abonnement Unibet Coolblue
  maandag 4 mei 2020 @ 22:49:10 #1
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192951157


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
pi_192951445
Ik ben mezelf aan het orienteren om zonnepanelen te laten plaatsen. Zijn er ergens tips waar ik op moet letten bij het kiezen van een partij? Na even googlen lijkt het haast wel of er honderden leveranciers en installateurs zijn. Is het uberhaupt raadzaam verder te kijken dan plusminus 50km van je woonplaats i.v.m de prijs?
- Met zuidelijke groet -
  Moderator dinsdag 5 mei 2020 @ 06:28:42 #3
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_192953604
Heb nog steeds het idee dat in de zonnepanelen markt veel van die cowboys zijn die vooral snel geld willen verdienen en vooral zoveel mogelijk adresjes op een dag willen doen en maar gewoon wat aankloten.

Zou vooral eens binnen je eigen regio kijken en her en der wat offertes aanvragen.
  dinsdag 5 mei 2020 @ 19:34:54 #4
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192961751
Beste dag van het hele jaar vandaag *O*
Bijna 25kwh met 14 panelen op zuid
8-) 8-) ^O^
pi_192961952
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 19:34 schreef ikweethetookniet het volgende:
Beste dag van het hele jaar vandaag *O*
Bijna 25kwh met 14 panelen op zuid
8-) 8-) ^O^
Ik heb zo te zien nog last gehad van 9 wolken... hij levert nog energie dus nog geen eindscore van de dag hier!
pi_192962775
Vandaag nog geen eindstand.

Maar denk niet dat hij 22 maart gaat overtreffen.... dat was 34,96 kWh met 16 panelen zuid....
pi_192963237
32kwh, 13 panelen op Zuid. Ze liggen hier net 5 dagen. Beste dag tot nu toe. *O*
Op maandag 11 maart 2013 21:24 schreef Kally het volgende:
Ga jij lekker met je mini spelen }:|
pi_192964105
Vandaag zat 0,2 kWh onder het record en dat terwijl er vanmiddag wat wolken voorbij kwamen. Dus had gemakkelijk een record kunnen zijn, morgen nieuwe poging :)
  Knikkerking dinsdag 5 mei 2020 @ 21:32:59 #9
35149 Atmoz
Marblelous!
pi_192964218
Vanmiddag om 12u eindelijk (de helft van) m'n installatie aangezet c.q. opgestart.

Meteen de beste dag van 't jaar :P O-) 8)7

38,24 kWh *O* *O* *O*



Straks komen er nog 28 panelen op noord.

Begint goed moet ik zeggen _O_
  dinsdag 5 mei 2020 @ 21:40:13 #10
360332 Fiorano
Drive tot the Maxx
pi_192964416
Morgen komt het kadootje van vaders voor het nieuwe huis op het dak. 12 paneeltjes *)
Regel 1: De Scheidsrechter heeft altijd gelijk
Regel 2: Als de Scheidsrechter geen gelijk heeft, treedt onmiddellijk regel 1 in werking
pi_193000882
Welke app gebruiken jullie?
pi_193002574
quote:
0s.gif Op donderdag 7 mei 2020 20:14 schreef Sport_Life het volgende:
Welke app gebruiken jullie?
SolarEdge eigen app + Domoticz
pi_193003002
Hier ook de SolarEdge app
pi_193008951
quote:
0s.gif Op donderdag 7 mei 2020 20:14 schreef Sport_Life het volgende:
Welke app gebruiken jullie?
Enphase app
  vrijdag 8 mei 2020 @ 08:42:50 #15
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_193009437
Grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen bijna bereikt *O*

Bijna één op de acht huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. Daarmee wordt de grens van 1 miljoen woningen met zonnepanelen waarschijnlijk in de zomer gepasseerd. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DNER).

Het onderzoeksbureau krijgt het hele jaar door gegevens door van fabrikanten, groothandels en installateurs. Centraal Bureau Statistiek komt later deze maand met cijfers over het jaar 2019. ,,Dat was een bijzonder goed jaar voor de zonnepanelenbranche”, zegt Rolf Heynen van DNER, die de data eerder zegt te hebben dan het CBS. ,,En ook dit jaar gaat het hard. De grens van 1 miljoen wordt zeker binnenkort bereikt.”
Huiseigenaren zijn niet verplicht te melden of ze zonnepanelen hebben. ,,Daarom moeten we uitgaan van dit soort onderzoek en de inschattingen van netbeheerders”, zegt Martien Visser, lector energietransitie en netwerken van Hanzehogeschool Groningen. De grootste regionale netbeheerder, Alliander, telde aan het einde van vorig jaar 375.000 huishoudens met zonnepanelen, een groei van 38 procent ten opzichte van het einde van 2018. Nu zijn het er al 417.000, laat Alliander aan deze site weten.

,,Ook de andere netbeheerders zien het aantal zonnepanelen bij huishoudens enorm groeien, dus het zou mij niets verbazen als we snel over de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen komen”, aldus Visser. Het gaat overigens niet alleen om koophuizen. Minstens 200.000 huurwoningen hebben zonnepanelen op het dak liggen. Alleen al de woningcorporaties zagen het aantal 'zonne-huizen’ in 2019 met 60 procent stijgen tot 176.000 huizen.

Goedkoper
De groei is vooral ontstaan doordat de terugverdientijd is geslonken en steeds meer goedkope leningen beschikbaar zijn, analyseert Jasper Hörmann van aanbieder Sungevity. Hij deed een studie naar de beweegredenen van huiseigenaren om over te gaan tot de aankoop naar zonnepanelen, óf juist niet. ,,Een paar jaar geleden was het voor veel mensen nog gedoe. Ze wisten niet of ze het geld wel hadden en er blijft ook een groep die denkt: dat geld heb ik misschien nodig voor als de auto stuk gaat. Er zijn inmiddels veel hobbels weggenomen, het is bekender geworden en met de leningen van nu ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.”

Met de leningen van nu ben je een dief van je eigen portemon­nee als je het niet doet
Jasper Hörmann, Sungevity
Dolf Schellekens denkt er ook zo over. Hij woont met zijn gezin in Elst bij Arnhem en zocht recent uit wat het hem kost om zonnepanelen te kopen. ,,Een paar jaar geleden mocht ik er maar zes op mijn dak leggen vanwege strengere regels en ze waren minder efficiënt. Mijn dak is ook niet ideaal. Nu heb ik een lening via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en betaal ik maar 1,6 procent rente. Ik heb tien zonnepanelen gekocht van A-kwaliteit, met ieder een eigen omvormer. Dat is handig omdat de efficiëntie dan niet afneemt als op een van de panelen de schaduw valt. Het kost 6400 euro. Omdat ik een lening heb, betaal ik 48,15 euro per maand, maar ik bespaar zo'n 60 euro op mijn energierekening. De BTW is aftrekbaar en die krijg ik dit jaar nog terug. Ik ga direct geld besparen en over tien jaar al helemaal, omdat de lening dan is afbetaald. Zelfs als je niks met het milieu hebt, zie ik niet waarom je dit niet zou doen.”

Salderen
Heb je zelf het geld liggen, dan gaat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal er vanuit dat de terugverdientijd zo'n zes tot zeven jaar is. Dat wordt de komende jaren iets meer omdat vanaf 2023 de salderingsregels stapsgewijs worden afgebouwd. Dankzij de salderingsregeling kunnen huishoudens het afnemen van stroom wegstrepen tegen de stroom die ze leveren aan het net. Dat is voordeliger dan wanneer ze voor te veel opgewekte energie geld krijgen.

Al met al is kopen veel interessanter dan bijvoorbeeld zonnepanelen huren, concludeert Sungevity in de studie. ,,Energiebedrijven als Vattenfall zijn gestopt met de verhuur omdat de salderingsregels worden afgebouwd. Het is geen rendabel verdienmodel meer en ook niet aantrekkelijk voor consumenten”, zegt Jasper Hörmann. ,,Onze missie is om het aantal huizen met zonnepanelen nog te verdubbelen naar 2 miljoen. Daarmee zou een kwart van de Nederlandse huizen zonnepanelen op het dak hebben en we weten dat het dan zo normaal wordt dat het bijna vanzelf verder stijgt.”

https://www.ad.nl/wonen/g(...)na-bereikt~aec2d7a4/

Lekker bezig ^O^
pi_193031050
We hebben net een derde bedrijf over de vloer gehad, de tweede partij die met micro-omvormers werkt. Het blijft moeilijk voor ons om te begrijpen wat het grote voordeel ervan is, aangezien we geen schaduw op het dak hebben. Ik wilde nog even zeggen dat ik erg veel heb aan onderstaande, genuanceerde posting.

quote:
0s.gif Op vrijdag 1 mei 2020 10:02 schreef tux87 het volgende:
De voordelen van micro's op een rijtje:

1.) Geen DC op je dak, met de bijbehorende risico's op vlambogen. AC is vele malen veiliger op dit vlak. Voor mij was dit de reden om te kiezen voor micro's. Het dak ligt volledig vol dus inspectie van connectoren e.d. is achteraf niet meer makkelijk mogelijk. Er is ook geen lekstroom naar de aarde. Een 0,03A aardlekschakelaar blijft er gewoon in.

Aan de andere kant: als je één merk connectoren gebruikt en ze niet bijvoorbeeld in het water op een plat dak laat liggen is DC niet perse onveilig.

2.) Geen impact van schaduw. Zeker met een lastig dak heb je geen optimizers meer nodig in deze oplossing.

Aan de andere kant: string omvormers hebben tegenwoordig ook een goed schaduwmanagement en presteren met een minimale schaduw in een normale situatie prima.

3.) Technisch anders opgebouwd, volledig ingegoten electronica. Het uitvalpercentage schijnt bijzonder laag te zijn. Het is de verwachting dat micro's van de laatste generatie langer meegaan dan string omvormers. Maar dat is net als de garantie maar afwachten wat er van terecht komt.

4.) Lage opstart spanning: de omvormer start eerder, en gaat later uit. Dat zou iets meer rendement op kunnen leveren.

Voor mij persoonlijk was punt 1 de reden om te kiezen voor een enphase systeem met micro's op het huis. Op de garage heb ik ook gewoon een string omvormer gebruikt.

Want in PV telt natuurlijk iedere euro, en wil je je tvt verkorten. Zeker bij grotere aantallen panelen zal een systeem met micro's fors duurder uitpakken.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
  zaterdag 9 mei 2020 @ 14:35:47 #17
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_193031208
Toch even vragen aan de experts.

Ik weet dat zonnepanelen niet altijd hun precieze vermogen leveren zoals op de sticker staat. Warmte etc.

Toch.... Ik heb 27x Vikram 275 watt panelen, pal op zuid, dakhelling weet ik niet maar vrij steil.

In theorie dus 7425 watt haalbaar in een gemiddelde situatie, zou je zeggen.

Ze hangen aan een 7kw 3 fase omvormer.

En nu de vraag.... Het is nu prachtig weer, heldere lucht, niet absurd warm. De omvormer is ook vrij koel.

En toch ben ik niet boven de 6300 Watt vermogen uitgekomen. Ondertussen alweer naar de 5300 onderweg.

De panelen doen het prima, vorige week nog 7800 Watt aangetikt. Maar waarom blijft het nou zo laag steken?
Laat die handjes wapperen!
pi_193031472
Heeft zeker voor een deel met de temperatuur te maken. Vandaag is bij mij de piek een kleine 10% lager dan vorige week. Vorige week was het een paar dagen koel en zonnig en dat is de beste combinatie. Vorig jaar zomer was het erg warm en lag de piek nog wat lager
pi_193033560
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 06:28 schreef Vonkenboer het volgende:
Heb nog steeds het idee dat in de zonnepanelen markt veel van die cowboys zijn die vooral snel geld willen verdienen en vooral zoveel mogelijk adresjes op een dag willen doen en maar gewoon wat aankloten.

Zou vooral eens binnen je eigen regio kijken en her en der wat offertes aanvragen.
Dit is zeker waar. Mijn vorige werkgever was zo'n cowboy waarbij we 2/3 klussen per dag deden, met alle goede bedoelingen. Dat gaat alleen altijd ten koste van kwaliteit. Nu werk ik voor een baas die kwaliteit belangrijker vindt dan snelheid. Als we er een uur langer over doen, dan is dat maar zo. Als het maar goed en veilig wordt geïnstalleerd.
Mijn huidige werkgever is dan ook een stukje duurder dan de vorige, maar als ik een installatie bij mij thuis moest laten doen, dan wist ik het wel ^O^
Brutal. Fucking. Metal.
pi_193033796
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 19:34 schreef ikweethetookniet het volgende:
Beste dag van het hele jaar vandaag *O*
Bijna 25kwh met 14 panelen op zuid
8-) 8-) ^O^
Hier 15 kwh met 8 panelen op een plat dak.
Volgens mij 280 wp.
Er is nog ruimte voor 7 panelen erbij. Kon ook via de aannemer maar die vroeg 650 euro per paneel 8)7. Ben alleen bang dat we dat niet meer kunnen salderen op den duur.

[ Bericht 5% gewijzigd door Sport_Life op 09-05-2020 18:24:00 ]
pi_193034610
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 17:52 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Dit is zeker waar. Mijn vorige werkgever was zo'n cowboy waarbij we 2/3 klussen per dag deden, met alle goede bedoelingen. Dat gaat alleen altijd ten koste van kwaliteit. Nu werk ik voor een baas die kwaliteit belangrijker vindt dan snelheid. Als we er een uur langer over doen, dan is dat maar zo. Als het maar goed en veilig wordt geïnstalleerd.
Mijn huidige werkgever is dan ook een stukje duurder dan de vorige, maar als ik een installatie bij mij thuis moest laten doen, dan wist ik het wel ^O^
Je vorige werkgever? :+
  zaterdag 9 mei 2020 @ 20:11:16 #22
360332 Fiorano
Drive tot the Maxx
pi_193035486
22,11 kwh met 10 paneeltjes. 3e dag dat ze er op liggen, dik tevreden.
Regel 1: De Scheidsrechter heeft altijd gelijk
Regel 2: Als de Scheidsrechter geen gelijk heeft, treedt onmiddellijk regel 1 in werking
pi_193035528
Ik maar 13.5 kwh met 9 panelen op een plat dak ;( Ouwe troep denk ik.
Facts don't care about your feelings
pi_193035550
Ik wacht met smart op mijn panelen met al deze mooie dagen. Hoop deze maand nog.
pi_193035697
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 19:13 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Je vorige werkgever? :+
_O-

Absoluut :')
Brutal. Fucking. Metal.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')