abonnementen ibood.com bol.com
  Moderator dinsdag 30 juli 2019 @ 15:02:28 #1
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_188204587
Colombia

59_-_Carthag%C3%A8ne_-_D%C3%A9cembre_2008.JPG

Colombia is qua oppervlakte (1.141.748 km², ruim 30 keer zo groot als Nederland) het op drie na grootste land van Zuid-Amerika, na Brazilië, Argentinië en Peru (net iets groter) en qua inwoners (47.846.160 2014) het tweede (na Brazilië) en een van de minder bekende bestemmingen van het continent. Nogal wat Zuid-Amerikareizigers slaan Colombia (helaas) over. Degenen die wel gaan zeggen juist over het algemeen dat ze het het leukste en prettigste land van het continent vinden.

Deze OP tracht de toeristische highlights, algemene informatie, reizigerstips en mooie foto's samen te vatten.

Het land Colombia

Kolumbien-reliev.jpgsouthamerica-map.jpg

Colombia, het enige land genoemd naar de "ontdekker" van de Amerika's, Cristobal Colón (Christoffel Columbus), heeft nog steeds last van de onterechte reputatie van "gevaarlijk", "arm" en irritant genoeg de cocaïne.

Dat is allemaal voor een groot deel zowel verleden tijd als niet van toepassing op de meeste reizigers. Zeker TRV'ers die al wat meer buiten Europa hebben gezien zullen Colombia bijzonder waarderen.

Door de ligging naast de istmus van Panama is Colombia ook het land waar de eerste mensen aankwamen in Zuid-Amerika, zo'n 11.000 jaar geleden.

Algemene informatie

300px-Mapa_de_Colombia_%28relieve%29.svg.pngMapa_de_Colombia_%28regiones_naturales%29.svg

Colombia is net zo groot als Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Portugal bij elkaar. Het land is voor een groot deel bergachtig, al is de uitgestrekte Llanos, zich in het het zuidoosten uitstrekkend tot de Amazone volledig vlak.

Het enige Zuid-Amerikaanse land dat grenst aan twee oceanen; de Grote of Pacifische Oceaan in het westen en de Caribische Zee in het noorden.

Toeristische highlights

Culture_pr%C3%A9colombiennes_en_Colombie.pngZF1qrj3.jpg

Colombia is het land met de op één na grootste biodiversiteit ter wereld (na Brazilië). Voor vogelaars helemaal een paradijs, want de meeste vogelsoorten (1900+) in de wereld komen er voor.

Houd je meer van cultuur en archeologie heeft Colombia ook heel veel te bieden; de precolumbiaanse culturen van San Agustín en Tierradentro zijn beroemd.

Qua uitgaan vind je vooral salsa in Cali, reggaeton in Medellín en vallenato aan de kust (Cartagena, Barranquilla, Santa Marta) en het binnenland in (Valledupar, met het vallenatofestival in april en Bucaramanga). Electronische muziek vind je in Cartagena (festival aan de kust, januari) en in Bogotá (de beste clubs zijn Radio Berlin, BAUM en Piso 30) en in Medellín. De gelinkte website "vive.in" geeft je alle mogelijke tips qua restaurants, bars en discotheken.

De unieke ervaring in het geweldige Andrés Carne de Res mag je niet missen als je in Bogotá bent. Deze plek heeft twee dependances; een in Chía (~ 20 km ten noorden van de hoofdstad) en de makkelijker bereikbare in de Zona T.

Steden

Densidad_pop_col.pngCatedral_de_sal%2C_Zipaquir%C3%A1.jpg

Bogotá - de hoofdstad (9+ miljoen inwoners) met een koel klimaat door de hoge ligging (2700 m), maar met mooie musea als het Museo del Oro. Het beste startpunt van je reis. Uitvalsbasis voor Zipaquirá (de beroemde zoutkathedraal) en een bezoek aan Montserrate (klooster met uitzicht over de hele stad)
Medellín - een paradijsje, schoon, goed ontwikkeld, mooie mensen en een heerlijk klimaat, het is altijd lente in Medellín
Cali - dé stad van de salsa en dat is ook waar je voor moet gaan omdat de stad zelf vrij lelijk is
Barranquilla - alleen bezoeken met het carnaval in februari/maart, na het Brazilliaanse carnaval het grootste van Zuid-Amerika
Cartagena - de mooiste stad van Colombia, zie onder
Santa Marta - prima plek om te zijn, zie onder
Bucaramanga - onbekend voor de meeste toeristen omdat het niet "op de route" ligt, de favo stad van TS, geweldig eten, opvallend Europees-gezinde mensen (heel anders dan andere Colombianen; veel directer, Duits/Nederlandser), als je de tijd hebt; DOEN!
Manizales - grootste stad in de koffieregio in het midden-westen van het land. Prima stad en mooie uitvalsbasis voor de koffiefinca's en de Nevado del Ruiz, de beroemde besneeuwde vulkaan van het gebied
Popayán - historische stad in de bergen in het zuiden

Natuur

Flickr_-_ggallice_-_Treefrog_%282%29.jpg__tfmf_zy34q5ae5dykizrm3lcxj155_008ef11b-8465-41ce-96fb-9193928f55a2_0_680.jpg

• De Amazone - Leticia is het zuidoostelijkste puntje van Colombia en vanaf hier kan je de boot nemen over de Amazonerivier naar Manaus in Brazilië
Valle de Cocora - een unieke vallei net buiten Salento (aanrader!) in de koffieregio, erg mooi, meestal regent het er
Caño Cristales - een uniek stukje op Aarde en in de laatste Lonely Planet opgenomen. Ligt in een gevaarlijk gebied (FARC) en is daardoor niet voor beginners. Een rivier vol kleuren door de verschillende soorten algen die er voorkomen
• Hikes naar Ciudad Perdida, de Sierra del Cocuy of andere hikes. Door de vele bergen is Colombia een ideaal land voor mooie hikes

Duiken

New_1_1192.jpg

Voor duikliefhebbers biedt Colombia heel veel. De populairste plekken om te duiken zijn de eilanden San Andrés en Providencia, Tayrona en de kusten ten zuidwesten van Cartagena (Isla Barú en Múcura) en voor de echte avonturiers is er de Pacifische Oceaan (Nuquí, Malpelo en Gorgona).

Andere bijzondere hotspots/aanraders

atardecer_taganga-0b0a2ac4ab.jpg

• De Caribische kust - trek een week of 10 dagen uit om de kust te bezoeken, het meest toeristische deel van Colombia met de steden Cartagena en Santa Marta (Barranquila is buiten het carnaval weinig interessant)
- Cartagena - by far de mooiste en meest toeristische stad van Colombia, het klimaat is erg drukkend heet, maar de architectuur, het eten (niet goedkoop wel erg goed) en het uitgaan zijn prima
- Santa Marta - kleine stad maar de enige stad die zelfs [url=]6 dagen Nederlands is geweest![/url], de uitvalsbasis voor de volgende bezienswaardigheden):
- Taganga - klein maar erg populair backpackersdorpje net buiten Santa Marta. De zonsondergangen zijn spectaculair hier. Als je er heen gaat, ga naar Hostal Divanga, gerund door een Française, geweldig eten en een eigen zwembad. Doe de dj de groeten van me. :7 Wees wel voorzichtig hier 's nachts, berovingen zijn erg algemeen (eigen ervaring TS ook). Prima plek om te duiken en als de hub voor de volgende highlight:
- Parque Tayrona - prachtig mooi park aan de voet van de hoogste berg ter wereld die het dichtst bij de zee ligt (5700 m (!) op slechts 42 km van de zee, het hoogste punt van Colombia ligt zodoende niet in de Andes)

San Gil - op de route van Bogotá naar Bucaramanga ligt San Gil, een populair backpackersdorpje waar je prima kan raften, abseilen, canyonen, grotten kan bezoeken en paragliden. Niet te missen is het park met "treurwilgbomen", je waant je in The Shire van Lord of the Rings

Reistips

Colombia is een prima land om een paar weken door te brengen. Korter dan 2 weken zou ik niet gaan omdat je dan echt te weinig kan zien. Met 2-4 weken heb je genoeg tijd om de meest bijzondere plekken te bezoeken. Reken voor 3 weken een budget (exclusief ticket ~300-800 euro vanuit Nederland) van rond de 1500 euro als je in hostels verblijft, rond de 2500 euro in goeie hotels.

Vluchten

viva-colombia.jpg

• Vanaf 31 maart 2015 vliegt KLM (weer) rechtstreeks op Colombia, na 21 jaar afwezigheid
• Zoek goedkope vluchten met skyscanner.net, cheaptickets.com of cheapoair.com
• Omdat de afstanden binnen Colombia qua tijd erg groot zijn, kan het handiger zijn te vliegen. Binnen Colombia vlieg je het goedkoopste met VivaColombia, andere opties zijn het Chileense LAN, het Panamese Copa of de nationale luchtvaartmaatschappij Avianca

Bussen

• De bussen in Colombia zijn prima en beschikbaar in verschillende klassen en luxe-niveaus
• Houd er rekening mee dat het op de kaart dichtbij lijkt, maar door de bergen de reisduur lang kan zijn (Cartagena-Medellín is bijvoorbeeld 14 uur met de bus!)
TIP: Zorg dat je een dekentje meeneemt op langere busreizen, want de airco staat op graadje Antarctica
• Kaartjes koop je op de stations en verschillen niet veel tussen de aanbieders, kijk rond bij een paar en beslis welke bus(maatschappij) je pakt
• Houd je bagage zoveel mogelijk bij je en vooral bij nachtbussen op/onder je lichaam
• In de grote steden Medellín, Bucaramanga, Cartagena en Bogotá (Transmilenio) heb je een transportsysteem met verschillende namen maar vergelijkbaar met de Nederlandse tram (maar dan met bussen, zoals lijn 12 in Utrecht). Makkelijk reizen maar wees erg op je hoede; berovingen zijn niet ongewoon. In de spits is het geen aanrader door de enorme drukte.

