Ik gooi ze altijd weg aan het einde van het seizoen. Je kan ze laten overwinteren maar ik vind dat A) een heel gedoe en B) ik vind het groeiproces van de plant gewoon veel te leukquote:Op donderdag 10 september 2020 13:08 schreef dimmak het volgende:
Wat doen jullie aan het eind van de zomer trouwens? Planten weg en in januari opnieuw? Of de plant bijknippen en weer naar binnen halen. Bij dat laatste wanneer doen jullie dit?
Vanwege ruimte lijkt dit voor mij ook de beste optie, maar ik ga in februari 3 weken naar Costa Rica (als dat nog door gaat), dat is precies een cruciale fase voor de plantjes natuurlijk.quote:Op donderdag 10 september 2020 13:08 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Ik gooi ze altijd weg aan het einde van het seizoen. Je kan ze laten overwinteren maar ik vind dat A) een heel gedoe en B) ik vind het groeiproces van de plant gewoon veel te leuk
Oh, sorry. Dat is misschien wel handig om te vermelden ja Ik heb een groeitent van 1.50x1.50.2.00 dus ik ben niet afhankelijk van het weer. Ik wil ze in het voorjaar maar al te graag in de tuin zetten maar in de maanden ervoor kan ik al aan de slag in de groeitent. Maar dat wil ik ook weer niet te vroeg doen omdat ik ze uiteindelijk wil laten rijpen in de echte zon.quote:Op donderdag 10 september 2020 13:11 schreef Lucky_Strike het volgende:
Als je binnenplanten hebt onder lampen en met verwarming, kan je jaarrond kweken. Maar als je afhankelijk bent van zonlicht, schijnt eerder te beginnen niet uit te halen. Veel mensen beginnen nog niet eens in januari maar een maand later. Ik begin alleen in januari omdat ik anders te weinig ruimte heb onder de groeilampen voor de tomaten.
Ik doe de planten weg en begin in begin januari opnieuw met zaaien. Lijstje voor seizoen 2021 al zo goed als klaarquote:Op donderdag 10 september 2020 13:08 schreef dimmak het volgende:
Wat doen jullie aan het eind van de zomer trouwens? Planten weg en in januari opnieuw? Of de plant bijknippen en weer naar binnen halen. Bij dat laatste wanneer doen jullie dit?
Mja, geen idee. Als je planten binnen al knoppen krijgen, kan het vast.quote:Op donderdag 10 september 2020 13:13 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Oh, sorry. Dat is misschien wel handig om te vermelden ja Ik heb een groeitent van 1.50x1.50.2.00 dus ik ben niet afhankelijk van het weer. Ik wil ze in het voorjaar maar al te graag in de tuin zetten maar in de maanden ervoor kan ik al aan de slag in de groeitent. Maar dat wil ik ook weer niet te vroeg doen omdat ik ze uiteindelijk wil laten rijpen in de echte zon.
Dat is een uitstekende vraag. :/ Na een half uur dat maalsel nog in de oven te hebben gehad lijkt het wel droog maar of dat echt zo is...quote:Op dinsdag 22 september 2020 22:17 schreef FRDeventer het volgende:
Zijn de pepers überhaupt goed droog na pas 3 uurtjes op 60 graden. In mijn droogoventje gaan ze minimaal 24 uur.
Mijn pepers gaan in stukken in de voedseldroger op 60 graden voor zo'n 10 uur tot ze hard zijn.quote:Op maandag 21 september 2020 18:29 schreef Holy_Goat het volgende:
Eerste echte oogst. Na alle rupsen te hebben verwijderd hield ik zo'n 30 rode hete hongaarse chilis over.
Die heb ik in de oven op droogstand 3 uur gedroogd (60 graden) en daarna in een hakselaartje gestopt.
[ link | afbeelding ]
Nu nog een half uurtje - uurtje verder drogen
[ link | afbeelding ]
Ik heb net een klein tipje van het stof geproefd, en dat is heet. Level au. (maar ik ben dan ook geen diehard).
Wat kan ik hier het beste mee doen? In een oud kruidenpotje / mengen met iets anders / tips?
Als ik van de foto uit zou gaan zou ik niet zeggen dat de pepers gedroogd zijn.quote:Op maandag 21 september 2020 18:29 schreef Holy_Goat het volgende:
Eerste echte oogst. Na alle rupsen te hebben verwijderd hield ik zo'n 30 rode hete hongaarse chilis over.
Die heb ik in de oven op droogstand 3 uur gedroogd (60 graden) en daarna in een hakselaartje gestopt.
[ link | afbeelding ]
Nu nog een half uurtje - uurtje verder drogen
[ link | afbeelding ]
Ik heb net een klein tipje van het stof geproefd, en dat is heet. Level au. (maar ik ben dan ook geen diehard).
Wat kan ik hier het beste mee doen? In een oud kruidenpotje / mengen met iets anders / tips?
quote:Op vrijdag 25 september 2020 19:29 schreef Holy_Goat het volgende:
Als dit het dode topic spel was had ik wel veel punten....
Jalapeno's kan je ook vullen met een gehaktmengseltje of met kaas en dan komwikkelen met spek.quote:Op donderdag 24 september 2020 18:41 schreef Holy_Goat het volgende:
[ link | afbeelding ]
En nu? Ik moest alles er af halen want de hele plant werd nu geel en bladeren vielen af. Veel te nat en koud nu. Vannacht 5 graden gemeten.
Links alle jalapenos, maar die zijn totaal niet heet. Gewoon niets. Rode zijn alsof het snack paprika's zijn, groene zijn... Goor?
Rechts... Bijna allemaal rode chili uit Hongarije waar ik ook dat gedroogde poeder van gemaakt heb. Daar bovenop een aantal Scotch bonnets.
Ik had die Scotch bonnet geprobeerd, een klein stukje dan. Niks. Groter stukje, nog niks. En toen... Foutje... Hapje. Half uur later voelen mijn lippen nog 3x zo dik. Au au au.
Anyway.... En nu? Ik zag een hot sauce van iemand voorbij komen, maar is mijn peper daar geschikt voor? Hoe maak ik nou echt iets lekkers, of een sambal?
Ik woon overigens in omgeving Rotterdam, als iemand zin heeft om te helpen (even corona daar gelaten) kan dat evt ook
Ohja, en ik dacht de mooiste chilis te selecteren voor zaad volgend jaar. Hoe werkt dat?
Die ziet er zeker leuk uit!quote:Op dinsdag 29 september 2020 06:59 schreef Xlarge het volgende:
Ben ik de enige die de pepers die ik oogst, invries om later te gebruiken ?
Ik lees alleen maar drogen, en hot sauce etc maken .
Het enige nadeel van invriezen, is dat ze er wel weker uitkomen. Maar in een gerecht merk je er niet zoveel van
Dit jaar de meeste opbrengst van de omnicolor peper, en die is zo leuk om in de tuin te zien, volgend jaar plant ik hem weer
[ link | afbeelding ]
Ik heb geen vriezer, dus ik moest de hele batch wel ineens opmaken.quote:Op dinsdag 29 september 2020 06:59 schreef Xlarge het volgende:
Ben ik de enige die de pepers die ik oogst, invries om later te gebruiken ?
Ik lees alleen maar drogen, en hot sauce etc maken .
Het enige nadeel van invriezen, is dat ze er wel weker uitkomen. Maar in een gerecht merk je er niet zoveel van
Dit jaar de meeste opbrengst van de omnicolor peper, en die is zo leuk om in de tuin te zien, volgend jaar plant ik hem weer
[ link | afbeelding ]
kleine vriezer.. en bovendien tegenwoordig minder verbruikquote:Op dinsdag 29 september 2020 07:14 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Die ziet er zeker leuk uit!
