FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Zonnepanelen. Deel 26 - Wat? Kilowatt!
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 09:32
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 09:33
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:30 schreef kovenant het volgende:
bij de voorbereiding en planning is het gemeld, meermaals zelfs...
zolang het allemaal "mag" vind ik het verder in orde maar ga wel wat van de prijs af laten halen dan.
Als ze het van tevoren wisten dan lijkt het me eerder een geval van "oh, geen zin om onder de natte kruipruimte te gaan, we zeggen wel dat we geen pak mee hebben en lossen het op een andere manier op".
kovenantmaandag 8 juli 2019 @ 09:40
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als ze het van tevoren wisten dan lijkt het me eerder een geval van "oh, geen zin om onder de natte kruipruimte te gaan, we zeggen wel dat we geen pak mee hebben en lossen het op een andere manier op".
Ja, mee eens.

Heb ze het voor nu wel zo aan laten leggen.
athlonkmfmaandag 8 juli 2019 @ 09:48
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:40 schreef kovenant het volgende:

[..]

Ja, mee eens.

Heb ze het voor nu wel zo aan laten leggen.
Dan komen ze ook nooit meer terug om het op de juiste manier te doen...
kovenantmaandag 8 juli 2019 @ 09:49
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 09:48 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Dan komen ze ook nooit meer terug om het op de juiste manier te doen...
is het dan niet de juiste manier?
ik kan het altijd laten corrigeren uiteraard.
Speekselkliermaandag 8 juli 2019 @ 10:06
4mm naar de wasmachine?
kunnen ze die wel vervangen dan zonder nat te worden?

Hoe gaan ze die 4mm afzeikeren dan? (ik neem aan zwaarder dan 16A)
Hoe zwaar is je Hoofdaansluiting?
kovenantmaandag 8 juli 2019 @ 10:14
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 10:06 schreef Speekselklier het volgende:
4mm naar de wasmachine?
kunnen ze die wel vervangen dan zonder nat te worden?

Hoe gaan ze die 4mm afzeikeren dan? (ik neem aan zwaarder dan 16A)
Hoe zwaar is je Hoofdaansluiting?
ja de wasmachine bedrading loopt ineens door vandaar ook dat ze voor dit kiezen.
dan is het dus 4mm van meterkast naar pv verdeler
vandaar naar panelen en wasmachine.
met 20 word deze afgezekerd hoofd zekering is 35
Speekselkliermaandag 8 juli 2019 @ 10:24
quote:
2s.gif Op maandag 8 juli 2019 10:14 schreef kovenant het volgende:

[..]

ja de wasmachine bedrading loopt ineens door vandaar ook dat ze voor dit kiezen.
dan is het dus 4mm van meterkast naar pv verdeler
vandaar naar panelen en wasmachine.
met 20 word deze afgezekerd hoofd zekering is 35
Volgense de NEN normen zeker je de 16A groepen af met 25A (ipv 20) en dan zou je hoofdzekering 40A moeten zijn ivm met selectiviteit.

Ik snap de keuze wel en met maar twee groepjes zal het niet direct kwaad kunnen.
Ik zou wel gaan klagen als de 20A groep er uit slaat bij volle zon en de wasmachine aan.

(
ah laat maar, zit te slapen.
De panelen LEVEREN stroom. De totale stroom over de 4mm tussenkabel kan alleen maar lager worden dan dat de wasmachine vraagt. Dit gaat helemaal goedkomen;
)

[ Bericht 5% gewijzigd door Speekselklier op 08-07-2019 10:32:54 ]
Patroonmaandag 8 juli 2019 @ 11:24
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 07:47 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Dit is maar gedeeltelijk waar. Ik zit ook bij PowerPeers. Je krijgt 11 cent per terug geleverde KWh. En als iemand jou heeft geselecteerd en stroom van jou afneemt krijg je 15 cent.

Ik lever meer terug dan wat ik verbruik, en 5 mensen hebben mij geselecteerd. Toch gaat niet al mijn stroom naar hun toe. Dus krijg niet over alle KWh die 15 cent maar slechts van een gedeelte.

Ik stap elk jaar over, en voorgaande jaren was Powerpeers niet voordeliger dan een Essent/Nuon die maar 6 cent geeft omdat de maandelijkse vaste lasten van powerpeers zeer hoog zijn. Voor dit jaar, inclusief de welkomst bonus kwamen ze wel als voordeligste uit de bus.
Klopt niet 100% krijg je 15ct voor, maar komt wel dicht in de buurt:
Van de 2380kwh heb ik 265kwh (11%) 11ct gekregen = ¤ 29,15
1321kwh (55.5%) 15ct = ¤ 198,15
794kwh (33.5%) 15.84ct = ¤ 125.77
Totaal: ¤ 353,07

Dus ja een gedeelte, maar wel maar liefst 89% waar ik 15 of 15.84 cent kreeg :7

Dit staat nog los van mijn direct verbruik.

cFtVjK3.jpg

[ Bericht 5% gewijzigd door Patroon op 08-07-2019 12:21:33 ]
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 12:07
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 11:24 schreef Patroon het volgende:

[..]

Hier de jaarrekening van Powerpeers.
In totaal 2380kwh teruggeleverd:
265kwh teruggeleverd a 11ct = 29,15
1321kwh teruggeleverd a 15ct = 198,15
794kwh teruggeleverd voor 15,84ct = 125,77
Totaal: ¤ 353,07

Dit staat nog los van mijn direct verbruik.

[ afbeelding ]
Dat ziet er niet gek uit idd :)

Voor mij niet echt praktisch aangezien mijn systeem ~8000kWh aan overschot heeft en boven de 5000kWh zit PowerPeers op ¤0,05 per kWh.
Speekselkliermaandag 8 juli 2019 @ 12:11
Dat wordt nog een leuk als de saldering stopt.
Dan moeten ze exact weten op welke tijd je wat levert en de andere kant moet op dat moment ook gebruiken.

Immers als jij je energie niet direct aan de ander doorlevert mag je dat niet salderen,
Patroonmaandag 8 juli 2019 @ 12:14
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 12:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat ziet er niet gek uit idd :)

Voor mij niet echt praktisch aangezien mijn systeem ~8000kWh aan overschot heeft en boven de 5000kWh zit PowerPeers op ¤0,05 per kWh.
Klopt. voor ons kan dat hogere vastrecht echt wel uit, maar dat moet iedereen voor zichzelf even berekenen.

Als er mensen ook bij Powerpeers klant willen worden en via mij aanmelden levert dat 30 euro voor mij op en 30 voor de ander. Win win dus, stuur dan even een dm. ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Patroon op 08-07-2019 12:23:07 ]
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 12:15
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 12:11 schreef Speekselklier het volgende:
Dat wordt nog een leuk als de saldering stopt.
Dan moeten ze exact weten op welke tijd je wat levert en de andere kant moet op dat moment ook gebruiken.

Immers als jij je energie niet direct aan de ander doorlevert mag je dat niet salderen,
Kan best zijn dat PowerPeers per 2023 z'n formule omgooit...
Patroonmaandag 8 juli 2019 @ 12:22
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 12:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Kan best zijn dat PowerPeers per 2023 z'n formule omgooit...
Dat zie ik dan wel weer. Zit er nu iig nog t/m 2021 en krijg dan voor mijn teruglevering 11ct of 15ct en heb onlangs nog 150 euro bonus gekregen. Vorig jaar ook al 220 euro bonus.
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 14:52
Zoals jullie weten ben ik bezig om voor mijn nieuwe huis zonnepanelen aan te schaffen. Nu dacht ik aan het volgende, enerzijds wil ik optimizers en solaredge omvormer nemen. Anderszijds zit daar een redelijk prijsverschil in als ik het niet doe.

Maar wat als ik kies voor 3 panelen a 300wp extra zonder optimizers. Ik zou 15 panelen kwijt moeten kunnen. De prijs komt dan neer op ongeveer hetzelfde als 12 panelen met optimizers. Alleen in dit geval heb ik dan 4500wp zonder optimizers i.p.v. 3600wp met optimizers. Mocht ik 80% rendement halen dan zit ik alsnog op 3600kwh. Voordeel ik heb wel minder electronica op het dak liggen. Nadeel is wel dat ik biet elk paneel apart kan uitlezen.

Wat zou jullie keuze zijn?

Dak is trouwens zuid-oost georiënteerd en als de zon opkomt valt er wat schaduw van een bladerdek van een boom op.

Pff keuzes en twijfels 😊 maakt het wat lastig af en toe maar heb nog even de tijd.
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 16:09
quote:
1s.gif Op maandag 8 juli 2019 14:52 schreef DaRealDeal het volgende:
Zoals jullie weten ben ik bezig om voor mijn nieuwe huis zonnepanelen aan te schaffen. Nu dacht ik aan het volgende, enerzijds wil ik optimizers en solaredge omvormer nemen. Anderszijds zit daar een redelijk prijsverschil in als ik het niet doe.

Maar wat als ik kies voor 3 panelen a 300wp extra zonder optimizers. Ik zou 15 panelen kwijt moeten kunnen. De prijs komt dan neer op ongeveer hetzelfde als 12 panelen met optimizers. Alleen in dit geval heb ik dan 4500wp zonder optimizers i.p.v. 3600wp met optimizers. Mocht ik 80% rendement halen dan zit ik alsnog op 3600kwh. Voordeel ik heb wel minder electronica op het dak liggen. Nadeel is wel dat ik biet elk paneel apart kan uitlezen.

Wat zou jullie keuze zijn?

Dak is trouwens zuid-oost georiënteerd en als de zon opkomt valt er wat schaduw van een bladerdek van een boom op.

Pff keuzes en twijfels 😊 maakt het wat lastig af en toe maar heb nog even de tijd.
In de ochtend is je opbrengst toch nog niet zo hoog. En van die bladeren heb je vooral last als het helder weer is. Op een bewolkte dag heb je veel diffuus licht en geen harde schaduwen.

Hou er ook rekening mee dat omvormers tegenwoordig best een aardig schaduwmanagement hebben en dat er in panelen bypass diodes zitten zodat een beetje schaduw niet zo'n probleem hoeft te zijn.

3 panelen gaan je zeker weten meer opbrengst opleveren.

Uitlezen per paneel is leuk maar uiteindelijk niet nauwkeurig. SolarEdge geeft in hun documentatie aan dat er een 10% (+5 / -5%) afwijking in kan zitten door de manier van meten.
Het is een leuke gimmick maar na een tijdje kijk je er niet zo vaak meer naar en de kans op een defecte optimizer is ongeveer 35x groter dan een defect paneel...

Is SolarEdge dan waardeloos? Nee... zeker niet... vooral als je enkele uren per dag schaduwen hebt die zich over je dak verplaatsen en 3 of 4 panelen in de schaduw leggen dan is het ideaal. En als je diverse dakvlakken hebt en daar panelen op wil leggen is het voordeel dat het vaak allemaal in 1 string kan. Dat is heel mooi en dan zal ik ook zeker SolarEdge adviseren.

Als ik nu voor m'n garage opnieuw een PV-systeem moest aanschaffen zou ik geen SolarEdge meer nemen. Voor de woning (met 2 dakkapellen) was het praktisch, ik kon daardoor veel meer panelen leggen).

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 08-07-2019 16:21:11 ]
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 17:03
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 16:09 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

In de ochtend is je opbrengst toch nog niet zo hoog. En van die bladeren heb je vooral last als het helder weer is. Op een bewolkte dag heb je veel diffuus licht en geen harde schaduwen.

Hou er ook rekening mee dat omvormers tegenwoordig best een aardig schaduwmanagement hebben en dat er in panelen bypass diodes zitten zodat een beetje schaduw niet zo'n probleem hoeft te zijn.

3 panelen gaan je zeker weten meer opbrengst opleveren.

Uitlezen per paneel is leuk maar uiteindelijk niet nauwkeurig. SolarEdge geeft in hun documentatie aan dat er een 10% (+5 / -5%) afwijking in kan zitten door de manier van meten.
Het is een leuke gimmick maar na een tijdje kijk je er niet zo vaak meer naar en de kans op een defecte optimizer is ongeveer 35x groter dan een defect paneel...

Is SolarEdge dan waardeloos? Nee... zeker niet... vooral als je enkele uren per dag schaduwen hebt die zich over je dak verplaatsen en 3 of 4 panelen in de schaduw leggen dan is het ideaal. En als je diverse dakvlakken hebt en daar panelen op wil leggen is het voordeel dat het vaak allemaal in 1 string kan. Dat is heel mooi en dan zal ik ook zeker SolarEdge adviseren.

Als ik nu voor m'n garage opnieuw een PV-systeem moest aanschaffen zou ik geen SolarEdge meer nemen. Voor de woning (met 2 dakkapellen) was het praktisch, ik kon daardoor veel meer panelen leggen).
Bedankt voor je uitgebreide antwoord! De zonnepanelen gaan op 1 dakvlak liggen en de schaduw is niet heel erg extreem idd. Met oog daarop ga ik waarschijnlijk kiezen voor 15x panelen zonder optimizers i.p.v. van 12x met optimizers. Prijsverschil is een paar euro maar en de kans op defecten is een stuk kleiner en de opbrengst waarschijnlijk hoger.
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 20:35
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 17:03 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Bedankt voor je uitgebreide antwoord! De zonnepanelen gaan op 1 dakvlak liggen en de schaduw is niet heel erg extreem idd. Met oog daarop ga ik waarschijnlijk kiezen voor 15x panelen zonder optimizers i.p.v. van 12x met optimizers. Prijsverschil is een paar euro maar en de kans op defecten is een stuk kleiner en de opbrengst waarschijnlijk hoger.
Het kan wel verslavend werken, voor je het weet leg je panelen op noord, op je fietsenschuur en op het kippenhok :+
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 20:40
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 20:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het kan wel verslavend werken, voor je het weet leg je panelen op noord, op je fietsenschuur en op het kippenhok :+
Haha heb nog een zelfde soort stuk dak over maar wil daar in de toekomst een dakkapel op zetten en oh ja een redelijk grote schuur nog 😆
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 20:59
Heb nu 68 panelen en als ik meer dakruimte had, had ik er nog meer :+

M'n omvormer voor de woning is net wat te klein gekozen, daarom kon ik er maximaal 11 op noord kwijt. Daar is nog wel wat ruimte over. Als 1 van m'n 2 omvormers ooit defect raakt vervang ik die door een iets grotere en dan leg ik daar ook nog een stuk of 10-15 panelen bij.
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 21:02
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 20:59 schreef MaGNeT het volgende:
Heb nu 68 panelen en als ik meer dakruimte had, had ik er nog meer :+

M'n omvormer voor de woning is net wat te klein gekozen, daarom kon ik er maximaal 11 op noord kwijt. Daar is nog wel wat ruimte over. Als 1 van m'n 2 omvormers ooit defect raakt vervang ik die door een iets grotere en dan leg ik daar ook nog een stuk of 10-15 panelen bij.
68 😱 hoeveel kWh wek je op!?
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 21:04
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:02 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

68 😱 hoeveel kWh wek je op!?
Op een mooie dag zit ik net boven de 100kWh.
Op een bewolkte dag als vandaag kom ik op 51kWh (zie ik net :+)

https://pvoutput.org/list.jsp?id=70798&sid=62890

Op jaarbasis zal het zo'n 15.000 tot 16.000kWh zijn, afhankelijk van hoe mooi de zomer is.
Deze zomer is niet zo mooi dus zal het op zo'n 15.000 blijven steken denk ik. Dat weet ik eind oktober wel ongeveer, aangezien november en december niet echt meer van grote invloed zijn op wat er wordt opgewekt.

Ik zit nu op 8900kWh sinds 1 januari.
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 21:06
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:04 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Op een mooie dag zit ik net boven de 100kWh.
Op een bewolkte dag als vandaag kom ik op 51kWh (zie ik net :+)

https://pvoutput.org/list.jsp?id=70798&sid=62890

Op jaarbasis zal het zo'n 15.000 tot 16.000kWh zijn, afhankelijk van hoe mooi de zomer is.
Deze zomer is niet zo mooi dus zal het op zo'n 15.000 blijven steken denk ik. Dat weet ik eind oktober wel ongeveer, aangezien november en december niet echt meer van grote invloed zijn op wat er wordt opgewekt.
100 kWh 😂 ik verbruik op jaarbasis denk zon 3000 kWh dat zou je in een maandje opwekken! Lekker hoor
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 21:07
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:06 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

100 kWh 😂 ik verbruik op jaarbasis denk zon 3000 kWh dat zou je in een maandje opwekken! Lekker hoor
Nah, de zon schijnt niet iedere dag zo mooi, dus reken ruim 2000kWh in mei, juni en juli

Met 15 panelen op zuid ga je je ook nog wel verbazen ;)

Ik heb er "maar" 25 op zuid, de rest ligt richting oost / west / noord.
Die overige richtingen schelen me totaal zo'n 4.000kWh per jaar maar het levert altijd meer stroom op dan een kale dakpan.
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 21:11
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nah, de zon schijnt niet iedere dag zo mooi, dus reken ruim 2000kWh in mei, juni en juli

Met 15 panelen op zuid ga je je ook nog wel verbazen ;)

Ik heb er "maar" 25 op zuid, de rest ligt richting oost / west / noord
Op mijn huidige woning met plat dak heb ik 3150 wp liggen en haal ook best wel goede opbrengsten.

04-07: 22,3kwh
05-07: 21 kWh
06-07: 13,9 kWh
07-07: 16,6 kWh

Maar erg ligging afhankelijk is het wel idd!
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 21:17
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:11 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Op mijn huidige woning met plat dak heb ik 3150 wp liggen en haal ook best wel goede opbrengsten.

04-07: 22,3kwh
05-07: 21 kWh
06-07: 13,9 kWh
07-07: 16,6 kWh

Maar erg ligging afhankelijk is het wel idd!
Ja, verschilt wel.

Maar uiteindelijk is de jaaropbrengst straks minder belangrijk.
Je wil juist je dagverbruik zoveel mogelijk afgedekt hebben door je eigen panelen.

Als jij je wasmachine aanzet om 13:00 en je panelen leveren dan 3.000Watt, dan draai je in principe helemaal op je zonnepanelen.

Die energie komt niet langs de meter, je energieleverancier ziet het niet maar je saldeert het wel 100% op dat moment.

Vandaag kon ik er bijvoorbeeld om 17:00 prima op koken, 5kW is genoeg voor de inductieplaat om m'n aardappelen en groenten op te warmen en desnoods verbruik je een beetje uit het net, is ook niet erg.

Na 2023 ga je vanzelf bewuster omgaan met je zelf opgewekte energie, denk ik.

Een thuisaccu is nog weer een stap verder. Staat wel op m'n verlanglijstje maar dan moeten ze eerst nog 4 tot 5x goedkoper worden om ooit terug te kunnen verdienen.
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 21:23
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, verschilt wel.

Maar uiteindelijk is de jaaropbrengst straks minder belangrijk.
Je wil juist je dagverbruik zoveel mogelijk afgedekt hebben door je eigen panelen.

Als jij je wasmachine aanzet om 13:00 en je panelen leveren dan 3.000Watt, dan draai je in principe helemaal op je zonnepanelen.

Die energie komt niet langs de meter, je energieleverancier ziet het niet maar je saldeert het wel 100% op dat moment.

Vandaag kon ik er bijvoorbeeld om 17:00 prima op koken, 5kW is genoeg voor de inductieplaat om m'n aardappelen en groenten op te warmen en desnoods verbruik je een beetje uit het net, is ook niet erg.

Na 2023 ga je vanzelf bewuster omgaan met je zelf opgewekte energie, denk ik.

Een thuisaccu is nog weer een stap verder. Staat wel op m'n verlanglijstje maar dan moeten ze eerst nog 4 tot 5x goedkoper worden om ooit terug te kunnen verdienen.
Dat wat je hierboven zegt is natuurlijk wel het mooiste, maximaal salderen.

Vraag mij echt af of het na 2023 gaat veranderen. Als dat zo is denk ik dat het gros van de huishoudens met zonnepanelen wel in een thuisaccu gaat investeren. Met als gevolg dat die prijzen flink gaan dalen, waardoor mensen in ieder geval in de zonnige maanden helemaal niks meer terugleveren en de overheid nog minder belasting kan innen.

Maar goed dat is afwachten!
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 21:28
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:23 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Dat wat je hierboven zegt is natuurlijk wel het mooiste, maximaal salderen.

Vraag mij echt af of het na 2023 gaat veranderen. Als dat zo is denk ik dat het gros van de huishoudens met zonnepanelen wel in een thuisaccu gaat investeren. Met als gevolg dat die prijzen flink gaan dalen, waardoor mensen in ieder geval in de zonnige maanden helemaal niks meer terugleveren en de overheid nog minder belasting kan innen.

Maar goed dat is afwachten!
Ik denk niet dat de markt van Nederland groot genoeg is om enige invloed te hebben op de prijs van thuisaccu's ;)

De prijs van thuisaccu's wordt nu voornamelijk bepaald door de prijs van de lithium accucellen, in de USA is zo'n Tesla Powerwall of LG Chem ook nog duur...

Zo'n apparaat zit nu nog op ¤7000 voor 14kWh aan opslag.
Dat kan je dan zo'n 200 dagen per jaar benutten, zeker met een gezin (en eventueel warmtepomp of elektrische auto) komt dat wel op.

In de donkere maanden wek je niet genoeg op om die 14kWh op te wekken.

Eerder heb ik al eens berekend dat zo'n apparaat ongeveer ¤1500 zou moeten kosten om interessant te zijn, dan verdien je 'm ook echt nog terug als salderen wordt afgebouwd.
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 21:32
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk niet dat de markt van Nederland groot genoeg is om enige invloed te hebben op de prijs van thuisaccu's ;)

De prijs van thuisaccu's wordt nu voornamelijk bepaald door de prijs van de lithium accucellen, in de USA is zo'n Tesla Powerwall of LG Chem ook nog duur...

Zo'n apparaat zit nu nog op ¤7000 voor 14kWh aan opslag.
Dat kan je dan zo'n 200 dagen per jaar benutten, zeker met een gezin (en eventueel warmtepomp of elektrische auto) komt dat wel op.

In de donkere maanden wek je niet genoeg op om die 14kWh op te wekken.

Eerder heb ik al eens berekend dat zo'n apparaat ongeveer ¤1500 tot 2000 zou moeten kosten om interessant te zijn, dan verdien je 'm ook echt nog terug als salderen wordt afgebouwd.
Daar heb je een goed punt!
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 21:34
Als het aan Elon Musk ligt gaan we die ¤1500 overigens wel halen, batterijen worden nog ieder jaar zo'n 15% goedkoper per kWh dus voor 2030 moet het dan toch wel lukken.
En mogelijk staan er dan ook volwaardige opvolgers van Lithium Ion in de showroom, met hogere energiedichtheid en nog lagere prijzen.
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 21:36
Dat zou natuurlijk geweldig zijn als het zover komt!
TheFreshPrincemaandag 8 juli 2019 @ 21:50
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:36 schreef DaRealDeal het volgende:
Dat zou natuurlijk geweldig zijn als het zover komt!
De toekomst heeft op dat vlak nog veel nieuws te brengen, ik vind het reuze interessant :)
DaRealDealmaandag 8 juli 2019 @ 21:57
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

De toekomst heeft op dat vlak nog veel nieuws te brengen, ik vind het reuze interessant :)
Sowieso, hetzelfde geldt voor andere energiebesparende middelen 😀
#ANONIEMmaandag 8 juli 2019 @ 22:02
Nog een jaar dan is het nieuwe huis eeeeindelijk af. Nog tips betreft OP?
Bengerdinsdag 9 juli 2019 @ 11:41
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:34 schreef MaGNeT het volgende:
Als het aan Elon Musk ligt gaan we die ¤1500 overigens wel halen, batterijen worden nog ieder jaar zo'n 15% goedkoper per kWh dus voor 2030 moet het dan toch wel lukken.
En mogelijk staan er dan ook volwaardige opvolgers van Lithium Ion in de showroom, met hogere energiedichtheid en nog lagere prijzen.
De kostprijs van de batterijen gaat nog wel langzaam omlaag, maar door de toenemende vraag naar batterijen neemt de marktprijs van batterijen volgens mij tijdelijk niet meer af. Een Powerwall kost nog hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd. Zodra er meer productiecapaciteit beschikbaar komt zou de prijs wel hard kunnen dalen.
Overigens heb ik ook zitten rekenen aan de Powerwall en met de VvE komen we voor 1 Powerwall al bijna uit zodra salderen wordt afgeschaft. We kunnen er de hele dag door schommelingen in vraag en aanbod van stroom mee opvangen (wolken, lift of pomp die aanschakelt).
Leandradinsdag 9 juli 2019 @ 11:49
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2019 21:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk niet dat de markt van Nederland groot genoeg is om enige invloed te hebben op de prijs van thuisaccu's ;)

De prijs van thuisaccu's wordt nu voornamelijk bepaald door de prijs van de lithium accucellen, in de USA is zo'n Tesla Powerwall of LG Chem ook nog duur...

Zo'n apparaat zit nu nog op ¤7000 voor 14kWh aan opslag.
Dat kan je dan zo'n 200 dagen per jaar benutten, zeker met een gezin (en eventueel warmtepomp of elektrische auto) komt dat wel op.

In de donkere maanden wek je niet genoeg op om die 14kWh op te wekken.

Eerder heb ik al eens berekend dat zo'n apparaat ongeveer ¤1500 zou moeten kosten om interessant te zijn, dan verdien je 'm ook echt nog terug als salderen wordt afgebouwd.
Auto dan dus aan een openbare laadpaal laden, dan kom je weer een heel eind met die powerwall.
Overigens denk ik dat er ook nog wel andere alternatieven komen, maar dat is gewoon afwachten.
Ik zie wel wat in zoutwater accu's, en dan het liefst modulaire containers zodat ze vrij simpel in de kruipruimte geplaatst kunnen worden.

https://stroomwinkel.nl/natrium-ion-zoutwater-accu-12v.html

https://www.technischweek(...)zout-water/item11784
athlonkmfdinsdag 9 juli 2019 @ 11:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 11:41 schreef Benger het volgende:

[..]

De kostprijs van de batterijen gaat nog wel langzaam omlaag, maar door de toenemende vraag naar batterijen neemt de marktprijs van batterijen volgens mij tijdelijk niet meer af. Een Powerwall kost nog hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd. Zodra er meer productiecapaciteit beschikbaar komt zou de prijs wel hard kunnen dalen.
Overigens heb ik ook zitten rekenen aan de Powerwall en met de VvE komen we voor 1 Powerwall al bijna uit zodra salderen wordt afgeschaft. We kunnen er de hele dag door schommelingen in vraag en aanbod van stroom mee opvangen (wolken, lift of pomp die aanschakelt).
Als er geen concurrenten zijn, dan zijn er ook weinig redenen om de prijs te verlagen toch? En concurrenten komen wel als de accu's goedkoper worden.

Maar ja. wellicht heeft iedereen rond 2030 een mobiele thuisaccu. Mijn elektrische fietsen worden ook enkel bij zon opgeladen.
Leandradinsdag 9 juli 2019 @ 12:07
Ook een interessante: 27 kWh voor ¤ 2.700 :o
https://www.dvhn.nl/econo(...)%2Fwww.google.com%2F

Edit: als je nog een (ondergrondse) gastank hebt; gastank eruit, paar van die bio-accu's erin :D

[ Bericht 19% gewijzigd door Leandra op 09-07-2019 12:16:29 ]
DaRealDealdinsdag 9 juli 2019 @ 19:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 12:07 schreef Leandra het volgende:
Ook een interessante: 27 kWh voor ¤ 2.700 :o
https://www.dvhn.nl/econo(...)%2Fwww.google.com%2F

Edit: als je nog een (ondergrondse) gastank hebt; gastank eruit, paar van die bio-accu's erin :D
Interessant 100euro per kWh opslag!
Pigerdinsdag 9 juli 2019 @ 20:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 11:41 schreef Benger het volgende:

[..]

De kostprijs van de batterijen gaat nog wel langzaam omlaag, maar door de toenemende vraag naar batterijen neemt de marktprijs van batterijen volgens mij tijdelijk niet meer af. Een Powerwall kost nog hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd.
Dat heeft meer met Tesla te maken. Die powerwall is veel te duur. Komen straks wat kleinere elektrische auto's op de markt die qua totaalprijs vergelijkbaar zijn met de kwhuurprijs van de powerwall. Dus dan heb je voor deze prijs/kWh ook meteen een vervoersmiddel.
crystal_methwoensdag 10 juli 2019 @ 10:53
Waarom geen loodaccu's gebruiken voor opslag? Worden niet voor niets nog steeds gebruikt voor vorkliften, golfcarts.. Ze zijn goedkoop en voor thuisopslag vormt het gewicht geen probleem. Gaan wel minder lang mee...
EasyLifewoensdag 10 juli 2019 @ 10:57
Maar kan je beter niet wachten met een accu tot het salderen echt wordt afgeschaft? Die zijn waarschijnlijk beter, gaan langer mee (want later aangeschaft) en goedkoper.

Je energiemaatschappij is de komende jaren gewoon je gratis accu.
TheFreshPrincewoensdag 10 juli 2019 @ 10:58
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 10:57 schreef EasyLife het volgende:
Maar kan je beter niet wachten met een accu tot het salderen echt wordt afgeschaft? Die zijn waarschijnlijk beter, gaan langer mee (want later aangeschaft) en goedkoper.

Je energiemaatschappij is de komende jaren gewoon je gratis accu.
Dat sowieso, op dit moment hebben ze financieel iig nog geen nut.
athlonkmfwoensdag 10 juli 2019 @ 11:33
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 10:57 schreef EasyLife het volgende:
Maar kan je beter niet wachten met een accu tot het salderen echt wordt afgeschaft? Die zijn waarschijnlijk beter, gaan langer mee (want later aangeschaft) en goedkoper.

Je energiemaatschappij is de komende jaren gewoon je gratis accu.
Dat is de komende 3 jaar sowieso de beste optie. En dan kan je kijken wat dan op de markt is.

(maar ik ga er wel rekening mee houden en de kruipruimte schoonhouden. Misschien dat er onder de garage een thuisaccu geplaatst kan worden later. Ipv dat ik het nu vol ga spuiten met isolatieparels. Toch mooi 20m2 oppervlak.)
kovenantwoensdag 10 juli 2019 @ 11:52
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:33 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Dat is de komende 3 jaar sowieso de beste optie. En dan kan je kijken wat dan op de markt is.

(maar ik ga er wel rekening mee houden en de kruipruimte schoonhouden. Misschien dat er onder de garage een thuisaccu geplaatst kan worden later. Ipv dat ik het nu vol ga spuiten met isolatieparels. Toch mooi 20m2 oppervlak.)
tot er water in loopt?
of zijn ze waterdicht
Leandrawoensdag 10 juli 2019 @ 11:58
quote:
2s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:52 schreef kovenant het volgende:

[..]

tot er water in loopt?
of zijn ze waterdicht
Je zult aan de hand van je locatie toch wel weten of je wel eens water in de kruipruimte hebt staan?

In mijn vorige huis regelmatig (plaatsnaam die eindigt op "broek", dus dan weet je het wel :D), in mijn huidige huis nooit.
kovenantwoensdag 10 juli 2019 @ 12:02
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:58 schreef Leandra het volgende:

[..]

Je zult aan de hand van je locatie toch wel weten of je wel eens water in de kruipruimte hebt staan?

In mijn vorige huis regelmatig (plaatsnaam die eindigt op "broek", dus dan weet je het wel :D), in mijn huidige huis nooit.
we weten niet wat het gaat doen met veranderende weer situaties en/of extreem regenval.
het idee opzich is niet slecht maar dan wel in een waterdicht vat.

ook al zou het kunnen zou ik het zelf niet direct doen.
athlonkmfwoensdag 10 juli 2019 @ 12:11
quote:
2s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:52 schreef kovenant het volgende:

[..]

tot er water in loopt?
of zijn ze waterdicht
Tot nu toe zijn alle zoutwaterbatterijen grote bakken met water en de verbindingen zitten aan de bovenkant. Dat is vrij makkelijk waterdicht te maken en wat ik nu vaak lees is dat de kruipruimte een reeele plek is om deze te plaatsen. Oftewel, kans is groot dat daar bij het ontwerp rekening mee gehouden wordt dat deze in de kruipruimte worden geplaatst.

https://www.volkskrant.nl(...)erbatterij~b8325758/

op zich ook logisch. Een paar duizend liter zout water in huis lekken is minder fijn dan een lek in de kruipruimte.
kovenantwoensdag 10 juli 2019 @ 12:15
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 12:11 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Tot nu toe zijn alle zoutwaterbatterijen grote bakken met water en de verbindingen zitten aan de bovenkant. Dat is vrij makkelijk waterdicht te maken en wat ik nu vaak lees is dat de kruipruimte een reeele plek is om deze te plaatsen. Oftewel, kans is groot dat daar bij het ontwerp rekening mee gehouden wordt dat deze in de kruipruimte worden geplaatst.

https://www.volkskrant.nl(...)erbatterij~b8325758/

op zich ook logisch. Een paar duizend liter zout water in huis lekken is minder fijn dan een lek in de kruipruimte.
mooi concept.
ben benieuwd naar de energiedichtheid
dit zou ik ook wel in mn kruipruimte willen waar wel water in ligt :)
Leandrawoensdag 10 juli 2019 @ 12:15
quote:
2s.gif Op woensdag 10 juli 2019 12:02 schreef kovenant het volgende:

[..]

we weten niet wat het gaat doen met veranderende weer situaties en/of extreem regenval.
het idee opzich is niet slecht maar dan wel in een waterdicht vat.

ook al zou het kunnen zou ik het zelf niet direct doen.
Nee klopt, maar als je nu al water in je kruipruimte hebt dan is de kans groot dat dat probleem niet vanzelf verdwijnt.

Als ik nu nieuw zou bouwen dan zou ik zelfs waarschijnlijk onderkelderen zodat de TR daar kan en daarbij ook voldoende ruimte vrijhouden voor accu's in de toekomst.
Patroonwoensdag 10 juli 2019 @ 12:36
Net 8x 335wp JA solar panelen bijgekocht en 30m kabel. Heb nog ruimte op de omvormer dus ga het plattedak volgooien.

https://www.winkelman-zon(...)1779/?display=detail

Een bekende van me gaat 6 betonschansen maken. Die heeft daar een betonnen mal voor gemaakt. Dat komt er dus zo uit te zien:
20150506_12x-250W-zwart-in-Oss.jpg
En dan 2 groepen van 4 panelen landscape.

In ben ik voor schansen, kabel en 2680wp aan panelen 1373 euro excl btw kwijt.

2 berekeningen gemaakt voor 15 en 20 jaar...komende 2.5jaar heb ik sowieso nog 11ct per kwh en daarna ga ik dan uit van scenario 7ct per kwh. Maar dat kan dus nog hoger dan 7ct worden (ook lager) en krijg over wel 80% geen 11ct maar 15ct, maar goed even uitgaand van een slecht scenario:
4HFev2S.jpg
Gieliovdwoensdag 10 juli 2019 @ 12:38
Best slim, een mal, beton erin, beetje trillen en klaar. Ik ben fan!
Speekselklierwoensdag 10 juli 2019 @ 13:06
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 12:11 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Tot nu toe zijn alle zoutwaterbatterijen grote bakken met water en de verbindingen zitten aan de bovenkant.

Als je kruipruimte vol water staat kan je er ook gewoon zout bij gooien. In de voorkamer een anode in de achterkamer de cathode en laden maar.
#ANONIEMwoensdag 10 juli 2019 @ 13:45
quote:
1s.gif Op woensdag 10 juli 2019 13:06 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Als je kruipruimte vol water staat kan je er ook gewoon zout bij gooien. In de voorkamer een anode in de achterkamer de cathode en laden maar.
haha lol, ben benieuwd hoe goed of slecht het zou werken.
Leandrawoensdag 10 juli 2019 @ 13:49
quote:
1s.gif Op woensdag 10 juli 2019 13:06 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Als je kruipruimte vol water staat kan je er ook gewoon zout bij gooien. In de voorkamer een anode in de achterkamer de cathode en laden maar.
:D
EasyLifewoensdag 10 juli 2019 @ 14:06
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 11:58 schreef Leandra het volgende:

[..]

Je zult aan de hand van je locatie toch wel weten of je wel eens water in de kruipruimte hebt staan?

In mijn vorige huis regelmatig (plaatsnaam die eindigt op "broek", dus dan weet je het wel :D), in mijn huidige huis nooit.
Regenbroek?
Leandrawoensdag 10 juli 2019 @ 14:26
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2019 14:06 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Regenbroek?
:D

Yep.
TheFreshPrincezondag 14 juli 2019 @ 13:53
Ook vandaag weer goed te zien dat op een bewolkte dag het niet zoveel uitmaakt of je panelen op zuid, noord, west of oost liggen.

Zo helpen de panelen op noord goed mee om toch nog wat moois te maken van deze dag ;)

NMUwolO.png
Ivo1985zondag 14 juli 2019 @ 14:38
Afgelopen vrijdagmiddag had ik tussen 12u30 en 14u30 een opbrengst van nog geen 100Wh.

De panelen zijn wel weer helemaal schoon.
TheFreshPrincezondag 14 juli 2019 @ 15:06
quote:
0s.gif Op zondag 14 juli 2019 14:38 schreef Ivo1985 het volgende:
Afgelopen vrijdagmiddag had ik tussen 12u30 en 14u30 een opbrengst van nog geen 100Wh.

De panelen zijn wel weer helemaal schoon.
Regen doet wonderen idd 😋
Ivo1985maandag 15 juli 2019 @ 11:33
quote:
0s.gif Op zondag 14 juli 2019 15:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Regen doet wonderen idd 😋
Er is hier genoeg gevallen voor de hele maand, je kon met een bootje door de straten.
EasyLifemaandag 15 juli 2019 @ 16:32
Heb de panelen nu sinds 7 mei en al de helft van mn jaarverbruik opgewekt!

800kWh.
Thinkk-Pinkkmaandag 15 juli 2019 @ 16:45
Hier af en toe wat miezerig. Maar alles is nog steeds gortdroog.

We hebben ondertussen wel een nieuwe WiFi stick. Maar nu moeten we nog een account krijgen. Ik snap ook niet waarom dat allemaal zo lang moet duren bij dat Solar unie.
EasyLifemaandag 15 juli 2019 @ 16:48
quote:
0s.gif Op zondag 14 juli 2019 15:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Regen doet wonderen idd 😋
Jij had het laatst over zon warmtepomp voor warm water. Dat de subsidie zo hoog is dat ze bijna gratis zijn.

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

En heb je een betrouwbare link waar je zoiets kan bestellen en die eventueel ook de subsidie regelen?
TheFreshPrincemaandag 15 juli 2019 @ 16:56
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 16:48 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Jij had het laatst over zon warmtepomp voor warm water. Dat de subsidie zo hoog is dat ze bijna gratis zijn.

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

En heb je een betrouwbare link waar je zoiets kan bestellen en die eventueel ook de subsidie regelen?
Susbidie kan je aanvragen bij RVO (ISDE).

Lijst met warmtepompen en warmtepompboilers waar subsidie op zit staat hier:

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2019/06/2019%20ISDE%20apparatenlijst%20warmtepompen%2028-6-2019.pdf

Enige punt is dat het professioneel geplaatst moet zijn. Maar als je het zelf plaatst en je laat een installateur het keuren dan lijkt me dat ook voldoende "professioneel".

Hou er rekening mee dat een warmtepompboiler water op lagere temperatuur maakt dan een gewone boiler met een element. Daarom is een versie van minimaal 120 liter wel aan te raden. Heb je een gezin (en/of een badkuip) dan is 200 liter wel het minste.

Het rendement van een warmtepompboiler t.o.v. een gewone elektrische boiler is ongeveer 3x hoger.

Hou er ook rekening mee dat er een luchtafvoer naar buiten moet zijn (of gemaakt moet kunnen worden).

[ Bericht 6% gewijzigd door TheFreshPrince op 15-07-2019 17:02:09 ]
Glider76maandag 15 juli 2019 @ 17:39
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 16:48 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Jij had het laatst over zon warmtepomp voor warm water. Dat de subsidie zo hoog is dat ze bijna gratis zijn.

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

En heb je een betrouwbare link waar je zoiets kan bestellen en die eventueel ook de subsidie regelen?
Lees je eens in op het tweakers forum. Hier worden vele modellen beschreven en tot het uiterste getweaked.

Er zijn vele modellen. Als je deze in belgie besteld kost het je inclusief bezorgen en na aftrek subsidie 9 euro netto.

De kleinere modellen zijn niet veel meer dan een gewone boiler. Stekker erin en draaien maar. Ga je naar grotere volumes is het wel aan te raden om een lucht afvoer naar buiten te maken.

Ik wil er zelf ook een maar kom niet lekker uit op zolder ivm schuin dak. En bij een 1 persoons huishouden is gas nog steeds ietsje goedkoper.

Maar als je al van het gas af bent of een gewone E boiler hebt hangen zeker de moeite waard.
EasyLifemaandag 15 juli 2019 @ 22:51
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 17:39 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Lees je eens in op het tweakers forum. Hier worden vele modellen beschreven en tot het uiterste getweaked.

Er zijn vele modellen. Als je deze in belgie besteld kost het je inclusief bezorgen en na aftrek subsidie 9 euro netto.

De kleinere modellen zijn niet veel meer dan een gewone boiler. Stekker erin en draaien maar. Ga je naar grotere volumes is het wel aan te raden om een lucht afvoer naar buiten te maken.

Ik wil er zelf ook een maar kom niet lekker uit op zolder ivm schuin dak. En bij een 1 persoons huishouden is gas nog steeds ietsje goedkoper.

Maar als je al van het gas af bent of een gewone E boiler hebt hangen zeker de moeite waard.
Ik woon alleen en dan zie ik dit bijvoorbeeld:

https://www.ge-wo.nl/warm(...)r-aqua1-plus-90ht-2/

Dan denk ik, dat kan toch niet? Gratis?
TheFreshPrincemaandag 15 juli 2019 @ 23:02
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 22:51 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ik woon alleen en dan zie ik dit bijvoorbeeld:

https://www.ge-wo.nl/warm(...)r-aqua1-plus-90ht-2/

Dan denk ik, dat kan toch niet? Gratis?
Eh... ja... zij krijgen gewoon hun geld van jou voor de warmtepomp.

De overheid sponsort jou met ¤1250 (als hij tenminste op die lijst staat hierboven).

Ik kreeg in december ¤2800 subsidie op m'n rekening gestort voor mijn warmtepomp (verwarming van woning + warm water).

Als je voor een warmtepompboiler gaat zou overigens niet voor dit model gaan maar minimaal een 120 liter versie nemen (en nog wat groter als je een ligbad hebt).
Speekselkliermaandag 15 juli 2019 @ 23:41
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:02 schreef MaGNeT het volgende:


Als je voor een warmtepompboiler gaat zou overigens niet voor dit model gaan maar minimaal een 120 liter versie nemen (en nog wat groter als je een ligbad hebt).
of twee van 90 liter....
2x subsidie, 2x gratis.
EasyLifemaandag 15 juli 2019 @ 23:44
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Eh... ja... zij krijgen gewoon hun geld van jou voor de warmtepomp.

De overheid sponsort jou met ¤1250 (als hij tenminste op die lijst staat hierboven).

Ik kreeg in december ¤2800 subsidie op m'n rekening gestort voor mijn warmtepomp (verwarming van woning + warm water).

Als je voor een warmtepompboiler gaat zou overigens niet voor dit model gaan maar minimaal een 120 liter versie nemen (en nog wat groter als je een ligbad hebt).
Nee heb alleen een douche. Oh nee heb wel een ligbad haha, maar die gebruik ik alleen om de hond te wassen.

Maar zoals ik het begrijp moet je hem eerst kopen en dan duurt het maanden voordat je de subsidie krijgt?
TheFreshPrincemaandag 15 juli 2019 @ 23:49
quote:
1s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:44 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Nee heb alleen een douche. Oh nee heb wel een ligbad haha, maar die gebruik ik alleen om de hond te wassen.

Maar zoals ik het begrijp moet je hem eerst kopen en dan duurt het maanden voordat je de subsidie krijgt?
Ja, 5 november ging de aanvraag eruit, 4 december stond het bijgeschreven.
Dus een maand in mijn geval.
TheFreshPrincemaandag 15 juli 2019 @ 23:49
quote:
1s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:41 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

of twee van 90 liter....
2x subsidie, 2x gratis.
Of 10x 90 liter :D
10x subsidie, 10x gratis :D

Alleen de meterkastaanpassing kost dan wel weer extra :+
DaRealDealdinsdag 16 juli 2019 @ 00:30
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 23:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Eh... ja... zij krijgen gewoon hun geld van jou voor de warmtepomp.

De overheid sponsort jou met ¤1250 (als hij tenminste op die lijst staat hierboven).

Ik kreeg in december ¤2800 subsidie op m'n rekening gestort voor mijn warmtepomp (verwarming van woning + warm water).

Als je voor een warmtepompboiler gaat zou overigens niet voor dit model gaan maar minimaal een 120 liter versie nemen (en nog wat groter als je een ligbad hebt).
Die dingen kan je toch ook gebruiken i.c.m een zonneboiler?
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 00:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:30 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Die dingen kan je toch ook gebruiken i.c.m een zonneboiler?
Euh, daar is vast wel iets op te fabriceren :P Geen ervaring met zonneboilers :P
DaRealDealdinsdag 16 juli 2019 @ 00:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Euh, daar is vast wel iets op te fabriceren :P Geen ervaring met zonneboilers :P

Ik twijfel eraan om er 1 te nemen in ons nieuwe huis. Als dat in combinatie kan met een elektrische warmtepomp en subsidie is dat wel interessant 😀 weer iets om uit te zoeken!
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 00:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:37 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Ik twijfel eraan om er 1 te nemen in ons nieuwe huis. Als dat in combinatie kan met een elektrische warmtepomp en subsidie is dat wel interessant 😀 weer iets om uit te zoeken!
Zonneboiler of heat pipes?

Ik weet ook niet wat de terugverdientijd van een zonneboiler is.
Bij zonnepanelen is dat wat makkelijker te berekenen.
Glider76dinsdag 16 juli 2019 @ 05:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:30 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]

Die dingen kan je toch ook gebruiken i.c.m een zonneboiler?
zeker. Ga naar het tweakers forum en zoek op atlantic explorer. Die hebben een extra spriaal in het vat voor je zonneboiler. Kost na subsidie iets van 150 euro. tientallen pagina's worden erover geschreven. Iedereen installeert deze zelf.
athlonkmfdinsdag 16 juli 2019 @ 05:52
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 16:48 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

1) Je moet de ruimte hebben.

2) De unit is binnenshuis dus je hebt geluidsoverlast die je zelf moet beperken.

3) Je gebruikt in principe de warmte in huis om te verwarmen. Niet zo’n probleem als dit van ventilatielucht is.

4) je moet het kunnen installeren

5) je moet een legionella programma doen wat weer ten koste gaat van je verbruik.


Ik had er over getwijfeld, maar ik heb geen ruimte meer over naast mijn zonneboiler.
cempexodinsdag 16 juli 2019 @ 06:47
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2019 16:48 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Jij had het laatst over zon warmtepomp voor warm water. Dat de subsidie zo hoog is dat ze bijna gratis zijn.

Maar wat is de adder onder het gras? Want als ze gratis zijn, waarom schaft dan niet bijna iedereen ze aan?

En heb je een betrouwbare link waar je zoiets kan bestellen en die eventueel ook de subsidie regelen?
De adder onder het gras is simpel. Namelijk dat de overheid de mensen aanmoedigt om te investeren in en via het zgn milieuprobleem. De financiële werkelijkheid is en wordt een autonome positie opbouwen om nieuw bedachte belastingaanslagen jou aan te bieden...geheel gratis.

Subsidie is niets anders dan het geld van je buurman overhevelen naar jou als andere buurman. De overheid heeft geen eigen geld...nooit. In feite krijg je via de achterdeur geld van de overheid om die warmtepompen en bijbehorende andere technische apparatuur te financieren dat via jouw voordeur al is opgehaald door diezelfde overheid...je financiert jezelf.

De milieubelastingen die onder andere voor de financiering van warmtepompen al wordt gebruikt bedraagt in 2019: 25.000.000.000 euro en stijgt ieder jaar.

Als er volgend jaar wordt afgesproken dat het milieuprobleem is opgelost, dan kan de overheid die 25 miljard niet meer incasseren en zitten ze fors in de financiële problemen.

Derhalve...het milieuprobleem en daarmee de financiering van warmtepompen mag niet opgelost worden...nooit.

[ Bericht 3% gewijzigd door cempexo op 16-07-2019 07:04:08 ]
EasyLifedinsdag 16 juli 2019 @ 07:47
Het gat wat ik heb naar buiten komt bij de buren in de tuin (heb een geschakelde woning), dus als die dingen aardig wat lawaai maken, dan valt dat al af, zijn weinig andere plekken voor een gat naar buiten.

En ik zie dat ze inderdaad behoorlijk groot zijn, veel groter dan een CV ketel. Sowieso is mijn warm water verbruik heel laag, vorige maand 6m3 en zit deze maand nog maar op 2m3 voor douchen en koken.

Half mei deze laten installeren (Daikin FTXM35):
0f6aef28efbf2a6ac003948ab6a68cab14d44798.jpg

Daar ga ik in de winter ook (deels) mee verwarmen, dat ding is ook zuinig, inclusief al die warme dagen in 2 maanden tijd net 30kWh verbruikt. Benieuwd hoe dat in de winter gaat, efficientie gaat wel omlaag als het buiten kouder wordt.

Wat kan ik nog meer met de overgebleven stroom?
Speekselklierdinsdag 16 juli 2019 @ 07:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 07:47 schreef EasyLife het volgende:
Het gat wat ik heb naar buiten komt bij de buren in de tuin (heb een geschakelde woning), dus als die dingen aardig wat lawaai maken, dan valt dat al af, zijn weinig andere plekken voor een gat naar buiten.

En ik zie dat ze inderdaad behoorlijk groot zijn, veel groter dan een CV ketel. Sowieso is mijn warm water verbruik heel laag, vorige maand 6m3 en zit deze maand nog maar op 2m3 voor douchen en koken.

De boiler van mij maakt minder geluid dan de CV ketel van onze buurman. Als het gat voor een ketel is gebruikt zou ik me geen zorgen maken.

Ik heb hem trouwens ook door een kleiner gat naar buiten. No problemo.
EasyLifedinsdag 16 juli 2019 @ 07:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 07:58 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

De boiler van mij maakt minder geluid dan de CV ketel van onze buurman. Als het gat voor een ketel is gebruikt zou ik me geen zorgen maken.

Ik heb hem trouwens ook door een kleiner gat naar buiten. No problemo.
Gat voor de CV loopt naar de voorkant van m'n huis. Maar dan moet de CV er wel uit en die zit er nog niet zo lang in HR++ ketel van 2016 ofzo, dus dat vind ik dan wel weer zonde.

Dan liever als die af is, maar weet niet hoe lang die subsidie nog blijft op die warmtepompen.
Speekselklierdinsdag 16 juli 2019 @ 08:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 07:59 schreef EasyLife het volgende:

Dan liever als die af is, maar weet niet hoe lang die subsidie nog blijft op die warmtepompen.
Ik GOK dat het nooit de bedoeling is geweest om een boiler gratis aan te bieden.
Hierdoor is er voor de verkoper ook geen rede om de verkoopprijs lager te maken dan de subsidie.

Het zal me niet verbazen als de subsidie op boilers volgend jaar halveert.
Dat geeft bij leveranciers weer druk om een goedkopere boiler te maken.
EasyLifedinsdag 16 juli 2019 @ 08:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 08:19 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik GOK dat het nooit de bedoeling is geweest om een boiler gratis aan te bieden.
Hierdoor is er voor de verkoper ook geen rede om de verkoopprijs lager te maken dan de subsidie.

Het zal me niet verbazen als de subsidie op boilers volgend jaar halveert.
Dat geeft bij leveranciers weer druk om een goedkopere boiler te maken.
Grootschalige fraude met subsidies voor warmtepompen
https://www.vakbladwarmte(...)warmtepompen-1014694

'Steeds minder steun voor aardgasvrije woningen'
https://www.nu.nl/economi(...)svrije-woningen.html

[ Bericht 7% gewijzigd door EasyLife op 16-07-2019 09:00:16 ]
DaRealDealdinsdag 16 juli 2019 @ 09:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 00:54 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zonneboiler of heat pipes?

Ik weet ook niet wat de terugverdientijd van een zonneboiler is.
Bij zonnepanelen is dat wat makkelijker te berekenen.
Zonneboiler met heatpipes is de bedoeling 😉
kovenantdinsdag 16 juli 2019 @ 09:25
onze installatie ligt nu net een week.

zonneboiler ben ik wel blij mee dat ik hem heb laten vervangen voor een nieuwe.
ding is compleet stil .
uiteraard is de aanschaf en installatie prijs vrij fors dus of we deze economisch eruit krijgen binnen 15 jaar weet ik niet maar wel fijne aanschaf.

zonnepanelen is nog een dingetje.
naar mijn idee heeft de verkoper een meetfout gemaakt waardoor er 1 paneel extra op het dak kan.
om die er nu naderhand nog bij te laten plaatsen kost het voor dat ene paneel zon 100 euro extra ivm manuren.
Patroondinsdag 16 juli 2019 @ 09:29
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:25 schreef kovenant het volgende:
uiteraard is de aanschaf en installatie prijs vrij fors dus of we deze economisch eruit krijgen binnen 15 jaar weet ik niet maar wel fijne aanschaf.
Waarom is dat een fijne aanschaf als iets economisch niet uit kan? Of doe je het dan puur voor het milieu?
EasyLifedinsdag 16 juli 2019 @ 09:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:29 schreef Patroon het volgende:

[..]

Waarom is dat een fijne aanschaf als iets economisch niet uit kan? Of doe je het dan puur voor het milieu?
Omdat ie zo stil is denk ik. En persoonlijk vind ik eenmalige uitgaven altijd fijner dan maandelijkse.
Patroondinsdag 16 juli 2019 @ 09:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:34 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Omdat ie zo stil is denk ik. En persoonlijk vind ik eenmalige uitgaven altijd fijner dan maandelijkse.
Mijn zonneboiler heeft ons 3 jaar terug 750 euro netto gekost (na aftrek subsidie). Dat zal ik er waarschijnlijk wel uithalen, maar kan is nog groot ook dat ik die kosten over 15 jaar er niet eens uithaal. Voor 750 euro kan je heel wat warm water stoken.

Als ik de keuze nu weer moest maken, kwam er geen zonneboiler, puur omdat het geld weggooien is. En een zonneboiler is toch altijd stil? Ik heb die van mij nog nooit gehoord, zelfs al draait de pomp op vol vermogen.
EasyLifedinsdag 16 juli 2019 @ 09:53
Klopt, maar wat mij vooral veel lijkt schelen is dat het gas er dan helemaal van af kan en je dus ook niet elke maand/jaar die vastrechten en netbeheerkosten weet ik wat betaalt. Deel aan je leverancier en deel aan die andere.
kovenantdinsdag 16 juli 2019 @ 09:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:29 schreef Patroon het volgende:

[..]

Waarom is dat een fijne aanschaf als iets economisch niet uit kan? Of doe je het dan puur voor het milieu?
We merken dat warm water druk hoger is wat meer comfort geeft met douchen.
Het is voor ons een stimulans om wat voorzichtiger met energie om te gaan.
en we hoeven uiteraard geen gas te gebruiken of in ieder geval veel minder gas voor het verwarmen van ons verbruiks water.
(voor verwarming hebben we een houtkachel)

we zitten er uiteindelijk wel aan te denken om van het gas af te gaan zijn nog wel wat aanpassingen voor nodig zoals elektrisch koken en een oplossing voor bijstoken via CV.

Onze oude zonneboiler maakte wel wat geluid wat al weinig was, het was een oud leegloop systeem.
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 10:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 09:53 schreef EasyLife het volgende:
Klopt, maar wat mij vooral veel lijkt schelen is dat het gas er dan helemaal van af kan en je dus ook niet elke maand/jaar die vastrechten en netbeheerkosten weet ik wat betaalt. Deel aan je leverancier en deel aan die andere.
Om die reden heb ik zonnepanelen en... een warmtepomp ;)
EasyLifedinsdag 16 juli 2019 @ 10:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:22 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Om die reden heb ik zonnepanelen en... een warmtepomp ;)
Hoeveel scheelt het nou exact? Helemaal van gas af ten opzichte van 0 op de meter.

Vastrecht gas is maar een paar tientjes per jaar.

https://www.enexis.nl/con(...)aden-netwerktarieven

CapTar-tabel 1:
t/m G6, sjv < 500 m3 (*) ¤ 0,2755 ¤ 8,3802 ¤ 100,5637
t/m G6, sjv < 500 m3 ¤ 0,3464 ¤ 10,5369 ¤ 126,4444
t/m G6, sjv 500 m3 tot 4.000 m3 ¤ 0,4674 ¤ 14,2174 ¤ 170,6094

Volgens mij gaat het bij Enexis om dit bedrag ^

https://www.goedkoopste-e(...)-een-laag-vastrecht/

Vastrecht gas Eneco
¤71,87

Dus dat is samen 242,48 is dus 20,21 per maand als ik het goed heb!

[ Bericht 7% gewijzigd door EasyLife op 16-07-2019 10:38:10 ]
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 10:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:25 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Hoeveel scheelt het nou exact? Helemaal van gas af ten opzichte van 0 op de meter.

Vastrecht gas is maar een paar tientjes per jaar.
Vastrecht hangt af van je energieleverancier, zit tussen de 45 en 150 per jaar.
Dan nog netbeheerderskosten, doorgaans ook zo'n 150 per jaar.

Zit je toch alweer op ¤200 tot ¤300 per jaar.

Daarnaast wordt gas steeds duurder en is het plan om elektrisch iets goedkoper te maken.

Het is lastig om een complete berekening te maken maar de vorige bewoners betaalden hier ~ ¤2000 per jaar voor hun energie en ik krijg ~ ¤700 terug eind van het jaar terwijl ik ¤5 per maand voorschot betaal. Dat is een verschil van ¤2640 per jaar (!) waar het vastrecht en netbeheerderskosten al in verrekend zijn.

Dat is voor een groot deel te danken aan de zonnepanelen (salderen / overschot) maar uiteraard ook aan de warmtepomp en het niet meer hebben van een gasaansluiting.

En ik ben vrijwel altijd thuis dus het is niet dat ik zuinig stook omdat ik overdag werk.
EasyLifedinsdag 16 juli 2019 @ 10:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zit je toch alweer op ¤200 tot ¤300 per jaar.

Ik had net een berekening gemaakt boven je post ;)
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 10:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:43 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ik had net een berekening gemaakt boven je post ;)
Ja :P Zag het. Komt aardig in de buurt, vastrecht blijft de variabele per leverancier.
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 10:57
Heb vorige week alle cijfers eens ruwweg in Excel gegooid.

Ook als salderen geheel is afgebouwd en ik voor overschot + salderen nog maar ¤0,06 per kWh krijg ik jaarlijks nog ~¤130 terug, uitgaande van een eigen verbruik van 20% (ofwel: 20% van de opgewekte energie verbruik ik direct op en saldeer ik daardoor 100%).

Al met al is de keuze om "veel teveel" zonnepanelen te leggen best gunstig.
Thinkk-Pinkkdinsdag 16 juli 2019 @ 11:24
Wij hebben daar ook aan gedacht. Jammere is alleen dat je het ook allemaal moet voorschieten.
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 11:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 11:24 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wij hebben daar ook aan gedacht. Jammere is alleen dat je het ook allemaal moet voorschieten.
Ja, dat wel...
Speekselklierdinsdag 16 juli 2019 @ 11:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 11:24 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wij hebben daar ook aan gedacht. Jammere is alleen dat je het ook allemaal moet voorschieten.
je hebt je cv-ketel toch ook zelf moet voorschieten?
Enige verschil is dat je bij een warmtepomp boiler na een paar weken het aankoopbedrag weer terug krijgt.
Thinkk-Pinkkdinsdag 16 juli 2019 @ 12:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 11:56 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

je hebt je cv-ketel toch ook zelf moet voorschieten?
Enige verschil is dat je bij een warmtepomp boiler na een paar weken het aankoopbedrag weer terug krijgt.
Ik had het over zonnepanelen.
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 12:21
Mijn limiet was de grootte van het dak :+
Thinkk-Pinkkdinsdag 16 juli 2019 @ 12:24
Mja dak hier ligt nu vol. Maar na onze verbouwing was het limiet van de spaarrekening ook wel bereikt. Anders hadden we de garage nog wel vol willen leggen.
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 12:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:24 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Mja dak hier ligt nu vol. Maar na onze verbouwing was het limiet van de spaarrekening ook wel bereikt. Anders hadden we de garage nog wel vol willen leggen.
Dat kan over enkele jaren ook nog, 2e omvormer en gaan ;)

Heb hier ook 2 omvormers, 1 voor de woning en 1 voor de garage (al hangen ze wel beiden in de garage).
cempexodinsdag 16 juli 2019 @ 12:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 10:57 schreef MaGNeT het volgende:
Heb vorige week alle cijfers eens ruwweg in Excel gegooid.

Ook als salderen geheel is afgebouwd en ik voor overschot + salderen nog maar ¤0,06 per kWh krijg ik jaarlijks nog ~¤130 terug, uitgaande van een eigen verbruik van 20% (ofwel: 20% van de opgewekte energie verbruik ik direct op en saldeer ik daardoor 100%).

Al met al is de keuze om "veel teveel" zonnepanelen te leggen best gunstig.
Je vergeet het afschrijven van je aangekochte materiaal en het alvast geld reserveren voor een nieuwe installatie op termijn. En eigenlijk ook het rendement van het kapitaal dat wat je op een financiële investering, de beurs, banken etc etc, kan maken.

[ Bericht 3% gewijzigd door cempexo op 16-07-2019 12:49:15 ]
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 12:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:43 schreef cempexo het volgende:

[..]

Je vergeet het afschrijven van je aangekochte materiaal en het alvast geld reserveren voor een nieuwe installatie op termijn.
Dat afschrijven is niet heel relevant aangezien de gehele PV-set over 5,8 jaar al is terugverdiend.

En welke nieuwe installatie? Je bedoelt de nieuwe panelen, ergens na 2043? :D Als de prijsdalingen doorzetten en de efficiëntie toeneemt kost een set panelen tegen die tijd ook geen drol meer. en kan ik met de helft van de panelen toe t.o.v. van wat er nu ligt.

quote:
En eigenlijk ook het rendement van het kapitaal dat wat je op een financiële investering, de beurs, banken etc etc, kan maken.
Het stond op m'n rekening tegen 0,03% rente en ik betaalde ~1,2% VRH over het bedrag.

En rendement op de beurs is natuurlijk ook geen garantie, de kans dat er tussen nu en 2043 een nieuwe crisis is, is natuurlijk wel groot.

[ Bericht 11% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2019 13:10:52 ]
cempexodinsdag 16 juli 2019 @ 12:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat afschrijven is niet heel relevant aangezien de gehele PV-set over 5,8 jaar al terugverdiend.

En welke nieuwe installatie? Je bedoelt de nieuwe panelen, ergens na 2043? :D Als de prijsdalingen doorzetten en de efficiëntie toeneemt kost een set panelen tegen die tijd ook geen drol meer. en kan ik met de helft van de panelen toe t.o.v. van wat er nu ligt.
Dat is een fop redenatie...het geld dat je investeert ben je kwijt en bepaalt het totale plaatje.
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 12:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Dat is een fop redenatie...het geld dat je investeert ben je kwijt en bepaalt het totale plaatje.
Nogmaals, over 5,8 jaar heb ik de hele investering van de PV-set terugverdiend aan besparing op de energierekening.

Alle stroom die de set in de 20 jaar daarna nog opwekt is een bonus.

Ik had er ook een Volvo V70 van kunnen halen maar dan was m'n geld sowieso door het putje.

[ Bericht 10% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2019 13:10:44 ]
cempexodinsdag 16 juli 2019 @ 12:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:55 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nogmaals, over 5,8 jaar heb ik de hele investering van de PV-set terugverdiend aan besparing op de energierekening.

Alle stroom die de set in de 20 jaar daarna nog opwekt is een bonus.

Ik had er ook een Volvo V70 van kunnen halen maar dan was m'n geld sowieso door het putje.

Nogmaals: wat is jouw bijdrage aan dit topic, behalve overal zuur op reageren? Het is een topic over "zonnepanelen".
Je schrijft hetzelfde....ik schrijf niet zuur maar open graag even de ogen van de mensen over verborgen trucjes en gebreken van de overheid alsmede over de werkelijke berekeningen van de winsten (en dus niet de publieke kosten en verborgen kosten)
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 13:02
-

[ Bericht 100% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-07-2019 13:10:34 ]
kovenantdinsdag 16 juli 2019 @ 13:03
Nou nou, wat vriendelijkheid mag ook wel weer.

En trouwens het hoeft niet altijd maar over het financiele aspect te gaan.
het is niet voor iedereen 100% gebaseerd op inkomen / uitgaven.

ontopic,

heeft iemand een koppeling tussen slimme meter en omvormer?
kan via P1 kabel, en ik heb een nas waar monitoring tool op kan draaien, ben beetje op zoek naar ervaring daarin
cempexodinsdag 16 juli 2019 @ 13:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Kom nou, je bent zo zuur als een citroen in een uienfabriek. In ieder topic is het gejank met jou, werkelijk.

Open een eigen topic waar je "ogen opent", dan kunnen wij dat met z'n allen negeren.
Je speelt op de persoon en niet op de inhoud...kan er niets mee
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 13:09
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:03 schreef kovenant het volgende:
Nou nou, wat vriendelijkheid mag ook wel weer.

En trouwens het hoeft niet altijd maar over het financiele aspect te gaan.
het is niet voor iedereen 100% gebaseerd op inkomen / uitgaven.

ontopic,

heeft iemand een koppeling tussen slimme meter en omvormer?
kan via P1 kabel, en ik heb een nas waar monitoring tool op kan draaien, ben beetje op zoek naar ervaring daarin
Momenteel heb ik een P1 kabel naar m'n slimme meter in Domoticz, daarmee kan ik uiteraard alleen verbruik en teruglevering uitlezen. Eigen verbruik ziet hij niet.

Dat los ik op door ook m'n omvormers uit te lezen in Domoticz. Dan is het plaatje snel helder.

Want: opwekking - teruglevering = direct verbruik

Bij mij draait Domoticz op een Raspberry Pi maar op een NAS lukt vaak ook wel idd.
Maak wel regelmatig een back-up van de database van Domoticz, dan kan je bij een crash of stroomuitval (beschadigde DB) snel je configuratie + gegevens weer herstellen.
athlonkmfdinsdag 16 juli 2019 @ 13:16
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:03 schreef kovenant het volgende:

heeft iemand een koppeling tussen slimme meter en omvormer?
kan via P1 kabel, en ik heb een nas waar monitoring tool op kan draaien, ben beetje op zoek naar ervaring daarin
Ik heb tijdens een donkere avond een aparte energiemeter tussen de omvormer en meterkast gehangen. Kabeltje doorgeknipt.
Hierop heb ik weer een youless aan gehangen. In principe had ik ook een rPi aan kunnen hangen, maar daar had ik geen zin in.
Deze youless wordt gelogt in grafana+influx en ook nog eens naar enelogic. Dubbele log dus.

Driedubbel, want data van solaredge wordt ook geupload richting pvoutput.
Thinkk-Pinkkdinsdag 16 juli 2019 @ 13:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Dat is een fop redenatie...het geld dat je investeert ben je kwijt en bepaalt het totale plaatje.
Tuurlijk niet. Uiteindelijk verdienen die panelen zich terug. En dan is alles wat je terugverdiend voor jou.
EasyLifedinsdag 16 juli 2019 @ 13:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 12:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Dat is een fop redenatie...het geld dat je investeert ben je kwijt en bepaalt het totale plaatje.
Kom je hier alleen maar even om mensen met zonnepanelen af te zeiken?

Het is een investering met een rendement van rond de 12% per jaar, zoals Magnet ook zegt, je kan er ook een nieuwe auto van kopen, dan ben je het geld sowieso kwijt, nu komt er nog wat voor terug.

En meer nog dan het eenmalig kost, dus ook al spaar je niet voor een nieuwe installatie, is het alsnog flinke winst. Je bent het geld niet kwijt, het ligt op je dak en maakt meer geld, jouw redenaties zijn fop.
kovenantdinsdag 16 juli 2019 @ 13:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:09 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Momenteel heb ik een P1 kabel naar m'n slimme meter in Domoticz, daarmee kan ik uiteraard alleen verbruik en teruglevering uitlezen. Eigen verbruik ziet hij niet.

Dat los ik op door ook m'n omvormers uit te lezen in Domoticz. Dan is het plaatje snel helder.

Want: opwekking - teruglevering = direct verbruik

Bij mij draait Domoticz op een Raspberry Pi maar op een NAS lukt vaak ook wel idd.
Maak wel regelmatig een back-up van de database van Domoticz, dan kan je bij een crash of stroomuitval (beschadigde DB) snel je configuratie + gegevens weer herstellen.
duidelijk.

nog ff een kabeltje scoren.
nas staat al naast de slimme meter..
Speekselklierdinsdag 16 juli 2019 @ 14:08
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:27 schreef kovenant het volgende:

[..]

duidelijk.

nog ff een kabeltje scoren.
nas staat al naast de slimme meter..
Ik heb slechte ervaringen met domoticz op synology (vastlopers). Een rpi van vier tientjes bleek de oplossing.
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 14:14
Één van m'n 2 omvormers geeft vandaag niets door aan de SolarEdge portal en dus ook niet aan PVOutput. Vond de opbrengst al wat laag, in Domoticz is het ruim 2x zo hoog.

Dus maar even alles opnieuw gestart, switches, Pi-Hole, de omvormer in kwestie, etc.

Hij krijgt een IP, ik kan pingen... maar iets doorgeven? Nope :P

Naja, morgen maar zien of hij het dan weer doet. Hij wekt wel gewoon stroom op.
kovenantdinsdag 16 juli 2019 @ 14:22
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 14:08 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik heb slechte ervaringen met domoticz op synology (vastlopers). Een rpi van vier tientjes bleek de oplossing.
oude synology?
ik had er nog niet veel gekkigheid over gelezen.
ik heb een oude pi2 die ik kan gebruiken
athlonkmfdinsdag 16 juli 2019 @ 14:30
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 14:08 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik heb slechte ervaringen met domoticz op synology (vastlopers). Een rpi van vier tientjes bleek de oplossing.
Een rPi+P1kabel is al gauw 55-65 euro. Dan is een youless metertje misschien een betere keuze. Hoef je minder DIY te doen.
Speekselklierdinsdag 16 juli 2019 @ 14:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 14:30 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Een rPi+P1kabel is al gauw 55-65 euro. Dan is een youless metertje misschien een betere keuze. Hoef je minder DIY te doen.
kovenant had al een kabeltke gekocht, zodoende kwam ik op 40 euro.
Speekselklierdinsdag 16 juli 2019 @ 15:00
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 14:22 schreef kovenant het volgende:

[..]

oude synology?
ik had er nog niet veel gekkigheid over gelezen.
ik heb een oude pi2 die ik kan gebruiken
Ik heb er twee allebei die witte voor twee disken. Weet typenummer even niet, denk een jaar of 7 oud, wel met de laatste updates. Als ik domoticz installeerde werkte alles perfect. Maar dat duurde hooguit 10 minuten. Dan sloeg de complete NAS vast. Stekker eruit was de enige mogelijk. Ik had niet eens de tijd om ook maar iets in te stellen.

Ik was eigenlijk al klaar met Domoticz totdat ik het op mijn pc installeerde en ik het toch wel een mooi programma vond.

Ik heb het nu zeer stabiel op drie Rpi's draaien.
1 voor de slimme meters (5 stuks),
1 hangt er aan mijn warmtepomp en sleurt alle Evohome en opentherm data naar binen
1 heb ik er voor mijn Zigbee lampen.

Alle drie functioneren ze zelfstandig maar ik heb nog een dell5060 micro met Domoticz. Die haalt de data van alle Rpi's binnen en zet het o.a. in een database.

[ Bericht 11% gewijzigd door Speekselklier op 16-07-2019 15:06:28 ]
kovenantdinsdag 16 juli 2019 @ 15:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 15:00 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik heb er twee allebei die witte voor twee disken. Weet typenummer even niet, denk een jaar of 7 oud, wel met de laatste updates. Als ik domoticz installeerde werkte alles perfect. Maar dat duurde hooguit 10 minuten. Dan sloeg de complete NAS vast. Stekker eruit was de enige mogelijk. Ik had niet eens de tijd om ook maar iets in te stellen.

Ik was eigenlijk al klaar met Domoticz totdat ik het op mijn pc installeerde en ik het toch wel een mooi programma vond.

Ik heb het nu zeer stabiel op drie Rpi's draaien.
1 voor de slimme meters (5 stuks),
1 hangt er aan mijn warmtepomp en sleurt alle Evohome en opentherm data naar binen
1 heb ik er voor mijn Zigbee lampen.

Alle drie functioneren ze zelfstandig maar ik heb nog een dell5060 micro met Domoticz. Die haalt de data van alle Rpi's binnen en zet het o.a. in een database.
_O_
TheFreshPrincedinsdag 16 juli 2019 @ 15:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 15:00 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik heb er twee allebei die witte voor twee disken. Weet typenummer even niet, denk een jaar of 7 oud, wel met de laatste updates. Als ik domoticz installeerde werkte alles perfect. Maar dat duurde hooguit 10 minuten. Dan sloeg de complete NAS vast. Stekker eruit was de enige mogelijk. Ik had niet eens de tijd om ook maar iets in te stellen.

Ik was eigenlijk al klaar met Domoticz totdat ik het op mijn pc installeerde en ik het toch wel een mooi programma vond.

Ik heb het nu zeer stabiel op drie Rpi's draaien.
1 voor de slimme meters (5 stuks),
1 hangt er aan mijn warmtepomp en sleurt alle Evohome en opentherm data naar binen
1 heb ik er voor mijn Zigbee lampen.

Alle drie functioneren ze zelfstandig maar ik heb nog een dell5060 micro met Domoticz. Die haalt de data van alle Rpi's binnen en zet het o.a. in een database.
Ik heb nu 1 RPI met Domoticz voor/met:

- P1 kabel
- Z-Wave controller
- S0 Pulse Counter Module 5-poorten (S0PCM-5) voor de metertjes in de meterkast
- enkele Fibaro Wall Plug 2 voor diverse metingen
- Fibaro Z-Wave inbouwdimmer voor programmeerde buitenverlichting (30 minuten na zonsondergang inschakelen, extra fel als Z-Wave bewegingsmelder is geactiveerd, etc)

En op zolder nog een RPI met Pi-Hole dus vrijwel geen advertenties in het hele netwerk :)
Speekselklierdinsdag 16 juli 2019 @ 16:03
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 15:18 schreef kovenant het volgende:

[..]

_O_
Ik schreef het niet voor een applause, maar meer dat om te verklaren waarom ik een stuk gelukiger ben met mijn rPI dan met mijn NAS.
kovenantdinsdag 16 juli 2019 @ 16:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 16:03 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik schreef het niet voor een applause, maar meer dat om te verklaren waarom ik een stuk gelukiger ben met mijn rPI dan met mijn NAS.
het is ook geen applause.

meer van "awesome installatie"

ik ga eerst maar even een cheap P1 kabeltje zoeken, vind ze vrij duur
Speekselklierdinsdag 16 juli 2019 @ 16:05
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 16:04 schreef kovenant het volgende:

[..]

het is ook geen applause.

meer van "awesome installatie"
ah, dank je.
quote:
ik ga eerst maar even een cheap P1 kabeltje zoeken, vind ze vrij duur
Alibaba is je vriend.

En als het toch duur moet (vergeet dan dit draadloze kabeltje niet te bekijken van 22 euro)
kovenantdinsdag 16 juli 2019 @ 16:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 16:05 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ah, dank je.
[..]

Alibaba is je vriend.

En als het toch duur moet (vergeet dan dit draadloze kabeltje niet te bekijken van 22 euro)
"draadloos kabeltje" :D
cempexodinsdag 16 juli 2019 @ 17:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 13:16 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Tuurlijk niet. Uiteindelijk verdienen die panelen zich terug. En dan is alles wat je terugverdiend voor jou.
Het gaat om het totaal plaatje. Als je gehele installatie bv 25.000 euro heeft gekost en je wilt deze op bv 10 jaar afschrijven, dan ben je op jaarbasis alleen al 2500 euro kwijt, minus een evt restwaarde. Maar dat laatste is denk ik nauwelijks van toepassing, het systeem in 2019 e.v. is zeer sterk onderhevig aan innovatie.

En gezien het sterke innovatieve karakter van het geheel lijkt het mij logischer om deze 10 jaar in dit voorbeeld terug te brengen naar bv 7 jaar.

Het is misschien zelfs veel logischer om niet te kopen maar om te leasen. Daar kun je zelfs nog een keuze maken tussen finance leasing en operational leasing.

[ Bericht 6% gewijzigd door cempexo op 16-07-2019 18:55:26 ]
athlonkmfdinsdag 16 juli 2019 @ 19:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 17:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Het gaat om het totaal plaatje. Als je gehele installatie bv 25.000 euro heeft gekost en je wilt deze op bv 10 jaar afschrijven, dan ben je op jaarbasis alleen al 2500 euro kwijt, minus een evt restwaarde.
Er is geen sprake van afschrijving als alles terugverdiend wordt in minder dan 7 jaar.

quote:
Het is misschien zelfs veel logischer om niet te kopen maar om te leasen. Daar kun je zelfs nog een keuze maken tussen finance leasing en operational leasing.

... opeens wordt er veel duidelijk..
Thinkk-Pinkkdinsdag 16 juli 2019 @ 19:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 17:53 schreef cempexo het volgende:

[..]

Het gaat om het totaal plaatje. Als je gehele installatie bv 25.000 euro heeft gekost en je wilt deze op bv 10 jaar afschrijven, dan ben je op jaarbasis alleen al 2500 euro kwijt, minus een evt restwaarde. Maar dat laatste is denk ik nauwelijks van toepassing, het systeem in 2019 e.v. is zeer sterk onderhevig aan innovatie.

En gezien het sterke innovatieve karakter van het geheel lijkt het mij logischer om deze 10 jaar in dit voorbeeld terug te brengen naar bv 7 jaar.

Het is misschien zelfs veel logischer om niet te kopen maar om te leasen. Daar kun je zelfs nog een keuze maken tussen finance leasing en operational leasing.

Dat is niet hoe het werkt he. Je verdient ze terug en daarna ga je aan je panelen verdienen.

En serieus leasen.. En dat is geen geld weggooien? Dus dan huur ik panelen die nooit van mezelf worden... Dan kan ik voor datzelfde geld ze toch veel beter zelf aanschaffen.
lazinessdinsdag 16 juli 2019 @ 20:50
Don’t feed the troll }:|

Ik ben prima blij met mijn gekochte panelen die ik zoals het er nu naar uitziet binnen 6,5 jaar heb terug verdiend. Prima investering ^O^
cempexodinsdag 16 juli 2019 @ 20:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 19:51 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Dat is niet hoe het werkt he. Je verdient ze terug en daarna ga je aan je panelen verdienen.

En serieus leasen.. En dat is geen geld weggooien? Dus dan huur ik panelen die nooit van mezelf worden... Dan kan ik voor datzelfde geld ze toch veel beter zelf aanschaffen.
Ik zou zeggen, laat je mbt beide onderwerpen eens voorlichten door een accountant. Het liefst door een accountant in business.
Faraday01dinsdag 16 juli 2019 @ 20:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 20:52 schreef cempexo het volgende:

[..]

Ik zou zeggen, laat je mbt beide onderwerpen eens voorlichten door een accountant. Het liefst door een accountant in business.
Wat moet ik als particulier met een business accountant. En als ik zonnepanelen niet zelf had willen aanschaffen had ik ook mijn dak kunnen verhuren.
Thinkk-Pinkkdinsdag 16 juli 2019 @ 20:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 20:52 schreef cempexo het volgende:

[..]

Ik zou zeggen, laat je mbt beide onderwerpen eens voorlichten door een accountant. Het liefst door een accountant in business.
Uh nee.. Ik denk dat jij je eens goed moet gaan inlezen. Mijn panelen hebben zich over een paar jaar volledig terug verdient. Vanaf dat moment verdienen ze ieder moment dat de zon schijnt geld voor mij.

Als ik panelen ga leasen.. Betaal ik iedere maand aan panelen die niet iedere maand een beetje meer van mij worden. En na 4 jaar betaal ik er nog steeds aan en dat terwijl als ik ze zelf had betaald in die situatie ze mij niks meer zouden kosten op dat moment.
tux87dinsdag 16 juli 2019 @ 21:47
Juist over panelen leasen of huren heb ik zo mijn gedachten. Daar verdient vooral de partij aan die ze verhuurt of aan je least.

Zonnepanelen zijn een rendabele investering. Een warmtepomp ook. Er hangt veel af van hoe goed de installatie is ingeregeld. Maar als dat goed is gedaan, en de randvoorwaarden zijn in orde dan stook je veel zuiniger met een warmtepomp. De techniek is al lang volwassenen.

Het probleem is de huizen, de manier waarop deze zijn gefinancierd en het denkpatroon van de eigenaren. Er gaat eerder (geleend!) geld naar een nieuwe keuken of badkamer. Of nog niet zo lang geleden geld uit de virtuele overwaarde naar een vakantie of een bruiloft of whatever.

De gasprijs stijgt al jaren, en veel huizen zijn bar slecht geïsoleerd. Dat is natuurlijk nummer één om aan te pakken. Daarnaast kun je ook een gasgestookte CV nog veel zuiniger maken als je er aandacht aan besteed. Dat verdient zichzelf terug, die keuken en badkamer niet hoor. Die schrijf je nog harder af dan de duurzame installaties.

Een huis kost altijd geld, onderhoud heeft ook geen terugverdientijd. Geen onderhoud alleen een hogere rekening later. Als je dat niet wil zijn er andere mogelijkheden. Huren of een tiny house bijvoorbeeld.

Het hele klimaatdebat kun je van vinden wat je wil. Maar Groningen zakt weg. Dat is niet langer houdbaar. Gas moet van ver komen, raakt langzaam op en wordt dus duurder. Daarnaast kunnen we de fossiele brandstoffen beter gebruiken als grondstof dan het op te stoken.

Je kunt dat negeren, maar we kunnen ook een voortrekkersrol spelen in de wereld. Dat hebben we vaker laten zien als Nederland zijnde. Daarom vind ik de nieuwe technieken fantastisch en doe ik er graag aan mee. Wil je dat niet? Ook prima. Doe jezelf dan een plezier en isoleer je huis. Krijg je meer comfort en minder kosten voor terug. De natuurkunde heeft het bewijs dat isoleren werkt al heel lang geleden bewezen :)

Ik heb ook mijn vraagtekens bij het gevoerde overheidsbeleid. En ook ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat er lobby en belangen spelen op de achtergrond. Maar ik zie ook de techniek en de steekhoudende argumenten. Het beste argument is wel dat grondstoffen opraken, inclusief fossiele brandstoffen.

Tuurlijk het staat nog in de kinderschoenen. En de houding van de US, India en China helpt er niet aan. Maar om alleen te roepen dat het allemaal niet werkt en allemaal onzin is, daar is dit topic denk ik niet de plaats voor. Daar is bijvoorbeeld GeenStijl meer geschikt voor denk ik..
Vonkenboerdinsdag 16 juli 2019 @ 22:11
Don't feed the troll :) ^O^ !
cempexowoensdag 17 juli 2019 @ 05:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 21:47 schreef tux87 het volgende:
Juist over panelen leasen of huren heb ik zo mijn gedachten. Daar verdient vooral de partij aan die ze verhuurt of aan je least.

Zonnepanelen zijn een rendabele investering. Een warmtepomp ook. Er hangt veel af van hoe goed de installatie is ingeregeld. Maar als dat goed is gedaan, en de randvoorwaarden zijn in orde dan stook je veel zuiniger met een warmtepomp. De techniek is al lang volwassenen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2019 21:47 schreef tux87 het volgende:
Juist over panelen leasen of huren heb ik zo mijn gedachten. Daar verdient vooral de partij aan die ze verhuurt of aan je least.

Zonnepanelen zijn een rendabele investering. Een warmtepomp ook. Er hangt veel af van hoe goed de installatie is ingeregeld. Maar als dat goed is gedaan, en de randvoorwaarden zijn in orde dan stook je veel zuiniger met een warmtepomp. De techniek is al lang volwassenen.

Even in het kort. Technieken zijn onderhevig aan innovatie en daarmee bepaal je de waarde van het product en dus het rendement van het product.

Het meest zuivere economische is de looptijd van het rendement van het geïnvesteerde geld samen laten gaan met de opbrengst i.c. kosten van het product.

Is door vernieuwing van het product -door de fabrikant- er weer een hoger rendement ontstaan en je doet niet mee, dan zit je geen winst te incasseren maar je verlies te financieren.

Dus moet je een koppeling hebben met beiden. Dat vraagt derhalve om maatwerk financiering. Operational leasing heeft per definitie die mogelijkheid. Rente van geld lenen is fiscaal aftrekbaar.

Wat ik nu waarneem is dat men elkaar kopieert in gedrag, iets van 'als iedereen het zo doet dan zal het wel goed zijn'. Oftewel een persoonlijk professioneel beeld ontbreekt en men ondersteunt elkaar om het huidige gedrag van een andere waarneming niet toe te laten staan. Ook wel selectief groepsgedrag genoemd. Dat is altijd protest gericht.


Vonkenboer noemt het zo: Don't feed the troll :) ^O^ !

.

[ Bericht 0% gewijzigd door cempexo op 17-07-2019 05:28:51 ]
Vonkenboerwoensdag 17 juli 2019 @ 06:22
@cempexo

Ik snap je overtuiging maar kun je stoppen met het verkondigen van je overtuiging in ieder topic wat maar iets met zonnepanelen, warmte pompen of andere soort maatregelen ?

We weten het inmiddels wel hoe je er over denkt en wat je ervan vind.

Het heeft uiteindelijk maar weinig te maken met de kern van dit topic. :)
seekelotwoensdag 17 juli 2019 @ 08:10
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 05:14 schreef cempexo het volgende:

[..]

[..]

Even in het kort. Technieken zijn onderhevig aan innovatie en daarmee bepaal je de waarde van het product en dus het rendement van het product.

Het meest zuivere economische is de looptijd van het rendement van het geïnvesteerde geld samen laten gaan met de opbrengst i.c. kosten van het product.

Is door vernieuwing van het product -door de fabrikant- er weer een hoger rendement ontstaan en je doet niet mee, dan zit je geen winst te incasseren maar je verlies te financieren.

Dus moet je een koppeling hebben met beiden. Dat vraagt derhalve om maatwerk financiering. Operational leasing heeft per definitie die mogelijkheid. Rente van geld lenen is fiscaal aftrekbaar.

Wat ik nu waarneem is dat men elkaar kopieert in gedrag, iets van 'als iedereen het zo doet dan zal het wel goed zijn'. Oftewel een persoonlijk professioneel beeld ontbreekt en men ondersteunt elkaar om het huidige gedrag van een andere waarneming niet toe te laten staan. Ook wel selectief groepsgedrag genoemd. Dat is altijd protest gericht.

Vonkenboer noemt het zo: Don't feed the troll :) ^O^ !

.
Volgens mij ben je in de war met bedrijfs financiering. Een bedrijf moet concurerend blijven. Als die een nieuwe machine koopt en even later koopt een concurrent een veel efficientere machine, dan heb je een probleem met de kostprijs van je product. En een bedrijf heeft gewoonlijk geen geld liggen om zoiets te kopen dus moet sowieso de markt op om geld bij elkaar te schrapen.

Een particulier heeft geen concurrent. Je hebt een bepaald energie verbruik dat je af wilt dekken met zonnepanelen.. Als de buurman dan later een goedkoper en efficienter zonnepaneel op de kop tikt, dan zal jou dat worst wezen.

En zonnepanelen moet je gewoon van spaargeld kopen. Zo duur is het nou ook weer niet. Lease constructies zijn gewoon verkapte persoonlijke leningen om dingen te kunnen kopen waar je geen geld voor hebt. Dure vorm van financiering dus. Misschien komt de overheid binnenkort met klimaat leningen met hele lage rentes, dat zou misschien in de toekomst een idee kunnen zijn.
EasyLifewoensdag 17 juli 2019 @ 08:50
*edit*

Ik begrijp je frustratie; maar als je nou niet op elkaar blijft reageren scheelt dat een hoop.

De eerst volgende die hier nog een keer over begint die reacties bverwijderen we gewoon.

Dat geld ook voor cempexo:)

[ Bericht 91% gewijzigd door Vonkenboer op 17-07-2019 09:53:33 ]
TheFreshPrincewoensdag 17 juli 2019 @ 10:37
Gaat goed hier.
Gisteren gaf 1 omvormer niets door aan de SolarEdge portal.
Nu doet nummer 2 ook niets.

Zal straks nog eens een rondje doen langs alles stekkers.
Kan gek genoeg wel probleemloos pingen naar de omvormers dus eigenlijk zou het probleem niet in mijn netwerk moeten zitten.
athlonkmfwoensdag 17 juli 2019 @ 11:02
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 10:37 schreef MaGNeT het volgende:
Gaat goed hier.
Gisteren gaf 1 omvormer niets door aan de SolarEdge portal.
Nu doet nummer 2 ook niets.

Zal straks nog eens een rondje doen langs alles stekkers.
Kan gek genoeg wel probleemloos pingen naar de omvormers dus eigenlijk zou het probleem niet in mijn netwerk moeten zitten.
Een HDWave? Deze vallen met de bosjes om laatste tijd. Ook bij mijn buren. https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1932550/last

Ik heb "gelukkig" een normale solaredge. Die zit nog steeds data te versturen, dus solaredge ligt er niet uit of zo.
TheFreshPrincewoensdag 17 juli 2019 @ 11:27
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 11:02 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Een HDWave? Deze vallen met de bosjes om laatste tijd. Ook bij mijn buren. https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1932550/last

Ik heb "gelukkig" een normale solaredge. Die zit nog steeds data te versturen, dus solaredge ligt er niet uit of zo.
Nee, het zijn SE8k 3-fase omvormers..
Ze wekken ook nog gewoon op, in Domoticz (lees ik direct uit via de meterkast) zie ik ook nog netjes opbrengst.

Maar in de portal niet...
Ik kan via de SolarEdge portal zelfs gewoon de displays uitlezen van beide omvormers, dus de connectie is er zeker.

zijyFW3.png

Maar geen data in de portal dus ook niet in PVOutput...

edit: ik heb maar even een ticket aangemaakt bij SolarEdge met "low priority" :P

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-07-2019 12:04:00 ]
TheFreshPrincewoensdag 17 juli 2019 @ 15:50
Berichtje van support van SolarEdge gekregen:

SPOILER
Wij ervaren momenteel problemen met onze server waardoor de data niet door komt naar het portaal. De omvormer is wel online gezien wij gewoon kunnen inloggen op de omvormer en het probleem wordt van onze kant zo spoedig mogelijk opgelost, u hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen.
Vonkenboerwoensdag 17 juli 2019 @ 18:26
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 11:27 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nee, het zijn SE8k 3-fase omvormers..
Ze wekken ook nog gewoon op, in Domoticz (lees ik direct uit via de meterkast) zie ik ook nog netjes opbrengst.

Maar in de portal niet...
Ik kan via de SolarEdge portal zelfs gewoon de displays uitlezen van beide omvormers, dus de connectie is er zeker.

[ afbeelding ]

Maar geen data in de portal dus ook niet in PVOutput...

edit: ik heb maar even een ticket aangemaakt bij SolarEdge met "low priority" :P
Best wel kut dat je voor statistieken deels afhankelijk bent van je fabrikant.
Wie wil zeggen dat dit voor altijd blijft ? :?
Speekselklierwoensdag 17 juli 2019 @ 18:36
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 18:26 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Best wel kut dat je voor statistieken deels afhankelijk bent van je fabrikant.
Wie wil zeggen dat dit voor altijd blijft ? :?
Welkom in 2019. Als je duur gekochte spulletjes hebben tegenwoordig hun data en instellingen op het internet. De leverancier kan elk moment de stekker eruit trekken en dan sta je met lege handen.

Honeywell (evohome), siemens (homeconnect) , IKEA (tratfri), iftt ze doen allemaal hetzelfde.

Ik ben groot voorstander van domotica die ook offline werkt/data opslaat. De keuze dunt goed uit als dat een eis is.
TheFreshPrincewoensdag 17 juli 2019 @ 18:44
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 18:26 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Best wel kut dat je voor statistieken deels afhankelijk bent van je fabrikant.
Wie wil zeggen dat dit voor altijd blijft ? :?
Er is ook wel een manier om een SolarEdge omvormer lokaal uit te lezen, loopt een topic over op Tweakers.net.

Daarnaast heb ik nog de statistieken van Domoticz die m'n stroommeters in de meterkast direct uitleest (S0 pulsen).

Bij SolarEdge maak ik me meer druk over de verkrijgbaarheid van een omvormer of optimizer over 10 jaar... al kan ik bij een faillissement natuurlijk nog wel tijdig wat spare parts inslaan :P
athlonkmfwoensdag 17 juli 2019 @ 19:02
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 18:26 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Best wel kut dat je voor statistieken deels afhankelijk bent van je fabrikant.
Wie wil zeggen dat dit voor altijd blijft ? :?
quote:
1s.gif Op woensdag 17 juli 2019 18:36 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Welkom in 2019. Als je duur gekochte spulletjes hebben tegenwoordig hun data en instellingen op het internet. De leverancier kan elk moment de stekker eruit trekken en dan sta je met lege handen.

Honeywell (evohome), siemens (homeconnect) , IKEA (tratfri), iftt ze doen allemaal hetzelfde.

Ik ben groot voorstander van domotica die ook offline werkt/data opslaat. De keuze dunt goed uit als dat een eis is.
Je eigen oplossing toepassen. Met een energiemeter zelf al het opwek loggen. En gebruik maken van zigbee2mqtt ok afhankelijkheid van fabrikanten te verminderen.
Thinkk-Pinkkwoensdag 17 juli 2019 @ 20:35
Zo moet onze leverancier al een week een account aanmaken.. Daarvoor zat ik ook al weken zonder data door een defecte WiFi stick. Ik snap dat ze het druk hebben hoor maar ik ben er ondertussen ontzettend klaar mee.

Het is dat hun veel meer data kunnen zien met hun bedrijfs account dan ik dat kan.. Dus mocht er iets met mijn panelen zijn zien zei dat direct. Anders had ik hem al lang en breed zelf aangevraagd bij Growatt }:|
Faraday01woensdag 17 juli 2019 @ 20:58
Ik heb een SE HD wave omvormer hangen en die werkt nog prima. Voor zolang het duurt :D
Speekselklierdonderdag 18 juli 2019 @ 11:08
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 19:02 schreef athlonkmf het volgende:

[..]


[..]

Je eigen oplossing toepassen. Met een energiemeter zelf al het opwek loggen. En gebruik maken van zigbee2mqtt ok afhankelijkheid van fabrikanten te verminderen.
Klopt inderdaad, maar daar moet je bij de aanschaf van apparatuur al aan denken. Je niet laten verlekkeren door de mooie apps.
Thinkk-Pinkkdonderdag 18 juli 2019 @ 19:16
Jeej we zijn over de 1000 kwh 1046 om precies te zijn toen ik net keek.

Ben ik best blij mee sinds 8 mei en niet zo'n heel denderend voorjaar.
lazinessdonderdag 18 juli 2019 @ 20:04
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 19:16 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Jeej we zijn over de 1000 kwh 1046 om precies te zijn toen ik net keek.

Ben ik best blij mee sinds 8 mei en niet zo'n heel denderend voorjaar.
Het voorjaar is bij mij qua opwek redelijk in lijn met 2018 wat een goed zon jaar was dus dat niet zo denderend valt wel mee.
Deze maand juli is een veel grotere dip tov andere jaren tot nu :X
Thinkk-Pinkkdonderdag 18 juli 2019 @ 20:07
quote:
1s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:04 schreef laziness het volgende:

[..]

Het voorjaar is bij mij qua opwek redelijk in lijn met 2018 wat een goed zon jaar was dus dat niet zo denderend valt wel mee.
Deze maand juli is een veel grotere dip tov andere jaren tot nu :X
Ah dat valt wel mee dan. Ik weet niet waar je zit maar we hebben best wel heel veel grijze dagen gehad. Maar agh alles is meegenomen.
Patroondonderdag 18 juli 2019 @ 20:18
quote:
1s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:04 schreef laziness het volgende:

[..]

Het voorjaar is bij mij qua opwek redelijk in lijn met 2018 wat een goed zon jaar was dus dat niet zo denderend valt wel mee.
Deze maand juli is een veel grotere dip tov andere jaren tot nu :X
Ja hier ook. Juli loopt iets achter. Zit nu op 260kwh en prognose is 534kwh voor de hele maand.
lazinessdonderdag 18 juli 2019 @ 20:23
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:07 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ah dat valt wel mee dan. Ik weet niet waar je zit maar we hebben best wel heel veel grijze dagen gehad. Maar agh alles is meegenomen.
Mooie stad achter de duinah :P
leolinedancedonderdag 18 juli 2019 @ 20:25
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:18 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ja hier ook. Juli loopt iets achter. Zit nu op 260kwh en prognose is 534kwh voor de hele maand.
Maak je deze prognose zelf of berekent de omvormer software dit voor je? En waar is deze op gebaseerd? Is je ervaring dat de prognose halverwege de maand goed klopt?
Patroondonderdag 18 juli 2019 @ 20:30
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:25 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Maak je deze prognose zelf of berekent de omvormer software dit voor je? En waar is deze op gebaseerd? Is je ervaring dat de prognose halverwege de maand goed klopt?
Ik heb de targets zelf gemaakt met deze site: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Daar is de target voor juli 508kwh zie ik nu. Die 536kwh is de gemiddelde opwek in juli sinds ik de panelen heb liggen. Ik loop dus achter tov het gemiddelde maar de prorata loopt nagenoeg gelijk met de target, naja 88%.
Gieliovddonderdag 18 juli 2019 @ 22:19
Mooie getallen!

Hier 1800 kWh sinds 18 mei. Erg blij mee! Er zitten ook fors wat slechte dagen bij dus ik ben erg tevreden.

Het verbruik per jaar schatten we op 3500 maar we zijn net verhuisd dus moet blijken. Toch de helft in 2 maanden opgewekt.
Thinkk-Pinkkdonderdag 18 juli 2019 @ 22:20
quote:
1s.gif Op donderdag 18 juli 2019 20:23 schreef laziness het volgende:

[..]

Mooie stad achter de duinah :P
Ah ja.. Zit je wel goed met je panelen dicht bij zee vaker helder weer :Y
EasyLifevrijdag 19 juli 2019 @ 10:23
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 22:19 schreef Gieliovd het volgende:
Mooie getallen!

Hier 1800 kWh sinds 18 mei. Erg blij mee! Er zitten ook fors wat slechte dagen bij dus ik ben erg tevreden.

Het verbruik per jaar schatten we op 3500 maar we zijn net verhuisd dus moet blijken. Toch de helft in 2 maanden opgewekt.
Nice, ik gebruik ongeveer 1600 per jaar en zit ook al op 850 sinds 7 mei.
TheFreshPrincevrijdag 19 juli 2019 @ 10:26
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2019 22:19 schreef Gieliovd het volgende:
Mooie getallen!

Hier 1800 kWh sinds 18 mei. Erg blij mee! Er zitten ook fors wat slechte dagen bij dus ik ben erg tevreden.

Het verbruik per jaar schatten we op 3500 maar we zijn net verhuisd dus moet blijken. Toch de helft in 2 maanden opgewekt.
Ja, ook als salderen straks fors is afgebouwd heb je met jouw set nog wel een lage rekening :)
d.k.vrijdag 19 juli 2019 @ 11:34
Wij hebben er nog geen jaar op zitten in dit huis, dus het is allemaal nog wat gokken wat het gaat doen. Heb nu sinds maart (vorige eindafrekening) ongeveer 2x zoveel teruggeleverd als gebruikt. En dan heb ik een direct verbruik dat tussen de 23 en 38% zit. Dat laatste is gewoon een kwestie van opvoeden. Dus wachten met de vaatwasser tot het licht is/er opbrengst is, ipv hem in de avond aan zetten, hetzelfde voor de wasmachine. Hopelijk de komende dagen flink wat zon want juli is maar een slecht maand tot nu toe. April was de beste maand dit jaar.
Gieliovdvrijdag 19 juli 2019 @ 13:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 10:23 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Nice, ik gebruik ongeveer 1600 per jaar en zit ook al op 850 sinds 7 mei.
Ja ik was vergeten te zeggen op basis van 7425 Watt piek. Dan zijn al jullie prestaties ook super want gemiddeld heeft niemand er natuurlijk 27 op zijn dak.

Magnet daar gelaten :P
lazinessvrijdag 19 juli 2019 @ 14:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 13:31 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Ja ik was vergeten te zeggen op basis van 7425 Watt piek. Dan zijn al jullie prestaties ook super want gemiddeld heeft niemand er natuurlijk 27 op zijn dak.

Magnet daar gelaten :P
Waar zit jij precies in het land met wat voor opstelling?
Ik zit met 3180wp 12 panelen op een opbrengst van 1000 in dezelfde periode.
Leandravrijdag 19 juli 2019 @ 14:17
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 14:13 schreef laziness het volgende:

[..]

Waar zit jij precies in het land met wat voor opstelling?
Ik zit met 3180wp 12 panelen op een opbrengst van 1000 in dezelfde periode.
Ik met net zoveel panelen en wp, maar met schaduw en een zeer ongunstige hellingshoek op 773.
EasyLifevrijdag 19 juli 2019 @ 14:21
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 14:13 schreef laziness het volgende:

[..]

Waar zit jij precies in het land met wat voor opstelling?
Ik zit met 3180wp 12 panelen op een opbrengst van 1000 in dezelfde periode.
Iedereen zit dus in de afgelopen 2 maanden rond de 1/3e van z'n piek.

Ik zit op 850 (sinds 7 mei) met 2400 op het dak (8 panelen).
Gieliovdvrijdag 19 juli 2019 @ 23:18
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 juli 2019 14:13 schreef laziness het volgende:

[..]

Waar zit jij precies in het land met wat voor opstelling?
Ik zit met 3180wp 12 panelen op een opbrengst van 1000 in dezelfde periode.
Omgeving Zaltbommel, zuid, dakhelling erg steil.

Veel bewolking hier, slechts 1 dag gehad met een mooie grafiek. De andere enorm wisselend door bewolking.
EasyLifezaterdag 20 juli 2019 @ 09:24
Vandaag ook weer bewolkt, hoop dat de regen dan in ieder geval een keer niet bij ons langs gaat, heb ik er nog wat aan voor de tuin, want alles is zo droog hier.
kovenantmaandag 22 juli 2019 @ 08:57
onze panelen liggen er vanaf vanmiddag 2 weken op.
Eerste extreme bui overleefd, enkeldiep in de hagel stenen van tot 3 cm.

aardig wat schade in tuin en rondom huis maar panelen lijken volledig in orde te zijn gelukkig.
Gieliovdmaandag 22 juli 2019 @ 09:42
Gelukkig maar! Ik had er ook wel even stress van die voorspelde hagel.... blijft toch eng.
kovenantmaandag 22 juli 2019 @ 09:51
ik had het doodsbenauwd.
zeker toen trampoline in de tuin werd verwrongen en stukken boom langs vlogen.
kids mee weggenomen naar veilige plek in huis, in het geval de gevel eruit zou komen (wat gelukkig niet gebeurde)
TheFreshPrincemaandag 22 juli 2019 @ 10:41
quote:
2s.gif Op maandag 22 juli 2019 08:57 schreef kovenant het volgende:
onze panelen liggen er vanaf vanmiddag 2 weken op.
Eerste extreme bui overleefd, enkeldiep in de hagel stenen van tot 3 cm.

aardig wat schade in tuin en rondom huis maar panelen lijken volledig in orde te zijn gelukkig.
Als ze er niet zo uitzien:

solar-panel-hail.jpg

Of zo:

DvDajReWkAIoxwd.jpg

Dan zijn ze nog wel in orde denk ik ;)
kovenantmaandag 22 juli 2019 @ 10:42
gelukkig niet....
waren wel enge momenten
EasyLifemaandag 22 juli 2019 @ 11:04
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 10:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als ze er niet zo uitzien:

[ afbeelding ]

Of zo:

[ afbeelding ]

Dan zijn ze nog wel in orde denk ik ;)
De hemel is hiet niet eens met onze paneeltjes :B
EasyLifemaandag 22 juli 2019 @ 11:04
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 11:04 schreef EasyLife het volgende:

[..]

De hemel is hiet niet eens met onze paneeltjes :B
Thinkk-Pinkkmaandag 22 juli 2019 @ 13:53
Wij hebben een paar jaar geleden hier heel veel hagelschade gehad.

Panelen op het vorige huis waren gelukkig nog in orde. Auto zat echt helemaal in elkaar. Dakramen eruit. Was echt niet leuk. Ik moest nog rennen want de "regenbui" zou langs ons trekken en ging nog even met de hond lopen voor de volgende bui zou komen...

Nou ik heb een record gelopen denk ik.. En die hond maar denken dat we gingen spelen :+
EasyLifemaandag 22 juli 2019 @ 16:58
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 13:53 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Wij hebben een paar jaar geleden hier heel veel hagelschade gehad.

Panelen op het vorige huis waren gelukkig nog in orde. Auto zat echt helemaal in elkaar. Dakramen eruit. Was echt niet leuk. Ik moest nog rennen want de "regenbui" zou langs ons trekken en ging nog even met de hond lopen voor de volgende bui zou komen...

Nou ik heb een record gelopen denk ik.. En die hond maar denken dat we gingen spelen :+
Hont :D

Ik heb zelfs een camera in huis, als ik op werk ben kan ik de boel in de gaten houden, ben zo bang dat er een keer brand is ofzo, lijkt me verschrikkelijk.
TheFreshPrincemaandag 22 juli 2019 @ 17:08
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 16:58 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Hont :D

Ik heb zelfs een camera in huis, als ik op werk ben kan ik de boel in de gaten houden, ben zo bang dat er een keer brand is ofzo, lijkt me verschrikkelijk.
Rookmelders (bijvoorbeeld met Z-Wave ondersteuning) helpen daar mss beter bij ;)
d.k.maandag 22 juli 2019 @ 17:39
Hehe ik zie voor het eerst in tijden weer een mooie parabool in plaats van een rijtje haaientanden *O*
TheFreshPrincemaandag 22 juli 2019 @ 17:59
quote:
1s.gif Op maandag 22 juli 2019 17:39 schreef d.k. het volgende:
Hehe ik zie voor het eerst in tijden weer een mooie parabool in plaats van een rijtje haaientanden *O*
Hier drijven flinke wolken voorbij dus heb wel een nestje haaien :P
Gieliovdmaandag 22 juli 2019 @ 18:13
Vanwege de hitte komen ze hier niet boven de 80% uit van hun max.

7425wp piekt af bij 6200.

42 kWh straks. Nette dag.
TheFreshPrincemaandag 22 juli 2019 @ 18:18
quote:
0s.gif Op maandag 22 juli 2019 18:13 schreef Gieliovd het volgende:
Vanwege de hitte komen ze hier niet boven de 80% uit van hun max.

7425wp piekt af bij 6200.

42 kWh straks. Nette dag.
Ja, daarom is het niet zo erg om een omvormer wat lichter uit te zoeken, je haalt toch zelden de piek ;)
TheFreshPrincedinsdag 23 juli 2019 @ 10:49
Tot nu toe geheel helder, er lijkt op de satelliet wat lichte sluierbewolking aan te komen maar niets serieus.

Met wat geluk voor het eerst in weken hier ook een mooie parabool.
athlonkmfdinsdag 23 juli 2019 @ 13:01
De opwek van deze dagen zullen waarschijnlijk volledig opgestookt worden. De vloeren worden al de hele dag gekoeld.
Thinkk-Pinkkdinsdag 23 juli 2019 @ 13:03
In de krant stond een artikel over hele erge smog. Dat zullen we wel gaan merken. https://www.google.nl/amp(...)oor-vele-zonneschijn
athlonkmfdinsdag 23 juli 2019 @ 13:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 13:03 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
In de krant stond een artikel over hele erge smog. Dat zullen we wel gaan merken. https://www.google.nl/amp(...)oor-vele-zonneschijn
Valt bij mij in de voortuin nog mee :)
Ik zal het in de gaten houden.

RAC5W0l.png
Gieliovddinsdag 23 juli 2019 @ 14:06
Uiteraard is mijn omvormer weer eens niet te bereiken met de wifi.
Thinkk-Pinkkdinsdag 23 juli 2019 @ 14:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 13:17 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Valt bij mij in de voortuin nog mee :)
Ik zal het in de gaten houden.

[ afbeelding ]
Hoe meet je dat?
athlonkmfdinsdag 23 juli 2019 @ 14:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 14:15 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Hoe meet je dat?
zelfgemaakte meter: https://luftdaten.info/
TheFreshPrincedinsdag 23 juli 2019 @ 14:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 14:06 schreef Gieliovd het volgende:
Uiteraard is mijn omvormer weer eens niet te bereiken met de wifi.
Router ff herstarten?
kovenantdinsdag 23 juli 2019 @ 14:42
ik had uurtje geleden problemen met uitlezen van omvormer, lag aan de site niet aan de omvormer.
je zou het nog eens kunnen proberen...
Gieliovddinsdag 23 juli 2019 @ 16:02
Gebeurt vaak met dat Solax ding, Wifi kwijt... wachtwoord opnieuw instellen (zelfde) en hij gaat weer.

Net thuis... gedaan en rammelen maar.
TheFreshPrincedinsdag 23 juli 2019 @ 16:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 16:02 schreef Gieliovd het volgende:
Gebeurt vaak met dat Solax ding, Wifi kwijt... wachtwoord opnieuw instellen (zelfde) en hij gaat weer.

Net thuis... gedaan en rammelen maar.
De reden dat ik gelijk een glasvezelkabeltje naar de garage heb getrokken toen de boel toch open lag :P Glasvezel klinkt misschien "duur" maar heb 2 mediaconverters (glas naar netwerkkabel) van TP-Link. Is budget spul maar werkt storingsvrij tot nu toe.
TheFreshPrincedinsdag 23 juli 2019 @ 20:35
Mooie opbrengst vandaag, de hitte beperkt de opbrengst maar het aantal zonuren maakt dat wel goed :)
Poepoogdinsdag 23 juli 2019 @ 21:18
Hi even een n00b vraag, in het geval van een nieuwbouwwoning, die volgend jaar zomer wordt opgeleverd, is het handig om nu al te gaan shoppen? Of kunnen er pas offertes worden uitgegeven als het huis er staat? En is het misschien sowieso handiger om te wachten ivm eventuele nieuwere generatie panelen?
TheFreshPrincedinsdag 23 juli 2019 @ 21:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 21:18 schreef Poepoog het volgende:
Hi even een n00b vraag, in het geval van een nieuwbouwwoning, die volgend jaar zomer wordt opgeleverd, is het handig om nu al te gaan shoppen? Of kunnen er pas offertes worden uitgegeven als het huis er staat? En is het misschien sowieso handiger om te wachten ivm eventuele nieuwere generatie panelen?
Zitten er op de nieuwbouwwoning ook al panelen?

Ik zou het pas een maand of 4 van tevoren doen, het is niet zo zeer "nieuwe generatie panelen", die ontwikkelingen gaan niet zo snel. Maar wel grote kans dat een leverancier tegen die tijd een ander merk aanbiedt.

Heb je fatsoenlijke ruimte voor wat panelen? Heb je al een idee van wat je ongeveer wil uitgeven? Hoe ligt je dak / wat voor soort dak?

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 23-07-2019 21:35:26 ]
ikweethetooknietdinsdag 23 juli 2019 @ 21:47
Oproep: Lopen bezitters van zonnepanelen binnen?

UTRECHT - Heeft u zonnepanelen? Zo ja, profiteert u dan van de huidige hittegolf en het hoge aantal zonuren?
Of zijn uw panelen niet geschikt voor deze hitte? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen.

Mail ze naar e.van.der.schoot@telegraaf.nl.

https://www.telegraaf.nl/(...)-zonnepanelen-binnen

Wie durft :P _O-
Gieliovddinsdag 23 juli 2019 @ 21:54
42,5 met 7,4 kwp op Zuid.

Ze kakken goed in met die warmte.
Deepfreezedinsdag 23 juli 2019 @ 22:02
Hier de beste dag van de maand vandaag, maar echt niet allertijden. Het zegt ook meer over de rest van de maand. Die laatste 3kwh(van de max 23kwh) wordt toch afgeremd door de warmte. Maar 20kwh is ook genoeg ;)
TheFreshPrincedinsdag 23 juli 2019 @ 22:26
quote:
6s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 21:47 schreef ikweethetookniet het volgende:
Oproep: Lopen bezitters van zonnepanelen binnen?

UTRECHT - Heeft u zonnepanelen? Zo ja, profiteert u dan van de huidige hittegolf en het hoge aantal zonuren?
Of zijn uw panelen niet geschikt voor deze hitte? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen.

Mail ze naar e.van.der.schoot@telegraaf.nl.

https://www.telegraaf.nl/(...)-zonnepanelen-binnen

Wie durft :P _O-
Ik heb net gemaild :D
Poepoogwoensdag 24 juli 2019 @ 01:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 21:22 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zitten er op de nieuwbouwwoning ook al panelen?

Ik zou het pas een maand of 4 van tevoren doen, het is niet zo zeer "nieuwe generatie panelen", die ontwikkelingen gaan niet zo snel. Maar wel grote kans dat een leverancier tegen die tijd een ander merk aanbiedt.

Heb je fatsoenlijke ruimte voor wat panelen? Heb je al een idee van wat je ongeveer wil uitgeven? Hoe ligt je dak / wat voor soort dak?
Dak ligt noord/zuid, schuin, fatsoenlijke ruimte, beats me :) .

Budget 5-10k?
Lospedrosawoensdag 24 juli 2019 @ 01:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 20:35 schreef MaGNeT het volgende:
Mooie opbrengst vandaag, de hitte beperkt de opbrengst maar het aantal zonuren maakt dat wel goed :)
Hoeveel panelen en hoeveel is je hem opbrengst per dag in kWh?
Ik trap af.
Deel gunstig, deel ongunstig.
Panelen 300Wp.
31 panelen
Zonnige dag 50 kwh
Horsemenwoensdag 24 juli 2019 @ 06:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2019 22:26 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik heb net gemaild :D
^O^ :Y
Thinkk-Pinkkwoensdag 24 juli 2019 @ 09:04
Ik zou toch zweren dat ik hier gisteren gereageerd heb. Geen idee wat er met mijn reactie is gebeurd.

Ik baal nogal een beetje.

Een paar weken geleden ging bij ons de WiFi stick kapot op onze omvormer. Die is uiteindelijk vervangen. Dit nadat we zelf er steeds achteraan moesten bellen. Want als ze zeggen we bellen deze week terug doen ze dat niet.. Dat hebben ze ondertussen wel bevestigd }:| En tuurlijk ze zeiden op een gegeven moment ook dat als de panelen nog wel werken heeft het minder prioriteit. Maar dan moeten ze niet zeggen we bellen deze week terug toch :?

Anyhow op een gegeven moment WiFi stick vervangen en ze zouden die middag een account voor ons aanmaken en dan zou het allemaal weer werken..

Niet gebeurd. Dus wij op een gegeven moment weer maar gebeld. Er zou die middag achteraan gegaan worden.

Week later nog niks gehoord :') Mailtje gestuurd kregen we een afwezigheidsmail dat ze vanaf die dag tot ergens halverwege augustus dicht zijn.

Ligt het aan mij of is dit echt hele waardeloze service?

Nu zouden wij zelf een account kunnen maken via Growatt. Nadeel alleen is dat als we een account krijgen via het bedrijf wat ze gelegd heeft dat ze mee kunnen kijken met de panelen. Zij hebben namelijk omdat ze installeurs zijn van de panelen veel meer rechten. Als bijvoorbeeld een paneel van ons afwijkt van wat normaal is kunnen ze dat zien en ons daarop attenderen.

Als wij zelf een account krijgen via Growatt is er niemand die dat in de gaten houdt want wij kunnen als particulier veel minder zien.

Ik snap zo'n bedrijf ook niet zo goed. Zowel mijn ouders als mijn beste vriend willen ook panelen gaan leggen maar die kijken nu bij een ander bedrijf.

En ik snap best dat ze het druk hebben hoor het gaat mij vooral om het stukje communicatie waar ik mij behoorlijk aan erger.

We hebben nu dus al een paar weken geen statistieken.. Vind ik jammer :+
Lospedrosawoensdag 24 juli 2019 @ 09:42
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 09:04 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik zou toch zweren dat ik hier gisteren gereageerd heb. Geen idee wat er met mijn reactie is gebeurd.

Ik baal nogal een beetje.

Een paar weken geleden ging bij ons de WiFi stick kapot op onze omvormer. Die is uiteindelijk vervangen. Dit nadat we zelf er steeds achteraan moesten bellen. Want als ze zeggen we bellen deze week terug doen ze dat niet.. Dat hebben ze ondertussen wel bevestigd }:| En tuurlijk ze zeiden op een gegeven moment ook dat als de panelen nog wel werken heeft het minder prioriteit. Maar dan moeten ze niet zeggen we bellen deze week terug toch :?

Anyhow op een gegeven moment WiFi stick vervangen en ze zouden die middag een account voor ons aanmaken en dan zou het allemaal weer werken..

Niet gebeurd. Dus wij op een gegeven moment weer maar gebeld. Er zou die middag achteraan gegaan worden.

Week later nog niks gehoord :') Mailtje gestuurd kregen we een afwezigheidsmail dat ze vanaf die dag tot ergens halverwege augustus dicht zijn.

Ligt het aan mij of is dit echt hele waardeloze service?

Nu zouden wij zelf een account kunnen maken via Growatt. Nadeel alleen is dat als we een account krijgen via het bedrijf wat ze gelegd heeft dat ze mee kunnen kijken met de panelen. Zij hebben namelijk omdat ze installeurs zijn van de panelen veel meer rechten. Als bijvoorbeeld een paneel van ons afwijkt van wat normaal is kunnen ze dat zien en ons daarop attenderen.

Als wij zelf een account krijgen via Growatt is er niemand die dat in de gaten houdt want wij kunnen als particulier veel minder zien.

Ik snap zo'n bedrijf ook niet zo goed. Zowel mijn ouders als mijn beste vriend willen ook panelen gaan leggen maar die kijken nu bij een ander bedrijf.

En ik snap best dat ze het druk hebben hoor het gaat mij vooral om het stukje communicatie waar ik mij behoorlijk aan erger.

We hebben nu dus al een paar weken geen statistieken.. Vind ik jammer :+
Ga lekker vakantie vieren en zie het in augustus verder aan. ^O^
athlonkmfwoensdag 24 juli 2019 @ 10:01
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 09:04 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

Ik snap zo'n bedrijf ook niet zo goed. Zowel mijn ouders als mijn beste vriend willen ook panelen gaan leggen maar die kijken nu bij een ander bedrijf.

Net als aannemers en warmtepompfitters hebben ze werk zat tegenwoordig. Pas nadat de salderingsregeling wordt afgezwakt zullen ze meer tijd voor je hebben...

En als je helemaal niet afhankelijk meer wilt zijn, zelf even een kWh metertje kopen. deze gelijk aansluiten met een uitlezer en je kan zelf je statistieken maken. http://youless.nl/winkel.html

Ik heb al maanden niet meer bij solaredge gekeken nu ik mijn eigen stats heb.

SbpEDOp.png
OjjUVV5.png
UNADJUSTEDNONRAW-thumb-1573b.jpg
UNADJUSTEDNONRAW-thumb-1573c.jpg
Lospedrosawoensdag 24 juli 2019 @ 10:15
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 10:01 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Net als aannemers en warmtepompfitters hebben ze werk zat tegenwoordig. Pas nadat de salderingsregeling wordt afgezwakt zullen ze meer tijd voor je hebben...

En als je helemaal niet afhankelijk meer wilt zijn, zelf even een kWh metertje kopen. deze gelijk aansluiten met een uitlezer en je kan zelf je statistieken maken. http://youless.nl/winkel.html

Ik heb al maanden niet meer bij solaredge gekeken nu ik mijn eigen stats heb.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Precies dat doe ik ook. De P1 uitgang van de meter laadt ik op een domoticasysteem.
Die gegevens zijn trouwens niet zuiver wat de PV panelen opwekken.

Het installatiebedrijf van mijn panelen is ook drama. Bij oplevering ging de aardlekschakelaar eruit 3f20aCkar30ma.
Men meldt: er moet een nieuwe omvormer komen. (Intussen heb ik een groep geplaatst zonder aardlekschakelaar)
Een maand later komen ze terug. Nee meneer, deze omvormer doet het gewoon. }:|
Uitgelegd, zet de aardlek terug en hij valt weer uit.
Nee meneer de leverancier gaat monitoren wat er aan de hand is.
Nu 2 maanden geleden. De wifi is nooit geïnstalleerd want dat zou bij de nieuwe omvormer moeten gebeuren. :')

Denk dat ik de acountmanager laat komen geld terug dwing en er een Solaredge opgooi. ;)

[ Bericht 20% gewijzigd door Lospedrosa op 24-07-2019 10:22:37 ]
Thinkk-Pinkkwoensdag 24 juli 2019 @ 11:18
quote:
1s.gif Op woensdag 24 juli 2019 10:15 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Precies dat doe ik ook. De P1 uitgang van de meter laadt ik op een domoticasysteem.
Die gegevens zijn trouwens niet zuiver wat de PV panelen opwekken.

Het installatiebedrijf van mijn panelen is ook drama. Bij oplevering ging de aardlekschakelaar eruit 3f20aCkar30ma.
Men meldt: er moet een nieuwe omvormer komen. (Intussen heb ik een groep geplaatst zonder aardlekschakelaar)
Een maand later komen ze terug. Nee meneer, deze omvormer doet het gewoon. }:|
Uitgelegd, zet de aardlek terug en hij valt weer uit.
Nee meneer de leverancier gaat monitoren wat er aan de hand is.
Nu 2 maanden geleden. De wifi is nooit geïnstalleerd want dat zou bij de nieuwe omvormer moeten gebeuren. :')

Denk dat ik de acountmanager laat komen geld terug dwing en er een Solaredge opgooi. ;)

Oh fijn is dat :')

Ik zou ook wel gaan bokken dan ja :X
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 11:25
quote:
1s.gif Op woensdag 24 juli 2019 10:15 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Precies dat doe ik ook. De P1 uitgang van de meter laadt ik op een domoticasysteem.
Die gegevens zijn trouwens niet zuiver wat de PV panelen opwekken.

Het installatiebedrijf van mijn panelen is ook drama. Bij oplevering ging de aardlekschakelaar eruit 3f20aCkar30ma.
Men meldt: er moet een nieuwe omvormer komen. (Intussen heb ik een groep geplaatst zonder aardlekschakelaar)
Een maand later komen ze terug. Nee meneer, deze omvormer doet het gewoon. }:|
Uitgelegd, zet de aardlek terug en hij valt weer uit.
Nee meneer de leverancier gaat monitoren wat er aan de hand is.
Nu 2 maanden geleden. De wifi is nooit geïnstalleerd want dat zou bij de nieuwe omvormer moeten gebeuren. :')

Denk dat ik de acountmanager laat komen geld terug dwing en er een Solaredge opgooi. ;)

Maar dan heb je ook nog 31 optimizers voor de omvormer nodig ;)
Patroonwoensdag 24 juli 2019 @ 11:28
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 10:01 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Net als aannemers en warmtepompfitters hebben ze werk zat tegenwoordig. Pas nadat de salderingsregeling wordt afgezwakt zullen ze meer tijd voor je hebben...

En als je helemaal niet afhankelijk meer wilt zijn, zelf even een kWh metertje kopen. deze gelijk aansluiten met een uitlezer en je kan zelf je statistieken maken. http://youless.nl/winkel.html

Ik heb al maanden niet meer bij solaredge gekeken nu ik mijn eigen stats heb.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
mooie spiegel :s)
Thinkk-Pinkkwoensdag 24 juli 2019 @ 11:39
Ik ga mijn man dat systeem laten zien is echt wat voor hem.
DaRealDealwoensdag 24 juli 2019 @ 11:43
Gisteren helaas iets te warm, maar toch 20,8 kWh met 3150wp 🙃
vossswoensdag 24 juli 2019 @ 11:43
Boh gratis geld voor jullie dit weer _O_
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 11:44
Wel grappig dat om 6:40 al ruim voldoende stroom wordt opgewekt om m'n hele standby stroomverbruik in de woning op te vangen.

En pas om 20:50 houdt dat op.

Het blijft wonderlijk dat het kan :P
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 11:46
quote:
14s.gif Op woensdag 24 juli 2019 11:43 schreef vosss het volgende:
Boh gratis geld voor jullie dit weer _O_
Wel een mooie stabiele opbrengst iig.
Geen records, daar is het te warm voor ;)

Maar ik heb liever een mooie parabool zoals nu, dan verbruik je ook letterlijk de hele dag 0,0 stroom uit de meter :) (tussen 6:35 en 20:50 dan hè)
Lospedrosawoensdag 24 juli 2019 @ 11:50
Ja dat er zoveel energie uitkwamen kon ik mij niet voorstellen. Jammer alleen dat het zo tijdig is.
Faraday01woensdag 24 juli 2019 @ 11:50
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 11:44 schreef MaGNeT het volgende:
Wel grappig dat om 6:40 al ruim voldoende stroom wordt opgewekt om m'n hele standby stroomverbruik in de woning op te vangen.

En pas om 20:50 houdt dat op.

Het blijft wonderlijk dat het kan :P
Dat jij panelen op alle windrichtingen hebt maakt voor het afdekking van het standby verbruik niet eens heel veel verschil. Mijn panelen liggen op zuidwest en het standby verbruik is gedekt vanaf 7:15-20:45
Faraday01woensdag 24 juli 2019 @ 11:53
quote:
14s.gif Op woensdag 24 juli 2019 11:43 schreef vosss het volgende:
Boh gratis geld voor jullie dit weer _O_
Het duurt nog een aantal jaar voordat ik de investering er uit heb, gratis geld is voor mij pas ergens na 2025 afhankelijk van de regelgeving
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 12:01
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 11:50 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Dat jij panelen op alle windrichtingen hebt maakt voor het afdekking van het standby verbruik niet eens heel veel verschil. Mijn panelen liggen op zuidwest en het standby verbruik is gedekt vanaf 7:15-20:45

Je ziet aan de grafiek toch wel dat het wat minder een paraboolvorm heeft ;)

Mijn standby verbruik is vrij hoog, heb 4x NAS (gaan wel in standby), 3x WiFi accesspoints, 3 switches en nog wat netwerkapparaten, Ziggo Horizon box, 2x Raspberry Pi, een server (~50Watt), een hoge vriezer, hoge koel-vries combi, koelkast in keuken, etc.

Gelukkig is het verbruik sowieso wel ~50% van het jaar geheel afgedekt door de panelen.
Thinkk-Pinkkwoensdag 24 juli 2019 @ 12:27
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 10:01 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Net als aannemers en warmtepompfitters hebben ze werk zat tegenwoordig. Pas nadat de salderingsregeling wordt afgezwakt zullen ze meer tijd voor je hebben...

En als je helemaal niet afhankelijk meer wilt zijn, zelf even een kWh metertje kopen. deze gelijk aansluiten met een uitlezer en je kan zelf je statistieken maken. http://youless.nl/winkel.html

Ik heb al maanden niet meer bij solaredge gekeken nu ik mijn eigen stats heb.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Echt superstrak. Hoe heb je dat gedaan met die spiegel? :9~
athlonkmfwoensdag 24 juli 2019 @ 12:34
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 12:27 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Echt superstrak. Hoe heb je dat gedaan met die spiegel? :9~
Ik heb het hier uitgeschreven:
https://gathering.tweaker(...)ge/58882486#58882486

De modules met data heb ik wel zelf geschreven.

De nieuwste uitbreiding is een locatietracker a la Harry Potter's klok zodat we kunnen zien waar iedereen is. Maakt gebruik van Owntracks.

lCWhsxl.png


quote:
14s.gif Op woensdag 24 juli 2019 11:43 schreef vosss het volgende:
Boh gratis geld voor jullie dit weer _O_
Voorlopig nog niet gratis. En zeker nu niet... bijna al het opwek gaat uit naar koeling van huis...

quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 12:01 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je ziet aan de grafiek toch wel dat het wat minder een paraboolvorm heeft ;)

Mijn standby verbruik is vrij hoog, heb 4x NAS (gaan wel in standby), 3x WiFi accesspoints, 3 switches en nog wat netwerkapparaten, Ziggo Horizon box, 2x Raspberry Pi, een server (~50Watt), een hoge vriezer, hoge koel-vries combi, koelkast in keuken, etc.

Gelukkig is het verbruik sowieso wel ~50% van het jaar geheel afgedekt door de panelen.
Mijn basisverbruik is 320watt...
Patroonwoensdag 24 juli 2019 @ 12:47
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 12:34 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik heb het hier uitgeschreven:
https://gathering.tweaker(...)ge/58882486#58882486

De modules met data heb ik wel zelf geschreven.

De nieuwste uitbreiding is een locatietracker a la Harry Potter's klok zodat we kunnen zien waar iedereen is. Maakt gebruik van Owntracks.

