Stap 2: de moestuinbakken:
Een paar weken geleden had ik Douglas hout besteld voor een aantal projecten. Waaronder moestuintafels voor op het dakterras.
Na lang plannen ben ik
self-watering wicking bed s tegengekomen
![632ca004-812a-40dd-88f8-154c1c6b9b32_large.jpg]()
Aangezien mijn eerdere pogingen op een balkon vaak mislukten vanwege droogte, leek me dit wel een leuke oplossing. Dus heb ik mijn ontwerp aangepast om zelfwaterende bakken te maken. Gelukkig had ik net genoeg materiaal om dat te doen.
Ipv 20cm hoog zijn deze bakken 40cm hoog. Waarvan 10cm voor het waterreservoir en 25cm voor het grond. Ze zijn ook wat korter geworden dan gepland (moet ergens hout vandaan halen..)
Oorspronkelijke plan was om 1 bak van 150x60 en 1 bak van 180x60 te nemen.
Dit is dus nu gereduceerd naar 1 bak van 150x60 en 1 van 120x60.
Dit is het bouwproces:
Het hout heeft een week in de garage gezeten om verder te drogen. Sommige planken voelden nog nattig aan omdat ze buiten hadden gezeten bij de houtboer.
Hout gezaagd en een paar dagen in de zon verder zitten acclimatiseren (kromtrekken)
![IMG-4386.jpg]()
Onderstel is veel steviger gemaakt dan oorspronkelijk gepland. Er moet immers een flink groter gewicht ondersteund worden. De bodem rust nu op de balken. In plaats van de standaard "hangen aan de poten"
![IMG-4400.jpg]()
Met pocket holes kunnen stevige verbindingen gemaakt worden:
![IMG-4397.jpg]()
De steigerhouten planken zijn ook met pocketholes aan elkaar verbonden.
![IMG-4402.jpg]()
Een drain op 12,5cm hoogte. Netto kan er 10-11cm water in het reservoir blijven.
![IMG-4412.jpg]()
Vijverfolie gekocht en deze losjes (zodat er nergens spanning op komt) de bakken laten bedekken.
![IMG-4415.jpg]()
Lektest:
![IMG-4419.jpg]()
Nog steeds lektest en een oude plantenrek repurposed als klimrek.
![IMG-4424.jpg]()
Van een ander (abandonned) project had ik nog wat pvc pijpen over, dus die heb ik gebruikt in de bakken als watertoevoer. Tevens waterbuffer.
![IMG-4482.jpg]()
Volgens de sites zal 7mm grind het beste werken., dus 5-8mm grind gekocht als wicking material
![IMG-4488.jpg]()
Het wicking effect van het grind vind ik tegenvallen. Maar daar had ik al rekening mee gehouden. Het grind is dan ook ingepakt in worteldoek. Daarna heb ik nog eens aquariumfilterwatten van bodem naar boven geleid. Dit zal het wicking effect versterken hoop ik:
![IMG-4493.jpg]()
Helemaal ingepakt kan je zien dat er natte plekken zijn:
![IMG-4492.jpg]()
Het worteldoek heeft weinig effect trouwens.... Misschien had ik gewoven worteldoek moeten gebruiken...
*Na het vullen van de bakken met water en grind vond ik het toch wat wiebelig. Logisch. Er is zo'n 100-150kg aan grind/water in de bak. Dat is dan ook de reden dat ik geen wielen had gebruikt (wat wel oorspronkelijk het idee was)
Ik had gehoopt dat de steviger onderconstructie stabiel genoeg was. Dat is ook zo, maar toen de kinderen er aan gingen hangen om te kijken vond ik het toch wat te wiebelig.
Ik heb de 2 bakken daarom aan elkaar vastgeschroefd. Tevens heb ik een kruis op de zijpoten getimmerd. Dit maakt het geheel stabieler.
Dure moestuingrond besteld en gebruikt. Naja... relatief... pokon is ook duur, maar die geeft minder goede resultaten heb ik begrepen:
![IMG-4494.jpg]()
Gelijk wat bodemverbeteraars uit de wormenbak overgeheveld. Samen met het door hun gemaakte compost. (deze zullen waarschijnlijk verhongeren in de moestuinbakken... misschien dat ik wat gemalen koffie e.d. in de bakken zal gooien.. Geplukte groente en ander spul zal ook gewoon in de bakken blijven.
![IMG-4496.jpg]()
En nu maar wachten tot de zaadjes voorgekiemd zijn. Later updates!
(Het wicking effect: na een nachtje is de grond ongeveer voor zo'n 5cm "vochtig". Dus enkel geschikt voor diepgewortelde planten denk ik. Bij jonge kiemplantjes moet er toch top-up bewaterd worden.)
[ Bericht 2% gewijzigd door athlonkmf op 17-05-2019 23:14:52 ]