Lucky_Strike | maandag 23 december 2019 @ 20:01 |
Het is tijd voor een nieuwe reeks nu Piet ons heeft verlaten. Er is veel kennis in CUL, laten we elkaar helpen ![]() | |
Lucky_Strike | maandag 23 december 2019 @ 20:03 |
| |
SiGNe | maandag 23 december 2019 @ 20:07 |
Wel jammer dat Piet er niet meer is in deze culinaire dagen maar er zijn vast wel anderen die weleens king crab hebben klaargemaakt. Dit topic heeft me vaker geholpen dus ik dacht 't weer eens te proberen ![]() recept moet eigenlijk ook met Noordzee krab maar dat mag van september tot januari niet gevangen worden dus ik heb 't mezelf weer moeilijker gemaakt dan nodig. ![]() | |
Kaneelstokje | maandag 23 december 2019 @ 20:51 |
Misschien een idee om deze te koppelen aan de reeks? Nu kom ik er slechts per toeval achter door te kijken bij "nieuwe topics". | |
Smallish | maandag 23 december 2019 @ 21:17 |
Ik mis Piet. Ik mis Robin. | |
anndb | dinsdag 24 december 2019 @ 07:57 |
Kingkrab heeft nauwelijks iets nodig, heel erg licht opwarmen tot lauwwarm is al genoeg. Te ver is echt niet lekker. Nog een gezellig filmpje erbij: | |
SiGNe | dinsdag 24 december 2019 @ 14:48 |
Mar dat is ook weer met schaal, die is er bij mij al af en het is al in kleine stukken gesneden... Vacuum verpakt ook, ligt nu te ontdooien in de koelkast. Denk dat ik het wil koken, evt in de vaccum verpakking maar hoe lang? 5-10 minuten las ik veel maar de een heeft het dan over stomen op 58 graden (hoe kan je stomen zonder water te koken?) Dit was nou zo'n typisch Piet onderwerp denk ik, die weet dat wel. Overigens vind ik eigenlijk dat z'n naam ook weer terug in de TT mag, het was zijn topic.. hij heeft Fok weliswaar verlaten maar 't is nog wel zijn topic vind ik. | |
anndb | dinsdag 24 december 2019 @ 15:06 |
Zo dik is die schaal niet en zijn nog door de midden, gewoon even opwarmen. Echt niet te lang, gewoon dat het lauwwarm is is genoeg. 5-10 min zou ik al veel te lang vinden. | |
SiGNe | dinsdag 24 december 2019 @ 15:09 |
Ik denk dat ik dat ga doen ja, 't moet later ook nog de oven in. Ik wilde crab cakes met parmazaan maken: https://homeiswheretheboa(...)-bites-and-a-winner/ | |
anndb | dinsdag 24 december 2019 @ 15:12 |
Als je dat zo gaat doen zou ik het gewoon zo er in gaan gebruiken, krijgt al genoeg warmte in je crab cakes. | |
Spanky78 | dinsdag 24 december 2019 @ 15:13 |
Als het later nog de oven in gaat gewoon ontdooid verwerken. Wil je het zo eten alleen opwarmen. 60-65 graden is meer dan genoeg. Zeker niet koken, dan verlies je veel smaak. Stomen zou ik doen. P. S. Ik mis Piet, waarom is hij erg eigenlijk? Robin vond ik een sacherijnig kutwijf, maar wel verstand van koken. | |
Zilverberk | dinsdag 24 december 2019 @ 15:14 |
Waar heb je die krab eigenlijk gekocht @SiGNe? | |
SiGNe | dinsdag 24 december 2019 @ 16:16 |
Bij de vishandel Vosole in Zeist. "Slechts" ¤85 per kilo en dat was dan nog de "goedkope" variant uit Chili, Alaska King crab is nog duurder. Ben blij dat ik geen kilo nodig had. ![]() dank voor de tip.. ga ik doen, stomen. En Piet is weggegaan omdat Fok CUL in zee ging met een commerciele partij terwijl er vrij weinig aandacht aan de tijd en moeite die hij in Fok CUL heeft gestoken werd gegeven. Voelde zich gepasseerd. En Robin net zoiets dacht ik, teveel meningsverschillen met de modjes ook. Maar die 2 waren wel een aanwinst hier! | |
Spanky78 | dinsdag 24 december 2019 @ 16:23 |
Aha, jammer. Ik vond Piet toch altijd wel een enorme aanwinst voor dit subforum. | |
Lucky_Strike | dinsdag 24 december 2019 @ 16:23 |
Robin had absoluut geen problemen met welke mod dan ook. Wel met veel andere users. Ik mis haar ook, ze was echt een aanwinst. Piet vond het inderdaad niet tof dat FOK! samenwerkt met andere bedrijven zodat we wedstrijden, verlotingen en Q&A's kunnen houden. Hij voelde zich inderdaad gepasseerd en wilde meer dankbaarheid vanuit de crew voor zijn inzet voor de users. Jammer dat dingen zo lopen. Maar gelukkig zijn er nog wel heel veel andere behulpzame users met kennis en kunde over. | |
SiGNe | dinsdag 24 december 2019 @ 16:29 |
Oh, ik dacht dat ze ook weleens ruzie met de mods had omdat ze af en toe weleens ene "time-out" kreeg. Hoe dan ook, haar kennis van de aziatische keuken was in combinatie met de Franse kookstijl van Piet super! Vulden elkaar erg goed aan. Ik zou ze terug vragen.. allebei.. excuses aanbieden, platfom geven die ze verdienen, evt vergoeding geven. Die commerciele partij horen we verder ook niet zoveel van | |
Lucky_Strike | dinsdag 24 december 2019 @ 16:39 |
Ik denk dat je wat Robin betreft het een en ander verkeerd hebt onthouden ![]() Ik ga in geen geval excuses aanbieden aan Piet. Als hij een probleem had, had hij dat aan moeten geven. Dan had hij nog veel meer veren in zijn reet gekregen dan hij altijd al kreeg. Wij wisten niet dat hij meer respect wilde tot hij ineens uit de bocht vloog en wegbleef. Vergoeding? De enige die betaald krijgt uit FOK! is Danny. Verder laat ik het hier bij. Users komen en gaan. | |
golfer | dinsdag 24 december 2019 @ 17:22 |
Oh? In mijn tijd was moderator zijn nog een prima betaalde baan. ![]() | |
Oceanonix | dinsdag 24 december 2019 @ 17:25 |
Komt U maar door met de vragen. Er zijn hier genoeg mensen die kunnen helpen. | |
Molo | dinsdag 24 december 2019 @ 18:40 |
Dit, maak hier lekker een compleet nieuwe reeks los van Piet van ofzo | |
Molo | dinsdag 24 december 2019 @ 18:40 |
![]() | |
No239SquadronRAF | woensdag 25 december 2019 @ 11:32 |
Vrolijk kerstfeest Robin & Piet! Ik mis jullie! | |
Fietsertje70 | donderdag 26 december 2019 @ 09:45 |
En waar is Iwanius gebleven? Ik mis zijn recensies... | |
Lucky_Strike | vrijdag 27 december 2019 @ 14:17 |
Ik wil diverse bitterballen maken maar heb dat nooit gedaan. Waar moet ik op letten? Goed op laten stijven in de koelkast toch? | |
Oceanonix | vrijdag 27 december 2019 @ 16:16 |
Goed laten opstijven. Handen nat maken tijdens het rollen zodat je handen minder plakken. Verder lage bakjes voor je paneer en je melk, dat rolt makkelijker. En de tweede rol doen met schone handen (altijd dubbel paneren). En vals spelen met een velletje gelatine door de ragout mag. ![]() | |
Spanky78 | vrijdag 27 december 2019 @ 16:34 |
Dat opstijven is heel Belangrijk. Wat ook helpt is de ragout alvast in een rol/worst te rollen. Dan is de vorm al een heel eind de goede richting op. Je kunt dit gewoon met keuken folie doen. Dichtvouwen, oprollen en dan de uiteinde aandraaien. Krijg je vanzelf een ‘worst’ | |
Lucky_Strike | vrijdag 27 december 2019 @ 17:32 |
Goede tips. Nou nog tijd en zin vinden voor dit project. | |
SiGNe | vrijdag 27 december 2019 @ 21:00 |
Panko én paneer gebruiken voor een extra krokante korst. Eerst door het eimengsel halen, dan door het paneer, daarna nog een keer door het eimengsel en vervolgens een laag panko. En de ene panko is de andere niet, een tijd terug had ik panko van de supermarkt en dat waren veel te grove stukken en als je 't wilde fijnmalen hield je poeder over en dat was dan weer te fijn van structuur. Ik had voor de krabcakes van me ook panko nodig, ik heb die van Obento gekocht (besteld bij Toko Tjin maar ook bvij de lokale toko te krijgen) Die van Weltgold (te koop bij Jumbo) moet je in elk geval niet hebben. Die Obento panko was erg goed, gebakken ook mooi van kleur, perfecte structuur voor bitterballen en andere dingen met een knapperig jasje. | |
Lucky_Strike | vrijdag 27 december 2019 @ 21:08 |
Ik heb me nooit in panko verdiept eigenlijk. Meestal neem ik een zakje mee bij de toko. Geen idee wat het merk is. Ik zet paneer op de boodschappenlijst. Hij is toevallig van de week opgegaan in de worst van de worstenbroodjes. | |
SiGNe | vrijdag 27 december 2019 @ 23:36 |
Bij veel van die verpakkingen kan je ook wel zien wat er in zit, kleur van witbrood moet 't hebben en beetje grof maar ook weer niet teveel. Of wat je er lekker uit vind zien... Maar die panko van de supermarkt was niet goed in elk geval, dat zat ook in een kartonnen doos dus dan kan je de structuur ook niet zien. | |
Kaneelstokje | maandag 30 december 2019 @ 14:14 |
Ik heb wat kastanjes gehaald. Iemand een lekker recept hiermee? | |
Zilverberk | maandag 30 december 2019 @ 16:04 |
20 minuten in de oven, pellen, oppeuzelen. ![]() Maar ik raap er doorgaans maar 5 ofzo, dus dan ga ik niks uitgebreids mee doen. | |
Oceanonix | maandag 30 december 2019 @ 17:22 |
Spruiten met kastanje is een klassieker kastanjepuree (bijgerecht) gepofte kastanjes als tussendoortje verwerken in gebak | |
Kaneelstokje | maandag 30 december 2019 @ 17:24 |
Sorry, ze zijn al voorgekookt. Met spruiten heb ik ze voor het eerst gegeten, ja. Lekker, maar een beetje droog. In gebak is wel aardig idee. Heb ik ook wat te trakteren straks. | |
Oceanonix | maandag 30 december 2019 @ 17:30 |
dan is dit misschien een idee. https://www.smulweb.nl/recepten/1018258/Kastanjetaart Al de andere recepten zijn met rauwe kastanjes (gebruik als meel) en aangezien je die niet hebt. | |
Molo | maandag 30 december 2019 @ 19:59 |
Gewoon zo snacken, met een beetje zout eten, gesnipperd door de aardappelpuree heen of met donkere chocolade coaten als snoepjes | |
Bleie | maandag 30 december 2019 @ 20:30 |
Mijn moeder had ze met kerst door de (wild)ragout gedaan. Ik ben geen enorme kastanjesfan, maar vond het wel geslaagd. | |
Fietsertje70 | donderdag 2 januari 2020 @ 23:48 |
Mijn moeder maakte vroeger altijd bij bijzondere gelegenheden tongragout. Nou heb ik wel een recept gevonden op internet maar daar staat dat ie 14 uur moet koken. Heeft iemand hier dit ooit klaargemaakt? | |
SiGNe | vrijdag 3 januari 2020 @ 04:06 |
Rundertong neem ik aan en geen zeetong? Voor zeetong is 14 uur te lang maar rundertong is een werkspier, heeft veel beweging gehad dus dat moet lang sudderen om mals te worden. | |
Vanyel | vrijdag 3 januari 2020 @ 05:07 |
Rundertong hoeft echt geen 14 uur. De helft is al ruim. | |
Fietsertje70 | vrijdag 3 januari 2020 @ 11:52 |
Idd rundertong. | |
stavromulabeta | vrijdag 7 april 2023 @ 18:29 |
Even een rotschop. PietMedefokkers, ik kon deze niet laten liggen. ![]() Jane Grigson heeft een recept voor gekookte varkenspoot, die heb ik een keer gemaakt maar dat was geen succes. Iemand een andere goed recept? | |
Nielojram75 | zaterdag 8 april 2023 @ 19:12 |
Pasta carbonara.. Wat is jullie perfect-lukkende techniek om het eiermengsel zo goed samen te laten gaan met de pasta en spekjes? De ene keer gaat het goed, de andere keer wordt het roerei... Wat ik doe, (1 persoons-maaltijd) 2x eigeel, 1 heel ei, pecorino, peper, scheutje kookvocht spaghetti, klutsen. Dan de spekjes bij de spaghetti, bovenstaand roerseltje erover heen, en dan omscheppen met een vleestang. De ene keer zal de pan ( fissler koekenpan met anti-aanbaklaag) warmer zijn dan de andere keer, gok ik. Hoelang moet je omscheppen voordat de saus wat stolt? Ik neig dan weer om de pan op het vuur ( nu inductie) te zetten en dan wordt het weer roerei... | |
Karzai | zaterdag 8 april 2023 @ 19:20 |
Het moet juist niet stollen en een romige emulsie blijven, dus gewoon vuur uitzetten en daarna de ei en de kaas erin ik giet de pasta altijd eerst af en roer dan het eigeel en de kaas met spekjes erbij | |
Nielojram75 | zaterdag 8 april 2023 @ 19:47 |
@Karzai, ik giet de pasta uiteraard ook af, maar doe een soeplepel van het vocht door het eier/kaasmengsel. Ik ga natuurlijk niet spekjes en dat spul door een pan met pasta met water roeien, ik wil geen carbonara-soep ![]() | |
Vanyel | zaterdag 8 april 2023 @ 20:03 |
Eerst eikaasmengsel door je pasta roeren en dan pas, naar wens, pastawater erbij doet het hier altijd prima. Dan lijkt het eerst ranzig te brokken maar met een beetje water en een extra roer komt het vanzelf goed. | |
SiGNe | zondag 9 april 2023 @ 14:48 |
Alex laat zien hoe het moet.. (z'n andere filmpjes in de carbonara series zijn ook geweldig om te kijken!) Belangrijkste is dat de pan niet heel warm meer is (minder dan 63 graden). Dus ik doe het vuur onder de pan uit en doe er wat pasta water in (ivm de zetmelen) en roer het spekvet en het water alvast wat voor. Wat betreft de hitte van de pan, als die te koud is is het geen ramp, dan kan je de pan altijd nog een beetje onder een laag pitje weer opwarmen. Als de pan te heet is heb je pasta roerei en dat wil je voorkomen. Als je het ei/kaas mengsel in de pan hebt gedaan goed blijven roeren en er mag ook nog best wel wat pasta water bij, beetje kijken welke dikte je wil hebben. En het is een kwestie van proberen, proberen, proberen.. het gaat al snel steeds beter. Evt een pot carbonara saus achter de hand houden, dan je je pasta roerei nog een beetje redden zonder dat je alles in de vuilnisbak moet kieperen. | |
Prego | zondag 9 april 2023 @ 17:55 |
Je kan hem na het koken ook nog even grillen in de oven met wat peper en zout erop. Wel tijdens het koken bv ui en wortel erbij doen. Ik heb er ook een keer nems mee gemaakt met oa slakken erin ![]() ![]() Volgens dit recept (ja sorry, in het Frans ![]() Wellicht heb je er wat aan. | |
sigme | zondag 9 april 2023 @ 18:05 |
Zo te zien zit hier nog wat poot-met-vlees aan? Ik gebruik de poten om bouillon van te maken met de dikte van pudding. Poot in ruim koud water, zachtjes aan de kook brengen, halve dag zachtjes laten koken. Poot eruit en bouillon laten afkoelen en gebruiken voor erwtensoep en dergelijke. Ik pluis de poot wel uit elkaar, maar dat is om vel & kraakbeen aan de honden te geven zonder bot. | |
stavromulabeta | zaterdag 23 december 2023 @ 17:21 |
Wellicht weet Piet een andere user raad. Ik probeer al een paar keer om gelaagde aardappelblokjes te maken, al verschillende recepten geprobeerd (o.a. deze en deze. Maar telkens wordt het bij mij een qua kleur onaantrekkelijke bedoening (groen/grijs ipv aardappel-geel).![]() Vs ![]() Ik heb al verschillende dingen geprobeerd, andere aardappelen (Frieslander en mariegold), de plakjes direct door het vet halen om oxidatie te voorkomen, beetje aanzuren met citroensap. Nada, nog steeds grauwgroen (maar wel lekker.) Wat is hier een de hand? Oxidatie? Nog een andere aardappelras gebruiken? (Ze zijn trouwens wel lekker... Alleen die kleur ![]() | |
Vanyel | zaterdag 23 december 2023 @ 17:31 |
Ik krijg die kleur alleen als ik mijn aardappel lang aan de lucht laat zonder te verhitten/ onder water zetten. Is oxidatie idd. Gare aardappels zouden dat volgens mij niet moeten doen. | |
stavromulabeta | zaterdag 23 december 2023 @ 17:42 |
Ja, oxidatie is ook mijn idee. Maar ze staan 3 uur in de oven, ik kan me niet voorstellen dat ze dan niet gaar zijn ![]() En waarom anderen op internet wel een mooi kleurtje krijgen. Ik zou nog een poging kunnen wagen en ze vooraf heel even te blancheren. | |
Vanyel | zaterdag 23 december 2023 @ 17:48 |
Of teveel aardappel te weinig ovenkracht waardoor de oven in begin te koud en de aardappel dus lang in koude lucht? | |
Tarado | zondag 24 december 2023 @ 12:24 |
Als ik zo het recept zie is het 1 uur op 180 , waarom dan 3 uur in de oven? 3 uur op 120 is het 2e recept zie ik nu maar het lijkt helemaal kapot verdampt bij jou. | |
qltel | vrijdag 1 maart 2024 @ 19:05 |
Ik heb vandaag een kokosnoot opengemaakt. En dat was de eerste in mijn leven. Het vruchtvlees is mooi wit en vrij taai/hard. Ik heb het er allemaal uitgekregen, maar het smaakt eigenlijk helemaal nergens naar. Na wat tips gelezen te hebben op internet heb ik het kleingesneden en gedroogd (45 minuten op 100 graden), maar nog steeds smaakt het eigenlijk vrijwel nergens naar. Heb ik een verkeerde kokosnoot te pakken, of moet ik het op een manier bereiden? Misschien malen en mengen met suiker ofzo? | |
Molo | vrijdag 1 maart 2024 @ 20:13 |
Kwam er water uit het binnenste? En zo ja, was het veel of weinig? Bij te weinig water wordt het kokosvlees vaak vrij smakeloos en droog vind ik. Ik kook het heel soms en snij dan kleine plakjes van, vind ik lekker om zo beetje te knabbelen. Is dag of drie lekker, daarna begint het muf te worden. | |
qltel | vrijdag 1 maart 2024 @ 20:22 |
Ja, er kwam water uit de binnenkant, maar inderdaad niet zoveel. Hm, we hebben dus waarschijnlijk gewoon pech gehad dus.. | |
fietsmiep | maandag 4 maart 2024 @ 16:54 |
Mijn ouders kochten vroeger wel eens een kokosnoot, die we dan open maakten, in mijn kinderjaren dus. Daar zat volgens mij vrij veel kokoswater in, de kokos smikkelden we dan daarna lekker op. Als kind vond ik dat dus lekker, geen idee hoe ik het nu zou vinden smaken. | |
Jan_Onderwater | donderdag 14 maart 2024 @ 17:06 |
Lijkt mij een oude uitgedroogde kokosnoot. | |
Jan_Onderwater | donderdag 14 maart 2024 @ 17:07 |
Dat is idd oxidatie, het enige wat helpt is na het snijden direct bewerken. | |
Jan_Onderwater | maandag 18 maart 2024 @ 16:28 |
Iemand ervaring met Nutria/Waterkonijn? Krijg er binnenkort een stel, en heb ze nog nooit klaargemaakt of gegeten. Waar moet ik op letten? | |
golfer | maandag 18 maart 2024 @ 16:30 |
Waarom en hoe krijg jij beverratten? | |
Jan_Onderwater | maandag 18 maart 2024 @ 16:42 |
Omdat ik een vriendin heb die jager is, en we komend weekeinde op Nutria gaan jagen. | |
Jan_Onderwater | maandag 18 maart 2024 @ 16:54 |
Voor de duidelijkheid De beverrat, ook bekend als nutria, is een groot aquatisch knaagdier afkomstig uit Zuid-Amerika. Het heeft zich verspreid als een exoot naar Europa en Noord-Amerika. Heeft niets met bevers of ratten te maken, is verwant met het stekelvarken Beverratten graven holen en gangen in dijken en kades, wat kan leiden tot verzakkingen. In extreme gevallen kunnen dijken zelfs doorbreken, waardoor een polder onder water komt te staan Ze maken uitgebreide ondergrondse gangenstelsels voor hun nesten, wat de stabiliteit van dijken en oevers aantast. Ecologische impact: Beverratten vreten planten weg en verdringen inheemse diersoorten, vooral vogels die in het riet leven Ze concurreren met inheemse dieren om voedsel en leefruimte, wat de biodiversiteit negatief beïnvloedt. Ze eten planten als riet en lisdodde en kunnen inheemse diersoorten verdringen zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet. Deze vogels leven in het riet, waar ook muskus- en beverratten hun leefomgeving hebben. |