abonnement Unibet Coolblue
pi_194956989
Hoe gaan jullie om met zout in een gerecht? Meet je dit af en weet je hoeveel zout je gebruikt?

Ik gebruik zelf denk ik te veel zout, maar zeker weet ik dit niet. Ik vraag altijd wel aan mensen is het niet te zout? Dat is nooit maar wat is nou de waarheid. Hier lijken steeds grotere verschillen in te zitten. Minder en minder zout lijkt de standaard. Voedingsfrabrikanten lijken steeds minder te gebruiken (en mensen zeggen dan super! Het is veel te zout). Maar als ik soms een kook programma zie en dan zegt iemand volgens mij is dit veel te zout wat ik heb gemaakt en zegt een chef dit is perfect op smaak, zo kruiden wij in de keuken af. Ook wen je snel aan zout, ik heb 3 weken zoutloos gegeten of met minimaal zout in het ziekenhuis en toen ik thuis kwam smaakte iets dat vrijwel geen zout had al ontzettend zout. Dit is dus ook weer iets heel delicaat met blijkbaar een hele erge mate van snelle gewenning.
  VIVA dinsdag 8 september 2020 @ 18:06:19 #2
47344 cosmosis
Lucky to be alive
pi_194957071
Alleen om vlees te kruiden gebruik ik wat zout, verder 100% zoutloos. In de algemene etenswaren zoals brood etc zit al genoeg zout om aan je dagelijkse taks te komen.
What lies behind makes no sense in my mind
  User die altijd boos en kwaad is 2022 dinsdag 8 september 2020 @ 18:07:39 #3
491163 Viesdik
pi_194957098
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:06 schreef cosmosis het volgende:
Alleen om vlees te kruiden gebruik ik wat zout, verder 100% zoutloos. In de algemene etenswaren zoals brood etc zit al genoeg zout om aan je dagelijkse taks te komen.
ahh.. de obsessief bewuste eter :D
  VIVA dinsdag 8 september 2020 @ 18:09:32 #4
47344 cosmosis
Lucky to be alive
pi_194957128
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:07 schreef Viesdik het volgende:

[..]

ahh.. de obsessief bewuste eter :D
Neej, zout is verder totaal overbodig. Wat de OP ook al schetst, aan zout wen je, en zoutloos dus ook. Als je weinig zout gebruikt dan vind je daarna iets al snel te zout. Kortom zout is meestal totaal overbodig, zeker voor de smaak niet nodig.
What lies behind makes no sense in my mind
pi_194957153
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:06 schreef cosmosis het volgende:
Alleen om vlees te kruiden gebruik ik wat zout, verder 100% zoutloos. In de algemene etenswaren zoals brood etc zit al genoeg zout om aan je dagelijkse taks te komen.
Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880268
  User die altijd boos en kwaad is 2022 dinsdag 8 september 2020 @ 18:11:25 #6
491163 Viesdik
pi_194957173
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:09 schreef cosmosis het volgende:

[..]

Neej, zout is verder totaal overbodig. Wat de OP ook al schetst, aan zout wen je, en zoutloos dus ook. Als je weinig zout gebruikt dan vind je daarna iets al snel te zout. Kortom zout is meestal totaal overbodig, zeker voor de smaak niet nodig.
als je alles laat staan wat overbodig is
drink je de rest van je leven enkel nog water

:D
  dinsdag 8 september 2020 @ 18:11:48 #7
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_194957184
Ik heb nierproblemen en eet zoutarm. Weet ook langerzamerhand niet beter meer. Gebruik nergens zout in iig.
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
  VIVA dinsdag 8 september 2020 @ 18:13:04 #8
47344 cosmosis
Lucky to be alive
pi_194957204
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:11 schreef Viesdik het volgende:

[..]

als je alles laat staan wat overbodig is
drink je de rest van je leven enkel nog water

:D
Ey je hoeft het niet te laten staan, als je niet wilt. Lekker over alles een lepel zout of een bus Aromat lekker toch. Uiteindelijk weet je waarschijnlijk niet meer hoe groente origineel hoeft smaakt, maarja boeie zout4life toch, gewoon omdat het kan.
What lies behind makes no sense in my mind
  User die altijd boos en kwaad is 2022 dinsdag 8 september 2020 @ 18:13:51 #9
491163 Viesdik
pi_194957222
quote:
10s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:13 schreef cosmosis het volgende:

[..]

