FOK!forum / Culinesse à gogo / Win het boek Easy Vegan
Lucky_Strikedinsdag 14 april 2020 @ 18:20
En alweer is er een boek dat we weg mogen geven. Dit keer geven Kosmos Uitgevers en FOK! het boek Easy Vegan weg.

zI0flg6.png

Blogster Sanne van Rooij van Living the Green Life laat zien hoe je lekker, bewust en gezond veganistisch kunt eten.
Het boek voorziet je van recepten voor de gehele dag. Er staan een aantal fijne basisrecepten in om onder meer je eigen notenpasta of kokosyoghurt te maken. Sanne legt uit wat een vegan nou echt in zijn of haar keukenkastje moet hebben.
Naast ontbijt, lunch en avondeten komen ook tussendoortjes voor onderweg, dips en toetjes aan bod.

Ik vind het boek een groot hipheidsgehalte hebben. De teksten boven de recepten zijn geschreven als een post op social media. Maar toch, als je verder kijkt zie je toch een compleet boek met gevarieerde en leuke recepten.
Hoewel je regelmatig wel veel ingrediënten nodig hebt en deze ingrediënten niet in ieders keukenkastje staan (teffmeel, probioticacapsules of kokosbloesemsuiker zijn voorbeelden), zijn de gerechten bijna altijd binnen een half uur klaar.

We zijn zo gewend aan het maken van bijna al ons eten met dierlijke producten. Het kan helemaal geen kwaad om ook eens out of the box te denken, ook als je geen vegan bent. Ik vond het erg leuk om te lezen over de verschillende bereidingswijzen. Zo kan je roomsaus maken van cashewnoten en aardappels, who knew?

LjfGnbb.jpg

Hoe win je dit boek?
Laat in dit topic weten dat je wilt winnen. Het is extra leuk als je je favoriete veganistische recept met ons deelt want op woensdag koken we met Kook met met CUL veganistisch.
Crew is uitgesloten van deelname.

De winnaar wordt vrijdag 17 april bekend gemaakt.

[ Bericht 1% gewijzigd door Lucky_Strike op 16-04-2020 17:20:31 ]
Vimbavimbadinsdag 14 april 2020 @ 18:27
Ik wil dit boek graag winnen. Meer gevarieerd leren eten, want ben autistisch en vegetarisch dus dan is dit boek een mooie extra
Myraeladinsdag 14 april 2020 @ 18:34
Ik zag je bericht in het vegan topic voor morgen, en een vegan kookboek ben ik wel benieuwd naar. :D
Tuindierdinsdag 14 april 2020 @ 18:53
Oh! Deze wil ik zeker ook wel winnen!
TLCdinsdag 14 april 2020 @ 19:08
Ik laat in dit topic weten dat ik wil winnen :Y)
LeSagedinsdag 14 april 2020 @ 19:10
Ik zou graag mijn vleesliefhebbende vriend willen overtuigen van het feit dat het heus niet erg is om af en toe wat meer plantaardig te eten :)
#ANONIEMdinsdag 14 april 2020 @ 19:34
Ik wil deze graag winnen. Mijn gebrek aan creativiteit weerhoudt mij van het op tafel zetten van lekkere en interessante vegan gerechten :'(

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 14-04-2020 19:34:43 ]
Friday12dinsdag 14 april 2020 @ 19:43
Ben altijd wel benieuwd of vegan eten mij aanspreekt! Zou het boek graag willen winnen om het te proberen :)
#ANONIEMdinsdag 14 april 2020 @ 19:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 19:43 schreef Friday12 het volgende:
Ben altijd wel benieuwd of vegan eten mij aanspreekt! Zou het boek graag willen winnen om het te proberen :)
Probeer dan voor de gein eerst eens die vleesimitaties _O_ het zal je versteld doen staan.
Friday12dinsdag 14 april 2020 @ 19:45
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 april 2020 19:45 schreef SebbeSwensje het volgende:

[..]

Probeer dan voor de gein eerst eens die vleesimitaties _O_ het zal je versteld doen staan.
Ja dat lijkt mij dus niets :P
#ANONIEMdinsdag 14 april 2020 @ 19:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 19:45 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Ja dat lijkt mij dus niets :P
Was ooit ook mijn gedachte. Je moet even losbreken van die vooringenomenheid.
Friday12dinsdag 14 april 2020 @ 19:48
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 april 2020 19:46 schreef SebbeSwensje het volgende:

[..]

Was ooit ook mijn gedachte. Je moet even losbreken van die vooringenomenheid.
Zoals welke? Heb je een voorbeeld?
#ANONIEMdinsdag 14 april 2020 @ 19:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 19:48 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Zoals welke? Heb je een voorbeeld?
Ik ben zelf ook nog maar een amateur, maar de kipstuckjes van de vegetarische slager en de kaasschnitzels van Vales bevielen mij bijvoorbeeld al prima. De veganistische speckreepjes van de vegetarische slager zijn prima voor de stamppot, maar bak ze er wel los naast ivm verlies van textuur.
potjecremedinsdag 14 april 2020 @ 19:51
Ik doe weer mee.
fleurildinsdag 14 april 2020 @ 19:57
Ik heb nog geen recepten want nog nieuw op het Vegan vlak Benieuwd naar de recepten in het boek
Arizonadinsdag 14 april 2020 @ 19:59
Ik ken maar één (heerlijk) veganistisch recept en ben benieuwd naar dit boek!

Mijn recept:
Groene Groentensoep

- 1 ui
- 1 courgette
- 400 gram verse spinazie
- 1 prei
- 2 groentebouillonblokjes
- teentje knoflook
- scheutje olijfolie
- eventueel lente-uitjes

Gesnipperde ui fruiten in een beetje olijfolie, fijngesneden knoflook erbij. Gesneden prei, gesneden courgette toevoegen en eventjes zacht mee laten garen. Spinazie erbij, ongeveer 400 ml water erbij en de bouillonblokjes. Niet teveel water, je kunt beter na het pureren nog wat extra toevoegen als de soep te dik is.
Kwartiertje laten pruttelen, pureren met de staafmixer en klaar!
Eventueel wat fijngesneden lente-uitjes eroverheen.
ootjekatootjedinsdag 14 april 2020 @ 20:19
Beste start voor beginnende vegans:
Patatje pinda met een kaas soufflé

:o

En veel succes allen met deze leuke actie van Fok!

ik heb vorige week gewonnen, een prachtig tuinboek *O*
ootjekatootjedinsdag 14 april 2020 @ 20:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 19:59 schreef Arizona het volgende:
Ik ken maar één (heerlijk) veganistisch recept en ben benieuwd naar dit boek!

Mijn recept:
Groene Groentensoep

- 1 ui
- 1 courgette
- 400 gram verse spinazie
- 1 prei
- 2 groentebouillonblokjes
- teentje knoflook
- scheutje olijfolie
- eventueel lente-uitjes

Gesnipperde ui fruiten in een beetje olijfolie, fijngesneden knoflook erbij. Gesneden prei, gesneden courgette toevoegen en eventjes zacht mee laten garen. Spinazie erbij, ongeveer 400 ml water erbij en de bouillonblokjes. Niet teveel water, je kunt beter na het pureren nog wat extra toevoegen als de soep te dik is.
Kwartiertje laten pruttelen, pureren met de staafmixer en klaar!
Eventueel wat fijngesneden lente-uitjes eroverheen.
ja lekker!

Je kunt de courgette en spinazie inwisselen voor bijna elke andere groente, zoals bloemkool of asperges. De rest van de ingrediënten hetzelfde houden.
Kanaroedinsdag 14 april 2020 @ 20:22
Graag zou ik dit kookboek 'winnen' :)
Crientjdinsdag 14 april 2020 @ 20:30
Super leuk! Deze wil ik graag winnen. En smoothiebowls zijn altijd goed. :9~
sjonhetplatenkanondinsdag 14 april 2020 @ 20:46
Ik zou graag winnen.
banana0015dinsdag 14 april 2020 @ 20:47
Yes please, ik wil dit boek graag in de wacht slepen. Een favoriet vegan recept heb ik niet echt.
Hupjedinsdag 14 april 2020 @ 21:03
Ja, die wil ik wel winnen! Vanwege een allergie kook ik zonder zuivel, en ik flexitarie sowieso. Ditlijkt me een tof boek voor nieuwe ideeën.
Ik maak morgen (simpele) vegan lasagne.
Regilio_dinsdag 14 april 2020 @ 21:03
-gedraag je eens volwassen ajb-

[ Bericht 45% gewijzigd door Lucky_Strike op 14-04-2020 21:39:18 ]
Guppydinsdag 14 april 2020 @ 21:03
Ik heb dit boek (en de twee opvolgers) en het is een aanrader ^O^

En ik mag toch niet meedoen :)
#ANONIEMdinsdag 14 april 2020 @ 21:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 21:03 schreef Guppy het volgende:
Ik heb dit boek (en de twee opvolgers) en het is een aanrader ^O^

En ik mag toch niet meedoen :)
Ondanks dat jij hem toch al hebt, is het knap lullig dat crew niet mee mag doen. Ik snap het willen voorkomen van belangenverstrengeling wel, maar crew zou eigenlijk niet uitgesloten moeten worden.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 14-04-2020 21:09:49 ]
girlnextdoor.dinsdag 14 april 2020 @ 21:12
Ik wil het boek graag winnen. Ik eet al vegetarisch, maar ik probeer steeds meer vegan te koken omdat ik het idee he dat mijn lichaam met veganistische leefstijl het beste functioneert/aanvoelt. Helaas vind ik het nog steeds moeilijk om vegan te koken.
Pilesdinsdag 14 april 2020 @ 21:21
Altijd leuk voor nieuwe ideeën. Ik doe graag mee!
Guppydinsdag 14 april 2020 @ 21:22
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 april 2020 21:09 schreef SebbeSwensje het volgende:

[..]

Ondanks dat jij hem toch al hebt, is het knap lullig dat crew niet mee mag doen. Ik snap het willen voorkomen van belangenverstrengeling wel, maar crew zou eigenlijk niet uitgesloten moeten worden.
Maar we krijgen er zoveel voor terug :D

Nee, dat is de discussie niet hoor :) het is een heel tof boek en dus vooral meedoen met deze winactie!

[ Bericht 0% gewijzigd door Guppy op 14-04-2020 21:33:04 ]
#ANONIEMdinsdag 14 april 2020 @ 21:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 21:22 schreef Guppy het volgende:

[..]

Maar we krijgen er zoveel voor terug :D

Nee, dat is de discussie niet hoor :) het is een heel tot boek en dus vooral meedoen met deze winactie!
:D dus toch die Tesla?! Was ook een beetje offtopic mijnerzijds, maar vind het gewoon opmerkelijk. Ik zou er in elk geval mee geholpen zijn _O_
Holymedinsdag 14 april 2020 @ 21:26
Ik doe ook graag mee :) Eet regelmatig vegetarisch, vooral bij ontbijt en lunch, wat meer inspiratie zou tof zijn!
LPFANdinsdag 14 april 2020 @ 21:29
Ik doe graag mee!
Alexxxxxdinsdag 14 april 2020 @ 21:40
Ja ik wil! :9
#ANONIEMdinsdag 14 april 2020 @ 21:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 21:40 schreef Alexxxxx het volgende:
Ja ik wil! :9
Bazige username.
Annedinsdag 14 april 2020 @ 22:06
Oef, ik heb zoveel lactosevrije recepten, fructose-arme recepten en heel veel tips qua vegan-producten, maar geen recept!

Daarom wil ik dit boek winnen 😎
Tele6dinsdag 14 april 2020 @ 22:08
Ik doe ook graag mee! Ik eet sinds een jaar of 4 (grotendeels) veganistisch, maar ik eet eigenlijk bijna altijd dezelfde paar dingen :')

Mijn favoriete recept? Ik eet heel vaak iets wat hierop lijkt: https://veganchallenge.nl/recepten/thaise-gele-curry/

quote:
Thaise gele curry met rode linzen en groenten

Ingrediënten:
2 eetlepels Thaise gele currypasta (let op dat er geen garnalen in zitten)
200 ml kokosmelk
300 ml heet water
150 gram gespleten rode linzen, gewassen
400 gram Thaise roerbakgroenten
1 rode paprika
200 gram champignons

Bereiding:
Verwarm een grote wok of hapjespan. Roer de currypasta, kokosmelk en water door elkaar in de pan en breng zachtjes aan de kook. Voeg de rode linzen toe en kook 10 minuten met de deksel op de pan. Snijd intussen de paprika in dunne reepjes en de champignons in plakjes. Roer de Thaise groenten, paprika en champignons door de linzen. Voeg zo nodig nog wat water toe (de groenten moeten rijkelijk bedekt zijn met saus).
Kook nog ongeveer 6 minuten met de deksel op de pan tot alles beetgaar is.
Tip: Lekker met rijst of brood en verse platte peterselie of koriander
Isabeaudinsdag 14 april 2020 @ 22:14
Morgen bezorgen lukt zeker niet meer? :7

Doe graag mee om het boek te winnen. Ben benieuwd *O*
Cause_Mayhemdinsdag 14 april 2020 @ 22:27
Meer variatie is altijd fijn! Daarom wil ik dit boek graag winnen.


Recept: Mayhem's vega lasagna.

Ingredienten:

Pompoen
Courgette
Broccoli
Ui
Paprika
Wortel
Tomaat
Knoflook (veel, helft voor roosteren, rest 'rauw' erin)
Spinazie
Prei
Basilicum
Rozemarijn
Tijm
Peterselie
Oregano
Laurier
Bloem
Olijfolie
Lenteui
Groente boullion
Wijn (rood doe ik meestal, maar wit is ook lekker)
Kaas (evt veganistische kaas, maar ik ben een zondaar mbt kaas, vandaar dat ik dit boek goed kan gebruiken ;) )
Pepper
Zout
Evt een rode peper naar smaak

Schil de wortel, haal de zaadlijsten uit de paprika (door de helft is prima voor nu). Haal het harde buitenste velletje van de ui, pak de helft van een knoflookbol, laat lekker bij elkaar zitten.
Snij plakken van de pompoen, een flespompoen is makkelijk, maar probeer eens wat met andere pompoenen.
Bestrooi met zout, peper en besprenkel met geschikte olijfolie.

Zet in de oven en grill het tot het klaar is.

Ontvel ondertussen de tomaat en haal het binneste eruit. Op een paar na, beetje is lekker, maar maakt niet te nat.
Snij courgette, prei en broccoli fijn, snij de grootste spinazie bladen wat kleiner.
Bind een bosje van de kruiden, maar snij ook een beetje van het blad fijn. De Laurier enkel voor het kruidenbosje.
Snij de lente ui fijn, ook het groene stuk!

Wees voorzichtig met de pompoen plakken, hou ze heel en hou ze apart, die komen pas bij de laatste stap!
Ontvel de geroosterde paprika, snij de geroosterde wortel en ui.

Maak een roux met olijfolie en bloem. Gaar, maar niet bruin.
Voeg de gesneden rauwe groente toe, bak aan op halfhoog vuur.
Voeg de geroosterde groente toe, pers de geroosterde knoflook eroverheen.
Voeg de tomaat toe en laat voor een deel 'uitsmelten' onder regelmatig roeren.
Voeg dan boullion toe en wijn toe, netjes langs de rand, tot alles netaan onder staat.
Leg het kruidenbosje erop en laat alles minstens een half uur op laag vuur kennis maken met elkaar. En uur of langer is beter.

Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op een 180 graden.

Zet het vuur uit.
Voeg rauwe knoflook toe, voeg de lente ui toe, voeg de verse kruiden toe.
Voeg naar smaak rode peper toe.

Leg een dun laagje van dit mengsel in de ovenschaal. En wissel daarna af met pompoenplakken, mengsel, kaas.
Tot als laatste mengels en (ruim) kaas erboven op.

Zet in oven en geef het tot de kaas 'knapperig' is.

Voor de kleintjes (gelukkig ben ik best klein) erg lekker met appelmoes.
Dit laatste hoeft niet, wil je enkel gezond dan geen appelmoes, maar ik hou wel van een beetje slechtheid ;)
Sushiloverdinsdag 14 april 2020 @ 22:49
Oh wauw wat leuk!! Ik zou dit boek graag willen winnen, want ik ben een beetje inspiratieloos de laatste tijd. Ik eet nog wel vis, maar geen vlees meer. Uiteindelijk zou ik helemaal vegan willen gaan. Een super easy gerecht die ik zelf heb samen gesteld is:

In een koekenpan:
Knoflook
Sambal (zoet)
Cashewnoten
Kokosmelk
Laurierbladen

In een steelpan:
Pandanrijst

Samen super lekker!!
Kreatordinsdag 14 april 2020 @ 22:53
Ik wil dit wel winnen want ik kook normaal gesproken 7 dagen per week 100% vlees gerechten. ;(.
karr-1dinsdag 14 april 2020 @ 23:53
Vegetarisch is niet echt mijn ding, maar ik wil er wel meer over weten. Misschien kan dit boek als inspiratie dienen om eens wat te proberen !
Bondwoensdag 15 april 2020 @ 06:59
Wil ook wel winnen! Zus is vegan en als die na corona maatregelen weer mag langskomen, kan ik ook eens iets maken wat ze “mag” eten. :D
Lunatiekwoensdag 15 april 2020 @ 07:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 20:19 schreef ootjekatootje het volgende:
Beste start voor beginnende vegans:
Patatje pinda met een kaas soufflé

Kaassoufflé is vegetarisch, niet veganistisch }:|

Hoef het boek niet te winnen, maar voor niet-veganisten zal het interessant zijn omdat er andere kooktechnieken worden gebruikt dan je gewoonlijke, en dan leer je meer smaken kennen ^O^
sadebowoensdag 15 april 2020 @ 07:22
Benieuwd naar de recepten,nog geen recept want ik heb nog nooit Vegan gekookt
ootjekatootjewoensdag 15 april 2020 @ 08:04
quote:
1s.gif Op woensdag 15 april 2020 07:16 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Kaassoufflé is vegetarisch, niet veganistisch }:|

Hoef het boek niet te winnen, maar voor niet-veganisten zal het interessant zijn omdat er andere kooktechnieken worden gebruikt dan je gewoonlijke, en dan leer je meer smaken kennen ^O^
inderdaad. Nasibal wel goed?
just mewoensdag 15 april 2020 @ 08:39
Nooit te oud om (vegan) te leren 8-)
amarantawoensdag 15 april 2020 @ 08:55
Voor mijn 12 jarige dochter die nu al een jaar vegetarisch eet.
Lunatiekwoensdag 15 april 2020 @ 09:01
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 08:04 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]

inderdaad. Nasibal wel goed?
Dat ligt eraan wat er in zit. De korst bevat vaak ei. Er kan ham in zitten.
Uhmmpiewoensdag 15 april 2020 @ 09:07
hmm laatst week op pad geweest met iemand die nog wat extremer veganistisch at
(liefst zo puur mogelijk.. tegen raw food diet aan zegmaar)

ben heel benieuwd naar dit boek dus
Zo-is-datwoensdag 15 april 2020 @ 09:21
Heel leuk! Ons lievelings recept hier thuis is toevallig vegan! Zelf onze zoon van 2 smult hier altijd van en veel makkelijker dan dit wordt het niet!

Geroosterde groente:

Men neme, naar wens, een courgette, paprika’s, (rode) ui, aubergine, tomaatjes. Snij alles in blokjes behalve de tomaatjes. Meng alles door elkaar met knoflook, olijfolie en een flinke scheut balsamico azijn. Rooster alles in de oven op 200-220 graden afhankelijk van je oven. Serveer met brood met lekkere smeersels, tapenade bijvoorbeeld.

Restjes ook lekker door een pasta(saus) of eet er een vegan broodje hamburger bij, met vegan mayo, ketchup en een pluk rucola.

Wij eten vegetarisch met voor mij en zoonlief af en toe een uitzondering, vaak is wat we eten toevallig al vegan, super leuk om op dat gebied nog meer inspiratie te krijgen! *O*
MissyMKwoensdag 15 april 2020 @ 09:54
die is leuk.
en als ik niet win, ga ik m reserveren bij de bieb (zodra die weer open is)
Elviwoensdag 15 april 2020 @ 09:57
Oeh ik wil ook meedoen! Ik ben sinds kort wat meer vega en vegan aan het koken!

Mijn favoriete vegan recept is denk ik de vegan kapsalon :@ Met zoete aardappelfriet, vegan knoflooksaus (makkelijk zelf te maken met vegan mayo en knoflook), jackfruit als 'vlees' en gewoon sla :P Kan je zelfs nog pimpen met jalapenopepertjes, siracha, tomatensalsa.

Voor een gezonder recept maak ik ook wel eens een rode linzensoep.

200 gr rode linzen
rode peper (half of heel, naar smaak)
1 ui
2 tenen knoflook
1 cm gemberwortel fijn gesneden
2 kleine aardappels (ik gebruik soms 1 grote zoete aardappel)
1 wortel of 1/2 winterwortel
1 tl kurkuma
1/2 tl komijn
700 ml groentebouillon
blikje tomatenpuree
zout/peper

De ui, peper, knoflook, gemberwortel aanfruiten. Kurkuma en komijn erbij. Daarna de bouillon, aardappelstukjes en wortelstukjes erbij. Als de aardappel en wortel gaar zijn pureer ik het geheel, en daarna gaan de tomatenpuree en de linzen erbij. Net zo lang koken tot de linzen wat uit elkaar vallen.

Je kan met de soep best makkelijk variaties maken door de verhoudingen te veranderen dus de soep smaakt nooit hetzelfde.
ikbennieuwopfokwoensdag 15 april 2020 @ 11:45
Ik wil dit wel winnen, ik kaant toch alles
Lange_Lanswoensdag 15 april 2020 @ 12:47
Benieuwd of er recepten voor de airfryer in staan.

@Caland

Een vega kapsalon (of 2) zou ik ook wel beschreven willen zien.

@onlogisch
Muckwoensdag 15 april 2020 @ 12:49
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 12:47 schreef Lange_Lans het volgende:
Benieuwd of er recepten voor de airfryer in staan.

@:Caland

Een vega kapsalon (of 2) zou ik ook wel beschreven willen zien.

@:onlogisch
Kijk eens twee posts boven je :D
Lange_Lanswoensdag 15 april 2020 @ 12:49
quote:
1s.gif Op woensdag 15 april 2020 12:49 schreef Muck het volgende:

[..]

Kijk eens twee posts boven je :D
WTF. :D
Tink89woensdag 15 april 2020 @ 12:59
Ooeh, nice! Dat wil ik - als lactose-intolerante... - wel winnen. Mijn favoriete vegan producten noemen is niet zo moeilijk (b&j's vegan cookiedough, de vegan hotdogs van Ikea, vegan haverroom in plaats van kookroom voor in de keuken), maar een vegan recept... *denkdenk


Oeh ik weet het, al is het recept gejat en aangepast, dus niet helemaal van mezelf:

Vegan ijskoffie

Ingrediënten:
2 kopjes espresso
goede pure chocolade, een halve kleine reep (zo'n 50 gram dus)
een stuk of wat ijsblokjes of... als je echt gek wil doen... vegan ijs van bijvoorbeeld B&J.
vegan slagroom (sojatopping van de ah is wel te doen, maar ik ga liever voor niet-vegan-maar-wel-zo-goed-als-lactosevrije MInusL-slagroom)
Suiker of een siroopje naar smaak. Toffee-nootsiroop van Levelt is <3
300 ml haverdrink of amandelmelk, net wat je lekkerder vindt. Ik vind de oatly barista het lekkerste.

Smelt de chocolade
Roer de suiker of siroop door je espresso en laat afkoelen
IJs in de glazen, dan 2/3 van de gesmolten chocolade erover.
Koffie erbij, haver/amandeldrink erbij (ik schuim de oatly baristo koud op van tevoren)
Slagroomspul erop, afmaken met rest van de chocolade.

[ Bericht 64% gewijzigd door Tink89 op 15-04-2020 13:06:18 ]
HerrFritzwoensdag 15 april 2020 @ 14:22
Deze zou ik wel willen winnen.

Wij zijn een tijdje al aan het Vegan-en en het is heerlijk om een hoop zelf te maken

eergisteren nog Vegan Andijvie Stamppot gemaakt.

Van te voren Tofu drogen in een theedoek met iets zwaars erop of in een tofupers als je dat hebt.
Zoete aardappels in blokjes snijden en stomen.
Dan snij je de tofu in kleine spek reepjes en marineren met liquid smoke en paprika poeder, beetje knoflook peper erbij.
Na even marineren kan je deze knapperig bakken in kokosolie of vegan bakboter, wat je zelf prettig vind. Crux is wel dat ze goed droog zijn geperst, anders kunnen ze wel eens niet knapperig worden, na 4 keer waren ze bij mij pas lekker knapperig!

In de tussentijd als die 2 pannen op staan, bak je 2 gesnipperde uien in een koekenpan met 2 laurierblaadjes en wat Agavestroop/maplesyrup. Tot de uitjes bruin zijn en je het geheel blust met een scheut water.
Dit even laten staan en dan kan je er 2/3 eetlepels bloem bij doen ( ik gebruik altijd speltbloem even door het zeefje). Dit roer je goed door elkaar en laat het even bakken terwijl je het blijft door roeien. Hierna doe je er water bij tot het de dikte heeft naar wens. Als dit zo ver is, gooi je er nog 3 eetlepels sojasaus doorheen(Ik gebruik hierzelf liquid aminos voor van Bragg).

Als de aardappels gaar zijn, even prakken/stampen en in een grote pan/wok en daar de rauwe andijvie bij. Het stoomvocht kan je gebruiken om de stamppot nog een beetje wat smeuïger te maken.
Als de andijvie goed genoeg geslonken is kan je dit opdienen op bord, gebakken spekjes er dan pas doorheen anders verliezen ze structuur en dan de Jus appart opdienen. Vergeet niet de laurierblaadjes uit de jus te halen!

Eetsmakelijk!

Voor een goede pan :

2 grote zoete aardappelen
2 uien
sojasaus
zout
peper
liquid smoke
250gr tofu
500gr andijvie
bloem
agavesiroop

Eet smakelijk!
-Bubseltje-woensdag 15 april 2020 @ 15:45
Ik wil het boek wel winnen. Mijn dochter is allergisch voor ei, melk en soja. En vooral toetjes zijn lastiger. Ik ben benieuwd wat voor recepten er in dit boek staan.
Document1woensdag 15 april 2020 @ 15:49
Ik wil graag dit boek winnen voor mn chickie.
Candaasjewoensdag 15 april 2020 @ 16:08
Leuke actie! *O*
(ik doe niet mee, ik eet altijd al veganistisch dus ik denk dat het leuker is dat iemand anders dit boek wint ;) )
NutKeeswoensdag 15 april 2020 @ 16:36
-

[ Bericht 50% gewijzigd door Muck op 15-04-2020 17:34:58 (Ik zou met jou graag de bbq aansteken.) ]
Budabuddumbamwoensdag 15 april 2020 @ 17:14
ik wil deze heel graag winnen :)
Markeshwoensdag 15 april 2020 @ 17:16
Ik zou dolgraag dit boek winnen. Ik eet nu 2 jaar veganistisch en dat bevalt heel goed. Mijn gezondheid is beter geworden.
Ik had altijd last van hoge bloeddruk en die is sinds ik vegan ben gaan eten perfect.
Ook heb ik altijd last gehad van moeilijke stoelgang, ging voorheen soms dagen niet, ook dat is over nu en ga nu gewoon dagelijks.

Er is zoveel heerlijk vegan eten en aangezien ik hou van eten en lekkere gerechten maken zou ik heel blij zijn met dit boek

[ Bericht 0% gewijzigd door Markesh op 15-04-2020 17:28:53 ]
Markeshwoensdag 15 april 2020 @ 17:26
v97rnz3f8y.jpg

Vegan Fluffy Bananenbrood (te lekker)

Fluffy Bananabread
Ingrediënten

Droge ingrediënten

250 gram speltmeel of havermeel
1/2 theelepel bakpoeder
snufje zout
Vloeibare ingrediënten

4 rijpe bananen
2 el zachte kokosolie
3 el kokosbloesemsuiker of 5 ontpitte medjool dadels
De TRUC voor luchtigheid

1/2 theelepel baking soda (zuiveringszout)
1/2 eetlepel appel azijn
Optioneel: bevroren blauwe bessen en frambozen

Methode

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je bakblik in met kokosolie of gebruik bakpapier.
Mix alle droge ingrediënten in een grote bak. Mix alle vloeibare ingrediënten in je sterke blender of keukenmachine en voeg deze mix toe bij de droge ingrediënten. Mix voorzichtig zodat alles goed gemengd wordt.
Dit is belangrijk: Als alles gemengd is (en je voor het eerst dit trucje gebruikt) pak je een apart glaasje. Meng de baking soda met de appelazijn en nu gaat het schuimen!! Dit zorgt voor de luchtigheid in het beslag. Voeg dit mengsel toe aan je beslag en meng nog een extra keer door.
Doe het beslag in het bakblik en bak voor 40-45 minuten totdat hij goudbruin is. Steek een satéprikker erin en kijk of hij er schoon uitkomt, then you are ready to go!
Laat het bananenbrood helemaal afkoelen in het bakblik (dan zakt hij niet uit) en eet hem als ontbijt, snack of lunch!! (of als avondeten, whatever you feel like;)
Eet smakelijk!
H0D3NPYLwoensdag 15 april 2020 @ 17:44
Ja graag zou ik deze winnen!
#ANONIEMwoensdag 15 april 2020 @ 17:53
Ik zou ook graag winnen.

Ons eerste vegan recept, en lekker simpel (dus we kunnen wel een kookboek gebruiken).

Bloemkoolsoep.
- bloemkool
- kokosmelk (blik)
- 3 dl groentebouillon
- kruiden naar smaak

Bloemkool in stukjes even met wat olie aanbakken. Kokosmelk en bouillon er bij. Tot aan de kook brengen. Ondertussen zout, peper en welke kruiden je nog meer lekker lijken (wij kurkuma en paprika) naar smaak. Uiteindelijk goed pureren en opdienen in een kommetje. Als je nog peterselie ergens hebt liggen kun je dat gebruiken als versiering.

Ondertussen gebruiken wij dit als basis en voegen we steeds weer andere zaken toe, maar het is een start.
kanovinniewoensdag 15 april 2020 @ 18:03
Ik ben alles behalve een goede kok, dus elke bron van inspiratie is welkom. In alle eerlijkheid ben ik niet echt opzoek naar vegan dingen, maar wellicht haal ik er wat uit.

Mijn favoriete zelfgemaakte gerecht waarvan ik zeker weet dat het vegan is, is zoeteaardappelsoep. Uiteraard met zoete aardappel, maar ook wortel, ui, gember en knoflook.

En dat is toevallig ook wat ik nu aan het eten ben :+
papernotewoensdag 15 april 2020 @ 19:03
Hopelijk is het ook voor de lazy vegan.
Helsinkiwoensdag 15 april 2020 @ 20:28
Ik doe graag mee! Leuk om weer eens iets nieuws te proberen :).
Farenjiwoensdag 15 april 2020 @ 21:17
Ik wil dat boek ook wel hebben! Voorlopig is dit mijn favoriete vegan recept: gobi Manchurian
TwinkleStar001woensdag 15 april 2020 @ 21:28
Oh, deze wil ik wel graag winnen. Ik eet vegetarisch, maar zou eigenlijk een paar dagen per week vega willen gaan eten. En dat vind ik dus heel moeilijk, want eet veel kaas en room ed. Dit boek zou me daar goed bij kunnen helpen.
Noekdonderdag 16 april 2020 @ 07:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 20:19 schreef ootjekatootje het volgende:
Beste start voor beginnende vegans:
Patatje pinda met een kaas soufflé

Ja, alleen is kaas niet vegan.
Guppydonderdag 16 april 2020 @ 08:30
quote:
10s.gif Op donderdag 16 april 2020 07:06 schreef Noek het volgende:

[..]

Ja, alleen is kaas niet vegan.
Sterker nog, kaas is eigenlijk niet eens vegetarisch :) er zit dierlijk stremsel in. Dat was voor mij toen wel één van de redenen om melkproducten meer te eten.
arvensisdonderdag 16 april 2020 @ 08:50
Jaaa! Ik wil dit boek! Mijn zoon heeft koemelkallergie, dus wij zitten beiden al 2 jaar op een koemelkvrijdieet omdat ik borstvoeding geef.
Vegan is dan altijd een makkelijke oplossing buiten de deur. Maar ik wil ook thuis vaker veganistische recepten klaarmaken.

Hierbij een vegan baklava-recept die ik onlangs heb gemaakt en gedeeld in een vegan-groep op fb. :)

93679843_1393058407563016_5544584169595600896_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=110474&efg=eyJpIjoidCJ9&_nc_ohc=z0NyBoX8y4oAX_c7Xhh&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&_nc_tp=14&oh=19d81f5b983cb5d9565002fcd25f2b65&oe=5EBC2343
SPOILER
RECEPT:

Benodigdheden

Voor de baklava:
470 gr filodeeg voor baklava (te koop bij de lokale Turkse winkel)
200 gr (plantaardige)boter (ik heb Wajang margarine gebruikt)
75 ml zonnebloemolie (half Turks theeglas)
1 glas gemalen pistachenoten (zelf malen 😉 )

Voor het suikerwater:
2,5 drinkglas water (1 glas = 250 ml)
2,5 drinkglas suiker
1 schijfje citroen

Een ovenschaal (recept is voor een ronde ovenschaal met een diameter van 31,32 ml, maar ik heb hier ook van afgeweken. Heb twee kleinere schalen gebruikt)

Oven: 170 graden, van boven en onder verwarmen
——

1. Smelt de boter/margarine en de zonnebloemolie in een pan

2. Vet de ovenschaal in

3. Leg de filodeegvellen op je aanrecht, zet je ovenschaal er op en gebruik je ovenschaal als mal om je filodeeg te snijden

Je hebt nu 14 rond gesneden filodeegvellen en je hebt het “restfilodeegvellen”, gooi het restant niet weg!

4. Leg nu één rond filodeegvel in de ingevette ovenschaal.

5. Smeer na iedere vel wat van je gesmolten boter en olie-mix met een kwast over het vel.

6. Op de ronde vel leg je nu een “restantvel”. Scheur het in de juiste vorm. Smeer het weer in.

Herhaal dit tot al je restantvellen op zijn.

7. Strooi een laag pistache over je filodeegvellen

7. Herhaal nu stap 4, 5 en 6 met de 13 ronde filodeegvellen die je hebt. (Deze moet je in de tussentijd even inpakken met folie zodat ze niet uitdrogen!). Smeer boter tussen iedere laag.

8. Duw de oneffen randen die je hebt met een mes naar binnen zodat je een mooi ronde vorm hebt.

9. Snijd nu de baklava. Eerst in tweeen, daarna in vieren, achten en uiteindelijk in zestien punten. (Bij een rechthoekige ovenschaal kan je verkantjes/ruitjes snijden). Doe dit secuur zodat de filodeegvellen niet scheuren.

10. Voeg het laatste beetje boter toe aan de baklava (heb ik niet gedaan, was bang dat het te vettig zou worden).

11. Zet ze nu in de oven op 170 graden, boven en onderverwarming.

Suikerwater:

12. Doe je water, suiker en schijfje citroen in een pan en breng het aan de kook. Roer het tussendoor.

13. Nadat het begint te koken, moet je het 17-20 minuten laten koken op middelhoog vuur.

14. Haal het van het vuur en laat het afkoelen naar lauw.

15. Wanneer je baklava mooi goud/bruin is aan beide zijden haal je het uit de oven en laat je het een paar minuten afkoelen. De ergste warmte moet er uit zijn, maar hij moet niet lauw zijn.

16. Verdeel nu je suikerwater met een soeplepel over de baklava. Ik heb ongeveer de helft van m’n suikerwater gebruikt. (De andere helft vries ik in voor een volgende keer).

Afiyet olsun! Eet smakelijk!

Tips:
* je suikerwater moet niet te waterig zijn, maar ook niet te dik.
* als de bovenkant mooi goudbruin is, maar de onderkant niet, zet je baklava dan even onderin de oven met de onderste verhittingsstand aan. Als de onderkant niet goed gaar is, wordt het niet lekker. Het gaat dan aan elkaar plakken.
* goed af laten koelen voordat je het eet!
* het recept heb ik van: IG nerimanyazilitas, linkje met video’s voor betere uitleg: https://www.instagram.com/p/B549YY7oOvv/?igshid=wct4sg8r6ogq
Lafoydonderdag 16 april 2020 @ 09:02
Ik heb een nieuwe keuken, en daar horen ook wel wat meer culinaire gerechten bij dan de 10 standaard dingen die ik normaal maak. ;( Graag dus!
Maringodonderdag 16 april 2020 @ 09:15
Als iemand met koemelkallergie is Vegan vaak een way-to-go voor veel producten. Dus het boek lijkt me een erg leuke toevoeging!

Nu had ik al eens de welbekende Aquafaba Chocolademousse in het Fok! Kookboek laten zetten: CUL / [FOK!-kookboek] Toetjes
Gevolg van dit vaker eten is dat er een kind blij is als we kikkererwten eten. :)

Maar ook deze Mac n Cheese variant doet het thuis erg goed. Hieronder is het basisrecept die met diverse groente en kruiden naar keuze uit te breiden is:

Ingredienten:
200 gram macaroni
4 eetlepels edelgist
~100 ml kokosmelk

Bereidingswijze:
1. Kook de macaroni zoals je zelf het fijnst vind. Al dente vind ik erg lekker, maar er schijnen mensen te zijn die kapotgekookt lekker vinden.
2. In een kommetje doe je de helft kokosmelk en het edelgist. Dit meng je tot het stevig wordt, daarna de je langzaam de rest van de kokosmelk erbij tot het een saus structuur heeft.
3. Meng dit samen en zorg dat de saus warm genoeg is en dan serveren!

Dit hierboven is natuurlijk wel erg saai en zo maak of serveer ik het nooit. Ik maak zelf vaak een van deze combinaties:

1. Kerriepoeder, zout en peper bij de saus. Zongedroogde tomaatjes en ui door de macaroni

2. Italiaanse kruiden bij de saus. (Zongedroogde) tomaten, olijven en ui door de macaroni

3. Diverse groente wat verder door koken en door de saus heen blenderen. Daarnaast ook andere groente als bijvoorbeeld broccoli beetgaar door de macaroni.
essnhillsdonderdag 16 april 2020 @ 09:47
Ik doe mee :) Wil het boek graag winnen
GerritDeSlakdonderdag 16 april 2020 @ 10:23
Ik wil graag winnen! Sinds ik door India heb gereisd, eet ik vegetarisch en bij momenten veganistisch, :). Ik heb er soms aardig moeite mee, dus een receptboek komt mooi uit, *O*.
Debsterrdonderdag 16 april 2020 @ 11:42
Dit lijkt me een heel tof boek! Sinds een paar weken eten we vegetarisch en het lijkt me heel fijn om ook wat goede vegan opties te leren kennen.
dud0rdonderdag 16 april 2020 @ 11:45
Ik wil ook winnen. Eens kijken of hier betere vegan recepten in staan dan degene die bij de vegan box komen.
#ANONIEMdonderdag 16 april 2020 @ 12:30
Lijkt me een top boek. Als echte linkse sandaaldragende boomknuffelaar zou ik dit werk met veel enthousiasme in ontvangst willen nemen.

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 16-04-2020 12:31:55 ]
#ANONIEMdonderdag 16 april 2020 @ 12:31
kan weg sr mod

[ Bericht 96% gewijzigd door #ANONIEM op 16-04-2020 12:31:20 ]
Nine.donderdag 16 april 2020 @ 14:01
-Off topic-

[ Bericht 98% gewijzigd door Lucky_Strike op 16-04-2020 14:10:57 ]
papertdonderdag 16 april 2020 @ 15:41
Ik zou dit boek leuk vinden om te winnen, maar ik vind het sowieso leuk dat er aandacht is voor vegan/vegetarisch koken. En het is natuurlijk het beste als zoveel mogelijk mensen dit doen.

Dus heb ik liever dat iemand anders hem wint ;-)

Bij deze wel een veganistisch recept, wat makkelijk om te maken is, gezond, en goedkoop.
Ik vind het ook nog heel lekker.

https://www.smulweb.nl/recepten/1425374/Chakalaka-zuid-afrikaans
Crutchdonderdag 16 april 2020 @ 16:37
Geef.
Lucky_Strikedonderdag 16 april 2020 @ 17:20
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 15:41 schreef papert het volgende:
Ik zou dit boek leuk vinden om te winnen, maar ik vind het sowieso leuk dat er aandacht is voor vegan/vegetarisch koken. En het is natuurlijk het beste als zoveel mogelijk mensen dit doen.

Dus heb ik liever dat iemand anders hem wint ;-)

Bij deze wel een veganistisch recept, wat makkelijk om te maken is, gezond, en goedkoop.
Ik vind het ook nog heel lekker.

https://www.smulweb.nl/recepten/1425374/Chakalaka-zuid-afrikaans
Die heb ik opgeslagen.

Ik ga trouwens even in de OP zetten dat ik vrijdag de winnaar bekend maak. Dat was ik er vergeten bij te zetten :@
Patroondonderdag 16 april 2020 @ 18:49
Deze willen wij graag winnen! Sinds een jaar vegetarisch en sinds kort langzamerhand steeds meer vegan. Deze zal mooi naast het boek Heel veel VEG staan.
kleinvogelijndonderdag 16 april 2020 @ 22:22
Leuk, daar zou ik wel heel blij mee zijn! Mijn veganistische kookkunsten staan nog in de kinderschoenen, maar ik maak voor het gemak wel eens vegan ijs

1 bevroren banaan in plakjes
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel mesquitepoeder
Scheutje kokosmelk
De hele handel blenden en voila, heerlijk zuivelvrij ijs :-)
KapiteinCupcakevrijdag 17 april 2020 @ 11:06
Oh leuk, mag ik meedoen?

Ik zou dit boek graag winnen omdat ik vaker vegan wil koken voor mijn gezin vol carnivoren. Mijn vriend eet het liefst twee keer per dag vlees, dat kan niet meer in deze tijd vind ik. Dus voor de afwisseling zou ik graag wat inspiratie willen. :)
Lucky_Strikevrijdag 17 april 2020 @ 11:46
*tromgeroffel*

De winnaar is @Elvi *O* Van harte gefeliciteerd.

Stuur je adres naar mij, dan stuur ik het door naar Kosmos. Zij zorgen dat het boek naar je toe komt.
#ANONIEMvrijdag 17 april 2020 @ 11:57
Gefeliciteerd @Elvi *O*
Elvivrijdag 17 april 2020 @ 12:46
quote:
17s.gif Op vrijdag 17 april 2020 11:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
*tromgeroffel*

De winnaar is @:Elvi *O* Van harte gefeliciteerd.

Stuur je adres naar mij, dan stuur ik het door naar Kosmos. Zij zorgen dat het boek naar je toe komt.
Waaaah wat tof *O* *O*