Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 09:52 |
Zou Corona zijn ontstaan als iedereen vegetariër was geweest? Ik krijg steeds meer sympathie voor vegetariërs. Ik ben flexitariër en ik heb de afgelopen weken niet de neiging gehad om meer vlees te eten. Uiteindelijk is het virus ontstaan op een vleesmarkt ergens in de wereld. Ik heb ook nog nooit gehoord van blad- en stronkzeer bij bloemkool, geen uienpest, broccoli-griep of bieten-virus. En ook geen gekke wortel-ziekte. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 09:54 |
Nee, welhaast zeker niet. En een heleboel andere ziektes ook niet. Dat we heel veel dieren heel dicht op elkaar hebben, helpt de verspreiding van virussen enorm. | |
fespo | dinsdag 7 april 2020 @ 10:04 |
iedereen vegetariër, hoe had je dat gezien? sorry *hongerlijer*, sterf maar van de honger, maar van die kip blijf je af! | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:06 |
Wel van de aardappel ziekte. Vraag de Ieren maar. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:07 |
Volgens mij kun je overal ter wereld groente verbouwen. Als iedereen overgaat op groente krijg je sowieso klimaatverbetering, ivt in combinatie met minder reizen. | |
spijkerbroek | dinsdag 7 april 2020 @ 10:09 |
Nooit van Phytophthora gehoord? Kostte een miljoen Ieren hun leven rond 1850. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:10 |
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ierse_hongersnood_(1845-1850) Een zeer essentieel verschil. De aardappelziekte veroorzaakte dat er een misoogst was van aardappels waardoor de Ieren verhongerden. De aardappelziekte heeft geen ziektes veroorzaakt bij mensen, en ook niet bij dieren. Bij de ziektes van de dieren gaan deze parasitair andere organismen te lijf. Aardappelziekte is dus op geen enkele manier te vergelijken met de ellende die we nu hebben dankzij zoönosen die de Corona hebben veroorzaakt. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:11 |
Ik was eerder ![]()
| |
spijkerbroek | dinsdag 7 april 2020 @ 10:12 |
Klopt, bij ziektes die op mensen overgaan, gaan er maar enkele duizenden dood. Bij mislukte oogsten, en dan vooral als niemand meer vlees zou eten, gaan er miljoenen dood. Idd absoluut niet te vergelijken. | |
Morrigan | dinsdag 7 april 2020 @ 10:13 |
Dat kwam niet door een virus. ![]() | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:13 |
Een ziekte die zichzelf aantast (zie mijn vorige bijdrage) waardoor er dus hongersnood ontstaat doordat er geen aardappelen meer zijn. De ellende die dierziektes teweegbrengen is dat zijn andere organismen ziek maken. Ze zijn parasitair. | |
Durmada | dinsdag 7 april 2020 @ 10:14 |
En dat er een miljoen Ieren dood zijn gegaan doet er ook verder niet toe? | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:14 |
Je kunt goed overleven zonder Mierenetervlees of Vleermuisvlees van de markt van Wuhan, of een willekeurig ander stukje vlees..... | |
spijkerbroek | dinsdag 7 april 2020 @ 10:14 |
Vraag het de overleden Ieren even of het ze een ruk uitmaakt of ze door een virus of een tekort aan voedsel overleden zijn. | |
spijkerbroek | dinsdag 7 april 2020 @ 10:15 |
Behalve als er oogsten mislukken..... (heb ook maar even overdreven veel puntjes gebruikt) | |
Smack10 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:18 |
En zonder homo's was er geen aids, TS? | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:19 |
https://www.limburger.nl/(...)egen-het-coronavirus Het voedingscentrum geeft de volgende tips: - Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en twee porties fruit - Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst - Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten - Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas - Eet dagelijks een handje ongezouten noten - Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie - Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet - En heel belangrijk: veel variëren met groente en fruit. Alleen op die manier krijg je alle noodzakelijke stoffen binnen. In de ene groente zitten namelijk net weer andere mineralen en vitaminen dan in de andere. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:20 |
Dat weet ik niet. Dat is een andere kwestie. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:21 |
Sterven van een virus, of sterven van de honger. Je moet gewoon niet je volledige aandacht op 1 soort eten zetten. In het vee wat wij houden hier in het westen met onze richtlijnen is het best goed. Alleen de onhygiënische zaken in Azië zorgen voor uitbraken. Sars1, vogelgriep, MERS, Sars2. Daar moet je naar kijken, niet naar onze manier van landbouw. Daarnaast het reizen wat we doen, zorgt er voor dat de wereld elkaar kent en we van elkaar kunnen leren. Het mag zelfs nog wel beter. Daarbij kun je gewoon niet alles produceren in je eigen land qua wat we gebruiken/nodig hebben en heb je elkaar gewoon nodig. De grote vervuiling zit overigens niet in het personen vervoer, maar vooral bij de goederen als je kijkt naar enkel het vervoer. Reizen en vervoer wordt ieder jaar al een stuk milieuvriendelijker. Schepen, vrachtwagens, vliegtuigen worden met de ontwikkeling weer vriendelijker. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:22 |
Datzelfde heb je met vlees of met vis. Of dat de buffels wegtrekken zoals vroeger in Noord-Amerika. Oogsten kunnen mislukken (door ziektes ja), kuddes kunnen uitsterven of wegtrekken. Maar die aardappelziektes tasten niet met een virus andere organismen aan. Dat is het verschil met de zoönosen. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:24 |
Voedingscentrum.. zal vast wel een kern van waarheid inzitten, maar ook een dikke vinger van unilever. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:24 |
De Ieren van 1850 waren anders ook al overleden. We leven nu in 2020. En we hebben het nu over Corona en de andere virussen die nu dood en verderf zaaien. En daar is sprake van zoönosen. Uiteindelijk is de epidimie ontstaan op een vleesmarkt en niet in een moestuin. | |
spijkerbroek | dinsdag 7 april 2020 @ 10:27 |
Wow.. wel knap hoe je jezelf buitenspel zet. Succes met je waanideeën. | |
Zalmslaatje | dinsdag 7 april 2020 @ 10:33 |
"Zou Corona zijn ontstaan als iedereen vegetariër was geweest?" Ja, corona virussen zijn altijd al in dieren aanwezig geweest, mensen zijn ook dieren en we zullen altijd direct of indirect contact hebben met andere dieren ook als we ze niet opeten. Neemt niet weg dat sommige eetgewoontes meer risico vormen maar ook als we als vega door het leven gaan zullen er virus bedreigingen zijn. Denk aan gemuteerde vogelgriep oid. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:35 |
De mensen die aan covid-19 zijn overleden, zouden anders ook wel dood gaan. Rare beredenering. Feit blijft staan dat als je alleen vegetarisch eet, je dus ook kan doodgaan door ziektes. Ziektes die het gewas zelf aantasten. Daarom: zorg voor veelzijdige voeding zodat je makkelijk wat anders kan pakken als het ene er niet is. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:35 |
Dat kan heel goed binnen het groente-segment. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:36 |
Vind wel dat je het gewoon ook niet moet opzoeken. Vleermuizensoep is wel een rare als je het mij vraagt gezien wat er allemaal kan rondhuizen in een vleermuis. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:37 |
Dat wat jij voor een vleermuis vindt gelden, geldt in feite voor alle vlees. | |
maxi-mus | dinsdag 7 april 2020 @ 10:37 |
Ik vind die vegetariërs er altijd allesbehalve gezond uitzien. | |
von_manstein | dinsdag 7 april 2020 @ 10:38 |
Dat hangt er vanaf hoe je als vegetariër met dieren omgaat. Roeien we als vegetariër alle beesten uit dan niet, blijven we ze knuffelen dan wel. Bacteriële infecties en virussen kunnen van beest op mensen van mens op beest worden overgedragen. Ongeacht of je ze op eet of niet. Zolang beesten bij mensen leven, blijft de kans op besmetting aanwezig. | |
Zalmslaatje | dinsdag 7 april 2020 @ 10:38 |
Daarom eten wij hier ook geen vleermuizen, apen, gordeldieren of andere risicovolle beesten. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:40 |
![]() En dan hebben we nog Marianne Thieme etc. | |
maxi-mus | dinsdag 7 april 2020 @ 10:40 |
Je gaat er dus ook van scheel kijken? | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:42 |
Het zou flink schelen in de nabijheid van dieren als ze niet meer geslacht hoeven te worden. Verder: het transport van de beesten heb je niet als je alleen de dieren in de nabijheid hebt als levende "mede-schepselen". Het scheelt natuurlijk enorm. En dan de krankzinnige hoeveelheid dieren die opeengepakt zijn voor de grillen van "wij vleeseters". | |
Zalmslaatje | dinsdag 7 april 2020 @ 10:42 |
Psychisch ongezond is ook ongezond. ![]() | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 10:43 |
Haha, ik had hem verwacht. Welnu: Zonder zijn worteldieet zou hij nóg scheler zijn. ![]() | |
Zalmslaatje | dinsdag 7 april 2020 @ 10:44 |
Je wordt er ook nog transgender van? mot niet gekker worden. ![]() | |
Sapstengel | dinsdag 7 april 2020 @ 10:46 |
Allemaal als vegetariër leven en dan loopt een Chinees een keer een grot, gaapt omdat hij moe is en toevallig poept net een vleermuis met Corona in z'n mond. Moeten we straks van Rutte niet alleen in de elleboog hoesten, maar ook verplicht hand voor de mond bij het gapen. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 10:47 |
Ik denk dat jullie even vergeten dat dieren ook eerst vegetarisch eten. En dat er sowieso energie verloten gaat. Dus als het om overleven gaat, je eten eerst omzetten in vlees, niet erg efficiënt is. Altijd ja. Allemaal. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 10:47 |
Als iedereen vegetariër zou zijn, zouden we VEEL minder dieren om ons heen hebben. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:47 |
Ja, prima joh. Overleven kan Toch zijn er wel degelijk nadelen aan een vegan dieet. https://www.nzherald.co.n(...)=6&objectid=12099120 https://www.nzherald.co.n(...)=6&objectid=11940461 https://www.nzherald.co.n(...)=6&objectid=11779479 Dus ik leef liever goed en eet vlees/vis/gevogelte. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:48 |
Met allerlei chemische supplementen inderdaad als toevoeging aan je dieet. Liever natuurlijk. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 10:50 |
Rode kaart! ![]() vegetarisch != vegan | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:51 |
Waar slaat dit op? Als je geen dierlijke producten meer wil eten/drinken omdat je bang bent voor een virus, moet je zuivel en eieren ook laten staan. Kan ook genoeg rotzooi inzitten, immers. Dus kom gewoon niet zo raar doen met je kaartje. | |
maxi-mus | dinsdag 7 april 2020 @ 10:53 |
Babylon komt een beetje overspannen over, zal wel een vegetariër zijn. | |
Zalmslaatje | dinsdag 7 april 2020 @ 10:53 |
Wat ook altijd vergeten wordt is dat er geen of nauwelijks pure plant of vleeseters zijn. Carnivoren eten meer plantaardigvoedsel dan je zou verwachten en veel herbivoren eten wel degelijk vlees als ze het makkelijk te pakken kunnen krijgen. ![]() | |
Cargamelk | dinsdag 7 april 2020 @ 10:54 |
Of een rechtschijter die zijn hobby mist. ![]() | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 10:55 |
Kijk naar zwarte, bruine en grisly beren. Van bessen en kruiden naar honing, tot hertjes aan toe. Die eten ook zo veel plantaardig. | |
von_manstein | dinsdag 7 april 2020 @ 10:57 |
Wat je zegt klopt, maar ik denk dat het utopisch is om te denken dat iedereen vegetariër gaat worden. Aan de andere kant van de wereld hebben ze honger of een bijzondere voedselkeus en vreten ze alles op wat ze kunnen vangen met wat op minimaal 4 poten loopt of vliegt. Covid19 heeft namelijk de oorsprong in een van die landen. ![]() | |
von_manstein | dinsdag 7 april 2020 @ 11:01 |
Klopt, maar minder dieren wil niet zeggen dat de mens immuun wordt voor bacteriële infecties of virussen van dieren. | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 11:02 |
Mislukte oogsten gebeuren lokaal en er zijn nog meer heel weinig gebieden waar import van niet lokale voeding geen optie is. Dus tenzij je globale mislukte oogsten hebt gaan er uiteraard never nooit miljoenen mensen aan dood. Daarnaast, als er wel sprake zou zijn van globale mislukte oogsten kunnen we ook geen vlees meer eten want de dieren in de veeteelt zijn qua voeding ook afhankelijk van de oogst. | |
the-eye | dinsdag 7 april 2020 @ 11:02 |
Als we met veel minder mensen zouden zijn ook dus waarom als mens maar doorfokken en op een houtje gaan zitten bijten? We hebben ook nog een energie- en uitstootprobleem. Ook zaken die dan tot het verleden zouden behoren. Het is opmerkelijk dat er altijd van die halve oplossingen (allemaal vegetarier, allemaal aan de windmolen) geopperd worden om maar niets aan de overbevolking te hoeven doen. Terwijl dat in één keer alle problemen zou oplossen. | |
Cargamelk | dinsdag 7 april 2020 @ 11:04 |
De mens is ook gewoon een dier en wel een omnivoor .. die eten nu eenmaal ook vlees. Het enige verschil met de rest van de omnivoren is dat wij makkelijker bij ons vlees kunnen en dus er meer van eten dan dat we nodig hebben. | |
spijkerbroek | dinsdag 7 april 2020 @ 11:06 |
Mijn eten eet groente. Ik ben dus meta-vegetariër. | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 11:07 |
Als je naar wetenschappelijk onderzoek kijkt scoren ze wel vaker veel beter qua gezondheidsuitkomsten. Uiterlijk is natuurlijk ook niet echt een goed meetlint om de gezondheid van iemands dieet te bepalen. Als jij een identieke kloon hebt rondlopen die net iets vaker in de sportschool zit, zijn haar verft op de leeftijd dat jullie beiden grijs beginnen te worden (en jij doet dit niet) en hij af en toe naar de tanning salon gaat zal hij volgens veel Nederlanders er 'gezonder' uitzien dan jou... Wil niet zeggen dat hij ook daadwerkelijk gezonder is. | |
SpecialK | dinsdag 7 april 2020 @ 11:07 |
Nee. Vleermuizen hebben een bijzonder immuunsysteem waardoor ze eigenlijk ontstellend veel virussen huizen zonder dat hun immuunsysteem ze weg duwt. Daarnaast lijk je niet te snappen dat verreweg de meeste virussen niet overspringen door consumptie van vlees maar door onhygiënisch contact met levende dieren of met kadavers door slechte bedrijfsvoering. Reduceer je dat, en kook/bak je je vlees goed, dan verlaag je de kans op dit soort overspringen naar nagenoeg 0 Daarom komen dit soort virussen vaak uit china of andere kutlanden waar ze alles in hun mond stoppen of het nou dood is of niet... | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 11:13 |
Er zijn nadelen aan elk dieet. Wat uiteindelijk telt zijn gezondheidsuitkomsten en hier scoren de 'vega dieeten' over het algemeen zeer goed. | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 11:15 |
Tja we zijn eigenlijk net zoals chimps qua dieet. Dat wil zeggen 95% herbivoor. | |
Adames | dinsdag 7 april 2020 @ 11:15 |
Schuld van de Engelsen dat | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 11:49 |
Je moet niet in een discussie over vegetarisch plots met vegan argumenten komen. Is vals spelen. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 11:50 |
Flexetariër. Maar wel één die zich bewust is van wat vleesproductie inhoudt. Zou je je eens in moeten verdiepen. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 11:50 |
Klopt absoluut. Maar de kans op een epidemie neemt wel af. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 11:51 |
Ik ben helemaal voor een wereld met max 1 miljard bewoners. | |
borealist | dinsdag 7 april 2020 @ 11:52 |
Je moet onderscheid maken tussen homo's die alles neuken wat los en vast zit en degenen die dat niet doen. Net zoals je onderscheid moet maken tussen vlees eters die alles eten wat los en vast zit en degene die dat niet doen. | |
the-eye | dinsdag 7 april 2020 @ 11:53 |
..... Oh ![]() | |
maxi-mus | dinsdag 7 april 2020 @ 11:55 |
Ik denk dat ik daar wel het één en ander over weet. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 11:56 |
Nou gebruik dan je energie om eens wat meer vegetariërs te leren kennen zodat je je belachelijke houding dat ze er al le maal ongezond uit zien te verbeteren. | |
maxi-mus | dinsdag 7 april 2020 @ 11:57 |
Ik heb geen enkele behoefte om meer vegetariërs te leren kennen maar toch bedankt. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 11:58 |
Maar dat is niet iets waar ik persoonlijk veel aan kan doen. Ik heb geen kinderen dat is iets. Voor de rest doe ik wat ik kan. Zo min mogelijk vlees dus (maar hou er wel enorm van, dus vind ik lastig), zonnepanelen, zoveel mogelijk met het trein, vliegtuig afgezworen, en zo nog wat zaken. (het 'je kunt zelfmoord plegen'-grapje ken ik) | |
borealist | dinsdag 7 april 2020 @ 12:19 |
Met jezelf beginnen zet geen zoden aan de dijk, gewoon collectief zelfmoord plegen. Belasting verhogen en geld verspillen tot niemand het kan veroorloven on kinderen te krijgen. Tegelijkertijd maak je iedereen zo gek met een plethora aan onzin dat ze van voren niet meer weten dat ze van achteren leven, terwijl ze specifiek geconditioneerd zijn om de waarheid te verwerpen, als ze die al tegenkomen onder een berg van duizend en één hoaxen. | |
YT123 | dinsdag 7 april 2020 @ 12:23 |
Extreme luchtvervuiling, ontbossing en antibioticaresistentie zijn ook rampzalige gevolgen van onze huidige bio-industrie. Die megastallen zijn een broedplaats voor virussen en superbacteriën. Aangezien de meeste mensen nooit hun stukje vlees zouden opgeven hoop ik dat er veel geïnvesteerd gaat worden in kweekvlees de komende jaren. | |
Nielsch | dinsdag 7 april 2020 @ 12:30 |
Vandaag de dag gaat dat ook niet meer op. Wat in Ierland meespeelde was dat de Britten het beetje eten dat er nog was gewoon naar Engeland vervoerden. Dat zou vandaag de dag ook niet meer gebeuren. Als iedereen stopt met vlees eten kunnen bovendien alle akkers waarop nu gewassen voor dierenvoeding wordt verbouwd inzetten voor eten voor mensen. Dan zou de hongersnood in een keer zijn opgelost. Het eten dat een slachtkoe nodig heeft neemt veel meer ruimte in beslag dan het beest oplevert. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 12:38 |
Omdat? vegan toch niet zo gezond is? | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 12:40 |
Zoveel mogelijk groente uit eigen streek. Zo sla je talloze vliegen in één klap. Weinig transporten nodig. Geen dierenleed. Efficient gebruik van de schaarse middelen (grond en water). Tel het allemaal maar op. Ik vind de reacties van sommigen zo raar. Ik zeg alleen maar: Zou er Corona zijn geweest als we allemaal vegetariër waren. Antwoord: In 1850 was er een aardappelmisoogst. Of: Je kunt ook zelfmoord plegen. Of: Zonder homo's had je ook aids. Of: Het lukt je toch niet om iedereen vegetariër te maken. Dat laatste is net zoiets als: We gaan "moord" niet strafbaar stellen, want het lukt je toch niet om "moord" definitief uit de maatschappij te bannen. "minder vlees" is ook al heel wat. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 12:40 |
Omdat het verschillende dingen zijn. | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 12:42 |
Dit | |
Candaasje | dinsdag 7 april 2020 @ 12:55 |
Ik heb niet heel het topic gelezen (zal ik nog wel doen), maar misschien interessant leesvoer voor degenen die denken dat onze veehouderij geen of weinig risico vormt voor het ontstaan en de verspreiding van zoönoses, waaronder ook wel degelijk COVID-19: https://www.mo.be/intervi(...)YC1rwaEt9VNegjTc4dKo (Professor Leirs van de Universiteit Antwerpen, faculteit biologie/diergeneeskunde) https://www.ad.nl/binnenl(...)Uj9JmTiVPu2Y2O79YpXU ( Ron Fouchier, viroloog en hoogleraar aan het Erasmus Rotterdam) | |
laracroftonline | dinsdag 7 april 2020 @ 13:05 |
Van op alleen groente leven is niet gezond wij zijn omnivoren wij hebben bepaalde enzymen en mineralen uit vlees/vis nodig om bepaalde vitamines goed te kunnen opslaan, nu kun je zeggen daar heb je multivitamine en andere preparaten voor maar die zijn toch net iets anders dan het product dat je probeert te vervangen door op het konijnen dieet te gaan. Ik ben een flexitarier ik eet wel vlees en vis alleen niet meer elke dag. | |
Candaasje | dinsdag 7 april 2020 @ 13:07 |
Welke mineralen en enzymen zijn dat precies? Het antwoord ![]() Alleen B12, en dat is synthetisch prima na te maken. Tekorten in B12 komen vaak voort uit het niet voldoende slikken, of slecht opnemen. Maar bij die laatste groep behoren net zoveel vleeseters/vegetariërs als veganisten. | |
cemeteryslut | dinsdag 7 april 2020 @ 13:11 |
Reacties in dit draadje ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 13:31 |
B12 en ijzer kun je prima uit groenten etc. halen. | |
Immerdebestebob | dinsdag 7 april 2020 @ 13:37 |
Vegetariërs op steroids ![]() ![]() | |
Candaasje | dinsdag 7 april 2020 @ 13:41 |
Nee, B12 niet. Op een bepaalde alg of zeewier na geloof ik, maar B12 is iets dat we als mensen niet zelf kunnen synthetiseren. (Ruminantia, zoals koeien, kunnen dit wel) Het is echt een misvatting te denken dat we dit makkelijk uit groenten kunnen halen. Gewoon bijslikken dus ![]() (Maar, misschien een interessant weetje; veel van de grote landbouwhuisdieren krijgen het ook in supplementen aan hun voer toegevoegd. Want je hebt voor de synthese van B12 bepaalde bacteriën afkomstig uit het bodemleven nodig. Veel van de dieren staan niet meer op het land, en veel land is verarmd.) | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 14:27 |
Jaaaaaja, zodra het niet uitkomt in de discussie, mag het plots niet gebruikt worden ![]() Feit blijft dat je je bij je voeding chemische bende moet toevoegen om hetzelfde gezondheidsniveau te bereiken als iemand die gewoon gevarieerd eet. En dat is totaal niet gezond. | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 14:30 |
Met een gebalanceerd whole foods plant based dieet met hoogstens B12 supplementatie hoef je in principe niets te kort te komen en kun je zelfs de kans op hart en vaatziekten en verschillende soorten kankers verlagen. | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 14:30 |
Welke chemische bende bedoel je precies? | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 14:32 |
Zo'n zelfde bullshit bingo kan je makkelijk maken over vegakneuzen. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 14:34 |
Supplementen. Pilletjes. Additieven. Om toch de stoffen binnen te krijgen die je nodig hebt om gezond te kunnen zijn. Maar what ever rocks your boat. Ga alleen niet als een mongolide relikneus je geloof lopen spreiden. Lekker voor jezelf houden. | |
Kanaroe | dinsdag 7 april 2020 @ 14:41 |
Dat aidsvirus, waar in dit topic een kleine link mee werd gelegd, komt overigens van apen. Of mensen ze geconsumeerd hebben weet ik niet. Anyways, niks met homo's te maken qua oorsprong. | |
Candaasje | dinsdag 7 april 2020 @ 14:42 |
B12 dus. Dat is het enige additief dat je nodig hebt. Die koeien ook gewoon als supplement krijgen. Maar daar hoor ik je dan niet over ![]() | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 14:47 |
Disclaimer: ben zelf geen vegan maar wel wel in een sector waar ik dicht samenwerk met universiteiten die onderzoek doen naar voeding. Ben je op de hoogte dat 99% van het vlees wat we in de supermarkt vinden komt van dieren die ook altijd supplementen, pilletjes en additieven hebben gekregen? Het enige wat mensen die geen dierlijke producten eten en bijvoorbeeld een B12 supplement nemen (het enige wat je nodig hebt) doen is 'cutting out the middle man'. Zij krijgen hun supplementen uit een potje, jij krijgt dat via het dier wat het via een potje (en/of een spuitje) krijgt. De grootste voedingsorganisatie ter wereld onderschrijft tegenwoordig ook dat een whole foods plant based diet gewoon geschikt is voor mensen van alle levensfasen en dat je de kans op veel van onze dodelijkste en vaakst voorkomende ziektes kan verminderen. [ Bericht 0% gewijzigd door Intint op 07-04-2020 14:56:03 ] | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 14:51 |
In een discussie over A moet je het gewoon niet gaan hebben over B, ook al zijn er een aantal overeenkomsten tussen A en B. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 14:56 |
Kan. En daar gaan een aantal mensen op af. Covid kan dodelijk zijn en plots is iedereen bang en slaat in paniek. Terwijl veruit het grootste deel van de mensheid het overleeft. Verder even Ja, dat weet ik. Krachtvoer is niet voor niets een term. https://www.medischcontac(...)uws-over-voeding.htm Verder trekt het topic weer veel vegareligekkies met hun standaard afvinklijstjes. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 14:57 |
Ja, want dat maakt voor jou de discussie een klap moeilijker natuurlijk. | |
Maerwynn | dinsdag 7 april 2020 @ 15:24 |
Virussen vinden altijd wel een weg. Zijn ze niet effectief genoeg, dan muteren ze wel. Vandaar dat er zoveel verschillende versies van influenza, corona, enzovoorts bestaan. MERS en SARS waren gewoon minder effectieve versies van de huidige corona pandemie. Als we dieren niet meer eten, dan krijgen we het de volgende keer wel via onze huisdieren. Of het komt via dierenpoep op groentes terecht en zo wordt het vervoert. Alles staat in verbinding met elkaar. En zodra het in de mens zit kan het z'n gang gaan. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 15:35 |
De kans op besmetting door zoönosen is natuurlijk groter als we als mens dichtbij dieren leven. En dat is het geval bij "vlees-eten". Het blijft een feit dat de virus-haard is begonnen op een vleesmarkt en niet in een moestuin. | |
Tocadisco | dinsdag 7 april 2020 @ 15:40 |
Het heeft zich kunnen ontwikkelen op een vleesmarkt waar de dieren, in eerste instantie, levend worden gehouden. Dat is een nogal cruciaal detail... | |
Morrigan | dinsdag 7 april 2020 @ 15:42 |
Het probleem zit hem niet zo zeer in het eten van dieren, maar dieren hutje mutje bij elkaar proppen. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 15:42 |
Het blijft een vleesmarkt. In hoeverre dat een cruciaal detail is, vraag ik me af. | |
Candaasje | dinsdag 7 april 2020 @ 15:43 |
Je vergeet dat de infectiedruk in onze veehouderij echt gi-gan-tisch is.En dat varkens, en ook vogels, vaak prima gastheren zijn voor virussen die zich gaan gedragen als zoönoses. Laten we nu meer varkens en vogels dan inwoners in NL en België hebben...gefokt op zo snel mogelijke groei, met een immuunsysteem om te huilen.... En de reden dat we met COVID-19 in aanraking zijn gekomen (en met meer ziektes in contact komen waar we nog geen immuniteit tegen hebben) ligt ook in de kap van het regenwoud (voor met name soja, voor onze dieren.) De wetmarkets dragen zeker bij aan het probleem, door de onhygiënische omstandigheden, maar zijn niet per se DE oorzaak van pandemieën. | |
SpecialK | dinsdag 7 april 2020 @ 15:50 |
Dat maakt een gigantisch verschil. | |
Maerwynn | dinsdag 7 april 2020 @ 16:06 |
Dat is nu het probleem. Maar als dat er niet zou zijn of het houd op met bestaan, dan zoeken de virussen gewoon een nieuwe weg. Want virussen laten zich niet tegenhouden door veranderingen. | |
SpecialK | dinsdag 7 april 2020 @ 16:20 |
Als je de drempel dermate hoog maakt dat virussen die muur niet kunnen overklimmen dan kan je wel echt problemen oplossen. Dat is ook een reden dat voedsel koken al 10.000 jaar een steriliserende werking behoudt. Bacteriën kunnen die muur niet overklimmen. Virussen kan je in principe ook uitroeien onder bepaalde hele specifieke omstandigheden. | |
Morrigan | dinsdag 7 april 2020 @ 16:30 |
Virussen kunnen helemaal niet nadenken. Laar staan dat ze bewust nieuwe wegen vinden. Dat is iets wat virussen overkomt. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 16:51 |
Jezus, doe niet zo achterlijk. Als je het over vegetariërs hebt, moet je gewoon niet zeggen: vegetariërs zijn dom, want vegans doen dit of dat. Alsjeblieft zeg. | |
Basp1 | dinsdag 7 april 2020 @ 17:00 |
Maar ze werden niet ziek ze hadden gewoon te weinig oogst door deze schimmel ,dat is nogal een wezenlijk verschil. ![]() Net zoals op dit moment ook veel bananenbomen in onze wereld een groot probleem hebben door een schimmel genaamd Fusarium tropical race. | |
Red_85 | dinsdag 7 april 2020 @ 17:07 |
Ah, kijk, nu is iemand gelijk achterlijk. Ook zo typisch. | |
#ANONIEM | dinsdag 7 april 2020 @ 17:10 |
Nee niet gelijk, na vijf posts het nog niet begrijpen, dan pas. | |
Basp1 | dinsdag 7 april 2020 @ 17:17 |
Typisch dat je je eigen gedrag ook totaal niet kan spiegelen. ![]() ![]() | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 april 2020 @ 17:21 |
In feite is het complete waanzin die vergelijking met aardappelziekte. Dat de Ieren hongersnood leden agv van de aardappelziekte geeft juist aan welke cruciale rol die aardappel speelt als plantaardig eten. De aardappel zelf werd niet eens giftig of zo, en de aardappel ging niet andere organismen besmetten. De aardappel werd ziek van een schimmel en ging in feite dood. De afwezigheid van de aardappel was het probleem. Corona is veroorzaakt door zoönosen in bv vleermuizen en miereneters. We zijn geen honger gaan leiden omdat er ineens geen vleermuizen of miereneters meer waren. Maar deze zoönosen hebben andere organismen aangetast en dát is het probleem. | |
klipper | dinsdag 7 april 2020 @ 17:47 |
Als iedereen vegetariër was geweest, hadden we het nooit zolang vol gehouden als soort, dan waren we de dinosauriërs allang achterna gegaan. | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 18:34 |
Kan... net zoals niet roken ervoor kan zorgen dat longkanker je bespaard blijft... Wat is je punt precies hiermee? Ok dus dan snap je ook dat je eerdere opmerking mbt dat vega individuen supplementen etc nodig hebben om gezond te zijn net zo goed geldig is voor niet vega individuen? Wat heeft dat te maken met wat ik zei? Ik negeer zelf ook nieuws over voeding heel vaak. Net zoals kwalitatief slecht onderzoek. Door mijn opleiding en beroep zit ik gelukkig in een positie waarin vrij snel kan zien wanneer onderzoek onbetrouwbaar is. Wat ik echter niet negeer zijn peer reviewed meta analyses die gaan over gezondheidsuitkomsten op grote schaal. Volgens mij verwar je media met wetenschap. Jammer dat je dit zegt. Er zijn tot nu toe twee personen geweest die je gewoon rustig wat feiten geven die toevallig in gaan tegen wat jij zegt. Deze personen hebben ook al beiden gezegd geen vegan te zijn en desondanks noem je ze vegareligekkies. Dit terwijl jij de persoon bent die het felste is in deze. | |
Intint | dinsdag 7 april 2020 @ 18:42 |
In onze historie heeft vlees een rol gespeeld in het staande houden van onze soort (en de voorouders daarvan). Voornamelijk tijdens tijden waarin er weinig ander voedsel beschikbaar was en dierlijke producten over het algemeen een hoge kcal dichtheid hebben. Die tijden liggen inmiddels ver achter ons en daarom hebben we vlees (ook in een gebalanceerd dieet) eigenlijk niet meer nodig. Sterker nog, we eten het tegenwoordig in zo een grote mate dat het onze gezondheid verslechterd en onze kans op hart en vaatziektes en diverse kankers sterk doet toenemen. | |
potjecreme | dinsdag 7 april 2020 @ 18:53 |
Deed. Niet alles komt uit Verweggistan. | |
Grems | dinsdag 7 april 2020 @ 19:05 |
En een nog hogere dichtheid biologisch beschikbare voedingsstoffen. Gelukkig maar dat deze overerfbaar zijn, anders zou je wellicht tekorten riskeren. | |
Twentsche_Ros | woensdag 8 april 2020 @ 07:15 |
In geval van nood is al het vlees toegestaan.... | |
Chea49 | woensdag 8 april 2020 @ 12:33 |
Uit onderzoek blijkt nu dat vooral de mensen met teveel buikvet kans lopen dit virus niet te overleven. Te dikke mensen die gewend zijn aan junkfood. Maar hoezo overleden er dan zoveel mensen in China? Een volk wat toch veelal bekend staat om hun slanke postuur? Ikzelf ben ervan overtuigd dat dieren uit het wild gevangen virussen met zich meebrengen die een mens niet overleeft. Het kan geen toeval zijn dat het op een Chinese markt is begonnen. Die mensen vreten alles wat een hartslag heeft. | |
Feeeeble | woensdag 8 april 2020 @ 12:50 |
Vanaf 16:05: https://www.npostart.nl/eenvandaag/07-04-2020/AT_2132238 | |
Basp1 | woensdag 8 april 2020 @ 12:51 |
china: 20% obese in de steden volgens onderzoeken van 10 jaar geleden,het zal met de opkomst van meer fastfoodrestaurants daar er niet op verbeterd zijn. https://en.wikipedia.org/wiki/Obesity_in_China?wprov=sfla1 | |
Chea49 | woensdag 8 april 2020 @ 12:53 |
O, dit wist ik inderdaad niet. ![]() | |
SjefkeMirakel | woensdag 8 april 2020 @ 13:00 |
Als iedereen vegatariër zou zijn geweest was er geen corona. We hebben het immers niet aan een Chinese groentemarkt te danken. Probleem iedereen vegetariër is niet haalbaar. Bovendien ontstaan dergelijke ziektes alleen door het eten van vleermuizen, chivetkatten, e.d. dus is het, wat dat betreft, ook niet zinvol om het eten van varkens, kippen, schapen, geiten en rundvee te verbieden. En Mers is dan weer ontstaan door een lastdier (dromedarissen). | |
Candaasje | woensdag 8 april 2020 @ 13:10 |
Het is echt een heel erg grote misvatting te denken dat er bij varkens, geiten en kippen geen zoonoses ontstaan. | |
Basp1 | woensdag 8 april 2020 @ 14:04 |
Idd waarom zou er anders ook bijvoorbeeld ooit varkensgriep geweest zijn. ![]() Q koorts, maar dat is een bacterie infectie. ![]() | |
tijdreiziger1974 | woensdag 8 april 2020 @ 14:11 |
Ik heb laatst in de aanbieding de Beyond burger geprobeerd. Ik moet zeggen dat die toch wel lekker smaakt qua bite. Beter dan die andere vega burgers die in de schappen liggen. Prijs is helaas wel een struikelblok (circa 5,99 voor 2 burgers in de aanbieding 4 euro). | |
Grems | woensdag 8 april 2020 @ 14:30 |
Zal vast niets te maken hebben met het Wuhan Instituut voor Virologie ![]() ![]() | |
Twentsche_Ros | woensdag 8 april 2020 @ 15:43 |
https://www.oneworld.nl/l(...)u2BKA4dNXL31-uGdzMr0 | |
Twentsche_Ros | woensdag 8 april 2020 @ 21:22 |
Dit boek haalde ik een maand geleden van de Kringloop. Het is een boek uit 2004. Vooral de bijdrage van Maarten 't Hart is interessant. ![]() | |
highender | woensdag 8 april 2020 @ 22:35 |
Het risico is dan in ieder geval een stuk kleiner. Zowel overbevolking als onze omgang met dieren spelen een belangrijke rol.
| |
Chea49 | donderdag 9 april 2020 @ 15:17 |
Dieren die uit het wild worden gevangen en voor consumptie verkocht is ongekeurd vlees. Je weet dus nooit welke ziektes zo'n dier bij zich draagt. ![]() | |
Chea49 | donderdag 9 april 2020 @ 15:19 |
De vegaburger van AH is ook best te doen hoor en volgens mij goedkoper. ![]() | |
Twentsche_Ros | donderdag 9 april 2020 @ 15:23 |
Wat is er mis met gewoon de primaire groente. Een krop sla kost niet zo veel, en je kunt die strok heel goed in plakjes snijden en op de boterham doen. Geldt ook voor de broccoli. Wortelen kosten ook niet zo veel. (0,76 euro per kg). Havermout 1,00 per kg. Verder karnemelk rechtstreeks van de boer. Roggebrood. Kiwi's kun je met huid en haar opeten. Sinaasappels dun schillen met de fijnschillers. En dan in 8 partjes opeten. Gaat allemaal prima. En is echt goedkoop. Ja, frikandellen en kroketten zijn per kg niet zo duur, per voedingswaar oneindig duur. En vegaburgers enzo zijn ook onnodig duur. | |
Chea49 | donderdag 9 april 2020 @ 15:27 |
Helemaal niks mis met groenten hier, maar we hebben het over vleesvervangers. Ik eet af en toe een vleesvervanger en verder alleen maar groenten. ![]() | |
klipper | maandag 13 april 2020 @ 14:04 |
Vegetariërs zijn in het algemeen walgelijk. Zelf eet ikregelmatig vegetarisch, maar ik houd ook van mijn stukje vlees. Ik gun jou je sperzieboon, gun mij dan mijn biefstukje. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 14 april 2020 @ 13:42 |
Gun je de mensheid dan ook de mogelijkheid tot contact met anderen. Het is net zoiets als gun je mij het feit dat ik met een machinegeweer om mij heen sta te schieten. | |
BorTheWolf | dinsdag 14 april 2020 @ 18:24 |
Vegetariërs en veganisten, de jehova’s maar dan in je keuken. Altijd en overal maar laten blijken wat ze doen en hoe jij het ook moet doen. Altijd hun eigen gelijk maar moeten verkondigen. Disgusting | |
highender | dinsdag 14 april 2020 @ 19:56 |
Goede argumentatie wel, je bent zeker ook gaan roken vanwege de anti-rook hetze. | |
Twentsche_Ros | woensdag 15 april 2020 @ 09:24 |
Je kunt het betweterigheid noemen, maar nu zitten we wel mooi met een corona-virus. En die is ontstaan op een vleesmarkt en niet op een groentemarkt. | |
Twentsche_Ros | woensdag 15 april 2020 @ 09:30 |
https://www.nu.nl/achterk(...)ege-coronavirus.html Nu worden vast veel mensen vegetariër | |
Ansachteraf | donderdag 16 april 2020 @ 07:16 |
![]() | |
Ansachteraf | donderdag 16 april 2020 @ 07:22 |
hmmm de 50+ https://www.maxvandaag.nl(...)al-weleens-insecten/ mag ie zijn sla wel goed wassen dan... Eten & drinken Onbewust eten we allemaal weleens insecten Publicatiedatum: 22 september 2019 Sommige mensen gruwelen ervan, maar het eten van insecten wordt steeds populairder. Eén vierde van de wereldbevolking eet al regelmatig bewust insecten. Stukjes insect zonder er erg in te hebben eet ook u weleens een stukje insect. “Als je een zak met kant-en-klare sla koopt, dan bestaat de kans dat daar fragmenten van insecten inzitten”, vertelt plaagdierexpert Bastiaan Meerburg aan wetenschappelijk tijdschrift Quest. “Er zitten nu eenmaal torretjes en dergelijke op een krop sla, als dat machinaal wordt verwerkt dan belandt het vanzelf in het zakje.” Er kleven geen gezondheidsrisico’s aan het eten van de insecten die per ongeluk in een zak sla belanden. Het zijn gewoon extra proteïnen dus eigenlijk is het zelfs gezond om af en toe een tor op te eten. Gemalen larven in een chocoladereep Dat er af en toe insecten in groente zitten klinkt logisch. Maar u zult er waarschijnlijk van op kijken dat er soms ook insectenlarven in chocoladerepen worden gevonden. Op cacao komt namelijk de cacaomot af. Die mot legt vervolgens eitjes waar larven uitkomen. Ondanks dat cacaofabrieken grondig controleren op deze larve, kan het toch voorkomen dat er vermalen stukjes larve in uw chocoladereep zitten. Gelukkig blijft het in de meeste gevallen bij enkel stukjes van de larve. Meerburg: “Wat je echt wil voorkomen is dat een levende larve zich in de chocoladereep ontwikkelt tot een mot.” Indische meelmot in de koffie Ook koffie is niet veilig voor insecten. De Indische meelmot legt daar graag eitjes in. Onder gunstige omstandigheden ontwikkelt de larve van de Indische meelmot zich binnen een maand tot een vlinder. Het kan dus maar zo dat u een pak koffie opent en dat daar een vlinder uitvliegt. Kevers in de pasta Volgens een onderzoek uit 2009 van de GGD in Amsterdam is de broodkever één van de meest voorkomende plaagdieren in Nederland. De broodkever zoekt, zoals de naam al zegt, graag brood op. Daarnaast is de kever gek op pasta. Het gevolg is dat larven in de verpakkingen meereizen naar de supermarkt en vervolgens in uw keukenkastje uitgroeien tot een kever. Koken met insecten zoals eerder gezegd, is het dus helemaal niet slecht om insecten te eten. Heel Holland Bakt-jurylid en culinair journalist Janny van der Heijden vindt zelfs dat wij in Nederland meer insecten moeten eten. In dit recept op MAX Vandaag laat zij zien hoe u een insectenpasta of salade met sprinkhanen kan maken. | |
Ansachteraf | donderdag 16 april 2020 @ 07:24 |
![]() | |
Ansachteraf | donderdag 16 april 2020 @ 07:26 |
Twentsche_Ros | donderdag 16 april 2020 @ 07:36 |
Dit is een lied van voor 2000. Toen lag de levensverwachting ver beneden die van de huidige Corona-dode. Dus dat het allemaal kommer en kwel is tegenwoordig is domweg niet waar. We leggen de lat gewoon steeds hoger. De huidige levensverwachting is ongeveer 82 jaar. Die van de Corona-dode is 81 jaar (en dan vaak heeft ie obesitas). 81 jaar is de levensverwachting uit 2010 (van alle doden toentertijd). Kortom: waarschijnlijk hebben we de afgelopen eeuwen vaker Corona-achtige virussen gehad maar vielen die niet op omdat de mensen al eerder dood waren aan allerlei andere ziektes. Corona is gewoon een taaie nieuwkomer..... Feit blijft: Corona is ontstaan op een vleesmarkt en niet op een groentemarkt.... En als iedereen vegetariër was geweest, waren er geen vleesmarkten. Dus: Graag schieten op de bovenstaande stelling en niet in het wilde weg alles er bij slepen. | |
Ansachteraf | donderdag 16 april 2020 @ 07:42 |
waarheid als een koe ![]() | |
WaikikiWim | donderdag 16 april 2020 @ 08:11 |
Nou nou nou zeg ![]() | |
Twentsche_Ros | donderdag 16 april 2020 @ 08:40 |
Het gaat om het principe dat je automatisch een ander iets moet gunnen, ongeacht wat. En uiteingelijk is het verspreiden van het virus een daad dat je andere mensen doodt. Dat zijn gewoon feiten. Het corona-virus en het machinegeweer zijn in deze vergelijkbaar. | |
ondeugend | vrijdag 17 april 2020 @ 11:22 |
Die uienpest is er anders nog vrijwel dagelijks in de keuken. Al dat gejank. ![]() | |
Twentsche_Ros | vrijdag 17 april 2020 @ 11:39 |
Al dat gejank over Corona. Al dat gejank over bijvoorbeeld de economische schade. Je moet toch je hapje vlees kunnen eten. En inderdaad.... die uienpest.... | |
ondeugend | vrijdag 17 april 2020 @ 11:42 |
Pas op hoor.. ik ben bijna vegetarier. Ik eet weinig vlees meer en als ik vlees eet dan is het biologisch vlees. ![]() | |
Twentsche_Ros | vrijdag 17 april 2020 @ 11:48 |
Ik ook. Ik heb ook niet zo'n behoefte aan die vleesvervangers. Onnodig duur. Gewoon de primaire groente ten volle gebruiken. De stronk van de bloemkool en broccoli bv. Zelfs de bladeren rond de bloemkool. En verder havermout en karnemelk rechtstreeks van de boer. Kiwi met huid en haar opeten. Sinaasappels met een fijnschiller schillen en doorsnijden. Dat gezeur over dat vegetarisch eten duur zou zijn is onzin. Ja, per kilo is een frikandel goedkoop. Maar per voedingswaar schreeuwend duur. | |
Intint | dinsdag 21 april 2020 @ 21:49 |
De gemiddelde vegetariër gunt jou waarschijnlijk ook alles wat je maar wilt eten, zo lang er maar geen dier voor is afgemaakt/onder walgelijke omstandigheden heeft moeten leven. De sperzieboon vs biefstuk vergelijking is daarom dan ook niet echt valide. | |
Intint | dinsdag 21 april 2020 @ 21:51 |
Grappig dat niemand van de vegetariërs en veganisten dat doet in dit topc maar jij nu wel je gegeneraliseerde mening over deze groep loopt te ventileren. | |
Nicksanders | dinsdag 21 april 2020 @ 22:05 |
Als homo's niet zouden bestaan was er dan nooit geen aids geweest ? | |
highender | dinsdag 21 april 2020 @ 22:22 |
Als iedereen vegetariër was waarschijnlijk niet. https://en.wikipedia.org/(...)DS#Bushmeat_practice En
| |
Knipoogje | dinsdag 21 april 2020 @ 22:43 |
Inmiddels nemen steeds meer media het verhaal over dat er toch wel goede aanwijzingen zijn dat het virus toch per ongeluk uit het nabijgelegen lab is ontsnapt en niet van de markt afkomstig is. Vegetarier of niet boeit dus in dat geval niet meer. | |
Twentsche_Ros | zaterdag 9 mei 2020 @ 11:52 |
https://www.tubantia.nl/b(...)utm_campaign=stdc_ttZo'n "Wuhan" vlak over de grens geeft toch maar weer eens aan waar de oorzaak van Corona zich bevindt. Bij de vleesmarkt, en dan niet alleen de fysieke vleesmarkt in Wuhan, maar de vleesmarkt in zijn algemeenheid. De abstracte vleesmarkt. De vleesindustrie dus. | |
Twentsche_Ros | maandag 11 mei 2020 @ 08:42 |
Moeilijk te verkopen als je ziet hoeveel uitbraken er zijn agv vlees-eten. | |
Speekselklier | maandag 11 mei 2020 @ 08:51 |
heb je wel eens gezien hoe walgelijk boeren met sperzieboontjes omgaan? met enorme trekkers rukken ze ze van hun plantjes en flikkeren ze ze in grote bakken. 1000den bij elkaar in een m3. De eerste boontjes in zo'n bak worden compleet verdrukt en kunnen geen kant meer op. Als je bedoeld ben om in een potje te eindigen ga je daarna zo het kokende water in. Niks geen verdoving of zo. Erwtjes gewoon in een grote pan met worteltjes. Walgelijk om te zien.. En dan blikgroente. Na deze marteling kan je niet eens naar buiten kijken. | |
Twentsche_Ros | maandag 11 mei 2020 @ 09:34 |
Die gemartelde groentes veroorzaken geen virussen (veganoben) die de wereld rondzwerven. | |
PzKpfw | maandag 11 mei 2020 @ 09:43 |
Wat zijn vegetariërs toch een ontzettend vervelend slag mensen. Altijd toch net weer even verkapt willen afgeven op mensen die wel vlees eten. ![]() | |
Twentsche_Ros | maandag 11 mei 2020 @ 09:48 |
Ja, wat geeft dat nou. Af en toe een Corona-crisis. En de hele economie naar de klote. Een kniesoor die daar op let! | |
PzKpfw | maandag 11 mei 2020 @ 09:50 |
Mooi dat je mijn uitspraak bij deze nog even een keer bevestigd. ![]() | |
Twentsche_Ros | dinsdag 12 mei 2020 @ 14:59 |
Twee interessante kaarten | |
luxerobots | dinsdag 12 mei 2020 @ 15:04 |
Deze is ook interessant: ![]() | |
dontcare | dinsdag 12 mei 2020 @ 15:11 |
er is een vermoeden dat het mottle virus van plant naar mens kan springen. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 12 mei 2020 @ 15:20 |
Ik heb gekeken op Wikipeida. Ok, een virus. Ik kon geen ziekte ontwaren, laat staan welke schade het aanricht. | |
potjecreme | dinsdag 12 mei 2020 @ 16:04 |
Zoals ik het lees worden wij niet ziek maar kunnen het virus wel van plant tot plant brengen. | |
Intint | woensdag 13 mei 2020 @ 07:45 |
Ze ziet in dit topic vooral dat vleeseters op vegetariërs afgeven en dus vooral aan het projecteren zijn. Net zoals je dus nu zelf aan het doen bent. | |
Jed1Gam | woensdag 13 mei 2020 @ 07:49 |
Ja, met meer doden. | |
Intint | woensdag 13 mei 2020 @ 08:05 |
Hoe dan? | |
Nielsch | woensdag 13 mei 2020 @ 08:23 |
Nee en ook een hoop andere dodelijke ziektes niet. | |
Jed1Gam | woensdag 13 mei 2020 @ 09:21 |
Minder variatie, met enkel vegans zou het nog harder gaan. https://m.hln.be/wetensch(...)rd-gemaakt~ad32eb26/ | |
Farenji | woensdag 13 mei 2020 @ 10:07 |
1. wat je zegt is totale onzin 2. je link is totaal ongerelateerd aan het topic 3. hln.be ![]() | |
Candaasje | woensdag 13 mei 2020 @ 10:15 |
Voor wie het interessant vind: een (korte) online lezing van prof. Herwig Leirs (Bioloog, en werkzaam aan de Universiteit Antwerpen) over het coronavirus, het ontstaan ervan en de factoren die bijdragen aan het ontstaan van dergelijke pandemieën. (Het is toegankelijk voor een breder publiek, voor virologen onder ons misschien te weinig diepgravend, maar het zet wel wat dingen helder uiteen ![]() https://msevp.uantwerpen.(...)9f932061b7dd92c72f1d (In Firefox doet 'ie bij moeilijk, in Edge niet.) De link met dit topic: 70% van de ziektes zie we nu zien (van SARS tot MERS en HIV) zijn zoönoses en worden verspreid via het contact tussen mens en dier. | |
Intint | woensdag 13 mei 2020 @ 11:12 |
JezusWat heeft die link daar mee te maken? Variatie in je dieet is een kwestie van bepaalde essentiele voedingsstoffen binnen krjgen. Dit kun je ook op een vegan dieet. Niet echt een heel sterk argument maak je dus... | |
Jed1Gam | woensdag 13 mei 2020 @ 11:16 |
Deze meneer meent dat het virus per ongeluk ontsnapt is. Dus wat wil je doen tegen menselijke fouten. | |
Candaasje | woensdag 13 mei 2020 @ 11:44 |
Die meneer is wel een minderheid. Tip: kijk even naar de link die ik heb gepost. Laatste half uur. Komt dat lab in Wuhan ook aan bod. Met de boodschap dat het zeer onwaarschijnlijk is, en dat als het toch wel zo is dat het om een menselijke fout gaat, het nog steeds gaat om een virus dat ook in wildlife voorkomt*. Want daar doet het labo onderzoek naar. (*En waar we steeds meer mee in aanraking komen, ook door bush meat en de handel in exotische dieren wereldwijd). | |
Jed1Gam | woensdag 13 mei 2020 @ 12:23 |
Ach check youtube. Virussen blijf je houden. Ontsnappen van onder een ijsplaat of uit een lab. Je wordt niet onoverwinnelijk met een streng dieet. | |
Jed1Gam | woensdag 13 mei 2020 @ 12:25 |
MH17, Fukushima, Tsjernobyl. De geschiedenis staat bol van menselijke fouten die pas later zijn toegegeven. Probleem is dat we maximaal veel rotzooi door het eten gooien, vlees of niet. Niet dat ik denk dat als dat beter zou gaan je virussen kan voorkomen, wel andere problemen. [ Bericht 2% gewijzigd door Jed1Gam op 13-05-2020 12:31:51 ] | |
Candaasje | woensdag 13 mei 2020 @ 12:32 |
Het gaat er niet om dat het waarschijnlijk geen fout is geweest - maar zelfs als dit wel zo is, coronavirussen en andere virussen in wildlife - en dus ook buiten het lab - al voorkomen. Verspreiding kun je inderdaad niet volledig voorkomen, maar de kans op besmetting van (veel) personen kun je wel verkleinen. O.a door niet zo diep het regenwoud in te trekken (voor boskap/landbouw/jacht) en het intensieve contact met dieren te verminderen. Dit laatste op verschillende wijzen (stoppen met de wereldwijde handel in exotische dieren, de intensieve veeteelt eens minderen, klimaatverandering proberen te beperken (want dit leidt tot verspreiding van vectoren zoals muggen die virussen weer over brengen), en te zorgen dat minder ecologische gebieden verstoord raken, want dat schijnt soorten die gericht zijn op snelle fok/groei en mogelijk minder op immuniteit enorm in het voordeel te brengen, en die vormen dan snel grotere populaties dan de soorten die ze verdrijven. Etc. Even heel vereenvoudigd in een notendop. | |
Jed1Gam | woensdag 13 mei 2020 @ 12:59 |
Probleem is dat we teveel mensen geconcentreerd op 1 plaats hebben. De balans is zoek. Iemand kan goed leven met af en toe een stuk vlees en vis, of door iets meer moeite te doen met een vegetarisch dieet. Maar als je als vegetariër niet sport is het ook niet een heilig gegeven dat je dan gezond bezig bent. Veganisten daarentegen zitten aan het uiterste van het spectrum. De vegans die ik ken zijn hele obsessieve iele persoontjes die voor bijna alles wat ze eten een vervangend iets moeten zoeken. Dat is mijns inziens een onnatuurlijk proces, je gaat tegen een biologisch gegeven in. Het is enkel dat onze moderne maatschappij de middelen biedt om toch staande te blijven. Of het virussen tegenhoudt, er zijn enorm veel virussen die ergens liggen te wachten. En daar komt nog bij dat de moderne mens niets liever doet dan rotzooien met biologie. De impact van het virus corona heeft alles te maken met de westerse levensstijl, obsessief teveel - of te weinig. [ Bericht 1% gewijzigd door Jed1Gam op 13-05-2020 13:05:37 ] | |
Candaasje | woensdag 13 mei 2020 @ 13:12 |
Mijn punt (en dat van die prof) gaat er helemaal niet om dat je als vega(n) een betere weerstand zou hebben of whatsoever - het gaat erom dat je als mensheid het contact met dieren vermindert. Het gaat er om dat je regenwouden veel meer met rust kunt laten en dus in minder nauw contact met wildlife komt, en minder onrust van de ecologie veroorzaakt. (als je geen zin hebt om de lezing te kijken, lees dan het interview: https://www.mo.be/intervi(...)YC1rwaEt9VNegjTc4dKo ) En natuurlijk, dat we met zoveel mensen op elkaar leven en zoveel reizen helpt ook zeker niet. (Daarbij: ik weet niet wat voor veganisten jij kent, maar ik durf te stellen dat ik niet ielig en wel gezond ben. ![]() Betekent het dat ik een super-immuunsysteem heb dat tegen corona is opgewassen? Niet meer of minder dan een willekeurige 'omnivoor' per se nee. Dat zal ik nooit beweren. (Hoewel veel welvaartsziekten eerder te maken hebben met teveel consumeren van vlees en zuivel, dan met het nuttigen van peulvruchten ![]() | |
Michielos | woensdag 13 mei 2020 @ 14:26 |
Kort antwoord; ja, misschien niet specifiek Covid, maar ook tig andere zoonose ziektebeelden. Gezonder voor klimaat, gezonder voor jezelf, beter voor anderen, geef je om mensen (dus ook arme immigranten, slachthuismedewerkers die stress, PTSD , alcoholverslaafd zijn enz enz enz) dan ben je geeneens vegetarier, dan zeg je gewoon, fuck deze shit ik ben vanaf nu vegan. Vegan is btw echt geen extreem links iets, maar een prima moreel standpunt waar je op kunt leven. Paul Cliteur, geestelijk vader van het FvD is een van Nederlands beste filosofen over veganisme (hij pleit voor universele rechten van dieren) en naar mijn weten is bv ene Dion Grauss ook vegetarier. Niet om er iets mee te duiden, maar ik weet dat je al heeeeel snel voor extreem linkse rat wordt uitgemaakt als je het woord veganisme ook maar in de mond neemt (en ik ben centrist). Voor gezondheid. Ik ben al lange tijd bloeddonor, heb letterlijk nul tekorten en vele voedingsdeskundigen pleiten tegenwoordig ook voor meer plantaardig in je dieet. Je kunt prima zonder. Laat ik het zo zeggen, als een topsporter zonder dierlijke producten kan, kan een zolderkamernerd van fok dit ook. Als ik , iemand die totaal geen ruggengraat heeft, dit nog kan, dan kan de gemiddelde mens dit ook Mensen begrijpen ook niet wat het woord "omnivoor" betekent. Dat je omnivoor bent, betekent niet dat je beiden nodig hebt, enkel dat je op beiden kunt overleven (waarbij het eten van vlees en in de mate waarin wij het doen weer een heel andere can of worms opentrekt). De vraag is, je loopt door de supermarkt en je hebt de keuze, kies ik vegan boter of normale boter. Why choose to be cruel? Het staat letterlijk 2mm verderop, je mist er niks aan, dieren bedanken je en de economie bedankt je ook. Ik vind de discussie nog altijd interessant, maar ben de standaard leken claims wel ontgroeit moet ik zeggen; "Wij staan bovenaan de foodchain" " We hebben het nodig om te overleven" " but protein bro" " planten voelen ook pijn" enz enz. Als dit je strohalmen zijn, raad ik gewoon aan om terug naar de tekentafel te gaan, maar beter nog.. probeer het gewoon eens. Ik heb het met behulp van een dieetist gedaan. Ik sport, ik ben gezond, ik ben bloeddonor (waar ook carnisten voor worden afgewezen overigens), ik heb laatste keer dat ik bloedtest gedaan heb (2 maanden terug) nul tekorten en eet letterlijk nul dierlijke producten. Dan kun je zeggen: " Ja dat het voor jou werkt, betekent niet dat het voor iedereen werkt". Prima , maar dat zou dan ook moeten gelden voor omnivore diet of zelfs een carnist diet. Toch eten we iets wat bewezen ongezond is, zoals een bigmac ![]() Ik heb overigens het boek Dieren Eten als gift (ebook) voor 10 mensen die besluiten het serieus te lezen (via kobo ereader oid) en ook heel serieus overwegen er ook iets mee te doen. HIt me up voor dit. Als je me vraagt, waarom ben je vegan dan zeg ik in de eerste plaats: omdat dieren naar mijn mening niet moreel waardeloos zijn, zo waardeloos dat het de behandeling rechtvaardigt die we ze nu geven. Daarnaast omdat ik geef om mijn gezondheid, anderen hun gezondheid ik geef om het klimaat en deze Aarde, ik geef om andere mensen en ik wil zoonose ziektebeelden beperken. Als dit een extreem of irrationeel standpunt is en ik een linkse rat ben enkel hierdoor, so be it ![]() [ Bericht 11% gewijzigd door Michielos op 13-05-2020 14:33:51 ] | |
Markesh | woensdag 13 mei 2020 @ 14:37 |
De mensheid vreet zichzelf letterlijk het graf in. ALLE griepvirussen ontstonden en muteerden door het gekloot met dieren. Covid-19 is ook al aan het muteren... na deze doc snap je waarom. Must see. | |
Noek | woensdag 13 mei 2020 @ 14:47 |
![]() | |
Markesh | woensdag 13 mei 2020 @ 15:01 |
Een linkse rat? Mensen zouden zich dood moeten schamen om af te geven op veganisten. Mensen die wat goeds doen voor honden en katten worden de hemel in geprezen. Mensen die wat goeds doen voor andere dieren worden geschoffeerd en bespuugd. Waarom? Omdat ze met hun eigen geweten in aanraking komen. Mensen hebben hele rare opvattingen en vooroordelen over veganisten. Ze zijn altijd links, wat dus totaal niet waar is. De veganisten waar ik mee om ga zijn absoluut niet links. Ikzelf ben niet links en niet rechts, van beiden iets, neig iets meer naar rechts. Dat veganisten iel en mager zijn is ook een fabel. Mijn vriendinnen zijn supermooie meiden met perfect BMI en lange haren, make up( uiteraard wel dierproefvrij en zonder toevoegingen van dierlijke producten) Mij geloven ze nooit als ik zeg veganist te zijn. Hoe kan dat dan vragen ze, je ziet er zo goed uit! Duhh, waarom zal ik er minder goed uitzien? Ik heb zelfs een paar wedstrijden gewonnen (Miss bikini) dus je kan hieruit wel concluderen dat ik geen iel lichaam heb Mijn gezondheid is er heel wat op vooruit gegaan sinds ik niet alleen geen vlees meer eet maar helemaal plantaardig. Ik had altijd obstipatie wat nu helemaal weg is en mijn te hoge bloeddruk was een paar maanden na ik plantaardig ben gaan eten perfect tot nu toe. Ik kan het alleen maar aanraden en het enige waar ik spijt van heb is dat ik niet eerder die stap heb gezet | |
Michielos | woensdag 13 mei 2020 @ 15:09 |
ben ik dus enkel met je eens. Ik kan geen enkel tegenargument meer vinden om het niet te doen. Heb zelfs mijn filosofie scriptie over dierenethiek geschreven ![]() ![]() ![]() Om mijn politieke visie beetje aan te geven -> in NL is het VVD/D66 + PVDD (enkel vanwege dieren ethiek overigens). In USA was ik 100% Yang gang en/of Buttigieg. Ik zie geen SP of Bernie erbij staan iig ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door Michielos op 13-05-2020 15:18:25 ] | |
A321456 | woensdag 13 mei 2020 @ 15:15 |
![]() | |
Nielsch | woensdag 13 mei 2020 @ 15:32 |
als die apen niet waren opgegeten dan was er geen aids geweest, dus wederom de schuld van vleeseters... | |
Twentsche_Ros | donderdag 14 mei 2020 @ 09:29 |
Wetenschappers hebben ontdekt: https://www.vegetariers.n(...)-van-het-coronavirus https://www.oneworld.nl/l(...)orzaak-te-bespreken/
| |
girlnextdoor. | donderdag 14 mei 2020 @ 11:40 |
Met die gedachte speel ik al vanaf het begin van de crisis. Overigens ook of vegetariërs dan ook wellicht minder vatbaar zijn voor corona. | |
BlaZ | donderdag 14 mei 2020 @ 13:52 |
Het opeten van apen levert eigenlijk helemaal geen problemen op. Het probleem ontstaat bij de jacht of het slachten van het dier waar er bloedcontact kan optreden. | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 15:27 |
Als de sojateelt mislukt kunnen we jouw koeien ook niet meer voeren. Veehouderij is eveneens afhankelijk van landbouw en heeft dus dezelfde risico's, plús een grotere kans op zoönose. | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 15:33 |
Jazeker wel, want Mazelen, Cholera, Influenza, Pest, etc zijn ook allemaal zoönose zieken ![]() | |
Candaasje | donderdag 14 mei 2020 @ 15:35 |
Koeien eten zelfs veeel, veeel meer gewassen dan wij als mensen ooit op zouden kunnen. Het is een heel inefficiënt systeem. (Het is niet voor niets dat Blauwe Vinvissen kril eten; direct bij de bron...) | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 15:36 |
Ook wel heel bijzonder hoe extreem fanatiek #teamvlees hier aanwezig is. Rustig maar zeg ![]() Mijn god, iemand anders eet geen vlees. De wereld vergaat. Stel je aan. | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 15:38 |
Ja dat klopt ![]() Voer een koe voor 600 calorieen aan soja en je krijgt voor 100 calorieen aan vlees. Overigens bij carnvioren is het nog erger. Voer een tijger 600 calorieen aan koe, en krijg 100 calogieen tijger. Had je ook 3600 calorieen aan soja kunnen overhouden. Daarom eten we die dingen nauwelijks. Ik ken dan ook steeds meer mensen die met het oog op het klimaat geen of minder vlees eten. Dat is wat mij betreft een hele verstandige keuze. | |
Candaasje | donderdag 14 mei 2020 @ 15:42 |
Ik ken genoeg van mijn docenten (veeartsen, biologen) die enorm hard aan het minderen zijn vanwege de schade aan het milieu (en soms ook dierenwelzijn). ![]() | |
RetepV | donderdag 14 mei 2020 @ 15:44 |
Wat een vraag. Natuurlijk. Het komt van vleermuizen. Die zijn vegetarisch, nietwaar? En Corona wordt via speeksel en urine verspreid, iets wat vleermuizen ook hebben. En dan kun je zeggen: ok, dus niet in contact komen met vleermuizen. Maar andere dieren komen in contact met het speeksel en de urine, bijvoorbeeld muizen. En muizen verspreiden het dan ook weer via de urine. En zo komt het dan toch ook weer bij de mens uit, hoewel niemand muizen eet. Hoe met deze vraag 4 pagina's discussie gevuld konden worden, daar kan ik met mijn pet niet bij. ![]() | |
Candaasje | donderdag 14 mei 2020 @ 15:47 |
Misschien moet ook jij even die on line lezing van Prof. Heirs (gespecialiseerd in 'animal borne infectious diseases') even kijken, zie een paar posts van mij terug. Dan snap je het misschien wat beter, waarom ons consumptiepatroon wel degelijk bijdraagt aan het risico ![]() | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 15:52 |
Het overspringen van ziekten tussen soorten noemt men zoönose. Dat is een evolutie van het virus (de mogelijkheid om mensen te infecteren in dit geval) die toevallig is voorgekomen bij een virusdeeltje wat ook daadwerkelijk in een mens terecht is gekomen. De kans dat dat gebeurt is minimaal klein, want je moet de juiste evolutie op het juiste moment en op de juiste plek hebben. Ookal eet je een levende vleermeus, de kans dat zo'n virus vanuti die vleermuis jou vervolgens ziek kan maken is nagenoeg verwaarloosbaar. Echter, de kans ís er wel. Als er een paar keer per jaar een vleermuis in jouw gezicht hoest, gaat er echt niks gebeuren. Maar als je vervolgens honderden zo niet duizenden van die beesten bij elkaar brengt en je gaat daar met duizenden mensen tussen zitten en dat hou je een paar jaar vol, ja, dan kan het zomaar eens gebeuren. Stel dat de infectiekans als een vleermuis jou in je gezicht hoest 0.0005% is, dan durf je die gok wel aan, denk ik. Als dat nou 1000 keer per jaar gebeurt op zo'n markt en dat hou je 10 jaar vol dan heb je een kans van 5% (mijn excuses, statistici en wiskundigen, 't is maar een voorbeeld). Strikt genomen heb je gelijk ja. De kans is er altijd. Maar die kans is zó klein dat je het wel een beetje moet helpen voordat het ook echt gebeurt. (Vleermuizen zijn overigens geen vegetariërs en corona verspreid zich niet via urine, maar soit) | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 16:08 |
Overigens is denk ik wel belangrijk om te melden dat, hoewel ik sowieso tegen het opeten van dieren ben, de situatie anders ligt voor koeien en varkens dan voor vleermuizen. Vleermuizen leven niet zo lang, krijgen enorm veel jongen, en reproduceren snel. Immuniteit voor dit soort virussen is dus minder belangrijk voor het overleven van de soort. Je ziet dit bij veel kleine zoogdieren. Ratten en muizen bijvoorbeeld, daar gaan ook veel ziekteverwekkers in rond. Koeien en varkens reproduceren veel langzamer. Wil de soort overleven, moet een dier niet zomaar dood gaan. Je ziet dan ook dat het immuunsysteem in dieren met deen langere cyclus verder is ontwikkeld. Ik weet zo overigens niet wat hier tot wat heeft geleid, maar het verband is er wel. Dit geldt overigens ook voor honden en katten. Wel wat uitzonderingen, BSE bijvoorbeeld kwam van koeien, en kon toch ook mensen infecteren waar het dan leidde tot Creutzfeld-Jacob. Nou was dat een prion, en komen die (gelukkig) niet zo vaak voor als virussen. Dan heb je nog het punt dat het vooral zoogdieren betreft. Virussen springen niet zomaar van soort over, daarvoor is een mutatie nodig. Die mutitatie hoeft minder ingrijpend te zijn hoe meer de te infecteren dieren op elkaar lijken. De meeste van de infectieziekten die wij kennen, overigens nagenoeg allemaal afkomstig van dieren (en zo zullen er ook echt wel 'mensenziektes' rondgaan onder dieren) zijn afkomstig van zoogdieren. Ook hier weer uitzonderingen, want de vogelgriep kunnen wij ook krijgen. Maar, over het algemeen: kort levende zoogdieren zijn het gevaarljkste. Vleermuizen zijn daarvan een perfect voorbeeld. | |
JeMoeder | donderdag 14 mei 2020 @ 16:09 |
Nooit gehoord van de Panama-ziekte bij bananen zeker, of allerlei soorten aardappel en maisziekten/schimmels? Geldt ook voor miljoenen andere planten. Oogkleppen op en gaan met die banaan. | |
Candaasje | donderdag 14 mei 2020 @ 16:10 |
Kleine kanttekening daarbij dat bijvoorbeeld varkens in de intensieve veehouderij heel niet zo'n goed immuunsysteem hebben; ze zijn gefokt op vleesproductie, en er gaat heel wat antibiotica nog doorheen, ondanks dat ze het gebruik hiervan naar beneden proberen te brengen. | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 16:11 |
Die zijn niet overgesprongen op mensen ![]() En voor het geval je volgende argument iets in de trand wordt van "maar door voedseltekort zijn ook mensen overleden!", dan ja, dat klopt, maar dieren moeten ook gevoederd worden. Dierenvoer, meestal soja, is evengoed vatbaar voor dergelijke gewasziekten. Dit argument ![]() | |
JeMoeder | donderdag 14 mei 2020 @ 16:13 |
Ging het over overdragen naar mensen? Ok, op dat punt heb je gelijk. Maar ziektes zouden ook gewoon overspringen naar mensen wanneer we geen dieren zouden consumeren, allicht minder vaak. Maar of daarmee covid-19 voorkomen had kunnen worden? Wellicht uitgesteld, maar een dergelijke ziekte of een ergere ziekte zou altijd wel een keer voorbij komen. Roll of the dice. | |
Ixnay | donderdag 14 mei 2020 @ 16:14 |
Die aardappelziekte werd vooral overgedragen op planten waardoor iedere oogst mislukte. Mensen zelf kregen er geen aardappelziekte door. Hooguit buikpijn een dag als ze zo'n mislukte aardappel gegeten hadden. | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 16:14 |
Dat klopt, de kans dat een virus overspringt is er altijd. Maar die is zó minimaal klein, dat moet je echt in de hand gaan werken.
| |
Twentsche_Ros | donderdag 14 mei 2020 @ 16:44 |
Tsja, zonder mensen zouden er ook huizen en auto's kunnen ontstaan. Als door allerlei aardbevingen, overstromingen en aardverschuivingen heel toevallig het ijzererts, de cementgrondstoffen en het glas net op de juiste plek terecht zou zijn gekomen en zie daar: Ineens staat er een huis of een auto. Het kan in theorie natuurlijk. Feit blijft dat Corona ontstaan is op een vleesmarkt. En als iedereen vegetariër zou zijn geweest was er geen vleesmarkt. En je kunt duidelijk zien dat de Corona-uitbraak zich bevindt op dezelfde plek als waar de meeste varkenshouderijen in Nederland zijn. En iemand anders heeft al ontdekt dat dat in de VS hetzelfde is. | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 17:47 |
Dat die coronauitbraak rondom veehouderijen het ergste is heeft dan weer niet zoveel te maken met het overspringen van virussen tussen soorten. Het is natuurlijk wel zo dat veehouderij verschrikkelijk slecht is voor klimaat en milieu en dat longziektes gevaarlijker zijn bij een hoge mate van luchtvervuiling lijkt me evident. Maar da's een beetje hetzelfde als het feit dat rokers gemiddeld genomen harder getroffen worden door COVID dan niet-rokers ![]() | |
Red_85 | donderdag 14 mei 2020 @ 18:06 |
En gingen mensen dood. | |
Salina | donderdag 14 mei 2020 @ 18:09 |
Want in New York City, New York State en New Jersey lopen zo veel varkens door de straten? | |
BlackLining | donderdag 14 mei 2020 @ 18:25 |
Hetzelfde kan gebeuren bij gewassen die als veevoer worden verbouwd ![]() | |
Nielsch | vrijdag 15 mei 2020 @ 14:33 |
En wat wil je hier mee zeggen? Uiteraard is de panamaziekte bij bananen bekend en het is zorgwekkend dat de bananenteelt hierdoor wereldwijd wordt bedreigd. Echter zie ik niet goed in wat dit te maken heeft met dodelijke virussen die overdraagbaar zijn van dieren op mensen en zich vervolgens kunnen verspreiden door de lucht? Dat zal met een verschimmelde banaan niet gebeuren hoor. | |
#ANONIEM | vrijdag 15 mei 2020 @ 18:25 |
Is het nou wel zeker dat Corona op de vleesmarkt is ontstaan? Want daar bestonden nog twijfels over. | |
Twentsche_Ros | zaterdag 16 mei 2020 @ 08:46 |
Nou ja, er zijn mensen die een 5G netwerk als oorzaak zien. Dus in zoverre heb je gelijk. Het is ook niet zeker dat de kerstman niet bestaat of dat de aarde rond is. Voor zover ik wat weet van het 5G netwerk, was er helemaal geen 5G netwerk in de buurt van Wuhan, maar ik neem niet de moeite om de plausibiliteit van dergelijke conspiracy-lieden te testen. | |
Twentsche_Ros | zaterdag 16 mei 2020 @ 08:51 |
Een onzinnige vergelijking waaruit al blijk hoe gefrustreerd de vleeseters zijn agv het gewetensstemmetje. De Panama-ziekte tast geen anderen aan, geen andere gewassen en geen andere dieren of mensen. Het is hetzelfde als iemand die zelfmoord pleegt en dus alleen zichzelf doodt (dus geen zelfmoordterrorist) gelijk wordt geschakeld met een massamoordenaar. Immers: beide lieden hebben gemoord. En daarmee zou de kous dus af zijn. | |
BlackLining | zaterdag 16 mei 2020 @ 09:10 |
Nagenoeg elke andere ernstige infectieziekte vloeit voort uit te nauwe omgang met dieren. Zelfs als de conspiracynootjes gelijk zouden hebben met hun 5G en laboratoria-verhalen blijft dit een valide punt. Cholera, influenza, HIV, mazelen, ebola, rode hond, bof, allemaal afkomstig van dieren. | |
Twentsche_Ros | zaterdag 16 mei 2020 @ 16:47 |
https://www.rtlnieuws.nl/(...)s-new-york-bronx-zoo Wel katten en ratten...... | |
Twentsche_Ros | woensdag 20 mei 2020 @ 08:45 |
https://www.telegraaf.nl/(...)op-mens-in-nederland De vraag was dus: "Zou Corona zijn ontstaan als iedereen vegetariër was geweest?" Nee dus..... Mensen: word dan in ieder geval flexitariër....... [ Bericht 7% gewijzigd door Twentsche_Ros op 20-05-2020 08:50:39 ] | |
#ANONIEM | woensdag 20 mei 2020 @ 09:33 |
Sinds wanneer eten mensen nertsen? Gevalletje van je eigen agenda pushen dit ![]() | |
MadJackthePirate | woensdag 20 mei 2020 @ 09:48 |
Smaakt naar kip | |
Farenji | woensdag 20 mei 2020 @ 09:50 |
Inderdaad, prima als je nerts eet, maar niet meer dan 4 keer per week! | |
Grems | woensdag 20 mei 2020 @ 09:50 |
Het Wuhan Instituut voor Virologie heeft er in ieder geval absoluut 100% zeker niets mee te maken. | |
Grems | woensdag 20 mei 2020 @ 09:58 |
Optimaal leven en als hoogbejaarde sterven door een virus of miserabel moeten voortbestaan als veganist. Doe dan toch nog maar zo'n stukje nerts. | |
Twentsche_Ros | woensdag 20 mei 2020 @ 10:44 |
https://www.nieuweoogst.n(...)bij-van-as-in-tricht Kijk: Mensen gaan steeds meer over van vlees naar bijvoorbeeld fruit. Men ziet het licht dankzij de Coronacrisis. Lang leve de (fruit)boeren! | |
Grems | woensdag 20 mei 2020 @ 10:53 |
Meestal zien ze binnen een jaar het licht en keren ze terug naar het consumeren van vlees, vis, zuivel en eieren. | |
Twentsche_Ros | woensdag 20 mei 2020 @ 10:54 |
Op weg naar de tweede golf.... | |
Grems | woensdag 20 mei 2020 @ 10:55 |
Zoals ieder jaar volstrekt onschadelijk voor iedereen die niet om andere redenen al zo'n beetje op sterven lag. Enkele onfortuinlijke uitzonderingen daargelaten. | |
Twentsche_Ros | woensdag 20 mei 2020 @ 11:02 |
Geeft een lekker gevoel.... Af en toe zo'n "Zwagermannetje" doen. Maar toch: ... die uitzonderingen zijn niet nodig.... En... Flexitariër worden is niet het einde van de wereld..... Je krijgt er veel voor terug. | |
Grems | woensdag 20 mei 2020 @ 11:04 |
Die uitzonderingen horen bij het leven. Een trap in je ballen is ook niet het einde van de wereld, doe toch maar niet. | |
Immerdebestebob | woensdag 20 mei 2020 @ 11:07 |
Je legt echt veel te veel de focus op vlees eten. Daardoor komt het drammerig over. Alsof je een aanleiding zoekt om mensen over te halen te stoppen met eten van vlees. | |
Farenji | woensdag 20 mei 2020 @ 11:25 |
Veganisme is best lastig consequent vol te houden en op de lange termijn heb je risico's op vitamine b12 tekort, als je daarvoor geen supplementen slikt. Maar een vegetarisch dieet (dus met eieren en zuivel) is supermakkelijk vol te houden, je kan heerlijk eten, krijgt alles binnen wat je nodig hebt en en over het algemeen is het gezonder dan een dieet van veel vlees, omdat je gemiddeld meer vezels en vitamines binnenkrijgt, en minder ziekmakende shit die je in sommig vlees aantreft. Ik eet nu al vele jaren vegetarisch en ben niet van plan om weer vlees te gaan eten. Helemaal niet als je ziet wat voor risico's die je als vegetarier ontwijkt. De vleesindustrie is ziek tot op het bot, in meerdere opzichten, en daar wil ik me graag verre van blijven houden. | |
Candaasje | woensdag 20 mei 2020 @ 11:42 |
Het is een misverstand dat vegetariërs en vleeseters geen B12 tekorten oplopen hè. Natuurlijk moet je als veganist wel een pilletje nemen, omdat je de koe die dat krijgt niet eet, maar tekorten ontstaan ook vaak door opnameproblemen ![]() Overigens is het consequent volhouden vooral het, pak hem beet, eerste half jaar voor veel mensen het lastigste, in die tijd ben je vaak nog aan het zoeken 'wat je dan wel 'mag' eten'. En mis je voor je gevoel vaak veel. Daarna wordt het gewoonte, heb je vaak veel meer alternatieven gevonden, en ik mis echt heel zelden nog iets. En het voelt ook helemaal niet meer als niet 'mogen', maar gewoon niet meer 'willen'. ![]() | |
Farenji | woensdag 20 mei 2020 @ 12:12 |
Als vegetarier moet je wel regelmatig zuivel en ei eten, dierlijke vetten, dat klopt zeker. Ik heb daar zelf geen enkele moeite mee. ![]() Veganistisch zou ik zelf wel echt moeite mee hebben. Los van het b12 verhaal nog. Het voelt als te restrictief, ik zou teveel concessies moeten doen wat betreft dingen die ik dan zou moeten missen. Natuurlijk zijn er overal wel alternatieven voor te vinden maar dat vind ik vaak toch minder (en soms nogal kunstmatig) surrogaat. En uit eten wordt ook nog lastiger. Ik heb het geprobeerd maar ik word er niet gelukkig van. Maar dat is uiteraard voor iedereen anders. | |
Candaasje | woensdag 20 mei 2020 @ 12:17 |
Het hangt er ook wel een beetje vanaf wat je beweegredenen zijn natuurlijk ![]() Ik miste de eerste 6 maanden tot een jaar nog wel regelmatig wat, maar voornamelijk kaas. Dat zat gigantisch in mijn systeem. Nu mis ik het nooit meer; het is ook waar je aan went, ook qua smaken. Maar bij mij hielp het dat ik het uit 'morele' overwegingen deed, en niet zozeer uit gezondheid e.d. 5 minuten smaakgenot (of een dag, of een week) vind ik niet opwegen tegen het leed bij een ander wat er voor nodig is. Dat beeld hield en hou ik me vaak voor, en dat maakt het makkelijk om te zeggen dat je iets niet meer wil (ipv 'mag') en je voelt je dan ook daadwerkelijk beter door het niet te consumeren. Dat is dus wel persoonlijk. Oh en uit eten ga ik wel genoeg, maar het is wat vaker op dezelfde plekken en niet overal spontaan. Is even wennen en soms jammer, maar hopelijk blijft het plantaardig aanbod in de horeca steeds verder groeien, dan lost dat probleem zich ook wel weer op. ![]() | |
Twentsche_Ros | donderdag 21 mei 2020 @ 16:03 |
Dat is eigenlijk het principe volgens mij (als flexitariër, bijna-geheelonthouder en (toegevoegde) suikers-mijdend. Je komt je comfort-zone veranderen. Niet meer verlangen naar vet, suiker of alcohol, maar verlangen naar een duurloop bijvoorbeeld. | |
quirina | donderdag 21 mei 2020 @ 16:09 |
Als je veganist bent haal je je b12 uit marmite ofzo. Vlees eten is eigenlijk nergens goed voor. Het is juist bewezen dat veel ziektes door het eten van vlees ontstaan. | |
Ixnay | donderdag 21 mei 2020 @ 16:11 |
Volgens mij gingen ze dood van de honger. Niet van de aardappel zelf. | |
Grems | donderdag 21 mei 2020 @ 16:14 |
Dat kun je vast onderbouwen met degelijke wetenschap waarbij men een causaal verband aantoont. | |
#ANONIEM | donderdag 21 mei 2020 @ 16:27 |
De verkopers van vleesvervangers moeten toch verdienen... Ze tonen alleen niet aan waarom hun product beter is dan vlees.
| |
highender | donderdag 21 mei 2020 @ 17:16 |
En verder, de vleesindustrie zorgt voor heel veel ellende, ze voegt geen andere waarde toe dan dat veel mensen het gewoon verslavend lekker vinden. Ergo, vlees is een inferieur product in vergelijking met een plantaardig alternatief. | |
Salina | donderdag 21 mei 2020 @ 19:18 |
Daar doet men niet aan hier op dit forum. Sorry man. | |
Twentsche_Ros | donderdag 21 mei 2020 @ 20:34 |
https://www.peta.nl/onze-(...)d-tot-mensenrechten/ | |
Grems | donderdag 21 mei 2020 @ 20:47 |
Causaal verband. Overigens moest ik wel gniffelen toen ik deze las: "Studies hebben aangetoond dat veganisten minder vaak depressie en angst hebben dan vleeseters, en meer kans hebben optimistisch over de toekomst te zijn." https://www.tandfonline.c(...)0408398.2020.1741505 "The most rigorous study reviewed, Michalak, Zhang, and Jacobi (2012), found a clear relation between the avoidance of meat and depression and anxiety in both a representative sample of German adults (n = 4181; including 3872 non-vegetarians and 54 “complete vegetarians”) and a socio-demographically matched subsample of non-vegetarians (n = 242). Meat-abstainers (i.e., “complete vegetarians”) had 1-month, 12-month, and lifetime prevalence of unipolar depressive disorders of 7.4%, 24.1%, and 35.2%, respectively. Conversely, the prevalence was substantially lower in meat-consumers: 6.3%, 11.9%, and 19.1% in the full sample, and 5.0%, 10.3%, and 20.7% in the matched sample. When comparing the “complete vegetarians” to the “matched non-vegetarians,” the Odds Ratios for 1-month, 12-month, and lifetime prevalence were 1.53 (95% CI: 0.48–4.95); 2.75 (95% CI: 1.30–5.82); and 2.09 (95% CI: 1.10–3.95), respectively. As the authors stated, “Prevalence rates of the complete vegetarians are nearly 15% higher than of the non-vegetarians” (Michalak, Zhang, and Jacobi 2012, 5). The 1-month, 12-month, and lifetime prevalence of anxiety disorders for meat-abstainers was 20.4%, 31.5%, and 31.5%, respectively. As with their results for depression, the prevalence in meat-consumers was significantly lower: 10.7%, 17.0%, and 18.4% in the full sample and 8.7%, 13.2%, and 15.3% in the matched sample. When comparing the “complete vegetarians” to the “matched non-vegetarians” the Odds Ratios for 1-month, 12-month, and lifetime prevalence were 2.69 (95% CI: 1.12–5.99), 3.02 (95% CI: 1.52–5.98), and 2.55 (95% CI: 1.30–4.99), respectively. The authors wrote, “Prevalence rates for anxiety disorder were especially high (more than twice as high) in the completely vegetarian group than in the non-vegetarian matched group” (Michalak, Zhang, and Jacobi 2012, 5)." | |
Twentsche_Ros | donderdag 21 mei 2020 @ 20:49 |
portret van een vlees-eter bij 10:44 | |
Salina | vrijdag 22 mei 2020 @ 00:14 |
Ik had je gewaarschuwd. | |
Brede_meneer | zondag 24 mei 2020 @ 11:11 |
Nee, want er is dan veel meer landbouwgrond nodig als de hele wereld vegetariër zou zijn. Meer bossen etc. verdwijnen dan, en dus daarmee ook de natuurlijke omgeving van veel dieren met alle gevolgen van dien. We komen dan ook meer in aanraking met bepaalde dieren, waardoor er meer kans bestaat dat exotische virussen overspringen naar de mens. Daarnaast zou de voedselvoorziening in bepaalde delen van de wereld helemaal dramatisch worden, doordat niet ieder type grond geschikt is voor landbouw (zoals woestijnen). | |
Ansachteraf | zondag 24 mei 2020 @ 11:39 |
Dit vind ik veel interessanter eigenlijk. ![]() Dodental steeg laatste dagen met bijna duizend per dag tot boven de 21.000 https://www.nu.nl/coronav(...)tand.html?redirect=1 Corona treft Braziliaanse stammen, maar spoedwet stuit op weerstand 23 mei 2020 21:52 Laatste update: 8 uur geleden Inheemse stammen die diep in het Braziliaanse gedeelte van het Amazoneregenwoud leven en (vrijwel) geen contact hebben met de buitenwereld, worden binnenkort mogelijk gedwongen geholpen door de Braziliaanse regering in de strijd tegen het coronavirus. Een wet waarmee afgevaardigden naar de gemeenschappen gestuurd kunnen worden, stuit op kritiek in het land. De wet maakt het de regering van president Jair Bolsonaro onder meer mogelijk om snelle coronatests af te nemen bij leden van de stammen, en waar nodig medicijnen en voedsel te sturen, schrijft Reuters. Stammen blijven zelf verantwoordelijk voor hun regio en bepalen zelf wie zij toelaten tot hun grondgebied. Alleen de senatoren moeten hun goedkeuring nog geven. Wat mensenrechtenorganisaties echter tegen de borst stuit, is het onderdeel van de wet waarin de regering christelijke missionarissen wil meesturen met de medicijnen. "Hun aanwezigheid heeft in het verleden alleen maar tot dood en verderf geleid", schreef COIAB daarover. Vrijdag trokken activisten Braziliaanse straten in om de wet van tafel te krijgen. Zij zijn bang dat bezoekers het virus kunnen overdragen aan de stammen, met verregaande gevolgen: voor veel stammen kan een simpele griep al dodelijk zijn. Het coronavirus en Brazilië Meer dan 330.000 besmettingen vastgesteld Dodental steeg laatste dagen met bijna duizend per dag tot boven de 21.000 President Bolsonaro krijgt zware kritiek omdat hij het virus niet meer acht dan een 'griepje' Een derde van alle stammen getroffen door coronavirus Het coronavirus zou al ongeveer tweehonderd stammen in het meer dan vijf miljoen vierkante kilometer tellende natuurgebied hebben getroffen, schreef Reuters eerder. Genoemde dodenaantallen lopen uiteen van enkele tientallen tot meer dan honderd inheemse mannen en vrouwen. Nog voor het coronavirus om zich heen kon grijpen in Brazilië, troffen stammen al maatregelen. Zo sloot het afgezonderde dorp Tres Unidos zich volledig af van de buitenwereld, maar raakte de inheemse bevolking alsnog besmet: vermoedelijk bracht de nabijgelegen rivier het virus met zich mee. Dorpshoofd Waldemir da Silva, ook wel de Tuxuau Kambeba genoemd, spreekt van een "verraderlijk virus, dat door de wind wordt gedragen". Ten minste dertien van zijn 106 dorpelingen zouden ziek zijn geworden. 'Stammen leven op de meest veilige plaats ter wereld, door hun afzondering' Critici beweren desondanks dat de stammen momenteel op de meest veilige plaats ter wereld leven: doordat zij zodanig zijn afgeschermd, kan het virus hen moeilijk bereiken, redeneren zij. De situatie in Tres Unidos zou zijn ontstaan door de problemen in grotere steden als Manaus, met bijna twee miljoen inwoners de grootste stad in het Amazonegebied. De intensivecareafdelingen in de stad zijn overvol en er is niet genoeg plaats om de doden te begraven, aldus Reuters. Doordat de stad niet goed voorbereid was op een gezondheidscrisis van deze omvang, kon het virus zich makkelijk verspreiden: ook dieper in de jungle. In het geval dat gehele stammen dreigen te verdwijnen door het coronavirus, moet er worden ingegrepen, vinden mensenrechtenorganisaties. Daarom werd begin mei al een internationaal fonds opgezet om circa vijf miljoen dollar in te zamelen voor de inheemse bevolking van Zuid-Amerika. Momenteel staat de teller net boven de 100.000 dollar. | |
Ansachteraf | zondag 24 mei 2020 @ 11:50 |
Eerlijk is eerlijk... De allervroegste voorouders van de mens aten waarschijnlijk alleen planten. ![]() | |
Ansachteraf | zondag 24 mei 2020 @ 11:54 |
Ga maar googelen ![]() De oermens at verrassend gezond, zo bleek uit een literatuurstudie. Uit opgravingen blijkt bijvoorbeeld dat oermensen niet klein of ondervoed waren. Er zijn zelfs vrouwelijke skeletten van ruim 1 meter 80 aangetroffen. Onze huidige voeding is compleet anders dan die van de oermens. De oermens dronk geen zuivel (wilde koeien lieten zich niet melken), at geen granen (de landbouw was nog niet uitgevonden) en hij at al helemaal geen industrieel bereide producten als drop, chips of diepvriesmaaltijden. | |
Ansachteraf | zondag 24 mei 2020 @ 12:07 |
Hmmmmm... het gaat al hard genoeg hoor/ https://nos.nl/artikel/23(...)-op-door-corona.html ![]() Braziliaanse minister ziet zijn kans in de Amazone: 'Niemand let op door corona' Vorig jaar was er wereldwijd veel verontwaardiging over de immense bosbranden door de ontbossing in de Amazone. Er was toen sprake van een record. Maar door de coronacrisis is daar nauwelijks meer aandacht voor. "En dat terwijl dit jaar de cijfers veel hoger liggen", vertelt ecoloog Erika Berenguer van de universiteit van Oxford. Ze doet al jaren onderzoek naar ontbossing en bosbranden in de Amazone. "Al voordat het coronavirus in Brazilië was, werd er al meer ontbost dan vorig jaar. Normaal zie je een toename in augustus, maar het aantal is sinds januari tot nu al meer dan verdubbeld." ![]() De ontbossingen in de Amazone nemen in rap tempo toe NOS Ik zal niet het hele artikel hier neerzetten, maar als je wil kan je het zelf lezen. Ook leuk.... filmpje.. https://globoplay.globo.com/v/8493777/ | |
Candaasje | zondag 24 mei 2020 @ 13:22 |
Nee, dat klopt niet. Volgens de universiteit van Oxford (volgens een internationaal uitgevoerde, grote studie) zou er tot zelfs 75% l minder andbouwgrond nodig zijn als iedereen plantbased zou gaan. https://www.independent.c(...)-study-a8378631.html Wel logisch ook, want de voederconversie van runderen, varkens, schapen... is helemaal niet zo goed. Zij eten veel meer planten dan wij als mens ooit op zouden kunnen, zelfs al zouden we volledig plantbased leven. (Want een koe van 600 kg heeft wel iets meer nodig om overeind te blijven dan een mens van 60kg, en niet elke kilo gras welke het dier eet wordt omgezet in spier/vet natuurlijk). Het is dus veel efficiënter je voedsel direct bij de bron te halen. Blauwe vinvissen doen dit ook; die gigantische dieren van 30m eten kril... waarom? Omdat het veel minder efficiënt is meerdere haaien te eten, die weer veeel meer vissen moesten eten, die weer veeel meer kleinere visjes moesten eten, en die op hun beurt weer kril moesten eten. Waarbij veel voedingsstoffen verloren gaan. ![]() | |
Ansachteraf | zondag 24 mei 2020 @ 14:56 |
Dat snapt die Brede Meneer niet! ![]() Die brede meneer wil Vlees! ![]() | |
#ANONIEM | zondag 24 mei 2020 @ 14:57 |
TS is, erg toevallig, EHEC vergeten te vermelden. | |
Ansachteraf | zondag 24 mei 2020 @ 15:01 |
Hamburgerziekte ![]() ![]() Eén van de bekendste soorten EHEC die ernstige klachten geeft is E. coli O157:H7 oftewel STEC O157. | |
macca728 | zondag 24 mei 2020 @ 18:49 |
Dan had de natuur ons andere ziektes gegeven die door het eten van planten worden veroorzaakt. | |
Shark.Bait | zondag 24 mei 2020 @ 18:59 |
In 2014 begon Ebola "De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is met een reconstructie van de uitbraak van de epidemie gekomen. Daarin speelt Emile een hoofdrol. De organisatie beschrijft hoe de twee jaar oude peuter in de buurt van het dorp Meliandou werd gebeten door een van de fruitvleermuizen, die zich in het begin van de avond in bomen verzamelen" Dus het antwoord op de OP is "zeker geen definitief "nee". Bron Maar zonder virussen zouden we niet mensen zijn: Bron tldr; Stukjes virus RNA is gebruikt om van eierleggende zoogdieren naar levendbarende zoogdieren te evolueren. | |
Wantie | zondag 24 mei 2020 @ 19:10 |
Beetje raar dat dat als een verrassing voor ze kwam... | |
BlackLining | zondag 24 mei 2020 @ 23:48 |
![]() Waar denk je dat men veevoer vandaan haalt? | |
Twentsche_Ros | maandag 25 mei 2020 @ 13:42 |
http://www.lekkerplantaardig.net/milieu.htm
| |
Twentsche_Ros | dinsdag 30 juni 2020 @ 13:39 |
https://www.rtlnieuws.nl/(...)-g4-ea-h1n1-pandemie Het houdt niet op..... niet vanzelf...... Maar ja. Het heeft natuurlijk niks te maken met vlees. Besmettingen in slachthuizen. heeft natuurlijk niks te maken met vlees. Coronavirus ontstaan op een vleesmarkt van Wuhan heeft natuurlijk niks te maken met vlees. Sweet dreams...... |