FOK!forum / Culinesse à gogo / Koken in het groot
Tenganodinsdag 9 april 2019 @ 22:23
Ik ben iemand die op zichzelf woont en een megavriezer heeft. Die heb ik speciaal gekocht omdat ik in het groot kook. Ik kook dus niet elke dag omdat dat alles behalve efficient is qua tijd die je erin steekt maar ook qua afwas ed. Dus kook ik regelmatig in het groot :s)

Ik heb dus naast een gewone panneset, met heul veel pannen ook hele grote pannen, 2 van 10 liter, 1 van 14 liter en nog 1 van 35 liter. Daarnaast heb ik pas ook nog een grote industriebrander gekocht waar die hele grote pan eventueel op kan.

Als ik een grote maaltijd maak trek ik daar dan ook gewoon een middag voor uit om bijvoorbeeld iets van 25 liter maaltijdsoep te maken oid. En als ik daarmee klaar ben vries ik alles lekker in en kan ik weer een tijdje vooruit.

Ben ik de enige die zo kookt of zijn er nog meer mensen die zo koken en zo ja wat maak je dan?
Hyaenidaedinsdag 9 april 2019 @ 22:25
He bah, dan eet je dus op de meeste dagen 2de hands eten ;(
Doe mij maar vers :9
#ANONIEMdinsdag 9 april 2019 @ 22:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 22:25 schreef Hyaenidae het volgende:
He bah, dan eet je dus op de meeste dagen 2de hands eten ;(
Doe mij maar vers :9
Stoofpotten, soepen, sommige sauzen en nog heel veel meer zijn juist beter als je ze even bewaard.
Tenganodinsdag 9 april 2019 @ 22:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 22:25 schreef Hyaenidae het volgende:
He bah, dan eet je dus op de meeste dagen 2de hands eten ;(
Doe mij maar vers :9
Soep smaakt de volgende dag echt veel beter omdat de smaken dan beter zijn ingetrokken.

En maaltijden als bijvoorbeeld zuurkool is veel lekkerder als je dat de volgende dag lekker opbakt :9 wat met deze vorm van koken makkelijk kan, maar dan met minder moeite en afwas.

[ Bericht 3% gewijzigd door Tengano op 09-04-2019 22:34:42 ]
#ANONIEMdinsdag 9 april 2019 @ 22:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 22:29 schreef Tengano het volgende:

[..]

Soep smaakt de volgende dag echt veel beter omdat de smaken dan beter zijn ingetrokken.

En maaltijden als bijvoorbeeld zuurkool is veel lekkerder als je dat de volgende dag lekker opbakt :9 wat met deze vorm van koken makkelijk kan, maar dan met minder moeite en afwas.
Maar waar ga je 35 liter laten :o. het moet toch wel met een aantal maanden op, daarna is het veel minder lekker.
Tenganodinsdag 9 april 2019 @ 22:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 22:35 schreef Embraer89 het volgende:

[..]

Maar waar ga je 35 liter laten :o. het moet toch wel met een aantal maanden op, daarna is het veel minder lekker.
Als je dat binnen 1 jaar opeet, smaakt het helemaal prima hoor. Zo'n vriezer gaat tot 20 graden onder nul.

Daarnaast is het ook een beetje de kunst om meerdere soorten dingen te maken die je graag eet en het liefst gezond zijn. Zo krijg je ook nog voldoende variatie wat natuurlijk wel wenselijk is. En natuurlijk ben je tussendoor altijd nog vrij om zeg maar even gewoon te koken.
Lucky_Strikedinsdag 9 april 2019 @ 22:40
Dat zijn flinke hoeveelheden TS :o

Ik kook nu ook vaak extra porties voor de vriezer. Vanavond aten we nog rendang uit de vriezer, heerlijk.
Maar meer dan 2 of 3 extra porties komt er eigenlijk nooit van, ook al neem ik het me wel voor.

Dit is wel een goede reminder om weer eens pastasaus te maken, dat doe ik meestal wel in 8-10 liter.
Tenganodinsdag 9 april 2019 @ 22:40
Overigens zo'n pan van 35 liter hoeft niet helemaal tot aan de rand gevuld te zijn hoor als je iets maakt. Het is juist prettig om te koken als je in je pan ruimte over hebt om te roeren en nog dingen extra toe te voegen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je pan te klein is.
Tenganodinsdag 9 april 2019 @ 22:41
Ja precies patsasaus :9 Volgens mij begon ik daar ooit mee. En dan maakte ik er naderhand alleen een beetje pasta bij en wat geraspte kaas :Y)
Tenganodinsdag 9 april 2019 @ 22:43
Wat overigens het lastigste is met in het groot koken is om te zorgen dat je zo'n grote hoeveelheid goed op smaak krijgt en dat het geen algmene gaarkeuken smaak krijgt. Vandaar dat je van klein naar groot moet koken en vooral op gevoel. Als je dat in het klein kunt, lukt het ook beter in het groot.
#ANONIEMdinsdag 9 april 2019 @ 22:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 22:43 schreef Tengano het volgende:
Wat overigens het lastigste is met in het groot koken is om te zorgen dat je zo'n grote hoeveelheid goed op smaak krijgt en dat het geen algmene gaarkeuken smaak krijgt. Vandaar dat je van klein naar groot moet koken en vooral op gevoel. Als je dat in het klein kunt, lukt het ook beter in het groot.
Ik vind klein koken juist moeilijker, omdat als je uit schiet met iets, je het moeilijker weer op de goede smaak krijgt :P
Tenganodinsdag 9 april 2019 @ 22:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 22:45 schreef Embraer89 het volgende:

[..]

Ik vind klein koken juist moeilijker, omdat als je uit schiet met iets, je het moeilijker weer op de goede smaak krijgt :P
_O- Kan ik me voorstellen. Maar als je zoiets met een 35 liter pan gebeurt en er zit voor 25 euro aan boodschappen in ben je FUCKED!!!! :|W en moet je alles weggooien (wat mij 1 keer gebeurd is toen ik deze beginnersfout maakte om gelijk in het groot te gaan koken) of je moet een jaar lang van die gore zooi gaan vreten, wat je niet vol gaat houden.

Daarom moet je eerst in het klein lekker koken op gevoel, dan leer je pas echt koken. In feite kan nl iedereen een recept volgen en dingen afwegen als je tenminste je ogen open houdt.
Lienekiendinsdag 9 april 2019 @ 23:26
Ik vind het best prettig om wat ingevroren zaken in de vriezer te hebben, zoals stoofvlees of pastasaus. Maar voorraden koken met pannen van 35 l zonder dat je een groot gezin hebt, vind ik lichtelijk absurd, evenals een megavriezer 24/7 te laten stroomvreten.

Ik heb geen hekel aan koken. Ik maak liever vers klaar en af en toe iets opwarmen uit de vriezer.
Tenganodinsdag 9 april 2019 @ 23:54
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 april 2019 23:26 schreef Lienekien het volgende:
Maar voorraden koken met pannen van 35 l zonder dat je een groot gezin hebt, vind ik lichtelijk absurd, evenals een megavriezer 24/7 te laten stroomvreten.
Ik snap wat je zegt, maar ik ben er achter gekomen dat juist als je in je eentje voor jezelf moet zorgen dat deze manier van koken dus veel efficienter is; qua tijd, geld en afwas. Als ik bij wijze van spreken elke avond, 4 aardappels moet schillen en koken, groente moet schoonmaken en koken en nog een stukje vlees bakken en daarna mijn afwas nog moet doen, ben ik wss net zo lang bezig als jij. Maar het rendement voor mij is dan slechts 1 maaltijd.
Remcodinsdag 9 april 2019 @ 23:54
Ik vind het opwarmen altijd zo'n gedoe. Soep gaat nog een keer maar een bevroren bord macaroni moet ik altijd 3x op alle verschillende wattages in de magnetron zetten en dan is de linkerkant vaak nog te koud.
potjecremedinsdag 9 april 2019 @ 23:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 23:54 schreef Remzz het volgende:
Ik vind het opwarmen altijd zo'n gedoe. Soep gaat nog een keer maar een bevroren bord macaroni moet ik altijd 3x op alle verschillende wattages in de magnetron zetten en dan is de linkerkant vaak nog te koud.
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 22:41 schreef Tengano het volgende:
Ja precies pastasaus :9 Volgens mij begon ik daar ooit mee. En dan maakte ik er naderhand alleen een beetje pasta bij en wat geraspte kaas :Y)
Saus is ook makkelijk op te warmen.
Tenganodinsdag 9 april 2019 @ 23:57
Macaroni kun je ook het beste een beetje ontdooien (2 minuten in de magnetron) en dan tien minuutjes in een koekepan opbakken. Dan krijgt het weer wat meer smaak en is het ook niet zo'n laffe massa. Enige extra afwas die je dan hebt is dat pannetje en een spatel.

Als je wil kun je er dan van tevoren wat stukjes (bevroren) paprika (uit de vriezer) bij doen en wellicht 1 uitje snipperen, zodat je echt het idee hebt dat je toch aan het koken bent en het weer net iets anders smaakt.

[ Bericht 17% gewijzigd door Tengano op 10-04-2019 00:12:51 ]
Doedezemaarwoensdag 10 april 2019 @ 00:01
Soep, stoofgerechten en pastasaus maak ik in grotere hoeveelheden om in te vriezen, maar zeker niet in megahoeveelheden.
Pietverdrietwoensdag 10 april 2019 @ 08:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 23:57 schreef Tengano het volgende:
Macaroni kun je ook het beste een beetje ontdooien (2 minuten in de magnetron) en dan tien minuutjes in een koekepan opbakken. Dan krijgt het weer wat meer smaak en is het ook niet zo'n laffe massa. Enige extra afwas die je dan hebt is dat pannetje en een spatel.

Als je wil kun je er dan van tevoren wat stukjes (bevroren) paprika (uit de vriezer) bij doen en wellicht 1 uitje snipperen, zodat je echt het idee hebt dat je toch aan het koken bent en het weer net iets anders smaakt.
Pastasaus is goed in te vriezen, maar pasta (net als rijst) kan je beter vers koken, gaat sneller dan invriezen en ontdooien en is hygienetechnisch beter.
Tenganowoensdag 10 april 2019 @ 08:25
quote:
1s.gif Op woensdag 10 april 2019 08:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Pastasaus is goed in te vriezen, maar pasta (net als rijst) kan je beter vers koken, gaat sneller dan invriezen en ontdooien en is hygienetechnisch beter.
En waarom is het wel hygienisch om pastasaus in te vriezen en geen macaroni die ik helemaal kant en klaar heb gemaakt en op smaak heb gebracht?
Pietverdrietwoensdag 10 april 2019 @ 08:27
quote:
0s.gif Op woensdag 10 april 2019 08:25 schreef Tengano het volgende:

[..]

En waarom is het wel hygienisch om pastasaus in te vriezen en geen macaroni die ik helemaal kant en klaar heb gemaakt en op smaak heb gebracht?
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus
Lienekienwoensdag 10 april 2019 @ 08:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 23:54 schreef Tengano het volgende:

[..]

Ik snap wat je zegt, maar ik ben er achter gekomen dat juist als je in je eentje voor jezelf moet zorgen dat deze manier van koken dus veel efficienter is; qua tijd, geld en afwas. Als ik bij wijze van spreken elke avond, 4 aardappels moet schillen en koken, groente moet schoonmaken en koken en nog een stukje vlees bakken en daarna mijn afwas nog moet doen, ben ik wss net zo lang bezig als jij. Maar het rendement voor mij is dan slechts 1 maaltijd.
Tijdgebrek is bij mij niet echt aan de orde, maar ik heb een repertoire aan maaltijden die ik binnen 20-30 minuten klaar heb. Daarbij vries ik nooit complete maaltijden in en kost goed opwarmen van een ontdooide maaltijd ook wel tijd. Bij stoofvlees kook ik toch bijv. apart de rijst en groente erbij.

Maar als dit voor jou de manier is om zelf te bepalen wat er in je eten gaat en je alternatief een stuk slechter zou zijn (afhaal, magnetron, oid) dan prima natuurlijk.
Tenganowoensdag 10 april 2019 @ 08:33
quote:
Daar heb je wel een punt Piet. Ik heb er zelf in de praktijk nog niet echt last van gehad gelukkig. Dus chinees invriezen is dan nog veel minder gezond als ik het zo lees. En kant en klaar maaltijden van de AH, LIDL en ALDI waar dan rijst of pasta in verwerkt zitten vallen dan automatisch ook in de categorie niet hygienisch lijkt mij.
Lienekienwoensdag 10 april 2019 @ 08:37
quote:
0s.gif Op woensdag 10 april 2019 08:33 schreef Tengano het volgende:

[..]

Daar heb je wel een punt Piet. Ik heb er zelf in de praktijk nog niet echt last van gehad gelukkig. Dus chinees invriezen is dan nog veel minder gezond als ik het zo lees. En kant en klaar maaltijden van de AH, LIDL en ALDI waar dan rijst of pasta in verwerkt zitten vallen dan automatisch ook in de categorie niet hygienisch lijkt mij.
Die productieprocessen voor kant-en-klaarmaaltijden worden natuurlijk wel zeer streng bewaakt. Ze zullen hun methodes hebben om de hygiene te waarborgen.
Tenganowoensdag 10 april 2019 @ 08:37
quote:
1s.gif Op woensdag 10 april 2019 08:33 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Tijdgebrek is bij mij niet echt aan de orde, maar ik heb een repertoire aan maaltijden die ik binnen 20-30 minuten klaar heb. Daarbij vries ik nooit complete maaltijden in en kost goed opwarmen van een ontdooide maaltijd ook wel tijd. Bij stoofvlees kook ik toch bijv. apart de rijst en groente erbij.

Maar als dit voor jou de manier is om zelf te bepalen wat er in je eten gaat en je alternatief een stuk slechter zou zijn (afhaal, magnetron, oid) dan prima natuurlijk.
Een portie van 1 persoon ontdooien in de magnetron kost natuurlijk veel minder tijd dan een of ander blok voor 4 personen. Dus die ontdooitijd valt heel erg mee en weegt voor mij niet op tegen de bereidingstijd van een hele maaltijd.

Maar wat ik ook doe is bijvoorbeeld net als gisteren mijn linzensoep uit de vriezer halen en in de koelkast zetten. Dan ontdooit hij langzaam en het is qua energieverbruik weer wat gunstiger.
Pietverdrietwoensdag 10 april 2019 @ 08:37
quote:
0s.gif Op woensdag 10 april 2019 08:33 schreef Tengano het volgende:

[..]

Daar heb je wel een punt Piet. Ik heb er zelf in de praktijk nog niet echt last van gehad gelukkig. Dus chinees invriezen is dan nog veel minder gezond als ik het zo lees. En kant en klaar maaltijden van de AH, LIDL en ALDI waar dan rijst of pasta in verwerkt zitten vallen dan automatisch ook in de categorie niet hygienisch lijkt mij.
Nee, die kunnen heel snel koelen, itt jij en ik thuis, en conserveermiddelen gebruiken.
Maar voorwaarde voor een k&k fabrikant is altijd, shockkoeling.
Lienekienwoensdag 10 april 2019 @ 08:40
quote:
0s.gif Op woensdag 10 april 2019 08:37 schreef Tengano het volgende:

[..]

Een portie van 1 persoon ontdooien in de magnetron kost natuurlijk veel minder tijd dan een of ander blok voor 4 personen. Dus die ontdooitijd veel heel erg mee en weegt voor mij niet op tegen de bereidingstijd van een hele maaltijd.

Maar wat ik ook doe is bijvoorbeeld net als gisteren mijn linzensoep uit de vriezer halen en in de koelkast zetten. Dan ontdooit hij langzaam en het is qua energieverbruik weer wat gunstiger.
Persoonlijk vind ik opwarmen in de magnetron vrijwel nooit een groot succes voor de smaak. Ik ontdooi ook altijd in de koelkast en verder opwarmen in de pan.

Maar heb jij dan altijd haast of gewoon geen zin om er buiten de dagen dat je kookt voor de vriezer veel tijd aan te besteden?
Tenganowoensdag 10 april 2019 @ 08:44
quote:
1s.gif Op woensdag 10 april 2019 08:40 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Persoonlijk vind ik opwarmen in de magnetron vrijwel nooit een groot succes voor de smaak. Ik ontdooi ook altijd in de koelkast en verder opwarmen in de pan.

Maar heb jij dan altijd haast of gewoon geen zin om er buiten de dagen dat je kookt voor de vriezer veel tijd aan te besteden?
Ik heb het idd te druk met andere dingen om elke dag voor mezelf te koken. En alleen soep warm ik in de magnetron op. Een of andere maaltijd ontdooi ik in de magnetron of in de koelkast een dag van te voren en bak ik altijd op. Zo uit de magnetron vind ik het zelf te weinig smakelijk.

Het opbakken van een maaltijd vind ik ook gezellig omdat ik dan toch nog het gevoel heb dat ik een beetje aan het koken ben. Ik kan dan nog een klein beetje varieren met wat toevoegingen als ik dat leuk vindt, hoef het niet zo heel erg goed in de gaten te houden, en opbakken smaakt gewoon beter :Y)

Daarnaast vind ik het koken in het groot gewoon heel leuk. En een grote vriezer is dan bijna een noodzakelijk kwaad als je daar aspiraties voor hebt :P
Tenganowoensdag 10 april 2019 @ 08:49
En als ik Piet zijn statement nog even terug haal zijn stampotmaaltijden met aardappel dus niet of minder vatbaar voor de vermeldde hygienische risico's ^O^
Cat-astrophewoensdag 10 april 2019 @ 08:55
Ik ben fan van kliekjes, kook vaak voor twee dagen en als ik een soep, stoofpot of pastasaus maak dan zijn dat minimaal 4 porties die de vriezer in gaan.
Maar groot koken zoals TS dat doet... zou echt niet mijn manier zijn. Het zou mij het gevoel geven alleen maar uit de vriezer te eten, terwijl echt vers (of kliekje uit de koelkast) vaak net wat beter smaakt. En de opslag neemt zoveel ruimte in.

Ik krijg bij TS ook het gevoel dat hij kunstgrepen toepast om het vers te laten smaken: opbakken, zelf een uitje erbij snipperen etc. De tijd (en afwas) die me dat kost investeer ik liever in koken from scratch.
Buiten pastasaus, die toegevoegd wordt aan vers aangebakken groenten en vlees om mee op te warmen, moet diepvriesvoedsel voor mij in de magnetron opwarmbaar zijn en alleen dat bakje als extra afwas opleveren.

Rijst en pasta kook ik altijd wel apart. Omdat hygiënischer maar ook omdat dat ik dat vele malen lekkerder vind dan pasta/rijst uit de diepvries.
Farenjiwoensdag 10 april 2019 @ 09:35
Ik maak alleen wat basisingrediënten "in het groot" klaar, zoals groentebouillon. Maar dan echt geen pan van 35l maar hoogstens een liter of 6 a 7 die ik dan inkook tot de helft en in ijsblokjeszakjes invries. Ook kook ik bonen of kikkererwten voor, een grote pan vol, zelf gekookt is nl echt lekkerder dan uit blik. Ook iets als falafel maak ik groot en dan heb ik een la vol porties kant en klaar.

Volledige maaltijden maak ik vrijwel nooit echt in het groot want daarvoor heb ik niet de pannen of het fornuis. Als je bijv iets moet aanbakken dan past er maar zoveel in de pan, met meer gaat het koken en dat wordt nooit lekker. Soep vind ik niet lekker genoeg om echt in het groot te maken, dat eet ik niet zo vaak. En pastasaus vind ik vers toch vaak lekkerder, met de verse pasta nog even meegekookt in de saus. En veel dingen zijn natuurlijk niet echt in te vriezen zoals bladgroente of gebakken aardappelen etc.
Tenganowoensdag 10 april 2019 @ 09:45
Even een uitleg over die pan van 35 liter:

In het begin ging het mij vooral om een flinke hoeveelheid soep te maken. Ten eerste vind ik soep gewoon lekker en er zat voor mij ook de nodige groente in. Zoveel dat je vooral van maaltijdsoep kunt spreken. Dus maakte ik groentesoep, uiensoep, later ook dahl (linzensoep) maar wat ik vooral lekker vind is chinese tomatensoep.

En in die chinese tomatensoep deed ik ook heel veel groente. Op een zeker moment merkte ik dat die pan waar 14 liter in zou kunnen toch af en toe te klein werd als ik er nog meer groente in wilde doen. Let wel 14 liter als ie tot de rand gevuld is, wat in de praktijk dus nooit kan of werkt waardoor er praktisch gezien niet meer dat 10 liter in te maken is.

En eigenlijk moet je nooit willen dat een pan meer dan drie kwart gevuld is tijdens het koken vind ik. Ik vind dat iig minder fijn koken zeker als ik onderweg nog grotere plannen blijk te hebben.

Dus af en toe op marktplaats kijken zag ik ineens een grote pan staan met bieden. Die bleek uit een failliet restaurant te komen. Samen met iets van dertig professionele pollepels verkocht die man dat aan mij voor 1 tientje. Belachelijke prijs dus, want het was een professionele pan die nauwelijks gebruikt was. Toen ik bij die man aankwam zag ik pas hoe groot dat ding was en bij het nameten thuis kwam ik er pas achter dat er 35 liter in past als hij tot de rand gevuld is. Hij is dus 35 cm hoog en iedere cm staat dus voor 1 liter.

