abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zaterdag 26 januari 2019 @ 00:32:18 #1
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_184625609
registreer om deze reclame te verbergen
https://www.nrc.nl/nieuws(...)baan-vinden-a3651112

De arbeidsmarkt is krap, de werkloosheid historisch laag. Toch zijn er nog steeds starters voor wie het lastig is een baan te vinden. „Hoopvol ben ik niet meer.”

Op het visitekaartje van Brandon Pakker (34) staat ‘filosoof’. Dat vond hij wel tof staan, en hij ís het ook daadwerkelijk – in 2014 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht. „Maar een baan vinden met zo’n visitekaartje is een tweede.”

Want ondanks de aantrekkende economie en zijn academische graad, is het aantal vacatures in zijn straatje niet om over naar huis te schrijven. De afgelopen vier jaar hopte hij van baantje naar baantje. Van recruiter bij een uitzendbureau, naar een ‘social impact traineeship’ bij de gemeente, tot zijn huidige baan bij de webcare-afdeling van de Belastingdienst.

„Geen verkeerde plek, maar het liefst zou ik als journalist schrijven over maatschappelijke vraagstukken, of werken als adviseur in de politiek. En ik heb de afgelopen vier jaar niet gemerkt dat het makkelijker is geworden om een baan te vinden in die hoek.” De groei, zegt Pakker, ziet hij vooral in het aantal vacatures in sectoren als de IT of de techniek. „In de geesteswetenschappen is het aanbod altijd al schraal geweest. Ook nu.”

Een universitaire bachelor en master in communicatie- en informatiewetenschappen lijkt op het eerste gezicht meer mogelijkheden te bieden, maar dat valt tegen, ondervindt Yorien Stroosnijder (26). „Ik vraag me weleens af: ik ben jong, woon middenin Utrecht, communicatie en marketing is een superhippe sector, dan móét het toch lukken om ertussen te komen?”

Stroosnijder zoekt een baan in de marketing of als eventmanager, liefst bij een bedrijf dat zich bezighoudt met duurzaamheid. Al is dat laatste geen harde eis. Maar ondanks minstens honderd brieven en twee keer een ‘klus’ van een half jaar, heeft Stroosnijder nog niet een fijne baan in haar vakgebied kunnen vinden. „Telkens ben ik óf te weinig óf juist te ervaren voor de functie. Te oud voor de junior-rol, te jong voor de medior-rol. Ik heb het gevoel tussen wal en schip te vallen.”

Kok, conciërge, bibliothecaris
Uitkeringsinstantie UWV komt dinsdag met een analyse over de vijftien beroepen waar het aantal werklozen of afgestudeerden aanzienlijk groter is dan het aantal openstaande vacatures. De drie beroepen waarnaar op dit moment de minste vraag is zijn instellingskok (in bijvoorbeeld een verzorgings- of verpleeghuis) conciërge en bibliotheekmedewerker.

Daarnaast bestaat het lijstje uit een aantal administratieve beroepen die door digitalisering bedreigd worden (secretarieel medewerker, baliemedewerker bij een bank of postkantoor) en simpelweg populaire beroepen als dierenverzorger, marketingmedewerker of reisleider.

In deze beroepsgroepen heeft slechts krap een kwart van de mensen met een WW-uitkering binnen zes maanden weer werk. Gemiddeld is dat een derde, zo meldt het UWV. Precieze cijfers over het aantal vacatures versus het aantal sollicitanten deelt het UWV niet. Om tot die top-15 te komen, gebruikt de instantie verschillende indicatoren, zoals het aantal werkhervattingen van WW’ers en een vergelijking van het aantal vacatures met het aantal geregistreerde werkzoekenden.

Ook uitzendbureau Randstad maakte een lijst van beroepsgroepen waarin veel en juist weinig banen zijn. De hottest jobs op dit moment liggen – niet geheel verrassend – in de bouw, ICT en techniek. De sectoren waarin het lastig is om werk te vinden, vind je volgens Randstad in de administratieve hoek (medewerker facilitair management, administratief medewerker planning) en de creatieve en taalkundige sector (journalisten, verslaggevers, maar bijvoorbeeld ook dirigenten).

Opvallend is dat in krappe sectoren niet alle beroepen even gewild zijn. Neem de zorgsector: daar hebben verpleegkundigen en verzorgenden het voor het uitkiezen, terwijl het voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten nog steeds niet makkelijk is om aan een baan te komen.

Eenzelfde soort verhaal doet zich voor in het onderwijs. De overheid beraamde dat het lerarentekort in het primair onderwijs in 2020 op zal lopen tot 4.000 fte, maar tegelijkertijd staat onderwijsassistent in de top-15 dat het UWV maakte van beroepen waarnaar de vraag het kleinst is.

Frustrerend, vindt Gerinda Schreurs (27) uit Rijssen. In 2010 rondde ze de opleiding voor onderwijsassistent aan het ROC in Almelo af. „Als er weer zo’n nieuwsbericht over een schreeuwend tekort aan leraren voorbij komt, zeggen mijn ouders: ‘Joh, jij bent zo goed met kinderen, dat zou je makkelijk kunnen!’ Maar met een mbo-diploma mag je niet als eindverantwoordelijke voor de klas staan, en voor een assistent hebben scholen vaak geen budget.” Schreurs doet nu administratief werk bij een cosmeticawebshop.

Studenten kiezen massaal hetzelfde, zodat er een overschot aan managers ontstaat
Alles uit de kast
Ze heeft inmiddels alles uit de kast getrokken om ertussen te komen. Twee jaar geleden nog vroeg Schreurs bij de gemeente Rijssen-Holten de scholengids op, om vervolgens naar alle veertig scholen binnen de gemeente een open sollicitatie te sturen. Ze kreeg van drie scholen een brief terug: dat er niemand nodig was.

Van haar oud-studiegenoten is een deel doorgestroomd naar de Pabo. Van de rest is volgens Schreurs slechts een enkeling werkzaam als onderwijsassistent, vaak op invalbasis. Zelf doorstromen naar de Pabo is voor Schreurs geen optie. „Ik ben niet echt een rekenwonder. Ik denk dat de lat op het hbo voor mij echt te hoog ligt.”

Yorien Stroosnijder heeft zich inmiddels bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als freelance tekstschrijver. Zo genereert ze, onder meer via haar blog Meisje zonder werk, nu zelf een inkomen. Een eerste klus is al binnen. „Ik had genoeg van het idee dat ik iemand anders nodig zou hebben om geld te verdienen. Na al die teleurstellende sollicitaties dacht ik: weet je wat, ik zoek het zelf wel uit.”

De studiegenoten van filosoof Brandon Pakker zijn „overal en nergens” beland. „Een aantal heeft een extra master gedaan om te kunnen doceren, ik weet ook dat een oud-studiegenoot nu bij de NS werkt.” Hoopvol van berichten over de aantrekkende arbeidsmarkt en dalende werkloosheid wordt hij niet meer. „Dit zal wel nooit een bloeiende sector worden. Ik probeer nu gewoon zoveel mogelijk netwerkgesprekjes te hebben met mensen die werken bij een interessant bedrijf. Ooit moet die zoektocht leiden naar een job waar ik écht enthousiast van word.”

TOP-15 UWV
BEROEPEN MET DE MINSTE VRAAG
1. Secretarieel medewerkers

2. Baliemedewerkers bij een bank of postkantoor

3. Archiefmedewerkers

4. Bibliotheekmede-werkers

5. Grafisch vormgevers

6. Sociaal-cultureel werkers

7. Activiteiten- begeleiders

8. Instellingskoks

9. Onderwijsassistenten

10. Conciërges

11. Uitvaart- medewerkers

12. Reisleiders en gidsen

13. Evenementenorganisatoren

14. Reclame en marketingspecialisten

15. Dierenverzorgers
pi_184627511
De werkloosheid is niet laag. Deze is thans sec 450.000

Verborgen werkloosheid door de Nederlandse regelgeving:

Bijstand 500.000
Wajong 400.000
WIA 700.000

Totaal 2.050.000

bron CBS 2018 en Eurostat 2019
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_184627554
WTF, onderwijsassistent staat er ook bij....

Tjah, van de 'marketing & communicatiesector' had ik niet anders verwacht. DTP-er:') WordArtWizards :')

Gegroet, een spuiter/logistiek medewerker zonder relevante papieren.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 08:09:27 #4
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_184627592
registreer om deze reclame te verbergen
Jammer, die minst gezochte banen zijn juist de banen die me leuk lijken.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_184627631
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 07:46 schreef cempexo het volgende:
De werkloosheid is niet laag. Deze is thans sec 450.000

Verborgen werkloosheid door de Nederlandse regelgeving:

Bijstand 500.000
Wajong 400.000
WIA 700.000

Totaal 2.050.000

bron CBS 2018 en Eurostat 2019
Dat zijn de cijfers wat betreft uitkeringen, maar 90% van wajongers vallen onder participatiewet, die krijgen dus een uitkering maar werken daar voor.

Dat zie je dus niet zo aan de blote cijfers.

Idem voor veel mensen de bijstand en zelfs wia ontsnapt er niet geheel aan afhankelijk van of iemand sollicitatieverplichtingen heeft of niet.
pi_184627636
Fok man ben bijna klaar met mn concierge opleiding
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
pi_184628545
registreer om deze reclame te verbergen
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_184628777
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:10:16 #9
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_184628793
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingekok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Beetje frikandellen bakken en broodjes open snijden is niet hetzelfde als kok in een restaurant denk ik :)
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:10:27 #10
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_184628795
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
_O_
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:11:08 #11
13042 KreKkeR
Waddap homie
pi_184628799
quote:
De afgelopen vier jaar hopte hij van baantje naar baantje. Van recruiter bij een uitzendbureau, naar een ‘social impact traineeship’ bij de gemeente, tot zijn huidige baan bij de webcare-afdeling van de Belastingdienst.
Klinkt eerder als iemand die niet capabel genoeg is een baan te behouden en vanuit daar door te groeien...

Of als zo'n verwende idioot die puur en alleen zijn droombaan wil uitvoeren (wellicht zelfs zonder te wetem wat dat nu precies is)...
Krekker is de bom!
pi_184628805
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:10 schreef daNpy het volgende:

[..]

Beetje frikandellen bakken en broodjes open snijden is niet hetzelfde als kok in een restaurant denk ik :)
Oké. Ik zat te denken aan een kok in verzorgingstehuizen etc.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:12:42 #13
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_184628818
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:11 schreef Cherni het volgende:

[..]

Oké. Ik zat te denken aan een kok in verzorgingstehuizen etc.
Ik meer bij scholen. Dat van jou kan natuurlijk ook. Maar die oudjes proeven het verschil toch niet tussen verse rode kool en uit een potje :+
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_184628821
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:12 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik meer bij scholen. Dat van jou kan natuurlijk ook. Maar die oudjes proeven het verschil toch niet tussen verse rode kool en uit een potje :+
:) Dat is waar.
pi_184628833
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Als instellingskok zal je redelijk normale werkweken hebben in tegenstelling van wat je hoort over koks in commerciële restaurants. ;)
pi_184628835
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
Valt ook wel mee. Genoeg traineeships in de techniek en IT waarvoor motivatie en een bepaald denkniveau voldoende is. Er zijn gewoon mensen nodig en als die er niet zijn gaan bedrijven vanzelf een stukje opleiding op zich nemen.

Maar dat zijn natuurlijk geen superhippe sectoren.

:')
jij krijgt van mij acht punten en drie strepen
pi_184628896
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:14 schreef Chia het volgende:

[..]

Valt ook wel mee. Genoeg traineeships in de techniek en IT waarvoor motivatie en een bepaald denkniveau voldoende is. Er zijn gewoon mensen nodig en als die er niet zijn gaan bedrijven vanzelf een stukje opleiding op zich nemen.

Maar dat zijn natuurlijk geen superhippe sectoren.

:')
Uiteindelijk zal er toch brood op de plank moeten komen. Dan zul je toch aan een omscholing moeten denken mits een UWV je daar ook de kans voor geeft. En dat is vaak ook al een probleem.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:24:46 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184628908
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Het is de vraag, niet het aanbod.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184628909
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:23 schreef Cherni het volgende:

[..]

Uiteindelijk zal er toch brood op de plank moeten komen. Dan zul je toch aan een omscholing moeten denken mits een UWV je daar ook de kans voor geeft. En dat is vaak ook al een probleem.
Traineeships die geen eisen stellen qua achtergrond kun je zien als een soort omscholing.
jij krijgt van mij acht punten en drie strepen
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:26:31 #20
476957 Ciclon
San Lorenzo de Almagro
pi_184628924
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:14 schreef Chia het volgende:

[..]

Valt ook wel mee. Genoeg traineeships in de techniek en IT waarvoor motivatie en een bepaald denkniveau voldoende is. Er zijn gewoon mensen nodig en als die er niet zijn gaan bedrijven vanzelf een stukje opleiding op zich nemen.