Ey je hoeft het niet te laten staan, als je niet wilt. Lekker over alles een lepel zout of een bus Aromat lekker toch. Uiteindelijk weet je waarschijnlijk niet meer hoe groente origineel hoeft smaakt, maarja boeie zout4life toch, gewoon omdat het kan.
ik poets mn tanden met zout!
  VIVA dinsdag 8 september 2020 @ 18:15:48 #10
47344 cosmosis
Lucky to be alive
pi_194957245
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:10 schreef anndb het volgende:

[..]

Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880268
Idd wat ik begrijp volgens de Italianen zou je zout in het water moeten doen, zal vast kloppen, misschien zeker wanneer je je pasta zelf maakt. Echter heb ik nooit echt zout gemist wanneer ik de standaard Honig droge spaghetti kook. Maar de fijnproevers zullen vast wel zweren bij een beetje zout hier en daar om een bepaalde smaak er beter uit te laten komen. Ik neem aan dat in pasta deeg ook al een zwik zout zit.
What lies behind makes no sense in my mind
pi_194957268
Je went hee erg aan zout, maar ook aan zoutloos. Als je zelf kookt is wat toevoegen geen probleem, zeker als je geen overgewicht hebt of nierproblemen.

Als je zelf kookt dan voeg je meestal minder toe dan voedseL dat al grotendeels klaar is. Vooral als je vee brood eet krijg je daardoor veel zout binnen.

Dus zelf koken en een beetje zout voor de smaak is prima. Chef-koks gebruiken vaak wel tot 2% zout. Dat is best veel.

Zelf varieer ik. Op een biefstuk mag best wat zout, maar ik doe echt geen zout op groenten oid.
Whatever...
pi_194957442
Ik eet veeeul te veel zout. Maar lekker en dood ga je toch.

Zoute popcorn met extra zout _O_
Ansjovis _O_
Gedroogde olijven _O_
Zoute Pistache nootjes _O_
pi_194959913
Zout zorgt voor smaakvol eten.
Maar ook al is er niet veel voor nodig, ik ben gek op zout.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  dinsdag 8 september 2020 @ 20:50:00 #14
374500 Domme_Gans
Dom, gans is dom.
pi_194960231
quote:
80s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:27 schreef F.Sinatra het volgende:
Ik eet veeeul te veel zout. Maar lekker en dood ga je toch.

Zoute popcorn met extra zout _O_
Ansjovis _O_
Gedroogde olijven _O_
Zoute Pistache nootjes _O_
Deze popcorn is extreem zout, heb je die weleens gehad? Waar vind je gedroogde olijven? Krijg al praktisch een orgasme bij het idee.

Ik zeg tegen iedereen zout wordt mijn dood :7
-weg-
pi_194960244
quote:
6s.gif Op dinsdag 8 september 2020 20:50 schreef Domme_Gans het volgende:

[..]

Deze popcorn is extreem zout, heb je die weleens gehad? Waar vind je gedroogde olijven? Krijg al praktisch een orgasme bij het idee.

Ik zeg tegen iedereen zout wordt mijn dood :7
In verschillende notenmixen. Volgens mij gewoon bij de AH ofzo?! Zout O+

Ja, die popcorn is idd al prima! Maar toch nog wat extra :D

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 08-09-2020 20:51:29 ]
  dinsdag 8 september 2020 @ 20:51:27 #16
374500 Domme_Gans
Dom, gans is dom.
pi_194960265
quote:
80s.gif Op dinsdag 8 september 2020 20:50 schreef F.Sinatra het volgende:

[..]

In verschillende notenmixen. Volgens mij gewoon bij de AH ofzo?! Zout O+
Oh, ik dacht je misschien ergens gedroogde olijven kon kopen in een zakje ofzo :9
-weg-
pi_194960277
quote:
9s.gif Op dinsdag 8 september 2020 20:51 schreef Domme_Gans het volgende:

[..]

Oh, ik dacht je misschien ergens gedroogde olijven kon kopen in een zakje ofzo :9
Die heb ik nog nooit gezien. Markt misschien?
  dinsdag 8 september 2020 @ 20:52:14 #18
374500 Domme_Gans
Dom, gans is dom.
pi_194960282
quote:
80s.gif Op dinsdag 8 september 2020 20:50 schreef F.Sinatra het volgende:

[..]

In verschillende notenmixen. Volgens mij gewoon bij de AH ofzo?! Zout O+

Ja, die popcorn is idd al prima! Maar toch nog wat extra :D
Ben je vrijgezel *;
-weg-
pi_194960335
Ik voeg redelijk wat zout toe aan m'n eten. Maar eet alleen vers eten, dus niets waar al zout in zit, op kaas na. Teveel is niet goed maar te weinig ook niet!
pi_194960579
quote:
17s.gif Op dinsdag 8 september 2020 20:52 schreef Domme_Gans het volgende:

[..]

Ben je vrijgezel *;
Nein. Jij :P ?
  dinsdag 8 september 2020 @ 21:13:11 #21
374500 Domme_Gans
Dom, gans is dom.
pi_194960617
quote:
80s.gif Op dinsdag 8 september 2020 21:10 schreef F.Sinatra het volgende:

[..]

Nein. Jij :P ?
Jawohl, damn daar gaat een match made in heaven :'( Iedereen werkelijk waar iedereen maakt opmerkingen over de hoeveelheid zout die ik eet :P
-weg-
pi_194960646
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:10 schreef anndb het volgende:

[..]

Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880268
Ik gooi nooit zout in het water van de pasta.
pi_194960694
quote:
9s.gif Op dinsdag 8 september 2020 21:13 schreef Domme_Gans het volgende:

[..]

Jawohl, damn daar gaat een match made in heaven :'( Iedereen werkelijk waar iedereen maakt opmerkingen over de hoeveelheid zout die ik eet :P
Je mag me dm'en schat.
  dinsdag 8 september 2020 @ 22:56:56 #24
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_194962811
Ik kook zoutarm en voeg bewust veel kruiden en specerijen toe. Zo heb ik lekkerder eten dan alleen een zoute hap.

Ik meng ook mijn eigen kruidenmixen (shoarma, nasi, taco etc) met ongeveer een kwart van de voorgeschreven hoeveelheid zout.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_194962830
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:10 schreef anndb het volgende:

[..]

Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880268
Bij groenten koken heeft het nog een andere reden: De osmotische waarde van het kookwater verhogen zodat voedings- en smaakstoffen minder 'weglekken' uit de groenten. Maar bij pasta is het kennelijk alleen voor de smaak.

Jammer dat Pietverdriet hier niet meer rondhangt, die had hier wel een mooi college over kunnen geven.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  dinsdag 8 september 2020 @ 22:59:58 #26
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_194962877
Ik lees online nog wel eens blogs en tips van professionele koks en die voegen op meerdere momenten zout toe aan hun gerechten.
Zo wennen ze zichzelf veel te zout eten aan. -O-
pi_194965612
Ik voeg het dus zelf nooit toe, ik krijg echt meer dan genoeg zout binnen via brood en broodbeleg, sojasaus en bouillonblokjes enzo en ook daarmee ga ik voorzichtig om.
pi_194967949
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 22:57 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Bij groenten koken heeft het nog een andere reden: De osmotische waarde van het kookwater verhogen zodat voedings- en smaakstoffen minder 'weglekken' uit de groenten. Maar bij pasta is het kennelijk alleen voor de smaak.

Jammer dat Pietverdriet hier niet meer rondhangt, die had hier wel een mooi college over kunnen geven.
Sowieso gaat het bij koken van groenten om minimale opname van zout. En inderdaad heeft het te maken met osmotisch waarde en gradiënten in opgeloste stoffen. Maak je die gelijk lekt er minder weg, alhoewel je met koken wel cellen kapotmaakt.

Ook kan natrium reageren met pectine in de celwand en de textuur zo wat anders (zachter) maken. Ook verhoogt het de kooktenperatuur en dus garen groenten sneller. In theorie verlies je dan ook minder nutriënten.

Bij pasta gaat het om smaak inderdaad, alhoewel de hoeveelheid zout in de pasta uiteindelijk wel meevalt.
Whatever...
pi_194970721
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 22:59 schreef Zilverberk het volgende:
Ik lees online nog wel eens blogs en tips van professionele koks en die voegen op meerdere momenten zout toe aan hun gerechten.
Zo wennen ze zichzelf veel te zout eten aan. -O-
Ik verbaas me altijd over de bizarre hoeveelheid zout die in kookprogramma's toegevoegd wordt.

Volgens mij vaak totaal onnodig, ik vind veel dingen in restaurants juist erg zout. Net als met zakjes honig/knorr/conimex. Niet lekker.
pi_194972454
quote:
0s.gif Op woensdag 9 september 2020 11:42 schreef Spanky78 het volgende:
Ook verhoogt het de kooktenperatuur en dus garen groenten sneller. In theorie verlies je dan ook minder nutriënten.
Dan kan je ook beter onderin een flat gaan wonen dan op de bovenste etage en/of alleen in een hogedruk gebied gaan koken. Verwaarloosbaar effect.
https://groentegroente.nl(...)0%20graden%20Celsius.

Met zout water trek je wel meer vocht uit je groenten, geen idee of je daardoor meer voedingstoffen overhoudt. Wateroplosbare stoffen kan je samen met het vocht er ook uit trekken.

Wel een interessante theorie.
  Moderator woensdag 9 september 2020 @ 17:22:03 #31
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_194973984
quote:
0s.gif Op woensdag 9 september 2020 14:19 schreef -0- het volgende:

[..]

Ik verbaas me altijd over de bizarre hoeveelheid zout die in kookprogramma's toegevoegd wordt.

Volgens mij vaak totaal onnodig, ik vind veel dingen in restaurants juist erg zout. Net als met zakjes honig/knorr/conimex. Niet lekker.
Je moest eens weten hoeveel kant en klaar in de Nederlandse horeca wordt gebruikt ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator woensdag 9 september 2020 @ 17:29:38 #32
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_194974123
On topic, wat betreft maaltijden/koken meet ik de hoeveelheid zout niet af. Zelf gebruik ik weinig pakjes, want behalve zout zit daar ook veel suiker en andere gekke dingen in.

Meestal gooi ik in bijvoorbeeld een pan goulash best wel wat zout. Drie of vier theelepels.
Maar op m'n bord gooi ik er vaak nog wat zout bij op. En dan is het vaak nog minder zout als een pakje of goulash uit blik :D

Als ik iets bak dan meet ik het altijd af. :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  woensdag 9 september 2020 @ 18:20:01 #33
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_194975058
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 september 2020 18:10 schreef anndb het volgende:

[..]

Dit is ook zoiets inderdaad, als ik het gemiddelde kook programma mag geloven is het zouten van pasta water volgens een italiaan 5 gram per liter. Dacht ik uit mijn hoofd zelfs, maar hier lees ik helemaal wat geks? 35 tot 50 gram per liter?!

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880268
99% van dat zout gooi je weer weg als je de pasta afgiet....
Idem dito met vlees, het overgrote deel vh zout en de peper beland in de jus.
Groenten, afgieten vh kookwater.
Aardappelen en rijst giet je ook af.

Je moet jezelf afvragen hoeveel van dat zout daadwerkelijk in je eten terecht komt als je dat eten bereid iniets vloeibaars wat je daarna weg gooit, 5 gram zout in je pasta saus is idioot veel, 5 gram zout in je pasta water is nix.

Wat niet weg neemt dat we idd te veel zout gebruiken maar dat gaat meestal zonder dat je het in de gaten hebt met industrieel voer.
Als iets overmatig zout proeft heb je sneller een verzadigt gevoel en stop je met eten, de truuk vd fabrieken is dat zout uit te balanceren met suiker of zuur of zelfs alle drie tegelijk met nog wat bitter erbij.
De uiteindelijke smaak is dan verzadigt neutraal ondanks dat er xx gram zout én suiker in zit, ze heffen elkaar als het ware op wat betreft smaak.

Je krijgt dan een product wat de industrie omschrijft als een "door etertje", eentje waar je niet snel verzadigde smaak papillen van krijgt en dus maar van blijft schranzen.
Met de huidige zout arme chips eet ik zo een hele zak paprika lays leeg, als ik er zelf wat zout bij strooi heb ik met 1/4 zak meer dan genoeg.

[ Bericht 3% gewijzigd door robber57 op 09-09-2020 18:25:32 ]
  Moderator woensdag 9 september 2020 @ 18:27:06 #34
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_194975172
Oh ja, kookwater gaat ooit royaal zout in hier. Beter voor de smaak, ivm osmose.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_194976214
quote:
1s.gif Op woensdag 9 september 2020 18:20 schreef robber57 het volgende:

[..]

99% van dat zout gooi je weer weg als je de pasta afgiet....
Idem dito met vlees, het overgrote deel vh zout en de peper beland in de jus.
Groenten, afgieten vh kookwater.
Aardappelen en rijst giet je ook af.

Je moet jezelf afvragen hoeveel van dat zout daadwerkelijk in je eten terecht komt als je dat eten bereid iniets vloeibaars wat je daarna weg gooit, 5 gram zout in je pasta saus is idioot veel, 5 gram zout in je pasta water is nix.

Wat niet weg neemt dat we idd te veel zout gebruiken maar dat gaat meestal zonder dat je het in de gaten hebt met industrieel voer.
Als iets overmatig zout proeft heb je sneller een verzadigt gevoel en stop je met eten, de truuk vd fabrieken is dat zout uit te balanceren met suiker of zuur of zelfs alle drie tegelijk met nog wat bitter erbij.
De uiteindelijke smaak is dan verzadigt neutraal ondanks dat er xx gram zout én suiker in zit, ze heffen elkaar als het ware op wat betreft smaak.

Je krijgt dan een product wat de industrie omschrijft als een "door etertje", eentje waar je niet snel verzadigde smaak papillen van krijgt en dus maar van blijft schranzen.
Met de huidige zout arme chips eet ik zo een hele zak paprika lays leeg, als ik er zelf wat zout bij strooi heb ik met 1/4 zak meer dan genoeg.
Oke 5 gram per liter kan ik me nog iets in vinden, maar na afgieten vond ik dat ook al veel (zonder spoelen, want dat is uit den boze volgens elke italiaan). Terwijl ik zelf al vind dat ik te veel zout gebruik. Maar zoals in dat artikel 35 tot 50 gram per liter. Dat zou maximaal op een pan water dus van 5 liter welke ik gebruik om pasta te koken (moet in ruim water zeggen ze ook) dus 250 gram zout zijn.
pi_194976419
quote:
1s.gif Op woensdag 9 september 2020 17:29 schreef derLudolf het volgende:
On topic, wat betreft maaltijden/koken meet ik de hoeveelheid zout niet af. Zelf gebruik ik weinig pakjes, want behalve zout zit daar ook veel suiker en andere gekke dingen in.

Meestal gooi ik in bijvoorbeeld een pan goulash best wel wat zout. Drie of vier theelepels.

Maar op m'n bord gooi ik er vaak nog wat zout bij op. En dan is het vaak nog minder zout als een pakje of goulash uit blik :D

Als ik iets bak dan meet ik het altijd af. :)
Volgens internet is een theelepel 2 gram, daar zit ik bij een hele pan ook wel aan ja (x een paar lepels). Ik ga het van de week eens meten en wegen.
pi_194977049
Ik gebruik wel gewoon zout en dan vaak uit de molen. Ik gok en proef.

In veel dingen wordt ook iets zout gedaan omdat zout andere smaken ook versterkt
  vrijdag 11 september 2020 @ 19:34:28 #38
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_195008266
quote:
0s.gif Op woensdag 9 september 2020 19:40 schreef anndb het volgende:

[..]

Oke 5 gram per liter kan ik me nog iets in vinden, maar na afgieten vond ik dat ook al veel (zonder spoelen, want dat is uit den boze volgens elke italiaan). Terwijl ik zelf al vind dat ik te veel zout gebruik. Maar zoals in dat artikel 35 tot 50 gram per liter. Dat zou maximaal op een pan water dus van 5 liter welke ik gebruik om pasta te koken (moet in ruim water zeggen ze ook) dus 250 gram zout zijn.
Ik heb zomaar het idee dat het een typo is en 3,5 a 5,0 gram per liter moet zijn, 35-50 is idd absurd veel.
Het meeste hartige eten bevat ongeveer 0,5-2,0 gram zout per 100, dus 0,5 tot 2%.
Hoeveel hangt af van het gerecht, als er veel zetmeel in zit wil je wat meer omdat zetmeel omzet naar suiker in je mond door de enzymen in je speeksel, om het niet door te laten slaan naar zoetig heb je dus sowieso al een x hoeveelheid nodig om de smaak neutraal te maken en de zoete smaak uit te balanceren, als je dan ook nog wilt dat het gerecht hartig is zal er bovenop nog extra zout moeten.
Als er een ongewenste bitter component in de smaak zit hef je die op met suiker, om het geheel niet zoet te maken zal je ook daar voor extra zout moeten toevoegen.
pi_195081640
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 september 2020 22:56 schreef Zilverberk het volgende:
Ik kook zoutarm en voeg bewust veel kruiden en specerijen toe. Zo heb ik lekkerder eten dan alleen een zoute hap.

Ik meng ook mijn eigen kruidenmixen (shoarma, nasi, taco etc) met ongeveer een kwart van de voorgeschreven hoeveelheid zout.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ja, dat laatste herken ik wel. Mijn vader heeft waarschijnlijk eind februari/begin maart corona gehad en heeft daar blijvende hartschade aan overgehouden, en die moet nu dus erg uitkijken met zout (nou ja, om preciezer te zijn natrium)

Ik kook nu al een halfjaar voor hem en blijf dan eten, zelf ben ik dus ook veel minder zout gaan eten.
Het duurt ongeveer 6 weken om af te kicken van zout eten, en eigenlijk ging het probleemloos. Wat je zei idd, gewoon flink kruiden en specerijen gebruiken.

En toen ging ik in mei met de buurvrouw naar het strand, eerste keer weer buiten de deur eten na maanden.
Gebakken kabeljauw met salade. Ik vraag om ongepaneerde kabeljauw, vraag of ze de dille-mosterdsaus willen vervangen door dille-botersaus, en zeg doe maar geen zout op de frietjes.

Zeekraal in de salade, teringveel zout in de botersaus en grof zeezout op de vis. Niks anders geproefd dan zout, zout, zout. Bleh.
pi_195091996
Gebruik zelf ook zout. Misschien te veel?

Vind het ook altijd triest om te zien hoe weinig die Nederlandse koks op tv gebruiken. Kijk je op de Belgische zenders zie je dat ze daar stukken meer gebruiken. Ik ben ook Belg denk ik.
pi_195094755
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 16:38 schreef fotostarter het volgende:
Gebruik zelf ook zout. Misschien te veel?

Vind het ook altijd triest om te zien hoe weinig die Nederlandse koks op tv gebruiken. Kijk je op de Belgische zenders zie je dat ze daar stukken meer gebruiken. Ik ben ook Belg denk ik.
Ik ook (half) haha. Sja het is iets moeilijks lees ik wel. Misschien toch maar eens gaan afwegen, ik kook wel vooral zelf overigens.
  Tettenkoning donderdag 17 september 2020 @ 14:19:37 #42
479333 Nine.
Nijntje of Nine
pi_195109660
quote:
9s.gif Op dinsdag 8 september 2020 21:13 schreef Domme_Gans het volgende:
Jawohl, damn daar gaat een match made in heaven :'( Iedereen werkelijk waar iedereen maakt opmerkingen over de hoeveelheid zout die ik eet :P
Niks mis met wat zout. Zou me eerder zorgen maken om suiker. En transvetten.
Op donderdag 3 oktober 2019 09:45 schreef bitterbal het volgende:
Nine is nu al een held _O_
  Tettenkoning donderdag 17 september 2020 @ 14:23:07 #43
479333 Nine.
Nijntje of Nine
pi_195109721
quote:
1s.gif Op woensdag 9 september 2020 18:27 schreef derLudolf het volgende:
Oh ja, kookwater gaat ooit royaal zout in hier. Beter voor de smaak, ivm osmose.
Met name pasta dient te zwemmen in de zee. De hoevelheid zout die opgenomen wordt is niet zo groot en achteraf zouten heeft niet hetzelfde effect.
Op donderdag 3 oktober 2019 09:45 schreef bitterbal het volgende:
Nine is nu al een held _O_
  Tettenkoning donderdag 17 september 2020 @ 14:29:18 #44
479333 Nine.
Nijntje of Nine
pi_195109817
Wellicht ook interessant. Ooit mocht je maar één ei per week eten in week i.v.m. verhoging van je cholesterol. Inmiddels is dat al lang achterhaald. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zout ons juist lijkt te beschermen tegen hartfalen. Go figure...
Op donderdag 3 oktober 2019 09:45 schreef bitterbal het volgende:
Nine is nu al een held _O_
pi_195173313
Gebruik het alleen als het eten Echt flauw is, kook zelf eigenlijk nooit aardappels rijst of pasta met zout meer. Wen je van zelf aan en als het goed is, is de saus smaakvol genoeg.

Zelfde met patat, als er geen zout op zit mis ik het ook niet.
pi_195173332
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2020 06:16 schreef 111210 het volgende:
Gebruik het alleen als het eten Echt flauw is, kook zelf eigenlijk nooit aardappels rijst of pasta met zout meer. Wen je van zelf aan en als het goed is, is de saus smaakvol genoeg.

Zelfde met patat, als er geen zout op zit mis ik het ook niet.
Ik doe niet altijd zout op het eten, maar patat zonder zout...nee, dáár zou ik het juist wel missen :9
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_195173341
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2020 06:25 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ik doe niet altijd zout op het eten, maar patat zonder zout...nee, dáár zou ik het juist wel missen :9
Denk dat dat meer ff wennen is, zelfde als suiker in Thee of koffie, dat vind ik nu gewoon vies.
pi_195173780
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 16:38 schreef fotostarter het volgende:
Gebruik zelf ook zout. Misschien te veel?

Vind het ook altijd triest om te zien hoe weinig die Nederlandse koks op tv gebruiken. Kijk je op de Belgische zenders zie je dat ze daar stukken meer gebruiken. Ik ben ook Belg denk ik.
Sowieso doen doe dingen op tv waarvan je je afvraagt of het wel te vreten is.
Whatever...
pi_195419797
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 september 2020 22:56 schreef Zilverberk het volgende:
Ik kook zoutarm en voeg bewust veel kruiden en specerijen toe. Zo heb ik lekkerder eten dan alleen een zoute hap.

Ik meng ook mijn eigen kruidenmixen (shoarma, nasi, taco etc) met ongeveer een kwart van de voorgeschreven hoeveelheid zout.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Mja sinds de specerijen hier ineens wat beperkter zijn omdat lief dingen niet eet...

Gebruik ik wel vaker een klein beetje zout.
Gewoon als smaakversterker eigenlijk.. niet voor de zoute smaak an sich :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')