Goed nieuws! Nieuwe veilige vaccin is er vrijwel al. Het enige wat we moeten bepalen is wie de vaccin het eerste krijgt toegediend.
quote:
De verwachting is dat het eerste veilige vaccin tegen Covid 19 niet lang meer op zich laat wachten. Maar hoe bepalen we wie dat vaccin het eerste krijgt?
In een ideale wereld hebben 7,8 miljard mensen evenveel recht het vaccin tegelijkertijd te mogen krijgen. Maar het is nog maar de vraag of het vaccin meteen beschikbaar is in zulke grote getale en of het meteen onder de wereldbevolking gedistribueerd kan worden. Om toch prioriteiten te kunnen aangeven heeft een internationaal team van onderzoekers onder leiding van oncoloog en bioethicus dr. Ezekiel Emanuel, een model samengesteld zodat het vaccin in ieder geval het eerst gaat naar hen die het het meest nodig zullen hebben.
Een ethisch vaccinatie-programma Professor in de wijsbegeerte dr. Lisa Herzog van de Universiteit Groningen werkte mee aan het artikel dat een eerlijke verdeling van het vaccin belooft. In An Ethical Framework for Global Vaccin Allocation onderscheiden de wetenschappers verschillende fases van distributie. “We hebben nagedacht over welke prioriteiten we moeten stellen en de schade die het virus kan aanrichten op verschillende manieren aan de gezondheid en levens van mensen. We moesten ook aan economische factoren denken, die hebben overigens natuurlijk ook weer indirect invloed op de volksgezondheid. Zo hebben we verschillende principes ontwikkeld voor verschillende fases.”
Vaccinaties faseren De auteurs vinden dat er sprake moet zijn van een Fair Priority Model, een ethisch kader voor overheden, vaccinproducenten en instanties om te kijken waar het vaccin het best het eerst kan worden ingezet. De conclusie van het artikel is dat er het best gevaccineerd kan worden aan de hand van 3 fases. De eerste fase gaat uit van het voorkomen van grootschalig, vroegtijdig overlijden en ernstige schade aan de gezondheid. De tweede moet grote economische en sociale gevolgen van het virus beperken en de laatste stap in het vaccinatie-proces is om de lokale verspreiding van het virus tegen te gaan.
Pragmatische criteria kunnen mensenlevens kosten Verschillende fases implementeren in het vaccinatieprogramma, is volgens Herzog onontbeerlijk. “Er zal sowieso een distributieprobleem zijn als we het vaccin bij alle wereldburgers willen krijgen. Hopelijk zullen er snel genoeg vaccins zijn voor iedereen en kan iedereen gevaccineerd moeten. De vraag is: wie krijgt het vaccin het eerst? Als we realistisch zijn, zullen veel rijkere landen de eerste vaccins voor hun eigen populatie proberen te krijgen. Maar ook dan gaan er in de praktijk waarschijnlijk toch kwesties mee spelen als: wie krijgen de volgende ladingen toegediend en die daarna? Die vragen zullen ook spelen binnen de Covax-alliantie (zie filmpje hieronder, red.) of als een rijk land een grotere voorraad aan vaccins heeft dan het nodig heeft. Als je dan pas pragmatische criteria gaat toepassen, kan het al te laat zijn. Dan heb je misschien meer sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden, dan wanneer je wel van te voren prioriteiten in je vaccinatie-programma.
Geen dosis mag verloren gaan Per fase zal gekeken worden hoeveel doses ieder land nodig heeft voor die specifieke fase. Het aantal beschikbare vaccins wordt verdeeld over de landen aan de hand van de fase-criteria en het land zelf zorgt ervoor dat het vaccin bij de juiste personen terecht komt. Herzog houdt er rekening mee dat dit voor menig land een uitdaging kan zijn. “Het belangrijkste is dat er natuurlijk geen vaccin verloren gaat of overschiet. Stel je voor dat er besloten is dat een bepaald land de vaccins het eerst het hardst nodig heeft, maar het heeft niet de middelen of de infrastructuur om de vaccins bijvoorbeeld op de juiste temperatuur te bewaren en vervoeren, dan zou dat ook weer vragen moeten oproepen over de verantwoordelijkheid van andere landen om het land in moeilijkheden hierin te helpen en te faciliteren.”
Niet ieder land happig op samenwerking De onderzoekers zijn echter niet de enigen die zich gebogen hebben over hoe de eerste vaccins moeten worden ingezet. Zo gaan er ook stemmen op om de vaccins primair te verdelen onder de medewerkers in de gezondheidszorg en andere primaire beroepen. Voor welke route de WHO kiest is vooralsnog niet zeker, beaamt de filosoof. “We hopen natuurlijk dat het volgens ons ethisch framework zal zijn, dat de COVID-19 vaccinatie-programma’s zullen verlopen, maar dat ligt uiteraard niet helemaal in onze handen. Sommige landen zijn überhaupt niet zo happig op samenwerking met andere landen in dit opzicht, dus waar we in ieder geval op hopen is dat ons model ten minste gedeeltelijk wordt ingevoerd.”
Aan wetenschappelijke samenwerking zal het in ieder geval niet liggen. “Genoeg onderzoekers in ons team hebben nauwe banden met de internationale gezondheidszorginstellingen zoals het WHO. En dat is toch de belangrijkste route die we moeten volgen voor politieke implementatie van ons ethisch framewerk,” aldus Herzog, die in ieder geval al wijst naar de volgende stappen om het plan te kunnen uitvoeren. “Onze model is compleet, maar om één en ander uit te voeren, hebben we nog wel meer data entry nodig van verschillende landen en samenwerking met statistici en sociale wetenschappers. Dus we hebben nog genoeg werk te doen.”
Op zondag 13 september 2020 12:54 schreef Twintig het volgende: Goed nieuws! Nieuwe veilige vaccin is er vrijwel al. Het enige wat we moeten bepalen is wie de vaccin het eerste krijgt toegediend. [..]
Mark Rutte mag als eerste. Daarna De Jonge, Grapperhaus en Halsema. Soort voorproevers zeg maar.
Positief getest 82.099, toename: 1.087 Ziekenhuisopnames 12.283 (15,0% van positief getest), toename: 17 IC-opnames 3.072 (3,7% van positief getest) Overleden 6.254 (7,6% van positief getest), toename: 1
Best wel positief, aantal ziekenhuisopnames is niet onverwacht wat hoger en kunnen we prima hebben. Fijne daling in aantal besmettingen, zouden we de top gehad hebben? Dat moeten de komende dagen uitwijzen.
Best wel positief, aantal ziekenhuisopnames is niet onverwacht wat hoger en kunnen we prima hebben. Fijne daling in aantal besmettingen, zouden we de top gehad hebben? Dat moeten de komende dagen uitwijzen.
Mwah ik verwacht dat we gewoon doorsukkelen zoals t nu gaat. Er is nog helemaal geen man overboord dus waarom niet ?
Mwah ik verwacht dat we gewoon doorsukkelen zoals t nu gaat. Er is nog helemaal geen man overboord dus waarom niet ?
Denk ik ook, al ben ik wel blij als het wat stabiliseert. Of dat op 500, 1000 of 1500 besmettingen per dag is doet er voor mij niet toe (lager is natuurlijk wel altijd beter). Dan wordt het overzichtelijk en kan je de zorg er op afstemmen.
Denk ik ook, al ben ik wel blij als het wat stabiliseert. Of dat op 500, 1000 of 1500 besmettingen per dag is doet er voor mij niet toe (lager is natuurlijk wel altijd beter). Dan wordt het overzichtelijk en kan je de zorg er op afstemmen.
In deze post meld ik wekelijks, op de maandagochtend: 1) het aantal Nederlandse patiënten met een COVID-19-infectie op een Nederlandse of Duitse IC, gebaseerd op de cijfers van Stichting NICE[1], en de wijzigingen ten opzichte van eerdere weken; 2) het aantal Nederlandse patiënten met een COVID-19-infectie op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen, gebaseerd op de cijfers van Stichting NICE[1] , en de wijzigingen ten opzichte van eerdere weken; en 3) de belangrijkste informatie van het Dashboard coronavirus, van de Rijksoverheid.
1) NEDERLANDSE PATIËNTEN MET EEN COVID-19-INFECTIE OP EEN NEDERLANDSE OF DUITSE IC 53 Nederlandse patiënten met een COVID-19-infectie liggen er momenteel op een Nederlandse of Duitse IC. Het is een stijging van 9 ten opzichte van vorige week maandag (een stijging van 20,5%), en vorige week was een daling van 2 ten opzichte van eerverleden week maandag (een daling van 4,5%). De daling is dus een stijging geworden.
Dit zijn de aantallen Nederlandse patiënten met een COVID-19-infectie op een Nederlandse of Duitse IC van de afgelopen 21 weken, beginnend op maandag 20 april (met daarachter vanaf week 18 de absolute en de relatieve wijziging ten opzichte van de week ervóór):[2]
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.De totale daling over de laatste 21 weken is (1.040 -/- 53 =) 987. De gemiddelde daling per dag over de laatste 21 weken is (987 : 21 =) 47. Dat is in totaal een daling van (987 -/- 1.040 x 100% =) 94,9%. De gemiddelde daling per week over de laatste 21 weken is 4,4%.
Het totaalaantal Nederlandse IC’s met ten minste één bewezen of verdachte COVID-19-patiënt is gedaald van 31 naar 29, een absolute daling van 2 en een relatieve daling van 6,9%.
Archief van de aantallen Nederlandse patiënten met een COVID-19-infectie op een Nederlandse of Duitse IC van 18 april tot en met 30 juni 2020.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.2) NEDERLANDSE PATIËNTEN MET EEN COVID-19-INFECTIE OP DE VERPLEEGAFDELINGEN VAN NEDERLANDSE ZIEKENHUIZEN 274 Nederlandse patiënten met een COVID-19-infectie liggen er momenteel op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Het is een stijging van 6 ten opzichte van vorige week maandag (een stijging van 10,0%), en vorige week was een stijging van 6 ten opzichte van eerverleden week maandag (een stijging van 2,4%). De stijging is dus toegenomen.
Dit zijn de aantallen Nederlandse patiënten met een COVID-19-infectie op de Nederlandse verpleegafdelingen van de afgelopen achttien weken, beginnend op maandag 20 april (met daarachter vanaf week 21 de absolute en de relatieve wijziging ten opzichte van de week ervóór):[2]
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.De totale daling over de laatste 18 weken is (703 -/- 274 =) 429. De gemiddelde daling per dag over de laatste 18 weken is (429 : 18 =) 23,8. Dat is in totaal een daling van (429 -/- 703 x 100% =) 61,0%. De gemiddelde daling per week over de laatste 18 weken is 3,4%.
Archief van de dagelijkse aantallen Nederlandse patiënten met een COVID-19-infectie op de Nederlandse verpleegafdelingen van 15 mei 2020 t/m 30 juni 2020.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.3) DE BELANGRIJKSTE CIJFERS UIT HET DASHBOARD CORONAVIRUS, VAN DE RIJKSOVERHEID Wat je op dit moment (stand van zaken zondag 13 september 2020) in het Dashboard ziet, is dat onder meer het aantal: 1) IC-opnames per dag, gemiddeld over de afgelopen 3 dagen, 3 is; 2) ziekenhuisopnames per dag, gemiddeld over de afgelopen 3 dagen, 11 is; 3) positief geteste mensen per 100.000 inwoners per dag, 6,2 is (en dat het totaalaantal positief geteste mensen 1.087 is); 4) mensen met COVID-19 per 100.000 inwoners dat besmettelijk is voor anderen 249 is (en dat het totaalaantal mensen met COVID-19 dat besmettelijk is voor anderen 43.394 is) (dit is de waarde van 4 september – wordt wekelijks berekend); 5) mensen dat besmet wordt door één besmettelijke person (het reproductiegetal) 1,17 is (dit is de waarde van 8 september – wordt wekelijks berekend).
Mochten jullie ergens een fout menen te zien, DM me dan s.v.p. even.
Voetnoten
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 0% gewijzigd door Federer-fan op 15-09-2020 17:33:17 ]
De voormalig Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft maandag het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan verlaten.
quote:
Behandeld arts Alberto Zangrillo zei eerder dat de ex-premier zijn symptomen in maart of april niet had overleefd, maar dat Italiaanse ziekenhuizen nu beter op de hoogte zijn van de gevaren van het coronavirus.
Maar als het toch oploopt: zijn jullie als artsen veel wijzer over de beste behandeling van Covid-patiënten?
“We weten nu meer van het virus en de uitwerking. We zien eigenlijk drie soorten coronapatiënten: de patiënt met laten we zeggen de klassieke longontsteking, dan heb je de patiënt die last krijgt van bloedstolsels en weer een ander heeft te maken met die overreactie van het immuunsysteem. Voor al deze categorieën weten we nu veel beter wat we kunnen doen om de klachten te verminderen. In maart wisten we dat niet, die maand hebben we echt nodig gehad om te leren. Ja, dat heeft levens gekost, kan je achteraf zeggen. Er zijn mensen gestorven aan bloedstolsels in de hersenen en de longen die we niet op tijd herkend hebben, we gaven toen geen bloedverdunners nog.”
Premier League toto winnaar 2007-2008 en [b]2008-2009[/b] Held Blaise NKUFO [b]All time topscoorder in Enschede[/b] [b]WE WON IT ELEVEN TIMES![/b]
Door nieuwe behandelmethoden is de ligduur van gem 22 dagen naar gem 8 dagen gegaan.
(Onder voor behoud van zelfde omstandigheden zie artikel)
Mooi nieuws, vooral de opmerking dat het virus niet milder is geworden maar wij meer weten. Het virus lijkt niet serieus te veranderen, dat is goed nieuws voor de immuniteit / vaccin.
Andere bron, RIVM/Bddataplan komen pas rond 16:00.
Positief getest: 1418 (wel een correctie van -39 over de voorgaande dagen die hier niet inzit) Opgenomen: 25 Overleden: 2 Bron: Marino van Zelst van Twitter
Positief is dat het aantal nieuwe besmettingen toch redelijk stabiel blijft. Hoog, maar redelijk stabiel. Niet zo als in maart/april dat we elke 3 dagen verdubbelden.
Negatief is dat het aantal opnames met 25 heel hoog ligt, maar ik zie dat ook positief: in maart/april lag dat op 600 per dag en zelfs toen waren de ziekenhuizen niet vol. Zoals hier al gemeld is het aantal ligdagen veel korter, dat geldt voor de IC maar ook voor gewone opnames. Het kon natuurlijk ook niet uitblijven met stijgende cijfers de afgelopen 2 weken. Jammer genoeg.
Overledenen blijft wel positief laag gelukkig, maar daar plaats ik wel de kanttekening bij dat ik verwacht dat die over 1,5/2 weken wat stijgt. Het is de laatste stap in het proces (simpel gezegd: ziek worden -> ziekenhuis -> IC -> overlijden) en die loopt achter.
[ Bericht 3% gewijzigd door GereDathan op 15-09-2020 14:35:16 ]
Negatief is dat het aantal opnames met 25 heel hoog ligt
Wanneer een IC patiënt na 6 dagen het ziekenhuis verlaat, verlaat iemand met een reguliere covid opname het ziekenhuis misschien wel binnen een dag. IMO
Ik zeg dit omdat bv in Aruba de ambulance volgens reporters af en aan reed met coronapatiënten (dat hadden ze ook vastgelegd), zonder dat er volgens het ziekenhuis sprake was van tientallen opnames, omdat het merendeel angst geïnduceerde klachten betrof.
Wanneer een IC patiënt na 6 dagen het ziekenhuis verlaat, verlaat iemand met een reguliere covid opname het ziekenhuis misschien wel binnen een dag. IMO
Ik zeg dit omdat bv in Aruba de ambulance volgens reporters af en aan reed met coronapatiënten (dat hadden ze ook vastgelegd), zonder dat er volgens het ziekenhuis sprake was van tientallen opnames, omdat het merendeel angst geïnduceerde klachten betrof.
Grote kans van, daarom is het belangrijk om bij te houden hoeveel mensen er daadwerkelijk liggen.
In de maanden maart en april lagen de meeste coronapatiënten op de ic. De gemiddelde ligduur van een patiënt was volgens Gommers toen 22 dagen. In mei en juni was dat gedaald tot zo'n zestien dagen.
quote:
Ook overleven meer patiënten het als ze op de ic komen te liggen. In maart en april stierf bijna 30 procent van de coronapatiënten die op de ic kwamen, inmiddels is dat 15 procent.