Maar dat zijn natuurlijk geen superhippe sectoren.

:')
Dit! Ik werk in de techniek en kan opleiding op opleiding doen. En die pak ik dan ook met beide handen aan. De vergrijzing in de industrie is enorm. Het personeel van het bedrijf waar ik werk is zo'n 50% boven de 50. Openstaande vacatures kunnen nog amper gevuld worden. Zelfde geld trouwens voor ICT. Een neef van me had een VWO diploma en daarna kutbaantjes gedaan en kon zo terecht als programmeur met een ruim boven modaal salaris als gevolg.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:26:41 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184628928
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:11 schreef Cherni het volgende:

[..]

Oké. Ik zat te denken aan een kok in verzorgingstehuizen etc.
En dat is terecht, instellingskok is in instellingen koken, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, daar is weinig vraag naar omdat die uitbesteden naar fabriekskeukens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184628935
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Instellingen/ziekenhuizen etc krijgen tegenwoordig vaak al het eten extern via een gespecialiseerd cateringbedrijf. De tijd dat iedere instelling een eigen keuken had is voorbij.
[b]Op zondag 27 oktober 2013 15:47 schreef Pino112 het volgende:[/b]
K_S _O_ Baas.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:32:02 #23
13042 KreKkeR
Waddap homie
pi_184628996
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:26 schreef Ciclon het volgende:

[..]

Dit! Ik werk in de techniek en kan opleiding op opleiding doen. En die pak ik dan ook met beide handen aan. De vergrijzing in de industrie is enorm. Het personeel van het bedrijf waar ik werk is zo'n 50% boven de 50. Openstaande vacatures kunnen nog amper gevuld worden. Zelfde geld trouwens voor ICT. Een neef van me had een VWO diploma en daarna kutbaantjes gedaan en kon zo terecht als programmeur met een ruim boven modaal salaris als gevolg.
Ja maar niet iedereen heeft dezelfde capaciteiten hè...
Krekker is de bom!
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:32:41 #24
152519 opgebaarde
met de handen gevouwen
pi_184629006
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:23 schreef Cherni het volgende:

[..]

Uiteindelijk zal er toch brood op de plank moeten komen. Dan zul je toch aan een omscholing moeten denken mits een UWV je daar ook de kans voor geeft. En dat is vaak ook al een probleem.
Dat is wel jammer, dat het UWV niet de middelen of het doel heeft om werklozen echt verder te helpen, op lange termijn.

Het moet natuurlijk sowieso zo efficiënt mogelijk, mag niks kosten, maatwerk is zonde-geld.

Maar de grootste groep van mensen die langdurig werkloos thuis zitten, zijn oudere mensen die een soort van vrijwillig werkloos blijven. Die hebben een sloot aan WW tijd tegoed en die solliciteren wel, maar merken dat ze in salaris er enorm op achteruit gaan en als ze het risico nemen om een baan aan te nemen wat verkeerd kan aflopen en dan krijgen ze nog minder dan ze nu van UWV krijgen.

Dat is helemaal de verkeerde prikkel.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:32:45 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184629008
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:27 schreef Kapitein_Schavuit het volgende:

[..]

Instellingen/ziekenhuizen etc krijgen tegenwoordig vaak al het eten extern via een gespecialiseerd cateringbedrijf. De tijd dat iedere instelling een eigen keuken had is voorbij.
Een verkeerde bezuiniging trouwens, er is veel onderzoek naar gedaan oa in de UK en daar blijkt hoe beter het eten, hoe korter het ziekenhuisverblijf. Een kwartje besparen per warme maaltijd maar 600 euro meer uitgeven per dag langer in het ziekenhuis
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184629027
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En dat is terecht, instellingskok is in instellingen koken, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, daar is weinig vraag naar omdat die uitbesteden naar fabriekskeukens.
Maar die moeten toch inzetbaar zijn in restaurants, eetcafé etc. Kok is toch een vrij intensief beroep en een vorm van specialisme zoals een verspaner in de metaal.

Maar goed als er niet veel vraag is houd het op. Ik had dit in iedergeval niet verwacht in de lijst. Kan ook zijn dat ik een totaal verkeerd beeld bij dit beroep heb.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:34:05 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184629028
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Dat is wel jammer, dat het UWV niet de middelen of het doel heeft om werklozen echt verder te helpen, op lange termijn.

Het moet natuurlijk sowieso zo efficiënt mogelijk, mag niks kosten, maatwerk is zonde-geld.

Maar de grootste groep van mensen die langdurig werkloos thuis zitten, zijn oudere mensen die een soort van vrijwillig werkloos blijven. Die hebben een sloot aan WW tijd tegoed en die solliciteren wel, maar merken dat ze in salaris er enorm op achteruit gaan en als ze het risico nemen om een baan aan te nemen wat verkeerd kan aflopen en dan krijgen ze nog minder dan ze nu van UWV krijgen.

Dat is helemaal de verkeerde prikkel.
UWV is er voor het UWV, niet voor de werklozen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:37:07 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184629051
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:34 schreef Cherni het volgende:

[..]

Maar die moeten toch inzetbaar zijn in restaurants, eetcafé etc. Kok is toch een vrij intensief beroep en een vorm van specialisme zoals een verspaner in de metaal.

Maar goed als er niet veel vraag is houd het op. Ik had dit in iedergeval niet verwacht in de lijst. Kan ook zijn dat ik een totaal verkeerd beeld bij dit beroep heb.
Nee, je begrijpt de lijst verkeerd. Dat zijn beroepen waar weinig vraag naar is, het zegt niets over of een instellingskok niet in de horeca kan werken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184629063
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Dat is wel jammer, dat het UWV niet de middelen of het doel heeft om werklozen echt verder te helpen, op lange termijn.

Het moet natuurlijk sowieso zo efficiënt mogelijk, mag niks kosten, maatwerk is zonde-geld.

Maar de grootste groep van mensen die langdurig werkloos thuis zitten, zijn oudere mensen die een soort van vrijwillig werkloos blijven. Die hebben een sloot aan WW tijd tegoed en die solliciteren wel, maar merken dat ze in salaris er enorm op achteruit gaan en als ze het risico nemen om een baan aan te nemen wat verkeerd kan aflopen en dan krijgen ze nog minder dan ze nu van UWV krijgen.

Dat is helemaal de verkeerde prikkel.
Ook ouderen willen nog werken.

Het is de vraag als ik 30 jaar als buschauffeur heb gewerkt en ik wil mij laten omscholen tot verspaner of een vapro B halen met een dagopleiding tijdens mijn ww periode mij het UWV ook die kans geeft.
pi_184629076
Ik las filosoof en haakte af. Misschien maar even omscholen.
pi_184629083
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.
Met een studie filosofie is hij analytisch waarschijnlijk een stuk beter dan al die bedrijfskundelullo's. Maar bedrijven zijn jaren verwend met een groot arbeidsaanbod en zijn gaan verwachten dat er van het Nederlands belastinggeld (en de studielening) wordt gezorgd dat ze kant en klare werknemers worden afgeleverd die nauwelijks ingewerkt hoeven worden.

Daarnaast zijn die juichverhalen over de arbeidsmarkt deels vals. Er zijn veel vacatures omdat de regering in de crisis het arbeidsaanbod heeft laten ontwrichten en nu de vraag groeit het aanbod daarop achterloopt. Maar de huidige gehanteerde definitie verbergt veel werkloosheid terwijl menig ZZP-er ook veel bezig is met het bijwerken van de facebookpagina in een koffietent en niet erg productief is in het eigenlijk werk. Dan wordt er ook nog gedaan alsof de regio's waar het minder gaat niet meetellen.

Het moet en zal een grote goed nieuwsshow zijn omdat er onvervulde vacatures zijn, maar behalve dat de werkgelegenheid gewoon flink gegroeid is, is er door die snelle groei na een diep dal ook een verschuiving van structurele werkloosheid naar frictiewerkloosheid en van normale al dan niet vaste volledige banen naar zelfstandigen die heel druk zijn met het krijgen van opdrachten.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_184629090
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, je begrijpt de lijst verkeerd. Dat zijn beroepen waar weinig vraag naar is, het zegt niets over of een instellingskok niet in de horeca kan werken.
Dat is waar.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:41:38 #33
476957 Ciclon
San Lorenzo de Almagro
pi_184629101
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef KreKkeR het volgende:

[..]

Ja maar niet iedereen heeft dezelfde capaciteiten hè...
Ik heb ook twee linker handen... Gewoon werken met je donder!
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:48:57 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184629176
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:40 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Met een studie filosofie is hij analytisch waarschijnlijk een stuk beter dan al die bedrijfskundelullo's. Maar bedrijven zijn jaren verwend met een groot arbeidsaanbod en zijn gaan verwachten dat er van het Nederlands belastinggeld (en de studielening) wordt gezorgd dat ze kant en klare werknemers worden afgeleverd die nauwelijks ingewerkt hoeven worden.

Daarnaast zijn die juichverhalen over de arbeidsmarkt deels vals. Er zijn veel vacatures omdat de regering in de crisis het arbeidsaanbod heeft laten ontwrichten en nu de vraag groeit het aanbod daarop achterloopt. Maar de huidige gehanteerde definitie verbergt veel werkloosheid terwijl menig ZZP-er ook veel bezig is met het bijwerken van de facebookpagina in een koffietent en niet erg productief is in het eigenlijk werk. Dan wordt er ook nog gedaan alsof de regio's waar het minder gaat niet meetellen.

Het moet en zal een grote goed nieuwsshow zijn omdat er onvervulde vacatures zijn, maar behalve dat de werkgelegenheid gewoon flink gegroeid is, is er door die snelle groei na een diep dal ook een verschuiving van structurele werkloosheid naar frictiewerkloosheid en van normale al dan niet vaste volledige banen naar zelfstandigen die heel druk zijn met het krijgen van opdrachten.
Er is niet zozeer wat mis aan filosofiestudie en wat je daarmee kan, dat is een verkeerde aanname. Het is veel meer het soort mensen dat filosofie vaak gaat studeren. Een groot deel daarvan zou ook niet echt goed een baan vinden als ze sociologie of rechten waren gaan studeren.
Dit viel mij al op tijdens mijn studie en daarna was het ook heel duidelijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184629185
Ik maar denken dat de stoere naam filosoof zo een baan oplevert... iedereen wil zo iemand toch wel salaris geven?
pi_184629211
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef KreKkeR het volgende:

[..]

Ja maar niet iedereen heeft dezelfde capaciteiten hè...
Klopt er zijn mensen die in de huidige maatschappij niet goed genoeg werk kunnen uitvoeren, kijk maar naar de sociale werkplaatsen. Deze toekomstige mensen zitten nu op speciaal onderwijs. Dit wil niet zeggen dat al deze kinderen zo zijn, maar degene die wel zo zijn, zitten grotendeels op speciaal onderwijs.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 10:51:53 #37
13042 KreKkeR
Waddap homie
pi_184629214
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:41 schreef Ciclon het volgende:

[..]

Ik heb ook twee linker handen... Gewoon werken met je donder!
Lul niet zo dom. Een bedrijf wil geen incapabele medewerkers.
Krekker is de bom!
pi_184629318
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er is niet zozeer wat mis aan filosofiestudie en wat je daarmee kan, dat is een verkeerde aanname. Het is veel meer het soort mensen dat filosofie vaak gaat studeren. Een groot deel daarvan zou ook niet echt goed een baan vinden als ze sociologie of rechten waren gaan studeren.
Dit viel mij al op tijdens mijn studie en daarna was het ook heel duidelijk.
die knakker heeft 10 tot 12 jaar nodig gehad voor zijn studie... filosofie. Tja... Grappig dat een krant zo iemand gebruikt ter onderbouwing van zo een statement :') .
Onze nieuwe verbouwblog! http://www.nyumbani.nl
  zaterdag 26 januari 2019 @ 11:02:41 #39
112068 MMaRsu
I need some paprika
pi_184629348
filosoof :')

Ja veel succes op de banenmarkt kneus
welcome to my submarine lair. It's long, hard and full of seamen!
pi_184629387
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:40 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Met een studie filosofie is hij analytisch waarschijnlijk een stuk beter dan al die bedrijfskundelullo's. Maar bedrijven zijn jaren verwend met een groot arbeidsaanbod en zijn gaan verwachten dat er van het Nederlands belastinggeld (en de studielening) wordt gezorgd dat ze kant en klare werknemers worden afgeleverd die nauwelijks ingewerkt hoeven worden.
Volgens mij was in dit geval het probleem dat de filosoof een "droombaan" wil, en dat is niet in een gewone kantoorfunctie.

Ik heb het idee dat gewoon ergens terecht komen, daar een paar jaar je best doen en verder groeien en dan kijken of je het wilt blijven doen niet zo'n populair pad is. Terwijl je vaak pas al doende echt door krijgt wat je leuk vindt en wat niet. Ik heb het zo gedaan en een niet perfect passende opleiding is nooit echt een issue geweest.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zaterdag 26 januari 2019 @ 11:07:22 #41
455560 Logic91
Always stay rational
pi_184629406
Ja, wat verwacht je dan van een opleiding filosofie? Ik beschouw dat meer als een hobby dan als een potentiële toekomst. Daar ga je toch geen studie voor volgen?

De opleiding communicatie- en informatiewetenschappen kan ik niet veel over zeggen behalve dat de arbeidsmarktperspectieven volgens Elsevier matig zijn.
''Men find their religions as they find their homelands, their lands, their homes and their fathers. They just find them, they do not search for them, do not understand them, do not choose them either.''
Abdullah al-Qasemi
  zaterdag 26 januari 2019 @ 11:11:51 #42
476957 Ciclon
San Lorenzo de Almagro
pi_184629466
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:51 schreef KreKkeR het volgende:

[..]

Lul niet zo dom. Een bedrijf wil geen incapabele medewerkers.
Ik heb ook niet veel met techniek, en toch werk ik in die branche met enig plezier. Verdien iets boven modaal. (Mbo achtergrond). Alles valt te leren zeg ik maar. Die studenten zijn te beroerd om een mouwtjes op te stropen. Denk in oplossingen en niet in beperkingen.
pi_184629468
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:40 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Met een studie filosofie is hij analytisch waarschijnlijk een stuk beter dan al die bedrijfskundelullo's. Maar bedrijven zijn jaren verwend met een groot arbeidsaanbod en zijn gaan verwachten dat er van het Nederlands belastinggeld (en de studielening) wordt gezorgd dat ze kant en klare werknemers worden afgeleverd die nauwelijks ingewerkt hoeven worden.


Ik neem maar even aan dat je gelijk hebt. Maar met analytisch vermogen vind je geen baan. Met de boekhouding kunnen doen, de kostprijs berekenen en kunnen besparen op winstbelasting wel.

En dat is ook niet sinds vandaag of gisteren, dat was al zo voor hij met zijn studie begon.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  zaterdag 26 januari 2019 @ 11:16:31 #44
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_184629512
Ik heb de indruk dat een groot deel van Nederland nutteloos werk doet. Natuurlijk denken heel veel mensen wel dat ze nuttig zijn, maar dat is iets anders. Tussenpersonen in de verzekeringsbranche bijvoorbeeld hebben jarenlang enorm veel verdiend, maar ze hebben voornamelijk voor ellende gezorgd.

Ik ben benieuwd hoe de arbeidsmarkt er over tien/twintig jaar uitziet. Volgens mij kunnen veel mensen dan de hele dag relaxen, zonder de stress van de onzinnige baan die ze nu uitvoeren.
Bedankt Hans.
pi_184629588
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:16 schreef bascross het volgende:
Ik heb de indruk dat een groot deel van Nederland nutteloos werk doet. Natuurlijk denken heel veel mensen wel dat ze nuttig zijn, maar dat is iets anders. Tussenpersonen in de verzekeringsbranche bijvoorbeeld hebben jarenlang enorm veel verdiend, maar ze hebben voornamelijk voor ellende gezorgd.

Ik ben benieuwd hoe de arbeidsmarkt er over tien/twintig jaar uitziet. Volgens mij kunnen veel mensen dan de hele dag relaxen, zonder de stress van de onzinnige baan die ze nu uitvoeren.
Ons economisch systeem is gebouwd op het principe van geld verdienen met werk en met dat geld weer bedrijven en overheid betalen die daar weer salarissen van betalen. Dat systeem is gefundeerd op het idee dat de meeste mensen een baan moeten hebben, en dat is niet binnen een paar jaar omgegooid. Ik denk dat de tendens nog best een tijd door blijft zetten, hooguit met wat kortere gemiddelde werkweken.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_184629597
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:05 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Volgens mij was in dit geval het probleem dat de filosoof een "droombaan" wil, en dat is niet in een gewone kantoorfunctie.

Ik heb het idee dat gewoon ergens terecht komen, daar een paar jaar je best doen en verder groeien en dan kijken of je het wilt blijven doen niet zo'n populair pad is. Terwijl je vaak pas al doende echt door krijgt wat je leuk vindt en wat niet. Ik heb het zo gedaan en een niet perfect passende opleiding is nooit echt een issue geweest.
Maar dat moet van twee kanten komen, anders is er geen doorgroei. Ik heb het idee dat werkgevers enerzijds verwend zijn met kant en klare werknemers die het trucje dat ze moeten doen van publieke middelen geleerd hebben, en anderzijds niet meer in werknemers willen investeren omdat toch niet lang genoeg blijven.

quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:07 schreef Logic91 het volgende:
Ja, wat verwacht je dan van een opleiding filosofie? Ik beschouw dat meer als een hobby dan als een potentiële toekomst. Daar ga je toch geen studie voor volgen?
Qua niveau zal het nog steeds minder een pretstudie zijn dan bijvoorbeeld rechten. Maar mensen die trucjes aanleren worden op de arbeidsmarkt beter gewaardeerd dan mensen die harder hun best hebben gedaan om wat minder concrete vaardigheden te ontwikkelen. Ook dat type mens dat zichzelf inhoudelijk ontwikkelt wordt minder gewaardeerd dan het type dat vooral goed is in het krijgen van een positie. Makkelijk lullend, assertief, inhoudelijk zwak maar toch het papiertje, dat wordt op dit moment gewaardeerd en dat is niet iets wat je alleen de filosoof kunt verwijten.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
  zaterdag 26 januari 2019 @ 11:28:44 #47
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_184629663
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:23 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Ons economisch systeem is gebouwd op het principe van geld verdienen met werk en met dat geld weer bedrijven en overheid betalen die daar weer salarissen van betalen. Dat systeem is gefundeerd op het idee dat de meeste mensen een baan moeten hebben, en dat is niet binnen een paar jaar omgegooid. Ik denk dat de tendens nog best een tijd door blijft zetten, hooguit met wat kortere gemiddelde werkweken.
In de praktijk is bijvoorbeeld de hele financiële sector uitgekleed qua werknemers en terecht ook. Dat gaat met nog meer sectoren gebeuren en straks is er simpelweg geen (zinvol) werk meer voor veel mensen. Niet dat het erg is, fulltime werken is toch vooral een last.
Bedankt Hans.
pi_184629695
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:11 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Ik neem maar even aan dat je gelijk hebt. Maar met analytisch vermogen vind je geen baan. Met de boekhouding kunnen doen, de kostprijs berekenen en kunnen besparen op winstbelasting wel.

En dat is ook niet sinds vandaag of gisteren, dat was al zo voor hij met zijn studie begon.
Bedrijven kunnen wel heel veel geld verdienen en vooral besparen met analytisch vermogen, want daar ontbreekt het nogal eens aan. Als je daar geen baan mee kunt vinden dan ligt daar het probleem.

Misschien is meneer wel helemaal niet zo analytisch sterk maar heeft hij toch een papiertje weten te krijgen in een vakgebied wat hem boven de pet gaat, maar dan ligt ook daar het probleem. Een titel in de filosofie zou voorbehouden moeten zijn aan mensen met een uitstekend stel hersens.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_184629730
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:23 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Maar dat moet van twee kanten komen, anders is er geen doorgroei. Ik heb het idee dat werkgevers enerzijds verwend zijn met kant en klare werknemers die het trucje dat ze moeten doen van publieke middelen geleerd hebben, en anderzijds niet meer in werknemers willen investeren omdat toch niet lang genoeg blijven
Natuurlijk moet dat van twee kanten komen. Maar ik heb het idee dat juist nu met een bredere blik naar sollicitanten wordt gezocht en ook wel wordt geïnvesteerd, hoewel dat per bedrijf zal verschillen. Dan zijn er ook nog functies waar geen perfect passende opleiding voor bestaat, ook daar komen uiteindelijk wel mensen terecht. De juiste motivatie, open blik en doorgroeimogelijkheden kiezen boven zo hoog mogelijk hoog beginnen zijn dan kwaliteiten die je een eind kunnen brengen. Je blindstaren op de perfecte functie voor je studie filosofie terwijl je blijft hangen in uitzendbaantjes niet.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_184629908
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:28 schreef bascross het volgende:

[..]

In de praktijk is bijvoorbeeld de hele financiële sector uitgekleed qua werknemers en terecht ook. Dat gaat met nog meer sectoren gebeuren en straks is er simpelweg geen (zinvol) werk meer voor veel mensen. Niet dat het erg is, fulltime werken is toch vooral een last.
Dat zeiden ze tijdens de industriële revolutie ook, en volgens mij ook bij de opkomst van het digitale tijdperk. Er kan altijd meer werk gecreëerd worden.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')