abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_173969754
registreer om deze reclame te verbergen
Winter in noord Amerika


In het hoge noorden van Canada zakt de temperatuur inmiddels al weer onder het vriespunt en valt de eerste sneeuw. De winters in Canada en de VS kunnen streng zijn en staan bekend om de vele Blizzards die elk jaar weer voor veel sneeuw zorgen.
De bedoeling van dit topic is om het nieuws rond de winter in noord Amerika te volgen. Nieuws, foto's, video's etc etc zijn hier welkom.

Winter in Canada

In de winter is het koud in het noorden en het midden. Temperaturen dalen daar gemakkelijk tot -30 graden. Op 1 februari werd in Snag de allerlaagste Canadese temperatuur bereikt van -62.8 graden. Alleen het uiterste westen heeft een mild klimaat. In Vancouver komt het minste vorst voor.

2B97522000000578-3207582-image-a-106_1440305096008.jpg

Noord Canada
Zuid Canada
Oost Canada

De noordoostelijke staten van de USA

De winter in New England staat bekend als een koude winter. De wind is in het winterhalfjaar noordwestelijk en droge arctische lucht uit Canada stroomt ver naar het zuiden. Deze kou-invallen gaan soms gepaard met blizzards. Opdringende warme lucht uit het zuiden zorgt af en toe voor flinke ijzel.

Gemiddeld vriest het bij de Canadese grens in januari zo'n -13 graden. In New Jersey vriest het zo'n 5 graden. In het noordoostelijke puntje van New England daalt in januari de thermometer gemiddeld elke nacht tot -19 graden. De extremen in het gebied liegen er ook niet om. Op 19 januari werd het in Van Buren (Maine) -44,4 graden. Old Forge (New York) mat op 18 februari 1979 zelfs een minimum van -46,7 graden. Het zeewater daalt in januari en februari tot +4 graden in zowel Boston als in New York.

ss-110202-winter-storm-mw09.ss_full.jpg

De zuidoostelijke staten van de USA

In de winter komt de gemiddelde kou tot Atlanta. In Maryland, Virginia, de Appalachen en de hoger gelegen staten als Kentucky vriest het veelvuldig. De ergste kou vinden we nog noordelijker in Michigan en Ontario. In West Virginia vinden we de allerlaagste temperatuur van het gebied terug. Op 30 december 1917 daalde in Lewisburg de thermometer tot -38,3 graden.

Het gebied langs de Golf van Mexico beleeft een relatief milde en korte winter. Toch kan het hier soms flink vriezen. Neem bijvoorbeeld de -28 graden die in Corinth (Mississippi) op 30 januari 1966 werd gemeten. In Florida neemt de invloed van de oceaan toe. Dit is vooral merkbaar aan de gemiddelde nachttemperatuur in het zuiden. In zeer uitzonderlijke situatie vriest het hier of valt er sneeuw. Op de Key's komt de temperatuur nooit onder nul. De allerlaagste temperatuur in Florida bedroeg -18,9 graden en werd gemeten in Tallahassee.

De staten Virginia, West Virginia en Maryland krijgen in de winter soms te maken met sneeuwstormen. Deze staan bekend als Nor'easters en komen oktober en april. Ze zijn berucht om de grote hoeveelheid sneeuw, regen en de flinke wind.
Een Nor'easter komt voor als een lagedrukgebied warme vochtige subtropische lucht uit de Golf van Mexico naar het noorden voert. De lucht wordt vermengd met vochtige lucht uit de Atlantische Oceaan. Een hogedrukgebied boven Canada biedt tegenwicht en stuwt arctische lucht naar het zuiden. Daar waar de luchtsoorten bij elkaar komen, ontstaat hevige neerslag.

De meest actieve Nor'easter is de sneeuwstorm die naar het oosten trekt en de straalstroom volgt. Vooral Washington DC, Philadelphia, New York City en Boston worden dan getroffen en krijgen grote hoeveelheden regen en sneeuw te verwerken.

Het midden van de Verenigde Staten

De winters in het noorden zijn streng. Bismarck in North Dakota heeft in januari een gemiddelde temperatuur van -12,7 graden. International Falls op de grens van Canada en Minnesota heeft zelfs een gemiddelde januari-temperatuur van -17,2 graden. De nachtelijke temperaturen bedragen hier gemiddeld -23,3 graden en de dagtemperatuur -11,2 graden.