Taxi's

• In de steden is het makkelijkste transport per taxi, niet duur en snel
• Heb je roaming, zijn er verschillende apps te downloaden om (veilig) snel taxi's te bestellen; de bekendste zijn EasyTaxi en Tappsi

Overnachtingen

Overnachtingen zijn niet heel duur in Colombia, maar vergeleken met Midden-Amerika en andere backpackbestemmingen in Zuid-Amerika als Peru, Ecuador en Bolivia ook weer niet goedkoop.

Hostels
Air bnb
Hotels

Geld

i4dvdD2uWLwk.jpg

Colombia hanteert de Colombiaanse peso (COP), uitgegeven in biljetten van 50.000, 20.000, 10.000, 5000, 2000 en 1000 en munten van 1000, 500, 200, 100 en 50.

De wisselkoers van de Colombiaanse peso fluctueert nogal, maar reken zo'n 2800 pesos voor 1 euro, 3000 als je veilig en makkelijk wil rekenen. Dollars worden heel soms geaccepteerd, maar beter is om gewoon pesos te gebruiken. Met een Europese pinpas moet je overal kunnen pinnen. Bij Davivienda kan je het grootste bedrag uit de muur trekken; 700.000 pesos per transactie, wat ongeveer 250 euro is
TIP: let op bij het grootste biljet van 50.000 (en soms ook bij de 20.000- en zelfs 10.000-biljetten) want er komen vervalsingen voor

Taal

De taal die in Colombia gesproken wordt (naast inheemse talen die je nauwelijks zult tegenkomen op reis) is Spaans. Het Colombiaanse Spaans is heel makkelijk te begrijpen en vooral de versie uit Bogotá is het meest zuivere Spaans dat je zult tegenkomen (wordt ook gebruikt voor tv in andere landen om die reden). Bereid je voor; het niveau van Engels van de meeste Colombianen is erg laag, lager dan dat in andere Latijns-Amerikaanse landen als Peru, Mexico of Argentinië.

Colombianen praten net als Nederlanders in de zin dat er heel veel verkleinwoorden gebruikt worden, een voorbeeld: "calientico"; "warmpjes".

Woorden om indruk mee te maken in Colombia:

chévere (tsje'vre) - een soort "cool", het meest gebruikte woord voor "tof, cool, gaaf, lekker, leuk, gezellig, etc."
bacano - ongeveer dezelfde betekenis, zoiets als "vet" in het Nederlands
con mucho gusto - "graag gedaan", probeer het Spaanse (Spanje) "de nada" of "no hay de que" te vermijden

Navigatie

De steden en dorpen in Colombia hebben geen straatnamen maar nummers. Dat is extreem makkelijk omdat je altijd weet hoe ver iets is. Straten worden calles (afgekort "cll" of "C"), carreras (afgekort "cra" of "K"), avenidas (Av.) of diagonales (Diag.) genoemd. In de hoofdstad is het heel makkelijk navigeren; de carreras lopen evenwijdig aan de bergen in het oosten en de calles staan daar loodrecht op. Huisnummers worden bepaald door de (bij benadering) afstand vanaf het vorige kruispunt.

Een typisch Colombiaans adres is "Cra 7 #65-20" = de 7e carrera met de 65e calle en huisnummer 20 (~ 20 meter vanaf het kruispunt van de cra 7 met calle 65).

Eten en drinken

Bandeja-Paisa015.jpg

Een van de weinige negatieve kanten van Colombia die TS kan noemen is het eten. De Colombiaanse keuken is over het algemeen erg pover, weinig verfijnd en een beetje "boers". Zeker vergeleken met landen in de "regio" zoals Peru (beste eten ter wereld), Mexico (Colombianen houden NIET van pittig eten) en Argentinië (Colombianen eten ook veel vlees maar van een veel lagere kwaliteit) vallen de culinaire capaciteiten van Colombia nogal tegen.

Daarentegen zijn de fruitsapjes en fruit in het algemeen werkelijk fantastisch. Overal kun je verse fruitsapjes krijgen, dat mag je dan ook niet missen. Voor fruit zijn er zelfs speciale supermarkten die alleen fruit (en groente) aanbieden. Een walhalla, zeker doen.

Typisch Colombiaanse gerechten

arepa - dé trots van Colombia. Maiskoekjes die ook op straat gebakken worden, ben er zelf niet zo'n fan van
tamales - in bananenbladeren gewikkeld, wordt als ontbijt gegeten met een kop chocolademelk
empanadas - gefrituurde pasteitjes, ook op straat en in kleine winkeltjes gemaakt, geserveerd met ají, het enige beetje pittige dat de Colombianen eten
bandeja paisa - een caloriënbom (je vraagt je af hoe de dames zo in vorm blijven) uit Medellín en omgeving. Een gemixt gerecht van rijst, bonen, gehakt, gebakken ei, avocado, verschillende soorten vlees/chorizo, aardappel, chicharrón (gebakken buikspek :9 ) en de verplichte arepa
• goed gevulde soepjes als ajiaco (rijst, avocado en meestal kip) en mondongo (tripa = pens + rijst en aardappels)
• alle mogelijke fruitsapjes - in water of in melk, DOEN!

Goeie restaurantketens:

Crepes & Waffles - alles met pannenkoeken, wafels en nog meer. Een keten van restaurants die je zult tegenkomen in Colombia en je wordt bediend door uitsluitend vrouwen (moeders), dat is het concept. Erg goedkoop, bijzonder hoge kwaliteit en goeie bediening
Juan Valdez en OMA - de Colombiaanse "Starbucks" maar dan beter. Die laatste is grof genoeg ook in Colombia neergestreken maar TS vermijd die natuurlijk; ga voor de Colombiaanse variant
El Corral & Presto - hamburger- en ander vleesketens, prima te doen en voor een schappelijke prijs

Algemene reistips

AaNR3Hk.jpg

• Bezoek een voetbalwedstrijd!
• Hoewel Colombia voor de meeste reizigers hartstikke veilig is, moet je wel een beetje oppassen. Zorg dat je contant geld op zak hebt, maar niet al je passen etc.
• Mocht je een ongeluk of een ander medisch noodgeval overkomen op reis, zit je goed. De medische standaards van Colombia zijn gigantisch hoog en de zorg is voor Nederlanders erg goedkoop. Vanuit de Antillen (Sint Maarten, Saba, Sint-Eustatius, Curacao, Aruba, Bonaire) worden Nederlanders (dat zijn het nog steeds) zelfs op kosten van Nederlandse zorgaanbieders naar Colombia gevlogen omdat de zorg zo goed is hier
TIP: neem een identiteitsbewijsje mee als je de straat op gaat (rijbewijs is het handigste) maar niet je paspoort. Beter een kopie meenemen en je paspoort veilig in je ho(s)tel achterlaten
TIP: de minutosstands die je overal in de steden en dorpen vindt; gebruik ze om te bellen (je betaalt per minuut) en voor dingen als kauwgom, sigaretten, een bakkie koffie, etc.
BELANGRIJKE TIP: vermijd "geintjes" over Pablo Escobar, cocaïne en drugs in het algemeen. Het is NIET grappig, afgezaagd en van een niveau Gordon of Nicolette van Dam. Colombianen worstelen nog steeds met het zwaar negatieve -maar onterechte- imago van de jaren 90 en zullen hooguit beleefd glimlachen, maar ze vinden je echt niet grappig.

Het "interessante geslacht"/daten/versieren

colombiana-sexy-guapas2.png

heteromannen - jullie zullen een paradijs aantreffen in Colombia en zien dat het niet alleen spreekwoordelijk is dat de mooiste vrouwen ter wereld uit Colombia komen. Behandel dames met respect en wees de man, daar houden ze van. Doe het wel veilig want SOA's zijn niet ongewoon.
heterodames - vergeleken met veel andere latino's zijn Colombianen erg respectvol en weinig "macho", toch, wees op je hoede vooral in de armere delen en aan de kust
homo's/lesbi's - de acceptatie van homoseksualiteit is ondanks het katholieke karakter van het land over het algemeen erg groot, met name in de steden. In Bogotá bevindt zich de grootste homodiscotheek van Zuid-Amerika, Theatron, met zelfs aparte delen voor mannen of vrouwen (waar het andere geslacht geen toegang krijgt)

Externe informatie

Lonely Planet - Colombia
Portaal Colombia op de Nederlandstalige Wikipedia - uitgebreide informatie en links
Nederlandse ambassade in Bogotá

Colombiatopics op FOK!

WK - Het grote Colombia-topic #1 - Adelante Cafeteros!
NWS - Máxima: Colombia kan voorbeeld zijn
NWS - Aardbeving 6,2 in Colombia - 10-03-2015
POL - Voor wie nog twijfels had over Colombia...
C&H - Geo von Lengerke
VBL - Snelste rode kaart ooit in historie Copa Libertadores...
VBL - Colombia sinds 1998 weer naar het WK en op 19 november tegen Nederland

FOK!kers die in Colombia geweest zijn

Colombia is inmiddels al door een flink aantal FOK!kers bezocht en twee FOK!kers hebben in Colombia gewoond; Strani woonde in Bogotá en Mata woont daar nog steeds.

Colombiagangers
staat je naam er niet bij, ben je in Colombia geweest en wil je op de lijst, geef een seintje

• El_Matador
• Strani
• Viajero
• Individual
• Remqo
• HenkPietKlaasWim
• Hallojo
• Lemans24
• Hik
• Foeske
• qwerty_x
• BlaZ
• Knakker
• ROLLENDE_BABBA - Elkafila - DAMH - krapula - Aernout - Cher- - Davidboaz - boeiuh2 - sportgekje1985 - LaGrive - daankes
• ...[ Bericht 0% gewijzigd door UIO_AMS op 30-07-2019 15:07:45 ]
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  Moderator dinsdag 30 juli 2019 @ 15:07:05 #2
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_188204663
Laatste posts van het vorige deel:

quote:
1s.gif Op maandag 29 juli 2019 23:16 schreef Godshand het volgende:
Dit.

Genoeg te zien hoor en het wordt gecombineerd met een tochtje over een meer (wel saai) en die rots op klimmen.

Je bent de zelfde avond nog terug in Medellin zodat als je nog energie hebt nog een Club Colombia kan drinken (of een Manzano Postobon).
quote:
7s.gif Op dinsdag 30 juli 2019 09:05 schreef Stofje het volgende:
Ik zal in de war zijn met Salento. Eén van die trips viel qua reisafstand ietwat tegen :s).
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juli 2019 11:43 schreef Assassin92 het volgende:
Duidelijk! Waarschijnlijk wordt het wel een nachtje, aangezien het de bestemming na Medellin is en we daarna doorreizen naar Jardin en Salento, dus willen ook een beetje rustig aan doen, blijft vakantie. Thanks iig!
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juli 2019 11:44 schreef Assassin92 het volgende:
Salento ligt inderdaad een stuk verder, maar dat doen we met een tussenstap in Jardin dus hopelijk valt het dan mee :)
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_188219009
Sorry, had niet door dat ik de laatste poster was!
Assassin stabs you in your back.
pi_188325143
Colombia vorig jaar bezocht. Mij inmiddels echt te toeristisch. Vooralsnog veel Nederlanders. Gezinnen etc.

Leuk maar niet speciaal...
Love is in the air!
  woensdag 7 augustus 2019 @ 15:52:38 #5
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_188332144
quote:
1s.gif Op woensdag 7 augustus 2019 04:04 schreef Landgeld het volgende:
Colombia vorig jaar bezocht. Mij inmiddels echt te toeristisch. Vooralsnog veel Nederlanders. Gezinnen etc.

Leuk maar niet speciaal...
Ligt eraan waar je naartoe gaat. Het is een groot en divers land.
reset
pi_188349839
quote:
1s.gif Op woensdag 7 augustus 2019 04:04 schreef Landgeld het volgende:
Colombia vorig jaar bezocht. Mij inmiddels echt te toeristisch. Vooralsnog veel Nederlanders. Gezinnen etc.

Leuk maar niet speciaal...
Waar ben jij precies geweest dan? Welke landen vind jij dan nog wel speciaal?
Assassin stabs you in your back.
pi_188350876
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2019 19:16 schreef Assassin92 het volgende:

[..]

Waar ben jij precies geweest dan? Welke landen vind jij dan nog wel speciaal?
Jaar daarvoor naar Pakistan en India geweest. Dat is wel even andere koek ;)..

Verder ook landen als Afrika of in het midden Oosten.

En in Zuid Amerika, bijvoorbeeld Bolivia of Chili kwam ik eerder minder Nederlanders tegen...
Love is in the air!
pi_188351148
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2019 20:10 schreef Landgeld het volgende:

[..]

Jaar daarvoor naar Pakistan en India geweest. Dat is wel even andere koek ;)..

Verder ook landen als Afrika of in het midden Oosten.

En in Zuid Amerika, bijvoorbeeld Bolivia of Chili kwam ik eerder minder Nederlanders tegen...
Duidelijk! Ik bedoelde trouwens ook welke plaatsen in Colombia. Tijd zal wss ook wel verschil maken. Maar thanks voor je antwoord!
Assassin stabs you in your back.
pi_188354213
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2019 20:21 schreef Assassin92 het volgende:

[..]

Duidelijk! Ik bedoelde trouwens ook welke plaatsen in Colombia. Tijd zal wss ook wel verschil maken. Maar thanks voor je antwoord!
Plaatsen moet ik even terughalen, maar onder andere: Popayan, Cali, Salento, Jardin, Cartagena , Noordelijke punt, Bogota etc. Vooral rondom Medellin , Salento , Santa Marta veel Nederlanders, ook gezinnen ;)
Love is in the air!
  donderdag 8 augustus 2019 @ 23:38:12 #10
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_188354731
Ben in Neiva geen enkele Nederlander tegengekomen behalve mijn broer. Sowieso weing toeristen en het is toch een grote stad (350.000 inw)
reset
  vrijdag 9 augustus 2019 @ 00:05:57 #11
88815 FernandoMartinez
Fernando's new beginnings
pi_188355027
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2019 23:08 schreef Landgeld het volgende:

[..]

Plaatsen moet ik even terughalen, maar onder andere: Popayan, Cali, Salento, Jardin, Cartagena , Noordelijke punt, Bogota etc. Vooral rondom Medellin , Salento , Santa Marta veel Nederlanders, ook gezinnen ;)
Ik ben 2x in Colombia individueel geweest, 10 dagen in 2013, toen stuitte ik op een groep uitwisselstudenten uit Groningen tijdens een bezoek aan een koffieplantage in Manizales.

In 2016 ben ik een maand geweest, en kwam een enkele verdwaalde toerist tegen in Medellin.

Het is ook maar waar je heen gaat en wat je wil zien.
Mijn tactiek was, meet the locals en krijg ze gek genoeg om mee te gaan. Ook dat is niet moeilijk, Colombianen zijn vriendelijk en laten je graag de omgeving zien.

@Individual is ook in Neiva geweest, wat een redelijke grote stad is, maar toeristen komen er zelden.
Maar de woestijn in de omgeving, het is een plaatje
O+
Upstate Pimp
pi_188357543
Ik zag op FB een oproepje van Mensen met een Missie. Ze zochten een reporter om mee te gaan naar Colombia, om de Afro-Colombianen te helpen / steunen en te portretteren. Dat kost je dan geld (2000 euro, incl vliegen, overnachtingen, etc) en daarnaast moet je nog 1500 euro 'donaties' betalen. Maar wél een vet avontuur, natuurlijk. Je komt dan toch op plekken waar je normaiter niet komt, ziet dingen die de toerist niet ziet. Ik werk zelf als journalist en zo twee of drie weekjes (onbetaald) werk doen op zo'n plek: het lijkt me toch wel wat. Puur voor die ervaring. Kortom: ik was wel enthousiast!

Maar: toen ik in Colombia was, heb ik een dame leren kennen. Ik heb er nog steeds contact mee; zij komt uit het Caribisch gebied en heeft praktisch haar hele leven bij Santa Marta in de buurt gewoond. Zij waarschuwde me: de indianen die er wonen zijn zo corrupt als wat. Willen je financieel straks helemaal uitkleden, ofwel: het houdt echt niet op bij die 3500. Het is er bovendien gevaarljk. Niet letterlijk, maar het is een compleet ander mechanisme dan bij ons. Er zijn andere pikordes en stromingen in een onveilig gebied. En, zei ze: die mensen staan helemaal niet open voor 'hulp' uit Europa. Of steun. Ofwel: ze verwelkomen je en spelen het spelletje straks echt wel mee, als journalist kun je er fraaie verhalen optekenen maar weet: het is fake, dan wel: er zitten meerdere lagen in.

Ik ben inmiddels gebeld door de stichting, die me wel garanderen dat 'we' natuurlijk gewoon wel de veiligheid opzoeken. Dat geloof ik ook best. Ik denk er ook echt wel vette dingen mee te maken, te zien, te beleven, te observeren en te creeren. En natuurlijk, als je wéét dat het is zoals mijn Colombiaanse vriendin omschrijft, kun je daar als journalist juist wel iets extra's mee doen.

Dub, dub, dub. :D
pi_188417506
quote:
7s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 10:27 schreef Stofje het volgende:
Ik zag op FB een oproepje van Mensen met een Missie. Ze zochten een reporter om mee te gaan naar Colombia, om de Afro-Colombianen te helpen / steunen en te portretteren. Dat kost je dan geld (2000 euro, incl vliegen, overnachtingen, etc) en daarnaast moet je nog 1500 euro 'donaties' betalen. Maar wél een vet avontuur, natuurlijk. Je komt dan toch op plekken waar je normaiter niet komt, ziet dingen die de toerist niet ziet. Ik werk zelf als journalist en zo twee of drie weekjes (onbetaald) werk doen op zo'n plek: het lijkt me toch wel wat. Puur voor die ervaring. Kortom: ik was wel enthousiast!

Maar: toen ik in Colombia was, heb ik een dame leren kennen. Ik heb er nog steeds contact mee; zij komt uit het Caribisch gebied en heeft praktisch haar hele leven bij Santa Marta in de buurt gewoond. Zij waarschuwde me: de indianen die er wonen zijn zo corrupt als wat. Willen je financieel straks helemaal uitkleden, ofwel: het houdt echt niet op bij die 3500. Het is er bovendien gevaarljk. Niet letterlijk, maar het is een compleet ander mechanisme dan bij ons. Er zijn andere pikordes en stromingen in een onveilig gebied. En, zei ze: die mensen staan helemaal niet open voor 'hulp' uit Europa. Of steun. Ofwel: ze verwelkomen je en spelen het spelletje straks echt wel mee, als journalist kun je er fraaie verhalen optekenen maar weet: het is fake, dan wel: er zitten meerdere lagen in.

Ik ben inmiddels gebeld door de stichting, die me wel garanderen dat 'we' natuurlijk gewoon wel de veiligheid opzoeken. Dat geloof ik ook best. Ik denk er ook echt wel vette dingen mee te maken, te zien, te beleven, te observeren en te creeren. En natuurlijk, als je wéét dat het is zoals mijn Colombiaanse vriendin omschrijft, kun je daar als journalist juist wel iets extra's mee doen.

