abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 20 november 2018 @ 12:15:24 #126
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_183261816
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 10:35 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

‘Wit privilege’ duidend op de voordelen die een witte huidskleur met zich meebrengt in deze samenleving. Zo worden witte mensen bij een sollicitatie beoordeeld op hun cv in plaats van op hun naam. Schooladviezen zijn gebaseerd op hun kunnen, niet op hun etnische achtergrond. Witte mensen worden nooit etnisch geprofileerd, ze hoeven zich nooit te verantwoorden voor een hele groep, ze kunnen genieten van een beeldcultuur waarin hun eigen huidskleur domineert. De liefde voor hun kleur zit zelfs in die beelden zelf – doorgaans zijn studiolampen afgesteld op het optimaal belichten van een witte huid, ook al maakt datzelfde licht een bruine huid al snel effen en grauw. Het was überhaupt pas in de jaren tachtig dat Kodak zijn filmemulsie aanpaste om de kleur bruin goed op beeld te krijgen. Dit na klachten van bedrijven dat hun chocola en houten meubelen niet goed uitkwamen in reclames.

Maar bovenal is wit privilege nooit hoeven nadenken over al deze voordelen. Waardoor witte mensen kunnen blijven geloven dat ze hun eventuele succes enkel en alleen te danken hebben aan hun eigen kwaliteiten.
Echt een verhaal wat 1 op 1 toepasbaar is op Nederland idd, vooral dat Kodak het verrekte om zijn emulsie aan te passen... manmanman... Wat een onzin... En als je het hele artikel leest gaat het vnl weer over Wekker, Coast, Spencer, West, Trump, Nixon en weet ik het... Er zijn iig weer bar weining Nederlandse voorbeelden te onderkennen.

Enne:

quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 10:47 schreef luxerobots het volgende:

Dat heb je gewoon gekopieerd van:
https://www.groene.nl/artikel/de-witte-navel
Thanks voor deze nuttige aanvulling!

Het valt mij de laatste tijd al vaker op dat er vnl in dit topic enorm selectief geplakt en geknipt wordt door bepaalde lieden, post op zijn minst het volledige verhaal en als je het al ergens "gejat" hebt doe er op zijn minst een bronvermelding bij dan kunnen we het hele stuk lezen en een oordeel vormen.
  dinsdag 20 november 2018 @ 12:16:29 #127
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_183261835
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 11:22 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

[..]

Ik geloof, juist ook doordat ik de denkwijze van mensen lees op internet, dus juist wel in wit privilege. En grappig: ik dacht eerst dat alleen de zwakzinnige, laagopgeleide personen racistisch zijn (zoals de hooligans van afgelopen zaterdag :) ), maar ik besef mij steeds meer hoe naïef dat was. Racisme zit in alle lagen van de Nederlandse samenleving. Dat lees ik hier.
En wat ga je er nu aan doen?

Wij hier zijn toch onverbeterlijk. Ga je nu iedereen afmaken?
herr doctor
pi_183261870
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 11:23 schreef DustPuppy het volgende:
[ afbeelding ]
Kijk, dit is toch veel beter! >:O
Kan natuurlijk prima. Dan hebben we naast een kinderversie (pepernootjes en vrolijke pieten) en een volwassenenversie (humoristische gedichten en surprises) ook een adolescentenvariant van de Sinterklaasviering.
pi_183261881
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:00 schreef Weltschmerz het volgende:
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)sen-hun-plek-op.html

Ik zie dat hier echt niet, nou is Groningen altijd wat relaxter dan de rest van het land, maar ik denk dat ze jaloerse blikken van bakfietsmoeders met verlept dun haar richting krullenbollen voor racisme aanzien.
Voorheen relaxten donkere vrouwen vaker het haar, daar gaat je haar ook nog eens dood van. Zonde dus. Maar sinds een aantal jaar is er juist een black hair beweging op gang gekomen. Dat klopt wel. En natuurlijk is het schoonheidsideaal in Nederland 'blank', met stijl haar, nou ja we kennen het wel van de televisie en de bladen. Dat is nou eenmaal zo en dat is eigenlijk ook niet gek vind ik. En het is dan ook niet gek dat meisjes met een andere huidskleur en een andere haarstructuur dat dan als voorbeeld nemen en haren gaan stijlen. Maar ik vind die bewustwording juist wel mooi en goed om te zien.
  dinsdag 20 november 2018 @ 12:18:58 #130
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_183261887
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:14 schreef john2406 het volgende:

[..]

Begin jij je geduld te verliezen?

Laat je niet verlokken.
Ik besef mij dat "rot op uit dit land" een zin is die veelal geassocieerd is met mensen die wel echt racistisch zijn. Ik ga er vanuit dat mensen die mijn volledige posts hier lezen snappen hoe ik het bedoel.. zelfs mensen die soms hun best doen om mij verkeerd te lezen zoals Xapt vertrouw ik daar nog wel mee.
It's muffin time.
  dinsdag 20 november 2018 @ 12:20:41 #131
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_183261955
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:05 schreef Mexicanobakker het volgende:

[..]

Dit is irrelevant aan het psychologische aspect. Mee eens dat dat in Amerika nog sterker is waardoor white privilege als sterker gezien kan worden daar
Ik ontken het bestaan van white privilege niet maar het lijkt me niet juist om te doen alsof het standaard doorwerkt. Als je wil weten hoe sterk dat is dan moet je naar de geadopteerden kijken.

Nederland is namelijk nog steeds wel een klassenmaatschappij en netwerken en kruiwagens zijn belangrijk. Ook niet eerlijk, maar dat heeft op zich niks met huidskleur te maken.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_183261958
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:13 schreef SpecialK het volgende:

[..]

Yup. Dat is duidelijk een constructie bedacht om sociaal-geaccepteerd de racist uit te hangen. Als jij denkt dat blanke mensen jouw leven verstieren en lekker massaal melk drinken om suprematie naar elkaar te signaleren terwijl ze jouw kansen afpakken...

Dan is het vrije westen niks voor jou. Rot lekker op naar een plek waar mensen net zoals jou denken in gelijkheid van uitkomsten of waar jij denkt met jouw huidskleur een voetje voor te hebben.

Een advies wat in principe geldt voor mensen van alle kleuren maar wat makkelijker is voor mensen met een andere culturele achtergrond.
Ook dat betekent die term niet.
Op woensdag 7 februari 2018 11:59 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Ik vind eerlijk gezegd de denkbeelden van die Taylor best meevallen.
pi_183261964
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:18 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

[..]

Voorheen relaxten donkere vrouwen vaker het haar, daar gaat je haar ook nog eens dood van. Zonde dus. Maar sinds een aantal jaar is er juist een black hair beweging op gang gekomen. Dat klopt wel. En natuurlijk is het schoonheidsideaal in Nederland 'blank', met stijl haar, nou ja we kennen het wel van de televisie en de bladen. Dat is nou eenmaal zo en dat is eigenlijk ook niet gek vind ik. En het is dan ook niet gek dat meisjes met een andere huidskleur en een andere haarstructuur dat dan als voorbeeld nemen en haren gaan stijlen. Maar ik vind die bewustwording juist wel mooi en goed om te zien.
:')

En black hair beweging :')

''Natuurlijk is schoonheidsideaal blank'' :')

:')

:') :') :')
Op zondag 15 januari 2017 19:21 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Als je geen nazi genoemd wilt worden moet je geen achterlijke discriminerende dingen zeggen als: "de islam tast anderen aan in hun rechten".
pi_183261965
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:00 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik vind dat de aangesprokenen daar over gaan, net zoals ik mij bijvoorbeeld niet 'wit' hoef te laten noemen. Maar dan moet je daar wel consensus over bereiken en dat fatsoenlijk bekend maken. Nu wordt het gebruikt om te doen alsof mensen achteloos het N-woord gebruiken, terwijl ze denken een neutraal woord te gebruiken en ze het N-woord waarschijnlijjk nog nooit gebruikt hebben en al decennia niet meer hebben gehoord. Het lijkt me overigens sterk dat de term oorspronkelijk werd gebruikt voor zwarte slaven aangezien Nederland een halve eeuw de wereldzeeen bevaren heeft terwijl het weigerde mee te doen met de slavernij zoals de rest van de wereld.

Dat komt ook weer uit de VS, waar het woord 'negro' taboe is geworden omdat het teveel op het N-woord leek. Terwijl Martin Luther King het ook gewoon als neutrale term gebruikte. Hoeveel Amerikaans cultureel imperialisme wil je accepteren? Ik kan het woord neger ook zomaaar gebruikt hebben, het is alleen niet mijn gewoonte om mensen aan te spreken op een dergelijk uiterlijk kenmerk, dus hoe zou ik dat moeten weten? Het is nou niet dat er veel gelegenheden zijn geweest om mij daarin te corrigeren.

Daarnaast vraag ik mij af of het wel verstandig is om de taal uit een minder racistisch tijdperk in Nederland te vervangen door taal uit een aanzienlijk racistischer land en tijd. Maar goed, ik vraag me dan ook af of bepaalde groeperingen wel streven naar minder racisme of dat ze het juist willen omdat het ze een doel in het leven geeft.
Ja, de aangesprokenen gaan daar ook over. In dit geval dus donkere mensen. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal komt het Spaanse woord negro in het Nederlands voor het eerst voor in 1602. In 1644 komt het woord neger voor in de betekenis van 'zwarte slaaf'[1][2]. Hetzelfde woordenboek vertelt dat het woord neger tot de Nederlandse afschaffing van de slavernij in 1863 zwarte slaaf als betekenis had.[3]

Ik weet het niet, vind het heel moeilijk. Maar ik ben wel van mening dat als een groep het vervelend vindt om zo genoemd te worden, dan ga ik het niet zeggen. Of dat nou wit, neger of welk woord dan ook is. Juist als het zo'n lading heeft ga ik het echt niet noemen. Ik heb nog niet ghoord dat mensen moeite hebben met wit, maar nu lees ik dat jij niet zo genoemd wil worden of is het slechts een voorbeeld?
  dinsdag 20 november 2018 @ 12:23:52 #136
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_183261971
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:22 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Ook dat betekent die term niet.
Doe normaal, man. Ik gaf in die post niet eens een andere definitie. Ben je nu maar gestopt met lezen?
It's muffin time.
pi_183261987
quote:
15s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:23 schreef SpaceOddity het volgende:
''Natuurlijk is schoonheidsideaal blank'' :')

Ja, het is niet donker :')
  dinsdag 20 november 2018 @ 12:25:58 #138
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_183261999
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:24 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

[..]

Ja, het is niet donker :')
Kan jij mij verklaren waarom in Thailand de schoonheidsideaal de lichtere huidskleur is eigenlijk
It's muffin time.
pi_183262007
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:24 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

[..]

Ja, het is niet donker :')
Ach donder op man.

Als er één land is waar huidskleur en/of afkomst niet bepalend is voor het schoonheids ideaal, dan is het nederland wel.
Op zondag 15 januari 2017 19:21 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Als je geen nazi genoemd wilt worden moet je geen achterlijke discriminerende dingen zeggen als: "de islam tast anderen aan in hun rechten".
pi_183262033
quote:
15s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:26 schreef SpaceOddity het volgende:

[..]

Ach donder op man.

Als er één land is waar huidskleur en/of afkomst niet bepalend is voor het schoonheids ideaal, dan is het nederland wel.
Wat een wereldvreemd gelul is dit nou weer, hoe kan je het ontkennen. Bizar _O-

quote:
7s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:25 schreef SpecialK het volgende:

[..]

Kan jij mij verklaren waarom in Thailand de schoonheidsideaal de lichtere huidskleur is eigenlijk
In delen van Afrika ook. Geen idee eigenlijk! Heb jij een idee?
  dinsdag 20 november 2018 @ 12:30:26 #141
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_183262065
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:28 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

[..]

In delen van Afrika ook. Geen idee eigenlijk! Heb jij een idee?
Ik wel. Ik ben nieuwsgierig naar jouw verklaring. Je eerste ingeving... noem het een experimentje.
It's muffin time.
pi_183262067
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:00 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik vind dat de aangesprokenen daar over gaan, net zoals ik mij bijvoorbeeld niet 'wit' hoef te laten noemen. Maar dan moet je daar wel consensus over bereiken en dat fatsoenlijk bekend maken. Nu wordt het gebruikt om te doen alsof mensen achteloos het N-woord gebruiken, terwijl ze denken een neutraal woord te gebruiken en ze het N-woord waarschijnlijjk nog nooit gebruikt hebben en al decennia niet meer hebben gehoord. Het lijkt me overigens sterk dat de term oorspronkelijk werd gebruikt voor zwarte slaven aangezien Nederland een halve eeuw de wereldzeeen bevaren heeft terwijl het weigerde mee te doen met de slavernij zoals de rest van de wereld.