Ik vries ook in. Meestal gehakt. Ik maak een combinatie van invriezen, inmaken en drogen. Helaas heb ik niet genoeg pepers om met hot sauce enzo aan de slag te gaan. Twee potjes harissa is nog wel gelukt.
Mooi project. Hier komt dit topic de winter wel mee doorquote:Op zondag 25 oktober 2020 21:04 schreef Kyran het volgende:
Tweede lading zit nu ook te weken:
[ afbeelding ]
Eerste lading uit Root Juice gehaald en afgespoeld. Ze zijn nu aan het ontkiemen volgens "deno-method" "(a.k.a. "baggy-method"). De zaden liggen op een nat stukje keukenpapier in een gesloten Ziploc zakje. Geheel ligt weer in het kweekkasje op een warmtemat (weer ingesteld op 30C).
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Morgen gaan de zes soorten die nu in potjes zitten ook de zakjes in en dan is het wachten op ontkiemen. Iedere dag even een kijkje nemen
Moet lukkenquote:Op zondag 25 oktober 2020 21:05 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Mooi project. Hier komt dit topic de winter wel mee door
Anders komen we je gewoon halen....quote:Op zondag 25 oktober 2020 21:12 schreef Kyran het volgende:
[..]
Moet lukken
Zal mijn best doen om updates te blijven posten =)
Doen!quote:Op maandag 26 oktober 2020 08:21 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Anders komen we je gewoon halen....
eh taggen dan
Heb ze zelf bij Anchillique besteld.quote:
ah thx ga eens kijkenquote:Op donderdag 29 oktober 2020 16:47 schreef Kyran het volgende:
[..]
Heb ze zelf bij Anchillique besteld.
Veel soorten, levert snel (en gratis vanaf ¤6), ontkiemen goed.
De Reapers komen van PuckerButt in de VS (bedrijf van diegene die de Reapers heeft "uitgevonden").
Hier van peperzaden.nl vooralquote:
Let wel even op met peperzaden.nl dat ze niet geïsoleerde zaden verkopen en de ervaringen erg wisselend zijn. Veel mensen krijgen kruisingen of andere pepers dan besteld. Vrij jammer als je al maanden bezig bent en daarachter komtquote:Op donderdag 29 oktober 2020 17:22 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Hier van peperzaden.nl vooral
En vreekens zaden is ook een prima winkel maar heb er nog niet zo vaak wat besteld.
De naam van de andere webshop even keijt...
Leuk is die deno-methode he? Ik gebruik hem ook graag voor peperzaden.quote:Op maandag 26 oktober 2020 16:04 schreef Kyran het volgende:
[..]
Doen!
Ondertussen alle 12 soorten in zakjes aan het ontkiemen nu! Meestal zijn het de Jalapeños die super snel ontkiemenx dus verwacht eigenlijk woensdag of donderdag al de eerste zaden in potgrond te kunnen stoppen.
Jaquote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:15 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Leuk is die deno-methode he? Ik gebruik hem ook graag voor peperzaden.
Ik week ze nooit. Ik wist niet eens dat dat een ding is. Ik neem me steeds voor om me in te lezen maar ik heb altijd een lange lijst van moestuindingen die ik moet uitzoeken en dit komt maar niet verder naar boven in de prioriteitenlijst. Some Day.quote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:26 schreef Kyran het volgende:
[..]
Ja
Werkt echt super goed. Heb het ook met koffiebonen geprobeerd en dat werkte ook prima, maar natuurlijk wel veel trager! Was wel leuk om te volgen hoe zo'n proces bij een boon gaat.
Week jij je peperzaden ook voor? Dit is voor mij de eerste keer dat ik het met Root Juice heb geprobeerd, omdat ik er hele positieve verhalen over had gehoord. Normaal gebruik ik 5gr/L aan KNO3 (kaliumnitraat) om de zaden een dagje in te weken. Dat werk voor mijn gevoel qua ontkiemen nog iets sneller dan Root Juice, terwijl Root Juice weer zou moeten zorgen voor betere ontwikkeling vanaf dat ze ontkiemen.
Hmm nog nooit gehad eigenlijkquote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:05 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Let wel even op met peperzaden.nl dat ze niet geïsoleerde zaden verkopen en de ervaringen erg wisselend zijn. Veel mensen krijgen kruisingen of andere pepers dan besteld. Vrij jammer als je al maanden bezig bent en daarachter komt
Ach, het is ook niet echt nodig, meer leuk om te doen en dan zien hoe snel je al een plantje kan hebbenquote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:33 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik week ze nooit. Ik wist niet eens dat dat een ding is. Ik neem me steeds voor om me in te lezen maar ik heb altijd een lange lijst van moestuindingen die ik moet uitzoeken en dit komt maar niet verder naar boven in de prioriteitenlijst. Some Day.
Dat gaat wel echt supersnel.quote:Op donderdag 29 oktober 2020 21:57 schreef Kyran het volgende:
[..]
Ach, het is ook niet echt nodig, meer leuk om te doen en dan zien hoe snel je al een plantje kan hebben
24-10 geweekt, 25-10 deno-methode, 29-10 gezaaid, met een beetje geluk dit weekend al iets boven de grond
Haha, dat gaat niet lukken neequote:Op vrijdag 30 oktober 2020 05:36 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Dat gaat wel echt supersnel.
En met een koffieboon lijkt me ook leuk.
Koffieplantjes zijn echt leuke plantjes.
Maarja met enkel gebrande boontjes in huis... daar kan geen deno-methode tegenop vrees ik
Ph ga ik even snuffen.. ik heb wel een voorliefde voor afwijkend merk ik.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 09:30 schreef Kyran het volgende:
[..]
Haha, dat gaat niet lukken nee
OnsZaden is een leuke winkel voor dat soort "zaden". Heb daar wel meerdere vage dingen gehaald, zoals een mammoetboom en thee.
Wat goed zo'n verwarmingsmat , ik ga in Januari weer beginnen.quote:Op zondag 25 oktober 2020 01:08 schreef Kyran het volgende:
Vandaag maar eens begonnen voor volgend seizoen! Beetje (erg) vroeg voor de meeste soorten, maar je moet wat. Genoeg ruimte om binnen (onder licht) te kweken totdat ze naar de serre kunnen. Wil ook experimenteren met toppen etc, dus kan wel wat extra tijd gebruiken.
De soorten:
[ afbeelding ]
Had 10 soorten besteld bij Anchillique en kreeg de Peruvian Arancio als cadeau er bij. Carolina Reaper zaden zijn van Ed Currie zelf en komen uit de VS.
Eerste zes soorten in kleine potjes gedaan om ongeveer 18 uurtjes te weken in Terra Aquatica Root Booster:
[ afbeelding ]
Vorige keer prima resultaten mee behaald, sommige zaden waren al ontkiemd terwijl ze aan het weken waren Kijken of dat nu weer lukt.
Potjes in kweekkasje op een verwarmingsmat:
[ afbeelding ]
Verwarmingsmat is van RootIt, temperatuur staat ingesteld op 30C.
Na ongeveer 18 uur haal ik deze er uit voor stap 2 (en kunnen de volgende zes soorten weken).
... wordt vervolgd!
Hier een gaskachel met platte bovenkant...quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 12:21 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Wat goed zo'n verwarmingsmat , ik ga in Januari weer beginnen.
Ik had de potjes met net geplante zaadjes rond mijn router gezet, die geeft constante warmte af, dat werkte goed
quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 13:08 schreef Oceanonix het volgende:
Het is de schuld van dit topic dat ik zojuist een lading peperzaden heb besteld. Nu wachten tot de boel binnenkomt en ik kan gaan zaaien. Nu al weer zin in.
De pepers van afgelopen seizoen liggen nog te drogen maar dat is een detail.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |