abonnement Unibet Coolblue
pi_190253920


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
pi_190253959
Post 301, Zonnepanelen deel 28 :@

Interessant topic als je met zonnepanelen aan de gang gaat :)

Heb via Meer winst uit je woning
van Bongo Solar de volgende offerte ontvangen

15 AEG monokristallijn black 310Wp zonnepanelen
- nominaal vermogen 310 Wp
- aansluitkabels en MC stekkers

- 12 jaar productgarantie
- 10 jaar garantie op 90% van het nominale vermogen
- 25 jaar garantie op 80% van het nominale vermogen
- omvormer(s) SolarEdge 4k E-serie
- 15 stuks P404 optimizers (25 jaar garantie)
- 12 jaar garantie op de omvormer _________
Totaal vermogen 4650 Wp

Uw collectieve prijs incl. BTW ¤ 8.167,50

Totale investering na BTW teruggave** ¤ 6.850,00

Ik heb ook een offerte gevraagd voor

18 AEG polykristallijn 285Wp zonnepanelen
Verwachte opbrengst 5130 Pw

Collectieve prijs 8427, 35

'Situatie foto'



Is dit een redelijke prijs en belangrijker, is dit een goede installateur?

Op de website van Feenstra kom ik dit tegen



Vergeleken daarmee, lijkt Bongo Solar niet duur.

Ik heb een groot plat dak gericht naar het zuid oosten, daar kan ik er zeker 18 op kwijt die tot 16 u in de volle zon staan.

Verder heb ik interesse in een zonneboiler, maar vind dat daar maar weinig aanbieders voor zijn.

Huidig verbruik is 4500 kw elektra en 2850 m3 gas per jaar.
(HR++ glas is op 1 slaapkamer, badkamer en bijkeuken begin dit jaar geplaatst. Woonkamer en overige slaapkamers volgen binnenkort)
pi_190256000
Bongo Solar en Feenstra waren extreem dure aanbieders in mijn geval. Ook is de vraag natuurlijk of de optimizers nodig zijn.
pi_190256047
Kleine tegenvaller vandaag: installateur was een uurtje bezig en kwam toen melden dat het dak niet sterk genoeg wad. Nu staan er 15 panelen in de tuin en moet ik dus eerst met het dak aan de gang.

Geluk bij een ongeluk: dak is net gestript aan de binnenkant dus kan er goed bij...
pi_190256396
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:22 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Kleine tegenvaller vandaag: installateur was een uurtje bezig en kwam toen melden dat het dak niet sterk genoeg wad. Nu staan er 15 panelen in de tuin en moet ik dus eerst met het dak aan de gang.

Geluk bij een ongeluk: dak is net gestript aan de binnenkant dus kan er goed bij...
Dat hadden ze toch al moeten constateren bij schouwing :o
I solemnly swear i'm up to no good
pi_190256552
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:20 schreef Underdoggy het volgende:
Bongo Solar en Feenstra waren extreem dure aanbieders in mijn geval. Ook is de vraag natuurlijk of de optimizers nodig zijn.
Wat waren goedkope aanbieders in jouw geval?
Op maandag 11 maart 2013 21:24 schreef Kally het volgende:
Ga jij lekker met je mini spelen }:|
pi_190256669
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:41 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Dat hadden ze toch al moeten constateren bij schouwing :o
Nou hoeveel bedrijven schouwen er daadwerkelijk, behalve vanaf Google maps?
Laat die handjes wapperen!
pi_190256723
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:56 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Nou hoeveel bedrijven schouwen er daadwerkelijk, behalve vanaf Google maps?
Geen idee. Bij ons zijn ze gewoon langst eweest.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_190257063
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:22 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Kleine tegenvaller vandaag: installateur was een uurtje bezig en kwam toen melden dat het dak niet sterk genoeg wad. Nu staan er 15 panelen in de tuin en moet ik dus eerst met het dak aan de gang.
...
Even bellen met AZ die weten alles van een zwak dak en toch zonnepanelen plaatsen

https://www.dumpert.nl/item/7737259_d989606b

Gevolg:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_190258078
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 december 2019 19:40 schreef Appeltje het volgende:
Post 301, Zonnepanelen deel 28 :@

Interessant topic als je met zonnepanelen aan de gang gaat :)

Heb via Meer winst uit je woning
van Bongo Solar de volgende offerte ontvangen

15 AEG monokristallijn black 310Wp zonnepanelen
- nominaal vermogen 310 Wp
- aansluitkabels en MC stekkers

- 12 jaar productgarantie
- 10 jaar garantie op 90% van het nominale vermogen
- 25 jaar garantie op 80% van het nominale vermogen
- omvormer(s) SolarEdge 4k E-serie
- 15 stuks P404 optimizers (25 jaar garantie)
- 12 jaar garantie op de omvormer _________
Totaal vermogen 4650 Wp

Uw collectieve prijs incl. BTW ¤ 8.167,50

Totale investering na BTW teruggave** ¤ 6.850,00

Ik heb ook een offerte gevraagd voor

18 AEG polykristallijn 285Wp zonnepanelen
Verwachte opbrengst 5130 Pw

Collectieve prijs 8427, 35

'Situatie foto'

[ afbeelding ]

Is dit een redelijke prijs en belangrijker, is dit een goede installateur?

Op de website van Feenstra kom ik dit tegen

[ afbeelding ]

Vergeleken daarmee, lijkt Bongo Solar niet duur.

Ik heb een groot plat dak gericht naar het zuid oosten, daar kan ik er zeker 18 op kwijt die tot 16 u in de volle zon staan.

Verder heb ik interesse in een zonneboiler, maar vind dat daar maar weinig aanbieders voor zijn.

Huidig verbruik is 4500 kw elektra en 2850 m3 gas per jaar.
(HR++ glas is op 1 slaapkamer, badkamer en bijkeuken begin dit jaar geplaatst. Woonkamer en overige slaapkamers volgen binnenkort)
Misschien eens vragen of ze een offerte kunnen aanbieden met niet 'A-merk' panelen.
Eerst denken, dan typen
pi_190258223
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:22 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Kleine tegenvaller vandaag: installateur was een uurtje bezig en kwam toen melden dat het dak niet sterk genoeg wad. Nu staan er 15 panelen in de tuin en moet ik dus eerst met het dak aan de gang.

Geluk bij een ongeluk: dak is net gestript aan de binnenkant dus kan er goed bij...
Dat is balen zeg ;(
pi_190258273
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:20 schreef Underdoggy het volgende:
Bongo Solar en Feenstra waren extreem dure aanbieders in mijn geval. Ook is de vraag natuurlijk of de optimizers nodig zijn.
Ik neem aan van wel, waarom adviseren ze ze dan?

Ik ga nog even verder kijken dan.

Het aanbod van aanbieders is enorm,dus nog keuze genoeg.
pi_190258279
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 december 2019 23:39 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Ik neem aan van wel, waarom adviseren ze ze dan?

Ik ga nog even verder kijken dan.

Het aanbod van aanbieders is enorm,dus nog keuze genoeg.
Ze wilden hier ook optimizers plaatsen. En wij hebben 0 schaduw...
I solemnly swear i'm up to no good
pi_190258381
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 23:40 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ze wilden hier ook optimizers plaatsen. En wij hebben 0 schaduw...
Hier wel wat schaduw, maar pas in de namiddag. Daarvoor volle zon. Maar is het ook niet handig voor als het bewolkt is?
pi_190260138
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:41 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Dat hadden ze toch al moeten constateren bij schouwing :o
Klopt. Daarom komen ze woensdag opnieuw kijken. Gaat uiteindelijk wel goed komen maar een maandje of 2 vertraging levert het wel op helaas...
pi_190260441
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2019 07:18 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:

[..]

Klopt. Daarom komen ze woensdag opnieuw kijken. Gaat uiteindelijk wel goed komen maar een maandje of 2 vertraging levert het wel op helaas...
Gelukkig zijn december en januari de maanden met de minste opbrengst. *O*
  woensdag 4 december 2019 @ 08:35:25 #17
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_190260632
Vandaag zal 4100kWh bereikt worden in dit kalenderjaar *O*. Dit wordt mijn eerste volle kalenderjaar (1 jan. - 31 dec.).

