abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  maandag 31 augustus 2020 @ 18:01:03 #1
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194813088
Winter in noord Amerika


In het hoge noorden van Canada zakt de temperatuur inmiddels al weer onder het vriespunt en valt de eerste sneeuw. De winters in Canada en de VS kunnen streng zijn en staan bekend om de vele Blizzards die elk jaar weer voor veel sneeuw zorgen.
De bedoeling van dit topic is om het nieuws rond de winter in noord Amerika te volgen. Nieuws, foto's, video's etc etc zijn hier welkom.

Winter in Canada

In de winter is het koud in het noorden en het midden. Temperaturen dalen daar gemakkelijk tot -30 graden. Op 1 februari werd in Snag de allerlaagste Canadese temperatuur bereikt van -62.8 graden. Alleen het uiterste westen heeft een mild klimaat. In Vancouver komt het minste vorst voor.Noord Canada
Zuid Canada
Oost Canada

De noordoostelijke staten van de USA

De winter in New England staat bekend als een koude winter. De wind is in het winterhalfjaar noordwestelijk en droge arctische lucht uit Canada stroomt ver naar het zuiden. Deze kou-invallen gaan soms gepaard met blizzards. Opdringende warme lucht uit het zuiden zorgt af en toe voor flinke ijzel.

Gemiddeld vriest het bij de Canadese grens in januari zo'n -13 graden. In New Jersey vriest het zo'n 5 graden. In het noordoostelijke puntje van New England daalt in januari de thermometer gemiddeld elke nacht tot -19 graden. De extremen in het gebied liegen er ook niet om. Op 19 januari werd het in Van Buren (Maine) -44,4 graden. Old Forge (New York) mat op 18 februari 1979 zelfs een minimum van -46,7 graden. Het zeewater daalt in januari en februari tot +4 graden in zowel Boston als in New York.De zuidoostelijke staten van de USA

In de winter komt de gemiddelde kou tot Atlanta. In Maryland, Virginia, de Appalachen en de hoger gelegen staten als Kentucky vriest het veelvuldig. De ergste kou vinden we nog noordelijker in Michigan en Ontario. In West Virginia vinden we de allerlaagste temperatuur van het gebied terug. Op 30 december 1917 daalde in Lewisburg de thermometer tot -38,3 graden.

Het gebied langs de Golf van Mexico beleeft een relatief milde en korte winter. Toch kan het hier soms flink vriezen. Neem bijvoorbeeld de -28 graden die in Corinth (Mississippi) op 30 januari 1966 werd gemeten. In Florida neemt de invloed van de oceaan toe. Dit is vooral merkbaar aan de gemiddelde nachttemperatuur in het zuiden. In zeer uitzonderlijke situatie vriest het hier of valt er sneeuw. Op de Key's komt de temperatuur nooit onder nul. De allerlaagste temperatuur in Florida bedroeg -18,9 graden en werd gemeten in Tallahassee.

De staten Virginia, West Virginia en Maryland krijgen in de winter soms te maken met sneeuwstormen. Deze staan bekend als Nor'easters en komen oktober en april. Ze zijn berucht om de grote hoeveelheid sneeuw, regen en de flinke wind.
Een Nor'easter komt voor als een lagedrukgebied warme vochtige subtropische lucht uit de Golf van Mexico naar het noorden voert. De lucht wordt vermengd met vochtige lucht uit de Atlantische Oceaan. Een hogedrukgebied boven Canada biedt tegenwicht en stuwt arctische lucht naar het zuiden. Daar waar de luchtsoorten bij elkaar komen, ontstaat hevige neerslag.

De meest actieve Nor'easter is de sneeuwstorm die naar het oosten trekt en de straalstroom volgt. Vooral Washington DC, Philadelphia, New York City en Boston worden dan getroffen en krijgen grote hoeveelheden regen en sneeuw te verwerken.Het midden van de Verenigde Staten

De winters in het noorden zijn streng. Bismarck in North Dakota heeft in januari een gemiddelde temperatuur van -12,7 graden. International Falls op de grens van Canada en Minnesota heeft zelfs een gemiddelde januari-temperatuur van -17,2 graden. De nachtelijke temperaturen bedragen hier gemiddeld -23,3 graden en de dagtemperatuur -11,2 graden.

De staten langs de Canadese grens en de Grote Meren krijgen ook in de winter vaak te maken met 'blizzards', die zeer koude lucht aanvoeren vanuit het arctische Canada. Het gebied is dan bedekt met een sneeuwlaag. Veel is dit niet. In januari valt er slechts enkele tientallen millimeters neerslag.

Veel nachten verlopen helder en de aanwezigheid van een sneeuwdek helpt mee aan een lage temperatuur. De allerlaagste temperatuur in North Dakota werd gemeten op 15 februari 1936. In Parshall werd het -51,1 graden. Op 2 februari 1996 gebeurde hetzelfde in Towar, Minnesota.

Naar het zuiden neemt de strengheid van de winter af. Tot in Kansas is de gemiddelde januaritemperatuur onder nul. In Texas loopt deze snel op. Niet alleen de zuidelijke ligging, maar ook de aanwezigheid van de Golf van Mexico speelt daarbij een rol. In Brownsville op de grens met Mexico is het in januari overdag 20,5 graden en incidenteel boven de 33 graden.

Toch krijgen relatief zuidelijk gelegen gebieden 's winters soms te maken met extreme koude situaties, doordat luchtstromen uit het hoge noorden van Canada hun weg zuidwaarts zoeken tussen de Rocky Mountains en de Appalachen. Zo was het in het ogenschijnlijk warme Texas op 3 februari 1933 in Seminole -30,6 graden.


Westen van de Verenigde Staten

In de winter heerst de meeste kou in de hoger gelegen delen van de Rocky Mountains. Arctische lucht uit Canada zorgt voor strenge winters in het noorden, zoals in Montana, Wyoming en Colorado. In Montana richt de snijdend koude wind geregeld slachtingen aan onder de veestapel. De allerlaagste temperatuur in Montana werd gemeten op 20 januari 1954. Op Rogers Pass werd het toen -56,7 graden onder nul.

In Wyoming waar ook lange strenge winters voorkomen, staat het minimumrecord op bijna -53 graden vorst. Het berggebied van Idao, Utah en Colorado is koud en sneeuwachtig. Vooral in Colorado valt veel sneeuw. Temperaturen tot onder de -50 graden zijn incidenteel mogelijk. De hoogvlakte van Nevada is eveneens koud. In Ely op 1900 meter hoogte vriest het in januari 's nachts zo'n -12,5 graden. Dit wordt tevens veroorzaakt door de vele heldere nachten in het gebied.

Warmer is het in Washington en Oregon. Het kan hier behoorlijk vriezen, maar aan zee is de winter relatief mild. De regen valt vooral tussen oktober en april. In de bergen gaat het dan om sneeuw en worden wegen afgesloten.

In het zuidwesten van Californi blijft het winters klimaat aangenaam en vriest het zelden. Het is daar dan ook regentijd. Toch kan de winter flink uithalen. Vooral in de Sierra Nevada is dat het geval. De allerlaagste temperatuur in Californi die is gemeten bedraagt -42,8 graden. In New Mexico tenslotte zijn de winters koel maar niet extreem koud.Alaska

In de noordelijke Amerikaanse staat Alaska heersen verschillende klimaten. Zeestromingen, bergruggen en een lage zonnestand bepalen voornamelijk het klimaat. In het noorden komen poolwoestijnen voor, in het zuiden heerst een mild klimaat dat vergelijkbaar is met Nederland.

Bron:

De bedoeling van dit Topic is om het winterweer in Noord Amerika te volgen.
B.v. via onderstaande site's


Weather Channel
Accuweather
Winter Weather cnn
Google News
US wind kaart
Great Lakes map

vorige delen:
Topicreeks: Winter in Noord Amerika
WKN / Winter in VS 2012/2013 - Meer sneeuw en storm op komst
WKN / Winter in noord Amerika 2013/2014
WKN / Winter in Noord-Amerika 2014/2015
WKN / Winter in Noord-Amerika 2015/2016
WKN / Winter in Noord-Amerika 2016/2017
WKN / Winter in Noord Amerika 2017/2018
WKN / Winter in noord Amerika 2018/2019
WKN / Winter in noord Amerika 2019/2020

verwante topics

WKN / [ACTUEEL] Hurricane Season 2020: Hurricane Laura
WKN / Winter in Europa 2020/2021
WKN / Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #5

