abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 30 december 2019 @ 14:14:03 #31
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_190769686
Ik heb wat kastanjes gehaald.
Iemand een lekker recept hiermee?
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  maandag 30 december 2019 @ 16:04:03 #32
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_190772433
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2019 14:14 schreef Kaneelstokje het volgende:
Ik heb wat kastanjes gehaald.
Iemand een lekker recept hiermee?
20 minuten in de oven, pellen, oppeuzelen. :+
Maar ik raap er doorgaans maar 5 ofzo, dus dan ga ik niks uitgebreids mee doen.
pi_190774320
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2019 14:14 schreef Kaneelstokje het volgende:
Ik heb wat kastanjes gehaald.
Iemand een lekker recept hiermee?
Spruiten met kastanje is een klassieker
kastanjepuree (bijgerecht)
gepofte kastanjes als tussendoortje
verwerken in gebak
  maandag 30 december 2019 @ 17:24:37 #34
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_190774374
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2019 16:04 schreef Zilverberk het volgende:

[..]

20 minuten in de oven, pellen, oppeuzelen. :+
Maar ik raap er doorgaans maar 5 ofzo, dus dan ga ik niks uitgebreids mee doen.
Sorry, ze zijn al voorgekookt.

quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2019 17:22 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Spruiten met kastanje is een klassieker
kastanjepuree (bijgerecht)
gepofte kastanjes als tussendoortje
verwerken in gebak
Met spruiten heb ik ze voor het eerst gegeten, ja. Lekker, maar een beetje droog.

In gebak is wel aardig idee. Heb ik ook wat te trakteren straks.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_190774552
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2019 17:24 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Sorry, ze zijn al voorgekookt.
[..]

Met spruiten heb ik ze voor het eerst gegeten, ja. Lekker, maar een beetje droog.

In gebak is wel aardig idee. Heb ik ook wat te trakteren straks.
dan is dit misschien een idee. https://www.smulweb.nl/recepten/1018258/Kastanjetaart
Al de andere recepten zijn met rauwe kastanjes (gebruik als meel) en aangezien je die niet hebt.
  maandag 30 december 2019 @ 19:59:22 #36
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_190778746
Gewoon zo snacken, met een beetje zout eten, gesnipperd door de aardappelpuree heen of met donkere chocolade coaten als snoepjes
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_190779998
Mijn moeder had ze met kerst door de (wild)ragout gedaan. Ik ben geen enorme kastanjesfan, maar vond het wel geslaagd.
  donderdag 2 januari 2020 @ 23:48:08 #38
410477 Fietsertje70
als vlinders wespen worden :-)
pi_190850645
Mijn moeder maakte vroeger altijd bij bijzondere gelegenheden tongragout. Nou heb ik wel een recept gevonden op internet maar daar staat dat ie 14 uur moet koken. Heeft iemand hier dit ooit klaargemaakt?
  vrijdag 3 januari 2020 @ 04:06:51 #39
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_190851790
quote:
0s.gif Op donderdag 2 januari 2020 23:48 schreef Fietsertje70 het volgende:
Mijn moeder maakte vroeger altijd bij bijzondere gelegenheden tongragout. Nou heb ik wel een recept gevonden op internet maar daar staat dat ie 14 uur moet koken. Heeft iemand hier dit ooit klaargemaakt?
Rundertong neem ik aan en geen zeetong?
Voor zeetong is 14 uur te lang maar rundertong is een werkspier, heeft veel beweging gehad dus dat moet lang sudderen om mals te worden.
pi_190851820
Rundertong hoeft echt geen 14 uur. De helft is al ruim.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
  vrijdag 3 januari 2020 @ 11:52:40 #41
410477 Fietsertje70
als vlinders wespen worden :-)
pi_190854753
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2020 04:06 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Rundertong neem ik aan en geen zeetong?
Voor zeetong is 14 uur te lang maar rundertong is een werkspier, heeft veel beweging gehad dus dat moet lang sudderen om mals te worden.
Idd rundertong.
pi_208695844
Even een rotschop.

PietMedefokkers, ik kon deze niet laten liggen.



Jane Grigson heeft een recept voor gekookte varkenspoot, die heb ik een keer gemaakt maar dat was geen succes. Iemand een andere goed recept?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_208705893
Pasta carbonara..

Wat is jullie perfect-lukkende techniek om het eiermengsel zo goed samen te laten gaan met de pasta en spekjes?
De ene keer gaat het goed, de andere keer wordt het roerei...

Wat ik doe, (1 persoons-maaltijd) 2x eigeel, 1 heel ei, pecorino, peper, scheutje kookvocht spaghetti, klutsen.
Dan de spekjes bij de spaghetti, bovenstaand roerseltje erover heen, en dan omscheppen met een vleestang.

De ene keer zal de pan ( fissler koekenpan met anti-aanbaklaag) warmer zijn dan de andere keer, gok ik.

Hoelang moet je omscheppen voordat de saus wat stolt? Ik neig dan weer om de pan op het vuur ( nu inductie) te zetten en dan wordt het weer roerei...
pi_208705949
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 april 2023 19:12 schreef Nielojram75 het volgende:
Pasta carbonara..

Wat is jullie perfect-lukkende techniek om het eiermengsel zo goed samen te laten gaan met de pasta en spekjes?
De ene keer gaat het goed, de andere keer wordt het roerei...

Wat ik doe, (1 persoons-maaltijd) 2x eigeel, 1 heel ei, pecorino, peper, scheutje kookvocht spaghetti, klutsen.
Dan de spekjes bij de spaghetti, bovenstaand roerseltje erover heen, dan omscheppen met een vleestang.

De ene keer zal de pan ( fissler koekenpan met anti-aanbaklaag) warmer zijn dan de andere keer, gok ik.

Hoelang moet je omscheppen voordat de saus wat stolt? Ik neig dan weer om de pan op het vuur ( nu inductie) te zetten en dan wordt het weer roerei...
Het moet juist niet stollen en een romige emulsie blijven, dus gewoon vuur uitzetten en daarna de ei en de kaas erin
ik giet de pasta altijd eerst af en roer dan het eigeel en de kaas met spekjes erbij
pi_208706244
@Karzai, ik giet de pasta uiteraard ook af, maar doe een soeplepel van het vocht door het eier/kaasmengsel.

Ik ga natuurlijk niet spekjes en dat spul door een pan met pasta met water roeien, ik wil geen carbonara-soep ;)
pi_208706408
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 april 2023 19:47 schreef Nielojram75 het volgende:
@:karzai, ik giet de pasta uiteraard ook af, maar doe een soeplepel van het vocht door het eier/kaasmengsel.

Ik ga natuurlijk niet spekjes en dat spul door een pan met pasta met water roeien, ik wil geen carbonara-soep ;)
Eerst eikaasmengsel door je pasta roeren en dan pas, naar wens, pastawater erbij doet het hier altijd prima.
Dan lijkt het eerst ranzig te brokken maar met een beetje water en een extra roer komt het vanzelf goed.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
  zondag 9 april 2023 @ 14:48:36 #47
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_208715018
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 april 2023 19:12 schreef Nielojram75 het volgende:
Pasta carbonara..

Wat is jullie perfect-lukkende techniek om het eiermengsel zo goed samen te laten gaan met de pasta en spekjes?
De ene keer gaat het goed, de andere keer wordt het roerei...

Wat ik doe, (1 persoons-maaltijd) 2x eigeel, 1 heel ei, pecorino, peper, scheutje kookvocht spaghetti, klutsen.
Dan de spekjes bij de spaghetti, bovenstaand roerseltje erover heen, en dan omscheppen met een vleestang.

De ene keer zal de pan ( fissler koekenpan met anti-aanbaklaag) warmer zijn dan de andere keer, gok ik.

Hoelang moet je omscheppen voordat de saus wat stolt? Ik neig dan weer om de pan op het vuur ( nu inductie) te zetten en dan wordt het weer roerei...
Alex laat zien hoe het moet.. (z'n andere filmpjes in de carbonara series zijn ook geweldig om te kijken!)

Belangrijkste is dat de pan niet heel warm meer is (minder dan 63 graden).
Dus ik doe het vuur onder de pan uit en doe er wat pasta water in (ivm de zetmelen) en roer het spekvet en het water alvast wat voor.
Wat betreft de hitte van de pan, als die te koud is is het geen ramp, dan kan je de pan altijd nog een beetje onder een laag pitje weer opwarmen.
Als de pan te heet is heb je pasta roerei en dat wil je voorkomen.
Als je het ei/kaas mengsel in de pan hebt gedaan goed blijven roeren en er mag ook nog best wel wat pasta water bij, beetje kijken welke dikte je wil hebben.

En het is een kwestie van proberen, proberen, proberen.. het gaat al snel steeds beter.
Evt een pot carbonara saus achter de hand houden, dan je je pasta roerei nog een beetje redden zonder dat je alles in de vuilnisbak moet kieperen.
pi_208717245
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2023 18:29 schreef stavromulabeta het volgende:
Even een rotschop.

PietMedefokkers, ik kon deze niet laten liggen.

[ afbeelding ]

Jane Grigson heeft een recept voor gekookte varkenspoot, die heb ik een keer gemaakt maar dat was geen succes. Iemand een andere goed recept?
Je kan hem na het koken ook nog even grillen in de oven met wat peper en zout erop. Wel tijdens het koken bv ui en wortel erbij doen.

Ik heb er ook een keer nems mee gemaakt met oa slakken erin :o dat was best lekker :9
Volgens dit recept (ja sorry, in het Frans :') maar ik heb geen Nederlands recept gevonden in deze stijl)
Wellicht heb je er wat aan.
pi_208717329
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2023 18:29 schreef stavromulabeta het volgende:
Even een rotschop.

PietMedefokkers, ik kon deze niet laten liggen.

[ afbeelding ]

Jane Grigson heeft een recept voor gekookte varkenspoot, die heb ik een keer gemaakt maar dat was geen succes. Iemand een andere goed recept?
Zo te zien zit hier nog wat poot-met-vlees aan?
Ik gebruik de poten om bouillon van te maken met de dikte van pudding. Poot in ruim koud water, zachtjes aan de kook brengen, halve dag zachtjes laten koken. Poot eruit en bouillon laten afkoelen en gebruiken voor erwtensoep en dergelijke. Ik pluis de poot wel uit elkaar, maar dat is om vel & kraakbeen aan de honden te geven zonder bot.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_211718899
Wellicht weet Piet een andere user raad. Ik probeer al een paar keer om gelaagde aardappelblokjes te maken, al verschillende recepten geprobeerd (o.a. deze en deze. Maar telkens wordt het bij mij een qua kleur onaantrekkelijke bedoening (groen/grijs ipv aardappel-geel).



Vs


Ik heb al verschillende dingen geprobeerd, andere aardappelen (Frieslander en mariegold), de plakjes direct door het vet halen om oxidatie te voorkomen, beetje aanzuren met citroensap. Nada, nog steeds grauwgroen (maar wel lekker.)

Wat is hier een de hand? Oxidatie? Nog een andere aardappelras gebruiken?

(Ze zijn trouwens wel lekker... Alleen die kleur :X )
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_211718956
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2023 17:21 schreef stavromulabeta het volgende:
Wellicht weet Piet een andere user raad. Ik probeer al een paar keer om gelaagde aardappelblokjes te maken, al verschillende recepten geprobeerd (o.a. deze en deze. Maar telkens wordt het bij mij een qua kleur onaantrekkelijke bedoening (groen/grijs ipv aardappel-geel).

[ afbeelding ]

Vs

[ afbeelding ]
Ik heb al verschillende dingen geprobeerd, andere aardappelen (Frieslander en mariegold), de plakjes direct door het vet halen om oxidatie te voorkomen, beetje aanzuren met citroensap. Nada, nog steeds grauwgroen (maar wel lekker.)

Wat is hier een de hand? Oxidatie? Nog een andere aardappelras gebruiken?

(Ze zijn trouwens wel lekker... Alleen die kleur :X )
Ik krijg die kleur alleen als ik mijn aardappel lang aan de lucht laat zonder te verhitten/ onder water zetten.
Is oxidatie idd.

Gare aardappels zouden dat volgens mij niet moeten doen.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_211719014
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2023 17:31 schreef Vanyel het volgende:

[..]
Ik krijg die kleur alleen als ik mijn aardappel lang aan de lucht laat zonder te verhitten/ onder water zetten.
Is oxidatie idd.

Gare aardappels zouden dat volgens mij niet moeten doen.
Ja, oxidatie is ook mijn idee. Maar ze staan 3 uur in de oven, ik kan me niet voorstellen dat ze dan niet gaar zijn :{
En waarom anderen op internet wel een mooi kleurtje krijgen.
Ik zou nog een poging kunnen wagen en ze vooraf heel even te blancheren.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_211719051
Of teveel aardappel te weinig ovenkracht waardoor de oven in begin te koud en de aardappel dus lang in koude lucht?
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
  zondag 24 december 2023 @ 12:24:51 #54
131800 Tarado
capô de fusca
pi_211728056
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2023 17:42 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Ja, oxidatie is ook mijn idee. Maar ze staan 3 uur in de oven, ik kan me niet voorstellen dat ze dan niet gaar zijn :{
En waarom anderen op internet wel een mooi kleurtje krijgen.
Ik zou nog een poging kunnen wagen en ze vooraf heel even te blancheren.
Als ik zo het recept zie is het 1 uur op 180 , waarom dan 3 uur in de oven? 3 uur op 120 is het 2e recept zie ik nu maar het lijkt helemaal kapot verdampt bij jou.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 1 maart 2024 @ 19:05:13 #55
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_212651471
Ik heb vandaag een kokosnoot opengemaakt. En dat was de eerste in mijn leven.

Het vruchtvlees is mooi wit en vrij taai/hard. Ik heb het er allemaal uitgekregen, maar het smaakt eigenlijk helemaal nergens naar. Na wat tips gelezen te hebben op internet heb ik het kleingesneden en gedroogd (45 minuten op 100 graden), maar nog steeds smaakt het eigenlijk vrijwel nergens naar.

Heb ik een verkeerde kokosnoot te pakken, of moet ik het op een manier bereiden? Misschien malen en mengen met suiker ofzo?
  vrijdag 1 maart 2024 @ 20:13:10 #56
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_212652285
Kwam er water uit het binnenste? En zo ja, was het veel of weinig?

Bij te weinig water wordt het kokosvlees vaak vrij smakeloos en droog vind ik.

Ik kook het heel soms en snij dan kleine plakjes van, vind ik lekker om zo beetje te knabbelen. Is dag of drie lekker, daarna begint het muf te worden.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 1 maart 2024 @ 20:22:00 #57
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_212652382
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2024 20:13 schreef Molo het volgende:
Kwam er water uit het binnenste? En zo ja, was het veel of weinig?

Bij te weinig water wordt het kokosvlees vaak vrij smakeloos en droog vind ik.

Ik kook het heel soms en snij dan kleine plakjes van, vind ik lekker om zo beetje te knabbelen. Is dag of drie lekker, daarna begint het muf te worden.
Ja, er kwam water uit de binnenkant, maar inderdaad niet zoveel. Hm, we hebben dus waarschijnlijk gewoon pech gehad dus..
pi_212690668
Mijn ouders kochten vroeger wel eens een kokosnoot, die we dan open maakten, in mijn kinderjaren dus. Daar zat volgens mij vrij veel kokoswater in, de kokos smikkelden we dan daarna lekker op. Als kind vond ik dat dus lekker, geen idee hoe ik het nu zou vinden smaken.
  donderdag 14 maart 2024 @ 17:06:30 #59
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212825695
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2024 19:05 schreef qltel het volgende:
Ik heb vandaag een kokosnoot opengemaakt. En dat was de eerste in mijn leven.

Het vruchtvlees is mooi wit en vrij taai/hard. Ik heb het er allemaal uitgekregen, maar het smaakt eigenlijk helemaal nergens naar. Na wat tips gelezen te hebben op internet heb ik het kleingesneden en gedroogd (45 minuten op 100 graden), maar nog steeds smaakt het eigenlijk vrijwel nergens naar.

Heb ik een verkeerde kokosnoot te pakken, of moet ik het op een manier bereiden? Misschien malen en mengen met suiker ofzo?
Lijkt mij een oude uitgedroogde kokosnoot.
  donderdag 14 maart 2024 @ 17:07:48 #60
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212825711
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 december 2023 17:21 schreef stavromulabeta het volgende:
Wellicht weet Piet een andere user raad. Ik probeer al een paar keer om gelaagde aardappelblokjes te maken, al verschillende recepten geprobeerd (o.a. deze en deze. Maar telkens wordt het bij mij een qua kleur onaantrekkelijke bedoening (groen/grijs ipv aardappel-geel).

[ afbeelding ]

Vs

[ afbeelding ]
Ik heb al verschillende dingen geprobeerd, andere aardappelen (Frieslander en mariegold), de plakjes direct door het vet halen om oxidatie te voorkomen, beetje aanzuren met citroensap. Nada, nog steeds grauwgroen (maar wel lekker.)

Wat is hier een de hand? Oxidatie? Nog een andere aardappelras gebruiken?

(Ze zijn trouwens wel lekker... Alleen die kleur :X )
Dat is idd oxidatie, het enige wat helpt is na het snijden direct bewerken.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')