Stoofpotten, soepen, sommige sauzen en nog heel veel meer zijn juist beter als je ze even bewaard.quote:Op dinsdag 9 april 2019 22:25 schreef Hyaenidae het volgende:
He bah, dan eet je dus op de meeste dagen 2de hands eten![]()
Doe mij maar vers
Soep smaakt de volgende dag echt veel beter omdat de smaken dan beter zijn ingetrokken.quote:Op dinsdag 9 april 2019 22:25 schreef Hyaenidae het volgende:
He bah, dan eet je dus op de meeste dagen 2de hands eten![]()
Doe mij maar vers
Maar waar ga je 35 liter latenquote:Op dinsdag 9 april 2019 22:29 schreef Tengano het volgende:
[..]
Soep smaakt de volgende dag echt veel beter omdat de smaken dan beter zijn ingetrokken.
En maaltijden als bijvoorbeeld zuurkool is veel lekkerder als je dat de volgende dag lekker opbaktwat met deze vorm van koken makkelijk kan, maar dan met minder moeite en afwas.
Als je dat binnen 1 jaar opeet, smaakt het helemaal prima hoor. Zo'n vriezer gaat tot 20 graden onder nul.quote:Op dinsdag 9 april 2019 22:35 schreef Embraer89 het volgende:
[..]
Maar waar ga je 35 liter laten. het moet toch wel met een aantal maanden op, daarna is het veel minder lekker.
Ik vind klein koken juist moeilijker, omdat als je uit schiet met iets, je het moeilijker weer op de goede smaak krijgtquote:Op dinsdag 9 april 2019 22:43 schreef Tengano het volgende:
Wat overigens het lastigste is met in het groot koken is om te zorgen dat je zo'n grote hoeveelheid goed op smaak krijgt en dat het geen algmene gaarkeuken smaak krijgt. Vandaar dat je van klein naar groot moet koken en vooral op gevoel. Als je dat in het klein kunt, lukt het ook beter in het groot.
quote:Op dinsdag 9 april 2019 22:45 schreef Embraer89 het volgende:
[..]
Ik vind klein koken juist moeilijker, omdat als je uit schiet met iets, je het moeilijker weer op de goede smaak krijgt
Ik snap wat je zegt, maar ik ben er achter gekomen dat juist als je in je eentje voor jezelf moet zorgen dat deze manier van koken dus veel efficienter is; qua tijd, geld en afwas. Als ik bij wijze van spreken elke avond, 4 aardappels moet schillen en koken, groente moet schoonmaken en koken en nog een stukje vlees bakken en daarna mijn afwas nog moet doen, ben ik wss net zo lang bezig als jij. Maar het rendement voor mij is dan slechts 1 maaltijd.quote:Op dinsdag 9 april 2019 23:26 schreef Lienekien het volgende:
Maar voorraden koken met pannen van 35 l zonder dat je een groot gezin hebt, vind ik lichtelijk absurd, evenals een megavriezer 24/7 te laten stroomvreten.
quote:Op dinsdag 9 april 2019 23:54 schreef Remzz het volgende:
Ik vind het opwarmen altijd zo'n gedoe. Soep gaat nog een keer maar een bevroren bord macaroni moet ik altijd 3x op alle verschillende wattages in de magnetron zetten en dan is de linkerkant vaak nog te koud.
Saus is ook makkelijk op te warmen.quote:Op dinsdag 9 april 2019 22:41 schreef Tengano het volgende:
Ja precies pastasausVolgens mij begon ik daar ooit mee. En dan maakte ik er naderhand alleen een beetje pasta bij en wat geraspte kaas
Pastasaus is goed in te vriezen, maar pasta (net als rijst) kan je beter vers koken, gaat sneller dan invriezen en ontdooien en is hygienetechnisch beter.quote:Op dinsdag 9 april 2019 23:57 schreef Tengano het volgende:
Macaroni kun je ook het beste een beetje ontdooien (2 minuten in de magnetron) en dan tien minuutjes in een koekepan opbakken. Dan krijgt het weer wat meer smaak en is het ook niet zo'n laffe massa. Enige extra afwas die je dan hebt is dat pannetje en een spatel.