De huidige temperaturen in noord AmerikaKaartje waarop de sneeuwhoogte en uitbreiding van het noordpoolijs is te volgen.Aanvullingen of opmerkingen over de OP kan via:

WKN / [WKN FeedBack] Waar depressies aan de orde komen

[ Bericht 0% gewijzigd door aloa op 31-08-2020 18:07:38 ]
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  dinsdag 1 september 2020 @ 21:59:51 #2
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194835735
Volgende week een koude uitbraak in Canada. Boven het oosten van Canada komt een lage drukgebied te liggen en in het westen een groot hogedrukgebied. Hierdoor komt een noordelijke stroming op gang boven (en ten westen) van de Hudson Baai, waardoor koude lucht uit het poolgebied naar het zuiden kan afzakken. Temperatuur kan tot ver onder nul zakken en hier en daar valt wat sneeuw.[ Bericht 3% gewijzigd door aloa op 02-09-2020 08:11:00 ]
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  vrijdag 4 september 2020 @ 18:40:21 #3
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194887974
De straalstroom zakt vanaf maandag ver naar het zuiden van de VS. Tot aan Texas wordt het winters koud met kans op een sneeuwdek.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  vrijdag 4 september 2020 @ 22:19:13 #4
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194891999
quote:
Big temperature changes are ahead in parts of the western and central United States because of a shift in the jet stream.

Temperatures will go from feeling like summer to late fall in a short period – especially in the Rockies and portions of the Plains – early next week.

The big temperature drop is due to the development of a more amplified jet stream. This weekend, the jet stream will generally be located near the Canadian border, but early next week, a southward dip in the jet stream will develop over parts of the Rockies and Plains as a northward bulge emerges near the West Coast.

This more amplified pattern is due, in part, to two typhoons in the Western Pacific that are expected to influence the upper-level pattern and bring this early taste of fall to parts of the U.S.

https://www.wunderground.(...)-drop-rockies-plains
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  zondag 6 september 2020 @ 14:59:44 #5
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194917406
Nu nog boven de 25 graden boven nul. Komende week kan de temperatuur tot onder de -10 zakken, waarbij een sneeuwdek van meer dan 10 cm kan ontstaan.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  zondag 6 september 2020 @ 22:00:38 #6
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194925685
Wel mooi om te zien. Door de sneeuw die gaat vallen ontstaat er een microklimaat, hierdoor blijft de temperatuur ver achter dan het gebied er om heen. In het weekend zal ook hier de temperatuur weer richting de 20 graden gaan.


Vrijdag 11 september
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  dinsdag 8 september 2020 @ 18:03:03 #7
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194957015
Van plus 30 graden boven nul.Naar wakker worden met sneeuw.twitter
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  zondag 25 oktober 2020 @ 18:10:14 #8
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195851103
twitter
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  maandag 26 oktober 2020 @ 09:43:09 #9
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195861501
IJzig koud in het midden van de VS. West Yellowstone gaat richting de -30 (nu -27). Deze kou blijft nog een paar dagen, maar zal daarna wat minder heftig worden.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  maandag 26 oktober 2020 @ 22:44:51 #10
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195875564
twitter
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  dinsdag 27 oktober 2020 @ 09:30:31 #11
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195879412
twitter
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  dinsdag 27 oktober 2020 @ 14:09:45 #12
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195884346
twitter
94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_195886628
twitter
  donderdag 29 oktober 2020 @ 11:10:58 #14
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195920874
twitter
94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_195921010
Moet bijzonder zijn om dit in het echt te zien!
  donderdag 29 oktober 2020 @ 11:24:17 #16
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195921089
quote:
0s.gif Op donderdag 29 oktober 2020 11:19 schreef Adrie072 het volgende:
Moet bijzonder zijn om dit in het echt te zien!
Opzich mooie plaatjes.

In Nederland ook wel gebeurd.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  maandag 9 november 2020 @ 19:07:25 #17
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_196156540
twitter
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  vrijdag 13 november 2020 @ 16:41:05 #18
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_196224372
94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_196226775
quote:
Potverdikkie wat lekker, misschien ook goed tegen Covid.....?
  vrijdag 27 november 2020 @ 13:21:06 #20
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_196436597
twitter
94257
478969
I'm here to turn up the volume
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')