abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_184245261
registreer om deze reclame te verbergen
TS heeft op het oog gewoon prima patat gemaakt.

Vraag me ook af of het bij olie in een gewone pan met vet wel handig is om het in 2x te doen, omdat de temperatuur constant houden dan lastig is. Dus mij lijkt gewoon bij relatief koud vet erin doen en dan op laten lopen handiger.
Je krijgt van mij acht punten en drie strepen
pi_184245351
quote:
14s.gif Op zondag 6 januari 2019 18:55 schreef Chia het volgende:
TS heeft op het oog gewoon prima patat gemaakt.

Vraag me ook af of het bij olie in een gewone pan met vet wel handig is om het in 2x te doen, omdat de temperatuur constant houden dan lastig is. Dus mij lijkt gewoon bij relatief koud vet erin doen en dan op laten lopen handiger.
broodkruim in de olie gooien.
heet maar niet kleuren na een paar min is goed voor eerste keer frituren.

de 2e keer moet broodkruim mooi bruin kleuren.
pi_184245458
quote:
0s.gif Op zondag 6 januari 2019 18:59 schreef fespo het volgende:

[..]

broodkruim in de olie gooien.
heet maar niet kleuren na een paar min is goed voor eerste keer frituren.

de 2e keer moet broodkruim mooi bruin kleuren.
En dat moet je dan dus hebben bereikt op een stabiel punt waarbij het vuur al enige tijd op een bepaalde stand staat.

Als blijkt dat de temperatuur te hoog is moet je weer even wachten en af laten koelen, tijdje op een vuur met een lagere stand zetten zodat er een stabiele temperatuur bereikt wordt en dan kijken of je wel de broodkruimeltest voor de eerste ronde wel slaagt.

Dan is voorkoken nog makkelijker mi
Je krijgt van mij acht punten en drie strepen
  Moderator zondag 6 januari 2019 @ 22:13:48 #29
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_184250523
registreer om deze reclame te verbergen
Oliethermometer er in hangen. Gissen is missen.
Eerst 150C dan 180C bakken.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  maandag 7 januari 2019 @ 11:04:43 #30
168739 Red_85
'echt wel'
pi_184257145
Beetje afhankelijk van soort.

10 tot 12 minuten op 140
Helemaal afkoelen
5 a 6 minuten op 180
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 7 januari 2019 @ 11:09:36 #31
168739 Red_85
'echt wel'
pi_184257220
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 21:03 schreef Queenshore het volgende:
Ik zou het voortaan googlen. Verbazend dat het gros niet weet dat je patat 2x moet frituren.
Als je je leven lang diepvriespatat hebt klaar gemaakt, dan weet je ook niet anders idd.

Is dat erg?

Kruimige aardappelen, schillen, snijden in cm*cm reepjes en bovenstaande aanhouden.
Werkt altijd.
Agria's zijn de lekkerste. Vind ik dan.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_184307183
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op maandag 7 januari 2019 11:09 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Als je je leven lang diepvriespatat hebt klaar gemaakt, dan weet je ook niet anders idd.

Is dat erg?

Kruimige aardappelen, schillen, snijden in cm*cm reepjes en bovenstaande aanhouden.
Werkt altijd.
Agria's zijn de lekkerste. Vind ik dan.
Airfryer gebruik ik normaliter en daar klik ik gewoon het patat icoontje aan. :@ nooit in een pan gefrituurd
Taal is veel makkelijker als je denkt. :o
pi_184311833
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 17:17 schreef Frozen-assassin het volgende:
Zelfgesneden moet je 2x bakken
Dit.

Voorbakken op 160 graden , 3minuten. Helemaal laten afkoelen na voorbakken en dan nog een minuut of 2 op 175-180 graden. 175 is gezonder. 180 lekkerder.
Whatever...
pi_184314170
quote:
1s.gif Op woensdag 9 januari 2019 23:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Dit.

Voorbakken op 160 graden , 3minuten. Helemaal laten afkoelen na voorbakken en dan nog een minuut of 2 op 175-180 graden. 175 is gezonder. 180 lekkerder.
Hoe dun snij jij je patat dan?

Het water moet er wel uit en de binnenkant gaar. Bij 1x1cm red je dat niet in 3 minuten. Eerste bak is ook meer posheren dan bakken en in mijn ogen ligt die 160 te dicht bij bakken.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_184314685
quote:
1s.gif Op donderdag 10 januari 2019 08:15 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Hoe dun snij jij je patat dan?

Het water moet er wel uit en de binnenkant gaar. Bij 1x1cm red je dat niet in 3 minuten. Eerste bak is ook meer posheren dan bakken en in mijn ogen ligt die 160 te dicht bij bakken.
Bij 160 graden aanvangstemperatuur is het zetmeel in het frietje prima gaar in een paar minuten. En als je op 160 net de eerste aanzet van een korstje maakt dan krijg je mooie krokante frites. Als je veel lager gaat zitten (onder de 150) dan kook je de friet en krijg je een minder goed resultaat.

Overigens moet je er rekening mee houden dat door het voorbakken en verdampen van water de olie flink afkoelt, gemiddelde temperatuur ligt lager dan 160. Je wilt niet te laag eindigen.

Als je echt wilt blancheren kun je dat vooraf nog doen, sommige mensen doen het, ik vind zonder blancheren lekkerder.

Ik snij ongeveer 9x9-10x10 mm. Gaat prima.
Whatever...
pi_184317980
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 09:13 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Bij 160 graden aanvangstemperatuur is het zetmeel in het frietje prima gaar in een paar minuten. En als je op 160 net de eerste aanzet van een korstje maakt dan krijg je mooie krokante frites. Als je veel lager gaat zitten (onder de 150) dan kook je de friet en krijg je een minder goed resultaat.

Overigens moet je er rekening mee houden dat door het voorbakken en verdampen van water de olie flink afkoelt, gemiddelde temperatuur ligt lager dan 160. Je wilt niet te laag eindigen.

Als je echt wilt blancheren kun je dat vooraf nog doen, sommige mensen doen het, ik vind zonder blancheren lekkerder.

Ik snij ongeveer 9x9-10x10 mm. Gaat prima.
Ok. Waarschijnlijk dan 2 manieren met voor persoon gewenst resultaat. Want ik hou dit aan met dezelfde dikte:

quote:
0s.gif Op maandag 7 januari 2019 11:04 schreef Red_85 het volgende:
Beetje afhankelijk van soort.

10 tot 12 minuten op 140
Helemaal afkoelen
5 a 6 minuten op 180
En dan zijn ze bij mij goudgeel en krokant.
Wat mij is geleerd is dat je de eerste bak doet voor het garen en de 2de voor het krokant maken.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  donderdag 10 januari 2019 @ 13:02:27 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184318085
quote:
1s.gif Op woensdag 9 januari 2019 23:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Dit.

Voorbakken op 160 graden , 3minuten. Helemaal laten afkoelen na voorbakken en dan nog een minuut of 2 op 175-180 graden. 175 is gezonder. 180 lekkerder.
Gezond als in minder acrylamide?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184318525
quote:
1s.gif Op donderdag 10 januari 2019 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gezond als in minder acrylamide?
Yes, dat ontstaat vooral bij hogere temperaturen snel. Sneller dan bij langere tijd frituren. De scheikunde daarachter zit temperatuur dubbel-logaritmisch in. Tijd slechts enkel.
Whatever...
pi_184318571
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 12:58 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Ok. Waarschijnlijk dan 2 manieren met voor persoon gewenst resultaat. Want ik hou dit aan met dezelfde dikte:

[..]

En dan zijn ze bij mij goudgeel en krokant.
Wat mij is geleerd is dat je de eerste bak doet voor het garen en de 2de voor het krokant maken.
140 is net te laag wat mij betreft, maar dan nog is tien minuten echt extreem lang. 5-6 minuten op 180 is zo mogelijk nog extremer, de meeste frites zijn dan aardig bruin en je hebt enorm veel vocht verloren.

Jij zit nogal ver in het spectrum zal ik maar zeggen. iets langer voorbakken snap ik op lagewre temperaturen. Maar afbakken zou als in 2-3 minuten moeten lukken. Met mooie korst en zachte binnenkant. Maar waarschijnlijk heb jij die langere tijd nodig vanwege dat voorbakken op heel lager temperatuur. Ik zou zeggen: probeer het eens iets warmer en korter bij voorbakken en even warm maar korter bij afbakken. Als je het eerst huidje al een beetje maakt bij voorbakken wordt de friet daarna vrij goed krokant.
Whatever...
pi_184322112
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 13:29 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

140 is net te laag wat mij betreft, maar dan nog is tien minuten echt extreem lang. 5-6 minuten op 180 is zo mogelijk nog extremer, de meeste frites zijn dan aardig bruin en je hebt enorm veel vocht verloren.

Jij zit nogal ver in het spectrum zal ik maar zeggen. iets langer voorbakken snap ik op lagewre temperaturen. Maar afbakken zou als in 2-3 minuten moeten lukken. Met mooie korst en zachte binnenkant. Maar waarschijnlijk heb jij die langere tijd nodig vanwege dat voorbakken op heel lager temperatuur. Ik zou zeggen: probeer het eens iets warmer en korter bij voorbakken en even warm maar korter bij afbakken. Als je het eerst huidje al een beetje maakt bij voorbakken wordt de friet daarna vrij goed krokant.
Volgende keer 2 batches maken, proeven welke de beste is naar mijn mening ^O^
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_184325741
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 17:07 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Volgende keer 2 batches maken, proeven welke de beste is naar mijn mening ^O^
Yep.
Whatever...
  donderdag 10 januari 2019 @ 20:44:27 #42
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_184326133
Bizar eigenlijk dat er geen centraal frietjes bakken topic is.
And so is the past
pi_184328267
quote:
3s.gif Op donderdag 10 januari 2019 20:44 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Bizar eigenlijk dat er geen centraal patat bakken topic is.
Nu dus wel.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_184329254
quote:
3s.gif Op donderdag 10 januari 2019 20:44 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Bizar eigenlijk dat er geen centraal frietjes bakken topic is.
Omdat je op patat bakken moet zoeken. :Y
  donderdag 10 januari 2019 @ 23:15:32 #46
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_184329288
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 23:14 schreef potjecreme het volgende:

[..]

Omdat je op patat bakken moet zoeken. :Y
Hele aardappels frituren. :').
And so is the past
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')