OP is aangepast en het topic is gereekst.quote:Op vrijdag 19 juni 2020 09:59 schreef dimmak het volgende:
Matige OP.
Wel toffe foto's in het vorige deel, ik zal ook weer wat nieuwe foto's posten dit weekend.
Keurigquote:Op vrijdag 19 juni 2020 11:02 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
OP is aangepast en het topic is gereekst.
Heb je ervaring met die lemon drop? Staat op mijn lijstje voor volgend jaar, zou een flinke opbrengst moeten leveren bij een goede verzorging.quote:Op vrijdag 19 juni 2020 11:02 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
OP is aangepast en het topic is gereekst.
Ik niet maar @onlogisch wel.quote:Op vrijdag 19 juni 2020 12:06 schreef Mubassie het volgende:
[..]
Heb je ervaring met die lemon drop? Staat op mijn lijstje voor volgend jaar, zou een flinke opbrengst moeten leveren bij een goede verzorging.
50 a 125 per plant. Kun je dat bevestigen?
Ja dat is een redelijk eenvoudige peper om te laten groeien. En de opbrengst liegt er niet omquote:Op vrijdag 19 juni 2020 12:06 schreef Mubassie het volgende:
[..]
Heb je ervaring met die lemon drop? Staat op mijn lijstje voor volgend jaar, zou een flinke opbrengst moeten leveren bij een goede verzorging.
50 a 125 per plant. Kun je dat bevestigen?
Klinkt goed, ga ik zeker proberen volgend jaar. Bedanktquote:Op vrijdag 19 juni 2020 12:41 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Ja dat is een redelijk eenvoudige peper om te laten groeien. En de opbrengst liegt er niet om
Prima pepertje ook, goede keuze
De peter peperquote:Op vrijdag 19 juni 2020 20:10 schreef Woelwater het volgende:
Altijd spannend of de zaadjes wel écht zijn wat je besteld had, maar deze is onmiskenbaar echt
[ afbeelding ]
Ik vind dat ze pas lekker worden als ze gegrild zijn.quote:Op zondag 21 juni 2020 13:48 schreef FRDeventer het volgende:
[ afbeelding ]
De padron heb ik dit jaar ook staan. Heb laatst padron pepers uit de supermarkt gehaald maar die waren erg bitter. Hoop dat dat bij mijn plantje straks niet is.
ik heb ook gewoon wat zaadjes uit een chilipeper gehaald, wacht nog op de pepers maar zitten wel veel knopjes en bloempjes aanquote:Op maandag 22 juni 2020 13:50 schreef 111210 het volgende:
Ik heb nu dit staan, waren gewone chili pepers uit de supermarkt,
Heb 6 plantjes staan, allemaal zelfde grote qua potten, alleen deze op de foto heeft de meeste, de rest hebben er maar 2 of 3.
Ook vreemd dat de plant zelf vrij lang is (40cm en weinig blad) en de pepertjes zelf best klein vergeleken met de pepers waar de zaadjes uit kwamen (cm of 3)
Smaak is vrij pittig maar ook wel vrij bitter.
[ afbeelding ]
Vreemd. ik heb ook de zaadjes van de supermarktpepers en ik haal van 1 plant zo'n 20 tot 30 pepers.quote:Op maandag 22 juni 2020 13:50 schreef 111210 het volgende:
Ik heb nu dit staan, waren gewone chili pepers uit de supermarkt,
Heb 6 plantjes staan, allemaal zelfde grote qua potten, alleen deze op de foto heeft de meeste, de rest hebben er maar 2 of 3.
Ook vreemd dat de plant zelf vrij lang is (40cm en weinig blad) en de pepertjes zelf best klein vergeleken met de pepers waar de zaadjes uit kwamen (cm of 3)
Smaak is vrij pittig maar ook wel vrij bitter.
[ afbeelding ]
quote:Op woensdag 24 juni 2020 14:09 schreef Travok het volgende:
(edit: oja, ik heb ze even toepasselijke namen gegeven)
Het kan dat er pepers uit een F1 soort zijn gehaald. De meeste groenten in de supermarkt zijn F1. Die groenten zijn zo gekruist dat er altijd hetzelfde eindproduct uit komt. echter, de zaden die die eindproducten geven, geven niet weer dezelfde groente. Daar is weer zo'n kruising voor nodig. Vaak komt er een heel andere vrucht uit, iets dat anders smaakt of zelfs helemaal geen vrucht.quote:Op woensdag 24 juni 2020 14:40 schreef Yasmyn het volgende:
[..]
Vreemd. ik heb ook de zaadjes van de supermarktpepers en ik haal van 1 plant zo'n 20 tot 30 pepers.
Aha? Lastige materie dit en nooit zo over nagedacht..quote:Op woensdag 24 juni 2020 14:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Het kan dat er pepers uit een F1 soort zijn gehaald. De meeste groenten in de supermarkt zijn F1. Die groenten zijn zo gekruist dat er altijd hetzelfde eindproduct uit komt. echter, de zaden die die eindproducten geven, geven niet weer dezelfde groente. Daar is weer zo'n kruising voor nodig. Vaak komt er een heel andere vrucht uit, iets dat anders smaakt of zelfs helemaal geen vrucht.
Misschien een monsanto-pepertje geweest.quote:Op maandag 22 juni 2020 13:50 schreef 111210 het volgende:
Ik heb nu dit staan, waren gewone chili pepers uit de supermarkt,
Heb 6 plantjes staan, allemaal zelfde grote qua potten, alleen deze op de foto heeft de meeste, de rest hebben er maar 2 of 3.
Ook vreemd dat de plant zelf vrij lang is (40cm en weinig blad) en de pepertjes zelf best klein vergeleken met de pepers waar de zaadjes uit kwamen (cm of 3)
Smaak is vrij pittig maar ook wel vrij bitter.
[ afbeelding ]
Thanks, ga ik volgend jaar ook proberen.quote:Op woensdag 24 juni 2020 22:53 schreef FRDeventer het volgende:
Ik gebruik grotendeels Root pouches. Ik kan zo niet zeggen of dat een merkbaar verschil is, heb ten opzichte van mijn 1e seizoen vorig jaar een aantal dingen veranderd. Heb nu wel aanzienlijk veel meer knopjes en bloemetjes dan vorig seizoen
quote:Op zaterdag 27 juni 2020 20:57 schreef Mubassie het volgende:
[..]
Thanks, ga ik volgend jaar ook proberen.
Foto van mijn Bird Eye Demon.
Als al deze knoppen pepers gaan worden dan kan ik even vooruit
[ afbeelding ]
Ik gebruikt airpots - beetje zelfde idee. Ben begonnen met 1 of 3L pots en nu in 12L pot. Bij het verpotten zag je wel echt de mooie wortelkluit die ook op hun website staat. Ook qua bewateren heeft het voordelen doordat je niet snel teveel kan geven in airpot of rootpouchquote:Op woensdag 24 juni 2020 22:07 schreef Mubassie het volgende:
Gebruikt er trouwens iemand grow bags ipv potten?
Merkbaar verschil of broodje aap?
Pepertje uit de supermarkt gepakt?quote:Op maandag 22 juni 2020 13:50 schreef 111210 het volgende:
Ik heb nu dit staan, waren gewone chili pepers uit de supermarkt,
Heb 6 plantjes staan, allemaal zelfde grote qua potten, alleen deze op de foto heeft de meeste, de rest hebben er maar 2 of 3.
Ook vreemd dat de plant zelf vrij lang is (40cm en weinig blad) en de pepertjes zelf best klein vergeleken met de pepers waar de zaadjes uit kwamen (cm of 3)
Smaak is vrij pittig maar ook wel vrij bitter.
[ afbeelding ]
Gebeurd bij mij altijd inderdaad..quote:Op zaterdag 18 juli 2020 12:29 schreef Karzai het volgende:
komen pepers aan, maar de planten beginnen nu veel blad te verliezen
[ afbeelding ]
Teveel water?quote:Op zaterdag 18 juli 2020 12:29 schreef Karzai het volgende:
komen pepers aan, maar de planten beginnen nu veel blad te verliezen
[ afbeelding ]
Ik doe het zelf via www. mupload .nlquote:Op maandag 20 juli 2020 08:38 schreef Holy_Goat het volgende:
Oeh, tof topic. Waar kan ik mijn plaatjes het beste uploaden?
Verlies van blad kan ook een voedingsprobleem zijnquote:Op zaterdag 18 juli 2020 12:29 schreef Karzai het volgende:
komen pepers aan, maar de planten beginnen nu veel blad te verliezen
[ afbeelding ]
Is er iemand met ervaring van de bovenste pepers? Anders knip ik er een paar af om te testen.quote:Op maandag 20 juli 2020 08:15 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]
Jalepeno
[ afbeelding ]
Serrano
[ afbeelding ]
Tabasco
Voor de eerste keer is het toch aardig gelukt. Wanneer kan zijn ze klaar om te pukken? Tabasco moet eerst rood worden maar de jalepeno lijkt wel klaar toch? Serrano dacht ik dat ze nog licht groen zouden worden maar die blijft deze kleur houden. Hele gekke kleur voor serrano.
Denk dat je die Jalepeno nog wel even mag laten zitten. Die andere 2 ken ik niet goed genoeg.quote:Op donderdag 23 juli 2020 15:41 schreef dimmak het volgende:
[..]
Is er iemand met ervaring van de bovenste pepers? Anders knip ik er een paar af om te testen.
Hmm eigen peper smaakt altijd beter toch?quote:Op donderdag 23 juli 2020 19:49 schreef dimmak het volgende:
De lokale Jumbo had geen jalepenos meer dus heb maar een serrano geplukt voor door een salsa. Lekker pepertje is dat. Ik moet ze nog iets meer laten rijpen.
Zeker. Heb dit weekend ook een jalepeno geplukt, die is in principe ook goed. Eigenlijk is het wachten op de tabasco als die mooi rood zijn dan maak ik een hot sauce van de 3 pepers. Hoop wel dat ze snel rijp zijn want de jalepeno beginnen al rood te worden.quote:Op zaterdag 25 juli 2020 09:00 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Hmm eigen peper smaakt altijd beter toch?
Jalapenos zijn lastig om te zien. Beetje op gevoel. Zodra ze scheurtjes krijgen kun je ze sowieso wel plukken.quote:Op donderdag 30 juli 2020 23:46 schreef Holy_Goat het volgende:
Wanneer zijn jalapenos klaar voor de oogst eigenlijk? En willen ze nu juist veel of weinig wate
Scheurtjes? Ze zijn nu nog behoorlijk klein; rond de 2cm. Hoe groot moeten ze worden ongeveer? En kun je ze normaal plukken als ze groot genoeg zijn of hoe werkt dat?quote:Op vrijdag 31 juli 2020 01:08 schreef FRDeventer het volgende:
[..]
Jalapenos zijn lastig om te zien. Beetje op gevoel. Zodra ze scheurtjes krijgen kun je ze sowieso wel plukken.
Jouw onderste foto lijkt wel wat op mijn jalapeno plant.quote:Op vrijdag 31 juli 2020 10:56 schreef Xlarge het volgende:
Ik groei in mijn tuin ook wat pepers in potten, nu heb ik de gele scorpion, omnicolor, normale rode pepers, en nog een klein rood pepertje waar ik de naam niet van weet.
Vooral de omnicolor, die op de middelste foto begint te komen, lijkt mij erg leuk, die heb ik vooral voor het oog genomen
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Mijn pepers staan op een lekker warm balkon in de zon. En heb een zonne energie water Dropper dus water is geen tekort aan. Moet ik ze wat droger houden dan?quote:Waarom zijn pepers zo heet?
Capsaïcine is de chemische stof die de pepers een scherpe, hete smaak geeft. Pepers maken deze stof aan als een verdedigingsmechanisme tegen ecologische druk. Denk maar aan watertekort, te veel zonlicht of vraatzucht. Als een planteneter bijvoorbeeld een hap neemt van een hete peper, zal het arme dier dat geen tweede maal doen.
In het algemeen geldt: hoe meer een peper onder ecologische druk komt te staan, hoe meer capsaïcine hij produceert. En dus hoe heter hij is. Verder hebben ook de ondergrond en het klimaat invloed op het capsaïcine-gehalte van de peper.
Wel blij dat ik niet de enige ben die pepertjes zaait voor het oogquote:Op vrijdag 31 juli 2020 10:56 schreef Xlarge het volgende:
Ik groei in mijn tuin ook wat pepers in potten, nu heb ik de gele scorpion, omnicolor, normale rode pepers, en nog een klein rood pepertje waar ik de naam niet van weet.
Vooral de omnicolor, die op de middelste foto begint te komen, lijkt mij erg leuk, die heb ik vooral voor het oog genomen
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Pepers liever te droog dan te nat.quote:Op zondag 2 augustus 2020 16:24 schreef Holy_Goat het volgende:
Ik las net ook het volgende
[..]
Mijn pepers staan op een lekker warm balkon in de zon. En heb een zonne energie water Dropper dus water is geen tekort aan. Moet ik ze wat droger houden dan?
Geen voeding gebruiken Die dingen moeten toch ook eten, na een paar weken is die grond wel uitgeput.quote:Op donderdag 6 augustus 2020 12:00 schreef Karzai het volgende:
Pepers zijn bijna oogstrijp zaten veel bloempjes aan de plant maar uit de meeste kwamen geen pepers, kan aan het weer liggen of omdat ik geen voeding gebruikt heb, naja toch leuk
[ afbeelding ]
gewoon pokon?quote:Op donderdag 6 augustus 2020 13:13 schreef Woelwater het volgende:
[..]
Geen voeding gebruiken Die dingen moeten toch ook eten, na een paar weken is die grond wel uitgeput.
Ik gebruik speciale voeding voor groente, die hebben ze ook van Pokon.quote:
ah thx volgend jaarquote:Op donderdag 6 augustus 2020 13:29 schreef Woelwater het volgende:
[..]
Ik gebruik speciale voeding voor groente, die hebben ze ook van Pokon.
Gebruik deze nu, maar er zijn verschillende merken die dat soort plantenvoeding hebben.
https://www.pokon.nl/producten/item/groenten-kruiden-voeding/
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Heb ik ook gedaan met de ancho grandequote:Op maandag 17 augustus 2020 17:19 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb zaden geoogst voor volgend jaar. Het kan maar alvast gedaan zijn.
Dat is de enige waar ik geen zaad van heb kunnen oogsten. Er hadden een aantal blaren van de zon gekregen. Op één na heb ik ze gegrild. En die ene was blijkbaar ook beschadigd.quote:Op maandag 17 augustus 2020 20:14 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Heb ik ook gedaan met de ancho grande
Plantjes kwamen dit jaar niet geheel tot hun recht ivm veel te weinig thuis. Ik verwacht er volgend jaar meer van.
Maar die ene die ik zo ver geoogst hebt smaakte peima dus die mag zeker in de herkansing volgend jaar
Hier was het ook niet veel...quote:Op maandag 17 augustus 2020 20:19 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Dat is de enige waar ik geen zaad van heb kunnen oogsten. Er hadden een aantal blaren van de zon gekregen. Op één na heb ik ze gegrild. En die ene was blijkbaar ook beschadigd.
Grappig.. mijn onbekende peper is ook de enige die omhoog groeitquote:Op maandag 17 augustus 2020 22:44 schreef Holy_Goat het volgende:
Ik heb gisteren mijn eerste pepertje geplukt als test. Van de onbekende rode Hongaarse chili plant.
Het was het enige rode pepertje - met rimpeltjes. De andere pepertjes (100+) zijn nog groen en mooi glanzend. Het gekke is dat deze in groepjes omhoog groeien... Weird.
Anyway. Tipje afgesneden en topje van m'n tong tegen het pepertje aan even kort. Ik ben niet zo heel veel gewend maar dit was toch een ' oh oh ' momentje. Behoorlijk pinnig kreng blijkt het te zijn. Smaak kan ik niet over oordelen, puntje van tong schrijnde verder niets geproefd nog :p
[ link | afbeelding ]
prenten maken
[ link | afbeelding ]
Dit is de peper maar moet ff een meer recente foto gaan maken :p
Dit is mijn eh.. Pepper Xquote:Op maandag 17 augustus 2020 22:44 schreef Holy_Goat het volgende:
Het was het enige rode pepertje - met rimpeltjes. De andere pepertjes (100+) zijn nog groen en mooi glanzend. Het gekke is dat deze in groepjes omhoog groeien... Weird.
Er zijn wel meer soorten..quote:Op dinsdag 18 augustus 2020 09:14 schreef Lucky_Strike het volgende:
Mijn Turkse biber groeit ook omhoog. Het is een bepaald type peper die dat doet. De capsicum nogwat.
Ik vind het wel grappig. Ik volg een blog van iemand die veel sierpepers in de tuin heeft. Hun rassen groeien ook omhoog en hebben alle kleuren.
Lekkerquote:Op woensdag 19 augustus 2020 15:57 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]
1,2L hot sauce klaar Smaakt nu al goed. Even afkoelen en vanavond maar eens proeven op wat voedsel.
Jalapeno is pas rijp als deze rood is. Er bestaat trouwens een jalapeno soort zonder hitte. Ik laat jalapenos overigens meestal hangen totdat ze krimpscheurtjes krijgen, zijn zo over het algemeen goed te eten.quote:Op woensdag 19 augustus 2020 15:42 schreef Holy_Goat het volgende:
Ik heb net een vrij grote (6cm?) jalapeno geplukt als test.
Verdict: groene paprika is pittiger. Why!???? Zijn ze dan gewoon nog niet rijp?
Basis recept, aanpassen naar smaak:quote:Op woensdag 19 augustus 2020 21:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Lekker
Dat kan ik ook wel maken binnenkort. Ik hou me aanbevolen voor een fijn recept.
En hoe lang blijft het goed als je je fles eerst goed gekookt hebt?quote:Op woensdag 19 augustus 2020 15:57 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]
1,2L hot sauce klaar Smaakt nu al goed. Even afkoelen en vanavond maar eens proeven op wat voedsel.
Paar maandjes moet wel lukken.quote:Op vrijdag 21 augustus 2020 13:07 schreef Holy_Goat het volgende:
[..]
En hoe lang blijft het goed als je je fles eerst goed gekookt hebt?
Dit was de eerste keer en ben in januari begonnen. Had in begin augustus de eerste pepers.quote:Op donderdag 10 september 2020 12:37 schreef onlogisch het volgende:
Door omstandigheden dit jaar helaas geen pepers kunnen laten groeien. Voor volgend jaar zit ik stiekem al een beetje te kijken wat ik allemaal wil. Normaliter start ik ergens begin januari maar ik denk dat ik dit jaar een maandje eerder begin. zodat ze midden zomer geoogst kunnen worden.
Wat zijn jullie ervaringen? Wanneer starten jullie met het planten van zaadjes?
Ik gooi ze altijd weg aan het einde van het seizoen. Je kan ze laten overwinteren maar ik vind dat A) een heel gedoe en B) ik vind het groeiproces van de plant gewoon veel te leukquote:Op donderdag 10 september 2020 13:08 schreef dimmak het volgende:
Wat doen jullie aan het eind van de zomer trouwens? Planten weg en in januari opnieuw? Of de plant bijknippen en weer naar binnen halen. Bij dat laatste wanneer doen jullie dit?
Vanwege ruimte lijkt dit voor mij ook de beste optie, maar ik ga in februari 3 weken naar Costa Rica (als dat nog door gaat), dat is precies een cruciale fase voor de plantjes natuurlijk.quote:Op donderdag 10 september 2020 13:08 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Ik gooi ze altijd weg aan het einde van het seizoen. Je kan ze laten overwinteren maar ik vind dat A) een heel gedoe en B) ik vind het groeiproces van de plant gewoon veel te leuk
Oh, sorry. Dat is misschien wel handig om te vermelden ja Ik heb een groeitent van 1.50x1.50.2.00 dus ik ben niet afhankelijk van het weer. Ik wil ze in het voorjaar maar al te graag in de tuin zetten maar in de maanden ervoor kan ik al aan de slag in de groeitent. Maar dat wil ik ook weer niet te vroeg doen omdat ik ze uiteindelijk wil laten rijpen in de echte zon.quote:Op donderdag 10 september 2020 13:11 schreef Lucky_Strike het volgende:
Als je binnenplanten hebt onder lampen en met verwarming, kan je jaarrond kweken. Maar als je afhankelijk bent van zonlicht, schijnt eerder te beginnen niet uit te halen. Veel mensen beginnen nog niet eens in januari maar een maand later. Ik begin alleen in januari omdat ik anders te weinig ruimte heb onder de groeilampen voor de tomaten.
Ik doe de planten weg en begin in begin januari opnieuw met zaaien. Lijstje voor seizoen 2021 al zo goed als klaarquote:Op donderdag 10 september 2020 13:08 schreef dimmak het volgende:
Wat doen jullie aan het eind van de zomer trouwens? Planten weg en in januari opnieuw? Of de plant bijknippen en weer naar binnen halen. Bij dat laatste wanneer doen jullie dit?
Mja, geen idee. Als je planten binnen al knoppen krijgen, kan het vast.quote:Op donderdag 10 september 2020 13:13 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Oh, sorry. Dat is misschien wel handig om te vermelden ja Ik heb een groeitent van 1.50x1.50.2.00 dus ik ben niet afhankelijk van het weer. Ik wil ze in het voorjaar maar al te graag in de tuin zetten maar in de maanden ervoor kan ik al aan de slag in de groeitent. Maar dat wil ik ook weer niet te vroeg doen omdat ik ze uiteindelijk wil laten rijpen in de echte zon.
Dat is een uitstekende vraag. :/ Na een half uur dat maalsel nog in de oven te hebben gehad lijkt het wel droog maar of dat echt zo is...quote:Op dinsdag 22 september 2020 22:17 schreef FRDeventer het volgende:
Zijn de pepers überhaupt goed droog na pas 3 uurtjes op 60 graden. In mijn droogoventje gaan ze minimaal 24 uur.
Mijn pepers gaan in stukken in de voedseldroger op 60 graden voor zo'n 10 uur tot ze hard zijn.quote:Op maandag 21 september 2020 18:29 schreef Holy_Goat het volgende:
Eerste echte oogst. Na alle rupsen te hebben verwijderd hield ik zo'n 30 rode hete hongaarse chilis over.
Die heb ik in de oven op droogstand 3 uur gedroogd (60 graden) en daarna in een hakselaartje gestopt.
[ link | afbeelding ]
Nu nog een half uurtje - uurtje verder drogen
[ link | afbeelding ]
Ik heb net een klein tipje van het stof geproefd, en dat is heet. Level au. (maar ik ben dan ook geen diehard).
Wat kan ik hier het beste mee doen? In een oud kruidenpotje / mengen met iets anders / tips?
Als ik van de foto uit zou gaan zou ik niet zeggen dat de pepers gedroogd zijn.quote:Op maandag 21 september 2020 18:29 schreef Holy_Goat het volgende:
Eerste echte oogst. Na alle rupsen te hebben verwijderd hield ik zo'n 30 rode hete hongaarse chilis over.
Die heb ik in de oven op droogstand 3 uur gedroogd (60 graden) en daarna in een hakselaartje gestopt.
[ link | afbeelding ]
Nu nog een half uurtje - uurtje verder drogen
[ link | afbeelding ]
Ik heb net een klein tipje van het stof geproefd, en dat is heet. Level au. (maar ik ben dan ook geen diehard).
Wat kan ik hier het beste mee doen? In een oud kruidenpotje / mengen met iets anders / tips?
quote:Op vrijdag 25 september 2020 19:29 schreef Holy_Goat het volgende:
Als dit het dode topic spel was had ik wel veel punten....
Jalapeno's kan je ook vullen met een gehaktmengseltje of met kaas en dan komwikkelen met spek.quote:Op donderdag 24 september 2020 18:41 schreef Holy_Goat het volgende:
[ link | afbeelding ]
En nu? Ik moest alles er af halen want de hele plant werd nu geel en bladeren vielen af. Veel te nat en koud nu. Vannacht 5 graden gemeten.
Links alle jalapenos, maar die zijn totaal niet heet. Gewoon niets. Rode zijn alsof het snack paprika's zijn, groene zijn... Goor?
Rechts... Bijna allemaal rode chili uit Hongarije waar ik ook dat gedroogde poeder van gemaakt heb. Daar bovenop een aantal Scotch bonnets.
Ik had die Scotch bonnet geprobeerd, een klein stukje dan. Niks. Groter stukje, nog niks. En toen... Foutje... Hapje. Half uur later voelen mijn lippen nog 3x zo dik. Au au au.
Anyway.... En nu? Ik zag een hot sauce van iemand voorbij komen, maar is mijn peper daar geschikt voor? Hoe maak ik nou echt iets lekkers, of een sambal?
Ik woon overigens in omgeving Rotterdam, als iemand zin heeft om te helpen (even corona daar gelaten) kan dat evt ook
Ohja, en ik dacht de mooiste chilis te selecteren voor zaad volgend jaar. Hoe werkt dat?
Die ziet er zeker leuk uit!quote:Op dinsdag 29 september 2020 06:59 schreef Xlarge het volgende:
Ben ik de enige die de pepers die ik oogst, invries om later te gebruiken ?
Ik lees alleen maar drogen, en hot sauce etc maken .
Het enige nadeel van invriezen, is dat ze er wel weker uitkomen. Maar in een gerecht merk je er niet zoveel van
Dit jaar de meeste opbrengst van de omnicolor peper, en die is zo leuk om in de tuin te zien, volgend jaar plant ik hem weer
[ link | afbeelding ]
Ik heb geen vriezer, dus ik moest de hele batch wel ineens opmaken.quote:Op dinsdag 29 september 2020 06:59 schreef Xlarge het volgende:
Ben ik de enige die de pepers die ik oogst, invries om later te gebruiken ?
Ik lees alleen maar drogen, en hot sauce etc maken .