Dit meen je toch niet serieus he? Willen jullie van elkaar constant willen controleren waar iedereen is? :X
lazinesswoensdag 24 juli 2019 @ 12:59
Ons standby verbruik is 56W. Maar wij doen dan ook niet aan zaken als een NAS etc.
Het huis wordt gekoeld tot een aangename 22/23gr momenteel. Dit kost 1 tot 2 kWh per dag dus dat kunnen we wel lijden :P
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 13:31
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 12:34 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik heb het hier uitgeschreven:
https://gathering.tweaker(...)ge/58882486#58882486

De modules met data heb ik wel zelf geschreven.

De nieuwste uitbreiding is een locatietracker a la Harry Potter's klok zodat we kunnen zien waar iedereen is. Maakt gebruik van Owntracks.

[ afbeelding ]
[..]

Voorlopig nog niet gratis. En zeker nu niet... bijna al het opwek gaat uit naar koeling van huis...
[..]

o Horizon box, 2x Raspberry Pi, een server (~50Watt), een hoge vriezer, hoge koel-vries combi, koelkast in keuken, etc.

Gelukkig is het verbruik sowieso wel ~50% van het jaar geheel afgedekt door de panelen.
Mijn basisverbruik is 320watt...
[/quote]

Dat lijkt aardig in de buurt van mijn basisverbruik te komen ;)
athlonkmfwoensdag 24 juli 2019 @ 13:43
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 12:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

Dit meen je toch niet serieus he? Willen jullie van elkaar constant willen controleren waar iedereen is? :X
Willen weten ja, als we thuis zijn. Dat kan altijd al met Find My Friends op de iPhone en zo. Nu alleen op een dashboard.

Scheelt weer de standaard vraag "waar blijft papa nou? Ik heb honger...." :)
Thinkk-Pinkkwoensdag 24 juli 2019 @ 13:47
Gisteren toch nog zo'n 17kwh terug geleverd.. Als je kijkt dat de wasmachine heel de dag aan heeft gestaan en de oven ook een flink tijdje. Dat is er dan al af.
Patroonwoensdag 24 juli 2019 @ 14:35
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 13:43 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Willen weten ja, als we thuis zijn. Dat kan altijd al met Find My Friends op de iPhone en zo. Nu alleen op een dashboard.

Scheelt weer de standaard vraag "waar blijft papa nou? Ik heb honger...." :)
Poeh zou zoiets echt niet willen...

Laatst was ik ook al verbaasd over dat 50% van de spelende kinderen inmiddels zijn uitgerust met een gps tracker. Gevaarlijke ontwikkeling.
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 14:38
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 14:35 schreef Patroon het volgende:

[..]

Poeh zou zoiets echt niet willen...

Laatst was ik ook al verbaasd over dat 50% van de spelende kinderen inmiddels zijn uitgerust met een gps tracker. Gevaarlijke ontwikkeling.
"Black Mirror", seizoen 4, aflevering "Arkangel" ;)

Al is dat nogal een paar stappen verder.
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 14:48
De set ligt ruim 1kWh achter op gisteren, misschien omdat het wat warmer is nu.
De dag is ook weer net iets korter dan gisteren, dat helpt ook niet.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 24-07-2019 14:54:30 ]
Sunri5ewoensdag 24 juli 2019 @ 14:49
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 14:48 schreef MaGNeT het volgende:
De set ligt ruim 1kWh achter op gisteren, misschien omdat het wat donkerder is nu.
De dag is ook weer net iets korter dan gisteren, dat helpt ook niet.
Kan ook door de warmte komen.
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 14:54
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 14:49 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Kan ook door de warmte komen.
Ik bedoelde warmer :') Geen idee waarom ik "donkerder" tikte, it makes no sense. Zal de warmte zijn :')
EasyLifewoensdag 24 juli 2019 @ 15:19
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 14:54 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik bedoelde warmer :') Geen idee waarom ik "donkerder" tikte, it makes no sense. Zal de warmte zijn :')
Ik ben net thuis van werk, was ook helemaal in de war, volgens mij soort zonnesteek opgelopen :')
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 23:16
Titel is een beetje "clickbait" maar inhoudelijk op zich niets mis met het artikel.

https://www.telegraaf.nl/financieel/1992003106/het-is-te-heet-voor-zonnepanelen


quote:
Het is te heet voor zonnepanelen

AMSTERDAM - De hitterecords leiden vooralsnog niet tot records aan zonnestroom. Zonnepanelen hebben namelijk te veel last van de hitte om optimaal te presteren.

„Of bezitters van zonnepanelen binnenlopen met deze hitte? Hoe heter, hoe lager de opbrengst is helaas de realiteit”, legt John van Wessel uit. De inwoner van Huissen heeft sinds 2012 panelen op zijn dak liggen. De investering van 3500 euro heeft hij er inmiddels uit, becijfert hij met zijn verbruiksapp. „Gelukkig hebben we in Nederland meer zon dan hitte, dus de zonnepanelen die ik in 2012 zelf op mijn dak plaatste zijn een zeer goede investering geweest. 2019 is met het aantal zonuren een topjaar.”

Het is een bekende misvatting. Het gaat niet om de hitte, het gaat om de hoeveelheid licht die op de panelen landt. En die is vaak in het voorjaar groter dan in hartje zomer. De langste dag valt immers op 21 juni en in de maanden april en mei is de lucht vaak helder. „Panelen werken ook het beste als het ongeveer 25 graden is”, meent een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. Bij hogere temperaturen ontstaat er teveel weerstand.

Geen records
Ondanks de snel groeiende hoeveelheid zonnepanelen in Nederland, hebben de afgelopen dagen dan ook geen absolute records geslecht. Dinsdag werd er voor 3,92 gigawatt aan elektriciteit opgewekt op de piek, net na tweeën. Woensdag stokte de teller op 3,76 gigawatt, volgens gegevens verzameld door lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Martien Visser.

Voor wie dat abstracte getallen vindt: Nederland verbruikt volgens Visser, die op de website www.energieopwek.nl live de productie van duurzame energie bijhoudt, op een doordeweekse zomerse dag zo’n 14 gigawatt aan elektriciteit. „Dus woensdagmiddag is ongeveer dertig procent van de Nederlandse elektriciteit door zonnepanelen opgewekt.”

Ter vergelijking: de kolengestookte Hemwegcentrale van Nuon heeft 1 gigawatt capaciteit, de kerncentrale in Borssele 0,5 gigawatt. Nederland heeft in totaal voor 5,2 gigawatt aan zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, maar die renderen dus niet optimaal. Het absolute record opgewekte zonnestroom is exact 4,0 gigawatt, van 29 juni 2019.

Hondje
Een groot deel van de opgewekte stroom wordt overigens direct weer gebruikt door airco en ventilatoren, erkennen lezers desgevraagd. Zoals bij Mieke de Vries (66) en haar man Cees. Een van haar twee Cavalier King Charles Spaniels, de 14 jaar oude Charlie, heeft het aan z’n hart. „Wij hebben al jaren zonnepanelen, vijftien stuks in totaal. Op dit moment gebruiken we bijna alles wat we terug krijgen voor de airconditioning. Charlie vindt deze warmte niet prettig. Hij ligt de hele dag op de koude natuurstenenvloer en ’s nachts staat de airco aan op de slaapkamer. Daar zoekt hij precies de wind op en kan daar de hele nacht in de koele wind liggen.”

Advies
Op een warme zomerdag kan een zonnepaneel gerust 65 graden heet worden; een temperatuur waarbij zo’n twintig procent aan potentiële opbrengst verloren gaat. „Installeer zonnepanelen niet te dicht op elkaar en zorg ervoor dat de wind tussen de panelen door en ook onder de panelen door kan waaien”, adviseert Telegraaf.nl-lezer Axel Bremer. „Een zonnepaneel presteert eigenlijk op zijn best tijdens een zonnige zomerdag mét een wind die de panelen koel houdt.”

Visser voorziet een lagere stroomvraag in het weekend, omdat de vraag van het bedrijfsleven dan lager ligt. „Maar de luchtvochtigheid gaat ook omhoog en dus zal de stroomproductie van panelen dalen.”

Records of niet, John van Wessel is tevreden met zijn investering: „En nu maar weer wachten tot de temperaturen richting 20 graden dalen.”
leolinedancewoensdag 24 juli 2019 @ 23:56
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 23:16 schreef MaGNeT het volgende:
Titel is een beetje "clickbait" maar inhoudelijk op zich niets mis met het artikel.

https://www.telegraaf.nl/financieel/1992003106/het-is-te-heet-voor-zonnepanelen

[..]

Volgens dit document wordt gemiddeld slechts 7,4% van ons energieverbruik duurzaam opgewerkt. Dat houdt voor ons dus in door zon, wind en biomassa.

Dan klinkt die 30% enkel door zonnepanelen opeens wel erg hoog.
TheFreshPrincewoensdag 24 juli 2019 @ 23:58
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 23:56 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Volgens dit document wordt slechts 7,4% van ons energieverbruik duurzaam opgewerkt. Dat houdt voor ons dus in door zon, wind en biomassa.

Dan klinkt die 30% enkel door zonnepanelen opeens wel erg hoog.
MWe vs MWh ;)

De piek van een mooie dag kan 30% van het vermogen zijn terwijl de jaarlijkse opbrengst ~7% van het totaal is.
leolinedancedonderdag 25 juli 2019 @ 00:13
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 23:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

MWe vs MWh ;)

De piek van een mooie dag kan 30% van het vermogen zijn terwijl de jaarlijkse opbrengst ~7% van het totaal is.
Het grappige is dat zon -en windenergie elkaar prima aanvullen door het jaar heen:

Combinatie-zon-windenergie-MijnEPB-min.jpg

Als in deze periode alleen al 30% door zonnepanelen werd opgewekt, houdt dat dus in dat de totale duurzame energielevering >50% van de totale behoefte is :)

Maar gekeken maar mijn eigen installatie klopt die 30% ook verre van. Ik wek nu ongeveer 35 kW per dag op. Mijn gemiddelde jaaropbrengt is 6000 kW. 6000 / 365 = 17 kW per dag gemiddeld.

Volgens het artikel in de telegraaf zou dat dus verhoudingsgewijs overeenkomen met 15% van het jaarlijkse energieverbruik.

Zelfs als we biogas even buiten beschouwing laten zou dit getal volgens het CBS rond de 3-4% moeten liggen.

Mijn installatie kan natuurlijk wat afwijken van het gemiddelde, maar een factor 4 vind ik toch wat veel.

Of reken ik er nu compleet naast :D
TheFreshPrincedonderdag 25 juli 2019 @ 00:33
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 00:13 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Het grappige is dat zon -en windenergie elkaar prima aanvullen door het jaar heen:

[ afbeelding ]

Als in deze periode alleen al 30% door zonnepanelen werd opgewekt, houdt dat dus in dat de totale duurzame energielevering >50% van de totale behoefte is :)

Maar gekeken maar mijn eigen installatie klopt die 30% ook verre van. Ik wek nu ongeveer 35 kW per dag op. Mijn gemiddelde jaaropbrengt is 6000 kW. 6000 / 365 = 17 kW per dag gemiddeld.

Volgens het artikel in de telegraaf zou dat dus verhoudingsgewijs overeenkomen met 15% van het jaarlijkse energieverbruik.

Zelfs als we biogas even buiten beschouwing laten zou dit getal volgens het CBS rond de 3-4% moeten liggen.

Mijn installatie kan natuurlijk wat afwijken van het gemiddelde, maar een factor 4 vind ik toch wat veel.

Of reken ik er nu compleet naast :D
Geen idee, ik ben je even kwijt. Maar dat kan ook de temperatuur zijn :+
leolinedancedonderdag 25 juli 2019 @ 00:55
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 00:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Geen idee, ik ben je even kwijt. Maar dat kan ook de temperatuur zijn :+
Haha ja begrijpelijk. Niet zo boeiend ook...

Heb sinds kort een nieuwe energieleverancier dus die zal binnenkort zijn slimme meter wel weer komen opdringen :P
TheFreshPrincedonderdag 25 juli 2019 @ 01:10
Slimme meters zijn prima ;)
leolinedancedonderdag 25 juli 2019 @ 01:36
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 01:10 schreef MaGNeT het volgende:
Slimme meters zijn prima ;)
Zoals je weet heb ik er een sport van gemaakt hem zo lang mogelijk buiten de deur te houden.
Je mag me later bedanken :P
Faraday01donderdag 25 juli 2019 @ 07:33
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 01:36 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Zoals je weet heb ik er een sport van gemaakt hem zo lang mogelijk buiten de deur te houden.
Je mag me later bedanken :P
Het salderen pakt helemaal niet voor iedereen goed uit. In de periode van 1 januari tot vandaag had ik met een teruglevertarief inclusief subsidie van 15 eurocent 12% meer opbrengst gehad van mijn zonnepanelen. Met een tarief van 17 eurocent zelfs 24% meer opbrengst.
In mijn situatie ligt het breakeven point op een teruglevertarief van 13,1 eurocent per kWh. Dus zo lang een subsidie meer dan 2 eurocent per kWh is dat voordeliger.
Vanuit mijn perspectief voert de overheid onbetrouwbaar beleid omdat ik mijn panelen gekocht heb op het moment dat er sprake was van einde saldering per einde dit jaar en daarna een terugleversubsidie. Door deze actie van Wiebes neemt de TVT van mijn panelen met 1-2 jaar toe en dan moet er na 2023 ook echt een terugleversubsidie komen.
Speekselklierdonderdag 25 juli 2019 @ 08:22
Er zijn nog geen wetten rondom de terugleversubsidie en jij weet in detail hoe die eruit ziet?
leolinedancedonderdag 25 juli 2019 @ 08:30
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 07:33 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Het salderen pakt helemaal niet voor iedereen goed uit. In de periode van 1 januari tot vandaag had ik met een teruglevertarief inclusief subsidie van 15 eurocent 12% meer opbrengst gehad van mijn zonnepanelen. Met een tarief van 17 eurocent zelfs 24% meer opbrengst.
In mijn situatie ligt het breakeven point op een teruglevertarief van 13,1 eurocent per kWh. Dus zo lang een subsidie meer dan 2 eurocent per kWh is dat voordeliger.
Vanuit mijn perspectief voert de overheid onbetrouwbaar beleid omdat ik mijn panelen gekocht heb op het moment dat er sprake was van einde saldering per einde dit jaar en daarna een terugleversubsidie. Door deze actie van Wiebes neemt de TVT van mijn panelen met 1-2 jaar toe en dan moet er na 2023 ook echt een terugleversubsidie komen.
Hoe kom je bij deze info?
TheFreshPrincedonderdag 25 juli 2019 @ 08:46
Het enige wat bekend is, is dat vanaf 2023 tot 2030 het salderen in stapjes wordt afgebouwd tot de kale stroomprijs.

Hoe dat vormgegeven wordt heb ik nog nergens kunnen vinden.
dagobertE6donderdag 25 juli 2019 @ 09:11
Bij ons is de VvE te lui om wat te doen met zonnepanelen :')

Ik heb het nagevraagd en ze vroegen mij of ik een soort van PvE kan voorleggen. Ik neme aan in jip en janneke taal uitleggen hoe PV-panelen de kosten voor de CVZ kunnen terugdringen en bijbehorende kosten-baten analyse.
Speekselklierdonderdag 25 juli 2019 @ 09:18
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 08:46 schreef MaGNeT het volgende:
Het enige wat bekend is, is dat vanaf 2023 tot 2030 het salderen in stapjes wordt afgebouwd tot de kale stroomprijs.
En volgens mij is het voor iedere zonnepaneel bezitter het beste dat dat vooruitschuift.
Al ze dat pas doen van 2030-3037 mag je nog dik 10 jaar salderen (en zit je pas over 17 jaar op de kale stroomprijs). En als ze dat morgen doen dan heb je er direct pijn van en zit je al over 7 jaar op de kale stroomprijs..

Je moet wel heel veel meer produceren dan verbruiken voordat het verschil pijn gaat doen.
(groot-produceerders hebben nu al geen salderingsregeling)


je terugverdientijd is mogeljik iets langerals je meer opwekt dan dat je verbruikt, maar je totale opbrengst gedurende de levensduur van de panelen is groter.

[ Bericht 1% gewijzigd door Speekselklier op 25-07-2019 09:23:51 ]
Faraday01donderdag 25 juli 2019 @ 09:54
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 08:30 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Hoe kom je bij deze info?
Het is een inschatting op basis van mijn verbruik en opwek. De informatie die ik gebruikt heb is:
- direct verbruik dat de meter niet passeert
- verbruik dat de meter passeert en gesaldeerd kan worden
- restant teruglevering
- tarief voor afname en teruglevering

Op basis van deze informatie die natuurlijk kan wijzigen in de toekomst kan ik berekenen hoe het in mijn situatie uit pakt in een aantal scenario's van een gemiddelde terugleversubsidie. Omdat het verbruik dat mijn meter passeert en ik kan salderen erg laag is en ik nogal wat terug lever aan het net ben ik met een terugleversubsidie in de meeste gevallen beter af. Dat hangt natuurlijk af van de ontwikkeling van de stroomprijzen en de hoogte van de terugleversubsidie.
Wat ik alleen maar wil zeggen is dat niet in alle gevallen het beter is om het salderen zo lang mogelijk in stand te houden. Voor de meeste mensen zal dit natuurlijk wel het geval zijn
Faraday01donderdag 25 juli 2019 @ 09:58
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 09:18 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

En volgens mij is het voor iedere zonnepaneel bezitter het beste dat dat vooruitschuift.
Al ze dat pas doen van 2030-3037 mag je nog dik 10 jaar salderen (en zit je pas over 17 jaar op de kale stroomprijs). En als ze dat morgen doen dan heb je er direct pijn van en zit je al over 7 jaar op de kale stroomprijs..

Je moet wel heel veel meer produceren dan verbruiken voordat het verschil pijn gaat doen.
(groot-produceerders hebben nu al geen salderingsregeling)

je terugverdientijd is mogeljik iets langerals je meer opwekt dan dat je verbruikt, maar je totale opbrengst gedurende de levensduur van de panelen is groter.
Als over 5 jaar de tvt van zonnepanelen 7 jaar blijkt te zijn zonder terugleversubsidie zal de overheid het salderen gewoon af schaffen. De terugleversubsidie is dan vanuit de 7 jaar gedachte niet meer nodig om mensen te motiveren zonnepanelen te nemen.
Speekselklierdonderdag 25 juli 2019 @ 09:59
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 09:54 schreef Faraday01 het volgende:
Wat ik alleen maar wil zeggen is dat niet in alle gevallen het beter is om het salderen zo lang mogelijk in stand te houden. Voor de meeste mensen zal dit natuurlijk wel het geval zijn
Na x jaar komt de terugleversubsidie ook te vervallen.
Na die x jaar is er dus helemaal niets, nada, niente.
Hoe langer het duurt dat de terugleversubsie start hoe langer het duurt dat er niets is.
Lospedrosadonderdag 25 juli 2019 @ 10:00
Ik denk dat we met panelen spekkoper zijn. De regeling zal gunstig moeten blijven wil NL de klimaatakkoorden bij blijven.
Speekselklierdonderdag 25 juli 2019 @ 10:00
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 09:58 schreef Faraday01 het volgende:
Als over 5 jaar de tvt van zonnepanelen 7 jaar blijkt te zijn zonder terugleversubsidie zal de overheid het salderen gewoon af schaffen. De terugleversubsidie is dan vanuit de 7 jaar gedachte niet meer nodig om mensen te motiveren zonnepanelen te nemen.
Zo zo, kijkt zelf al over het kabinets-besluit heen.

(vind je het erg dat ik het opgeef?)
Faraday01donderdag 25 juli 2019 @ 10:08
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 10:00 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Zo zo, kijkt zelf al over het kabinets-besluit heen.

(vind je het erg dat ik het opgeef?)
Volgens mij voeren we een relevante discussie maar als jij het op wilt geven mag dat.

Waar het om gaat is dat de overheid op tal van dossiers het beleid regelmatig aanpast en daarbij accepteert dat bepaalde groepen mensen daar nadeel van hebben. Denk hierbij aan de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen, de wet Hillen en ook de regelgeving over zonnepanelen.

Het was vorig jaar geen probleem om het salderen een paar jaar te verlengen dus waarom zou de overheid als in 2023 blijkt dat de TVT 7 jaar is zonder salderen en subsidieregeling nog een ingewikkelde subsidieregeling op gaan tuigen. Het doel van de overheid is duurzame energie te stimuleren en als zonnepanelen zonder subsidie zo rendabel worden dat ze toch wel aangelegd worden kan de subsidie beter in andere zaken gestopt worden. En als je vervolgens daarbij mee weegt dat het gasloos verwarmen een veel grotere en complexere opgave is, is het helemaal niet zo vreemd te verwachten dat de terugleversubsidie over een paar jaar zo karig mogelijk ingericht zal worden als die er al komt. Ik geloof er in ieder geval niet in dat het later invoeren van een terugleversubsidie zal betekenen dat deze ook automatisch langer door loopt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Faraday01 op 25-07-2019 10:18:56 ]
Speekselklierdonderdag 25 juli 2019 @ 10:18
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 10:08 schreef Faraday01 het volgende:
Volgens mij voeren we een relevante discussie maar als jij het op wilt geven mag dat.
Volgens mij gaat de discussie over een nog niet uitgewekte subsidieregeling.
Waarvan zowel de voorwaarden (o.a. maximale subsidie) als de bedragen nog niet bekend zijn.
Ook de kale stroomprijs over 4-10 jaar speelt nog een rol in je berekening en die weet je ook nog niet.
En hebben we het nu al over de nog onbekende afbouw van die nog totaal onbekende regeling.

Wat mij betreft is de discussie pas relevant als de regeling (en de afbouw) is uitgewerkt.
quote:
Waar het om gaat is dat de overheid op tal van dossiers het beleid regelmatig aanpast en daarbij accepteert dat bepaalde groepen mensen daar nadeel van hebben. Denk hierbij aan de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen, de wet Hillen en ook de regelgeving over zonnepanelen.
Tja de wereld veranderd en soms moet er anders besloten worden omdat regelingen worden misbruikt of te duur worden.
heb je liever een kabinet wat 30 jaar lang met de armen over elkaar zit?

[ Bericht 7% gewijzigd door Speekselklier op 25-07-2019 10:26:08 ]
Faraday01donderdag 25 juli 2019 @ 10:25
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 10:18 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Volgens mij gaat de discussie over een nog niet uitgewekte subsidieregeling.
Waarvan zowel de voorwaarden (o.a. maximale subsidie) als de bedragen nog niet bekend zijn.
Ook de kale stroomprijs over 4-10 jaar speelt nog een rol in je berekening en die weet je ook nog niet.
En hebben we het nu over de afbouw van die nog totaal onbekende regeling.

Wat mij betreft is de discussie pas relevant als die is uitgewerkt.
Het is lastig een conclusie te trekken over een regeling die niet uitgewerkt is inderdaad. Wat ik alleen wil zeggen is dat er situaties zijn waarbij salderen ook niet gunstig uit kan pakken ten opzichte van een terugleversubsidie. En dat geldt vooral voor mensen die fors meer terugleveren dan ze afnemen.

En omdat de inhoud van de regeling onbekend is, is daarmee ook jouw stelling dat de subsidie langer door loopt als deze later begint onzeker. Vanuit het effect dat de overheid wil bereiken betwijfel ik dat.
Speekselklierdonderdag 25 juli 2019 @ 10:33
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 10:25 schreef Faraday01 het volgende:
Wat ik alleen wil zeggen is dat er situaties zijn waarbij salderen ook niet gunstig uit kan pakken ten opzichte van een terugleversubsidie. En dat geldt vooral voor mensen die fors meer terugleveren dan ze afnemen.
Waarbij je er vanuit gaat dat er geen subsidie-plafond is.

En inderdaad mijn stelling dat de regeling langer doorloopt is ook voorbarig want we weten nog helemaal niets.
Glider76donderdag 25 juli 2019 @ 11:04
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 10:25 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Het is lastig een conclusie te trekken over een regeling die niet uitgewerkt is inderdaad. Wat ik alleen wil zeggen is dat er situaties zijn waarbij salderen ook niet gunstig uit kan pakken ten opzichte van een terugleversubsidie. En dat geldt vooral voor mensen die fors meer terugleveren dan ze afnemen.

En omdat de inhoud van de regeling onbekend is, is daarmee ook jouw stelling dat de subsidie langer door loopt als deze later begint onzeker. Vanuit het effect dat de overheid wil bereiken betwijfel ik dat.
Ik zelf lever ook meer terug dan ik verbruik. Niet omdat ik een overdadig aantal panelen heb maar enkel omdat ik hier maar alleen woon en 6+ maanden per jaar niet thuis ben.

Ik zelf zou heel tevreden zijn met een salderings regeling waarbij mijn eigen verbruik nog steeds gesaldeerd mag worden maar alles wat ik extra produceer gratis ter beschikking staat voor de energieleverancier.

Dit zou mij nog meer motiveren om sneller over te stappen op een warmtepomp.
TheFreshPrincedonderdag 25 juli 2019 @ 15:54
M'n omvormers hebben vandaag ook een nieuw warmterecord te pakken.

51,4 graden terwijl het in de garage nu 33 graden is :7

De fans die ik er achter gemonteerd hebben draaien als een gek, anders zouden ze nog een stuk warmer zijn...
Deepfreezedonderdag 25 juli 2019 @ 16:39
Even gekeken: met max 56,8 graden in de omvormer, verklaard het wel waarom onze zolder een oven is :D
(en de droger die er gratis staat te draaien helpt ook al niet meer :P )

Hij is al wel weer op weg naar beneden. Nu is het 53..

Voorlopig laten we het hier ook bij. Een warmtepomp zou een optie kunnen zijn als de CV op is, maar dan moeten we ook iets doen aan de radiatoren. Duur geintje. En ze zijn hier bezig met geothermie, maar dat is ook niet binnen een paar jaar beschikbaar in deze wijk. Dat mogen ze van mij ook eerst wel uitproberen in andere wijken ;)
Thinkk-Pinkkdonderdag 25 juli 2019 @ 17:01
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 16:39 schreef Deepfreeze het volgende:
Even gekeken: met max 56,8 graden in de omvormer, verklaard het wel waarom onze zolder een oven is :D
(en de droger die er gratis staat te draaien helpt ook al niet meer :P )

Hij is al wel weer op weg naar beneden. Nu is het 53..

Voorlopig laten we het hier ook bij. Een warmtepomp zou een optie kunnen zijn als de CV op is, maar dan moeten we ook iets doen aan de radiatoren. Duur geintje. En ze zijn hier bezig met geothermie, maar dat is ook niet binnen een paar jaar beschikbaar in deze wijk. Dat mogen ze van mij ook eerst wel uitproberen in andere wijken ;)
Ik vraag mij vooral af waarom je droger staat te draaien met dit weer. Buiten ophangen heb je het sneller droog.
Leandradonderdag 25 juli 2019 @ 17:11
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 17:01 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik vraag mij vooral af waarom je droger staat te draaien met dit weer. Buiten ophangen heb je het sneller droog.
Ja, wel sneller droog, maar ik heb de handdoekenwas vanmorgen ook gewoon in de droger gegooid; loop ik niet met een zware wasmand met nat wasgoed te slepen en het is veel minder werk.
Oh, en plus dat ik dan niet met 35+ graden buiten sta.
Dat is door het gebruiken van mijn droger slechts 85-88 procent* van mijn verbruik zelf opwek is jammer dan :D
*Over een heel jaar, uiteraard heb ik vandaag een fors overschot :')
Ill-Skillzdonderdag 25 juli 2019 @ 17:19
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 17:11 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ja, wel sneller droog, maar ik heb de handdoekenwas vanmorgen ook gewoon in de droger gegooid; loop ik niet met een zware wasmand met nat wasgoed te slepen en het is veel minder werk.
Oh, en plus dat ik dan niet met 35+ graden buiten sta.
Dat is door het gebruiken van mijn droger slechts 85-88 procent* van mijn verbruik zelf opwek is jammer dan :D
*Over een heel jaar, uiteraard heb ik vandaag een fors overschot :')
Jammer dit. Dat werkt niet mee aan een beter milieu.
Als je die volle mand mee naar beneden had genomen, had je gelijk wat kcal verbrand.
Deepfreezedonderdag 25 juli 2019 @ 17:32
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 17:01 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik vraag mij vooral af waarom je droger staat te draaien met dit weer. Buiten ophangen heb je het sneller droog.
Een minuscule tuin dus geen droogruimte daar. Zoals meestal staat het meeste op een rek op zolder(zal nu wel droog zijn). En zit wat restjes klein prut in de droger (sokken en hemden enzo) omdat het rek vol was.
Thinkk-Pinkkdonderdag 25 juli 2019 @ 17:40
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 17:32 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Een minuscule tuin dus geen droogruimte daar. Zoals meestal staat het meeste op een rek op zolder(zal nu wel droog zijn). En zit wat restjes klein prut in de droger (sokken en hemden enzo) omdat het rek vol was.
Lijntje spannen en tadaa een tijdelijke drooglijn.

quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 17:11 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ja, wel sneller droog, maar ik heb de handdoekenwas vanmorgen ook gewoon in de droger gegooid; loop ik niet met een zware wasmand met nat wasgoed te slepen en het is veel minder werk.
Oh, en plus dat ik dan niet met 35+ graden buiten sta.
Dat is door het gebruiken van mijn droger slechts 85-88 procent* van mijn verbruik zelf opwek is jammer dan :D
*Over een heel jaar, uiteraard heb ik vandaag een fors overschot :')
Zo jammer.
F_rdonderdag 25 juli 2019 @ 18:03
Ik stop de handdoeken, theedoeken ed 15 min in de droger. Ik haat echt die stugge handdoeken daarna hang ik ze buiten.
Deepfreezedonderdag 25 juli 2019 @ 18:23
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 17:40 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Lijntje spannen en tadaa een tijdelijke drooglijn.
[..]

Zo jammer.
Waartussen? Kleine driehoekige tuin, 1 kant kale muur, 1 kant heg, 1 kant schutting. 2 van de 3 dingen zijn niet sterk genoeg om draden met zware was. Een molen was dan beter. Maar die heb ik niet, en zou ook in de weg staan. (Plus veel poepende mussen, rokende buurman, bbq-ende buren etc).

En ondertussen struikel ik over het zwembadje van de kinderen. Dat beetje was wat er in die droger zit ga ik me niet druk over maken.

De mobiele airco is wel weg gegaan een paar jaar terug. Energie slurper.
Leandradonderdag 25 juli 2019 @ 18:30
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 17:19 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Jammer dit. Dat werkt niet mee aan een beter milieu.
Als je die volle mand mee naar beneden had genomen, had je gelijk wat kcal verbrand.
Jammer joh, ik heb een spierziekte, ik ga niet lopen slepen met een wasmand vol natte was als dat niet nodig is.
En hoezo werk ik niet mee aan een beter milieu? Ik heb zonnepanelen die 85-88 % van ons verbruik opleveren, ik heb een zonneboiler die ook de CV ondersteunt.
En dan is ons stroomverbruik sowieso behoorlijk laag voor een driepersoons huishouden (ongeveer 2625 kWh per jaar).

Dus ik gooi mijn was lekker in de (lucht-)droger die naast de wasmachine staat :W
Gieliovddonderdag 25 juli 2019 @ 19:29
Laat elkaar lekker leven.

6 uur werden ze wakker en nu zit ik op 39. Dat zal niet veel meer worden.

De airco staat er lekker van te draaien en de andere spullen ook. Elke dag weer fijn, eigen stroom.

De Belastingdienst maar eens gebeld... Waar blijft mijn teruggave?

Gisteren blijkbaar brief op de kost gegaan door hen, geld komt eraan. Nice :7
Glider76donderdag 25 juli 2019 @ 21:06
Ik heb een warmtepomp droger. Dat wil de regering graag, dus daar droogt mijn was in. Dat ding is harstikke klimaat neutraal.
Speekselklierdonderdag 25 juli 2019 @ 21:07
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 21:06 schreef Glider76 het volgende:
Ik heb een warmtepomp droger. Dat wil de regering graag, dus daar droogt mijn was in. Dat ding is harstikke klimaat neutraal.
hoe meer je hem gebruikt hoe mee je gespaard tegen over een gewone droger!
Glider76donderdag 25 juli 2019 @ 21:10
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 21:07 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

hoe meer je hem gebruikt hoe mee je gespaard tegen over een gewone droger!
Dat dacht ik ook. De koude lucht warmtepomp staat op het terras, anders is het niet uit te houden daar.

Wel vindt ik dat ze in de winter die terras verwarmers moeten verbieden.
Speekselklierdonderdag 25 juli 2019 @ 21:12
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 21:10 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Dat dacht ik ook. De koude lucht warmtepomp staat op het terras, anders is het niet uit te houden daar.

goed idee, ik zal de mijn ook eens aanzetten.
ik wel geen was maar beetje kleding nat maken kan altijd.

wasdroger staat trouwens in mijn schuur!
(epdm, wit)
Glider76donderdag 25 juli 2019 @ 21:14
quote:
1s.gif Op donderdag 25 juli 2019 21:12 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

goed idee, ik zal de mijn ook eens aanzetten.
ik wel geen was maar beetje kleding nat maken kan altijd.

wasdroger staat trouwens in mijn schuur!
(epdm, wit)
Nou ik had vandaag een natte onderbroek. Net even op 90 graden gedaan.
F_rdonderdag 25 juli 2019 @ 21:48
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 19:29 schreef Gieliovd het volgende:
Laat elkaar lekker leven.

6 uur werden ze wakker en nu zit ik op 39. Dat zal niet veel meer worden.

De airco staat er lekker van te draaien en de andere spullen ook. Elke dag weer fijn, eigen stroom.

De Belastingdienst maar eens gebeld... Waar blijft mijn teruggave?

Gisteren blijkbaar brief op de kost gegaan door hen, geld komt eraan. Nice :7
Kreeg vandaag ook de brief. Ben benieuwd wanneer we het geld terug krijgen
Gieliovddonderdag 25 juli 2019 @ 21:49
Binnen 10 dagen zeggen ze...
Glider76donderdag 25 juli 2019 @ 22:10
Ik had vandaag 16.2 tegenover 17.2 gister en 17.8 eergister. 1 kw verlies door warmte. Valt nog mee dan.

Hoe kun je eigenlijk zien wat de temperatuur van je omvermer is? Op het schermpje van de growatt omvormer zie ik geen temperatuur staan.
Deepfreezevrijdag 26 juli 2019 @ 14:36
@Glider76, Ik kan het zien in de online omgeving (Trannergy).. Nu is het 59,2..
Nu steeds één kwh per dag minder..

Maar het waait wel meer vandaag, al is het wel een fohn. Misschien warmen de panelen zelf wel minder op vandaag/minder rommel in de lucht..
Gisteren zat de max onder de 2400, nu net boven de 2500. En hetzelfde mooi boogje.
TheFreshPrincevrijdag 26 juli 2019 @ 14:50
Hier waait het t ook aanzienlijk harder dan gisteren, panelen zijn blijkbaar wel wat koeler.
Thinkk-Pinkkvrijdag 26 juli 2019 @ 14:53
Ook al is de wind warm. De lucht wordt toch verplaatst dus het zal allicht wat schelen.
leolinedancevrijdag 26 juli 2019 @ 15:38
Mijn Solaredge geeft 51,2 graden aan. Geen idee of dat warm is voor zo'n ding, vast wel :P

[ Bericht 0% gewijzigd door leolinedance op 26-07-2019 15:43:53 ]
Gieliovdvrijdag 26 juli 2019 @ 15:48
Ik kan het op mijn Solax online platform niet vinden, misschien zo maar ff naar de garage zolder lopen... zal wel pittig warm zijn.
Faraday01vrijdag 26 juli 2019 @ 15:53
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 15:38 schreef leolinedance het volgende:
Mijn Solaredge geeft 51,2 graden aan. Geen idee of dat warm is voor zo'n ding, vast wel :P
Gisteren kwam de SolarEdge hier zelfs nog een paar graden hoger uit
TheFreshPrincevrijdag 26 juli 2019 @ 15:53
Ik kreeg net een error op beide omvormers. De error is er eerder geweest.
Voltage op de 3 fasen zit tussen de 235 en de 240 dus dat is nog niet te hoog.

quote:
Error Code: 89
Passive anti islanding
quote:
Error opgezocht:
44 2x90 89 8x38 Islanding - Passive
AC grid voltage malfunction. When AC voltage returns the inverter should restart after the reconnection time.
If the problem persists, consult with the grid operator
Momenten dat de error optrad:

quote:
07/26/2019 15:33
07/26/2019 15:32
07/25/2019 17:58
06/30/2019 09:54
TheFreshPrincevrijdag 26 juli 2019 @ 15:57
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 15:38 schreef leolinedance het volgende:
Mijn Solaredge geeft 51,2 graden aan. Geen idee of dat warm is voor zo'n ding, vast wel :P
Het is niet te warm iig.
Gieliovdvrijdag 26 juli 2019 @ 16:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 15:53 schreef MaGNeT het volgende:
Ik kreeg net een error op beide omvormers. De error is er eerder geweest.
Voltage op de 3 fasen zit tussen de 235 en de 240 dus dat is nog niet te hoog.
[..]

[..]

Momenten dat de error optrad:
[..]

Een hoop woorden voor "netspanning kwijt"? Beetje vreemd...

AC zijdig nog dingen zitten zoals werkschakelaars ofzo die thermische issues kunnen hebben?
TheFreshPrincevrijdag 26 juli 2019 @ 16:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 16:02 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Een hoop woorden voor "netspanning kwijt"? Beetje vreemd...

AC zijdig nog dingen zitten zoals werkschakelaars ofzo die thermische issues kunnen hebben?
Gezien de tijdstippen lijkt het me niet thermisch (?)

Heb per omvormer een werkschakelaar, dus dat lijkt me ook niet de reden ;)

qDM7vEX.jpg

vSx5WRS.jpg

In de meterkast ook niets vreemds te zien / ruiken :P
Sorellavrijdag 26 juli 2019 @ 16:52
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 21:48 schreef ferrari_rood het volgende:

[..]

Kreeg vandaag ook de brief. Ben benieuwd wanneer we het geld terug krijgen
Mijn man heeft aangevinkt dat hij moet betalen (de domoor) nu wachten op de brief zodat we bezwaar aan kunnen tekenen.
TheFreshPrincevrijdag 26 juli 2019 @ 16:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 16:52 schreef Sorella het volgende:

[..]

Mijn man heeft aangevinkt dat hij moet betalen (de domoor) nu wachten op de brief zodat we bezwaar aan kunnen tekenen.
Wel contact gehad met de Belastingdienst over de juiste procedure om te corrigeren? ;)
Sunri5evrijdag 26 juli 2019 @ 17:12
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2019 19:29 schreef Gieliovd het volgende:

De Belastingdienst maar eens gebeld... Waar blijft mijn teruggave?

Gisteren blijkbaar brief op de kost gegaan door hen, geld komt eraan. Nice :7
Wanneer zijn de panelen bij jou geïnstalleerd? Bij mij in Q2 dit jaar. Ik heb ook nog geen geld ontvangen.
Gieliovdvrijdag 26 juli 2019 @ 17:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 17:12 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Wanneer zijn de panelen bij jou geïnstalleerd? Bij mij in Q2 dit jaar. Ik heb ook nog geen geld ontvangen.
Ik heb ze 18 mei op het dak gelegd. 22-6 geloof ik aangifte gedaan.
Thinkk-Pinkkvrijdag 26 juli 2019 @ 17:40
Ik heb ook nog niks terug gehad. 8 mei zijn ze het dak op gegaan. Komt vanzelf wel.
Sorellavrijdag 26 juli 2019 @ 18:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 16:55 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wel contact gehad met de Belastingdienst over de juiste procedure om te corrigeren? ;)
Ja we moeten op de brief wachten en dan bezwaar aantekenen met behulp van 1 van hun (alhoewel die we aan de telefoon hebben gehad 3 x wat anders vertelde)
TheFreshPrincevrijdag 26 juli 2019 @ 18:56
Heb de extra koeling die ik heb aangebracht op de omvormers voor de gein eens uitgeschakeld, 2 minuten geleden.

Ben benieuwd hoe warm de omvormers rond dit uur nog worden zonder actieve koeling, aangezien het in de garage nu 34 graden is...
GX3vrijdag 26 juli 2019 @ 19:00
Waarom zou je dat willen doen? :?
TheFreshPrincevrijdag 26 juli 2019 @ 19:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 19:00 schreef GX3 het volgende:
Waarom zou je dat willen doen? :?
Even kijken hoe snel de temperatuur oploopt ;)

Heb de fans nu weer aan. Was ongeveer een graad in 5 minuten.
Die op de garage liep nog wat sneller op maar dat is logisch, het westdak ligt nu mooi in de zon.

Ik heb wat onderdelen besteld om de koeling te verbeteren, als het wat afkoelt ga ik daar volgende week mee testen.

Niet nodig, wel hobby :+
F_rvrijdag 26 juli 2019 @ 20:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 16:52 schreef Sorella het volgende:

[..]

Mijn man heeft aangevinkt dat hij moet betalen (de domoor) nu wachten op de brief zodat we bezwaar aan kunnen tekenen.
Oeps
Vonkenboervrijdag 26 juli 2019 @ 22:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 19:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Even kijken hoe snel de temperatuur oploopt ;)

Heb de fans nu weer aan. Was ongeveer een graad in 5 minuten.
Die op de garage liep nog wat sneller op maar dat is logisch, het westdak ligt nu mooi in de zon.

Ik heb wat onderdelen besteld om de koeling te verbeteren, als het wat afkoelt ga ik daar volgende week mee testen.

Niet nodig, wel hobby :+
Hoe ben je van plan om de koeling nog meer te verbeteren ?
TheFreshPrincevrijdag 26 juli 2019 @ 23:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 22:55 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Hoe ben je van plan om de koeling nog meer te verbeteren ?
De achterkant van de 3-fase omvormers hebben passieve koeling door de grote aluminium koelribben.

Een beetje natuurlijke convectie zorgt wel voor een luchtstroom naar boven:
l1kecwT.jpg

Nu heb ik bij het monteren vorig jaar gelijk al fans gemonteerd en 2 restjes aluminiumprofiel van de PV-installatie als spacers:

vMWL4J8.jpg

Dat werkt op zich heel goed, videokaarten worden ook op deze manier gekoeld.

Toch wil ik de koeling nog wat verbeteren.
Dankzij die spacers heb ik aan de onderzijde 11 centimeter ruimte om fans onder de omvormer te monteren.

Komende week krijg ik 4 Sunon 92mm fans (maximaal 3000 rpm) binnen die ik ga aansturen met een W1209 thermostaat die ik instel op rond de 30 graden en per fan een eigen temperatuurregeling waardoor ze niet sneller draaien dan nodig (zorgt ook voor een geleidelijk temperatuurverloop).

Die temperatuurregeling (H-Tronic 118028) heeft als nadeel dat hij niet uit gaat, vandaar de W1209 als hoofdschakelaar ('s nachts hoeven ze natuurlijk niet te draaien...)

Deze soldeer je aan een fan, sensor tegen koelrib aan:
0eqtS91.jpg

En deze W1209 als hoofdschakelaar en tevens voorkomen van hysteresis (instelbaar):
dSsOt9O.jpg

Voordeel is dat de koeling geheel "autonoom" is op deze manier.

[ Bericht 0% gewijzigd door TheFreshPrince op 26-07-2019 23:32:50 ]
Deepfreezezaterdag 27 juli 2019 @ 09:12
Vraag in nieuw topic ;)