De staten langs de Canadese grens en de Grote Meren krijgen ook in de winter vaak te maken met 'blizzards', die zeer koude lucht aanvoeren vanuit het arctische Canada. Het gebied is dan bedekt met een sneeuwlaag. Veel is dit niet. In januari valt er slechts enkele tientallen millimeters neerslag.

Veel nachten verlopen helder en de aanwezigheid van een sneeuwdek helpt mee aan een lage temperatuur. De allerlaagste temperatuur in North Dakota werd gemeten op 15 februari 1936. In Parshall werd het -51,1 graden. Op 2 februari 1996 gebeurde hetzelfde in Towar, Minnesota.

Naar het zuiden neemt de strengheid van de winter af. Tot in Kansas is de gemiddelde januaritemperatuur onder nul. In Texas loopt deze snel op. Niet alleen de zuidelijke ligging, maar ook de aanwezigheid van de Golf van Mexico speelt daarbij een rol. In Brownsville op de grens met Mexico is het in januari overdag 20,5 graden en incidenteel boven de 33 graden.

Toch krijgen relatief zuidelijk gelegen gebieden 's winters soms te maken met extreme koude situaties, doordat luchtstromen uit het hoge noorden van Canada hun weg zuidwaarts zoeken tussen de Rocky Mountains en de Appalachen. Zo was het in het ogenschijnlijk warme Texas op 3 februari 1933 in Seminole -30,6 graden.

kWIc2b1.jpg
Westen van de Verenigde Staten

In de winter heerst de meeste kou in de hoger gelegen delen van de Rocky Mountains. Arctische lucht uit Canada zorgt voor strenge winters in het noorden, zoals in Montana, Wyoming en Colorado. In Montana richt de snijdend koude wind geregeld slachtingen aan onder de veestapel. De allerlaagste temperatuur in Montana werd gemeten op 20 januari 1954. Op Rogers Pass werd het toen -56,7 graden onder nul.

In Wyoming waar ook lange strenge winters voorkomen, staat het minimumrecord op bijna -53 graden vorst. Het berggebied van Idao, Utah en Colorado is koud en sneeuwachtig. Vooral in Colorado valt veel sneeuw. Temperaturen tot onder de -50 graden zijn incidenteel mogelijk. De hoogvlakte van Nevada is eveneens koud. In Ely op 1900 meter hoogte vriest het in januari 's nachts zo'n -12,5 graden. Dit wordt tevens veroorzaakt door de vele heldere nachten in het gebied.

Warmer is het in Washington en Oregon. Het kan hier behoorlijk vriezen, maar aan zee is de winter relatief mild. De regen valt vooral tussen oktober en april. In de bergen gaat het dan om sneeuw en worden wegen afgesloten.

In het zuidwesten van CaliforniŽ blijft het winters klimaat aangenaam en vriest het zelden. Het is daar dan ook regentijd. Toch kan de winter flink uithalen. Vooral in de Sierra Nevada is dat het geval. De allerlaagste temperatuur in CaliforniŽ die is gemeten bedraagt -42,8 graden. In New Mexico tenslotte zijn de winters koel maar niet extreem koud.

650x366_04180638_greatlakes_amo_2014050_lrg_0.jpg

Alaska

In de noordelijke Amerikaanse staat Alaska heersen verschillende klimaten. Zeestromingen, bergruggen en een lage zonnestand bepalen voornamelijk het klimaat. In het noorden komen poolwoestijnen voor, in het zuiden heerst een mild klimaat dat vergelijkbaar is met Nederland.

Bron:

De bedoeling van dit Topic is om het winterweer in Noord Amerika te volgen.
B.v. via onderstaande site's


Weather Channel
Accuweather
Winter Weather cnn
Google News
US wind kaart
Great Lakes map

vorige delen:
Topicreeks: Winter in Noord Amerika
WKN / Winter in VS 2012/2013 - Meer sneeuw en storm op komst
WKN / Winter in noord Amerika 2013/2014
WKN / Winter in Noord-Amerika 2014/2015
WKN / Winter in Noord-Amerika 2015/2016
WKN / Winter in Noord-Amerika 2016/2017


verwante topics

WKN / Hurricane Season 2015 #1: Orkanen & cyclonen wereldwijd
WKN / Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #4
WKN / [ACTUEEL] Tornado's VS #23 Nieuw seizoen van start

De huidige temperaturen in Canada

djRxrMf.gif

De huidige temperaturen in de V.S.