Als je wil kun je er dan van tevoren wat stukjes (bevroren) paprika (uit de vriezer) bij doen en wellicht 1 uitje snipperen, zodat je echt het idee hebt dat je toch aan het koken bent en het weer net iets anders smaakt.
En waarom is het wel hygienisch om pastasaus in te vriezen en geen macaroni die ik helemaal kant en klaar heb gemaakt en op smaak heb gebracht?quote:Op woensdag 10 april 2019 08:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pastasaus is goed in te vriezen, maar pasta (net als rijst) kan je beter vers koken, gaat sneller dan invriezen en ontdooien en is hygienetechnisch beter.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereusquote:Op woensdag 10 april 2019 08:25 schreef Tengano het volgende:
[..]
En waarom is het wel hygienisch om pastasaus in te vriezen en geen macaroni die ik helemaal kant en klaar heb gemaakt en op smaak heb gebracht?
Tijdgebrek is bij mij niet echt aan de orde, maar ik heb een repertoire aan maaltijden die ik binnen 20-30 minuten klaar heb. Daarbij vries ik nooit complete maaltijden in en kost goed opwarmen van een ontdooide maaltijd ook wel tijd. Bij stoofvlees kook ik toch bijv. apart de rijst en groente erbij.quote:Op dinsdag 9 april 2019 23:54 schreef Tengano het volgende:
[..]
Ik snap wat je zegt, maar ik ben er achter gekomen dat juist als je in je eentje voor jezelf moet zorgen dat deze manier van koken dus veel efficienter is; qua tijd, geld en afwas. Als ik bij wijze van spreken elke avond, 4 aardappels moet schillen en koken, groente moet schoonmaken en koken en nog een stukje vlees bakken en daarna mijn afwas nog moet doen, ben ik wss net zo lang bezig als jij. Maar het rendement voor mij is dan slechts 1 maaltijd.
Daar heb je wel een punt Piet. Ik heb er zelf in de praktijk nog niet echt last van gehad gelukkig. Dus chinees invriezen is dan nog veel minder gezond als ik het zo lees. En kant en klaar maaltijden van de AH, LIDL en ALDI waar dan rijst of pasta in verwerkt zitten vallen dan automatisch ook in de categorie niet hygienisch lijkt mij.quote:Op woensdag 10 april 2019 08:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus
Die productieprocessen voor kant-en-klaarmaaltijden worden natuurlijk wel zeer streng bewaakt. Ze zullen hun methodes hebben om de hygiene te waarborgen.quote:Op woensdag 10 april 2019 08:33 schreef Tengano het volgende:
[..]
Daar heb je wel een punt Piet. Ik heb er zelf in de praktijk nog niet echt last van gehad gelukkig. Dus chinees invriezen is dan nog veel minder gezond als ik het zo lees. En kant en klaar maaltijden van de AH, LIDL en ALDI waar dan rijst of pasta in verwerkt zitten vallen dan automatisch ook in de categorie niet hygienisch lijkt mij.
Een portie van 1 persoon ontdooien in de magnetron kost natuurlijk veel minder tijd dan een of ander blok voor 4 personen. Dus die ontdooitijd valt heel erg mee en weegt voor mij niet op tegen de bereidingstijd van een hele maaltijd.quote:Op woensdag 10 april 2019 08:33 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Tijdgebrek is bij mij niet echt aan de orde, maar ik heb een repertoire aan maaltijden die ik binnen 20-30 minuten klaar heb. Daarbij vries ik nooit complete maaltijden in en kost goed opwarmen van een ontdooide maaltijd ook wel tijd. Bij stoofvlees kook ik toch bijv. apart de rijst en groente erbij.
Maar als dit voor jou de manier is om zelf te bepalen wat er in je eten gaat en je alternatief een stuk slechter zou zijn (afhaal, magnetron, oid) dan prima natuurlijk.
Nee, die kunnen heel snel koelen, itt jij en ik thuis, en conserveermiddelen gebruiken.quote:Op woensdag 10 april 2019 08:33 schreef Tengano het volgende:
[..]
