Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht
Kook mee met CUL!De regels:- Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past
- Het maakt niet uit welk recept je gebruikt.
- Eventuele aanvullende regels lees je bij de uitleg in het thematopic
In de week van 5-11 oktober koken we 1 of meerdere gerechten uit Mexico.Het gebied dat nu Mexico is, wordt al eeuwen bevolkt. Negen duizend jaar geleden werd het gebied bevolkt door de Maya's. Uit diverse opgravingen en overleveringen is duidelijk geworden hoe het dieet van de Maya's er destijds uitzag. Wat ik bijzonder vind is dat er niet heel veel veranderd is, in 9000 jaar...
Mais speelt in al die jaren, en dus nog steeds, een enorm belangrijke rol in de Mexicaanse keuken. Ondanks dat graan en rijst wel verkrijgbaar is, staat mais als koolhydraat stipt bovenaan. Ze maken er een masa (deeg) van om tortilla's van te maken. Naast eten maken ze ook drankjes van en met mais. Zowel warm, Atole, als koud, Tejuino.
Chilipeper is nog een ingrediënt waar de Mexicaanse keuken niet zonder kan. Ze kennen een enorme hoeveelheid chilipepers welke variëren in vorm, smaak en scherpte. De pepers worden gebruikt in de basis van verschillende sauzen, moles. Alle moles beginnen met 1 of meerder soorten chilipeper. Verder zitten er vaak tomatillos in, een heleboel kruiden en vaak iets van fruit en cacao. Mole Poblano is 1 van de bekendste en heeft zo'n 20 ingrediënten.
Naast mais en chilipepers zijn bonen, tomaten, avocado's en zoete aardappel veel geziene ingrediënten waar al duizenden jaren mee gekookt wordt.
Toen in de 16e eeuw de Spanjaarden Mexico veroverden brachten zij nieuwe ingredienten mee. Er bleef maar weinig van plakken. Tot dan toe aten de Mexicanen qua vlees niet heel veel meer dan kalkoen en dat veranderende met de komst van de Spanjaarden. Ook kende de keuken eigenlijk geen zuivel. Daar zijn ze nog steeds niet heel erg van, maar kaas heeft wel een belangrijke plek ingenomen in de Mexicaanse keuken.
Dan nog een klein stukje over TexMex. TexMex is een regionale Amerikaanse keuken, ontstaan door Mexicanen die in het Zuiden van Amerika wonen. Er zijn een aantal verschillen met de traditionele Mexicaanse keuken. Het gebruik van kaas is in de TexMex veel veelvuldiger dan in Mexico bijvoorbeeld. Ook kent de TexMex tortillas van bloem.
Er zijn onnoemelijk veel Mexicaanse gerechten waar je deze week uit kan kiezen. Denk aan burritos of enchilada's, maar ook huevos rancheros of pozole.
Voor een lijst Mexicaanse gerechten klik
hier of slinger zelf the interwebz aan.
Op deze site staan fijne Mexicaanse recepten
Isabel EatsCook on!
[ Bericht 1% gewijzigd door Lonaa op 27-09-2020 16:50:19 ]