Mdjw9tw.gif

Kaartje waarop de sneeuwhoogte en uitbreiding van het noordpoolijs is te volgen.

Rnhemsnow.gif

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-09-2017 17:46:27 ]
pi_174060697
Mag hier ook wel eens een keer naar toe komen, graag zoals de winter van "79
  vrijdag 6 oktober 2017 @ 19:35:10 #3
446288 AQUILA.
Arbiter elegantiarum
pi_174240623
Een paar flinke blizzards zou wel leuk zijn.
''Aquila non capit muscas.''
pi_174281315
registreer om deze reclame te verbergen
De eerste sneeuw van betekenis voor het gebied rond Denver.


quote:
Storm to cause travel disruptions in western US, bring first snow of season to Denver

KFkSZZe.jpg

As cold air returns to the interior western United States, heavy snow will fall across the northern and central Rockies and lead to slippery travel into Monday evening.
The first snow of the season is in store for a large part of the Interstate-25 corridor along the Colorado Front Range.
Those with travel plans along interstates 25, 70 and 80 in Colorado and Wyoming should anticipate slower commute times, drastically changing weather conditions and snow-covered roads to start out the week.
A storm will push through the Rockies along the leading edge of cold Canadian air pressing southward through the Rockies and northern Plains, according to AccuWeather Senior Meteorologist Jack Boston.
Rockies Snow 10.7 AM

The combination of the cold and the storm will lead to accumulating snowfall across the region.
Several inches of snow will first accumulate across the northern Rockies through Sunday, leading to times of slick travel along portions of Interstate 90 in Montana. The snow and cold will then sweep southeastward toward Wyoming and Colorado.
“Denver could receive their first accumulating snow [of the season] late Sunday into Monday,” Boston said.
A general 1 to 3 inches of snow is expected along the I-25 corridor with higher totals of 3-6 inches in the foothills of the Rockies and the Palmer Divide. Snow totals across the higher terrain will reach a foot or more.
Precipitation will start out as rain before rapidly changing over to snow as the cold takes over on Sunday night. A quicker changeover to snow will bring higher snow totals to the Front Range.
Snowfall West 10.8 AM

Temperatures will drastically plunge from the 60s and 70s F on Sunday to the 30s on Monday.
Roadways will turn from wet to slushy and snow-covered in a short amount of time. Motorists will need to slow down to avoid spin outs and multiple car pileups.
Gusty winds may cause whiteout conditions at times, causing further hazards to travelers.
The snow could weigh heavily enough on trees that have not shed their leaves to break branches. Trees that fall on power lines could trigger sporadic power outages.

A fresh snow cover, clearing skies and calming winds on Monday night will lead to a hard freeze. Temperatures will drop into the 10s and 20s.
Quieter and milder conditions are in store across the region for the remainder of the second week of October.
Motorists and pedestrians should watch for ice on roadways and sidewalks during the early morning and overnight hours due to melting and refreezing snow.
https://www.accuweather.c(...)n-to-denver/70002929

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2017 16:13:16 ]
pi_174974242
Diepvries in Canada en het noorden van de VS.

4YXW5gU.png
pi_176034904
Record-breaking snowfall blankets Erie, Pennsylvania, with over 60 inches of snow


Snowfall totals broke records in Erie, Pennsylvania, as snow covered much of the northeastern United States on Christmas.

From 7 p.m. on Dec. 24 to 7 p.m. Dec. 26, Erie had received 60.5 inches of snow, which shattered numerous records for the city. Nearly all of this snow fell on Monday and Tuesday.

“This is now the biggest two-day snow total on record for Pennsylvania, besting the old record of 44 inches, which was set in Morgantown from March 20-21, 1958,” AccuWeather Meteorologist Bill Deger said

oZ0SVzn.png


https://www.accuweather.c(...)hes-of-snow/70003657
pi_176034976
registreer om deze reclame te verbergen
XyC3vGv.jpg

06GogwD.png
  woensdag 27 december 2017 @ 12:10:28 #8
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176034989
Ik hoop op weinig sneeuw in de Sierra Nevada, CaliforniŽ want daar moet ik komende zomer doorheen. Tot nu toe is het iets onder gemiddeld maar pas in maart valt er echt iets over te zeggen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_176035250
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 12:10 schreef SeLang het volgende:
Ik hoop op weinig sneeuw in de Sierra Nevada, CaliforniŽ want daar moet ik komende zomer doorheen. Tot nu toe is het iets onder gemiddeld maar pas in maart valt er echt iets over te zeggen.
In de zomer valt het daar wel mee toch met de sneeuw. Ligt eraan wanneer je gaat natuurlijk.
  woensdag 27 december 2017 @ 12:35:28 #10
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176035729
quote:
1s.gif Op woensdag 27 december 2017 12:18 schreef aloa het volgende:

[..]

In de zomer valt het daar wel mee toch met de sneeuw. Ligt eraan wanneer je gaat natuurlijk.
Dit was op 25 juni 2017 in Kings Canyon NP (niet mijn foto). 2017 was wel een extreem sneeuwjaar.

Kings-Canyon-National-Park-PCT-2017-Owen-Rojek.jpg
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_176035986
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 12:35 schreef SeLang het volgende:

[..]

Dit was op 25 juni 2017 in Kings Canyon NP (niet mijn foto). 2017 was wel een extreem sneeuwjaar.

[ afbeelding ]
Oke. Is dat verse sneeuw dan of restanten van voorgaande winter, want dan zijn de wegen wel begaanbaar neem ik aan.
  woensdag 27 december 2017 @ 12:52:57 #12
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176036199
quote:
1s.gif Op woensdag 27 december 2017 12:45 schreef aloa het volgende:

[..]

Oke. Is dat verse sneeuw dan of restanten van voorgaande winter, want dan zijn de wegen wel begaanbaar neem ik aan.
Ik heb het over de Sierra Nevada, te voet met rugzak, dus niet over wegen :)

Er valt daar meerdere meters sneeuw in de winter en dat smelt dan langzaam weg. Als er veel sneeuw valt dan ligt dat er op sommige plekken tot ver in de zomer. Trail is moeilijk/ niet te volgen, je zakt op sommige plekken diep in de sneeuw zonder sneeuwuitrusting en rivieren zijn moeilijk door te waden (zelfs in goede jaren komt het smeltwater hier en daar tot je middel).
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_176036241
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 12:52 schreef SeLang het volgende:

[..]

Ik heb het over de Sierra Nevada, te voet met rugzak, dus niet over wegen :)

Er valt daar meerdere meters sneeuw in de winter en dat smelt dan langzaam weg. Als er veel sneeuw valt dan ligt dat er op sommige plekken tot ver in de zomer. Trail is moeilijk/ niet te volgen, je zakt op sommige plekken diep in de sneeuw zonder sneeuwuitrusting en rivieren zijn moeilijk door te waden (zelfs in goede jaren komt het smeltwater hier en daar tot je middel).
ah, okee...ben er verder niet bekend. :)
  woensdag 27 december 2017 @ 16:49:18 #14
446288 AQUILA.
Arbiter elegantiarum
pi_176044820
Het monster van Lake Michigan is ook gesignaleerd inmiddels:

https://www.wtmj.com/news(...)era-on-lake-michigan
''Aquila non capit muscas.''
pi_176061408
Ak8Mpx1.png
pi_176064429
Bar koud in Canada, Alaska en het noorden van de VS.
Temperatuur zakt tot onder de -40.

RzHQxjk.png

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 28-12-2017 08:16:06 ]
  donderdag 28 december 2017 @ 19:02:07 #17
78918 SeLang
Black swans matter
pi_176081624
quote:
Canadezen overvallen door een koudegolf

Canada is getroffen door een koudegolf. In sommige plaatsen is het in een eeuw niet zo koud is geweest rond de jaarwisseling.

Het noorden van de provincie Ontario lijkt het het zwaarst getroffen. Hier en daar geeft de thermometer min 44 aan. In de provincie Quebec is de temperatuur gedaald tot 25 graden onder nul, maar de gevoelstemperatuur lijkt door de gure wind wel min 40.

De Canadezen moeten nog een paar dagen doorbijten: deze koudegolf houdt naar verwachting aan tot en met de jaarwisseling.

Eeuw geleden
De ijzige kou begon net voor de Kerst. Bij het Canadese KNMI hebben ze het opgezocht: daar moesten ze in de boeken terug tot 1917 voor de weerkundigen een vergelijkbare koude periode tegenkwamen, zo aan het eind van december. Het kwik is 10 tot 12 graden lager dan normaal.

Een koudegolf uit het Noordpoolgebied is de oorzaak. Die begon in de Canadese Prairies, een gebied in het zuidwesten dat zich uitstrekt over delen van de provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba. Inmiddels breidt de kou zich uit van kust tot kust.

'Kon ik ook maar thuisblijven!'
Automobilisten die toch op pad moeten, laten van tevoren de motor draaien om het niet te koud te hebben. Maar niet alle auto's starten. "Vanochtend had mijn auto grote moeite om op gang te komen, de motor pruttelde, terwijl er een nieuwe accu in zit", vertelt een bestuurder in Quebec.

De mensen op straat zijn dik ingepakt. "Gelukkig hebben kinderen geen school en kunnen ze lekker warm thuisblijven! Kon ik maar hetzelfde doen", zegt een man op straat.

Vrijwilligers in Montreal zoeken naar daklozen. Ze bieden de mensen onderdak en een warme maaltijd.

https://nos.nl/artikel/22(...)r-een-koudegolf.html
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  vrijdag 29 december 2017 @ 12:22:42 #18
447397 SpaanseVlieg
2 + 2 = 4 - 1 = 3
pi_176105616
-30, je moet er toch niet aan denken. Hoe voelt dat? Iemand ervaring mee?
  vrijdag 29 december 2017 @ 14:37:15 #19
446288 AQUILA.
Arbiter elegantiarum
pi_176110485
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 december 2017 12:22 schreef SpaanseVlieg het volgende:
-30, je moet er toch niet aan denken. Hoe voelt dat? Iemand ervaring mee?
Ik ben een keer met een kabelbaan de Aiguille du Midi (daar kan het -25 zijn in de winter en het waait er doorgaans fors) bij de Mont Blanc op geweest, je hebt daar ook een restaurantje waar je naar buiten kan lopen. Ik ben toen even buiten geweest om te voelen, maar zonder dikke lagen kleding is dat nog geen vijf minuten uit te houden.
''Aquila non capit muscas.''
pi_176148392
Temperatuur is nog verder gedaald en tikt bijna de -50 aan (Rabbit Kettle, Northwest Territories).


KHMOpa1.png
pi_176181893
Sneeuwstorm volgende week voor de VS.

Following a spell of dry weather along the Atlantic Seaboard early this coming week, a major storm is forecast to spin up just off the coast for the second half of the week.

Aside from very cold conditions, lake-effect snow near the Great Lakes, and leftover patches of snow and ice on the roads from Saturday's storm, good travel conditions are in store along the Atlantic Seaboard from New Year's Day into Wednesday.

46YHzf6.jpg

However, a storm will brew over the western part of the Atlantic Ocean, within several hundred miles of the United States coast later Wednesday and Wednesday night.

"How close to the coast the storm tracks will determine how far west and how much snow falls," according to AccuWeather Long-Range Meteorologist Max Vido.

AccuWeather meteorologists believe the storm will rapidly strengthen as Arctic air remains in place. The strengthening storm will kick up strong winds and cause heavy seas along much of the Atlantic coast.

https://www.accuweather.c(...)eek-of-2018/70003695
pi_176211304
Bijna de hele VS zit in de vrieskou. Tot aan de Golf van Mexico is de temperatuur gedaald tot onder het vriespunt.

FyMp73K.png
pi_176212505
Meer dan een miljoen mensen hebben bij -12 graden Celsius nieuwjaar gevierd op Times Square in New York. De traditionele ‘ball drop’ luidde er om 6.00 uur Nederlandse tijd het nieuwe jaar in.

Het was de koudste nieuwjaarsnacht in New York sinds 1907, toen de thermometer -17 graden aanwees. De feestvierders konden zich opwarmen aan optredens van onder anderen Mariah Carey, Sugarland en Nick Jonas.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180101_03274805
pi_176230521
De koudegolf heeft ook het noordoosten van Mexico bereikt. En de nacht moet daar nog beginnen.

Monclova, Coahuila de Zaragoza, Mexico nu bijna -2 graden.

h8Y6WHn.png
  dinsdag 2 januari 2018 @ 22:21:22 #25
358144 Belg
Belg met sympathie voor NLers
pi_176248391
zijn die zuidelijke staten dat wel gewoon zo'n vrieskou?
Dit account was vroeger capuchon_jongen. de capuchon is en blijft mijn leven!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')