abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zaterdag 26 januari 2019 @ 00:32:18 #1
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_184625609
registreer om deze reclame te verbergen
https://www.nrc.nl/nieuws(...)baan-vinden-a3651112

De arbeidsmarkt is krap, de werkloosheid historisch laag. Toch zijn er nog steeds starters voor wie het lastig is een baan te vinden. „Hoopvol ben ik niet meer.”

Op het visitekaartje van Brandon Pakker (34) staat ‘filosoof’. Dat vond hij wel tof staan, en hij ís het ook daadwerkelijk – in 2014 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht. „Maar een baan vinden met zo’n visitekaartje is een tweede.”

Want ondanks de aantrekkende economie en zijn academische graad, is het aantal vacatures in zijn straatje niet om over naar huis te schrijven. De afgelopen vier jaar hopte hij van baantje naar baantje. Van recruiter bij een uitzendbureau, naar een ‘social impact traineeship’ bij de gemeente, tot zijn huidige baan bij de webcare-afdeling van de Belastingdienst.

„Geen verkeerde plek, maar het liefst zou ik als journalist schrijven over maatschappelijke vraagstukken, of werken als adviseur in de politiek. En ik heb de afgelopen vier jaar niet gemerkt dat het makkelijker is geworden om een baan te vinden in die hoek.” De groei, zegt Pakker, ziet hij vooral in het aantal vacatures in sectoren als de IT of de techniek. „In de geesteswetenschappen is het aanbod altijd al schraal geweest. Ook nu.”

Een universitaire bachelor en master in communicatie- en informatiewetenschappen lijkt op het eerste gezicht meer mogelijkheden te bieden, maar dat valt tegen, ondervindt Yorien Stroosnijder (26). „Ik vraag me weleens af: ik ben jong, woon middenin Utrecht, communicatie en marketing is een superhippe sector, dan móét het toch lukken om ertussen te komen?”

Stroosnijder zoekt een baan in de marketing of als eventmanager, liefst bij een bedrijf dat zich bezighoudt met duurzaamheid. Al is dat laatste geen harde eis. Maar ondanks minstens honderd brieven en twee keer een ‘klus’ van een half jaar, heeft Stroosnijder nog niet een fijne baan in haar vakgebied kunnen vinden. „Telkens ben ik óf te weinig óf juist te ervaren voor de functie. Te oud voor de junior-rol, te jong voor de medior-rol. Ik heb het gevoel tussen wal en schip te vallen.”

Kok, conciërge, bibliothecaris
Uitkeringsinstantie UWV komt dinsdag met een analyse over de vijftien beroepen waar het aantal werklozen of afgestudeerden aanzienlijk groter is dan het aantal openstaande vacatures. De drie beroepen waarnaar op dit moment de minste vraag is zijn instellingskok (in bijvoorbeeld een verzorgings- of verpleeghuis) conciërge en bibliotheekmedewerker.

Daarnaast bestaat het lijstje uit een aantal administratieve beroepen die door digitalisering bedreigd worden (secretarieel medewerker, baliemedewerker bij een bank of postkantoor) en simpelweg populaire beroepen als dierenverzorger, marketingmedewerker of reisleider.

In deze beroepsgroepen heeft slechts krap een kwart van de mensen met een WW-uitkering binnen zes maanden weer werk. Gemiddeld is dat een derde, zo meldt het UWV. Precieze cijfers over het aantal vacatures versus het aantal sollicitanten deelt het UWV niet. Om tot die top-15 te komen, gebruikt de instantie verschillende indicatoren, zoals het aantal werkhervattingen van WW’ers en een vergelijking van het aantal vacatures met het aantal geregistreerde werkzoekenden.

Ook uitzendbureau Randstad maakte een lijst van beroepsgroepen waarin veel en juist weinig banen zijn. De hottest jobs op dit moment liggen – niet geheel verrassend – in de bouw, ICT en techniek. De sectoren waarin het lastig is om werk te vinden, vind je volgens Randstad in de administratieve hoek (medewerker facilitair management, administratief medewerker planning) en de creatieve en taalkundige sector (journalisten, verslaggevers, maar bijvoorbeeld ook dirigenten).

Opvallend is dat in krappe sectoren niet alle beroepen even gewild zijn. Neem de zorgsector: daar hebben verpleegkundigen en verzorgenden het voor het uitkiezen, terwijl het voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten nog steeds niet makkelijk is om aan een baan te komen.

Eenzelfde soort verhaal doet zich voor in het onderwijs. De overheid beraamde dat het lerarentekort in het primair onderwijs in 2020 op zal lopen tot 4.000 fte, maar tegelijkertijd staat onderwijsassistent in de top-15 dat het UWV maakte van beroepen waarnaar de vraag het kleinst is.

Frustrerend, vindt Gerinda Schreurs (27) uit Rijssen. In 2010 rondde ze de opleiding voor onderwijsassistent aan het ROC in Almelo af. „Als er weer zo’n nieuwsbericht over een schreeuwend tekort aan leraren voorbij komt, zeggen mijn ouders: ‘Joh, jij bent zo goed met kinderen, dat zou je makkelijk kunnen!’ Maar met een mbo-diploma mag je niet als eindverantwoordelijke voor de klas staan, en voor een assistent hebben scholen vaak geen budget.” Schreurs doet nu administratief werk bij een cosmeticawebshop.

Studenten kiezen massaal hetzelfde, zodat er een overschot aan managers ontstaat
Alles uit de kast
Ze heeft inmiddels alles uit de kast getrokken om ertussen te komen. Twee jaar geleden nog vroeg Schreurs bij de gemeente Rijssen-Holten de scholengids op, om vervolgens naar alle veertig scholen binnen de gemeente een open sollicitatie te sturen. Ze kreeg van drie scholen een brief terug: dat er niemand nodig was.

Van haar oud-studiegenoten is een deel doorgestroomd naar de Pabo. Van de rest is volgens Schreurs slechts een enkeling werkzaam als onderwijsassistent, vaak op invalbasis. Zelf doorstromen naar de Pabo is voor Schreurs geen optie. „Ik ben niet echt een rekenwonder. Ik denk dat de lat op het hbo voor mij echt te hoog ligt.”

Yorien Stroosnijder heeft zich inmiddels bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als freelance tekstschrijver. Zo genereert ze, onder meer via haar blog Meisje zonder werk, nu zelf een inkomen. Een eerste klus is al binnen. „Ik had genoeg van het idee dat ik iemand anders nodig zou hebben om geld te verdienen. Na al die teleurstellende sollicitaties dacht ik: weet je wat, ik zoek het zelf wel uit.”

De studiegenoten van filosoof Brandon Pakker zijn „overal en nergens” beland. „Een aantal heeft een extra master gedaan om te kunnen doceren, ik weet ook dat een oud-studiegenoot nu bij de NS werkt.” Hoopvol van berichten over de aantrekkende arbeidsmarkt en dalende werkloosheid wordt hij niet meer. „Dit zal wel nooit een bloeiende sector worden. Ik probeer nu gewoon zoveel mogelijk netwerkgesprekjes te hebben met mensen die werken bij een interessant bedrijf. Ooit moet die zoektocht leiden naar een job waar ik écht enthousiast van word.”

TOP-15 UWV
BEROEPEN MET DE MINSTE VRAAG
1. Secretarieel medewerkers

2. Baliemedewerkers bij een bank of postkantoor

3. Archiefmedewerkers

4. Bibliotheekmede-werkers

5. Grafisch vormgevers

6. Sociaal-cultureel werkers

7. Activiteiten- begeleiders

8. Instellingskoks

9. Onderwijsassistenten

10. Conciërges

11. Uitvaart- medewerkers

12. Reisleiders en gidsen

13. Evenementenorganisatoren

14. Reclame en marketingspecialisten

15. Dierenverzorgers
pi_184627511
De werkloosheid is niet laag. Deze is thans sec 450.000

Verborgen werkloosheid door de Nederlandse regelgeving:

Bijstand 500.000
Wajong 400.000
WIA 700.000

Totaal 2.050.000

bron CBS 2018 en Eurostat 2019
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_184627554
WTF, onderwijsassistent staat er ook bij....

Tjah, van de 'marketing & communicatiesector' had ik niet anders verwacht. DTP-er:') WordArtWizards :')

Gegroet, een spuiter/logistiek medewerker zonder relevante papieren.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 08:09:27 #4
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_184627592
registreer om deze reclame te verbergen
Jammer, die minst gezochte banen zijn juist de banen die me leuk lijken.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_184627631
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 07:46 schreef cempexo het volgende:
De werkloosheid is niet laag. Deze is thans sec 450.000

Verborgen werkloosheid door de Nederlandse regelgeving:

Bijstand 500.000
Wajong 400.000
WIA 700.000

Totaal 2.050.000

bron CBS 2018 en Eurostat 2019
Dat zijn de cijfers wat betreft uitkeringen, maar 90% van wajongers vallen onder participatiewet, die krijgen dus een uitkering maar werken daar voor.

Dat zie je dus niet zo aan de blote cijfers.

Idem voor veel mensen de bijstand en zelfs wia ontsnapt er niet geheel aan afhankelijk van of iemand sollicitatieverplichtingen heeft of niet.
pi_184627636
Fok man ben bijna klaar met mn concierge opleiding
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
pi_184628545
registreer om deze reclame te verbergen
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_184628777
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:10:16 #9
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_184628793
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingekok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Beetje frikandellen bakken en broodjes open snijden is niet hetzelfde als kok in een restaurant denk ik :)
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:10:27 #10
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_184628795
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
_O_
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:11:08 #11
13042 KreKkeR
Waddap homie
pi_184628799
quote:
De afgelopen vier jaar hopte hij van baantje naar baantje. Van recruiter bij een uitzendbureau, naar een ‘social impact traineeship’ bij de gemeente, tot zijn huidige baan bij de webcare-afdeling van de Belastingdienst.
Klinkt eerder als iemand die niet capabel genoeg is een baan te behouden en vanuit daar door te groeien...

Of als zo'n verwende idioot die puur en alleen zijn droombaan wil uitvoeren (wellicht zelfs zonder te wetem wat dat nu precies is)...
Krekker is de bom!
pi_184628805
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:10 schreef daNpy het volgende:

[..]

Beetje frikandellen bakken en broodjes open snijden is niet hetzelfde als kok in een restaurant denk ik :)
Oké. Ik zat te denken aan een kok in verzorgingstehuizen etc.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:12:42 #13
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_184628818
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:11 schreef Cherni het volgende:

[..]

Oké. Ik zat te denken aan een kok in verzorgingstehuizen etc.
Ik meer bij scholen. Dat van jou kan natuurlijk ook. Maar die oudjes proeven het verschil toch niet tussen verse rode kool en uit een potje :+
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_184628821
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:12 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik meer bij scholen. Dat van jou kan natuurlijk ook. Maar die oudjes proeven het verschil toch niet tussen verse rode kool en uit een potje :+
:) Dat is waar.
pi_184628833
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Als instellingskok zal je redelijk normale werkweken hebben in tegenstelling van wat je hoort over koks in commerciële restaurants. ;)
pi_184628835
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
Valt ook wel mee. Genoeg traineeships in de techniek en IT waarvoor motivatie en een bepaald denkniveau voldoende is. Er zijn gewoon mensen nodig en als die er niet zijn gaan bedrijven vanzelf een stukje opleiding op zich nemen.

Maar dat zijn natuurlijk geen superhippe sectoren.

:')
jij krijgt van mij acht punten en drie strepen
pi_184628896
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:14 schreef Chia het volgende:

[..]

Valt ook wel mee. Genoeg traineeships in de techniek en IT waarvoor motivatie en een bepaald denkniveau voldoende is. Er zijn gewoon mensen nodig en als die er niet zijn gaan bedrijven vanzelf een stukje opleiding op zich nemen.

Maar dat zijn natuurlijk geen superhippe sectoren.

:')
Uiteindelijk zal er toch brood op de plank moeten komen. Dan zul je toch aan een omscholing moeten denken mits een UWV je daar ook de kans voor geeft. En dat is vaak ook al een probleem.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:24:46 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184628908
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Het is de vraag, niet het aanbod.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184628909
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:23 schreef Cherni het volgende:

[..]

Uiteindelijk zal er toch brood op de plank moeten komen. Dan zul je toch aan een omscholing moeten denken mits een UWV je daar ook de kans voor geeft. En dat is vaak ook al een probleem.
Traineeships die geen eisen stellen qua achtergrond kun je zien als een soort omscholing.
jij krijgt van mij acht punten en drie strepen
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:26:31 #20
476957 Ciclon
San Lorenzo de Almagro
pi_184628924
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:14 schreef Chia het volgende:

[..]

Valt ook wel mee. Genoeg traineeships in de techniek en IT waarvoor motivatie en een bepaald denkniveau voldoende is. Er zijn gewoon mensen nodig en als die er niet zijn gaan bedrijven vanzelf een stukje opleiding op zich nemen.

Maar dat zijn natuurlijk geen superhippe sectoren.

:')
Dit! Ik werk in de techniek en kan opleiding op opleiding doen. En die pak ik dan ook met beide handen aan. De vergrijzing in de industrie is enorm. Het personeel van het bedrijf waar ik werk is zo'n 50% boven de 50. Openstaande vacatures kunnen nog amper gevuld worden. Zelfde geld trouwens voor ICT. Een neef van me had een VWO diploma en daarna kutbaantjes gedaan en kon zo terecht als programmeur met een ruim boven modaal salaris als gevolg.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:26:41 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184628928
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:11 schreef Cherni het volgende:

[..]

Oké. Ik zat te denken aan een kok in verzorgingstehuizen etc.
En dat is terecht, instellingskok is in instellingen koken, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, daar is weinig vraag naar omdat die uitbesteden naar fabriekskeukens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184628935
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Instellingen/ziekenhuizen etc krijgen tegenwoordig vaak al het eten extern via een gespecialiseerd cateringbedrijf. De tijd dat iedere instelling een eigen keuken had is voorbij.
[b]Op zondag 27 oktober 2013 15:47 schreef Pino112 het volgende:[/b]
K_S _O_ Baas.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:32:02 #23
13042 KreKkeR
Waddap homie
pi_184628996
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:26 schreef Ciclon het volgende:

[..]

Dit! Ik werk in de techniek en kan opleiding op opleiding doen. En die pak ik dan ook met beide handen aan. De vergrijzing in de industrie is enorm. Het personeel van het bedrijf waar ik werk is zo'n 50% boven de 50. Openstaande vacatures kunnen nog amper gevuld worden. Zelfde geld trouwens voor ICT. Een neef van me had een VWO diploma en daarna kutbaantjes gedaan en kon zo terecht als programmeur met een ruim boven modaal salaris als gevolg.
Ja maar niet iedereen heeft dezelfde capaciteiten hè...
Krekker is de bom!
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:32:41 #24
152519 opgebaarde
met de handen gevouwen
pi_184629006
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:23 schreef Cherni het volgende:

[..]

Uiteindelijk zal er toch brood op de plank moeten komen. Dan zul je toch aan een omscholing moeten denken mits een UWV je daar ook de kans voor geeft. En dat is vaak ook al een probleem.
Dat is wel jammer, dat het UWV niet de middelen of het doel heeft om werklozen echt verder te helpen, op lange termijn.

Het moet natuurlijk sowieso zo efficiënt mogelijk, mag niks kosten, maatwerk is zonde-geld.

Maar de grootste groep van mensen die langdurig werkloos thuis zitten, zijn oudere mensen die een soort van vrijwillig werkloos blijven. Die hebben een sloot aan WW tijd tegoed en die solliciteren wel, maar merken dat ze in salaris er enorm op achteruit gaan en als ze het risico nemen om een baan aan te nemen wat verkeerd kan aflopen en dan krijgen ze nog minder dan ze nu van UWV krijgen.

Dat is helemaal de verkeerde prikkel.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:32:45 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184629008
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:27 schreef Kapitein_Schavuit het volgende:

[..]

Instellingen/ziekenhuizen etc krijgen tegenwoordig vaak al het eten extern via een gespecialiseerd cateringbedrijf. De tijd dat iedere instelling een eigen keuken had is voorbij.
Een verkeerde bezuiniging trouwens, er is veel onderzoek naar gedaan oa in de UK en daar blijkt hoe beter het eten, hoe korter het ziekenhuisverblijf. Een kwartje besparen per warme maaltijd maar 600 euro meer uitgeven per dag langer in het ziekenhuis
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')