FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoe lang patat frituren????
Mikeyttzaterdag 5 januari 2019 @ 15:59
Mn airfryer is nog bij mn ouders thuis :/
Heb lekker ouderwets net olie in een pan gedaan en het vuur aangezet.

Heb patatjes gesneden van ongeveer 1cm dik. Hoe lang moet je die frituren??
#ANONIEMzaterdag 5 januari 2019 @ 16:01
180 graden een minuut of 6-7. Als ze dan bruiner worden (en je ze graag doorbakken wilt hebben) dan moet je er dan bij blijven staan en even in de gaten houden.
oranjevogel1zaterdag 5 januari 2019 @ 16:01
Totdat het bruin is en dat verschilt per aardappelsoort.
Mikeyttzaterdag 5 januari 2019 @ 16:02
quote:
14s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 16:01 schreef Monopoly het volgende:
180 graden een minuut of 6-7. Als ze dan bruiner worden (en je ze graag doorbakken wilt hebben) dan moet je er dan bij blijven staan en even in de gaten houden.
Thanks _O_
Hoping for the best :@
#ANONIEMzaterdag 5 januari 2019 @ 16:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 16:02 schreef Mikeytt het volgende:

[..]

Thanks _O_
Hoping for the best :@
Eet smakelijk. Ouderwets een vette bek is ook wel eens lekker.
Mikeyttzaterdag 5 januari 2019 @ 16:21
quote:
14s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 16:03 schreef Monopoly het volgende:

[..]

Eet smakelijk. Ouderwets een vette bek is ook wel eens lekker.
Zijn nog best goed gelukt ook. Verrassend lekker ook uit de frituur _O-
m29z3ygyzgr.jpg
#ANONIEMzaterdag 5 januari 2019 @ 16:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 16:21 schreef Mikeytt het volgende:

[..]

Zijn nog best goed gelukt ook. Verrassend lekker ook uit de frituur _O-
[ afbeelding ]
Ziet er goed uit.
Allureszaterdag 5 januari 2019 @ 16:33
Sowieso voorbakken! Dus in 2x
Mrmimezaterdag 5 januari 2019 @ 16:36
Jammie, ziet er goed uit :9
vossszaterdag 5 januari 2019 @ 16:37
Doe je wel voorzichtig? Een pan met vet is stukken onveiliger dan een friteuse. :X
Maharskizaterdag 5 januari 2019 @ 16:45
Zo bak ik ook altijd m'n patat aangezien ik geen frituur heb. Maar idd, helemaal veilig is dat niet. Dus wel erbij blijven staan,
Mikeyttzaterdag 5 januari 2019 @ 16:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 16:33 schreef Allures het volgende:
Sowieso voorbakken! Dus in 2x
Too late
Mikeyttzaterdag 5 januari 2019 @ 16:57
quote:
3s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 16:37 schreef vosss het volgende:
Doe je wel voorzichtig? Een pan met vet is stukken onveiliger dan een friteuse. :X
Oh, ik was effe Netflixen tijdens het frituren :@
Whiskers2009zaterdag 5 januari 2019 @ 17:09
Verse friet moet je voorbakken idd.
Frozen-assassinzaterdag 5 januari 2019 @ 17:17
Zelfgesneden moet je 2x bakken
#ANONIEMzaterdag 5 januari 2019 @ 17:23
Zier er goed uit
Ferzaterdag 5 januari 2019 @ 17:30
Frituren

Standaard is tot ze bruin worden en gaan drijven.
Queenshorezaterdag 5 januari 2019 @ 21:03
Ik zou het voortaan googlen. Verbazend dat het gros niet weet dat je frieten 2x moet frituren.
havanagilazaterdag 5 januari 2019 @ 23:57
Zat ook al te denken, friet in 1x frituren? Aardappels voorgekookt dan?
Sicstuszondag 6 januari 2019 @ 13:31
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 21:03 schreef Queenshore het volgende:
Ik zou het voortaan googlen. Verbazend dat het gros niet weet dat je frieten 2x moet frituren.
Dat hoeft ook helemaal niet perse. Dat is de belgische methode die is overgewaaid naar NL.
Nismo91zondag 6 januari 2019 @ 13:33
Frietjes _O_
boriszzondag 6 januari 2019 @ 13:36
Of drie keer frituren a la Heston :+.
Queenshorezondag 6 januari 2019 @ 18:42
quote:
0s.gif Op zondag 6 januari 2019 13:36 schreef borisz het volgende:
Of drie keer frituren a la Heston :+.
Heston frituurt ook 2x. Hij kookt ze wel van tevoren.😆
Atakzondag 6 januari 2019 @ 18:45
Eerst 5 minuten op 150 graden.
Daarna 2 minuten op 180 graden.
tralalalazondag 6 januari 2019 @ 18:48
Nederlandgoden, die walgelijke bleke slappe patat/friet uit andere landen. :') :r
#ANONIEMzondag 6 januari 2019 @ 18:55
TS heeft op het oog gewoon prima patat gemaakt.

Vraag me ook af of het bij olie in een gewone pan met vet wel handig is om het in 2x te doen, omdat de temperatuur constant houden dan lastig is. Dus mij lijkt gewoon bij relatief koud vet erin doen en dan op laten lopen handiger.
fespozondag 6 januari 2019 @ 18:59
quote:
14s.gif Op zondag 6 januari 2019 18:55 schreef Chia het volgende:
TS heeft op het oog gewoon prima patat gemaakt.

Vraag me ook af of het bij olie in een gewone pan met vet wel handig is om het in 2x te doen, omdat de temperatuur constant houden dan lastig is. Dus mij lijkt gewoon bij relatief koud vet erin doen en dan op laten lopen handiger.
broodkruim in de olie gooien.
heet maar niet kleuren na een paar min is goed voor eerste keer frituren.

de 2e keer moet broodkruim mooi bruin kleuren.
#ANONIEMzondag 6 januari 2019 @ 19:05
quote:
0s.gif Op zondag 6 januari 2019 18:59 schreef fespo het volgende:

[..]

broodkruim in de olie gooien.
heet maar niet kleuren na een paar min is goed voor eerste keer frituren.

de 2e keer moet broodkruim mooi bruin kleuren.
En dat moet je dan dus hebben bereikt op een stabiel punt waarbij het vuur al enige tijd op een bepaalde stand staat.

Als blijkt dat de temperatuur te hoog is moet je weer even wachten en af laten koelen, tijdje op een vuur met een lagere stand zetten zodat er een stabiele temperatuur bereikt wordt en dan kijken of je wel de broodkruimeltest voor de eerste ronde wel slaagt.

Dan is voorkoken nog makkelijker mi
derLudolfzondag 6 januari 2019 @ 22:13
Oliethermometer er in hangen. Gissen is missen.
Eerst 150°C dan 180°C bakken.
Red_85maandag 7 januari 2019 @ 11:04
Beetje afhankelijk van soort.

10 tot 12 minuten op 140
Helemaal afkoelen
5 a 6 minuten op 180
Red_85maandag 7 januari 2019 @ 11:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 21:03 schreef Queenshore het volgende:
Ik zou het voortaan googlen. Verbazend dat het gros niet weet dat je patat 2x moet frituren.
Als je je leven lang diepvriespatat hebt klaar gemaakt, dan weet je ook niet anders idd.

Is dat erg?

Kruimige aardappelen, schillen, snijden in cm*cm reepjes en bovenstaande aanhouden.
Werkt altijd.
Agria's zijn de lekkerste. Vind ik dan.
Mikeyttwoensdag 9 januari 2019 @ 20:41
quote:
0s.gif Op maandag 7 januari 2019 11:09 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Als je je leven lang diepvriespatat hebt klaar gemaakt, dan weet je ook niet anders idd.

Is dat erg?

Kruimige aardappelen, schillen, snijden in cm*cm reepjes en bovenstaande aanhouden.
Werkt altijd.
Agria's zijn de lekkerste. Vind ik dan.
Airfryer gebruik ik normaliter en daar klik ik gewoon het patat icoontje aan. :@ nooit in een pan gefrituurd
Spanky78woensdag 9 januari 2019 @ 23:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 17:17 schreef Frozen-assassin het volgende:
Zelfgesneden moet je 2x bakken
Dit.

Voorbakken op 160 graden , 3minuten. Helemaal laten afkoelen na voorbakken en dan nog een minuut of 2 op 175-180 graden. 175 is gezonder. 180 lekkerder.
Red_85donderdag 10 januari 2019 @ 08:15
quote:
1s.gif Op woensdag 9 januari 2019 23:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Dit.

Voorbakken op 160 graden , 3minuten. Helemaal laten afkoelen na voorbakken en dan nog een minuut of 2 op 175-180 graden. 175 is gezonder. 180 lekkerder.
Hoe dun snij jij je patat dan?

Het water moet er wel uit en de binnenkant gaar. Bij 1x1cm red je dat niet in 3 minuten. Eerste bak is ook meer posheren dan bakken en in mijn ogen ligt die 160 te dicht bij bakken.
Spanky78donderdag 10 januari 2019 @ 09:13
quote:
1s.gif Op donderdag 10 januari 2019 08:15 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Hoe dun snij jij je patat dan?

Het water moet er wel uit en de binnenkant gaar. Bij 1x1cm red je dat niet in 3 minuten. Eerste bak is ook meer posheren dan bakken en in mijn ogen ligt die 160 te dicht bij bakken.
Bij 160 graden aanvangstemperatuur is het zetmeel in het frietje prima gaar in een paar minuten. En als je op 160 net de eerste aanzet van een korstje maakt dan krijg je mooie krokante frites. Als je veel lager gaat zitten (onder de 150) dan kook je de friet en krijg je een minder goed resultaat.

Overigens moet je er rekening mee houden dat door het voorbakken en verdampen van water de olie flink afkoelt, gemiddelde temperatuur ligt lager dan 160. Je wilt niet te laag eindigen.

Als je echt wilt blancheren kun je dat vooraf nog doen, sommige mensen doen het, ik vind zonder blancheren lekkerder.

Ik snij ongeveer 9x9-10x10 mm. Gaat prima.
Red_85donderdag 10 januari 2019 @ 12:58
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 09:13 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Bij 160 graden aanvangstemperatuur is het zetmeel in het frietje prima gaar in een paar minuten. En als je op 160 net de eerste aanzet van een korstje maakt dan krijg je mooie krokante frites. Als je veel lager gaat zitten (onder de 150) dan kook je de friet en krijg je een minder goed resultaat.

Overigens moet je er rekening mee houden dat door het voorbakken en verdampen van water de olie flink afkoelt, gemiddelde temperatuur ligt lager dan 160. Je wilt niet te laag eindigen.

Als je echt wilt blancheren kun je dat vooraf nog doen, sommige mensen doen het, ik vind zonder blancheren lekkerder.

Ik snij ongeveer 9x9-10x10 mm. Gaat prima.
Ok. Waarschijnlijk dan 2 manieren met voor persoon gewenst resultaat. Want ik hou dit aan met dezelfde dikte:

quote:
0s.gif Op maandag 7 januari 2019 11:04 schreef Red_85 het volgende:
Beetje afhankelijk van soort.

10 tot 12 minuten op 140
Helemaal afkoelen
5 a 6 minuten op 180
En dan zijn ze bij mij goudgeel en krokant.
Wat mij is geleerd is dat je de eerste bak doet voor het garen en de 2de voor het krokant maken.
Pietverdrietdonderdag 10 januari 2019 @ 13:02
quote:
1s.gif Op woensdag 9 januari 2019 23:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Dit.

Voorbakken op 160 graden , 3minuten. Helemaal laten afkoelen na voorbakken en dan nog een minuut of 2 op 175-180 graden. 175 is gezonder. 180 lekkerder.
Gezond als in minder acrylamide?
Spanky78donderdag 10 januari 2019 @ 13:26
quote:
1s.gif Op donderdag 10 januari 2019 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gezond als in minder acrylamide?
Yes, dat ontstaat vooral bij hogere temperaturen snel. Sneller dan bij langere tijd frituren. De scheikunde daarachter zit temperatuur dubbel-logaritmisch in. Tijd slechts enkel.
Spanky78donderdag 10 januari 2019 @ 13:29
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 12:58 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Ok. Waarschijnlijk dan 2 manieren met voor persoon gewenst resultaat. Want ik hou dit aan met dezelfde dikte:

[..]

En dan zijn ze bij mij goudgeel en krokant.
Wat mij is geleerd is dat je de eerste bak doet voor het garen en de 2de voor het krokant maken.
140 is net te laag wat mij betreft, maar dan nog is tien minuten echt extreem lang. 5-6 minuten op 180 is zo mogelijk nog extremer, de meeste frites zijn dan aardig bruin en je hebt enorm veel vocht verloren.

Jij zit nogal ver in het spectrum zal ik maar zeggen. iets langer voorbakken snap ik op lagewre temperaturen. Maar afbakken zou als in 2-3 minuten moeten lukken. Met mooie korst en zachte binnenkant. Maar waarschijnlijk heb jij die langere tijd nodig vanwege dat voorbakken op heel lager temperatuur. Ik zou zeggen: probeer het eens iets warmer en korter bij voorbakken en even warm maar korter bij afbakken. Als je het eerst huidje al een beetje maakt bij voorbakken wordt de friet daarna vrij goed krokant.
Red_85donderdag 10 januari 2019 @ 17:07
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 13:29 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

140 is net te laag wat mij betreft, maar dan nog is tien minuten echt extreem lang. 5-6 minuten op 180 is zo mogelijk nog extremer, de meeste frites zijn dan aardig bruin en je hebt enorm veel vocht verloren.

Jij zit nogal ver in het spectrum zal ik maar zeggen. iets langer voorbakken snap ik op lagewre temperaturen. Maar afbakken zou als in 2-3 minuten moeten lukken. Met mooie korst en zachte binnenkant. Maar waarschijnlijk heb jij die langere tijd nodig vanwege dat voorbakken op heel lager temperatuur. Ik zou zeggen: probeer het eens iets warmer en korter bij voorbakken en even warm maar korter bij afbakken. Als je het eerst huidje al een beetje maakt bij voorbakken wordt de friet daarna vrij goed krokant.
Volgende keer 2 batches maken, proeven welke de beste is naar mijn mening ^O^
Spanky78donderdag 10 januari 2019 @ 20:21
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 17:07 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Volgende keer 2 batches maken, proeven welke de beste is naar mijn mening ^O^
Yep.
nogeenoudebekendedonderdag 10 januari 2019 @ 20:44
Bizar eigenlijk dat er geen centraal frietjes bakken topic is.
Red_85donderdag 10 januari 2019 @ 22:24
quote:
3s.gif Op donderdag 10 januari 2019 20:44 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Bizar eigenlijk dat er geen centraal patat bakken topic is.
Nu dus wel.
DETELEVISIEKIJKERdonderdag 10 januari 2019 @ 22:51
Goudbruin.
potjecremedonderdag 10 januari 2019 @ 23:14
quote:
3s.gif Op donderdag 10 januari 2019 20:44 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Bizar eigenlijk dat er geen centraal frietjes bakken topic is.
Omdat je op patat bakken moet zoeken. :Y
nogeenoudebekendedonderdag 10 januari 2019 @ 23:15
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 23:14 schreef potjecreme het volgende:

[..]

Omdat je op patat bakken moet zoeken. :Y
Hele aardappels frituren. :').