abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 2 augustus 2018 @ 22:51:44 #26
104871 remlof
Europees federalist
pi_180907438
Ik vind die zorgen over culturele identiteit vooral uitermate belachelijk, we hebeen nauwelijks tradities die ouder dan een eeuw zijn en ook die zijn in die tijd steeds veranderd.

Het lijkt erop dat de mensen die het hardste schreeuwen dat onze cultuur beschermd moet worden het minste begrijpen wat onze cultuur behelst.
pi_180907504
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 22:36 schreef Odaiba het volgende:

Nederlanders hebben een zwakke culturele identiteit
Nee hoor....

quote:
en de mensen die we in Nederland binnen laten niet. Dus dan heb je over een paar 100 jaar een stuk minder Nederlandse cultuur.
Over 100 jaar denken Nederlanders natuurlijk anders. Dat is niet "minder" Het is net zoveel Nederlands als 2018 of 1918 of 1818.
  donderdag 2 augustus 2018 @ 22:57:32 #28
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_180907565
Waarom zou je je uberhaupt zonodig nederlander moeten voelen :?
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  donderdag 2 augustus 2018 @ 23:01:47 #29
104871 remlof
Europees federalist
pi_180907646
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 22:57 schreef Dven het volgende:
Waarom zou je je uberhaupt zonodig nederlander moeten voelen :?
Ik voel me al heel lang meer Europeaan dan Nederlander.
  donderdag 2 augustus 2018 @ 23:20:40 #30
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_180907944
quote:
7s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:01 schreef remlof het volgende:

[..]

Ik voel me al heel lang meer Europeaan dan Nederlander.
Ik kan me er allemaal niet zo druk om maken. Ik ben geboren in Nederland, vanaf mn 16e overwegend in het buitenland gewoond en inmiddels al 6 jaar in Bulgarije. Voel ik mij Nederlander? Nouja, mn paspoort zegt het maar voor de rest? Net zo min als dat ik mij Bulgaar of wat dan ook voel. Ik kan gewoon enorm weinig met dat patriottische gedoe.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_180907950
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 19:56 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Men kan niet met staatsdwang of publieke dwang iemand een identiteit opdringen.
Hoe wil je dat doen ?
Dat kan heel goed, kijk maar naar Denemarken. Daar zijn de sociaaldemocraten wakker geworden en erkennen ze de volledig mislukte integratie van migranten uit moslimlanden. Ze zijn met een migratieplan gekomen die migranten moeten dwingen tot integratie. Voor kinderen gaat er een minimale taaleis gelden en migrantenvrouwen moeten verplicht fulltime werken. Als ze daar niet aan voldoen verliezen ze alle uitkeringen. En om de migrantenghetto's tegen te gaan wordt er een maximum gesteld aan het aantal migranten per woonwijk. Daarnaast wilt men uberhaupt geen nieuwe migranten en vluchtelingen meer toelaten maar ze naar kampen in Afrika sturen.

Deense socialisten maken bocht van 180 graden: migranten moeten zich voortaan aanpassen aan Denemarken en niet andersom
  donderdag 2 augustus 2018 @ 23:23:52 #32
104871 remlof
Europees federalist
pi_180907998
Ik voel mij Europeaan sinds mijn leven zich niet alleen maar in Nederland afspeelt maar ook in andere EU-landen.
En dat is al 23 jaar.
  donderdag 2 augustus 2018 @ 23:26:31 #33
104871 remlof
Europees federalist
pi_180908036
quote:
14s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:21 schreef Arthur_Spooner het volgende:

[..]

Dat kan heel goed, kijk maar naar Denemarken. Daar zijn de sociaaldemocraten wakker geworden en erkennen ze de volledig mislukte integratie van migranten uit moslimlanden.
De integratie van immigranten uit moslimlanden is niet volledig mislukt.
Die is zelfs behoorlijk goed gelukt.
pi_180908067
quote:
7s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:01 schreef remlof het volgende:

[..]

Ik voel me al heel lang meer Europeaan dan Nederlander.
Maar lijkt dan bijv. een Bulgaar meer op jou, dan een Argentijn of een Australiėr?
  donderdag 2 augustus 2018 @ 23:36:02 #35
104871 remlof
Europees federalist
pi_180908179
quote:
1s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:28 schreef Igen het volgende:

[..]

Maar lijkt dan bijv. een Bulgaar meer op jou, dan een Argentijn of een Australiėr?
Ja, tegenwoordig wel, want die heeft ook z’n roots in het vrije Europa.

In de koude oorlog was dat een ander verhaal natuurlijk.
pi_180909127
quote:
2s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:26 schreef remlof het volgende:

[..]

De integratie van immigranten uit moslimlanden is niet volledig mislukt.
Die is zelfs behoorlijk goed gelukt.
Hoe is die precies gelukt dan? Op welk vlak?
  vrijdag 3 augustus 2018 @ 00:44:39 #37
104871 remlof
Europees federalist
pi_180909503
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 00:24 schreef madam-april het volgende:

[..]

Hoe is die precies gelukt dan? Op welk vlak?
Dat veel individuen uit die immigratiegroepen het zelfs geschopt hebben tot hoge bestuurdersfuncties en nog meer gewoon veel bijdragen aan onze economie.

Waarvan veel waarschijnlijk een stuk meer meer dan jij.
pi_180910724
Het is een cultureel probleem. Afhankelijk van de eigen culturele achtergrond kan de nederlandse cultuur aantrekkelijk of niet gevonden worden.

De Nederlandse cultuur kenmerkt zich volgens KIT (Dealing with the Dutch) en ITIM (Institute for Training on Intercultural Management) door:
1.- Vrouwelijkheid: meer begrip voor de verliezer, minder bewondering voor de winnaar. De nederlandse cultuur lijkt daarin zeer op de scandinavische en finse culturen.
2.- Geringe machtsafstanden, vlakke organisatiestructuren, ook daarin lijkt de nederlandse zeer op de scandinavische en finse.
3.- Directe communicatie,meer met de deur in huis vallen dan diplomatieke en eerbiedige benadering. wederom grote gelijkenis met de scandinavische en finse culturen.
4.- "Geen kapsones", "Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg", het afmaaien van de mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken. Gezagsposities zijn daardoor moeilijk op te bouwen en hand te haven. Daardoor ook eigenwijs, eigenzinnig, met als gevolg een enorme versnippering van kerkgemeenschappen en politieke partijen.
5.- Meer geld- en handelsgericht dan productiegericht. Dit is deels terug te voeren op het calvinisme. Calvinisten gaan er net als joden vanuit dat materiėle welvaart een teken is van de zegen van God. Calvinisten hebben daarom de naam van krenterig, zuinig Het calvinisme is/was sterk in Nederland, Zwitserland, Schotland, de VS (Bible belt, Pilgrimfathers) en oefende een aanzienlijke invloed uit op de anglicaanse kerk. De Nederlandse vertoont hier een sterke gelijkenis met de meeste angelsaksische culturen.
6.- Sterk individualisme, zwakker dan in de angelsaksische culturen, maar daarin toch erg op deze laatste lijkend.
7.- In theorie sterk op regeltjes maar terzelfdertijd gedoogt men meer dan elders uitzonderingen, ivm 1, 2 en
8.- Volgens ITIM zijn nederlanders weinig risicomijdend , ondernemend en bezitten de flexibiliteit noodzakelijk voor handel (maakt niet uit wat je gelooft of denkt zolang ik er aan verdien) dat laatste mondt vaak een beetje uit in een aan onverschilligheid grenzende schijntolerantie.

Dit is algemeen van toepassing, hoewel volgens KIT is de limburgse cultuur nauwelijks een subcultuur van de nederlandse te noemen maar bijna een cultuur op zichzelf, nader verwant aan de belgische en duitse.

Er wordt weinig gedaan om de positieve kanten van de nederlandse cultuur onder het voetlicht te brengen, en uit te dragen. Dat heeft echter ook gevolgen, want Onbekend maakt onbemind.

Er zouden meer handvaten aan immigranten aangereiukt moeten worden om daarmee de nederlandse cultuur begrijpelijker te maken. Tradities of feestdagen welke de aandacht vestigen op de nederlandse cultuur zouden geschapen moeten worden.

Het is voor veel buitenlanders onbegrijpelijk waaroim men de onafhankelijkheidsverklaring (Het plakkaet van verlatinghe) van Nederland niet herdenkt, geen mooiere gelegenheid denk ik zo.