Dat komt ook weer uit de VS, waar het woord 'negro' taboe is geworden omdat het teveel op het N-woord leek. Terwijl Martin Luther King het ook gewoon als neutrale term gebruikte. Hoeveel Amerikaans cultureel imperialisme wil je accepteren? Ik kan het woord neger ook zomaaar gebruikt hebben, het is alleen niet mijn gewoonte om mensen aan te spreken op een dergelijk uiterlijk kenmerk, dus hoe zou ik dat moeten weten? Het is nou niet dat er veel gelegenheden zijn geweest om mij daarin te corrigeren.

Daarnaast vraag ik mij af of het wel verstandig is om de taal uit een minder racistisch tijdperk in Nederland te vervangen door taal uit een aanzienlijk racistischer land en tijd. Maar goed, ik vraag me dan ook af of bepaalde groeperingen wel streven naar minder racisme of dat ze het juist willen omdat het ze een doel in het leven geeft.
De NOS heeft er trouwens echt een potje van gemaakt. Omdat blank te positief is, is het omgezet naar wit. Blijkbaar mag elke groep zichzelf positief neerzetten, maar mogen blanken dat niet.

Daarbij zien ze een lichte en donkere huid als een tegenstelling. Terwijl het in feite natuurlijk allemaal kleine verschillen zijn. Evolutionair gezien heeft men in het noorden een lichte huid en rond de evenaar een donkere. Daar zitten ontelbaar veel tinten tussen.

https://over.nos.nl/nieuw(...)ms-wit-en-soms-blank

quote:
Tegenstelling
Rond het gebruik van wit en blank ontstond vorig jaar op de redactie de vraag of we wit of blank zouden moeten gebruiken. De Taalcommissie kwam toen met een advies dat de hoofdredactie heeft overgenomen. We gebruiken bij voorkeur wit in berichten omdat blank in tegenstelling tot zwart een positieve connotatie heeft. En dat doen we met name bij nieuws waarin het over de tegenstelling met zwart (of de relatie tussen wit en zwart) gaat. Blank roept associaties op met rein en schoon en zwart is dat dan blijkbaar niet. Die gedachte ligt er achter. Van een verbod van het gebruiken van het woord blank is geen sprake.

Uiteindelijk is de hoofdredactie verantwoordelijk voor de gemaakte keuzes."

Marcel Gelauff
Hoofdredacteur NOS Nieuws
https://over.nos.nl/nieuw(...)ms-wit-en-soms-blank
Je ziet wel dat de NOS zich voor het karretje van de racismeschreeuwvers heeft laten spannen.
pi_183262072
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:30 schreef SpecialK het volgende:

[..]

Ik wel. Ik ben nieuwsgierig naar jouw verklaring. Je eerste ingeving... noem het een experimentje.
Geen idee ^O^
pi_183262091
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 11:25 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

[..]

De term had oorspronkelijk betrekking op zwarte slaven, werd later een vrij gangbare term voor mensen met een donkere huidskleur en wordt in de 21e eeuw steeds meer ervaren als racistisch beladen.

Ik zeg het dus niet meer. Raar woord toch? Hoewel ik niet weet of het zo is (het staat er), als mensen het al vervelend vinden om zo genoemd te worden, laat maar.

Wat op Wikipedia wordt beweerd is inderdaad niet altijd waar. Ook in de eerste helft van de 17e eeuw is er in Nederlandstalige bronnen sprake van "Negros" die aan kust van Guinee wonen en handel drijven met Europeanen en van "vrye Negers" in West-Indië. Het lijkt me dus van oudsher in de eerste plaats een etnische of raciale aanduiding te zijn.
pi_183262108
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:30 schreef SpecialK het volgende:

[..]

Ik wel. Ik ben nieuwsgierig naar jouw verklaring. Je eerste ingeving... noem het een experimentje.
- Misschien heeft het met zeldzaamheid te maken. Iets dat zeldzaam is, wordt vaak gewaardeerd.

- Misschien is het cultureel, mensen met een lichte huid werken binnen, hebben een goede baan, terwijl donkerdere mensen op het land werken.

- Of misschien is het cultureel in de zin dat ze het internationale Amerikaanse/Westerse schoonheidsideaal overgenomen hebben en daarom blank mooier vinden.
pi_183262112
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:14 schreef SpecialK het volgende:

[..]

Dat jij die term in een positiever licht wil stellen betekent niet dat het een andere definitie heeft. Maar probeer het vooral te associeren met positievere woorden en concepten om de verzuurde toxische maatschappijvergallende achtergrond te verbloemen.

Ik adviseer febreze.
Je maakt er een stropop van. En je ridiculiseert het nogal.

"White privilege betekent dat mensen melk met elkaar drinken om hun suprematie te benadrukken. Mensen die dat denken moeten oprotten."

Ja, ok man.
Op woensdag 7 februari 2018 11:59 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Ik vind eerlijk gezegd de denkbeelden van die Taylor best meevallen.
pi_183262116
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:20 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik quote hem nog maar eens want hier wordt weer (zoals verwacht overigens) net zo makkelijk overheen gelezen.
Number of interviews:
1.008
pi_183262132
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 10:35 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

[..]

‘Wit privilege’ duidend op de voordelen die een witte huidskleur met zich meebrengt in deze samenleving. Zo worden witte mensen bij een sollicitatie beoordeeld op hun cv in plaats van op hun naam. Schooladviezen zijn gebaseerd op hun kunnen, niet op hun etnische achtergrond. Witte mensen worden nooit etnisch geprofileerd, ze hoeven zich nooit te verantwoorden voor een hele groep, ze kunnen genieten van een beeldcultuur waarin hun eigen huidskleur domineert. De liefde voor hun kleur zit zelfs in die beelden zelf – doorgaans zijn studiolampen afgesteld op het optimaal belichten van een witte huid, ook al maakt datzelfde licht een bruine huid al snel effen en grauw. Het was überhaupt pas in de jaren tachtig dat Kodak zijn filmemulsie aanpaste om de kleur bruin goed op beeld te krijgen. Dit na klachten van bedrijven dat hun chocola en houten meubelen niet goed uitkwamen in reclames.

Maar bovenal is wit privilege nooit hoeven nadenken over al deze voordelen. Waardoor witte mensen kunnen blijven geloven dat ze hun eventuele succes enkel en alleen te danken hebben aan hun eigen kwaliteiten.
Nu haal je twee dingen door elkaar. Etnische achtergrond is wat anders dan huidskleur. Racisme gaat over huidskleur, niet over cultuur of geloof. Het is dan ook geen blank privilege om niet na te hoeven denken of je je kinderen behalve het lokale dialect ook accentloos ABN leert. Dat is iets wat heel veel plattelanders moeten doen, want als je een ander dan een Hollands accent hebt beperkt dat de carrieremogelijkheden.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_183262148
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:23 schreef SpecialK het volgende:

[..]

Doe normaal, man. Ik gaf in die post niet eens een andere definitie. Ben je nu maar gestopt met lezen?
Ja, ze denken dat we melk met elkaar drinken om suprematie te benadrukken en onze kansen af te pakken. Hurrrdurrr!!

Kom op man. :')
Op woensdag 7 februari 2018 11:59 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Ik vind eerlijk gezegd de denkbeelden van die Taylor best meevallen.
  dinsdag 20 november 2018 @ 12:35:58 #150
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_183262164
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:33 schreef luxerobots het volgende:

[..]

- Misschien heeft het met zeldzaamheid te maken. Iets dat zeldzaam is, wordt vaak gewaardeerd.

- Misschien is het cultureel, mensen met een lichte huid werken binnen, hebben een goede baan, terwijl donkerdere mensen op het land werken.
Dit is een van de grootste redenen idd. Goed man.

quote:
- Of misschien is het cultureel in de zin dat ze het internationale Amerikaanse/Westerse schoonheidsideaal overgenomen hebben en daarom blank mooier vinden.
Dit is de go-to reden van een hoop cultuurmarxisten. In combinatie met het favoriete verwijt: "kolonisatie".
Het grappige is dat dit al heel heel lang een schoonheidsstandaard is in Thailand. Ver voordat Amerika of het koloniserende westen zelfs bestond. Dus dat kan het niet zijn.

Daarnaast is Thailand nooit een westerse kolonie geweest. _O-

Maar nee... "blanke mensen hebben met geweld de wereld overtuigd dat zij de enige knappe mensen zijn"
It's muffin time.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')