Het enige nadeel van invriezen, is dat ze er wel weker uitkomen. Maar in een gerecht merk je er niet zoveel van
Dit jaar de meeste opbrengst van de omnicolor peper, en die is zo leuk om in de tuin te zien, volgend jaar plant ik hem weer
[ link | afbeelding ]
kleine vriezer.. en bovendien tegenwoordig minder verbruikquote:Op dinsdag 29 september 2020 07:14 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Die ziet er zeker leuk uit!
Ik vries ook in. Meestal gehakt. Ik maak een combinatie van invriezen, inmaken en drogen. Helaas heb ik niet genoeg pepers om met hot sauce enzo aan de slag te gaan. Twee potjes harissa is nog wel gelukt.
Mooi project. Hier komt dit topic de winter wel mee doorquote:Op zondag 25 oktober 2020 21:04 schreef Kyran het volgende:
Tweede lading zit nu ook te weken:
[ afbeelding ]
Eerste lading uit Root Juice gehaald en afgespoeld. Ze zijn nu aan het ontkiemen volgens "deno-method" "(a.k.a. "baggy-method"). De zaden liggen op een nat stukje keukenpapier in een gesloten Ziploc zakje. Geheel ligt weer in het kweekkasje op een warmtemat (weer ingesteld op 30C).
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Morgen gaan de zes soorten die nu in potjes zitten ook de zakjes in en dan is het wachten op ontkiemen. Iedere dag even een kijkje nemen
Moet lukkenquote:Op zondag 25 oktober 2020 21:05 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Mooi project. Hier komt dit topic de winter wel mee door
Anders komen we je gewoon halen....quote:Op zondag 25 oktober 2020 21:12 schreef Kyran het volgende:
[..]
Moet lukken
Zal mijn best doen om updates te blijven posten =)
Doen!quote:Op maandag 26 oktober 2020 08:21 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Anders komen we je gewoon halen....
eh taggen dan
Heb ze zelf bij Anchillique besteld.quote:
ah thx ga eens kijkenquote:Op donderdag 29 oktober 2020 16:47 schreef Kyran het volgende:
[..]
Heb ze zelf bij Anchillique besteld.
Veel soorten, levert snel (en gratis vanaf ¤6), ontkiemen goed.
De Reapers komen van PuckerButt in de VS (bedrijf van diegene die de Reapers heeft "uitgevonden").
Hier van peperzaden.nl vooralquote:
Let wel even op met peperzaden.nl dat ze niet geïsoleerde zaden verkopen en de ervaringen erg wisselend zijn. Veel mensen krijgen kruisingen of andere pepers dan besteld. Vrij jammer als je al maanden bezig bent en daarachter komtquote:Op donderdag 29 oktober 2020 17:22 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Hier van peperzaden.nl vooral
En vreekens zaden is ook een prima winkel maar heb er nog niet zo vaak wat besteld.
De naam van de andere webshop even keijt...
Leuk is die deno-methode he? Ik gebruik hem ook graag voor peperzaden.quote:Op maandag 26 oktober 2020 16:04 schreef Kyran het volgende:
[..]
Doen!
Ondertussen alle 12 soorten in zakjes aan het ontkiemen nu! Meestal zijn het de Jalapeños die super snel ontkiemenx dus verwacht eigenlijk woensdag of donderdag al de eerste zaden in potgrond te kunnen stoppen.
Jaquote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:15 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Leuk is die deno-methode he? Ik gebruik hem ook graag voor peperzaden.
Ik week ze nooit. Ik wist niet eens dat dat een ding is. Ik neem me steeds voor om me in te lezen maar ik heb altijd een lange lijst van moestuindingen die ik moet uitzoeken en dit komt maar niet verder naar boven in de prioriteitenlijst. Some Day.quote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:26 schreef Kyran het volgende:
[..]
Ja
Werkt echt super goed. Heb het ook met koffiebonen geprobeerd en dat werkte ook prima, maar natuurlijk wel veel trager! Was wel leuk om te volgen hoe zo'n proces bij een boon gaat.
Week jij je peperzaden ook voor? Dit is voor mij de eerste keer dat ik het met Root Juice heb geprobeerd, omdat ik er hele positieve verhalen over had gehoord. Normaal gebruik ik 5gr/L aan KNO3 (kaliumnitraat) om de zaden een dagje in te weken. Dat werk voor mijn gevoel qua ontkiemen nog iets sneller dan Root Juice, terwijl Root Juice weer zou moeten zorgen voor betere ontwikkeling vanaf dat ze ontkiemen.
Hmm nog nooit gehad eigenlijkquote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:05 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Let wel even op met peperzaden.nl dat ze niet geïsoleerde zaden verkopen en de ervaringen erg wisselend zijn. Veel mensen krijgen kruisingen of andere pepers dan besteld. Vrij jammer als je al maanden bezig bent en daarachter komt
Ach, het is ook niet echt nodig, meer leuk om te doen en dan zien hoe snel je al een plantje kan hebbenquote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:33 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik week ze nooit. Ik wist niet eens dat dat een ding is. Ik neem me steeds voor om me in te lezen maar ik heb altijd een lange lijst van moestuindingen die ik moet uitzoeken en dit komt maar niet verder naar boven in de prioriteitenlijst. Some Day.
Dat gaat wel echt supersnel.quote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:57 schreef Kyran het volgende:
[..]
Ach, het is ook niet echt nodig, meer leuk om te doen en dan zien hoe snel je al een plantje kan hebben
24-10 geweekt, 25-10 deno-methode, 29-10 gezaaid, met een beetje geluk dit weekend al iets boven de grond
Haha, dat gaat niet lukken neequote:Op vrijdag 30 oktober 2020 05:36 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Dat gaat wel echt supersnel.
En met een koffieboon lijkt me ook leuk.
Koffieplantjes zijn echt leuke plantjes.
Maarja met enkel gebrande boontjes in huis... daar kan geen deno-methode tegenop vrees ik
Ph ga ik even snuffen.. ik heb wel een voorliefde voor afwijkend merk ik.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 09:30 schreef Kyran het volgende:
[..]
Haha, dat gaat niet lukken nee
OnsZaden is een leuke winkel voor dat soort "zaden". Heb daar wel meerdere vage dingen gehaald, zoals een mammoetboom en thee.
Wat goed zo'n verwarmingsmat , ik ga in Januari weer beginnen.quote:Op zondag 25 oktober 2020 01:08 schreef Kyran het volgende:
Vandaag maar eens begonnen voor volgend seizoen! Beetje (erg) vroeg voor de meeste soorten, maar je moet wat. Genoeg ruimte om binnen (onder licht) te kweken totdat ze naar de serre kunnen. Wil ook experimenteren met toppen etc, dus kan wel wat extra tijd gebruiken.
De soorten:
[ afbeelding ]
Had 10 soorten besteld bij Anchillique en kreeg de Peruvian Arancio als cadeau er bij. Carolina Reaper zaden zijn van Ed Currie zelf en komen uit de VS.
Eerste zes soorten in kleine potjes gedaan om ongeveer 18 uurtjes te weken in Terra Aquatica Root Booster:
[ afbeelding ]
Vorige keer prima resultaten mee behaald, sommige zaden waren al ontkiemd terwijl ze aan het weken waren Kijken of dat nu weer lukt.
Potjes in kweekkasje op een verwarmingsmat:
[ afbeelding ]
Verwarmingsmat is van RootIt, temperatuur staat ingesteld op 30C.
Na ongeveer 18 uur haal ik deze er uit voor stap 2 (en kunnen de volgende zes soorten weken).
... wordt vervolgd!
Hier een gaskachel met platte bovenkant...quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 12:21 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Wat goed zo'n verwarmingsmat , ik ga in Januari weer beginnen.
Ik had de potjes met net geplante zaadjes rond mijn router gezet, die geeft constante warmte af, dat werkte goed
quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 13:08 schreef Oceanonix het volgende:
Het is de schuld van dit topic dat ik zojuist een lading peperzaden heb besteld. Nu wachten tot de boel binnenkomt en ik kan gaan zaaien. Nu al weer zin in.
De pepers van afgelopen seizoen liggen nog te drogen maar dat is een detail.
So far... nog lang nietquote:Op vrijdag 30 oktober 2020 20:20 schreef Kyran het volgende:
Het is ook verslavend
Net nog een paar potjes er bij gemaakt. Eerste 10 potjes staan nu in het kasje, nog 5 soorten te gaan Habanero en Reaper zal nog wel een paar dagen duren. De andere drie komen morgen/zondag volgens mij wel.
Ben benieuwd of ik dit weekend al iets groens ga zien
(en als ik teveel spam hoor ik het ook graag haha)
Hoe ga je dat doen als er nog minder licht is? Lampen?quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 20:20 schreef Kyran het volgende:
Het is ook verslavend
Net nog een paar potjes er bij gemaakt. Eerste 10 potjes staan nu in het kasje, nog 5 soorten te gaan Habanero en Reaper zal nog wel een paar dagen duren. De andere drie komen morgen/zondag volgens mij wel.