Dub, dub, dub. :D
Gaat deze trip nu om het portretteren van afro-amerikanen, of indianen?
Twee, tja, nogal verschillende groepen zou ik zeggen.
pi_188417512
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2019 23:08 schreef Landgeld het volgende:

[..]

Plaatsen moet ik even terughalen, maar onder andere: Vooral rondom Medellin , Salento , Santa Marta veel Nederlanders, ook gezinnen ;)
Tja, dat zijn dan ook wel de toeristen trekkers. Ik vind Salento trouwens helemaal niks, veel te hoog Volendam gehalte wmb.
pi_188417721
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 01:40 schreef ETphonehome het volgende:

[..]

Tja, dat zijn dan ook wel de toeristen trekkers. Ik vind Salento trouwens helemaal niks, veel te hoog Volendam gehalte wmb.
Idd. Wat zijn jouw favoriete plaatsen in Colombia?
Love is in the air!
pi_188422318
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 03:04 schreef Landgeld het volgende:

[..]

Idd. Wat zijn jouw favoriete plaatsen in Colombia?
Dat moet ik dan nog een beetje ontdekken, woon sinds een half jaar in Colombia, heb nog niet zo heel veel tijd gehad voor uitstapjes, moet ik de komende periode eens wat meer tijd voor vrijmaken.
Quimbaya vond ik wel mooi, en er zijn nog veel meer mooie plekken.
Mijn indruk is inderdaad ook wel dat Colombia toegankelijker is dan een groot deel van de Afrikaanse landen bijvoorbeeld.
pi_188461690
Iemand tips voor Tayrona national park?
Love is in the air!
pi_188663133
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 01:39 schreef ETphonehome het volgende:

[..]

Gaat deze trip nu om het portretteren van afro-amerikanen, of indianen?
Twee, tja, nogal verschillende groepen zou ik zeggen.
Was precies mijn gedachte.
pi_189117996
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 17:20 schreef Landgeld het volgende:
Iemand tips voor Tayrona national park?
Ga naar Playa Brava en verblijf daar, mocht je een nachtje daar willen blijven. Bij Cabo San Juan is het echt veel en veelste druk, is niet echt leuk meer.
Assassin stabs you in your back.
pi_189231618
Heeft iemand ervaring met vliegen van Acandi/Capurgana naar Medellin (of evt Cartagena als dat mogelijk is)? Moet je die vluchten ver van te voren boeken of zou dit ook bv een dag van te voren kunnen?

En zijn hier mensen in zowel Capurgana als Tayrona geweest?
pi_189241066
quote:
0s.gif Op woensdag 25 september 2019 17:59 schreef Assassin92 het volgende:

[..]

Ga naar Playa Brava en verblijf daar, mocht je een nachtje daar willen blijven. Bij Cabo San Juan is het echt veel en veelste druk, is niet echt leuk meer.
. Goede tip. En gedaan
Love is in the air!
  Moderator donderdag 3 oktober 2019 @ 10:32:13 #22
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_189241979
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 19:38 schreef Kwalberto het volgende:
Heeft iemand ervaring met vliegen van Acandi/Capurgana naar Medellin (of evt Cartagena als dat mogelijk is)? Moet je die vluchten ver van te voren boeken of zou dit ook bv een dag van te voren kunnen?

En zijn hier mensen in zowel Capurgana als Tayrona geweest?
Op vliegverbindingen.nl zijn die luchthavens van Acandi en Capurgana onbekend. :D Welke maatschappijen vliegen daar überhaupt op?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_189246388
Zijn chartervluchten, zitten in het hoogseizoen een paar weken van te voren vol, daarbuiten zou ik alsnog een week van te voren je ticket reserveren. Contact met organisaties die de tickets verkopen is over het algemeen erg.. Colombiaans... Dus het beste om het op tijd geregeld te hebben :)
pi_189248993
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 19:38 schreef Kwalberto het volgende:
Heeft iemand ervaring met vliegen van Acandi/Capurgana naar Medellin (of evt Cartagena als dat mogelijk is)? Moet je die vluchten ver van te voren boeken of zou dit ook bv een dag van te voren kunnen?

En zijn hier mensen in zowel Capurgana als Tayrona geweest?
quote:
0s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 09:22 schreef Landgeld het volgende:

[..]

. Goede tip. En gedaan
Top. De route van Playa Brava naar San Juan kan zwaar zijn, dat gedeelte is 3 uur lopen waarvan ongeveer een drie kwartier/uur stijl omhoog (wat zwaar kan zijn met spullen en de hitte). Wel absoluut de moeite waard. Ik ben zelf bij Calabazo het park in gegaan en vanaf daar richting Playa Brava gelopen. Het eerste gedeelte kun je ook de mototaxi nemen, dan vermijd je een flink stuk omhoog. Zelf niet gedaan, dus geen idee hoe duur het is. Vanaf Playa Brava dan de volgende dag naar San Juan en de andere stranden gelopen, om via el Zaino het park uit te gaan.
Assassin stabs you in your back.
pi_189281166
quote:
14s.gif Op donderdag 3 oktober 2019 10:32 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Op vliegverbindingen.nl zijn die luchthavens van Acandi en Capurgana onbekend. :D Welke maatschappijen vliegen daar überhaupt op?
Voorheen ADA maar ik zie dat die er sinds maart mee gestopt zijn helaas.

Wel balen want een hele reisdag in een bus om van Capurgana naar Medellin/Catargena te komen is geen fijn vooruitzicht.
pi_189282901
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 oktober 2019 13:07 schreef Kwalberto het volgende:

[..]

Voorheen ADA maar ik zie dat die er sinds maart mee gestopt zijn helaas.

Wel balen want een hele reisdag in een bus om van Capurgana naar Medellin/Catargena te komen is geen fijn vooruitzicht.
Zelf deze vlucht genomen deze zomer maar die wordt nu blijkbaar niet meer uitgevoerd..
pi_189605330
Blijkbaar vliegt San German https://gruposangerman.com/reserva/ nu tussen Acandi en Medellin. Alleen zijn er zo te zien nog geen vluchten voor januari.
  woensdag 22 januari 2020 @ 11:12:52 #28
476957 Ciclon
San Lorenzo de Almagro
pi_191142048
Vandaag vertrekken morgen landen, zin aaaaaan. Lekker biertje in het zonnetje, wandelen door de natuur, culturele dingetjes doen en luieren in de zon en.... geile wijven joehoeeee
  Moderator woensdag 22 januari 2020 @ 16:29:45 #29
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_191145779
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2020 11:12 schreef Ciclon het volgende:
Vandaag vertrekken morgen landen, zin aaaaaan. Lekker biertje in het zonnetje, wandelen door de natuur, culturele dingetjes doen en luieren in de zon en.... geile wijven joehoeeee
Veel plezier!
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_191542164
Ik zie hier nergens Capurgana/Sapzurro genoemd maar wat mij betreft zeker een aanrader. Prachtige dichte jungle met leuke hikes, enkele mooie stranden en ruige kust in de omgeving en een heerlijke Caribische sfeer O+ Niet al te makkelijk om er te komen maar het was voor mij de eindbestemming van een San Blas tour en het was heerlijk. Minbuza zegt "niet reizen" maar ik heb mij geen moment onveilig gevoeld.

Verder in Medellin, Salento en Cartagena geweest en het land heeft mijn verwachtingen overtroffen. Helaas in totaal maar 3 weken geweest(inclusief San Blas) dus dus zal nog eens terug moeten om andere pareltjes zoals oa de westkust te gaan ontdekken. In de tussentijd wel aan mijn Spaans werken want de taalbarriere was soms wel erg jammer.
  Moderator maandag 17 februari 2020 @ 11:21:49 #31
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_191550116
quote:
0s.gif Op zondag 16 februari 2020 19:50 schreef Kwalberto het volgende:
Ik zie hier nergens Capurgana/Sapzurro genoemd maar wat mij betreft zeker een aanrader. Prachtige dichte jungle met leuke hikes, enkele mooie stranden en ruige kust in de omgeving en een heerlijke Caribische sfeer O+ Niet al te makkelijk om er te komen maar het was voor mij de eindbestemming van een San Blas tour en het was heerlijk. Minbuza zegt "niet reizen" maar ik heb mij geen moment onveilig gevoeld.
Wat voor tour was dat? San Blas en dan vliegen naar Capurgana/Sapzurro?
Net even gecheckt en het ziet er mooi uit. Lijkt me geweldig om daar te snorkelen. Ben alleen benieuwd hoe je er kan komen als je niet wil vliegen.

quote:
Verder in Medellin, Salento en Cartagena geweest en het land heeft mijn verwachtingen overtroffen. Helaas in totaal maar 3 weken geweest(inclusief San Blas) dus dus zal nog eens terug moeten om andere pareltjes zoals oa de westkust te gaan ontdekken. In de tussentijd wel aan mijn Spaans werken want de taalbarriere was soms wel erg jammer.
Leuk om te horen dat het je verwachtingen overtrof. Onze Colombia-reis is tot nader order uitgesteld, maar zeker niet afgesteld.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  zondag 23 februari 2020 @ 15:10:23 #32
476957 Ciclon
San Lorenzo de Almagro
pi_191645738
Ben weer terug, helaas. Echt een topvakantie gehad, al zou ik ieder adviseren die er nog heen gaat, niet(!) naar Minca te gaan.. Tenzij je jezelf dood wil krabben. Die zandvliegjes die proberen je te verkrachten. Had c.a. 100 beten op 1 dag.

Heb serieus 4 dagen suicide gedachten gehad, ging er volledig aan onderdoor.
abonnementen ibood.com bol.com
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')