Ik vind dat knap. Het zo neutraal ertussen staan.quote:Op donderdag 8 februari 2018 14:45 schreef exode het volgende:
Ik koop mijn peuter meestal om bij het KDV. Ik kook altijd op KDV dagen en dan mag hij met een feestbakje (komkommer, paprika, tomaat en kaas, dat joch heeft een andere definitief van feest) op de bank Netflix kijken. Werkt altijd bij het ophalen.
![]()
Overigens is het wegbrengen nu juist lastig, hij is echt uitgekeken op het KDV, nog 4 opvangdagen en dan is het klaar.
En verder ben ik team 'Ik doe maar wat' alhoewel ik wel veel van mijn vader terugzie in mijn benadering van B.
Wat betreft opvoedmethodes heb ik gewoon geen mening, iedereen beslist wat mij betreft lekker zelf. Zolang je het maar met liefde doet. Ik ken genoeg mensen (ok vrouwen) die op alles en iedereen commentaar hebben als het over opvoeden gaat. Ik kan daar vrij slecht tegen merk ik. En van ongevraagd advies wordt ik vrij opstandig en sarcastisch wat wordt vertaald als 'boos'.
En even eenvoor de tong uit de mond concentratie op een mooi schilderij foto.
quote:Op dinsdag 30 januari 2018 19:55 schreef kazy het volgende:
Oeh de rijger ken ik ook nog wel
Hoe vond S. de psz, LeSage?
M. donderde gisteren van de trap af. Niet een paar treden, nee gewoon van boven naar benedenIk een hartverzakking en zij riep al huilend alleen maar dat ze Barbapapa wilde kijken. Afgezien van een zeer hoofd had ze nergens last van. Gelukkig maar. Ik hoor het gedonder van de trap nog steeds in m’n hoofd pff.
Fijn dat S het zo naar zijn zin had! Liedjes zingen in de klasquote:Op dinsdag 30 januari 2018 22:06 schreef LeSage het volgende:
Kazy![]()
wat een schrik! Gelukkig viel de schade mee!
Ik roep ook vanalles als ik schrik hoor. Dat is gewoon mijn eerste reactie. Maar daarna leg ik uit waarom ik zo riep.
S. vond de psz helemaal leukHij had het heel goed gedaan zei de juf, behalve stilzitten in de kring, maar ze vond ook dat je dat niet mag verwachten van een net-2-jarige.
Vanavond nog een keer besproken en ik vroeg wat hij voor liedje had gezongen (niet met de verwachting dat hij het nog zou weten): ‘Smakelijk eten’. Het heeft echt indruk gemaakt dus.
Hij wil morgen weer. Gelukkig maar, want hij moet ook
Geregeld. Mijn kind heeft net als ik opstartproblemen. Beetje jammer dat ik het in de ochtend heb en hij na zijn middagtuk als hij die heeft gedaanquote:Op donderdag 1 februari 2018 11:02 schreef Quickie_Brat het volgende:
Hebben jullie ook wel eens zo,n dag met uk dat jullie niet vooruit te branden zijn? We liggen nu al de hele ochtend onder een dekentje Peppa Pig te bingen. Allebei nergens zin in 😂.
quote:Op vrijdag 2 februari 2018 10:05 schreef LuDann het volgende:
Jammer genoeg moet mijn moeder tot 18:30 werken. We gaan er wel al rond 16 uur heen en mijn vader is gewoon thuis, maar die kan niet alleen gelaten worden met Wolk. Nu twijfel ik of we het dan niet een week later moeten doen, maar dan ben ik 39+4, misschien dat dat wel een beetje erg last minute wordt.Als wurm iets doet waarvan hij weet dat ik het liever niet heb, wil hij dat ik niet naar hem kijkSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wel goede tip van het luchtig houden, ik heb al snel de neiging om dingen misschien wat teveel te benadrukken. Ik zal erop letten. En goede tip over die leuke avond, ik ga denk ik even een bioscoopje inplannen dan (mits man dat wil, die zal hem kennende de hele avond en nacht op eieren zitten, hij vindt het echt een enorme stap).
Franny, ik denk dat ze er gewoon niet zo´n last van had en daarom niks gezegd had (ze huilt of klaagt sowieso zelden bij pijn). Ik vind de aanname van de leidster dat ze het niet zei omdat ze anders zouden weten dat ze stiekem van de glijbaan was gegaan wel erg ver gaan. Dat zou van een planmatig inzicht spreken waarvan ik niet denk dat ze dat al heeft (of welke andere peuter dan ook van 2,5 jaar).![]()
Telt dat?
Succes met je laatste loodjesHeftig van je papa en fijn dat er eindelijk positieve geluiden komen!
Fijn dat het logeren goed ging!![]()
Betreft Ventolin: Ikzelf ging daar altijd ontzettend van trillen en kon niet meer stil zitten.Wat een liedjequote:Op zondag 4 februari 2018 10:38 schreef Selvaria het volgende:
Zie je wel dat wij als ouders ons altijd veel te druk maken?Wat fijn zeg, nou kan je met gerust hart bevallen!
Ik heb net de meisjes bij oma gedropt omdat ik een enorme berg nakijkwerk heb en man moet werken. N. keek me ook niet eens aan toen ik ging, want oma heeft veel te mooie Hello Kitty (nep)Duplo.
Ik geniet tussen de drakenbuien door zo enorm van haar.Ze zingt nu steeds zelfverzonnen liedjes, of ja, bekende liedjes met zelfverzonnen teksten. Zo aten we van de week stamppot en liep ze "rookworst, rookworst in het bos, laat je mama toch niet los" te zingen door het huis.
En dat gaat dan zo de hele dag thuis, ik lach me echt dood om haar.
![]()
Franny, mooie 4 jarige dame! Heerlijk tekenen.
kwakz)r ook sterkte met de longontsteking!
welkom terug Gevalletje
Schudden voor gebruik
quote:Op donderdag 8 februari 2018 18:53 schreef AwayTL het volgende:
(Dat denk ik tijdens het tong bijten door hoor, ik zit daar echt niet helemaal zen te zijn. Vervolgens klaag ik bij mijn vriend over dat mensen gestoord zijn en dat wij het veel beter doen)
quote:Op donderdag 8 februari 2018 23:37 schreef Franny_G het volgende:
Het zal wel aan mijn rare opvoedvisie liggen maar een kind na een drukke kdv-dag in het vooruitzicht stellen dat hij mag bijkomen op de bank met een filmpje en wat lekkers erbij heeft toch niets met omkopen te maken?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik weet niet hoe je daar bij komt? maar dit klopt niet helemaal niet alles gaat in overleg.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 00:25 schreef LuDann het volgende:
Ik zie er op zich wel wat in maar het staat redelijk ver af van wat gebruikelijk is in de westerse cultuur en dat maakt het soms moeilijk toepasbaar is in mijn ogen. Het geven van complimenten wordt bijvoorbeeld ook gezien als extrinsieke motivatie en moet dus worden vermeden in een OO opvoeding. Een kind hoeft pas zindelijk te worden als het zelf die behoefte voelt, alles gebeurt in overleg (ook dingen als tanden poetsen en medicijnen nemen gaan nooit onder dwang en als een kind perse niet in een autostoel wil dan ga je gewoon niet met de auto) en als ouder moet je maar net onderscheid kunnen maken tussen wens en behoefte. Het is niet altijd even praktisch, zeker niet als werkende ouder.
Ik maak mezelf zoveel mogelijk bewust van dat ik dingen aan Sjaak uit moet leggen. Dat helpt bij hem zoveel! Als ik moe ben en een kort lontje heb, is het heel makkelijk om hem ‘gewoon’ iets te verbieden en om boos op hem te worden. Maar dan zijn we allebei boos en heeft niemand wat gewonnen.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 08:40 schreef LeSage het volgende:
Oh Snoenk, dat zijn echt de momenten die je later herinnert als je terug kijkt naar je jeugdDat gezichtje!
Maar hoe doen jullie dat dan, zo opvoeden? Ik heb dus echt niet de tijd om gedurende de hectische dag de hele tijd na te denken welke theorie ik ga gebruiken om met een situatie om te gaan. En dus handel ik gewoon zoals ik denk dat het goed is. Dat zal toevallig vast wel eens een raakvlak hebben met een theorie, maar bewust kan ik dat niet hoor.
'Ik ga niet meeeeeeee' 'Ik wil niet op de fieeeeeets' En dan kom ik dus met 'Ja maar B dan mag je filmpje kijken en maak ik een feestbakje voor je'quote:Op donderdag 8 februari 2018 23:37 schreef Franny_G het volgende:
Het zal wel aan mijn rare opvoedvisie liggen maar een kind na een drukke kdv-dag in het vooruitzicht stellen dat hij mag bijkomen op de bank met een filmpje en wat lekkers erbij heeft toch niets met omkopen te maken?
Ik zie dat niet als omkopen hoorquote:Op vrijdag 9 februari 2018 09:35 schreef exode het volgende:
[..]
'Ik ga niet meeeeeeee' 'Ik wil niet op de fieeeeeets' En dan kom ik dus met 'Ja maar B dan mag je filmpje kijken en maak ik een feestbakje voor je'
Uhm, hoe doe ik anders boodschappen zonder een compleet dramaquote:Op vrijdag 9 februari 2018 09:35 schreef exode het volgende:
[..]
'Ik ga niet meeeeeeee' 'Ik wil niet op de fieeeeeets' En dan kom ik dus met 'Ja maar B dan mag je filmpje kijken en maak ik een feestbakje voor je'
Precies ja. Je verwoordt daarmee een behoefte die zij zelf op dat moment niet onder woorden kunnen brengen. Als I aan het einde van zo'n dag een drama momentje heeft bij het naar huis gaan en ik haar uitleg dat ze thuis even lekker kan bijkomen met haar favoriete filmpje dan kan ze echt zo opgelucht "Jaaa" uitroepen.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 09:38 schreef Roomsnoes het volgende:
Ik zie dat niet als omkopen hoor
Ik zie dat als hem iets beloven om naar uit te kijken. Zelf vind ik het ook fijn om na een lange werkdag te horen dat het eten al klaar is, of dat ik een filmpje ga kijken 's avonds. Wij weten die dingen, maar een peuter is zó in het nu dat ze dat niet zien. Die wetenschap is dan gewoon een fijn vooruitzicht.
volgens mij gaat het er om dat je je kind dat traint om dingen te doen voor goedkeuring, dus dat hij niet iets doet omdat hij er zelf beter van wordt, maar omdat mama dan zo blij wordt. Althans, zo heb ik dat gedachtengoed altijd vertaald.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 09:43 schreef LeSage het volgende:
Die complimenten snap ik dan weer niet. Ik geef mijn kind echt veel complimenten, al is het maar omdat hij me lief helpt met de vaatwasser, of een mooie tekening heeft gemaakt. Is daar dan iets mis mee? Ik snap dat soort opvoeddingen dus niet hè
Al mijn kennis komt van FB groepen en een beetje Google, dus wat ik erover weet gaat vooral over hoe OO uitgevoerd wordt en dus minder over de theorie erachter. Ik heb me er ook weer niet zover in verdiept. Maar kennelijk is de lijn trekken tussen wat grenzeloos is en wat niet een moeilijk ding binnen OO want van wat ik meekrijg zijn er een hoop ouders die OO beschouwen als wat ik opschreef. Bij een dergelijke uitvoering wordt het in mijn ogen teveel een laissez faire opvoeding.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 09:00 schreef Budabuddumbam het volgende:
[..]
Ik weet niet hoe je daar bij komt? maar dit klopt niet helemaal niet alles gaat in overleg.
En er is wel zoiets als moeten en dwang bij medicijnen die moeten, autogordels en tanden poetsen. ook dat zindelijkheid is geen regel ofzo. Het gaat er om hoe je om gaat met de dingen die moeten. En als kinderen veel inbreng hebben dan is er ook minder vaak dwang momenten.
Maar OO is niet doen wat je kind wil, alles mee laten beslissen en geen complimenten.
Het gaat om de complimenten/observaties die je geeft niet leeg laten zijn, het eindproduct.
De loze goedzo goedzo goedzo als een kind iets doet wat helemaal niet zo geweldig is.
Beter de weg observeren en daar iets over zeggen dan alleen het eindproduct mooi noemen.
Mijn kind moet dus wel altijd tanden poetsen, de gordels om op de fiets, in de autostoel, medicijnen die echt nodig zijn.
En nog genoeg andere dingen die gewoon moeten omdat je als ouders gewoon verplichting hebt om bepaalde dingen te doen, dingen moeten voor veiligheid en gezondheid.
Als je dieper in de OO groepen zit zal je zien dat er heel veel begrenzen is het gaat er alleen om hoe je dat doet en met welke motivatie.
Zo zijn er veel wensen en behoeftes waar je als ouder aan vast kan houden omdat dit zo hoort of omdat je eigen moeder zei dat het moet of gewoon omdat het je zegt.
Het gaat er om dat je het van een afstandje bekijkt en de compromis kan vinden zodat beide personen hun behoeftes vervult worden.
Als een kind honger heeft dan is de behoefte eten, de wens is poffertjes.
Dan geef je dus niet altijd maar gewoon poffertjes het gaat om behoefte vervulling.
Ja en dit dus. Daar heb je geen grondige kennis van achterliggende theorieën voor nodig, als je dit als algemene leidraad aanhoudt dan kom je al een heel end denk ik zo.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 09:43 schreef LeSage het volgende:
Uitleg en geduld zijn volgens mij voor ieder kind dingen die werken, hoewel ik het soms niet voor elkaar krijg na de zoveelste uitbarsting. Dan kom ik er later wel op terug.en gehad door de opvoedmethodes van mijn ouders en ben daar dus zelf ook niet zo mee bezig.
Ik begon al met reageren voordat ik bij was met lezen.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 10:07 schreef Stormqueen het volgende:
Ja maar al die dingen zijn toch vooral common sense. Ik begrijp die behoefte nooit zo om er dan een label op te plakken. Kijk mij eens OO of NO of AP zijn. Terwijl we uiteindelijk bijna allemaal hetzelfde doen.
Over die complimenten vind ik het volgende:quote:Op vrijdag 9 februari 2018 09:43 schreef LeSage het volgende:
Ja sorry, slaapgebrek maakt me zwart-wit![]()
Tuurlijk kijk ik ook wel naar mezelf hoor, achteraf bedenk ik of iets een goede zet was of niet en probeer een andere keer rekening daarmee te houden. Maar niet omdat ik denk: ‘Oeh, onvoorwaardelijk ouderschap, dit dat’.
Uitleg en geduld zijn volgens mij voor ieder kind dingen die werken, hoewel ik het soms niet voor elkaar krijg na de zoveelste uitbarsting. Dan kom ik er later wel op terug.
Ik dwing mijn kind soms wel dingen, gewoon omdat ik niet altijd zin/tijd/geduld heb om alles op zijn manier te doen. Dat moet hij dan maar leren. Scheelt denk ik ook dat ik zelf op die manier ben opgevoed en met heel veel liefde terugkijk naar mijn jeugd. Ik heb dus geen problemen gehad door de opvoedmethodes van mijn ouders en ben daar dus zelf ook niet zo mee bezig.
Die complimenten snap ik dan weer niet. Ik geef mijn kind echt veel complimenten, al is het maar omdat hij me lief helpt met de vaatwasser, of een mooie tekening heeft gemaakt. Is daar dan iets mis mee? Ik snap dat soort opvoeddingen dus niet hè
Dat valt nog best tegen hoor. Misschien doen we hier wel veelal hetzelfde, maar als ik kijk naar de mensen om me heen dan vinden ze mij maar raar (en dat laten ze ook zeker weten!). Daar zit echt een groot verschil tussen. Gelukkig heb ik lieve vriendinnen van hier gevonden die mij niet raar vinden in de opvoeding van Sjaak.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 10:07 schreef Stormqueen het volgende:
Ja maar al die dingen zijn toch vooral common sense. Ik begrijp die behoefte nooit zo om er dan een label op te plakken. Kijk mij eens OO of NO of AP zijn. Terwijl we uiteindelijk bijna allemaal hetzelfde doen.
Het kopt ook wel dat veel mensen een beetje een rare definitie er op na houden en het echt grenzeloos is, dat is helemaal niet de bedoeling er van.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 10:05 schreef LuDann het volgende:
[..]
Al mijn kennis komt van FB groepen en een beetje Google, dus wat ik erover weet gaat vooral over hoe OO uitgevoerd wordt en dus minder over de theorie erachter. Ik heb me er ook weer niet zover in verdiept. Maar kennelijk is de lijn trekken tussen wat grenzeloos is en wat niet een moeilijk ding binnen OO want van wat ik meekrijg zijn er een hoop ouders die OO beschouwen als wat ik opschreef. Bij een dergelijke uitvoering wordt het in mijn ogen teveel een laissez faire opvoeding.
Als wat jij beschrijft de ´officiële´ uitvoering van OO is dan zijn we toch meer OO bezig dan ik dacht.We proberen lege complimenten te vermijden en tja, sommige dingen moeten gewoon. Wij doen daarbij wel veel aan uitleggen en overleggen. En soms gaan dingen wel met een beloning. Ik dien Wolk bijvoorbeeld veel liever Ventolin toe terwijl ze een filmpje op mijn telefoon kijkt dan terwijl ze haar longen uit haar lijf schreeuwt (hoewel dat wel weer effectiever is voor de longen begreep ik van de KA
).
Maar dat is observeren en benoemen wat ze doen, niet zozeer een goedzo op resultaat.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 10:27 schreef Roomsnoes het volgende:
Complimenten geven wij wel. Wanneer we ergens echt van onder de indruk zijn, of als O iets doet waar ze hard voor gewerkt heeft ofzo. Gisteren had ze bijvoorbeeld een hele tijd zitten ploeteren op met strijkkraaltjes. Dan zeggen we iets van: "wow, is ie klaar? Tof! Heb je een patroon gemaakt? Mooie kleuren heb je gekozen. Kom, gaan we samen strijken, mag jij hete strijkijzer vasthouden". Nu ik het zo neerzet is het niet een klassiek compliment, maar ik geef wel commentaar op wat ze doet en zegt, op een positieve manier.
Aah zo, ik benoem inderdaad wel waar ik trots op ben. Dat is gewoon vaak.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 10:21 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Over die complimenten vind ik het volgende:
Er is een verschil tussen het geven van een compliment.
Situatie A: Kind maakt een mooie tekening, moeder zegt “Wow, goed gedaan!” Wat heeft het kind dan goed gedaan? Het dopje op de stift gedaan? Stil gezeten? Een blauwe streep op het papier gezet? Het kind krijgt geen concrete complimenten en weet dus niet goed waar het aan toe is.
Situatie B: Kind maakt een mooie tekening. Moeder zegt: “Wow, wat heb jij daar een mooie tekening gemaakt zeg.” Kind weet wat de moeder waardeert en waar het compliment voor is.
Maar dit is dus puur hoe ik het zie hèIk probeer heel hard geen (voor mijn gevoel) ‘loze’ “goed zo”’s in de lucht te gooien, maar duidelijk aan te geven waar ik trots op ben.
Ja maar dan krijg je dus weer de vraag of B dan een goed compliment is...quote:Op vrijdag 9 februari 2018 10:21 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Over die complimenten vind ik het volgende:
Er is een verschil tussen het geven van een compliment.
Situatie A: Kind maakt een mooie tekening, moeder zegt “Wow, goed gedaan!” Wat heeft het kind dan goed gedaan? Het dopje op de stift gedaan? Stil gezeten? Een blauwe streep op het papier gezet? Het kind krijgt geen concrete complimenten en weet dus niet goed waar het aan toe is.
Situatie B: Kind maakt een mooie tekening. Moeder zegt: “Wow, wat heb jij daar een mooie tekening gemaakt zeg.” Kind weet wat de moeder waardeert en waar het compliment voor is.
Maar dit is dus puur hoe ik het zie hèIk probeer heel hard geen (voor mijn gevoel) ‘loze’ “goed zo”’s in de lucht te gooien, maar duidelijk aan te geven waar ik trots op ben.
Klopt. Ik geef dat ook bijna nooit zo, maar het geeft wel een duidelijk verschil aan tussen verschillende manieren van complimenten geven. Compliment B is hoe mijn vrouw het doet, ik doe een combinatie van B en C.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 11:00 schreef DevilsAndDust het volgende:
Feedback kun je beter geven op het proces dan op de persoon. En dan is compliment B inderdaad eigenlijk niet zo handig.
Ik denk dat het "kom eens kijken" vooral dat is. Mamma, kom eens kijken, ik ben fijn bezig en wil dat met je delen.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 11:07 schreef Franny_G het volgende:
Dat van complimenten vind ik interessant, maar echt lastig. I kleurt momenteel heel erg veel. En laat dus heel vaak kleurplaten zien en vraagt tijdens het kleuren ook regelmatig: "Mama, kom eens kijken hoe mooi ik dit heb gedaan?" Ik weet dan niet altijd goed hoe dan feedback te geven. Ze kleurt al behoorlijk goed binnen de lijntjes en dat vind ik niet zo boeiend verder. Maar wat kan ik verder zeggen op die momenten dan "Ja mooi hoor!" Ik zeg bijv wel dat ik het zo leuk vind om te zien dat ze er veel plezier aan beleeft....
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Mijne ruimt (haar kamer iig) juist heel vaak zelf op als ze er gespeeld heeftquote:Op vrijdag 9 februari 2018 13:36 schreef Stormqueen het volgende:
Het is ook zo verschillend per kind. Mijne is totaal ongevoelig voor dreigen, gillen, time-outs en beloningenDat maakt het ook wel verrekte lastig hoor, want daardoor is ze moeilijk over te halen om iets te doen. Opruimen is gewoon echt een achterlijke strijd. En intrinsiek intrinschmiek, geen enkel kind voelt de natuurlijke behoefte om z'n zooi achter zich op te ruimen
![]()
Dus nou ja, ik blijf maar gewoon doorgaan met streng toespreken als ze echt over de schreef gaat, gedrag benoemen wat me niet aanstaat en de reden daarvoor, maar ik doe dat echt niet met kusjekroel. Wel mag ze altijd een knuffel komen halen als ze die nodig heeft, ook als ze net een uur lang een kutzak is geweest
Oh ja zeker hoor, ik zal de eerste zijn om dat toe te geven. Ze heeft sinds een paar weken ook wel echte peuterbuien en ik moet echt even zoeken naar hoe daarmee om te gaan. Mijn eerste reactie is niet altijd degene die ik idealiter voor me zie (ook omdat ik zo hoogzwanger wat minder geduld heb).quote:Op vrijdag 9 februari 2018 13:03 schreef LeSage het volgende:
Straffen ligt denk ik ook wel aan je kind, Lu. Ik lees vaak dat Wolk best heel meegaand is en weinig peuterbuien heeft. Als dat dagelijks zou zijn, ga je misschien wel heel anders ermee om, maar dat gaf je zelf ook al aan.
(Hoe gaat dat eigenlijk met slapen, als Wolk niet ziek is, beter?)
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ah kijk, jij verwoordt het altijd een stuk beter dan ik met mijn lange lulverhalen, maar dit dus.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 13:55 schreef Skittles het volgende:
Zelfs een compliment geven is hogere wiskundeje doet het niet snel goed, dat opvoeden.
Wij moesten vorige week de oudste naar school brengen. A wilde zijn jas niet aan. Ook niet na tig keer vragen, uitleggen dat we nu echt weg moesten om niet te laat te komen en bij dwang deed hij de jas gewoon weer uit. Ok, dan gaan we zonder jas. Eenmaal buiten kwam hij daar toch snel op terugquote:Op vrijdag 9 februari 2018 09:46 schreef LeSage het volgende:
[..]
Uhm, hoe doe ik anders boodschappen zonder een compleet drama![]()
S.: ‘Neeeeee, spelen, neeeee niet de jas aan, neeeee niet in de kinderwagen.’
Ik: ‘Als je nu even mee gaat met mama, krijg je in de supermarkt een appel (thanks Lidl) en mag je in het park een stuk lopen.’
S.: *huppelt naar de kapstok* ‘Okeeeee.’
Ik vind het prima hoor
dat hoeft natuurlijk niet, het kan ook gewoon je natuurlijke manier van opvoeden zijn toch?quote:Op vrijdag 9 februari 2018 15:57 schreef BlueEyes het volgende:
Sjemig alles moet straks wel ontzettend doordacht en overwogen worden voor je nog iets kan zeggen of doen tav je peuter![]()
Lekker 'spontaan' opvoeden nog m.i.
Ik hang de ikdoemaarwat-methode aan aangepast op wat ik weet dat bij mijn stuiterbal past.
En heel fijn past zijn gebruiksaanwijzing nogsteeds dagelijks aan dus uitdaging all over.
Heb je niet de module «compliment je kind uit de tent» gevolgd aan de Moederen zonder Loederen academie?quote:Op vrijdag 9 februari 2018 13:55 schreef Skittles het volgende:
Zelfs een compliment geven is hogere wiskundeje doet het niet snel goed, dat opvoeden.
Ik heb die aanpak weleens overwogen, maar:quote:Op vrijdag 9 februari 2018 16:11 schreef Phaidra het volgende:
[..]
Wij moesten vorige week de oudste naar school brengen. A wilde zijn jas niet aan. Ook niet na tig keer vragen, uitleggen dat we nu echt weg moesten om niet te laat te komen en bij dwang deed hij de jas gewoon weer uit. Ok, dan gaan we zonder jas. Eenmaal buiten kwam hij daar toch snel op terug. En deed zonder morren alsnog zijn jas aan. Ik denk dat hij nu beter begrijpt dat dat ding best handig is.
Intrinsieke motivatie is een beetje een toverwoord. Wordt ontzettend veel ten onrechte gebruikt.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 13:03 schreef LeSage het volgende:
Oh ja, nee, daar ben ik dus echt niet mee bezig, hoe ik zo’n compliment dan precies geef. Ik zou dan gewoon ‘wauw, mooi hoor!’ roepen. En daar zie ik dus ook echt niets verkeerd in.
Ik vraag me dan wel af hoeveel van jullie zelf intrinsieke motivatie hebben. Ik moet mezelf echt regelmatig een beloning in het vooruitzicht stellen om dingen gedaan te krijgen. Ik werk ook niet uit intrinsieke motivatie. Ik vind het salaris (de beloning) echt het allerbelangrijkst.
Straffen ligt denk ik ook wel aan je kind, Lu. Ik lees vaak dat Wolk best heel meegaand is en weinig peuterbuien heeft. Als dat dagelijks zou zijn, ga je misschien wel heel anders ermee om, maar dat gaf je zelf ook al aan.
(Hoe gaat dat eigenlijk met slapen, als Wolk niet ziek is, beter?)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |