ahh.. de obsessief bewuste eterquote:Op dinsdag 8 september 2020 18:06 schreef cosmosis het volgende:
Alleen om vlees te kruiden gebruik ik wat zout, verder 100% zoutloos. In de algemene etenswaren zoals brood etc zit al genoeg zout om aan je dagelijkse taks te komen.
Neej, zout is verder totaal overbodig. Wat de OP ook al schetst, aan zout wen je, en zoutloos dus ook. Als je weinig zout gebruikt dan vind je daarna iets al snel te zout. Kortom zout is meestal totaal overbodig, zeker voor de smaak niet nodig.quote:
Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!quote:Op dinsdag 8 september 2020 18:06 schreef cosmosis het volgende:
Alleen om vlees te kruiden gebruik ik wat zout, verder 100% zoutloos. In de algemene etenswaren zoals brood etc zit al genoeg zout om aan je dagelijkse taks te komen.
als je alles laat staan wat overbodig isquote:Op dinsdag 8 september 2020 18:09 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Neej, zout is verder totaal overbodig. Wat de OP ook al schetst, aan zout wen je, en zoutloos dus ook. Als je weinig zout gebruikt dan vind je daarna iets al snel te zout. Kortom zout is meestal totaal overbodig, zeker voor de smaak niet nodig.
Ey je hoeft het niet te laten staan, als je niet wilt. Lekker over alles een lepel zout of een bus Aromat lekker toch. Uiteindelijk weet je waarschijnlijk niet meer hoe groente origineel hoeft smaakt, maarja boeie zout4life toch, gewoon omdat het kan.quote:Op dinsdag 8 september 2020 18:11 schreef Viesdik het volgende:
[..]
als je alles laat staan wat overbodig is
drink je de rest van je leven enkel nog water
ik poets mn tanden met zout!quote:Op dinsdag 8 september 2020 18:13 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Ey je hoeft het niet te laten staan, als je niet wilt. Lekker over alles een lepel zout of een bus Aromat lekker toch. Uiteindelijk weet je waarschijnlijk niet meer hoe groente origineel hoeft smaakt, maarja boeie zout4life toch, gewoon omdat het kan.
Idd wat ik begrijp volgens de Italianen zou je zout in het water moeten doen, zal vast kloppen, misschien zeker wanneer je je pasta zelf maakt. Echter heb ik nooit echt zout gemist wanneer ik de standaard Honig droge spaghetti kook. Maar de fijnproevers zullen vast wel zweren bij een beetje zout hier en daar om een bepaalde smaak er beter uit te laten komen. Ik neem aan dat in pasta deeg ook al een zwik zout zit.quote:Op dinsdag 8 september 2020 18:10 schreef anndb het volgende:
[..]
Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880268
Deze popcorn is extreem zout, heb je die weleens gehad? Waar vind je gedroogde olijven? Krijg al praktisch een orgasme bij het idee.quote:Op dinsdag 8 september 2020 18:27 schreef F.Sinatra het volgende:
Ik eet veeeul te veel zout. Maar lekker en dood ga je toch.
Zoute popcorn met extra zout
Ansjovis
Gedroogde olijven
Zoute Pistache nootjes
In verschillende notenmixen. Volgens mij gewoon bij de AH ofzo?! Zoutquote:Op dinsdag 8 september 2020 20:50 schreef Domme_Gans het volgende:
[..]
Deze popcorn is extreem zout, heb je die weleens gehad? Waar vind je gedroogde olijven? Krijg al praktisch een orgasme bij het idee.
Ik zeg tegen iedereen zout wordt mijn dood
Oh, ik dacht je misschien ergens gedroogde olijven kon kopen in een zakje ofzoquote:Op dinsdag 8 september 2020 20:50 schreef F.Sinatra het volgende:
[..]
In verschillende notenmixen. Volgens mij gewoon bij de AH ofzo?! Zout
Die heb ik nog nooit gezien. Markt misschien?quote:Op dinsdag 8 september 2020 20:51 schreef Domme_Gans het volgende:
[..]
Oh, ik dacht je misschien ergens gedroogde olijven kon kopen in een zakje ofzo
Ben je vrijgezelquote:Op dinsdag 8 september 2020 20:50 schreef F.Sinatra het volgende:
[..]
In verschillende notenmixen. Volgens mij gewoon bij de AH ofzo?! Zout
Ja, die popcorn is idd al prima! Maar toch nog wat extra
Jawohl, damn daar gaat een match made in heaven Iedereen werkelijk waar iedereen maakt opmerkingen over de hoeveelheid zout die ik eetquote:
Ik gooi nooit zout in het water van de pasta.quote:Op dinsdag 8 september 2020 18:10 schreef anndb het volgende:
[..]
Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880268
Je mag me dm'en schat.quote:Op dinsdag 8 september 2020 21:13 schreef Domme_Gans het volgende:
[..]
Jawohl, damn daar gaat een match made in heaven Iedereen werkelijk waar iedereen maakt opmerkingen over de hoeveelheid zout die ik eet
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bij groenten koken heeft het nog een andere reden: De osmotische waarde van het kookwater verhogen zodat voedings- en smaakstoffen minder 'weglekken' uit de groenten. Maar bij pasta is het kennelijk alleen voor de smaak.quote:Op dinsdag 8 september 2020 18:10 schreef anndb het volgende:
[..]
Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880268
Sowieso gaat het bij koken van groenten om minimale opname van zout. En inderdaad heeft het te maken met osmotisch waarde en gradiënten in opgeloste stoffen. Maak je die gelijk lekt er minder weg, alhoewel je met koken wel cellen kapotmaakt.quote:Op dinsdag 8 september 2020 22:57 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Bij groenten koken heeft het nog een andere reden: De osmotische waarde van het kookwater verhogen zodat voedings- en smaakstoffen minder 'weglekken' uit de groenten. Maar bij pasta is het kennelijk alleen voor de smaak.
Jammer dat Pietverdriet hier niet meer rondhangt, die had hier wel een mooi college over kunnen geven.
Ik verbaas me altijd over de bizarre hoeveelheid zout die in kookprogramma's toegevoegd wordt.quote:Op dinsdag 8 september 2020 22:59 schreef Zilverberk het volgende:
Ik lees online nog wel eens blogs en tips van professionele koks en die voegen op meerdere momenten zout toe aan hun gerechten.
Zo wennen ze zichzelf veel te zout eten aan.
Dan kan je ook beter onderin een flat gaan wonen dan op de bovenste etage en/of alleen in een hogedruk gebied gaan koken. Verwaarloosbaar effect.quote:Op woensdag 9 september 2020 11:42 schreef Spanky78 het volgende:
Ook verhoogt het de kooktenperatuur en dus garen groenten sneller. In theorie verlies je dan ook minder nutriënten.
Je moest eens weten hoeveel kant en klaar in de Nederlandse horeca wordt gebruiktquote:Op woensdag 9 september 2020 14:19 schreef -0- het volgende:
[..]
Ik verbaas me altijd over de bizarre hoeveelheid zout die in kookprogramma's toegevoegd wordt.
Volgens mij vaak totaal onnodig, ik vind veel dingen in restaurants juist erg zout. Net als met zakjes honig/knorr/conimex. Niet lekker.
99% van dat zout gooi je weer weg als je de pasta afgiet....quote:Op dinsdag 8 september 2020 18:10 schreef anndb het volgende:
[..]
Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880268
Oke 5 gram per liter kan ik me nog iets in vinden, maar na afgieten vond ik dat ook al veel (zonder spoelen, want dat is uit den boze volgens elke italiaan). Terwijl ik zelf al vind dat ik te veel zout gebruik. Maar zoals in dat artikel 35 tot 50 gram per liter. Dat zou maximaal op een pan water dus van 5 liter welke ik gebruik om pasta te koken (moet in ruim water zeggen ze ook) dus 250 gram zout zijn.quote:Op woensdag 9 september 2020 18:20 schreef robber57 het volgende:
[..]
99% van dat zout gooi je weer weg als je de pasta afgiet....
Idem dito met vlees, het overgrote deel vh zout en de peper beland in de jus.
Groenten, afgieten vh kookwater.
Aardappelen en rijst giet je ook af.
Je moet jezelf afvragen hoeveel van dat zout daadwerkelijk in je eten terecht komt als je dat eten bereid iniets vloeibaars wat je daarna weg gooit, 5 gram zout in je pasta saus is idioot veel, 5 gram zout in je pasta water is nix.
Wat niet weg neemt dat we idd te veel zout gebruiken maar dat gaat meestal zonder dat je het in de gaten hebt met industrieel voer.
Als iets overmatig zout proeft heb je sneller een verzadigt gevoel en stop je met eten, de truuk vd fabrieken is dat zout uit te balanceren met suiker of zuur of zelfs alle drie tegelijk met nog wat bitter erbij.
De uiteindelijke smaak is dan verzadigt neutraal ondanks dat er xx gram zout én suiker in zit, ze heffen elkaar als het ware op wat betreft smaak.
Je krijgt dan een product wat de industrie omschrijft als een "door etertje", eentje waar je niet snel verzadigde smaak papillen van krijgt en dus maar van blijft schranzen.
Met de huidige zout arme chips eet ik zo een hele zak paprika lays leeg, als ik er zelf wat zout bij strooi heb ik met 1/4 zak meer dan genoeg.
Volgens internet is een theelepel 2 gram, daar zit ik bij een hele pan ook wel aan ja (x een paar lepels). Ik ga het van de week eens meten en wegen.quote:Op woensdag 9 september 2020 17:29 schreef derLudolf het volgende:
On topic, wat betreft maaltijden/koken meet ik de hoeveelheid zout niet af. Zelf gebruik ik weinig pakjes, want behalve zout zit daar ook veel suiker en andere gekke dingen in.
Meestal gooi ik in bijvoorbeeld een pan goulash best wel wat zout. Drie of vier theelepels.
Maar op m'n bord gooi ik er vaak nog wat zout bij op. En dan is het vaak nog minder zout als een pakje of goulash uit blik
Als ik iets bak dan meet ik het altijd af.
Ik heb zomaar het idee dat het een typo is en 3,5 a 5,0 gram per liter moet zijn, 35-50 is idd absurd veel.quote:Op woensdag 9 september 2020 19:40 schreef anndb het volgende:
[..]
Oke 5 gram per liter kan ik me nog iets in vinden, maar na afgieten vond ik dat ook al veel (zonder spoelen, want dat is uit den boze volgens elke italiaan). Terwijl ik zelf al vind dat ik te veel zout gebruik. Maar zoals in dat artikel 35 tot 50 gram per liter. Dat zou maximaal op een pan water dus van 5 liter welke ik gebruik om pasta te koken (moet in ruim water zeggen ze ook) dus 250 gram zout zijn.
quote:Op dinsdag 8 september 2020 22:56 schreef Zilverberk het volgende:
Ik kook zoutarm en voeg bewust veel kruiden en specerijen toe. Zo heb ik lekkerder eten dan alleen een zoute hap.
Ik meng ook mijn eigen kruidenmixen (shoarma, nasi, taco etc) met ongeveer een kwart van de voorgeschreven hoeveelheid zout.Ja, dat laatste herken ik wel. Mijn vader heeft waarschijnlijk eind februari/begin maart corona gehad en heeft daar blijvende hartschade aan overgehouden, en die moet nu dus erg uitkijken met zout (nou ja, om preciezer te zijn natrium)SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik kook nu al een halfjaar voor hem en blijf dan eten, zelf ben ik dus ook veel minder zout gaan eten.
Het duurt ongeveer 6 weken om af te kicken van zout eten, en eigenlijk ging het probleemloos. Wat je zei idd, gewoon flink kruiden en specerijen gebruiken.
En toen ging ik in mei met de buurvrouw naar het strand, eerste keer weer buiten de deur eten na maanden.
Gebakken kabeljauw met salade. Ik vraag om ongepaneerde kabeljauw, vraag of ze de dille-mosterdsaus willen vervangen door dille-botersaus, en zeg doe maar geen zout op de frietjes.
Zeekraal in de salade, teringveel zout in de botersaus en grof zeezout op de vis. Niks anders geproefd dan zout, zout, zout. Bleh.
Ik ook (half) haha. Sja het is iets moeilijks lees ik wel. Misschien toch maar eens gaan afwegen, ik kook wel vooral zelf overigens.quote:Op woensdag 16 september 2020 16:38 schreef fotostarter het volgende:
Gebruik zelf ook zout. Misschien te veel?
Vind het ook altijd triest om te zien hoe weinig die Nederlandse koks op tv gebruiken. Kijk je op de Belgische zenders zie je dat ze daar stukken meer gebruiken. Ik ben ook Belg denk ik.
Niks mis met wat zout. Zou me eerder zorgen maken om suiker. En transvetten.quote:Op dinsdag 8 september 2020 21:13 schreef Domme_Gans het volgende:
Jawohl, damn daar gaat een match made in heaven Iedereen werkelijk waar iedereen maakt opmerkingen over de hoeveelheid zout die ik eet
Met name pasta dient te zwemmen in de zee. De hoevelheid zout die opgenomen wordt is niet zo groot en achteraf zouten heeft niet hetzelfde effect.quote:Op woensdag 9 september 2020 18:27 schreef derLudolf het volgende:
Oh ja, kookwater gaat ooit royaal zout in hier. Beter voor de smaak, ivm osmose.
Ik doe niet altijd zout op het eten, maar patat zonder zout...nee, dáár zou ik het juist wel missenquote:Op maandag 21 september 2020 06:16 schreef 111210 het volgende:
Gebruik het alleen als het eten Echt flauw is, kook zelf eigenlijk nooit aardappels rijst of pasta met zout meer. Wen je van zelf aan en als het goed is, is de saus smaakvol genoeg.
Zelfde met patat, als er geen zout op zit mis ik het ook niet.
Denk dat dat meer ff wennen is, zelfde als suiker in Thee of koffie, dat vind ik nu gewoon vies.quote:Op maandag 21 september 2020 06:25 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik doe niet altijd zout op het eten, maar patat zonder zout...nee, dáár zou ik het juist wel missen
Sowieso doen doe dingen op tv waarvan je je afvraagt of het wel te vreten is.quote:Op woensdag 16 september 2020 16:38 schreef fotostarter het volgende:
Gebruik zelf ook zout. Misschien te veel?
Vind het ook altijd triest om te zien hoe weinig die Nederlandse koks op tv gebruiken. Kijk je op de Belgische zenders zie je dat ze daar stukken meer gebruiken. Ik ben ook Belg denk ik.
quote:Op dinsdag 8 september 2020 22:56 schreef Zilverberk het volgende:
Ik kook zoutarm en voeg bewust veel kruiden en specerijen toe. Zo heb ik lekkerder eten dan alleen een zoute hap.
Ik meng ook mijn eigen kruidenmixen (shoarma, nasi, taco etc) met ongeveer een kwart van de voorgeschreven hoeveelheid zout.Mja sinds de specerijen hier ineens wat beperkter zijn omdat lief dingen niet eet...SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Gebruik ik wel vaker een klein beetje zout.
Gewoon als smaakversterker eigenlijk.. niet voor de zoute smaak an sich
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |