abonnement Unibet Coolblue
  zondag 26 januari 2020 @ 14:40:41 #1
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191202694
Welkom allen bij Koken met Kaneel.

Voor het gure winterweer van vandaag, maken we een chili. Ik hou van chili, en dit gerecht is een van de dingen die ik regelmatig maakte toen ik weinig geld had. Deels geleerd van mijn moedertje, deels zelf geëxperimenteerd.



Sommigen van jullie hebben deze chili misschien al eens gegeten ( @Lokasenna , @Faxie , @Morrigan , @muhahaha , @2Happy4U , @Fera ) terwijl anderen hier wellicht nieuwsgierig naar zijn. (@Sigaartje , @johannes_vermeer , @Fok-it )

Een chili bestaat uit enkele zaken. De groentes, het vlees, de kruiden en de toppings. Je kunt het eten over rijst, in een wrap, gewoon los uit een schaal als de big die je bent.

De groentes en het vlees:


Wij hebben nodig een paprika, wat ui, wat knoflook, wat peper, wat kidney bonen, een tomatenproduct (vergeten op de foto te zetten: tomatenpuree) en mais. Ik kies voor een chorizo als vlees in plaats van het in Nederland bruikbare gehakt. Het vet en de kruiden voegen meer toe aan het gerecht in mijn opinie.
Je kunt ook rode ui nemen, een andere kleur paprika. Of een minder pittige peper als je niet van pit houdt.

De kruiden:



Maar Kaneel, welke kruiden zijn dit? Ik kan het niet zien!
Naast zout, peper, laurier en runderbouillon zijn het de volgenden:


Kaneel voor het zoetige, dat de pit een beetje doet afvlakken voorop de tong. Zit hij er langer in, wordt het minder pittig.
De paprika voor het rokerige, komijn voor het aardse, en chili en cayenne voor de laagjes hitte achterin je keel.

De toppings:

Hier kun je doen en laten wat je zelf wilt. Ik doe altijd verse koriander erover (35 cent bij de Turk, kun je meerdere dagen mee doen) en gebakken uitjes. Heb eens een lente-ui meegenomen. Voor de kleur en de frisheid. Kaas is ook lekker erover, maar ik probeer wat te minderen met vet. Nacho's zijn hier ook geweldig bij.

Omdat het even op moet staan, ga ik alvast snijden.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  zondag 26 januari 2020 @ 14:48:04 #2
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_191202777
Het zijn wat vreemde ingrediënten voor een chili, en afgezien van de maïs en de chorizo vraag ik me af wat het verschil is met een goulash?
pi_191203040
quote:
1s.gif Op zondag 26 januari 2020 14:48 schreef Lunatiek het volgende:
Het zijn wat vreemde ingrediënten voor een chili, en afgezien van de maïs en de chorizo vraag ik me af wat het verschil is met een goulash?
Ach, ik geloof het wel, hoor.
De cayenne en chilipeper vervang ik door een Spaans pepertje of een dot sambal.
Maar voor de rest doe ik er de zelfde kruiden en specerijen in.

Het enige wat ik mis, is een beetje cacaopoeder of een stukje pure chocolade.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zondag 26 januari 2020 @ 15:13:32 #4
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191203119


Keurig gesneden ingrediënten.

Verhit wat olie (ik heb gekozen voor zonnebloem) en bak de ui en paprika zachtjes aan, totdat het er zo uitziet:



Op dit punt is de chili klaar voor de volgende stap, namelijk de knoflook en de jalapeno. Bak deze enkele minuten mee en was je handen voordat je in je ogen wrijft of aan je piel zit.



Vervolgens mag de chorizo er bij. Bak deze 2 minuten aan, zodat een stuk van het vet er lekker uitlekt, en het een mooi kleurtje krijgt.

Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  zondag 26 januari 2020 @ 15:15:11 #5
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191203147
quote:
1s.gif Op zondag 26 januari 2020 14:48 schreef Lunatiek het volgende:
Het zijn wat vreemde ingrediënten voor een chili, en afgezien van de maïs en de chorizo vraag ik me af wat het verschil is met een goulash?
Het begrip chili is dan ook aan verandering onderhevig, en onderwerp van veel discussie in de VS.
Wel bonen, geen bonen. Wel mais, geen mais. Wat voor vlees etc.

quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:07 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Ach, ik geloof het wel, hoor.
De cayenne en chilipeper vervang ik door een Spaans pepertje of een dot sambal.
Maar voor de rest doe ik er de zelfde kruiden en specerijen in.

Het enige wat ik mis, is een beetje cacaopoeder of een stukje pure chocolade.
Ik lees dat vaak, maar de enige keer dat ik dit op heb, proefde ik geen verschil. Dus ik doe dit zelf niet.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  Knapste mannelijke user 2022 zondag 26 januari 2020 @ 15:20:40 #6
206731 Mortaxx
Doomer
pi_191203225
Hoe laat is het klaar?
Op dinsdag 23 april 2024 10:41 schreef Solotovski het volgende:
Jij bent het zonnetje!!!
  zondag 26 januari 2020 @ 15:21:12 #7
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191203233


Als het vlees lekker een beetje is aangebakken, moeten de kruiden erbij.
Wat laurier (ik heb 3 kleintjes) , een kaneelstokje, een blokje bouillon, goede snuf zout, een theelepel komijn, een theelepel gerookte paprika, een mespunt cayenne en een mespunt chilipoeder.
Ook moet nu de tomatenpuree erbij. Bak dit even goed aan om de juiste smaken los te maken.
Goed roeren, zodat het vlees de smaken wat opneemt.

Na een minuut of 5, komen de mais en gepelde tomaten erbij.
Spoel het blik uit met wat bier en giet dit bij de rest. Bier of wijn is beter dan water om de tomaten goed te doen afbreken en te laten mengen.
Doe nu de oregano erop.



Deksel op een kier, zet op de kleinste pit op laag vuur en laat nu een tijd lang pruttelen. Kijk af en toe even of het goed gaat. Nu is een goed moment om te proeven om te kijken of er nog wat kruiden of specerijen bij moeten.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  zondag 26 januari 2020 @ 15:23:13 #8
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191203263
quote:
1s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:20 schreef Mortaxx het volgende:
Hoe laat is het klaar?
Tegen 5 uur.

In de tussentijd drink ik de rest van het bier op en ruim ik de keuken op.

Half 5 mogen de bonen erbij. Kwart voor 5 gaat de rijst op. 5 uur wordt de koriander geplukt.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_191203290
quote:
1s.gif Op zondag 26 januari 2020 14:48 schreef Lunatiek het volgende:
Het zijn wat vreemde ingrediënten voor een chili, en afgezien van de maïs en de chorizo vraag ik me af wat het verschil is met een goulash?
Chili en goulash zijn broeders. Goulash bevat meestal meer paprikapoeder, Chili gebruikt een chilipoeder. Het grootste verschil zit hem er meestal in het gebruik van komijn en oregano in de chili con carne.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_191203293
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:15 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Het begrip chili is dan ook aan verandering onderhevig, en onderwerp van veel discussie in de VS.
Wel bonen, geen bonen. Wel mais, geen mais. Wat voor vlees etc.
[..]

Ik lees dat vaak, maar de enige keer dat ik dit op heb, proefde ik geen verschil. Dus ik doe dit zelf niet.
Chili con Carne betekent pepers met vlees.
Niet meer. Niet minder.
Rund, varken, gehakt, mix, whatever.
De rest zoek je zelf maar uit.

Ja, ik vond het zelf ook vreemd om het op een pakje kruidenmix te zien staan.
Later zag ik ook wat filmpjes waarin ze het gebruikten als authentiek ingrediënt.
Voor mij werkt het.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_191203408
Ziet er al kaolo lekker uit broer
pi_191203436
Leuk topic. Krijg er trek van. Chili met chorizo :9
Spoilers!
pi_191203459
Ik kan dit gerecht aanbevelen :9~
pi_191203605
Mmmmm, lekker en leuk om dit potje te volgen! Chorizo is inderdaad lekker in dit soort prutjes!
Bier erbij is een nieuwe toevoeging voor mij btw.
pi_191203897
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:24 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Chili en goulash zijn broeders. Goulash bevat meestal meer paprikapoeder, Chili gebruikt een chilipoeder. Het grootste verschil zit hem er meestal in het gebruik van komijn en oregano in de chili con carne.
In goulash doen ze meestal ook marjolein/majoraan en karwijzaad.
Ik heb er nu tijm, rozemarijn en karwijzaad in zitten.
Ook lekker.

quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:36 schreef Faxie het volgende:
Ik kan dit gerecht aanbevelen :9~
Geloof ik.
Ziet er zeker niet slecht uit
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zondag 26 januari 2020 @ 15:58:36 #16
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191203909
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:25 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Chili con Carne betekent pepers met vlees.
Niet meer. Niet minder.
Rund, varken, gehakt, mix, whatever.
De rest zoek je zelf maar uit.

Ja, ik vond het zelf ook vreemd om het op een pakje kruidenmix te zien staan.
Later zag ik ook wat filmpjes waarin ze het gebruikten als authentiek ingrediënt.
Voor mij werkt het.
Zit ook in mole geloof ik. Maar dat vond ik ook niks.

quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:33 schreef Pizzakoppo het volgende:
Ziet er al kaolo lekker uit broer
Dank je.
Het ruikt ook heerlijk kan ik je vertellen.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_191203925
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:58 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Zit ook in mole geloof ik. Maar dat vond ik ook niks.
[..]

Dank je.
Het ruikt ook heerlijk kan ik je vertellen.
Mole heeft veel meer chocolade, de toevoeging aan chili geeft het een vollere en aardse smaak zonder dat je door hebt dat er chocolade in zit.
pi_191203963
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:59 schreef ElDinosaur het volgende:

[..]

Mole heeft veel meer chocolade, de toevoeging aan chili geeft het een vollere en aardse smaak zonder dat je door hebt dat er chocolade in zit.
Mja. Te veel is idd niet lekker meer.
Dan gaat het wat overheersen.
Scha. Schand. Jwz.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zondag 26 januari 2020 @ 16:15:34 #19
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191204224
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 15:59 schreef ElDinosaur het volgende:

[..]

Mole heeft veel meer chocolade, de toevoeging aan chili geeft het een vollere en aardse smaak zonder dat je door hebt dat er chocolade in zit.
Misschien was dat het wel, dat ze er te veel door had gedaan.

In ieder geval, net even geproefd. Is goed op smaak, lekker pittig.
Is goed aan het indikken.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_191204516
Zin in chili a la kaneel :P
  zondag 26 januari 2020 @ 17:09:08 #21
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191205041
Hij is klaar en gelukt.
Ik zal zo foto's posten, maar nu eerst eten :)
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_191205054
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 17:09 schreef Kaneelstokje het volgende:
Hij is klaar en gelukt.
Ik zal zo foto's posten, maar nu eerst eten :)
Eet smakelijk!
  zondag 26 januari 2020 @ 17:46:32 #23
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191205733
De bonen moet je eerst goed afspoelen als ze uit blik komen. Dit zal helpen bij eventuele gasvorming de volgende dag. Uw collega's zullen u dankbaar zijn.



Je ziet dat het mooi is ingedikt. De bonen zitten er nu in, plus nog wat oregano omdat ik het lekker vind. De bonen altijd als laatste erbij, want die hoeven niet lang. Je wilt niet dat ze helemaal zacht zijn.
Iets daarna moet je de rijst op zetten. Wraps duren maar 2-3 minuten, rijst wat langer.



Na een half uur zien we bovenstaande. Snijd nu de toppings als gewenst. Beetje rijst, rest chili.
1/3 om 2/3. Ik ben mijn nacho's vergeten, omdat het zo lekker rook dat ik gelijk wilde eten. Serveer.

Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  zondag 26 januari 2020 @ 17:47:55 #24
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_191205755
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 16:33 schreef muhahaha het volgende:
Zin in chili a la kaneel :P
Misschien eens een keer met je meisje langskomen. Dan hoeft het niet vega. :)

quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 17:09 schreef Kanaroe het volgende:

[..]

Eet smakelijk!
Dank je, het was heerlijk.

Ik heb de kaneelstok erin laten zitten, omdat mijn vriendin er morgen van gaat eten en die vindt dat lekker.
De laurier wel eruit gehaald.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_191205878
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2020 17:47 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Misschien eens een keer met je meisje langskomen. Dan hoeft het niet vega. :)
[..]

Dank je, het was heerlijk.

Ik heb de kaneelstok erin laten zitten, omdat mijn vriendin er morgen van gaat eten en die vindt dat lekker.
De laurier wel eruit gehaald.
Ziet er goed uit Kaneel! :9
R.E.B.E.L. - Reaching Everybody By Exposing Lies
There is no point in arguing with an idiot, they will just drag you down to their level and beat you with experience.
Remember, Jesus died for our sins. So if you don't sin, he died for nothing.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')