abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  woensdag 3 januari 2018 @ 18:48:01 #1
66825 Reya
Fier Wallon
pi_176265063
registreer om deze reclame te verbergen
De Jehovah's getuigen worden bestuurd door het Wachttoren-, Bijbel- en Traktaatgenootschap in New York. De leden van de JG's staan over het algemeen bekend als hele vriendelijke mensen die een hoge moraal erop nahouden.

Wat geloven Jehovah's Getuigen?

De voornaamste verschillen tussen Jehovah's getuigen en andere Christelijke religies zijn:

-Ze prediken hun geloof van deur tot deur of op plaatsen waar veel mensen komen (stations en drukke pleinen etc). Ze zien dit als een opdracht van god die iedereen moet volgen. De leden dienen maandelijks een rapport in te dienen van het aantal gewerkte uren in deze prediking. Als je hieraan geen tijd besteedt als JG wordt je als 'inactief' aangemerkt binnen de organisatie.

Een voorbeeld van zo'n rapport:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
-Ze geloven niet in de drie-eenheid en hebben een eigen bijbelvertaling waarin verwijzingen naar deze leer zijn aangepast. Volgens eigen zeggen komt deze vertaling meer overeen met wat er bedoeld werd in de brontekst.

- Volgens de JG's gaat niet ieder goed persoon naar de hemel, maar zal god de aarde na Armageddon herstellen in een paradijs waar mensen voor eeuwig op kunnen leven zonder pijn te leiden en te sterven etc. Ze geloven ook niet in een hel.

- Een select groepje van 144.000 uitverkorenen gaat wel naar de hemel om daar samen met Jezus te regeren over de mensen die in het paradijs wonen

- De JG's vieren ook geen verjaardagen en feestdagen als kerstmis, pasen, carnaval, omdat deze een heidense afkomst hebben

- De JG's nemen het gebod om geen bloed te nemen zeer letterlijk en weigeren daarom levensreddende bloedtransfusies - Terwijl de algemene consensus bij andere religies is dat dit gebod enkel betrekking heeft op het eten / drinken van bloed

- De JG's denken ook dat zij de enige organisatie op aarde zijn die onder directe leiding van god staat. Via het 'besturende lichaam' in New York wordt er 'voedsel te rechter tijd' gegeven aan alle volgelingen. Dit plaatje laat de structuur zien:

watchtower-december-15-1971-p749-organization-chart.jpg

Meer informatie over de JG's van hun eigen website: https://www.jw.org/nl/jeh(...)ovah-getuige-geloof/

Kritiek op de Jehovah's Getuigen

De Jehovah's Getuigen worden vaak aangemerkt als sekte en volgens velen is het BITE model op hen van toepassing.

(meer info over het BITE model van Steven Hassan hier:
https://freedomofmind.com/bite-model/
https://freedomofmind.com/stereotypical-profile-of-cult-members/ )


Behaviour: Als Jehovah's Getuige dien je je op een bepaalde manier gedragen. Er wordt regelmatig streng aangeraden om alleen met andere JG's om te gaan, contact met wereldse mensen moet zoveel mogelijk beperkt worden. Je mag geen extreme kleding of haarstijlen dragen, tatoeages zijn uit den boze, piercings worden steng afgekeurd. Je dient je uiterste best doen om de zogenaamde 'koninkrijskbelangen' voor op te stellen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld wat veel met je hobby's bezig bent, je je schuldig voelt omdat je ook langs de deuren had kunnen gaan. In de psychologie weet men, als je je gedrag omvormt zal de geest volgen (cognitive behaviour therapy) en op deze manier beinvloedt het genootschap de geest van de volgeling.

Information: Als Jehovah's Getuige is er maar 1 geaccepteerde en betrouwbare bron van informatie en dat is het genootschap. Alle andere bronnen zijn werelds en staan onder invloed van Satan. Als Jehovah's Getuige ga je twee keer per week naar de koninkrijszaal om daar indoctrinatiesessies te volgen. Ook dien je een aantal studieprogramma's te volgen (bijbelstudieprogramma, koninkrijksdienst, gemeentelijke bijbelstudie). Verder dien je ook de tijdschriften te bestuderen die elke maand uitkomen en je dient de nieuwe boekjes en dvd's die uitkomen bekijken en lezen. De laatste jaren is daar ook nog JW TV bijgekomen. Zo blijft er weinig tijd over om nog andere dingen te lezen. Daarnaast geldt dat alleen de huidige boekjes acceptabel zijn. Je mag niet discussieren met andere JG's over oude boekjes uit bijvoorbeeld de tijd van Charles Taze Russel. Dit is zogenaamd 'oud licht' en staat vol met leerstellingen die niet meer acceptabel zijn. Als je de leerstellingen van CTR zou aanhouden wordt je uitgesloten. Je hebt geen privacy meer. Verborgen zonden moeten worden opgebiecht. Als JG geloof je dat wanneer jij je verborgen zonde niet opbiecht, Jehovah zijn heilige geest kan wegtrekken van de gemeente waar je in zit. Je gelooft ook dat de heilige geest er voor zorgt dat jouw verborgen zonde uiteindelijk toch openbaar wordt.

Thought: Jehovah's Getuigen moeten hun denkpatronen aanpassen. Het genootschap heeft de waarheid, de rest niet. Buitenstaanders zijn leugenaars. Er zijn geen grijswaarden meer. Of je bent JG, of je bent werelds en van Satan. Je denkt in het jargon van JG's waardoor moeilijke of rare concepten verteerbaar worden. Zo heb je bijvoorbeeld "de waarheid" in plaats van "ons geloof". Je denkt niet meer dat je 'een geloof' aanhangt, nee, je hebt "DE WAARHEID". En de waarheid kan niet liegen toch? Je gaat niet naar de kerk, maar naar de koninkrijkszaal. Je bent dus uniek en anders dan andere geloven, want jij gaat niet naar de kerk en mensen die wel naar de kerk gaan zijn dom en achterhaald.

Emotion: Als JG voel je je vaak schuldig. Je voelt je schuldig omdat je bijvoorbeeld een vergadering hebt overgeslagen. Als je de volgende keer weer in de koninkrijkszaal bent groet iedereen je met "We hebben je gemist." Conclusie, blijf maar niet weg want we hebben je wel door. Je voelt je schuldig als je niet genoeg langs de deuren gaat. Als je niet minimaal 8 - 10 uur per maand langs de deuren gaat, krijg je geen voorrechten in de gemeente, dan mag je bijvoorbeeld niet helpen met de geluidsinstallatie. Men ziet je dan ook als slechte omgang. Als een gezin bijvoorbeeld niet of heel weinig van deur tot deur gaat kan het zijn dat kinderen uit andere gezinnen niet meer met die kinderen mogen spelen.. een soort van "light" uitsluiting. Ook worden JG's volgeladen met angst. Als je niet luistert, zal Jehovah je vermoorden tijdens Armageddon. Als je op de wc te lang aan je piemel zit, zal Jehovah je vermoorden tijdens Armageddon. Als je niet genoeg tijd besteedt aan studie van de publicaties, zal Jehovah je vermoorden tijdens Armageddon. Het klinkt belachelijk, maar ik geloofde dat dus echt. Het is ook bijzonder dat sommige JG's hier komen, want normale JG's zijn bang van wereldse mensen, dat zijn namelijk allemaal leugenaars, moordenaars, verkrachters en als je met ze praat en ze overtuigen je dat God niet bestaat dan... gaat Jehovah je vermoorden tijdens Armageddon.

Uitsluitingsregeling

JG's die zich hebben laten dopen (soms op hele jonge leeftijd) en die op latere leeftijd dingen doen die niet mogen zoals roken of sex voor het huwelijk worden uitgesloten, tenzij ze berouw tonen en hiermee stoppen.

Als uitgeslotene wordt je door de JG leden geexcommuniceerd. Aangezien je als JG geen of heel weinig vrienden hebt buiten deze gemeenschap zorgt dit vaak voor een ernstig sociaal isolement. Vaak zullen ook directe familieleden niet meer met je praten waardoor de druk om terug te komen bij de gemeenschap verder toeneemt.

Om deze reden zijn er veel JG's die bij de gemeenschap blijven ondanks dat ze eigenlijk niet meer geloven. Anderen zullen langzaam inactief worden ipv zich te laten uitsluiten in de hoop dat de excommunicatie minder extreem zal zijn. Ook zijn er gevallen bekend van uitgeslotenen die zelfmoord hebben gepleegd hierdoor.

Dit is een filmpje dat vorig jaar wereldwijd getoond werd op de congressen van de JG's waarin duidelijk aangemoedigd werd dat ouders zelfs geen enkel contact meer hebben met hun kinderen als die uitgesloten worden:
Kindermisbruik bij de Jehovah's Getuigen

Net als de Katholieke Kerk komen de Jehovah's Getuigen regelmatig in opspraak vanwege kindermisbruik schandalen. Ze wijken niet af van de richtlijn in de bijbel dat er altijd twee getuigen moeten zijn om iemand te veroordelen binnen de gemeente waardoor een dader van misbruik vaak zonder problemen kan blijven dienen in een gemeente.

Ook wordt er in dit soort gevallen geen aangifte gedaan bij de 'wereldse' autoriteiten en is het daardoor vaker voorgekomen dat daders niet veroordeeld werden en dat slachtoffers geen goede hulp geboden werd, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Enkele voorbeelden:

De Australische Royal Commision heeft onderzoek gedaan naar meer dan 1000 gevallen van sexueel misbruik die stil zijn gehouden door de JG's, alleen al in Australie. Hun conclusie:

quote:
The Royal Commission found children are not adequately protected from the risk of child sexual abuse in the Jehovah's Witness organisation and does not believe the organisation responds adequately to allegations of child sexual abuse.
https://www.childabuseroy(...)organisations-releas

https://www.washingtonpos(...)m_term=.0b3a97eb52bd

Ook in het Verenigd Koninkrijk staat het Wachttoren Genootschap om vergelijkbare redenen onder druk:

https://www.theguardian.c(...)-sexual-abuse-claims

In de VS heeft het genootschap recentelijk geschikt met een slachtoffer van sexueel misbruik waarin de kerk zeer nalatig was geweest:

http://www.pennlive.com/n(...)ss_sexual_abuse.html

In 2014 heeft het genootschap zelfs 13,5 miljoen dollar moeten betalen aan een enkel misbruikslachtoffer in San Diego. De dader werd niet gestraft binnen de gemeente en werd later zelfs een ouderling!

http://www.dailymail.co.u(...)ses-molest-case.html
pi_176266156
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_176290796
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 19:38 schreef Perrin het volgende:
Meldingen misbruik bij Jehovah's Getuigen stromen binnen

Ook in NL tientallen meldingen al :{
Klopt en ik lees her en der reacties op de gerelateerde nieuwsartikelen dat je overal pedofielen tegenkomt, en dat klopt natuurlijk ook. Dat is niet direct het grote probleem dat hiermee wordt aangetoond.

Het probleem is dat de Jehovahs Getuigen:

1- Een zeer ouderwetse regel aanhouden uit de bijbel dat er altijd 2 getuigen moeten zijn om iemand schuldig te verklaren (en bij misbruik zijn er nou eenmaal zelden 2 getuigen)

2 - Ze de ouders van de slachtoffers niet aanmoedigen naar de autoriteiten te stappen en de indruk wordt gewekt dat dit 'schade' brengt aan de naam van de organisatie.

Wat je dus krijgt is dat mannen binnen de organisatie niet worden aangepakt en zelfs ouderling kunnen worden / blijven (en oa. lezingen kunnen houden in de zaal waar de slachtoffers ook zitten), en dat de zaken ook verborgen blijven voor de politie.

Er wordt nu wereldwijd een grote beerput open getrokken. Helaas zullen de meeste JG's dit afdoen als 'fake news' (a la Trump)
pi_176382377
registreer om deze reclame te verbergen
Fake news.
pi_176382913
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 18:48 schreef Reya het volgende:
De leden van de JG's staan over het algemeen bekend als hele vriendelijke mensen die een hoge moraal erop nahouden.


Ja, doeg. Voor zover ik weet bestaan er geen niet-jehova's die de praktijken en overtuigingen van die sekte moreel hoogstaand vinden.

Zou ook wel uitermate merkwaardig zijn:

"O, een eigen rechtsysteem, veel beter dan de wet."
"Je kinderen verstoten? Gaan wij ook doen!"
"De eeuwige hemel voor de jehova's en de eeuwige dood voor de ons. Volkomen terecht."
"Kindermisbruik gewoon zelf oplossen? Wat een leuk idee! Veel beter dan dat gedoe met justitie."
  dinsdag 9 januari 2018 @ 09:53:42 #6
66825 Reya
Fier Wallon
pi_176382992
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 09:46 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Ja, doeg. Voor zover ik weet bestaan er geen niet-jehova's die de praktijken en overtuigingen van die sekte moreel hoogstaand vinden.

Zou ook wel uitermate merkwaardig zijn:

"O, een eigen rechtsysteem, veel beter dan de wet."
"Je kinderen verstoten? Gaan wij ook doen!"
"De eeuwige hemel voor de jehova's en de eeuwige dood voor de ons. Volkomen terecht."
"Kindermisbruik gewoon zelf oplossen? Wat een leuk idee! Veel beter dan dat gedoe met justitie."
Even voor de duidelijkheid: dit zijn niet mijn woorden.
pi_176383030
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
11s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 09:53 schreef Reya het volgende:

[..]

Even voor de duidelijkheid: dit zijn niet mijn woorden.
Misschien een idee om dat dan even uit de OP te halen.
pi_176383124
De rest van die zin is overigens ook raar. Vraag eens rond naar wat mensen van jehova's vinden en je gaat veel vaker 'irritant' horen dan 'aardig'.
pi_176383144
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 10:05 schreef Jigzoz het volgende:
De rest van die zin is overigens ook raar. Vraag eens rond naar wat mensen van jehova's vinden en je gaat veel vaker 'irritant' horen dan 'aardig'.
Irritant om hun geklop op de deur. Maar als je ze "normaal" kent zijn het heel aardige mensen.
pi_176383314
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 10:07 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Irritant om hun geklop op de deur. Maar als je ze "normaal" kent zijn het heel aardige mensen.
Ook niet allemaal. Er zit hier ook een jehova die altijd woest op alles en iedereen is. Vergeten hoe hij heet.

Hoe dan ook: er klopt geen moer van die zin. Jehova's staan niet bekend als heel vriendelijke mensen. Integendeel. Ze staan bekend als irritant en opdringerig, hoe aardig ze dan in werkelijkheid al dan niet ook zijn. Daarnaast vindt geen enkele niet-jehova hun moraal hoogstaand.
pi_176383412
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 10:23 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Ook niet allemaal. Er zit hier ook een jehova die altijd woest op alles en iedereen is. Vergeten hoe hij heet.

Internet telt niet mee.
Maar zoals overal en altijd voorkomt, heb je natuurlijk ook onaardige. Maar over het algemeen zijn het in persoon aardige mensen.

quote:
Hoe dan ook: er klopt geen moer van die zin. Jehova's staan niet bekend als heel vriendelijke mensen. Integendeel. Ze staan bekend als irritant en opdringerig, hoe aardig ze dan in werkelijkheid al dan niet ook zijn.
Komt gewoon omdat niet veel mensen een JG kennen. En wanneer ze JG horen denken ze dus gelijk aan geklop en geloof. En niet aan mensen.

quote:
Daarnaast vindt geen enkele niet-jehova hun moraal hoogstaand.
Geen enkele is wel overdreven. Maar ze hebben wel degelijk een hoge moraal.
Op je gezondheid letten, geen vrije seks, niet de wet overtreden, geen grote mond bijv.
pi_176383545
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 10:31 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Internet telt niet mee.
Maar zoals overal en altijd voorkomt, heb je natuurlijk ook onaardige. Maar over het algemeen zijn het in persoon aardige mensen.
Maar dat geldt voor iedereen.
quote:
[..]

Komt gewoon omdat niet veel mensen een JG kennen. En wanneer ze JG horen denken ze dus gelijk aan geklop en geloof. En niet aan mensen.
Doet er niet toe. In de OP staat iets over hoe ze bekend zouden staan en dat is simpelweg niet waar.

quote:
[..]

Geen enkele is wel overdreven. Maar ze hebben wel degelijk een hoge moraal.
Op je gezondheid letten, geen vrije seks, niet de wet overtreden, geen grote mond bijv.
Dat jij die moraal hoog vindt is je goed recht. Ik vind hun morele opvattingen op allerlei punten volstrekt kwaadaardig. Dat is ook logisch, want de morele opvattingen zijn voor niet-jehova's doorgaans ook nogal afkeurenswaardig.

En nee, dan hoeven we niet in de OP te gaan zetten dat de jehova's immoreel zijn, maar stellen dat ze bekend staan om hun hoogstaande moraal is totale onzin. Laat dat soort oordelen gewoon weg uit een informatief bedoelde OP.
pi_176384088
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 10:40 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Maar dat geldt voor iedereen.

[..]

Doet er niet toe. In de OP staat iets over hoe ze bekend zouden staan en dat is simpelweg niet waar.

[..]

Dat jij die moraal hoog vindt is je goed recht. Ik vind hun morele opvattingen op allerlei punten volstrekt kwaadaardig. Dat is ook logisch, want de morele opvattingen zijn voor niet-jehova's doorgaans ook nogal afkeurenswaardig.

En nee, dan hoeven we niet in de OP te gaan zetten dat de jehova's immoreel zijn, maar stellen dat ze bekend staan om hun hoogstaande moraal is totale onzin. Laat dat soort oordelen gewoon weg uit een informatief bedoelde OP.
Moraal is niet in ieders ogen gelijk, dus ik snap je wel.
Toch is het wel zo dat ze ook als aardig bekend staan.
Is misschien hoe je wil kijken (ze zijn irritant en hun regels vindt men maar niks, dus wil niks horen over aardig zijn), plus hangt ook af van je omgeving (de meeste collega's, buren, vrienden, familie hebben nooit een goed woord over ze, dus heb je een bepaald beeld en zo is het en niks anders).

Falling heeft de OP geschreven, trouwens.
pi_176384160
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 11:18 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Moraal is niet in ieders ogen gelijk, dus ik snap je wel.
Toch is het wel zo dat ze ook als aardig bekend staan.
Is misschien hoe je wil kijken (ze zijn irritant en hun regels vindt men maar niks, dus wil niks horen over aardig zijn), plus hangt ook af van je omgeving (de meeste collega's, buren, vrienden, familie hebben nooit een goed woord over ze, dus heb je een bepaald beeld en zo is het en niks anders).

Falling heeft de OP geschreven, trouwens.
Even voor de goede orde: de paar keer dat ik in de echte wereld met jehova's geconfronteerd werd, vond ik ze ook best aardig. Dat is alleen zeker niet het imago dat ze hebben.
pi_176397884
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 09:08 schreef Hexx. het volgende:
Fake news.
:D het topic was wel al bijna weer doodgebloed zonder je comment ;)
pi_176398009
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 21:19 schreef falling_away het volgende:

[..]

:D het topic was wel al bijna weer doodgebloed zonder je comment ;)
Zonder een JG werkt een JG topic niet, he :P
pi_176400319
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 21:23 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Zonder een JG werkt een JG topic niet, he :P
Dat klopt ;)

Hier nog wat fake news, heet van de pers:

quote:
The founders of MormonLeaks, a transparency organization that has released hundreds of controversial documents related to inner-workings of the Mormon Church, recently launched FaithLeaks, an ambitious and far-reaching project that aims to expose corruption and abuse across other religious organizations. Today, the new group has published dozens of pages of documents related to sexual assault allegations within the Jehovah’s Witness Church, documents which are presumably part of a database that church officials have refused to relinquish in an unrelated sexual molestation trial, resulting in a one and a half year legal battle and millions of dollars in fines.

The 69 pages of documents detail how Jehovah’s Witnesses authorities and church officials handled allegations of repeated sexual assault by one of its local leaders. The interviews and detailed notes compiled by church authorities about molestation and rape allegations are horrific. The 33 documents also provide a staggering play-by-play of how the Watchtower Tract and Bible Society—the parent corporation and governing body for the Jehovah’s Witnesses, often simply referred to as “the Watchtower”—handled the case internally over the course of nearly a decade—playing therapist, prosecutor, jury, and judge—and the lengths to which they went to keep these accusations away from the “worldly court of law.”
https://gizmodo.com/new-w(...)fidential-1821799936

en de officiele documenten:

https://faithleaks.org/wi(...)_Abuse_Investigation
pi_176405718
Okay.
pi_176407463
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 21:23 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Zonder een JG werkt een JG topic niet, he :P
Huh? Jij was toch jehova-af?
pi_176407898
quote:
1s.gif Op woensdag 10 januari 2018 10:46 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Huh? Jij was toch Jehovah-af?
Kind of, ja....

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 10-01-2018 11:17:15 ]
pi_176423068
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 11:22 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Even voor de goede orde: de paar keer dat ik in de echte wereld met jehova's geconfronteerd werd, vond ik ze ook best aardig. Dat is alleen zeker niet het imago dat ze hebben.
Ik heb die OP een jaar of zo geleden geschreven, in eerste instantie zonder dat eerste stuk.. het klonk allemaal nogal overdreven negatief dus heb ik dat later toegevoegd. Over het algemeen zijn JG's echt wel aardige mensen die oprecht denken goed bezig te zijn en die de moraal van de bijbel hoog houden (ook de minder prettige stukken omdat ze alles zo letterlijk lezen).

Mijn kritiek is dan ook niet zozeer tegen de leden van de JG's gericht maar meer tegen de organisatie, en wel vanwege de punten die later in de OP worden uitgelegd.
  vrijdag 19 januari 2018 @ 13:42:35 #22
545 dop
:copyright: dop
pi_176610361
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 13:30 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Als je als ouders ervoor kiest om ongezond te leven/eten, hou je kinderen dan ook er buiten. Geef ze gezonde eten, leer ze om tolerant te zijn, niet racistisch of in hokjes denken en vooroordelend te zijn. Laat die kinderen dan ook gewoon zelf denken en niet je eigen wereldbeeld aan ze opdringen. Enz. enz.
Verschil met eten is wel dat als mij kinderen er uiteindelijk voor kiezen om niet meer gezond te eten ze gewoon bij mij aan tafel mogen.

Dat is bij de JG doorgaans wel anders, met een beetje pech mag je thuis niet meer mee aan tafel en ben je helemaal nergens meer welkom.
ook is het niet echt wenselijk om eens aan een ander tafel te eten.

Gaat daar geen druk van uit, als je werkelijk ex JG bent dan moet je dat wel weten en zelf ook voelen?.

Je komt bij wereldse mensen over de vloer om te evangeliseren, niet om vriendjes te zijn is het niet?


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 1% gewijzigd door dop op 19-01-2018 13:48:06 ]
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_176610530
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 13:42 schreef dop het volgende:

[..]

Verschil met eten is wel dat als mij kinderen er uiteindelijk voor kiezen om niet meer gezond te eten ze gewoon bij mij aan tafel mogen.

Dat is bij de JG doorgaans wel anders, met een beetje pech mag je thuis niet meer mee aan tafel en ben je helemaal nergens meer welkom.
ook is het niet echt wenselijk om eens ander tafel te eten.
Dat is persoonsafhankelijk. Is ook niet anders dan bij andere religies, waar je met een beetje pech ook niet meer thuis mag komen wanneer je ongetrouwd zwanger raakt of gaat scheiden of waar je niet met een ongelovige mag thuiskomen.

quote:
Gaat daar geen druk van uit, als je werkelijk ex JG bent dan moet je dat wel weten en zelf ook voelen?

Je komt bij wereldse mensen over de vloer om te evangeliseren, niet om vriendjes te zijn is het niet?

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat hangt af. Heb je wereldse vriendjes gemaakt op school of ergens anders, dan kom je bij je wereldse vriendjes als vriendje.
Kom je aan de deur kloppen met een boekje, dan kom je om over je geloof te praten.

Je weet niet echt over de JG, merk ik.
  vrijdag 19 januari 2018 @ 13:53:37 #24
545 dop
:copyright: dop
pi_176610564
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 13:51 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Dat is persoonsafhankelijk. Is ook niet anders dan bij andere religies, waar je met een beetje pech ook niet meer thuis mag komen wanneer je ongetrouwd zwanger raakt of gaat scheiden of waar je niet met een ongelovige mag thuiskomen.

[..]

Dat hangt af. Heb je wereldse vriendjes gemaakt op school of ergens anders, dan kom je bij je wereldse vriendjes als vriendje.
Kom je aan de deur kloppen met een boekje, dan kom je om over je geloof te praten.

Je weet niet echt over de JG, merk ik.
neu geen ervaring, vriendinnetje gehad die JG was paar jaar relatie (stiekum zij was nog jong en kon niet kiezen).
als de schoen gaat wringen kun je gelijk iemand wegzetten door te stellen dat hij geen ervaring heeft.
maar dat gaat in dit geval niet zo makelijk op voor je
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_176610601
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 13:46 schreef Lokasenna het volgende:

[..]

Oke, duidelijk. Werkt precies hetzelfde als in mijn kerk dan (al doen die uberhaupt niet aan doop).
De niet-gedoopten kunnen dan nooit uitgesloten worden. Zijn niet gebonden aan regels. Wel veilig voor velen :D
pi_176610636
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 13:53 schreef dop het volgende:

[..]

neu geen ervaring, vriendinnetje gehad die JG was paar jaar relatie (stiekum zij was nog jong en kon niet kiezen).
als de schoen gaat wringen kun je gelijk iemand wegzetten door te stellen dat hij geen ervaring heeft.
maar dat gaat in dit geval niet zo makelijk op voor je
Ervaring hebben met een JG meisje en kennis hebben over de JG-levensbeschouwing zijn twee dingen.
pi_176610664
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 13:55 schreef Hexx. het volgende:

[..]

De niet-gedoopten kunnen dan nooit uitgesloten worden. Zijn niet gebonden aan regels. Wel veilig voor velen :D
Maar als je een JG dus mag beschouwen als het equivalent van een protestant die zijn belijdenis heeft gedaan, is er dus helemaal niet zoveel verschil in het godsdienstonderwijs dat ze hebben gehad. :P (bij allebei verplicht)
  vrijdag 19 januari 2018 @ 14:00:07 #28
545 dop
:copyright: dop
pi_176610696
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 13:57 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Ervaring hebben met een JG meisje en kennis hebben over de JG-levensbeschouwing zijn twee dingen.
natuurlijk, maar jij zet mij gelijk weg als iemand zonder ervaring.
Wat ik in mijn post zeg is niet iets ingewikkeld. ik weet dat het wat uitmaakt uit welke kring je komt en jij kan dus best wat andere eraringen hebben.
maar ik ga jou ook niet gelijk wegzetten door te zeggen dat je JG bent en niet kan weten hoe het buiten de JG is.
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_176610743
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 13:58 schreef Lokasenna het volgende:

[..]

Maar als je een JG dus mag beschouwen als het equivalent van een protestant die zijn belijdenis heeft gedaan, is er dus helemaal niet zoveel verschil in het godsdienstonderwijs dat ze hebben gehad. :P (bij allebei verplicht)
Ik heb geen enkele kennis van het protestantse, dus ik kan het je niet zeggen.
Maar het zal wel alleen de verplichte kennis zijn die overeenkomt....
pi_176610762
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:02 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Ik heb geen enkele kennis van het protestantse, dus ik kan het je niet zeggen.
Maar het zal wel alleen de verplichte kennis zijn die overeenkomt....
Mwah hoeveel kennis heeft een kind van 8 nou echt
pi_176610796
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:00 schreef dop het volgende:

[..]

natuurlijk, maar jij zet mij gelijk weg als iemand zonder ervaring.
Wat ik in mijn post zeg is niet iets ingewikkeld. ik weet dat het wat uitmaakt uit welke kring je komt en jij kan dus best wat andere eraringen hebben.
maar ik ga jou ook niet gelijk wegzetten door te zeggen dat je JG bent en niet kan weten hoe het buiten de JG is.

Ik heb teveel van die "horen zeggen" en vooroordelen gehoord dat ik altijd al steiger bij de minste "kritiek" of afkeurende toon. Vaak worden er oppervlakkige observaties gedaan die als feit worden neergezet.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 19-01-2018 14:07:27 ]
pi_176610809
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:03 schreef falling_away het volgende:

[..]

Mwah hoeveel kennis heeft een kind van 8 nou echt
Dat bepaalt dat kind dan wel zelf, he.
  vrijdag 19 januari 2018 @ 14:10:24 #33
545 dop
:copyright: dop
pi_176610864
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:06 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Ik heb teveel van die "horen zeggen" en vooroordelen gehoord dat ik altijd al steiger bij de minste "kritiek" of afkeurende toon. Vaak worden er oppervlakkige observaties gedaan die als feit worden neergezet.
ik vergeef het je. maar in een relatie met een jonge volwassen dame die JG is gaat het in 2 jaar ook wel eens over geloof.
Veel meer en vaker dan mogelijk is dan doorgaans tussen iemand die JG is en een Werelds iemand.
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_176610878
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:06 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Dat bepaalt dat kind dan wel zelf, he.
tsja zegt genoeg over jou dat je denkt dat een kind van 8 zulke beslissingen kan nemen die van invloed zijn op de rest van zijn/haar leven.
pi_176610880
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:06 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Dat bepaalt dat kind dan wel zelf, he.
Een kind van 8 jaar ? Dat kan je niet menen ! Je weet zelf niet eens waar jouw geloof op gebaseerd is. Ik heb je een voorbeeld gegeven hoe verwrongen het christelijk geloof door de eeuwen heen is gemanipuleerd en de enige opmerking die je kunt bedenken dat er niks over god in staat. Alles verder nog OK met je?
pi_176610889
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:06 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Vooral om je (standpunt) te kunnen verdedigen tijdens de velddienst. Vandaar de zeer uitgebreide JG websites waar "antwoord" wordt gegeven op de meest kritische vragen.
Altijd maar het slechtste denken. Waarom niet gewoon simpel om te weten?
  vrijdag 19 januari 2018 @ 14:19:34 #37
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_176611034
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:12 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Altijd maar het slechtste denken. Waarom niet gewoon simpel om te weten?
Ik kwalificeer dat niet direct als slecht. Wel doorzichtig. Ook in protestantse kringen bestaan die sites, kijk maar naar Doedelzak.
pi_176611041
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:10 schreef dop het volgende:

[..]

ik vergeef het je. maar in een relatie met een jonge volwassen dame die JG is gaat het in 2 jaar ook wel eens over geloof.
Veel meer en vaker dan mogelijk is dan doorgaans tussen iemand die JG is en een Werelds iemand.

Ja, zo gaat dat. Als je met een lerares gaat ga je wel vaker horen over onderwijs gerelateerde dingen dan over koken bijv.

quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:11 schreef falling_away het volgende:

[..]

tsja zegt genoeg over jou dat je denkt dat een kind van 8 zulke beslissingen kan nemen die van invloed zijn op de rest van zijn/haar leven.
Ga me niet weer boos maken door persoonlijk te worden. Hou je grieven maar voor je ouders.

quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:11 schreef ATON het volgende:

[..]

Een kind van 8 jaar ? Dat kan je niet menen ! Je weet zelf niet eens waar jouw geloof op gebaseerd is. Ik heb je een voorbeeld gegeven hoe verwrongen het christelijk geloof door de eeuwen heen is gemanipuleerd en de enige opmerking die je kunt bedenken dat er niks over god in staat. Alles verder nog OK met je?
Ouders zijn verantwoordelijk voor kinderen van 8 jaar. Zo ook ouders die hun kinderen van 5 met schoonheidswedstrijden laten meedoen en aan allerlei diėten laten houden. Ik wil maar zeggen, overal zijn er onverantwoordelijke ouders.

Maar zal ik je iets vertellen? Naar de hel met het christelijk geloof!
pi_176611053
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:19 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Ik kwalificeer dat niet direct als slecht. Wel doorzichtig. Ook in protestantse kringen bestaan die sites, kijk maar naar Doedelzak.
Met het verschil dat we wel degelijk weten wat we zeggen.
  vrijdag 19 januari 2018 @ 14:27:34 #40
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_176611182
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:20 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Met het verschil dat we wel degelijk weten wat we zeggen.
Zou dat niet voor een Christelijk Gereformeerde gelden? Of Doedel, hij weet precies waar hij over praat hoor, geen spoor van twijfel.
  vrijdag 19 januari 2018 @ 14:28:29 #41
545 dop
:copyright: dop
pi_176611201
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:20 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Met het verschil dat we wel degelijk weten wat we zeggen.
tot op zeker hoogte.
JG hebben hun eigen bijbel vertaling en daar buiten word volgens mij niet gewerkt.
Verder is de hierarchie binnen de JG toch redelijk streng, en ben je ook behoorlijk overgeleverd aan hoe de ouderlingen met zaken omgaan.
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_176611207
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:27 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Zou dat niet voor een Christelijk Gereformeerde gelden? Of Doedel, hij weet precies waar hij over praat hoor, geen spoor van twijfel.
Ik weet wat je bedoelt.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 19-01-2018 14:34:04 ]
pi_176611277
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:28 schreef dop het volgende:

[..]

tot op zeker hoogte.
JG hebben hun eigen bijbel vertaling en daar buiten word volgens mij niet gewerkt.

Of wat ze zeggen feit is of niet doet er nu niet toe; ze weten wel wat ze geloven.
quote:
Verder is de hierarchie binnen de JG toch redelijk streng, en ben je ook behoorlijk overgeleverd aan hoe de ouderlingen met zaken omgaan.
Dat is waar.
pi_176611321
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:19 schreef Hexx. het volgende:

Ouders zijn verantwoordelijk voor kinderen van 8 jaar. Zo ook ouders die hun kinderen van 5 met schoonheidswedstrijden laten meedoen en aan allerlei diėten laten houden. Ik wil maar zeggen, overal zijn er onverantwoordelijke ouders.
Dat is een excuus voor een leerling uit de lagere school. " Kijk, hij doet het ook " " Zij is begonnen ". :D
pi_176611351
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:20 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Met het verschil dat we wel degelijk weten wat we zeggen.
Dat beweren alle gelovigen en allen vertellen de grootste onzin.
pi_176611355
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:06 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Dat bepaalt dat kind dan wel zelf, he.
8 jaar vind ik veel te jong voor een keuze waarvan het gevolg uitsluiting kan zijn als je erop terug wil komen. 16 of 18 is dan een redelijkere leeftijd om als leeftijdsgrens te stellen, al is het nog steeds aan de jonge kant.
pi_176611395
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:38 schreef Lokasenna het volgende:

[..]

8 jaar vind ik veel te jong voor een keuze waarvan het gevolg uitsluiting kan zijn als je erop terug wil komen. 16 of 18 is dan een redelijkere leeftijd om als leeftijdsgrens te stellen, al is het nog steeds aan de jonge kant.
Mee eens. Om te shoppen in de supermarkt van religie is er meer tijd nodig.
pi_176611450
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:36 schreef ATON het volgende:

[..]

Dat is een excuus voor een leerling uit de lagere school. " Kijk, hij doet het ook " " Zij is begonnen ". :D
Heb je mijn "Ik wil maar zeggen" gelezen?

quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:38 schreef ATON het volgende:

[..]

Dat beweren alle gelovigen en allen vertellen de grootste onzin.
Net zoals jij ook precies weet wat jij gelooft, he :P

quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:38 schreef Lokasenna het volgende:

[..]

8 jaar vind ik veel te jong voor een keuze waarvan het gevolg uitsluiting kan zijn als je erop terug wil komen. 16 of 18 is dan een redelijkere leeftijd om als leeftijdsgrens te stellen, al is het nog steeds aan de jonge kant.
Tja, zoals ik al zei ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders. Wanneer zo'n kind bij de ouderling aangeeft klaar te zijn en de ouders staan achter het kind, dan doe maar gewoon je je werk.
Maar ik heb nog niet meegemaakt dat een 8 jarige een JG is geworden.
pi_176611512
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:44 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Tja, zoals ik al zei ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders. Wanneer zo'n kind bij de ouderling aangeeft klaar te zijn en de ouders staan achter het kind, dan doe maar gewoon je je werk.
Maar ik heb nog niet meegemaakt dat een 8 jarige een JG is geworden.
Maar als de verantwoordelijkheid op die leeftijd nog bij de ouders ligt, is het dus niet meer helemaal een eigen keuze.
Goed om te horen dat dit ongebruikelijk is, jammer dat er geen regels tegen bestaan.
pi_176611949
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 januari 2018 14:47 schreef Lokasenna het volgende:

[..]

Maar als de verantwoordelijkheid op die leeftijd nog bij de ouders ligt, is het dus niet meer helemaal een eigen keuze.
Goed om te horen dat dit ongebruikelijk is, jammer dat er geen regels tegen bestaan.
Het probleem is dat de Wachttoren organisatie van de JG's dit juist brengt als iets goeds. De ouders die jarenlang geindoctrineerd zijn volgen graag het goede voorbeeld dat in de lectuur beschreven wordt.

En ik ken persoonlijk al een aantal jonge kinderen die rond de leeftijd van 9 jaar zijn gedoopt. Dat is echt niet uitzonderlijk.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')