14 x 300wp op het dak
heitieh
  woensdag 4 december 2019 @ 08:49:28 #18
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_190260738
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 23:40 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ze wilden hier ook optimizers plaatsen. En wij hebben 0 schaduw...
Dat kan een prima advies zijn, afhankelijk van je wensen.
  woensdag 4 december 2019 @ 08:51:54 #19
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_190260762
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 december 2019 23:49 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Hier wel wat schaduw, maar pas in de namiddag. Daarvoor volle zon. Maar is het ook niet handig voor als het bewolkt is?
Ja, en o.a. bij ongelijke degradatie van je panelen. Voor de kortste terugverdientijd hoef je het niet te doen, maar de totale opbrengst over de levensduur neemt wel aanzienlijk toe.
pi_190262499
Had net Coolblue aan de telefoon waar ik ook een offerte heb gevraagd, zij doen nu ook in Zonnepanelen en doen dat in eigen beheer met eigen personeel incl installatie . Coolblue stelde meer vragen dan Bo go Solar, bijv over het dak (hoe lang zit de bitumen laag erop) en over de meterkast (hoeveel groepen). Volgens hem hadden we geen optimizers nodig vanwege de zonnige ligging van onze tuin, dat zou 800 tot 1000 euro schelen.
We hebben overigens afgelopen voorjaar een breed uitgroeiende sierkers in de tuin geplaatst omwille van wat natuurlijke schaduw achter het huis. Dus ik zie die optimizers nog wel als een zinnige optie.

Offerte kan ik binnen 2 dagen verwachten, moet daarna een foto van de meterkast opsturen. Hij dacht aan panelen van 310 PW met 20 jaar productgarantie en 30 jaar vermogensgarantie. Hij vroeg mij of het uiterlijk nog belangrijk was en of ik bezwaar had tegen panelen met witte puntjes.
Eerlijk gezegd heb ik daar niet over nagedacht, want op een plat dak lijken ze mij zowiezo minder op te vallen dan op een schuin dak.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 04-12-2019 11:23:44 ]
  Knikkerking woensdag 4 december 2019 @ 12:54:39 #21
35149 Atmoz
Marblelous!
pi_190263756
Hoppa :7

Ik ga ook meedoen hier *O*

Zojuist (bijna) alles geleverd:















52 x 310 = 16120wp :D

Binnenkort leggen we alles op 't dak 8-) Nu al zin in ^O^
  woensdag 4 december 2019 @ 13:12:14 #22
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_190264004
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2019 12:54 schreef Atmoz het volgende:
Hoppa :7 Ik ga ook meedoen hier *O*

52 x 310 = 16120wp :D

Binnenkort leggen we alles op 't dak 8-) Nu al zin in ^O^
Dikke Tesla op de oprit, plantjes in de kelder en warm zwembad in de tuin en nooit meer werken _O_ _O_
pi_190264201
Mijn verhuurder (woningbouwvereniging) gaat al hun huurwoningen van zonnepanelen voorzien, mits de bewoners dat ook willen.
Hoeveel zonnepanelen ligt aan het type woning.

Ik zou er dan 6 krijgen, van 310 Wp per stuk per jaar.

Aangezien de ligging van mijn woning de meest gunstigste is (zuiden, geen enkele boom/schoorsteen/belemmering etc) zou ik die 310Wp met factor 1 om kunnen rekenen naar 310 KWh per paneel per jaar.

Dat maakt dus dat ik per gemiddeld jaar gemiddeld 1860 KWh opwek.
Mijn jaarlijkse gemiddeld verbruik is rond de 1550 KWh.
Ik heb dus uiteindelijk een overschot van 310 KWh.

De opgewekte stroom wordt direct teruggeleverd aan het net, dus geen opslagbatterijen/accu's.

Hoe zit dat dan met het salderen nu en in de toekomst?

Nu is het toch zo dat er met de jaarlijkse eindafrekening wordt gekeken naar wat je gebruikt en opgewekt hebt en het overschot, wat je meer opgewekt hebt ipv verbruikt 'verkoopt' als het ware? Toch?

Dus in mijn specifieke geval zal ik dan op de jaarafrekening 0 euro kwijt zijn aan electriciteit en mijn overschot levert dan nog zelfs een paar tientjes op.

Hoe gaat dat als straks die salderingsregeling op de schop gaat?

Wat ik nu nog aan mijn overschot verdien dat zal dan verdwijnen, maar ik mag toch hopen dat wat ik per jaar heb verbruikt met de jaarafrekening wordt weggestreept met wat ik per jaar heb opgewekt. Toch?
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  woensdag 4 december 2019 @ 13:43:26 #24
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_190264374
Misschien dit ff lezen :?

Zonnepanelen en salderen: 3 veranderingen

Met ingang van 2023 wordt de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen afgebouwd. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft in een wetsvoorstel bekendgemaakt hoe. Bobby Raghoenath, fiscaal jurist bij Vereniging Eigen huis, licht toe wat er mogelijk gaat veranderen.

Salderen?
De stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen en niet meteen verbruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Volgens de huidige salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom in mindering brengen op de stroom die je hebt ontvangen. Je ontvangt hiervoor dezelfde prijs als de prijs die je betaalt voor afname, inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.

Afbouw salderen vanaf 2023
Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Als het wetsvoorstel van minister Wiebes wordt aangenomen, heeft dit 3 veranderingen tot gevolg:

1. Afbouw in percentages
Met ingang van 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de verbruikte energie. Dit percentage gaat elk jaar omlaag. Het afbouwpad is nog voorlopig. Later dit jaar komt hier meer duidelijkheid over.

Jaar 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
Afbouw 100% 89% 78% 67% 56% 45% 34% 23% 11% 0%

2. Digitale of slimme meter verplicht
Om de afbouw toe te kunnen passen, is een digitale of slimme meter noodzakelijk. Alleen dan wordt duidelijk hoeveel energie huishoudens ontvangen en terugleveren. Uiterlijk 1 januari 2023 moeten alle huishoudens, met of zonder zonnepanelen, hierover beschikken. Weiger je deze meter, dan kun je een boete krijgen.

3. Redelijke terugleververgoeding
Voor het deel van de opgewekte stroom die je met ingang van 2023 niet meer mag salderen, ontvang je een minimale terugleververgoeding. Dat is op dit moment nog niet wettelijk geregeld. Minister Wiebes wil dit minimum wel vastleggen, zodat consumenten beter zijn beschermd.

Wat zijn de gevolgen?
Wat het effect is van de afbouw op de terugverdientijd van zonnepanelen, is op dit moment lastig te voorspellen. Minister Wiebes verwacht dat investeren in zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling financieel aantrekkelijk blijft. Voor wie na 2021 zonnepanelen koopt, loopt de terugverdientijd waarschijnlijk op tot boven de 7 jaar.

https://www.eigenhuis.nl/(...)en-3-veranderingen#/
pi_190264449
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2019 13:28 schreef StateOfMind het volgende:
Aangezien de ligging van mijn woning de meest gunstigste is (zuiden, geen enkele boom/schoorsteen/belemmering etc) zou ik die 310Wp met factor 1 om kunnen rekenen naar 310 KWh per paneel per jaar.

Dat maakt dus dat ik per gemiddeld jaar gemiddeld 1860 KWh opwek.
Mijn jaarlijkse gemiddeld verbruik is rond de 1550 KWh.
Ik heb dus uiteindelijk een overschot van 310 KWh.

De opgewekte stroom wordt direct teruggeleverd aan het net, dus geen opslagbatterijen/accu's.

Hoe zit dat dan met het salderen nu en in de toekomst?

Nu is het toch zo dat er met de jaarlijkse eindafrekening wordt gekeken naar wat je gebruikt en opgewekt hebt en het overschot, wat je meer opgewekt hebt ipv verbruikt 'verkoopt' als het ware? Toch?

Dus in mijn specifieke geval zal ik dan op de jaarafrekening 0 euro kwijt zijn aan electriciteit en mijn overschot levert dan nog zelfs een paar tientjes op.

Hoe gaat dat als straks die salderingsregeling op de schop gaat?

Wat ik nu nog aan mijn overschot verdien dat zal dan verdwijnen, maar ik mag toch hopen dat wat ik per jaar heb verbruikt met de jaarafrekening wordt weggestreept met wat ik per jaar heb opgewekt. Toch?
In ieder geval fijn dat je opbrengst wordt gedekt. Of je 100% haalt zal moeten blijken, maar boven je verbruik kom je vast wel uit..

Nu zou je voor het overschot nog een klein bedrag krijgen (0,07-0,13ct per kWh). Met de heffingskorting hou je een mooi potje over om je gas mee te betalen (een stukje)...

Na het salderen is alles wat je direct verbruikt gratis. Alles wat je op geen-zon-momenten (nacht/bewolking) gebruikt moet je betalen voor iets van 22ct. Alles wat je niet direct verbruikt krijgt je ca 10ct voor.. dus geen wegstrepen per jaar meer helaas.

Dus dan kan het zijn dat je toch niet helemaal mee verbruik afdekt. Bijv bij 1000 direct verbruik(optimistisch). Dan betaal je voor de overige 500 ca 110 euro, die 800 levert je maar 80 op. Dan is het vooral zaak om zoveel mogelijk direct te gebruiken..

(Prijzen erg afhankelijk van je energiebedrijf en kunnen ook veranderen als ze in de haag nog iets anders bedenken) :P
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')