In de lente van 2014 werd dit forum opgefleurd door twee prachtige topics.
In den beginne was er het topic
CUL / Nasi a la Johannes . Dit waanzinnige gerecht lokte veel lovende reacties uit en bracht een hele groep fokkers aan het koken. Krap een maand later kwam er dan ook nog
CUL / Macaroni a la kano. en waren we helemaal los.
In de weken die hierop volgden werden er (ook door ondergetekende) prachtige bordjes nasi en macaroni geprepareerd en vastgelegd op de gevoelige plaat.
Nu is dit dus alweer 4,5 jaar geleden en vond ik het tijd voor een stamppot topic. Dus bij dezen.
Omdat je stamppot natuurlijk niet kunt eten zonder een hartige sidedish zoals rookworst of gehaktballen, maak ik dat laatste erbij. Voor deze gehaktballen heb je het volgende nodig:
500g half-om-half gehakt
Ui
Gochujang
Ei
Ketjap Manis
Mosterd
Paneermeel
Peper
Zout
Luikse stroop
Fond
Stout
Dit voeg je (sans stroop, fond of stout) bij elkaar en daar maak je ballen van (ui eerst even snijden en ei even breken).
De ballen doe ik in een hete oven (zo heet als ie gaat) om ze wat kleur te geven. Dit zodat ze niet uit elkaar vallen in de pan.
Daarna nog even een uitje snipperen en zacht fruiten in boter.
Als de uitjes een beetje gekaramelliseerd zijn (half uurtje ofzo) alvast het bier, fond en wat stroop in de pan doen. Dit zodat de ballen niet in een pan koude saus komen. Ik weet eigenlijk niet of dat uitmaakt bij gehaktballen maar bij stoofvlees wel dus ik doe het zo maar.
Als de ballen een beetje kleur hebben gaan ze in de pan om ze langzaam te laten garen. Omdat je toch een biertje opentrekt, pak er twee! Kun je meteen kijken of het lekkere stout is.
Ik laat ze pak een beet een uurtje op het vuur, dus in de tussentijd kun je mooi een aflevering van je favoriete serie (TNG) kijken en je bier opdrinken, voor we dan daadwerkelijk aan de stamppot beginnen.
Voor de stamppot heb je het volgende nodig.
Piepers
Andijvie (of een andere groente)
Spek
Ui
Melk
Boter
Zout & peper
Hoeveelheden naar eigen inzicht.
Piepers koken, en tussendoor de ui met wat spek aanbakken.
Nieuw biertje mag niet ontbreken
Om de jus te binden, die atm nogal nat is, maken we een roux.
Beetje bloem, beetje boter, beetje aanbakken tot 't bruin wordt en dan bij de jus en even goed doorroeren.
En dan hebbie prachtige jus.
Ondertussen zijn de piepers gaar en heb ik ze afgegoten. Hierna gaat de hele mik bij elkaar met een flinke klont boter (half pakje ofzo) en een paar scheuten melk tot de dikte goed is.
Hierna de andijvie erbij, en roeren tot je stamppot klaar is. En serveren! Kwakje Sriracha erbij voor de liefhebber
Smakelijk!
[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 09-12-2018 19:47:53 ]