En in die pan kan ik dus makkelijk 10, 15 of zelfs 20 liter soep maken. Het komt dus NOOIT voor dat ik dertig liter soep maak, want dat vind ik zelf ook over de top. Maar als ik eenmaal alle ingredienten bij elkaar heb, hoef ik iig nooit bang te zijn dat mijn pan te klein is en dat is wel prettig. Het is ook niet zo dat ik een target heb als ik begin met koken om zeker 20 liter te halen. Het gaat mij meer om de kwaliteit van mijn eindproduct. Want zoals ik al eerder zei als je zo'n grote hoeveelheid maakt en het smaakt niet heb je een fucking probleem.

[ Bericht 2% gewijzigd door Tengano op 10-04-2019 10:01:58 ]
Lienekienwoensdag 10 april 2019 @ 09:51
20 liter mislukte soep door de gootsteen spoelen! :D
Tenganowoensdag 10 april 2019 @ 09:59
Je moet er niet aan denken :|W En ik heb het dus 1 keer gehad met iets van 12 liter :(

Maar dat was dus toen ik hier net mee begon.
boriszwoensdag 10 april 2019 @ 10:05
Als ik stamppot, pastassaus, ratatouille, stoofpot enz maak kook ik een normale pan vol. Vaak een portie of 3/4, zodat ik er 2/3 in de vriezer kan doen.

Maar 10/15 liter... :D
Pietverdrietwoensdag 10 april 2019 @ 10:16
quote:
0s.gif Op woensdag 10 april 2019 08:49 schreef Tengano het volgende:
En als ik Piet zijn statement nog even terug haal zijn stampotmaaltijden met aardappel dus niet of minder vatbaar voor de vermeldde hygienische risico's ^O^
Bac. cerus is een granen dingetje idd
]
Tenganowoensdag 10 april 2019 @ 10:18
quote:
1s.gif Op woensdag 10 april 2019 10:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bac. cerus is een granen dingetje idd
]
Geldt dat dan ook voor linzen? :(
Lucky_Strikewoensdag 10 april 2019 @ 11:14
quote:
0s.gif Op woensdag 10 april 2019 10:18 schreef Tengano het volgende:

[..]

Geldt dat dan ook voor linzen? :(
Linzen zijn geen graan maar een peulvrucht dus nee.
Tenganowoensdag 10 april 2019 @ 11:16
Oh gelukkig *O*
Holymewoensdag 10 april 2019 @ 12:31
Zo'n hoeveelheden maak ik ook niet, maar een te kleine soeppan is erg herkenbaar helaas :') Dat eindigt vaak als super gevulde soep, waarbij ik het formaat van de soeppan snel onderschat. Dus als ik zo'n pan zo tegenkwam, zou ik 'm denk ik ook wel meenemen (al kan ik me even weinig voorstellen van het formaat).
Gelukkig kan ik wel aardig wat kwijt, maar ik hoef echt geen megavriezer, na een tijdje vind ik sommige vriesmaaltijden toch beduidend minder van smaak.
Pietverdrietwoensdag 10 april 2019 @ 13:37
Spuit 11
Pietverdrietwoensdag 10 april 2019 @ 17:51
Het is verder heerlijk een echt grote pan te hebben a 30-40 liter. Bouillon en fond trekken is een genot daarmee. Neem bij de aspergeboer die een schilmachine heeft staan een paar plastic zakken schillen mee en trek er bouillon van, kook die in tot een fond, erg lekker om daar asperges in te koken, soep van te maken. Laatst (per vergissing) i.p.v. kippenbouillon aspergefond gebruikt voor een bloemkoolsoep. Vreselijk lekker.
Koop een dozijn kippenpoten en trek er bouillon van en vries het portiematig in, maak ragout van het vlees en kook bv je rijst voor paella of risotto in deze bouillon.
Friday12woensdag 10 april 2019 @ 22:37
quote:
1s.gif Op woensdag 10 april 2019 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Het is verder heerlijk een echt grote pan te hebben a 30-40 liter. Bouillon en fond trekken is een genot daarmee. Neem bij de aspergeboer die een schilmachine heeft staan een paar plastic zakken schillen mee en trek er bouillon van, kook die in tot een fond, erg lekker om daar asperges in te koken, soep van te maken. Laatst (per vergissing) i.p.v. kippenbouillon aspergefond gebruikt voor een bloemkoolsoep. Vreselijk lekker.
Koop een dozijn kippenpoten en trek er bouillon van en vries het portiematig in, maak ragout van het vlees en kook bv je rijst voor paella of risotto in deze bouillon.

Wat is nou een goed recept voor kippenbouillon? Heb het wel eens geprobeerd maar het is nog nooit echt super goed geworden vind ik
Pietverdrietdonderdag 11 april 2019 @ 06:35
quote:
6s.gif Op woensdag 10 april 2019 22:37 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Wat is nou een goed recept voor kippenbouillon? Heb het wel eens geprobeerd maar het is nog nooit echt super goed geworden vind ik
Kok ik op terug
Friday12donderdag 11 april 2019 @ 06:40
quote:
1s.gif Op donderdag 11 april 2019 06:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kok ik op terug
_O_
JeugdVanTegenwoordigdonderdag 11 april 2019 @ 19:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2019 23:57 schreef Tengano het volgende:
Macaroni kun je ook het beste een beetje ontdooien (2 minuten in de magnetron) en dan tien minuutjes in een koekepan opbakken. Dan krijgt het weer wat meer smaak en is het ook niet zo'n laffe massa. Enige extra afwas die je dan hebt is dat pannetje en een spatel.

Als je wil kun je er dan van tevoren wat stukjes (bevroren) paprika (uit de vriezer) bij doen en wellicht 1 uitje snipperen, zodat je echt het idee hebt dat je toch aan het koken bent en het weer net iets anders smaakt.
Da's dus 12 minuten. Ik zet in nog geen half uur een verse pan pasta op tafel, waarom zou ik dan eerst heel lang in de keuken staan (want grote pannen) en dan nog eens 12 minuten? En afwas, zoveel is het niet. Just my 2 cents.
Farenjidonderdag 11 april 2019 @ 20:01
quote:
0s.gif Op donderdag 11 april 2019 19:57 schreef JeugdVanTegenwoordig het volgende:

[..]

Da's dus 12 minuten. Ik zet in nog geen half uur een verse pan pasta op tafel, waarom zou ik dan eerst heel lang in de keuken staan (want grote pannen) en dan nog eens 12 minuten? En afwas, zoveel is het niet. Just my 2 cents.
Een goede pastasaus lukt me echt niet in een half uur hoor.
Friday12donderdag 11 april 2019 @ 20:07
quote:
0s.gif Op donderdag 11 april 2019 19:57 schreef JeugdVanTegenwoordig het volgende:

[..]

Da's dus 12 minuten. Ik zet in nog geen half uur een verse pan pasta op tafel, waarom zou ik dan eerst heel lang in de keuken staan (want grote pannen) en dan nog eens 12 minuten? En afwas, zoveel is het niet. Just my 2 cents.
Als je voor 1 persoon eten maakt houd je ook veel ingredienten over
Tenganodonderdag 11 april 2019 @ 20:16
quote:
0s.gif Op donderdag 11 april 2019 19:57 schreef JeugdVanTegenwoordig het volgende:

[..]

Da's dus 12 minuten. Ik zet in nog geen half uur een verse pan pasta op tafel, waarom zou ik dan eerst heel lang in de keuken staan (want grote pannen) en dan nog eens 12 minuten? En afwas, zoveel is het niet. Just my 2 cents.
Geen idee. Wie heeft verteld dat je dat moet doen dan?
Pigerzondag 14 april 2019 @ 11:37
Hoe Vries je je soep in dan? Zodat t niet teveel ruimte in beslag neemt, maar dat je geen 10L in 1x moet ontdooien.

Welke bakjes gebruik je?
#ANONIEMzondag 14 april 2019 @ 13:06
quote:
0s.gif Op zondag 14 april 2019 11:37 schreef Piger het volgende:
Hoe Vries je je soep in dan? Zodat t niet teveel ruimte in beslag neemt, maar dat je geen 10L in 1x moet ontdooien.

Welke bakjes gebruik je?
Ik gebruik altijd de 1 of 3 liter zakken van de jumbo, werkt ook ideaal voor stamppotten en dergelijke.

c65fdcfc3eaf216e50218df3ef7a1615.png

Kun je mooi plat leggen, en het lekt ook nog eens niet.
#ANONIEMzondag 14 april 2019 @ 14:26
quote:
0s.gif Op zondag 14 april 2019 13:06 schreef Embraer89 het volgende:

[..]

Ik gebruik altijd de 1 of 3 liter zakken van de jumbo, werkt ook ideaal voor stamppotten en dergelijke.

[ afbeelding ]

Kun je mooi plat leggen, en het lekt ook nog eens niet.
Hier ook zo sinds afgelopen winter. Ideaal.
Gehakt doe ik ook zo. In porties van 100gram plat de vriezer in.
Etiketje erop met produkt en datum en klaar.
Tenganozondag 14 april 2019 @ 14:36
quote:
0s.gif Op zondag 14 april 2019 11:37 schreef Piger het volgende:
Hoe Vries je je soep in dan? Zodat t niet teveel ruimte in beslag neemt, maar dat je geen 10L in 1x moet ontdooien.

Welke bakjes gebruik je?
Nee, ik gebruik geen plastic zakjes voor de soep. Ik heb bij de LIDL een keer een hele berg van die diepvriesdoosjes gekocht. Die waren ten eerste goed stapelbaar in de vriezer en maatjes van 1 liter en iets kleiner. Ik had er ook nog wat grotere bij, maar iig pasten ze keurig in elkaar als ze leeg waren zodat ik ze makkelijk en qua ruimte efficient kon opbergen.

Ik heb er dus zoveel gekocht en van hetzelfde type dat als er een keer 1 doosje of dekseltje kapot gaat, ze nog steeds bij elkaar passen, dat werkt wel goed.

En soep nooit tot de rand vullen, want bij het vriezen zet het uit en dat kan ie zeg maar overlopen in je vriezer. :% Weet ik niet uit ervaring hoor :D

Ik heb van de week 9 grote preien schoongemaakt en gesneden; iets van 3,5 kilo denk ik. Die zitten alvast in de vriezer voor de volgende pan soep :) En later doe ik dan nog een bloemkool, selderij, peen en knolselderij snijden, ook in het groot en die vries ik allemaal in als soepgroente.
Pietverdrietvrijdag 19 april 2019 @ 09:34
quote:
6s.gif Op donderdag 11 april 2019 06:40 schreef Friday12 het volgende:

[..]

_O_
4 -6 kippenbouten
Een prei
Een ui
3 penen
4 tenen knoflook
Stuk knolselderij
Peperkorrels
4 - 5 blaadjes foelie
3 blaadjes laurier
Envelopje saffraan
Grote pan waar dit alles in kan en water er op gieten tot het onder staat.
Aan de kook brengen en daarna op laag vuur tegen het koken aan houden. Regelmatig afschuimen met ee schuimspaan.
6 uur laten trekken, langer is beter.
Af laten koelen en zeven
Groente kunnen weg

Vlees van de botten halen en in de bouillon doen.
De bouillon afsmaken met wat zout.

Dit is je kippensoepbasis
Je kan het vlees ook zo eten of een ragout of kroketten mee maken, en de bouillon gebruiken om mee te koken.
#ANONIEMvrijdag 19 april 2019 @ 14:00
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 09:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

4 -6 kippenbouten
Een prei
Een ui
3 penen
4 tenen knoflook
Stuk knolselderij
Peperkorrels
4 - 5 blaadjes foelie
3 blaadjes laurier
Envelopje saffraan
Grote pan waar dit alles in kan en water er op gieten tot het onder staat.
Aan de kook brengen en daarna op laag vuur tegen het koken aan houden. Regelmatig afschuimen met ee schuimspaan.
6 uur laten trekken, langer is beter.
Af laten koelen en zeven
Groente kunnen weg

Vlees van de botten halen en in de bouillon doen.
De bouillon afsmaken met wat zout.

Dit is je kippensoepbasis
Je kan het vlees ook zo eten of een ragout of kroketten mee maken, en de bouillon gebruiken om mee te koken.
Op hoeveel liter water is dat ongeveer gebaseerd Piet? En de bouillon vries je dan in porties in?
Ik wil dit na het weekend wel een keer gaan maken :)
Pietverdrietvrijdag 19 april 2019 @ 14:06
quote:
2s.gif Op vrijdag 19 april 2019 14:00 schreef Papabear het volgende:

[..]

Op hoeveel liter water is dat ongeveer gebaseerd Piet? En de bouillon vries je dan in porties in?
Ik wil dit na het weekend wel een keer gaan maken :)
2 - 3
#ANONIEMvrijdag 19 april 2019 @ 14:10
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 14:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

2 - 3
Oh, da's niet zo veel. Maar dan pas ik de hoeveelheden wel wat aan. Merci! _O_
Friday12vrijdag 19 april 2019 @ 14:40
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 09:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

.
_O_ top
raptorixzondag 21 april 2019 @ 07:11
Echt 35 liter :@
Volgens mij zou je een roeping als kok in een weehuis niet misstaan :+