Het Plakkaet van Verlaetinghe (Is zoiets als de onafhankelijkheidsverklaring van de Republiek der Verenigde Nederlanden) geeft enkele van de culturele kernwaarden duidelijk weer: godsdienstvrijheid en gelijk(waardig)heid. De republiek was in veel opzichten een spiegeling van de kernwaarden: sterk gedecentraliseerd, weinig macht voor de Stadhouders, min of meer vlakke bestuursverhoudingen, een beperkte vorm van democratie. Ook de wijze waarop Nederland koloniseerde is kenmerkend: men deed weinig moeite de gekoloniseerde gebieden te kerstenen, de taal op te leggen of de nederlandse cultuur op te dringen. Zolang er maar geld verdiend werd. De kaapkolonie werd aan haar lot overgelaten, toen het economisch belang gering bleek. Waar portugezen hun taal en hun godsdienst uitdroegen en nalieten, zijn er in het indonesisch of ceylanees slechts nog slechts met veel moeite sporen te vinden van nederlandse overheersing in taal of gebruiken. Ook is er een totale afwezigheid van enig cultureel chauvinisme: men drukt de eigen cultuur en identiteit naar de achtergrond, dat is tot op zekere hoogte bevorderlijk voor handelscontacten, maar datzelfde werkt averechts wanneer men immigranten wil doen integreren.

De traditionele nederlandse cultuur wordt steeds sterker beļnvloed door de angelsaksische culturen, en is dus aan veranderingen onderhevig. De angelsaksische culturen zijn mannelijker en individualistischer dan de traditioneel nederlandse en de minst risicomijdende van de door ITIM onderzochte culturen.

KIT (Koninklijk Instituut van de Tropen) noemt in "Dealing with the Dutch" ook nog historische verklaringen:
de noodzaak van een soort poldermodel, ingegeven door de voortdurende bedreiging van de zee: om terpen en dijken te bouwen was een zekere conflictmijdendheid en "alle neuzen dezelfe kant op" noodzakelijk. De afwezigheid van grondstoffen maakt afhankelijk van (ruil)handel. Al sedert de steentijd is de nederlandse bevolking aangewezen geweest op uitwisseling: vuursteen, brons, ijzer: het was niet in Nederland; de enige manier om er aan te komen was door (ruil)handel. Daardoor ontstond een bepaalde houding tegenover andere culturen en volkeren: Men liet hen in hun doen: "doe wat je goeddunkt, zolang wij er geen last van hebben en er geld aan verdienen" leek hret devies.

Andere eigenschappen van de nederlandse cultuur zijn te herleiden op typisch "germaanse" waarden zoals gelijkwaardigheid, meritocratie, eenvoud, waardoor we zonder ooit langdurig overheerst door hen te zijn geweest, cultureel nog verreweg het meest lijken op denen, noren, zweden, noordduitsers of schotten. De nederlandse cultuur hoort in alle opzichten thuis in de zogenaamde noordzeeculturen (waartoe ook niet-germaanse volkeren gerekend worden zoals esten, finnen, letten of volgens sommigen ook: schotten) .

De armeense cultuur ofschoon christelijk lijkt veel meer op de azerbayaanse -die moslim zijn- dan op de nederlandse. De politice blaten onzin als ze het hebben over "joods-christelijke cultuur" . Die bestaat als zodanig niet eens.

Je hebt het in West-europa over noordzeeculturen, mediterrane en centraaleuropese culturen en mengvormen (zoals de duitse, belgische, franse). Binnen die cultuurgroepen, bestan ook nog eens behoorlijke nationale variaties bestaan (binnen de mediterrane: denk aan griekse of portugese, italiaanse; binnen de noordzeeculturen: denk aan noorse of nederlandse, finse of ijslandse).
pi_180910795
quote:
7s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 00:44 schreef remlof het volgende:

[..]

Dat veel individuen uit die immigratiegroepen het zelfs geschopt hebben tot hoge bestuurdersfuncties en nog meer gewoon veel bijdragen aan onze economie.

Waarvan veel waarschijnlijk een stuk meer meer dan jij.
Die paar die het wel goed doen is het niet waard ten opzichte van de ellende en de kosten wat het zich meebrengt.
Ik zwaai naar dieren.
pi_180910853
Gezien de bovengenoemde eigenschappen van de nederlandse cultuur, is het misschien belangwekkend eens te gaan kijken naar de aspecten die integratie in de nederlandse cultuur bemoeilijken.

De nederlandse cultuur is volgens de ITIM diagrammen sterk individualistisch (bijna extreem), heeft extreem kleine machtsafstanden en is extreem vrouwelijk.

In de ITIM-diagrammen staan steeds twee grootheden in de grafiek, dus bijvoorbeeld: de grootheid mannelijk/vrouwelijk en individualistisch/collectivistisch in een diagram; in een ander diagram staan individualistisch/collectivistisch en mate van risicomijdend gedrag, enzovoorts.

Uit de combinatie vrouwelijk en kleine machtsafstanden vloeit hetrvolgende voort:

-Status is niet belangrijk om als baas erkend te worden, men heeft sympathie voor de "underdog", begrip voor de verliezer; het leiderschap is sterk raadgevend, raadplegend, overleggend, en slechts in laatste instantie beslissend.

Hoe kijkt iemand uit een mannelijke cultuur met grote machtsafstanden daar tegenaan? Welk verwachtingspatroon heeft men daar van iemand die "de baas" is?

Daar erkent men pas iemand als meerdere als die zijn macht tentoonspreidt, zijn status is zeer belangrijk om als baas erkend te worden. Men identificeert zich niet met de "underdog" of minacht deze zelfs. Een baas die besluitkrachtig en autoritair is wordt bewonderd. (Het doet mij sterk denken aan de wijze waarop in vele Zuidamerikaanse landen naar hun leiders wordt gekeken. Hugo Chįvez -president van Venezuela- lapte verschillende wetten aan zijn laars, Lagos passeerde het parlement bij het besluit troepen naar Haļtķ te sturen, en het volk vond het prachtig. Wat een vént, vond men, het presidentschap waardig. Ook Pinochet of Chirac ontlokten dit soort bewondering. )

De ITIM grafiekjes praten niet over de interactie, maar het zou mij niet verwonderen als iemand uit een mannelijke cultuur met grote machtsafstanden geen enkel respect zal voelen voor extreem vrouwelijk en met geringe machtsafstand uitgeoefend leiderschap (volgens ITIM dus het soort leiderschap in Nederland).

De nederlandse cultuur kenmerkt zich volgens de ITIM -diagrammetjes ook door de combinatie van sterk individualisme met extreem vrouwelijk, wat het volgende oplevert:

"Taak belangrijker dan verwantschap; behoefte om ergens bij te horen, men identificeert zich met de doelen, weinig of geen toezicht, conflictsituaties worden als bedreigend ervaren, waardoor men conflicten vermijdt; eventuele conflicten worden gesust."

Een mannelijke, collectivistische cultuur kenmerkt zich door:
"Verwantschap belangrijker dan taak; behoefte aan eer, men identificeert zich met de groep en met dier verworvenheden of successen, informeel toezicht, conflictsituaties worden als bedreigend ervaren, waardoor men conflicten vermijdt; eventuele conflicten laaien hoog op."·

Voor iemand uit een mannelijke, collectivistische cultuur is het vrouwelijke en individualistische gedrag er een van niet solidaire, slechte vrienden en eerloze lieden, "pappers en nathouders".

Het diagram machtsafstand en individualisme toont de Nederlandse cultuur in de extreme hoek individualistisch met kleine machtsafstand:

Voor wat de communicatie baas-ondergeschikte betreft: geen nieuws is goed nieuws; machtsmisbruik wordt individueel aangevochten; en de grootste zorg van de baas is samenhang te scheppen en gezamenlijk optreden te bewerkstelligen.

Hetzelfde diagram toont in de extreme hoek collectivistisch met grote machtsafstand:

Voor wat de communicatie baas-ondergeschikte betreft: de baas moet veel moeite doen om te weten te krijgen wat er op lagere beslissingslagen gedacht wordt; machtsmisbruik wordt óf gehoorzaamd, óf leidt tot gewelddadige opstand; en de grootste zorg van de baas is het scheppen van vertrouwen in zijn leiding.

Ik weet niet of dit laatste toepasbaar is op de integratieproblemen in Nederland. Ter informatie dan maar.

In eerste instantie had ik niet zoveel op met de ITIM-diagrammetjes, maar het komt wel aardig overeen met een aantal indrukken.

Andere conclusies zouden kunnen zijn dat "de nederlander" door zijn sterke individualisme weinig waarde hecht aan het begrip "cultuur" en door het "sterk vrouwelijke karakter" van de nederlandse cultuur sterk neigt naar begrip voor de nieuwkomer en geneigd is de eisen voor een nieuwkomer te versoepelen. Door de geringe machtsafstanden zal men ook niet snel de eigen cultuur aan anderen opleggen, dat kan voor nederlandse begrippen te autoritair zijn.

Het idee van "leidende cultuur" als motor van de integratie -duidelijk het geval in de meeste latijnsamerikaanse landen- zou dus eigenlijk heel on-nederlands zijn.

Tevens komt in de bijgaande beschrijving van de ITIM-grafiekjes het begrip "Needs for belonging" (vertaald als "behoefte om ergens bij te horen") steeds gekoppeld aan het vrouwelijke voor (in tegenstelling tot de behoefte aan eer, aanzien wat gekoppeld is aan het mannelijke).

Misschien stimuleert dat het ontstaan van een zuilenstructuur en later apartheid? Ik weet het niet.

Ik heb trouwens wel iets gevonden over de grafiekjes, een van de onderzoekers is Geert Hofstede. En daar is op Internet wel het een en ander over te vinden.
pi_180911174
quote:
7s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:36 schreef remlof het volgende:

[..]

Ja, tegenwoordig wel, want die heeft ook z’n roots in het vrije Europa.

In de koude oorlog was dat een ander verhaal natuurlijk.
Dit is natuurlijk een volstrekt willekeurige afbakening zonder enige argumentatie waarom nou net dit de maatstaf van “lijken op” zou zijn.

Kun je denk ik beter eens de culturele dimensies van Hofstede (zie de posts hierboven) erbij pakken en dan de landen met elkaar vergelijken.

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 03-08-2018 06:36:48 ]
  vrijdag 3 augustus 2018 @ 07:17:30 #42
478980 Voice_Over
Chief Opinion Officer
pi_180911341
quote:
1s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:20 schreef Dven het volgende:
Ik kan gewoon enorm weinig met dat patriottische gedoe.
Identiteit heeft niks te maken met patriottisme. Wel met allochtonen die zich moeten aanpassen/onderwerpen aan de dominante, heersende cultuur van een land. Zoals Stef Blok recent terecht heeft opgemerkt leidt multiculturalisme tot grote spanningen in een samenleving. Kijk maar naar Nederland waar vele oninpasbare etnische bevolkingsgroepen met hun tamelijk achterlijke gewoonten er hier een rotzooitje van maken.
  vrijdag 3 augustus 2018 @ 08:29:10 #43
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_180911787
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 07:17 schreef Voice_Over het volgende:

[..]

Identiteit heeft niks te maken met patriottisme. Wel met allochtonen die zich moeten aanpassen/onderwerpen aan de dominante, heersende cultuur van een land. Zoals Stef Blok recent terecht heeft opgemerkt leidt multiculturalisme tot grote spanningen in een samenleving. Kijk maar naar Nederland waar vele oninpasbare etnische bevolkingsgroepen met hun tamelijk achterlijke gewoonten er hier een rotzooitje van maken.
potassium
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  vrijdag 3 augustus 2018 @ 08:36:59 #44
63302 rockstah
New World Disorder
pi_180911873
https://soundcloud.com/de(...)jan-willen-duyvendak

Voor dit topic nog zeer relevant. Ga er later nog verder op in, maar het geeft m.i. goed weer waar de pijnpunten zitten in de discussie rondom nationale homogeniteit.
Socialism always fails, but for some reason every single time it requires US sanctions, economic warfare, ‘freedom fighters’ or an outright invasion to fail.
pi_180912317
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 02:58 schreef Geerd het volgende:

[..]

Die paar die het wel goed doen is het niet waard ten opzichte van de ellende en de kosten wat het zich meebrengt.
Het merendeel heeft gewoon een baan hoor.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_180913540
Je kunt niet iets voelen wat je niet bent.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
pi_180913605
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 10:33 schreef Oostwoud het volgende:
Je kunt niet iets voelen wat je niet bent.
Als je een Nederlands paspoort hebt ben je gewoon een Nederlander hoor. :P

Ik weet niet welke definitie ervan jij erop nahoudt, maar iets zegt me dat er op basis van die definitie maar weinig Nederlanders zijn.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_180913651
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 10:37 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als je een Nederlands paspoort hebt ben je gewoon een Nederlander hoor. :P

Dat was een politieke keuze die in de natuur geen stand houd. Een keuze die bovendien ongedaan kan worden gemaakt, of er kan een andere, nieuwe keuze gemaakt worden.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
pi_180913771
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 10:40 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

Dat was een politieke keuze die in de natuur geen stand houd. Een keuze die bovendien ongedaan kan worden gemaakt, of er kan een andere, nieuwe keuze gemaakt worden.
Leuk zoals je de rest van m'n post wegknipt. Ik herhaal hem toch.

quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 10:37 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ik weet niet welke definitie ervan jij erop nahoudt, maar iets zegt me dat er op basis van die definitie maar weinig Nederlanders zijn.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_180913791
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 10:45 schreef Molurus het volgende:

[..]

Leuk zoals je de rest van m'n post wegknipt. Ik herhaal hem toch.

[..]

Ja, je spreekt een vermoeden uit. Daar kan ik verder weinig mee.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')