abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_182688767
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 13:07 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Ziet er leuk uit.
Wat zit er nog meer in?
500 gram ricotta
1 ei
50 gram honing
100 gram meel (hoort volkoren of spelt te zijn maar ik heb gewoon tarwebloem gebruikt)

En als het uit de oven komt dan weer honing erover en maanzaad.
pi_182689639
Ok ik heb geproeft en hij smaakt zoals ik m eerder heb gegeten _O_ Het is geen zoete cake, dus ik zou er wel honing bij serveren. Qua textuur is het zo'n gebakken cheesecake uit Duitsland.

Het recept:

500 gram ricotta
1 ei
50 gram honing
100 gram volkoren/spelt meel (ik heb tarwe gebruikt)
honing + maanzaad om er later overheen te strooien.

Eerst de natte ingrediënten mixen en als laatste de meel erdoorheen roeren. In een ovenschaal/ bakvorm van ongeveer 20 cm. Geen springvorm want ik denk dat het er dan uitloopt.
Afdekken met aluminium folie en dan een uur op 175 graden in de oven.

Als je m uit de oven haalt dan nog honing en maanzaad eroverheen strooien en weer met de folie erop af laten koelen. Hij zal dan ietsje krimpen. Je kunt m niet echt uitstorten zoals een normale cake dus eenmaal afgekoeld (of lauw) uit de ovenschaal stukken snijden en mijn tip is serveren met extra honing.

Het schijnt dat deze cake bij Romeinse bruiloften geserveerd werd.
pi_182740370
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 14:24 schreef Elvi het volgende:
Ok ik heb geproeft en hij smaakt zoals ik m eerder heb gegeten _O_ Het is geen zoete cake, dus ik zou er wel honing bij serveren. Qua textuur is het zo'n gebakken cheesecake uit Duitsland.

Het recept:

500 gram ricotta
1 ei
50 gram honing
100 gram volkoren/spelt meel (ik heb tarwe gebruikt)
honing + maanzaad om er later overheen te strooien.

Eerst de natte ingrediënten mixen en als laatste de meel erdoorheen roeren. In een ovenschaal/ bakvorm van ongeveer 20 cm. Geen springvorm want ik denk dat het er dan uitloopt.
Afdekken met aluminium folie en dan een uur op 175 graden in de oven.

Als je m uit de oven haalt dan nog honing en maanzaad eroverheen strooien en weer met de folie erop af laten koelen. Hij zal dan ietsje krimpen. Je kunt m niet echt uitstorten zoals een normale cake dus eenmaal afgekoeld (of lauw) uit de ovenschaal stukken snijden en mijn tip is serveren met extra honing.

Het schijnt dat deze cake bij Romeinse bruiloften geserveerd werd.
Tof dat je het hebt gemaakt! Ziet er goed uit. :D
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  zondag 25 november 2018 @ 16:10:21 #79
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_183407738
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_184396504
Er zijn best veel nieuwe historische kookboeken uitgekomen. Oa van EetVerleden. Ik heb er in ieder geval pas weer 3 gekocht :')
  maandag 14 januari 2019 @ 13:31:29 #82
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_184396555
quote:
He, deze kwam ik ook laatst tegen.
Ze aten toch wel een stuk beter dan ik had verwacht.

Vind het altijd wel grappig om te zien dat eten dat nu duur is (kreeft, zalm) vroeger weer gegeten door de paupers.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_184403895
Mijn laatste aanwinsten:



Schrijfster is van de website http://coquinaria.nl/



Boek over parfum, konfijten, en koken. Compleet onleesbaar door het lettertype :')



Minder recepten en meer achtergrond informatie.



En bij eetverleden heb ik dit boek gekocht, met het middeleeuws-starterspakket. Dan krijg je al wat zakjes met kruiden die ook in de recepten staan zodat je niet stad en land af hoeft te zoeken :P

Ik heb daar ook hypocras-bonbons en gekonfijte walnoot gekocht :9
pi_184495076
quote:
1s.gif Op maandag 14 januari 2019 13:31 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

He, deze kwam ik ook laatst tegen.
Ze aten toch wel een stuk beter dan ik had verwacht.

Vind het altijd wel grappig om te zien dat eten dat nu duur is (kreeft, zalm) vroeger weer gegeten door de paupers.
Flinke ommezwaai inderdaad. Interessant om dat zo te zien.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  maandag 4 februari 2019 @ 15:44:37 #85
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_184816935
https://eetverleden.nl/pronkpastei/

[ Bericht 13% gewijzigd door Nibb-it op 04-02-2019 17:22:05 ]
pi_186298947
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  maandag 22 april 2019 @ 15:03:42 #87
47102 Elvi
miemkwien
pi_186363251
Voor Pasen heb ik weer die Romeinse cake gemaakt :P ik maak m nu regelmatig want hij is echt lekker.

En ik heb ook voor het eerst Mon-Amy gemaakt. Dit werd gegeten aan het hof van Karel de Grote. Logisch ook wel als je ziet wat erin gaat :')

- 250 ml slagroom
- 500 gram volle kwark uitgelekt tot hangop
- 50 gram boter
- 6 eetlepels suiker
- saffraan
- 20 (.....) eierdooiers

Het staat nu nog in de koelkast op te stijven, dus ik hoop dat het wat is _O- ik heb het een keer elders geproefd alleen konden zij er ook geen plakjes van snijden, wat wel hoort. Maar als het gewoon pudding/vla textuur is ben ik ook tevreden. Ik ben benieuwd!
  dinsdag 23 april 2019 @ 10:25:44 #88
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_186376695
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 15:03 schreef Elvi het volgende:
Voor Pasen heb ik weer die Romeinse cake gemaakt :P ik maak m nu regelmatig want hij is echt lekker.

En ik heb ook voor het eerst Mon-Amy gemaakt. Dit werd gegeten aan het hof van Karel de Grote. Logisch ook wel als je ziet wat erin gaat :')

- 250 ml slagroom
- 500 gram volle kwark uitgelekt tot hangop
- 50 gram boter
- 6 eetlepels suiker
- saffraan
- 20 (.....) eierdooiers

Het staat nu nog in de koelkast op te stijven, dus ik hoop dat het wat is _O- ik heb het een keer elders geproefd alleen konden zij er ook geen plakjes van snijden, wat wel hoort. Maar als het gewoon pudding/vla textuur is ben ik ook tevreden. Ik ben benieuwd!
Klinkt erg euhm, vet.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  dinsdag 23 april 2019 @ 11:48:39 #89
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_186377847
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 15:03 schreef Elvi het volgende:
Voor Pasen heb ik weer die Romeinse cake gemaakt :P ik maak m nu regelmatig want hij is echt lekker.

En ik heb ook voor het eerst Mon-Amy gemaakt. Dit werd gegeten aan het hof van Karel de Grote. Logisch ook wel als je ziet wat erin gaat :')

- 250 ml slagroom
- 500 gram volle kwark uitgelekt tot hangop
- 50 gram boter
- 6 eetlepels suiker
- saffraan
- 20 (.....) eierdooiers

Het staat nu nog in de koelkast op te stijven, dus ik hoop dat het wat is _O- ik heb het een keer elders geproefd alleen konden zij er ook geen plakjes van snijden, wat wel hoort. Maar als het gewoon pudding/vla textuur is ben ik ook tevreden. Ik ben benieuwd!
In Europa werd normaal honing gebruikt om gerechten zoet te maken. Waar zou Karel destijds zijn suiker vandaan gehaald hebben? Islamitisch Spanje?
  dinsdag 23 april 2019 @ 14:23:44 #90
47102 Elvi
miemkwien
pi_186379750
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 11:48 schreef Iblardi het volgende:

[..]

In Europa werd normaal honing gebruikt om gerechten zoet te maken. Waar zou Karel destijds zijn suiker vandaan gehaald hebben? Islamitisch Spanje?
Ja ik vroeg me dat dus ook af. Ik heb het recept in 2 boeken staan en in 1 staat rietsuiker vermeld. Ik weet niet hoe historisch correct dat is of dat het een interpretatie is.

Het andere boek is Van soeter cockene en ik zal kijken of ik daar kan vinden wat ze gebruikt. Al zal dat ook wel iets aangepast zijn.

Maar op zich denk ik dat suiker voor zijn sociale klasse niet gek is (mocht dat inderdaad al aanwezig zijn).
  dinsdag 23 april 2019 @ 14:26:16 #91
47102 Elvi
miemkwien
pi_186379779
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 10:25 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Klinkt erg euhm, vet.
Tijdens het koken had ik het idee dat het vet in m'n poriën ging zitten :') maar als je het proeft dan valt het erg mee.
Ik kreeg het tot custard-dikte overigens dus helaas kan ik er geen plakjes van snijden :P
De structuur is wat korrelig dus ergens is het wel misgegaan vrees is ;(

De smaak is vooral een soort romige zurige kwark met saffraan.
  dinsdag 23 april 2019 @ 15:21:54 #92
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_186380497
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 14:26 schreef Elvi het volgende:

[..]

Tijdens het koken had ik het idee dat het vet in m'n poriën ging zitten :') maar als je het proeft dan valt het erg mee.
Ik kreeg het tot custard-dikte overigens dus helaas kan ik er geen plakjes van snijden :P
De structuur is wat korrelig dus ergens is het wel misgegaan vrees is ;(

De smaak is vooral een soort romige zurige kwark met saffraan.
Je moet het kunnen snijden? Hoe dan? Het enige stevige is boter, en dat is maar een beetje van het geheel.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  dinsdag 23 april 2019 @ 15:30:44 #93
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_186380632
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 14:23 schreef Elvi het volgende:

[..]

Ja ik vroeg me dat dus ook af. Ik heb het recept in 2 boeken staan en in 1 staat rietsuiker vermeld. Ik weet niet hoe historisch correct dat is of dat het een interpretatie is.

Het andere boek is Van soeter cockene en ik zal kijken of ik daar kan vinden wat ze gebruikt. Al zal dat ook wel iets aangepast zijn.

Maar op zich denk ik dat suiker voor zijn sociale klasse niet gek is (mocht dat inderdaad al aanwezig zijn).
Ja, ik heb hier Van Soeter Cokene liggen en daarin staat ook rietsuiker. Maar Van Winter noemt Mon-Amy "een recept uit de Engelse hofkeuken van de 14de eeuw". Er staat wel een 15e-eeuwse illustratie van een maaltijd aan het hof van Karel de Grote bij afgedrukt.

Op p. 13 schrijft ze dat West-Europa pas tijdens de kruistochten met rietsuiker bekend raakte. Waarschijnlijk gaat het dus inderdaad om een later recept.

Nou ja, middeleeuws is het in elk geval wel.
  dinsdag 23 april 2019 @ 17:12:27 #94
47102 Elvi
miemkwien
pi_186382169
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 15:30 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Ja, ik heb hier Van Soeter Cokene liggen en daarin staat ook rietsuiker. Maar Van Winter noemt Mon-Amy "een recept uit de Engelse hofkeuken van de 14de eeuw". Er staat wel een 15e-eeuwse illustratie van een maaltijd aan het hof van Karel de Grote bij afgedrukt.

Op p. 13 schrijft ze dat West-Europa pas tijdens de kruistochten met rietsuiker bekend raakte. Waarschijnlijk gaat het dus inderdaad om een later recept.

Nou ja, middeleeuws is het in elk geval wel.
Ja meerdere boeken, meerdere interpretaties natuurlijk :P daarom vind ik het ook wel leuk om zelf uit te proberen.
pi_186400550
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_187393505
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Spellchecker zaterdag 29 juni 2019 @ 16:31:25 #97
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_187666109
Vis in papyrusblad of Romeinse salade; dankzij Elise en Joanieke zet iedereen klassiekers op tafel
quote:
Romeinse meloensalade, vis in papyrusblad of de niet te versmaden Romeinse deegbakjes. Het komt je misschien niet meteen bekend voor, maar 2000 jaar geleden kon je er de gemiddelde Romein voor wakker maken. Het zijn klassiekers uit de oudheid. Nieuwsgierig? Je kunt nu zelf ook ‘Koken met de Romeinen’ dankzij het kookboek van Elise en Joanieke van het Markland College Oudenbosch.
“We zijn geen keukenprinsessen hoor. Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen”, klinkt het uit de mond van Joanieke. De twee leerlingen van de tweede klas gymnasium Elise (13) en Joanieke (14) moesten voor Latijn een werkstuk maken. “We mochten kiezen uit wagen rennen of eten en drinken. Ik was ziek thuis en zag een kookboek liggen en zo kwamen we op het idee voor het Romeinse kookboek”, vertelt Elise Bons.
“Ik heb af en toe meegekeken en ze tips gegeven maar het meeste hebben ze echt zelf gedaan. Gerechten hebben allemaal een Latijnse naam gekregen en de kookprocessen en de sauzen zijn vertaald. Heel bijzonder”, aldus leraar klassieke talen Polle Dujardin. “Normaal gesproken behandel je teksten of mythen en die staan toch vrij ver van de dagelijkse realiteit. Nu wordt de oudheid tastbaar, zelfs eetbaar.”

pi_190305591
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_190646144
Ik heb 2 weken geleden een historische kerst-workshops gevolgd bij EetVerleden. Echt een aanrader :9

We waren met 12 personen, en we gingen per 2 aan de kook. We kregen een boekje met recepten door de eeuwen heen (van middeleeuwen tot aan 1800) en ieder stel koos een recept uit. Mijn moeder en ik kozen de mince pies.
Sommige recepten waren vrij snel klaar, en zij konden dan een tweede recept maken.

Zelf had Manon ook nog hapjes en drankjes voor tussendoor klaargemaakt. En 1 van de recepten had ze voorbereid. Dat was namelijk de zwanen-pastei! Ik moet zeggen dat ik zwaan toch wel erg lekker vond smaken :@ het heeft de structuur van draadjesvlees, maar is wat zoeter zoasl struisvogel.
Er waren ook gestoofde kweeperen, en wortol podding. Wat geen dessert was, maar een gestoomde wortel-brood pudding (recept uit 1785).

De zwaan (en de gans) kwamen van de Keuken van het Ongewenste Dier en zijn geschoten bij Schiphol.

Ik vond echt alles lekker, en ik zou zo weer een workshop volgen.
pi_190646285
De foto's:



Dit is de zwanenpastei, maar dan met een fazant als versiering :P Ze heeft ook opgezette stukken zwaan maar dat zou niet op deze pastei passen dus vandaar de fazant.

De wortel-podding:



Van boven naar beneden; schorseneren met een melk-saus, eend, en gestoofde kweeperen.




Gefrituurde pastinaak, en 'looze vinken':



Onze mince pies :P

abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')