Normaal gesproken maken die dieren wel gebruik van schaduw van bomen en struiken. En poedelen ze hier en daar wat.
Nu zullen paarden niet al teveel gebruik maken van teveel beschutting. Ze hebben kwetsbare benen, hun lijf is niet gebouwd op dichtere begroeiing. En ze kunnen niet eens goed het verschil tussen een dichte schaduw en een gat zien (niet voor niets komt het voor dat een ruiter verrast wordt door zijn paard die ineens langs een schaduw danst of zelfs eroverheen springt ipv er gewoon over heen te lopen).
Hun instinct is eerst rennen, dan denken. Dat kan niet in een omgeving met teveel obstakels. Omgevingen met teveel obstakels maken ze nerveus, ze maken om kleine dingen al adrenaline aan, waardoor spanning opbouwt en lang aan kan houden.
Ook hier weer een niets voor niets. De meeste ruiters kennen het wel dat het paard ergens onderweg ineens zwaar reageert op iets heel kleins.
Dat is die opbouw en dat vast houden van. Er zijn dan altijd al wat andere kleine dingen gebeurd (kop omhoog, in de verte kijken. Kop omlaag, dichtbij kijken. Snork hier en daar, roller in de neus. Liever niet stil willen staan/rustig willen lopen. Geen lekkere bries vanuit hun staartwortel. Niet lang en laag willen lopen. Niet even stiekem op een onbewaakt moment een hap riet/bladeren mee willen nemen). Als je niet gelijk de eerste tekenen van spanning/opwinding aanpakt, aan ontspanning werkt voordat je verder gaat, is de kans groot dat het paard ergens onderweg zegt ik ben het zat, ga naar huis. Of ik trek dit niet, bok, duw, trek, steiger of wat dan ook.
Voor het wilde paard is dit gedrag wat ze succesvol maakt. Dat maakt die parasols ook zo dom. Dat geeft idd stress bij die dieren.
Wat zijn dat voor dingen? Hebben ze tanden (ja, echt wel schreeuwt het instinct

). Welke vlucht route naar een savespot moet ik nu nemen?
Het effect moet ook niet overdreven worden, die dingen liggen daar en hebben geen eigen wil. Doen niets.
Na een paar uur tot een dag boeit het de paarden niets meer. Dan hebben ze die nieuwe dingen allang beoordeeld. Wil je je paard wennen ergens aan? Leg het in de wei neer en kom morgen terug. Als het object zich niet onvoorspelbaar gedraagd, gewoon daar staat/ligt, is er de volgende dag geen probleem zolang jij er geen probleem van maakt.
De runderen zullen er minder moeite mee hebben. Die kennen minder vluchtgedrag (dan een paard iig). Die zijn gebouwd op gewoon door begroeiing heen denderen. Maar ook op confronteren. Ze zijn iets afwachtender, beoordelen de situatie meer voordat ze reageren.
Relatief, het zijn wel prooidieren. Maar ze zullen met dit weer sneller kiezen voor meer poedelen en meer natuurlijke schaduw opzoeken.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.