Daar heb je wel een punt Piet. Ik heb er zelf in de praktijk nog niet echt last van gehad gelukkig. Dus chinees invriezen is dan nog veel minder gezond als ik het zo lees. En kant en klaar maaltijden van de AH, LIDL en ALDI waar dan rijst of pasta in verwerkt zitten vallen dan automatisch ook in de categorie niet hygienisch lijkt mij.
Persoonlijk vind ik opwarmen in de magnetron vrijwel nooit een groot succes voor de smaak. Ik ontdooi ook altijd in de koelkast en verder opwarmen in de pan.quote:Op woensdag 10 april 2019 08:37 schreef Tengano het volgende:
[..]
Een portie van 1 persoon ontdooien in de magnetron kost natuurlijk veel minder tijd dan een of ander blok voor 4 personen. Dus die ontdooitijd veel heel erg mee en weegt voor mij niet op tegen de bereidingstijd van een hele maaltijd.
Maar wat ik ook doe is bijvoorbeeld net als gisteren mijn linzensoep uit de vriezer halen en in de koelkast zetten. Dan ontdooit hij langzaam en het is qua energieverbruik weer wat gunstiger.
Ik heb het idd te druk met andere dingen om elke dag voor mezelf te koken. En alleen soep warm ik in de magnetron op. Een of andere maaltijd ontdooi ik in de magnetron of in de koelkast een dag van te voren en bak ik altijd op. Zo uit de magnetron vind ik het zelf te weinig smakelijk.quote:Op woensdag 10 april 2019 08:40 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Persoonlijk vind ik opwarmen in de magnetron vrijwel nooit een groot succes voor de smaak. Ik ontdooi ook altijd in de koelkast en verder opwarmen in de pan.
Maar heb jij dan altijd haast of gewoon geen zin om er buiten de dagen dat je kookt voor de vriezer veel tijd aan te besteden?
Bac. cerus is een granen dingetje iddquote:Op woensdag 10 april 2019 08:49 schreef Tengano het volgende:
En als ik Piet zijn statement nog even terug haal zijn stampotmaaltijden met aardappel dus niet of minder vatbaar voor de vermeldde hygienische risico's
Geldt dat dan ook voor linzen?quote:Op woensdag 10 april 2019 10:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bac. cerus is een granen dingetje idd
]
Wat is nou een goed recept voor kippenbouillon? Heb het wel eens geprobeerd maar het is nog nooit echt super goed geworden vind ikquote:Op woensdag 10 april 2019 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Het is verder heerlijk een echt grote pan te hebben a 30-40 liter. Bouillon en fond trekken is een genot daarmee. Neem bij de aspergeboer die een schilmachine heeft staan een paar plastic zakken schillen mee en trek er bouillon van, kook die in tot een fond, erg lekker om daar asperges in te koken, soep van te maken. Laatst (per vergissing) i.p.v. kippenbouillon aspergefond gebruikt voor een bloemkoolsoep. Vreselijk lekker.
Koop een dozijn kippenpoten en trek er bouillon van en vries het portiematig in, maak ragout van het vlees en kook bv je rijst voor paella of risotto in deze bouillon.
Kok ik op terugquote:Op woensdag 10 april 2019 22:37 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Wat is nou een goed recept voor kippenbouillon? Heb het wel eens geprobeerd maar het is nog nooit echt super goed geworden vind ik
Da's dus 12 minuten. Ik zet in nog geen half uur een verse pan pasta op tafel, waarom zou ik dan eerst heel lang in de keuken staan (want grote pannen) en dan nog eens 12 minuten? En afwas, zoveel is het niet. Just my 2 cents.quote:Op dinsdag 9 april 2019 23:57 schreef Tengano het volgende:
Macaroni kun je ook het beste een beetje ontdooien (2 minuten in de magnetron) en dan tien minuutjes in een koekepan opbakken. Dan krijgt het weer wat meer smaak en is het ook niet zo'n laffe massa. Enige extra afwas die je dan hebt is dat pannetje en een spatel.
Als je wil kun je er dan van tevoren wat stukjes (bevroren) paprika (uit de vriezer) bij doen en wellicht 1 uitje snipperen, zodat je echt het idee hebt dat je toch aan het koken bent en het weer net iets anders smaakt.
Een goede pastasaus lukt me echt niet in een half uur hoor.quote:Op donderdag 11 april 2019 19:57 schreef JeugdVanTegenwoordig het volgende:
[..]
Da's dus 12 minuten. Ik zet in nog geen half uur een verse pan pasta op tafel, waarom zou ik dan eerst heel lang in de keuken staan (want grote pannen) en dan nog eens 12 minuten? En afwas, zoveel is het niet. Just my 2 cents.
Als je voor 1 persoon eten maakt houd je ook veel ingredienten overquote:Op donderdag 11 april 2019 19:57 schreef JeugdVanTegenwoordig het volgende:
[..]
Da's dus 12 minuten. Ik zet in nog geen half uur een verse pan pasta op tafel, waarom zou ik dan eerst heel lang in de keuken staan (want grote pannen) en dan nog eens 12 minuten? En afwas, zoveel is het niet. Just my 2 cents.
Geen idee. Wie heeft verteld dat je dat moet doen dan?quote:Op donderdag 11 april 2019 19:57 schreef JeugdVanTegenwoordig het volgende:
[..]
Da's dus 12 minuten. Ik zet in nog geen half uur een verse pan pasta op tafel, waarom zou ik dan eerst heel lang in de keuken staan (want grote pannen) en dan nog eens 12 minuten? En afwas, zoveel is het niet. Just my 2 cents.
Ik gebruik altijd de 1 of 3 liter zakken van de jumbo, werkt ook ideaal voor stamppotten en dergelijke.quote:Op zondag 14 april 2019 11:37 schreef Piger het volgende:
Hoe Vries je je soep in dan? Zodat t niet teveel ruimte in beslag neemt, maar dat je geen 10L in 1x moet ontdooien.
Welke bakjes gebruik je?
Hier ook zo sinds afgelopen winter. Ideaal.quote:Op zondag 14 april 2019 13:06 schreef Embraer89 het volgende:
[..]
Ik gebruik altijd de 1 of 3 liter zakken van de jumbo, werkt ook ideaal voor stamppotten en dergelijke.
[ afbeelding ]
Kun je mooi plat leggen, en het lekt ook nog eens niet.
Nee, ik gebruik geen plastic zakjes voor de soep. Ik heb bij de LIDL een keer een hele berg van die diepvriesdoosjes gekocht. Die waren ten eerste goed stapelbaar in de vriezer en maatjes van 1 liter en iets kleiner. Ik had er ook nog wat grotere bij, maar iig pasten ze keurig in elkaar als ze leeg waren zodat ik ze makkelijk en qua ruimte efficient kon opbergen.quote:Op zondag 14 april 2019 11:37 schreef Piger het volgende:
Hoe Vries je je soep in dan? Zodat t niet teveel ruimte in beslag neemt, maar dat je geen 10L in 1x moet ontdooien.
Welke bakjes gebruik je?
4 -6 kippenboutenquote:
Op hoeveel liter water is dat ongeveer gebaseerd Piet? En de bouillon vries je dan in porties in?quote:Op vrijdag 19 april 2019 09:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
4 -6 kippenbouten
Een prei
Een ui
3 penen
4 tenen knoflook
Stuk knolselderij
Peperkorrels
4 - 5 blaadjes foelie
3 blaadjes laurier
Envelopje saffraan
Grote pan waar dit alles in kan en water er op gieten tot het onder staat.
Aan de kook brengen en daarna op laag vuur tegen het koken aan houden. Regelmatig afschuimen met ee schuimspaan.
6 uur laten trekken, langer is beter.
Af laten koelen en zeven
Groente kunnen weg
Vlees van de botten halen en in de bouillon doen.
De bouillon afsmaken met wat zout.
Dit is je kippensoepbasis
Je kan het vlees ook zo eten of een ragout of kroketten mee maken, en de bouillon gebruiken om mee te koken.
2 - 3quote:Op vrijdag 19 april 2019 14:00 schreef Papabear het volgende:
[..]
Op hoeveel liter water is dat ongeveer gebaseerd Piet? En de bouillon vries je dan in porties in?
Ik wil dit na het weekend wel een keer gaan maken
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |