Atak | donderdag 24 januari 2019 @ 14:20 |
Waar kan ik verse zalm en tonijn kopen voor mijn sushi? Ik begrijp dat het vis op een bepaalde manier bevroren moet worden voordat het veilig is voor de sushi. Als ik het bij de Makro koop is het dan veilig? En ten tweede. Ik ken heel veel mensen die verse zalm en tonijn kopen en dan medium bakken. Is dat dan wel aangeraden of niet? | |
Frozen-assassin | donderdag 24 januari 2019 @ 14:33 |
Denk je echt dat een grootgrutter verse vis heeft... Ga naar een fatsoenlijke viswinkel | |
Gripper | donderdag 24 januari 2019 @ 14:33 |
Horeca groothandels inderdaad. Makro, Sligro of Hanos. Misschien is het bij een zeevishandel dicht bij de haven nog wat beter en verser, maar dan moet je naar Scheveningen of Ijmuiden | |
#ANONIEM | donderdag 24 januari 2019 @ 14:45 |
Visafslag Scheveningen. | |
Atak | donderdag 24 januari 2019 @ 14:47 |
Bij ons zijn alle speciaalzaken failliet en gesloten. Niet elke speciaalzaak is vers hè. Als er niet zoveel klandizie is dan is een “eckte” fatsoenlijke viswinkel ook niet vers. Bij de Makro hebben ze gewoon verse vis en het is altijd druk dus verser dan dit kan ik het niet krijgen. | |
Atak | donderdag 24 januari 2019 @ 14:48 |
Ik woon op de grens met Duitsland. Dan ben 6-7 uur kwijt grappenmaker. | |
Lunatiek | donderdag 24 januari 2019 @ 14:49 |
Bij de afslag vers of bij de goede visspeciaalzaken. Denk aan Simonis in Scheveningen/Den Haag of Schmidt Zeevis in Rotterdam. Soms op de weekmarkt is er goede vis te krijgen, daar kun je ook bestellen als het niet in het standaard assortiment zit. | |
Lunatiek | donderdag 24 januari 2019 @ 14:50 |
Dan loont het misschien om het in Duitsland te halen? Daar zijn ook visboeren lijkt me. | |
Atak | donderdag 24 januari 2019 @ 14:56 |
Ja. Daar is het ook goedkoper maar ik denk niet dat het daar verser is dan bij de Makro. Bij de Makro bij ons hebben ze een speciaalzaak binnen de zaak, met personeel en al. Ook veel klandizie dus vis blijft niet lang staan. Beter dan dat kan je hier niet krijgen. | |
Rewimo | donderdag 24 januari 2019 @ 14:56 |
Toevallig in de buurt van Kleef? Daar zit een NL vishandel in het centrum. | |
Atak | donderdag 24 januari 2019 @ 14:56 |
Dat wil niet zeggen dat het geschikt is voor sushi. | |
#ANONIEM | donderdag 24 januari 2019 @ 14:57 |
Dan lijkt het erop dat je je antwoord gevonden hebt. | |
Atak | donderdag 24 januari 2019 @ 14:59 |
Ik weet nog steeds niet of het geschikt is voor sushi. | |
Lunatiek | donderdag 24 januari 2019 @ 15:03 |
Dat ligt eraan wat jij in bij je sushi wilt gebruiken. Je wilt vers... dan ga je niet naar de Makro natuurlijk. Die hebben gigantische voorraden om nooit uitverkocht te zijn. | |
Lunatiek | donderdag 24 januari 2019 @ 15:06 |
https://www.sushiworkshop.nl/sushi-vis-kopen/ | |
Jordy-B | donderdag 24 januari 2019 @ 15:11 |
Zeevis wordt bijna altijd ingevroren. Koop het gewoon invroren en ontdooi het zelf, dat is de meest verse optie. Zalm wordt veelal gekweekt in Noorwegen, en ik weet niet of dat ingevroren wordt, maar als je weet dat praktisch alle vis ingevroren is geweest, zou ik daar ook bij zalm niet al te moeilijk over doen. Als je ècht verse vis wil, dan moet je je hengeltje uit het vet halen. Denk er vooral om dat je enorm hygiënisch te werk gaat. En zorg voor een scherp mes. [ Bericht 32% gewijzigd door Jordy-B op 24-01-2019 15:17:55 ] | |
derLudolf | donderdag 24 januari 2019 @ 18:01 |
Uhm tonijn en zalm worden hier nee gevangen hoor. Zalm is kweek en tonijn komt altijd van ver en is dus wat ouder en ingevroren. | |
realAIVD | donderdag 24 januari 2019 @ 18:11 |
Ik vind het een mooie vraag....en ik vraag me dan vooral af waarom je geen vis uit de supermarkt zou gebruiken als de houdbaarheidsdatum nog lang niet bereikt is. Een paar vakjes verderop liggen immers ook kant-en-klare sushi's met plakjes vis erop en erin en die zijn gewoon voor consumptie geschikt (al zijn ze weliswaar oneetbaar omdat de sushirijst langdurig in de koeling heeft gelegen ) edit om hier aan toe te voegen dat ik nog nooit sushi met verse rauwe visheb gemaakt, ik heb dus echt geen idee oh, en als je toch sushirijst gaat koken, maak dan meteen wat inarizushi voor me!! | |
summer2bird | donderdag 24 januari 2019 @ 18:16 |
Die sushi die je in de supermarkt ziet liggen zijn meestal met gerookte zalm. Verse rauwe zalm gebruiken ze niet. En das toch een smaakverschil. | |
realAIVD | donderdag 24 januari 2019 @ 18:17 |
Oh, serieus, haha, ik had geen idee! weer wat geleerd, dank | |
Atak | donderdag 24 januari 2019 @ 18:33 |
Sushi vis wordt diep bevroren. Een normale diepvries kan dat niet had ik ergens gelezen. Het klopt inderdaad wat je zegt. De vissen worden niet hier in de Nederlandse zeeën gevangen. Ze worden allemaal bevroren. Dus naar Scheveningen gaan om versere zalm en tonijn te eten is hilarisch. | |
Pietverdriet | donderdag 24 januari 2019 @ 19:05 |
Makro Duiven heeft een goede visafdeling | |
Takadanobaba | donderdag 24 januari 2019 @ 20:08 |
Aburaage | |
NicolasJoy | donderdag 24 januari 2019 @ 20:43 |
Wat worden er hier een boel onwaarheden vertelt... Er is bij visspeciaalzaken prima vis te krijgen die absoluut niet is ingevroren. Denk hierbij aan kabeljauw, wijting, schol, griet, makreel en diverse andere soorten vanuit de Noordzee. Dit gaat via de afslag veelal naar groothandels (Urk/Spakenburg bijvoorbeeld) en van daaruit naar de speciaalzaken/viskramen. Zalmfilet (Europese, meest verkocht in Nederland) is kweek, meestal uit Noorwegen of Denemarken. Dit wordt ofwel ingevroren, maar ook wel heel veel vers via vrachtwagens naar Nederland vervoert. Tonijn komt uit de Indische of Stille oceaan. Heel veel komt diepvries, maar je kunt ook vers ingevlogen tonijn krijgen. Hangt wel een prijskaartje aan. Voor sushi wil/moet je in principe vis hebben die niet ingevroren is geweest. Iets dat direct vers ingevroren is kan ook voor sushi gebruikt worden, maar is nooit zo lekker als verse vis dat niet ingevroren is geweest. Ga naar een visspeciaalzaak, laat je daar voorlichten. Als het te goedkoop is om vers/waar te zijn dan is het meestal niet vers/waar. Maar echt, dat nagenoeg alle vis altijd ingevroren is geweest is absoluut niet waar. Bij iedere echt goede zichzelfrespecterende visspecialist in elk geval niet. | |
Queenshore | donderdag 24 januari 2019 @ 20:44 |
Komt waarschijnlijk omdat het ook helemaal niet waar is;) OT: De vis van de Hanos, Sligro, Makro is allemaal goed. Even erbij zeggen dat je het voor sushi gaat gebruiken, dan komt het zeker goed. | |
Jordy-B | donderdag 24 januari 2019 @ 20:57 |
In Europa is het wettelijk verplicht om alle vis die bedoeld is om rauw of vrijwel rauw te eten eerst 24 uur lang bij -20 °C in te vriezen. Daar wilde ik het verder bij laten. | |
Pietverdriet | donderdag 24 januari 2019 @ 21:07 |
Gezien de parasieten die je daarbij kan oplopen vind ik diepvries een erg goed idee als je het rauw eet | |
Weltschmerz | vrijdag 25 januari 2019 @ 09:30 |
Ik denk dat je het aandeel van de dagvisserij ook niet moet overschatten. Het is er wel maar veel vissers gaan gewoon te ver en zijn te lang weg om niet in te vriezen of om die paar km van visafslag naar visboer het verschil te laten maken. Daarnaast worden veel vissen ingevroren om parasieten te doden. Het is ook niet zo heel belangrijk. Mensen doen graag moeilijk over verse vis terwijl ze ontdooid vlees eten, maar invrienzen maakt de structuur van vlees veel meer kapot zodat het leegloopt en dus minder sappig wordt. Veel vis zuigt zich weer vol als je het onder de kraan ontdooit. | |
Pietverdriet | vrijdag 25 januari 2019 @ 09:33 |
Dagvisserij is mooi en vis die niet ingevroren is geweest erg mooi maar je moet hem niet rauw eten | |
Pietverdriet | vrijdag 25 januari 2019 @ 09:39 |
90% van de gevallen van parasitaire infectie van vis komt uit Japan trouwens https://academic.oup.com/cid/article/51/7/806/354398 | |
Atak | vrijdag 25 januari 2019 @ 11:31 |
Volgens sommige mensen hier heeft Makro geen verse vis. Die gasten zijn nooit bij een Makro geweest. Ze denken dat het een AH is. | |
LorneMalvo | vrijdag 25 januari 2019 @ 13:57 |
Heb meerdere malen sushi gemaakt met zalm van de sligro. Vergelijkbaar met makro kwaliteit dus. Goed te doen. Ik doe het op advies van diverse sites eerst een volle dag in de vriezer (circa -21). Smaakt zoals je het wil en er is tot op heden nog niemand ziek van geworden, maar dit laatste kan natuurlijk ook toeval zijn. | |
loonytik | zaterdag 26 januari 2019 @ 17:15 |
De sushi-chef van Sukiyabashi Jiro in Tokio die3 michelin-sterren heeft, heeft zelfs een vriezer in zijn restaurant staat om de vis in te vriezen .... Die tot zeer koude temperaturen kan vriezen. Die weet het wel wat beter denk ik Volgens mij is het eerder standaard om het in te vriezen dan niet in Japan. | |
NicolasJoy | zondag 27 januari 2019 @ 09:33 |
Ik ken de regel zoals hij staat bij o.a. het voedingscentrum en deze regel geldt inderdaad voor bijvoorbeeld de haring. (Vandaar dat de echte groene haring ook niet meer bestaat). Echter is die regel niet helemaal zoals hij hier gesteld wordt (of nagenoeg alle groothandels houden zich er niet aan). De vers ingevlogen tonijn en ook dus bijvoorbeeld Noorse zalmfilet worden niet ingevroren, komen gewoon vers aan. Die zijn niet per definitie alleen voor rauw gebruik, maar worden wel heel erg veel zo verkocht aan de consumenten. | |
NicolasJoy | zondag 27 januari 2019 @ 09:35 |
True, als je zo'n blast vriezer o.i.d. hebt wat heel erg snel tot temperaturen van wel -40 / -50 o.i.d. kan komen lever je eigenlijk niet in qua kwaliteit. Maar als je thuis sushi gaat maken en je koopt het, vriest het in, ontdooit het voor gebruik.. Dan kun je het veel beter direct vers gebruiken, is veel beter qua smaak. | |
Pietverdriet | zondag 27 januari 2019 @ 10:24 |
Toch grappig dat een snackfood als sushi het in 3 sterrententen gehaald heeft. Stel je voor dat Johnnie Boer van de Librije wereldberoemd zou zijn voor zijn kroketten en bitterballen | |
Basp1 | zondag 27 januari 2019 @ 10:30 |
Als ze de variëteit van bitterballen zouden opvoeren zou het wel kunnen. Maar al die gefrituurde dingen smaken grotendeels hetzelfde alleen de vulling kan iets verschillen. | |
Pietverdriet | zondag 27 januari 2019 @ 10:34 |
Ik heb bij top zaken kroketjes gegeten, oa van wild, gans, garnalen, hutspot. | |
nogeenoudebekende | zondag 27 januari 2019 @ 10:40 |
Het toppunt van fusion, sushibitterballen. . |