kerst laat ik me niet afnemen. Desnoods gaan we (familie) 10 dagen voor Kerst in algehele quarantaine. Dat hebben wij ook al afgesproken, broer vind het niets maar die slaat een jaartje kerst over. En schoonfamilie doet hetzelfde met schoonzus.
Wij vieren kerst met mijn zus en familie en mijn ouders.
We gaan er ook vanuit dat er dan mogelijkheden zijn voor sneltesten. |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 11:19 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 11:16 schreef ootjekatootje het volgende:[..] Klinkt logisch, maar 14 miljoen mensen met vakantie sturen... die balen al na 24 uur als ze niet naar een pretpark, zwembad of restaurant kunnen want “vakantie” dus ik mot genieten. Gewoon met de harde vuist, alles dicht. Echt, zo moeilijk is dat niet. Als iedereen weet dat het betekent dat we er weer zo goed als van af zijn na die twee weken, komt het wel goed. |
ootjekatootje | zondag 18 oktober 2020 @ 11:19 |
quote: Een leven hoeft niet perse saai te zijn nu. |
ootjekatootje | zondag 18 oktober 2020 @ 11:20 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 11:19 schreef Nattekat het volgende:[..] Gewoon met de harde vuist, alles dicht. Echt, zo moeilijk is dat niet. Als iedereen weet dat het betekent dat we er weer zo goed als van af zijn na die twee weken, komt het wel goed. Eens maar noem het geen vakantie want dat kunnen mensen gewoon niet aan. |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 11:21 |
quote: Het is nu herfstvakantie, het perfecte moment zou je denken. |
KreKkeR | zondag 18 oktober 2020 @ 11:26 |
quote: Op zaterdag 17 oktober 2020 17:55 schreef Mikeytt het volgende:[..] Onzin. De procedure en kwaliteitseisen zijn niet anders dan bij andere vaccins. Het proces wordt versneld, maar dat betekent niet dat er ingeleverd wordt op kwaliteit. De meeste lopende onderzoeken gebruiken dezelfde methode die al gebruikt wordt voor andere vaccins, dus dat hoeft niet apart onderzocht te worden, en fase 1 en 2 worden tegelijk gedaan. Er worden manieren gezocht om het proces te versnellen, maar dat het betekent dat ze dan op kwaliteit inleveren, is een fabel wat rondgaat onder mensen die er eigenlijk niet veel van af weten. Hoe kun je het meten van eventuele lange termijn effecten versnellen? |
-XOR- | zondag 18 oktober 2020 @ 11:29 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 11:19 schreef Nattekat het volgende:[..] Gewoon met de harde vuist, alles dicht. Echt, zo moeilijk is dat niet. Als iedereen weet dat het betekent dat we er weer zo goed als van af zijn na die twee weken, komt het wel goed. Na twee weken lockdown ben je er nog lang niet vanaf (mensen besmetten elkaar dan nog een tijdje binnen een huishouden), dat duurt maanden. En dan kome er uiteindelijk van buiten toch weer nieuwe besmettingen en kun je weer opnieuw beginnen. |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 11:32 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 11:29 schreef -XOR- het volgende:[..] Na twee weken lockdown ben je er nog lang niet vanaf (mensen besmetten elkaar dan nog een tijdje binnen een huishouden), dat duurt maanden. En dan kome er uiteindelijk van buiten toch weer nieuwe besmettingen en kun je weer opnieuw beginnen. Na twee weken bereik je hetzelfde als nu tien weken dat laffe halve beleid, maar met veel meer perspectief en minder schade. En juist dat perspectief zorgt ervoor dat mensen het serieuzer nemen. |
Nicksanders | zondag 18 oktober 2020 @ 11:37 |
quote: 2% hoeft dat niet te vieren de overige 98% komt niet in het ziekenhuis |
-XOR- | zondag 18 oktober 2020 @ 11:52 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 11:32 schreef Nattekat het volgende:[..] Na twee weken bereik je hetzelfde als nu tien weken dat laffe halve beleid, maar met veel meer perspectief en minder schade. En juist dat perspectief zorgt ervoor dat mensen het serieuzer nemen. Ik denk dat je dan simpelweg het piekmoment met twee weken vertraagt. |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 11:56 |
quote: Want als we twee weken goed in lockdown gaan, dan blijft het aantal besmette mensen gewoon hetzelfde? |
-XOR- | zondag 18 oktober 2020 @ 11:57 |
quote: Nee, maar het loopt daarna net zo hard weer op. |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 12:00 |
quote: Dus dan bereik je niet alleen het uitstellen van de piek met twee weken, maar ook dat je het aantal mensen met het virus een aantal weken terug brengt. Dus daarmee koop je minimaal 4 weken, die je dan kan inzetten om weer fatsoenlijke maatregelen aan te houden. De vorige keer dat we dit deden hebben we 3 maanden profijt gehad, vergeet dat niet. |
ILoveYourPeriod | zondag 18 oktober 2020 @ 12:06 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 10:20 schreef Morri2 het volgende:[..] Daar dacht ik ook meteen aan  Hoe dan ook. Kerst laat ik me niet afnemen. Desnoods gaan we (familie) 10 dagen voor Kerst in algehele quarantaine.

Je doet me denken aan deze gezellige familie https://www.dumpert.nl/item/7939525_5b1efec3 |
macca728 | zondag 18 oktober 2020 @ 12:27 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 12:00 schreef Nattekat het volgende:[..] Dus dan bereik je niet alleen het uitstellen van de piek met twee weken, maar ook dat je het aantal mensen met het virus een aantal weken terug brengt. Dus daarmee koop je minimaal 4 weken, die je dan kan inzetten om weer fatsoenlijke maatregelen aan te houden. De vorige keer dat we dit deden hebben we 3 maanden profijt gehad, vergeet dat niet. Omdat we mooi weer kregen en mensen veel buiten waren, waar de besmettingskans lager is en de weerstand hoger was.
Ook hielden mensen zich veel meer aan afstand houden. |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 12:33 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 12:27 schreef macca728 het volgende:[..] Omdat we mooi weer kregen en mensen veel buiten waren, waar de besmettingskans lager is en de weerstand hoger was. Ook hielden mensen zich veel meer aan afstand houden. En waarom precies is het nu beter om 10 weken feitelijk gezien niks te kunnen, dan om 2 weken net dat ene stapje verder te gaan om tijd te kopen? |
ootjekatootje | zondag 18 oktober 2020 @ 12:43 |
quote: Ik precies het tegenovergestelde, je kunt toch zeker als je thuiswerkt de week voor kerst ff niemand zien? Ff geen bezoeken aan winkels en dergelijke, geen vrienden over de vloer om samen kerstavond te vieren? |
Lospedrosa | zondag 18 oktober 2020 @ 13:59 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 12:33 schreef Nattekat het volgende:[..] En waarom precies is het nu beter om 10 weken feitelijk gezien niks te kunnen, dan om 2 weken net dat ene stapje verder te gaan om tijd te kopen? En dan? |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 14:03 |
quote: Hoeft de horeca niet 10 weken dicht. |
macca728 | zondag 18 oktober 2020 @ 14:05 |
quote: Langer als die 2 weken niet helpen. |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 14:06 |
quote: Die 2 weken werken gewoon als je, zeker in week 1, echt compleet in lockdown gaat. Ik denk dat het geven van een perspectief op zo'n korte termijn echt wel een verschil kan maken. Zie NZ. |
macca728 | zondag 18 oktober 2020 @ 14:08 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 14:06 schreef Nattekat het volgende:[..] Die 2 weken werken gewoon als je, zeker in week 1, echt compleet in lockdown gaat. Ik denk dat het geven van een perspectief op zo'n korte termijn echt wel een verschil kan maken. Zie NZ. Zie alle andere landen.
Nieuw Zeeland is een eiland met weinig inwoners, dan kan je dat doen ja. Maar zelfs daar is weer een nieuwe besmetting, waar komt die dan vandaan ? Want die pikt het ook ergens op. |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 14:09 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 14:08 schreef macca728 het volgende:[..] Zie alle andere landen. Nieuw Zeeland is een eiland met weinig inwoners, dan kan je dat doen ja. Maar zelfs daar is weer een nieuwe besmetting, waar komt die dan vandaan ? Want die pikt het ook ergens op. Aukland is heel dichtbevolkt. |
Hexagon | zondag 18 oktober 2020 @ 14:09 |
quote: Zeker niet. Maar als je je gaat zitten verkneukelen bij een lockdown dan heeft dat vermoedelijk met afgunst te maken. |
Lospedrosa | zondag 18 oktober 2020 @ 14:26 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 14:09 schreef Hexagon het volgende:[..] Zeker niet. Maar als je je gaat zitten verkneukelen bij een lockdown dan heeft dat vermoedelijk met afgunst te maken. Of angst, of een zwaar autistisch leven wat al jaren doorsuddert en ineens aansluit bij de massa. |
Lospedrosa | zondag 18 oktober 2020 @ 14:27 |
quote: En daarna? |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 14:35 |
quote: Waar wil je nou naartoe? Ik beargumenteer hier dat 10 weken aanmodderen met deze halve lockdown veel meer schade toevrengt dan nu gewoon 2 weken alles geven en dan weer wat meer vrijheid. |
Lospedrosa | zondag 18 oktober 2020 @ 14:49 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 14:35 schreef Nattekat het volgende:[..] Waar wil je nou naartoe? Ik beargumenteer hier dat 10 weken aanmodderen met deze halve lockdown veel meer schade toevrengt dan nu gewoon 2 weken alles geven en dan weer wat meer vrijheid. Hoe lang is dan die vrijheid? |
Nattekat | zondag 18 oktober 2020 @ 14:53 |
quote: Ik ga hier niet eens meer op in. |
Lospedrosa | zondag 18 oktober 2020 @ 14:54 |
quote: Ok. Maar ik geef alleen aan dat je je mening waarschijnlijk niet goed doordacht hebt. |
Morri2 | zondag 18 oktober 2020 @ 15:25 |
quote: Ik ga niet naar het buitenland op een all inclusive reis? En we gaan in quarantaine? Ik zie de overeenkomst niet zo. |
GeneralRadek | zondag 18 oktober 2020 @ 16:32 |
Fijn joh, tokkies bedankt |
BoneThugss | zondag 18 oktober 2020 @ 16:53 |
quote: Bedankt de ouderen jij helder licht  |
Magister_Artium | zondag 18 oktober 2020 @ 18:11 |
Ik ga uit van 1 januari de eerste verlichtende maatregelen. Gewoon om massale bijeenkomsten tijdens de feestdagen te vermijden. |
Halcon | zondag 18 oktober 2020 @ 22:06 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 14:35 schreef Nattekat het volgende:[..] Waar wil je nou naartoe? Ik beargumenteer hier dat 10 weken aanmodderen met deze halve lockdown veel meer schade toevrengt dan nu gewoon 2 weken alles geven en dan weer wat meer vrijheid. In landen waar ze een paar weken "alles hebben gegeven" loopt het ook weer op. Exclusief Nieuw-Zeeland en China, maar dat zijn landen die zich lastig laten vergelijken met Nederland. |
Cockwhale | zondag 18 oktober 2020 @ 22:31 |
quote: Ga er maar gewoon van uit dat het tot januari duurt. |
Discombobulate | zondag 18 oktober 2020 @ 22:37 |
quote: Ik dacht nog, kunnen we gewoon niet even een uitzondering maken tijdens kerst of oud en nieuw mbt de maatregelen? Wat zou het effect zijn als we één dag alles weer toestaan, zoals oud en nieuw? Is dat te accepteren? |
van_Lamehuizen | zondag 18 oktober 2020 @ 23:19 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 22:37 schreef Discombobulate het volgende:[..] Ik dacht nog, kunnen we gewoon niet even een uitzondering maken tijdens kerst of oud en nieuw mbt de maatregelen? Wat zou het effect zijn als we één dag alles weer toestaan, zoals oud en nieuw? Is dat te accepteren? Ja, of dat we elkaar morgen allemaal onbeschermd in de kont neuken, en naalden deelden.  |
raptorix | maandag 19 oktober 2020 @ 07:16 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 22:37 schreef Discombobulate het volgende:[..] Ik dacht nog, kunnen we gewoon niet even een uitzondering maken tijdens kerst of oud en nieuw mbt de maatregelen? Wat zou het effect zijn als we één dag alles weer toestaan, zoals oud en nieuw? Is dat te accepteren? Dat experiment hebben we al gedaan: Carnaval. |
Halcon | maandag 19 oktober 2020 @ 07:21 |
quote: Fout. Toen was er amper nog wat bekend over corona. Nu heeft iedereen er in elk geval weet van. |
raptorix | maandag 19 oktober 2020 @ 07:23 |
quote: Oh gelukkig houd het virus daar rekening mee. |
Halcon | maandag 19 oktober 2020 @ 07:27 |
quote: Het virus niet, maar mensen over het algemeen wel. |
xzaz | maandag 19 oktober 2020 @ 07:42 |
quote:
 |
xzaz | maandag 19 oktober 2020 @ 07:46 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 11:09 schreef Nattekat het volgende:Godsallemachtig... geef iedereen gewoon godverdomme 2 weken vakantie, leg alles wat niet absoluut cruciaal is een week stil en je kan aan het einde van die 2 weken weer fatsoenlijk dingen doen. Kutland, kutbestuur, kutrivm.

Mensen worden gek lol |
Drekkoning | maandag 19 oktober 2020 @ 08:03 |
quote: Op zondag 18 oktober 2020 22:37 schreef Discombobulate het volgende:[..] Ik dacht nog, kunnen we gewoon niet even een uitzondering maken tijdens kerst of oud en nieuw mbt de maatregelen? Wat zou het effect zijn als we één dag alles weer toestaan, zoals oud en nieuw? Is dat te accepteren? Oud en nieuw is een slecht idee, zoals iedereen weet wordt corona juist na 20.00 wakker. |
Halcon | maandag 19 oktober 2020 @ 08:06 |
quote: Dit dus. En dan ook nog eens alleen als er alcohol in de buurt is. |