Ben benieuwd of ik dit weekend al iets groens ga zien
(en als ik teveel spam hoor ik het ook graag haha)
Yup, lampen! Heb TL-lampen van de Gamma, goedkoop, maar effectief.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 21:05 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Hoe ga je dat doen als er nog minder licht is? Lampen?
En als de planten groter worden met de warmte?
Ik begin meestal pas met zaaien in feb omdat ik bang ben voor planten die lang en dun worden. Dat ga ik dit jaar oplossen met lampen.
Dn ga ik nu heel ongeduldig zitten wachten op mijn bestellingen (peperzaad en groeilampen).quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 21:13 schreef Kyran het volgende:
[..]
Yup, lampen! Heb TL-lampen van de Gamma, goedkoop, maar effectief.
Qua temperatuur is het prima bij ons binnen. Als ze klein zijn kunnen ze gewoon op mijn warmtemat blijven staan (ingesteld op 28C). Als ze straks in grotere potten komen natuurlijk niet meer, maar dan is het in de kamer waar ze staan alsnog wel standaard 22-24C.
Wil dit jaar ook alle planten "toppen", zodat je uiteindelijk mooie bossige planten krijgt. Daarom denk ik dat ze pas rond februari echt te groot worden voor in mijn kastje met lampen, maar tegen die tijd kunnen ze al bijna naar de serre/vide
Bij mij zaten er ook nog bloemetjes aan. Alles wat wel peper was, ligt inmiddels te rijpen op de vensterbank samen met de laatste groene tomaten.quote:Op zondag 1 november 2020 17:20 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik dacht gisteren de laatste pepers te oogsten maar ik kwam nog vier planten tegen met beginnende pepers en wat bloemetjes. Ik ben benieuwd of ze nog iets gaan doen.
Ik ga een aantal pepers straks op de barbecue roken en dan droog ik hen morgen samen met de ongerookte pepers. Dan zit het conserveren er voor dit jaar wel op denk ik.
Ik spotte inderdaad ook weer een paar bloemetjes. Heb ze nog even driftig afgekwast ook... we gaan het merken.quote:Op zondag 1 november 2020 17:20 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik dacht gisteren de laatste pepers te oogsten maar ik kwam nog vier planten tegen met beginnende pepers en wat bloemetjes. Ik ben benieuwd of ze nog iets gaan doen.
Ik ga een aantal pepers straks op de barbecue roken en dan droog ik hen morgen samen met de ongerookte pepers. Dan zit het conserveren er voor dit jaar wel op denk ik.
Zolang ze binnen staan is het niet zo’n dingquote:Op vrijdag 6 november 2020 19:33 schreef Kyran het volgende:
[ afbeelding ]
Alles wat ik gezaaid heb is nu boven de grond (spot mijn vriendje )
30 zaden gezaaid, 30 boven de grond gekomen, maar één kwam dus boven met een "helmpje" en is gesneuveld toen ik het wilde verwijderen.
Wil uiteindelijk één plantje per pot overhouden, maar laat ze voor nu even groeien. Over een paar weken knip ik de mindere gewoon weg.
Net alles water gegeven met Terra Aquatica Root Booster, verder geen voeding of iets speciaals totdat alles de eerste echte bladeren laat zien. Daarna ga ik over op BioBizz Fish Mix en af en toe wat Worm Compost Tea
Ben benieuwd hoe dit verder gaat, want ben echt belachelijke vroeg begonnen
Ja hier. De eerste staan in de grond. Morgen weer eens checken hoe het met de rest van de zaden in de filters gaat en of die de grond in kunnen.quote:Op maandag 16 november 2020 19:57 schreef Kyran het volgende:
Schopje! As. weekend is het vier weken geleden dat ik de zaadjes heb laten weken en ze groeien echt zo snel!
[ afbeelding ]
De twee aan de linker kant zijn even mijn probleemkindjes. Ene ging behoorlijk krullen met de bladeren, maar dat is nu al een stuk minder. De andere kreeg gele punten in de bladeren, maar ook dat lijkt nu verholpen. Hopelijk ze thet door.
Ik heb ze toen ze de eerste echte bladeren kregen wat gevoerd met BioBizz Fish Mix. Wilde voorkomen dat ik ze te vroeg ging voeden en met Fish Mix moet je wel heel gek doen wil je kunnen overdoseren. Sinds afgelopen weekend bij de meeste overgestapt naar GHE Flora Series (3 flessen: micro, grow en bloom die je steeds aanpast qua hoeveelheid om aan behoefte van plant te voldoen). Niet normaal hoe goed ze daar op reageerden. Kon ze bijna zien groeien .
Vandaag wat water gegeven met Epsom Salt (magnesiumsulfaat, doe ik 1x per maand). Daarna weer door met 3x GHE > 1x alleen water > 3x GHE (en dan 1x per maand Epsom Salt ergens tussendoor).
Ben benieuwd hoe het gaat bevallen en hoe lang ik ze in deze kleine potjes kan gaan houden
Iemand anders al begonnen? Hoe gaat het? Pics!
Mijn overwinteraar staat op de zolder voor het raam. Maakt ook veel nieuw blad en zelfs knopjes aan. Pluk de knopjes er maar af.quote:Op maandag 16 november 2020 21:18 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Ja hier. De eerste staan in de grond. Morgen weer eens checken hoe het met de rest van de zaden in de filters gaat en of die de grond in kunnen.
Zodra die in de grond staan, ga ik de nieuwe pepers zaaien.
De overwinteraars behouden hun blad en beginnen zelfs nieuwe blaadjes aan te maken. Maar dit is toch de koudste lichte plek in huis met dank aan thuiswerken.
Cool. Ik zou dit jaar overslaan ivm een lange reis. Maar door een huisaankoop gaat de reis niet door en ga ik in december wat peperzaden planten.quote:Op maandag 16 november 2020 19:57 schreef Kyran het volgende:
Schopje! As. weekend is het vier weken geleden dat ik de zaadjes heb laten weken en ze groeien echt zo snel!
[ afbeelding ]
De twee aan de linker kant zijn even mijn probleemkindjes. Ene ging behoorlijk krullen met de bladeren, maar dat is nu al een stuk minder. De andere kreeg gele punten in de bladeren, maar ook dat lijkt nu verholpen. Hopelijk ze thet door.
Ik heb ze toen ze de eerste echte bladeren kregen wat gevoerd met BioBizz Fish Mix. Wilde voorkomen dat ik ze te vroeg ging voeden en met Fish Mix moet je wel heel gek doen wil je kunnen overdoseren. Sinds afgelopen weekend bij de meeste overgestapt naar GHE Flora Series (3 flessen: micro, grow en bloom die je steeds aanpast qua hoeveelheid om aan behoefte van plant te voldoen). Niet normaal hoe goed ze daar op reageerden. Kon ze bijna zien groeien .
Vandaag wat water gegeven met Epsom Salt (magnesiumsulfaat, doe ik 1x per maand). Daarna weer door met 3x GHE > 1x alleen water > 3x GHE (en dan 1x per maand Epsom Salt ergens tussendoor).
Ben benieuwd hoe het gaat bevallen en hoe lang ik ze in deze kleine potjes kan gaan houden
Iemand anders al begonnen? Hoe gaat het? Pics!
de mijne heeft inmiddels ook bloemen. Ik heb nog geen idee. Mijn doel is eerst de winter door te komen. Dan zie ik dan wel wat ik ga doen. Misschien moet ik wel snoeien om ze weer van de zolder te krijgen.quote:Op maandag 16 november 2020 22:14 schreef Mubassie het volgende:
[..]
Mijn overwinteraar staat op de zolder voor het raam. Maakt ook veel nieuw blad en zelfs knopjes aan. Pluk de knopjes er maar af.
Ga ik deze nu nogmaals terugsnoeien in het voorjaar, of met blad en al weer op laten komen?
Yup, 0.45L Root Pouches.quote:Op zaterdag 5 december 2020 15:57 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Soort kleine rootpouches @:Kyran ?
Waar haal je die?
Dat vind ik altijd lastig te bepalen, tot hoe groot ga je steeds over met je planten? Het probleem wordt snel de ruimte bij mij. Zeker straks met 18 planten. Ik kan er wel een paar in het raamkozijn kwijt en hopelijk een stuk of 10 in mijn grote groeitent. Als je ze in kleinere potten/zakken zet kan je er logischerwijs meer kwijt.quote:Op zaterdag 5 december 2020 16:01 schreef Kyran het volgende:
[..]
Yup, 0.45L Root Pouches.
Volgens mij had ik ze hier vandaag.
https://onlinetopgarden.c(...)k-90gr-m2-50-st-045l
Ik vouw deze een keer om, staan ze net iets steviger en zijn ze net iets minder hoog. Werk voor mij fijner.
Ga de planten binnnenkort overzetten naar de 1L versies. Meestal hou ik ze daar dan in totdat ze in de 16L eindpotten gaan
Hier bestel ik ook al jaren bij peperzaden.nl Nooit geen problemen mee gehad. Mijn gevoel is juist dat mensen elkaar vooral veel napraten want ik hoor eigenlijk nooit iemand zeggen 'ik heb klote zaden gehad van peperzaden.nl'quote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:05 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Let wel even op met peperzaden.nl dat ze niet geïsoleerde zaden verkopen en de ervaringen erg wisselend zijn. Veel mensen krijgen kruisingen of andere pepers dan besteld. Vrij jammer als je al maanden bezig bent en daarachter komt
@Kyranquote:Op zaterdag 5 december 2020 16:01 schreef onlogisch het volgende:
En wat is die zwarte kabel die in één van de zakjes gaat?
Thermostaat van warmtematquote:
Pot- of stekgrond, altijd goed.quote:Op zondag 13 december 2020 22:17 schreef FlippingCoin het volgende:
Ik heb ook wat peperzaadjes besteld, nog even uitzoeken wat voor grond goed is om ze in te planten straks.
Is dat goed te doen als ik hem in de vensterbank zet waar ik aardig zon heb? Of moet je eigenlijk wel kunstlicht hebben?quote:Op zondag 13 december 2020 22:28 schreef Mubassie het volgende:
[..]
Pot- of stekgrond, altijd goed.
Juiste temperatuur om te ontkiemen is straks belangrijk.
Alsook het aantal lichturen om een sterk plantje te krijgen.
Vanaf maart-april is dat wel te doen als je geluk hebt.quote:Op zondag 13 december 2020 22:38 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Is dat goed te doen als ik hem in de vensterbank zet waar ik aardig zon heb? Of moet je eigenlijk wel kunstlicht hebben?
Dan pas jeetje.quote:Op zondag 13 december 2020 22:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Vanaf maart-april is dat wel te doen als je geluk hebt.
In moestuinierland is de paprika en de peper de plant waar je in januari of februari mee begint. Dat is de eerste van het seizoen. Je begint daar mee omdat die planten veel groeidagen nodig hebben voor ze gaan bloeien. De voorwaarde is wel dat er heel veel licht en warmte is, meestal met lampen. Als je dat niet op een constante manier kunt bieden, is vroeg beginnen vrij nutteloos. De zonkracht wordt in het eerste half jaar steeds sterker en dat is wat die planten nodig hebben.quote:
Hm ik wou ze in mijn thuiskantoor plaatsen maar misschien kan ik deze dan beter voor in de tuin bewaren en wat anders voor binnen kiezen.quote:Op zondag 13 december 2020 23:05 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
In moestuinierland is de paprika en de peper de plant waar je in januari of februari mee begint. Dat is de eerste van het seizoen. Je begint daar mee omdat die planten veel groeidagen nodig hebben voor ze gaan bloeien. De voorwaarde is wel dat er heel veel licht en warmte is. Als je dat niet op een constante manier kunt bieden, is vroeg beginnen vrij nutteloos. De zonkracht wordt in het eerste half jaar steeds sterker en dat is wat die planten nodig hebben.
Ontkiemen doe je het best in februari binnenshuis. Ik zet mijn potjes altijd op zolder op de ketel. Zo'n 90% komt wel op.quote:Op zondag 13 december 2020 22:38 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Is dat goed te doen als ik hem in de vensterbank zet waar ik aardig zon heb? Of moet je eigenlijk wel kunstlicht hebben?
Je zult ze hoe dan ook de eerste maanden binnen moeten opkweken. Ze kunnen pas half mei naar buiten, dan zijn ze ongeveer half volgroeid.quote:Op zondag 13 december 2020 23:08 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Hm ik wou ze in mijn thuiskantoor plaatsen maar misschien kan ik deze dan beter voor in de tuin bewaren en wat anders voor binnen kiezen.
Mijne staan al eerder in de vensterbank doorgaans hoor...quote:
nice.. hier liggen ze nog in e vensterbank waar ik ze te drogen legde...quote:Op maandag 14 december 2020 08:45 schreef Xlarge het volgende:
Ik heb van de laatste pepers in mijn tuin sambal gemaakt. De vriezer ligt vol met pepers, daar kon weinig meer bij
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Ja qua zon is het de beste plek heb van vroeg in de ochtend tot in de namiddag zon daar. Misschien begin januari wat proberen en een paar begin februari nog wat.quote:Op maandag 14 december 2020 06:48 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Mijne staan al eerder in de vensterbank doorgaans hoor...
wel aan de kant waar de zon heel de dag binnenschijnt. Maar januari zaaien.. en het komt doorgaans prima op en groeit ook gewoon door uiteindelijk.
Ja qua zon is het de beste plek heb van vroeg in de ochtend tot in de namiddag zon daar. Misschien begin januari wat proberen en een paar begin februari nog wat.quote:Op maandag 14 december 2020 06:48 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Mijne staan al eerder in de vensterbank doorgaans hoor...
wel aan de kant waar de zon heel de dag binnenschijnt. Maar januari zaaien.. en het komt doorgaans prima op en groeit ook gewoon door uiteindelijk.
Nice.quote:Op maandag 14 december 2020 08:45 schreef Xlarge het volgende:
Ik heb van de laatste pepers in mijn tuin sambal gemaakt. De vriezer ligt vol met pepers, daar kon weinig meer bij
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Hmm ik had ook zo'n plant (trepedeira Werner) dit jaarquote:Op vrijdag 1 januari 2021 17:54 schreef SiGNe het volgende:
Mijn bijna 3 jarige plantjes staan buiten en zijn eindelijk bijna dood...
Hot Chocolate Habanero.. hoop bloemetjes gezien maar zodra die bevrucht werden vielen ze gewoon van de plant af, geen enkele peper kunnen oogsten..
ik heb nog een paar van die zaadjes maar ik gok zo dat die het niet veel beter zullen doen.
Van de lente maar weer zaaien en kijken of het dit keer wel lukt.
Site is nog niet echt up and running - hij heeft eerst via Facebook verkocht waar ik goede ervaringen mee heb. Grote voordeel is dat het geïsoleerde zaden betreffen in tegenstelling tot pepezaden.nl waar je toch vaak van leest dat er andere pepers geleverd zijn waarsch. door kruisbestuiving.quote:Op zaterdag 16 januari 2021 20:11 schreef Lucky_Strike het volgende:
Om een of andere reden dacht ik dat Dutchchiliseeds.nl ook een goede aanbieder was. Ik keek gisteren op de website maar het is een enorme baggersite met weinig info en vooral weinig keuze.
Snoeien zou ik nou niet meer doen. Ik zou hem voor hij naar buiten gaat indien mogelijk laten wennen op de vensterbank zodat hij langzaamaan kan wennen aan het zonlicht. Daarna nog eens gaan afharden buiten.quote:Op maandag 22 februari 2021 22:11 schreef Mubassie het volgende:
Wie o wie heeft raad?
Plant overwinterd op zolder. Is toch nog flink gegroeid.
Wat kan ik het beste doen tegen de tijd (of ervoor?) dat ie weer naar buiten gaat?
Moet ik hem helemaal terugsnoeien?
[ afbeelding ]
Hmm ik heb de mijne laatst gesnoeid voor ie weer vol in het blad stond.quote:Op maandag 22 februari 2021 22:11 schreef Mubassie het volgende:
Wie o wie heeft raad?
Plant overwinterd op zolder. Is toch nog flink gegroeid.
Wat kan ik het beste doen tegen de tijd (of ervoor?) dat ie weer naar buiten gaat?
Moet ik hem helemaal terugsnoeien?
[ afbeelding ]
Ik krijg ergens anders weer de tip om hem flink terug te snoeien, tot 2 a 4 takken met blad. (Om topzwaar worden te voorkomen) En hem een grotere pot met nieuwe grond te geven. Plus een groter raam.quote:Op maandag 22 februari 2021 22:15 schreef FRDeventer het volgende:
[..]
Snoeien zou ik nou niet meer doen. Ik zou hem voor hij naar buiten gaat indien mogelijk laten wennen op de vensterbank zodat hij langzaamaan kan wennen aan het zonlicht. Daarna nog eens gaan afharden buiten.
Ik had vorig jaar de red biguino...quote:Op vrijdag 1 januari 2021 13:39 schreef FlippingCoin het volgende:
Oke eerste dag van het jaar en de eerste peperzaad is ontkiemt.
Ik heb gekozen voor de Yellow Biquinho om uit te proberen.
[ afbeelding ]
Mja ik ken mensen die het doen.. ik snoei zelf liever voor ze weer vol in de groei springen..quote:Op dinsdag 23 februari 2021 01:02 schreef Mubassie het volgende:
[..]
Ik krijg ergens anders weer de tip om hem flink terug te snoeien, tot 2 a 4 takken met blad. (Om topzwaar worden te voorkomen) En hem een grotere pot met nieuwe grond te geven. Plus een groter raam.
Struggles
Was er maar een duidelijk handboek
Vlug zijn dan! Eigenlijk ben je al te laat..quote:Op dinsdag 2 maart 2021 13:01 schreef Kerftminister het volgende:
Ik wil dit jaar ook eens gaan proberen. Ben dol op pepers en pittig eten, zal me een dezer dagen eens inlezen en wat zaadjes bestellen!
Ik heb toevallig vandaag een potje bij de supermarkt gekocht en daar staat op dat je de chilipepers tot juni kan zaaien.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 15:00 schreef Kerftminister het volgende:
T/m april kan zaaien las ik ergens, maar dat klopt dus niet?
Maar als je in augustus pas zaait kun je toch nooit meer hetzelfde jaar oogsten?quote:Op dinsdag 2 maart 2021 17:00 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ik heb toevallig vandaag een potje bij de supermarkt gekocht en daar staat op dat je de chilipepers tot juni kan zaaien.
Op het kaartje van m'n Hot Chocolate Habanero's staat dat je die zelfs tot Augustus kan zaaien
Maar eerder is natuurlijk beter, dan kan je evt nog een 2e oogst krijgen.
Maandje of 3 toch? Kom je in Oktober uit.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 17:04 schreef Mubassie het volgende:
[..]
Maar als je in augustus pas zaait kun je toch nooit meer hetzelfde jaar oogsten?
M.a.w. zul je je plant eerst moeten laten overwinteren?
Zeker binnenshuis kan alles...quote:Op dinsdag 2 maart 2021 17:00 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ik heb toevallig vandaag een potje bij de supermarkt gekocht en daar staat op dat je de chilipepers tot juni kan zaaien.
Op het kaartje van m'n Hot Chocolate Habanero's staat dat je die zelfs tot Augustus kan zaaien
Maar eerder is natuurlijk beter, dan kan je evt nog een 2e oogst krijgen.
Ik hoop een flinke vensterbank want een Rawitplant kan flink in de hoogte groeien.quote:Op woensdag 3 maart 2021 16:16 schreef Kerftminister het volgende:
Heb zojuist wat zaadjes besteld, heb Rawit en Chinese 5 color besteld. Ik denk dat 2 een mooi aantal is om mee te beginnen, niet teveel. Heb ik in elk geval ook nog voldoende ruimte op de vensterbank ervoor.
Hm een peper die van schaduw houdt.. dat klinkt wel spannendquote:Op zaterdag 6 maart 2021 10:00 schreef camaron het volgende:
[..]
Ik hoop een flinke vensterbank want een Rawitplant kan flink in de hoogte groeien.
Van de plantjes die ik in Januari in een ziplockzakje had gezet om te ontkiemen kwam weinig terecht, geen wortelvorming. Vervolgens heb ik diezelfde zaden in de aarde gevrot, er kwamen er maar 2 soorten op, Adjuma's en Pimenta Peach.
Vanwege mijn verhuizing heb ik tot gisteravond geen nieuwe zaden gezet. Hopen dat daar nog iets moois uitkomt. Uiteraard weer Rawit en Habanero white, ook Lemon drop en Aji Mango.
Deze laatste is nieuw voor mij, goed voor chutneys heb ik mij laten vertellen.
Ook heb ik mij laten verleiden om een hele moeilijke peper te proberen Rocoto mini chocolate. Deze plant houdt van schaduw. We gaan het zien.
Mijn vrouw vraagt of je deze ook in grotere formaten hebt ....quote:Op vrijdag 19 juni 2020 20:10 schreef Woelwater het volgende:
Altijd spannend of de zaadjes wel écht zijn wat je besteld had, maar deze is onmiskenbaar echt
[ afbeelding ]
Wat is er mis mee dan?quote:Op maandag 8 maart 2021 08:26 schreef FRDeventer het volgende:
Ik heb de bolivian rainbow 2 jaar geleden gekweekt maar die vond ik qua smaak echt helemaal niks. Zijn toch genoeg smaakvollere pepers die je zou kunnen kweken
Met zo'n opstelling zou ik iets anders kwekenquote:Op maandag 15 maart 2021 11:22 schreef FRDeventer het volgende:
[ afbeelding ]
Ook maar een update van mijn kweek. De meeste zijn gestart in december. Ik heb er een drietal getopt en die zijn helemaal hersteld. Momenteel toch al 2 keer per week druk bezig met knopjes verwijderen
Ziet er goed uit. Wat is het moment dat je ze topt eigenlijk?quote:Op maandag 15 maart 2021 11:22 schreef FRDeventer het volgende:
[ afbeelding ]
Ook maar een update van mijn kweek. De meeste zijn gestart in december. Ik heb er een drietal getopt en die zijn helemaal hersteld. Momenteel toch al 2 keer per week druk bezig met knopjes verwijderen
Nadat je planten een duidelijke y splitsing in de top heeft en zodra hij daaronder genoeg scheuten heeft om opnieuw aan te groeienquote:Op dinsdag 16 maart 2021 09:30 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ziet er goed uit. Wat is het moment dat je ze topt eigenlijk?
Thanks. Ik ga het in de gaten houden.quote:Op dinsdag 16 maart 2021 15:22 schreef FRDeventer het volgende:
[..]
Nadat je planten een duidelijke y splitsing in de top heeft en zodra hij daaronder genoeg scheuten heeft om opnieuw aan te groeien
Tips: niet te diep zaaien, vochtig houden maar niet kletsnat en op warme plek totdat ze gekiemd zijn. Daarna zoveel mogelijk licht.quote:Op dinsdag 16 maart 2021 17:08 schreef Kerftminister het volgende:
Zaadjes vandaag eindelijk geplant, nog wat vertraging opgelopen, omdat ik hier nergens in het stadscentrum zonder te reserveren bloempotten kon kopen, ben heel benieuwd of er iets gaat gebeuren. Zou typisch mij zijn als het helemaal fout gaat en er niet eens iets ontkiemt
Thanks! Had al een instructie online gevolgd. Heb de zaadjes gewoon op het potgrond gelegd en er voorzichtig nog een klein laagje overheen geveegd. Staan op de vensterbank nu.quote:Op dinsdag 16 maart 2021 20:29 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Tips: niet te diep zaaien, vochtig houden maar niet kletsnat en op warme plek totdat ze gekiemd zijn. Daarna zoveel mogelijk licht.
Wauwquote:Op donderdag 25 maart 2021 12:47 schreef FRDeventer het volgende:
[ afbeelding ]
Mijn ghostly jalapeno, geadopteerd van een bevriend kweker
en warm, dat is belangrijk tijdens de kiemtijd. Liefst rond de 25 graden.quote:Op vrijdag 9 april 2021 19:42 schreef Fogel het volgende:
Het heeft even geduurd, maar heb zojuist de zaden in de grond gestopt. Ben benieuwd of het planten willen worden. Staan lekker op de verwarming nu in een mini-kas en een raam op zuiden. Zou in theorie wel moeten lukken als ik de boel vochtig hou toch?
Zolang de omstandigheden goed zijn kun je het hele jaar door kweken. Zolang je alleen in de vensterbank kweekt ben je wel ruim aan de late kant maar wil niet zeggen dat het helemaal niks meer wordquote:Op vrijdag 9 april 2021 19:42 schreef Fogel het volgende:
Het heeft even geduurd, maar heb zojuist de zaden in de grond gestopt. Ben benieuwd of het planten willen worden. Staan lekker op de verwarming nu in een mini-kas en een raam op zuiden. Zou in theorie wel moeten lukken als ik de boel vochtig hou toch?
Hier hebben ze wel last van alle regen. Planten geven nog weinig grote pepers terwijl ik wel vroeg zat begonnen ben.quote:Op zondag 8 augustus 2021 18:19 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kick! Hoe gaat het bij jullie? Mijn planten doen het deze natte zomer vol in de wind prima. Ik had het niet verwacht. Ik hoop dat er flink wat jalapenos en poblanos rood worden.
Ik heb inmiddels gehakte groene cayenne en jalapeno in de vriezer en 2 potten ingemaakte jalapenos.
Dat is nog lang niet genoeg, ik heb een lange lijst met producten die ik wil maken van de pepers. Ik begin ongeduldig te worden
Ik heb twee vragen:
- ik heb redelijk wat pepers die aan de plant rotten. Is dat door de regen?
- maakt het iets uit of je zaden van een rode of groene peper oogst?
Dat is zuur zegquote:Op zondag 8 augustus 2021 19:27 schreef dimmak het volgende:
Alle planten hebben het bij mij niet overleeft. Volgend jaar hopelijk meer geluk in een nieuwe woning en eindelijk een tuin.
Met je vragen kan ik je niet helpen helaas.
Ik ga eens beter letten op het volledig weghalen van rottende delen, dank je.quote:Op zondag 8 augustus 2021 20:37 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Hier hebben ze wel last van alle regen. Planten geven nog weinig grote pepers terwijl ik wel vroeg zat begonnen ben.
-Rottende pepers kan door de regen - soms helpt het om het restant van het bloempje weg te halen omdat het daar vaak begint met rotten.
-Zaden van een zo rijp mogelijke peper heb ik me altijd laten vertellen.
Zaden van rijpe pepers hebben meer kiemkracht, zaden van groene pepers zijn misschien nog niet ver genoeg ontwikkeld.quote:Op zondag 8 augustus 2021 21:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik ga eens beter letten op het volledig weghalen van rottende delen, dank je.
Ik lees ook over zaden oogsten van zo rijp mogelijke pepers. Ik kan er echter geen reden voor vinden. Ik neem dan toch maar het zekere voor het onzekere.
Daar kan ik wat mee, dank je Dat verklaart ook waarom de zaden die ik vorig jaar oogste niet heel kiemkrachtig bleken.quote:Op zondag 8 augustus 2021 21:49 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Zaden van rijpe pepers hebben meer kiemkracht, zaden van groene pepers zijn misschien nog niet ver genoeg ontwikkeld.
Na oogsten door laten rijpen helpt ook, de zaden halen hun voeding dan uit de peper zelf en groeien nog ietsjes door.
De pepers zo lang mogelijk aan de plant laten en daarna laten verschrompelen. uitdrogen werkt bij mij normaal altijd wel goed.quote:Op zondag 8 augustus 2021 21:52 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Daar kan ik wat mee, dank je Dat verklaart ook waarom de zaden die ik vorig jaar oogste niet heel kiemkrachtig bleken.
Laten verschrompelen aan de plant?quote:Op zondag 8 augustus 2021 22:32 schreef SiGNe het volgende:
[..]
De pepers zo lang mogelijk aan de plant laten en daarna laten verschrompelen. uitdrogen werkt bij mij normaal altijd wel goed.
Zo lang mogleijk laten hangen, je kan ze aan de plant laten verschrompelen maar over het algemeen zijn ze dan al van de plant af gevallen.quote:Op zondag 8 augustus 2021 22:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Laten verschrompelen aan de plant?
En doe je de zaden nog in water om te zien welke gaat drijven?
quote:Op zondag 8 augustus 2021 22:48 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Zo lang mogleijk laten hangen, je kan ze aan de plant laten verschrompelen maar over het algemeen zijn ze dan al van de plant af gevallen.
zaden in water doen is een prima methode om te kijken welke goed zijn en welke niet.
Een vriend van mij heeft dit verleden jaar gedaan, ontkiemen prima.quote:Op dinsdag 1 februari 2022 20:04 schreef mascara-klodder het volgende:
Kan ik gewoon peperzaadjes uit de gekochte chilipeper halen en die zaaien?
#noob
Jup - vaak ook prima soorten voor ons klimaat (annuums) in tegenstelling tot de superhete soortenquote:Op dinsdag 1 februari 2022 20:04 schreef mascara-klodder het volgende:
Kan ik gewoon peperzaadjes uit de gekochte chilipeper halen en die zaaien?
#noob
Dat lijkt me echt te laat.quote:Op woensdag 2 februari 2022 07:21 schreef Karzai het volgende:
Ik heb een zakje peperzaad besteld, maar groei ze in de vensterbank
Zaai ze pas in april als het zonnetje schijnt!
https://www.bolster.nl/peper-koh-tao-capsicum-annuum/p7548
Als je geen verwarming of kunstlicht toevoegt, heeft eerder beginnen geen zin. Daar krijg je alleen maar slappe planten van.quote:
Precies dat - de aarde en lucht moet vochtig blijven, zeker niet nat. Aangezien het zaadje/plantje amper vocht gebruikt hoef je weinig water te geven als je kastje goed dicht is, maar wel goed in de gaten houden wat uitdrogen wil je absoluut niet!quote:Op donderdag 3 februari 2022 10:53 schreef dimmak het volgende:
Hoeveel water geef je een zaadje tijdens de eerste paar weken? Omdat het in een broeikastje staat lijkt het alsof mijn aarde nat genoeg blijft en ik wil ze niet laten verzuipen.
oh ik moet vrijdag toch even naar de action, kijken of ze die hebbenquote:Op woensdag 16 februari 2022 09:25 schreef dimmak het volgende:
https://www.action.com/nl-nl/p/mini-kweekset-/
Voor iemand die voor weinig geld een poging wil wagen.
Ik denk dat het aan de hoeveelheid water ligt. Kan het water aan de onderkant van de pot ontsnappen? Het ziet er niet droog uit dus ik denk eerder te veel dan te weinig water.quote:Op vrijdag 22 juli 2022 10:22 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]
Waarom zijn de bladeren van mijn jalepeno planten zo verschrompelt? Heb ik teveel planten in de pot?
Mijn pepers waren een miskoop, niet geschikt voor de vensterbank. Je moet ze echt in april al onder een groeilamp zettenquote:Op woensdag 16 februari 2022 19:12 schreef Karzai het volgende:
10 potjes, 10 zaden. Geen geweldig hete peper, maar doe het ook voor de hobby. Volgende maand zaai ik.
[ afbeelding ]
Toevallig heb ik een paar weken terug mijn 2 jarige lemon pepper plant verpot en gesnoeid als bonchi. Ofja, een poging tot gedaan.quote:Op woensdag 19 oktober 2022 10:03 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]
Gister de resterende pepers van mijn planten geplukt na er de hele zomer al van geplukt te hebben voor direct gebruik. Alleen het gros van mijn tabasco pepers is nog niet rijp. Nu nog even bedenken wat ik ermee ga doen. Misschien hotsauce en pickled jalepeno's.
Ook wil ik van 1 plant een bonchi (bonsai chili) maken. Iemand dat al eens gedaan? Ik weet alleen nog niet welke plant ik daarvoor ga gebruiken. Ze zeggen dat planten met kleine pepers daar het best voor zijn. Misschien de tabasco of de sugar rush peach.
quote:Op woensdag 19 oktober 2022 10:03 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]
Gister de resterende pepers van mijn planten geplukt na er de hele zomer al van geplukt te hebben voor direct gebruik. Alleen het gros van mijn tabasco pepers is nog niet rijp. Nu nog even bedenken wat ik ermee ga doen. Misschien hotsauce en pickled jalepeno's.
Ook wil ik van 1 plant een bonchi (bonsai chili) maken. Iemand dat al eens gedaan? Ik weet alleen nog niet welke plant ik daarvoor ga gebruiken. Ze zeggen dat planten met kleine pepers daar het best voor zijn. Misschien de tabasco of de sugar rush peach.
Cool! Ik ga zaterdag een poging doen.quote:Op dinsdag 25 oktober 2022 17:30 schreef Mubassie het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Dit is 'm, niet echt bonchi bonchi maargoed
quote:Op dinsdag 25 oktober 2022 18:42 schreef dimmak het volgende:
[..]
Cool! Ik ga zaterdag een poging doen.
quote:
quote:Op zondag 30 oktober 2022 18:09 schreef Vanyel het volgende:
Ik hakte vanmorgen de steeltjes van eeen stuk of 60 best wel pittige cayenne purple pepertjes.
Daarna deed ik een casual handenwas, want dat doe ik altijd nadat ik iets met eten gedaan heb.Deze past hier ook wel!SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Ik heb deze teveel water gegeven denk ik. Hangt er al een aantal dagen slapjes bij.quote:Op donderdag 10 november 2022 15:00 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]
Er komen al nieuwe blaadjes aan.
Zo'n set heb ik geprobeerd Gezaaid in het verkeerde seizoen, maar uiteindelijk zijn er wel een paar peperplanten uit gekomen en heb ik de eerste mini-oogst (4 kleine pepertjes) gehad. Benieuwd hoe ze het in hun tweede jaar gaan doenquote:Op woensdag 16 februari 2022 09:25 schreef dimmak het volgende:
https://www.action.com/nl-nl/p/mini-kweekset-/
Voor iemand die voor weinig geld een poging wil wagen.
Helaas overleden. Ik denk teveel water. Komt nu niet veel leven meer uit in ieder geval.quote:Op donderdag 10 november 2022 15:00 schreef dimmak het volgende:
[ afbeelding ]
Er komen al nieuwe blaadjes aan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |