abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 3 april 2018 @ 17:09:30 #51
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_178281794
Voor de liefhebbers van Romeins koken:

quote:
Geschiedenis- en kookliefhebbers opgelet! RomeinenNU en eet!verleden starten Nederland kookt Romeins, een kookwedstrijd voor avontuurlijke koks en kookgrage geschiedenisliefhebbers die een uitdaging niet uit de weg gaan. Wek een gerecht van 2000 jaar oud op creatieve wijze tot leven en wordt de grote winnaar in deze kookwedstrijd!
Meer info: https://www.romeinen.nu/meer-activiteiten/nederland-kookt-romeins

Misschien kunnen we hier al wat tips en recepten uitwisselen?
  dinsdag 3 april 2018 @ 17:29:01 #52
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_178282165
Ah, dat is wel leuk. Hier alvast een bloemlezing: https://www.romeinen.nu/u(...)lijstjes-apicius.pdf
  donderdag 19 april 2018 @ 13:29:12 #53
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_178620175
In het kader van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen:
quote:
Middeleeuwse maaltijden
25 mei 2018 | 27 mei 2018
Kas van Stadslandbouw Van Ruytenburch, Hofsingel 82-84

In de sfeervolle kas van Stadslandbouw Van Ruytenburch staat een lange tafel gedekt. Hier bieden vrijwillige hobbykoks van Maaltijden Op Maandag (MOM) tweewekelijks een driegangendiner aan. Het begon in 2015 met plezier in stadslandbouw en een passie voor koken. Daar kwam de wens bij om mensen te verbinden. Dat samen leidde tot dit pop-uprestaurant met plaats voor maximaal 22 gasten. Greetje Heikes: “En de tafel zit altijd vol! Het is vaak een bont gezelschap. Wie zin heeft om een keer mee te eten, hoeft zich alleen maar aan te melden.” Voor de maaltijd vraagt MOM een bijdrage van 6 euro. “We maken geen winst. Er staat wel een pot waar mensen een donatie in kunnen doen. Van dat geld betalen we zogenaamde ‘uitgestelde maaltijden’, voor mensen die het minder breed hebben.”

Vlees aan het spit
Bij een feest hoort een traktatie. Voor de herdenking van de Slag bij Vlaardingen serveren MOM en andere Stadslandbouwvrijwilligers een weekend lang drie avonden op rij gratis een historische maaltijd. Greetje: “We zijn druk bezig met het samenstellen van het menu. Omdat het eind mei is, zullen in ieder geval meiraapjes op de spijskaart staan. Die komen dan van het land af en passen als ouderwetse ‘vergeten’ groente prima in een middeleeuws maal. Verder willen we in een buitenketel soep klaarmaken en denken we na over vlees aan het spit.”

Middeleeuwse tafelmanieren
De vrijwilligers zullen hun gasten als middeleeuwse waarden en waardinnen ontvangen. Ze hopen natuurlijk dat ook de bezoekers een historische outfit aantrekken. De stadskas zal voor de gelegenheid anders aangekleed zijn: een vuurtje buiten, robuuste kaarsen op tafel en stro of zand op de grond. Het moet voelen alsof je een middeleeuwse herberg binnenstapt. Greetje: “Dat zal ook voor de tafelmanieren gelden. Mensen aten nog vaak met hun handen, maar of we dat ook doen? Waarschijnlijk wordt het een eenvoudige houten lepel, en dan brood erbij dat gasten wel zelf moeten afbreken.” (Vlaardingen1018).
Meer informatie vind je op de site.
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 30 april 2018 @ 21:21:25 #54
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_178847361
Nice ^O^
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_181500123
Op 8 en 9 september is er in het Pre-historisch dorp in Eindhoven een historisch food festival.

https://www.prehistorisch(...)-proef-de-tijdperken
pi_181500212
quote:
4s.gif Op maandag 27 augustus 2018 17:06 schreef Elvi het volgende:
Op 8 en 9 september is er in het Pre-historisch dorp in Eindhoven een historisch food festival.

https://www.prehistorisch(...)-proef-de-tijdperken
Is voor kinderen!
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_181502198
quote:
1s.gif Op maandag 27 augustus 2018 17:13 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Is voor kinderen!
Nee :')
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 27 augustus 2018 @ 18:43:58 #58
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_181502295
quote:
4s.gif Op maandag 27 augustus 2018 17:06 schreef Elvi het volgende:
Op 8 en 9 september is er in het Pre-historisch dorp in Eindhoven een historisch food festival.

https://www.prehistorisch(...)-proef-de-tijdperken
Tof!!
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  maandag 27 augustus 2018 @ 18:48:13 #59
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_181502378
quote:
4s.gif Op maandag 27 augustus 2018 17:06 schreef Elvi het volgende:
Op 8 en 9 september is er in het Pre-historisch dorp in Eindhoven een historisch food festival.

https://www.prehistorisch(...)-proef-de-tijdperken
Leuk.
Jammer dat het zo ver weg is.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_181514870
Iets dichterbij dan :

Op 22 en 23 september is er in het Archeon in Alphen ad Rijn ook een culinair evenement:

https://www.archeon.nl/nl/agenda/archeon-culinair.html
pi_181596354
Als je dit onderwerp interessant vindt is het ook wel aardig om eens wat werken van hoogleraar Johanna Maria van Winter te lezen. Zij is in Europa/de hele wereld dé academisch expert als het gaat om middeleeuws koken. Een aantal van mijn studiegenoten hebben meermaals met haar historische gerechten gemaakt. Soms lekker, soms niet te vreten.

Een aantal ervaringen kun je hier nog teruglezen: https://aanzet.wordpress.com/category/koken-met-marietje/
pi_181800407
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 september 2018 21:51 schreef Elvi het volgende:
Aankomende zondag in Nijmegen: https://eetverleden.nl/proeverij-open-monumentendag/
Ik ben dus hier geweest en ben thuisgekomen met een hoop etenswaar (oa verjus, broodmix, dukkah) en 4 kookboeken :@

- Kookboek van de Gouden Eeuw
- Garum en Duivelsdrek (Romeins kookboek)
- Hanze Kookboek
- Puntneuzen en Kersenpitten; de keuken van Jeroen Bosch

Ook een aantal dingen geproefd en het was echt bijzonder (en lekker :P ) Ik ben van plan om een keer een workshop daar te volgen, misschien leuk om met meerdere mensen te doen :Y ze is ook bezig met een kookboek over de middeleeuwen en die ga ik ook zeker aanschaffen :D
  zondag 9 september 2018 @ 18:19:35 #64
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_181800438
quote:
1s.gif Op zondag 9 september 2018 18:17 schreef Elvi het volgende:

[..]

Ik ben dus hier geweest en ben thuisgekomen met een hoop etenswaar (oa verjus, broodmix, dukkah) en 4 kookboeken :@

- Kookboek van de Gouden Eeuw
- Garum en Duivelsdrek (Romeins kookboek)
- Hanze Kookboek
- Puntneuzen en Kersenpitten; de keuken van Jeroen Bosch

Tof! Wat moet ik me voorstellen bij die laatste titel?
  zondag 9 september 2018 @ 18:23:27 #65
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_181800511
quote:
1s.gif Op zondag 9 september 2018 18:17 schreef Elvi het volgende:

[..]

Ik ben dus hier geweest en ben thuisgekomen met een hoop etenswaar (oa verjus, broodmix, dukkah) en 4 kookboeken :@

- Kookboek van de Gouden Eeuw
- Garum en Duivelsdrek (Romeins kookboek)
- Hanze Kookboek
- Puntneuzen en Kersenpitten; de keuken van Jeroen Bosch

Ook een aantal dingen geproefd en het was echt bijzonder (en lekker :P ) Ik ben van plan om een keer een workshop daar te volgen, misschien leuk om met meerdere mensen te doen :Y ze is ook bezig met een kookboek over de middeleeuwen en die ga ik ook zeker aanschaffen :D
Zo, dat is een hoop.
Vragen de recepten om veel ingrediënten die niet bij de supermarkt te halen zijn?
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_181800587
quote:
1s.gif Op zondag 9 september 2018 18:23 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Zo, dat is een hoop.
Vragen de recepten om veel ingrediënten die niet bij de supermarkt te halen zijn?
Nee niet echt. Er stond wel een recept in die begon met "spoel de varkensdarm uit" :P kijk dat is wat lastiger...
pi_181800613
quote:
0s.gif Op zondag 9 september 2018 18:19 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Tof! Wat moet ik me voorstellen bij die laatste titel?
Verhalen uit de 15de en 16de eeuw, foto's van de schilderijen, en daar dan een recept bij. Bijvoorbeeld op een schilderij staat een vis, dan volgt er een recept met snoek.
  maandag 10 september 2018 @ 14:40:44 #68
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_181816949
Ah, dat klinkt wel tof. Ik noteer 'm. :)
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 13 september 2018 @ 19:54:31 #69
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_181885440
quote:
1s.gif Op zondag 9 september 2018 18:28 schreef Elvi het volgende:

[..]

Verhalen uit de 15de en 16de eeuw, foto's van de schilderijen, en daar dan een recept bij. Bijvoorbeeld op een schilderij staat een vis, dan volgt er een recept met snoek.
Tof.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_182011021
Dit boek is ook een aanrader: pride and pudding. Eigenlijk alles wat in de verte een pudding is komt terug. Van haggis tot ijs :P en dan wel historische recepten. Boven elk recept staat uit welke eeuw het komt (variërend van 14de tot 20ste eeuw).

Ik heb zelf de Engelse versie bij Book Depository gekocht, voor 16 euro. Bij bol.com kost het boek 50 euro :')
pi_182034576
Gratis te downloaden: The Forme of Cury . Een verzameling recepten uit de middeleeuwen.

Hier voor de E-book versie Soms vergeet ik dat het Gutenberg project bestaat :@
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 23 september 2018 @ 11:41:39 #72
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_182079956
quote:
4s.gif Op donderdag 20 september 2018 21:00 schreef Elvi het volgende:
Gratis te downloaden: The Forme of Cury . Een verzameling recepten uit de middeleeuwen.

Hier voor de E-book versie Soms vergeet ik dat het Gutenberg project bestaat :@
Thx!!
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  maandag 15 oktober 2018 @ 21:56:15 #73
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_182539411

Dit kanaal heeft filmpjes met allerhande oude recepten. Best leuk.
pi_182688034
Ik heb net een Romeinse cake gemaakt :9 hij ruikt super lekker en staat nu af te koelen en de honing (onder het maanzaad) trekt in.




Ik laat weten hoe het smaakt, ik hoop net zo lekker als het ruikt :D
  dinsdag 23 oktober 2018 @ 13:07:14 #75
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_182688206
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 12:55 schreef Elvi het volgende:
Ik heb net een Romeinse cake gemaakt :9 hij ruikt super lekker en staat nu af te koelen en de honing (onder het maanzaad) trekt in.

[ afbeelding ]


Ik laat weten hoe het smaakt, ik hoop net zo lekker als het ruikt :D
Ziet er leuk uit.
Wat zit er nog meer in?
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_182688767
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 13:07 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Ziet er leuk uit.
Wat zit er nog meer in?
500 gram ricotta
1 ei
50 gram honing
100 gram meel (hoort volkoren of spelt te zijn maar ik heb gewoon tarwebloem gebruikt)

En als het uit de oven komt dan weer honing erover en maanzaad.
pi_182689639
Ok ik heb geproeft en hij smaakt zoals ik m eerder heb gegeten _O_ Het is geen zoete cake, dus ik zou er wel honing bij serveren. Qua textuur is het zo'n gebakken cheesecake uit Duitsland.

Het recept:

500 gram ricotta
1 ei
50 gram honing
100 gram volkoren/spelt meel (ik heb tarwe gebruikt)
honing + maanzaad om er later overheen te strooien.

Eerst de natte ingrediënten mixen en als laatste de meel erdoorheen roeren. In een ovenschaal/ bakvorm van ongeveer 20 cm. Geen springvorm want ik denk dat het er dan uitloopt.
Afdekken met aluminium folie en dan een uur op 175 graden in de oven.

Als je m uit de oven haalt dan nog honing en maanzaad eroverheen strooien en weer met de folie erop af laten koelen. Hij zal dan ietsje krimpen. Je kunt m niet echt uitstorten zoals een normale cake dus eenmaal afgekoeld (of lauw) uit de ovenschaal stukken snijden en mijn tip is serveren met extra honing.

Het schijnt dat deze cake bij Romeinse bruiloften geserveerd werd.
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 25 oktober 2018 @ 19:12:03 #78
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_182740370
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2018 14:24 schreef Elvi het volgende:
Ok ik heb geproeft en hij smaakt zoals ik m eerder heb gegeten _O_ Het is geen zoete cake, dus ik zou er wel honing bij serveren. Qua textuur is het zo'n gebakken cheesecake uit Duitsland.

Het recept:

500 gram ricotta
1 ei
50 gram honing
100 gram volkoren/spelt meel (ik heb tarwe gebruikt)
honing + maanzaad om er later overheen te strooien.

Eerst de natte ingrediënten mixen en als laatste de meel erdoorheen roeren. In een ovenschaal/ bakvorm van ongeveer 20 cm. Geen springvorm want ik denk dat het er dan uitloopt.
Afdekken met aluminium folie en dan een uur op 175 graden in de oven.

Als je m uit de oven haalt dan nog honing en maanzaad eroverheen strooien en weer met de folie erop af laten koelen. Hij zal dan ietsje krimpen. Je kunt m niet echt uitstorten zoals een normale cake dus eenmaal afgekoeld (of lauw) uit de ovenschaal stukken snijden en mijn tip is serveren met extra honing.

Het schijnt dat deze cake bij Romeinse bruiloften geserveerd werd.
Tof dat je het hebt gemaakt! Ziet er goed uit. :D
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  zondag 25 november 2018 @ 16:10:21 #79
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 27 november 2018 @ 20:08:21 #80
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_183407738
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_184396504
Er zijn best veel nieuwe historische kookboeken uitgekomen. Oa van EetVerleden. Ik heb er in ieder geval pas weer 3 gekocht :')
  maandag 14 januari 2019 @ 13:31:29 #82
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_184396555
quote:
He, deze kwam ik ook laatst tegen.
Ze aten toch wel een stuk beter dan ik had verwacht.

Vind het altijd wel grappig om te zien dat eten dat nu duur is (kreeft, zalm) vroeger weer gegeten door de paupers.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_184403895
Mijn laatste aanwinsten:



Schrijfster is van de website http://coquinaria.nl/



Boek over parfum, konfijten, en koken. Compleet onleesbaar door het lettertype :')



Minder recepten en meer achtergrond informatie.



En bij eetverleden heb ik dit boek gekocht, met het middeleeuws-starterspakket. Dan krijg je al wat zakjes met kruiden die ook in de recepten staan zodat je niet stad en land af hoeft te zoeken :P

Ik heb daar ook hypocras-bonbons en gekonfijte walnoot gekocht :9
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 19 januari 2019 @ 17:34:42 #84
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_184495076
quote:
1s.gif Op maandag 14 januari 2019 13:31 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

He, deze kwam ik ook laatst tegen.
Ze aten toch wel een stuk beter dan ik had verwacht.

Vind het altijd wel grappig om te zien dat eten dat nu duur is (kreeft, zalm) vroeger weer gegeten door de paupers.
Flinke ommezwaai inderdaad. Interessant om dat zo te zien.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  maandag 4 februari 2019 @ 15:44:37 #85
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_184816935
https://eetverleden.nl/pronkpastei/

[ Bericht 13% gewijzigd door Nibb-it op 04-02-2019 17:22:05 ]
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 18 april 2019 @ 20:33:07 #86
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_186298947
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  maandag 22 april 2019 @ 15:03:42 #87
47102 Elvi
miemkwien
pi_186363251
Voor Pasen heb ik weer die Romeinse cake gemaakt :P ik maak m nu regelmatig want hij is echt lekker.

En ik heb ook voor het eerst Mon-Amy gemaakt. Dit werd gegeten aan het hof van Karel de Grote. Logisch ook wel als je ziet wat erin gaat :')

- 250 ml slagroom
- 500 gram volle kwark uitgelekt tot hangop
- 50 gram boter
- 6 eetlepels suiker
- saffraan
- 20 (.....) eierdooiers

Het staat nu nog in de koelkast op te stijven, dus ik hoop dat het wat is _O- ik heb het een keer elders geproefd alleen konden zij er ook geen plakjes van snijden, wat wel hoort. Maar als het gewoon pudding/vla textuur is ben ik ook tevreden. Ik ben benieuwd!
  dinsdag 23 april 2019 @ 10:25:44 #88
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_186376695
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 15:03 schreef Elvi het volgende:
Voor Pasen heb ik weer die Romeinse cake gemaakt :P ik maak m nu regelmatig want hij is echt lekker.

En ik heb ook voor het eerst Mon-Amy gemaakt. Dit werd gegeten aan het hof van Karel de Grote. Logisch ook wel als je ziet wat erin gaat :')

- 250 ml slagroom
- 500 gram volle kwark uitgelekt tot hangop
- 50 gram boter
- 6 eetlepels suiker
- saffraan
- 20 (.....) eierdooiers

Het staat nu nog in de koelkast op te stijven, dus ik hoop dat het wat is _O- ik heb het een keer elders geproefd alleen konden zij er ook geen plakjes van snijden, wat wel hoort. Maar als het gewoon pudding/vla textuur is ben ik ook tevreden. Ik ben benieuwd!
Klinkt erg euhm, vet.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  dinsdag 23 april 2019 @ 11:48:39 #89
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_186377847
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2019 15:03 schreef Elvi het volgende:
Voor Pasen heb ik weer die Romeinse cake gemaakt :P ik maak m nu regelmatig want hij is echt lekker.

En ik heb ook voor het eerst Mon-Amy gemaakt. Dit werd gegeten aan het hof van Karel de Grote. Logisch ook wel als je ziet wat erin gaat :')

- 250 ml slagroom
- 500 gram volle kwark uitgelekt tot hangop
- 50 gram boter
- 6 eetlepels suiker
- saffraan
- 20 (.....) eierdooiers

Het staat nu nog in de koelkast op te stijven, dus ik hoop dat het wat is _O- ik heb het een keer elders geproefd alleen konden zij er ook geen plakjes van snijden, wat wel hoort. Maar als het gewoon pudding/vla textuur is ben ik ook tevreden. Ik ben benieuwd!
In Europa werd normaal honing gebruikt om gerechten zoet te maken. Waar zou Karel destijds zijn suiker vandaan gehaald hebben? Islamitisch Spanje?
  dinsdag 23 april 2019 @ 14:23:44 #90
47102 Elvi
miemkwien
pi_186379750
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 11:48 schreef Iblardi het volgende:

[..]

In Europa werd normaal honing gebruikt om gerechten zoet te maken. Waar zou Karel destijds zijn suiker vandaan gehaald hebben? Islamitisch Spanje?
Ja ik vroeg me dat dus ook af. Ik heb het recept in 2 boeken staan en in 1 staat rietsuiker vermeld. Ik weet niet hoe historisch correct dat is of dat het een interpretatie is.

Het andere boek is Van soeter cockene en ik zal kijken of ik daar kan vinden wat ze gebruikt. Al zal dat ook wel iets aangepast zijn.

Maar op zich denk ik dat suiker voor zijn sociale klasse niet gek is (mocht dat inderdaad al aanwezig zijn).
  dinsdag 23 april 2019 @ 14:26:16 #91
47102 Elvi
miemkwien
pi_186379779
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 10:25 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Klinkt erg euhm, vet.
Tijdens het koken had ik het idee dat het vet in m'n poriën ging zitten :') maar als je het proeft dan valt het erg mee.
Ik kreeg het tot custard-dikte overigens dus helaas kan ik er geen plakjes van snijden :P
De structuur is wat korrelig dus ergens is het wel misgegaan vrees is ;(

De smaak is vooral een soort romige zurige kwark met saffraan.
  dinsdag 23 april 2019 @ 15:21:54 #92
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_186380497
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 14:26 schreef Elvi het volgende:

[..]

Tijdens het koken had ik het idee dat het vet in m'n poriën ging zitten :') maar als je het proeft dan valt het erg mee.
Ik kreeg het tot custard-dikte overigens dus helaas kan ik er geen plakjes van snijden :P
De structuur is wat korrelig dus ergens is het wel misgegaan vrees is ;(

De smaak is vooral een soort romige zurige kwark met saffraan.
Je moet het kunnen snijden? Hoe dan? Het enige stevige is boter, en dat is maar een beetje van het geheel.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  dinsdag 23 april 2019 @ 15:30:44 #93
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_186380632
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 14:23 schreef Elvi het volgende:

[..]

Ja ik vroeg me dat dus ook af. Ik heb het recept in 2 boeken staan en in 1 staat rietsuiker vermeld. Ik weet niet hoe historisch correct dat is of dat het een interpretatie is.

Het andere boek is Van soeter cockene en ik zal kijken of ik daar kan vinden wat ze gebruikt. Al zal dat ook wel iets aangepast zijn.

Maar op zich denk ik dat suiker voor zijn sociale klasse niet gek is (mocht dat inderdaad al aanwezig zijn).
Ja, ik heb hier Van Soeter Cokene liggen en daarin staat ook rietsuiker. Maar Van Winter noemt Mon-Amy "een recept uit de Engelse hofkeuken van de 14de eeuw". Er staat wel een 15e-eeuwse illustratie van een maaltijd aan het hof van Karel de Grote bij afgedrukt.

Op p. 13 schrijft ze dat West-Europa pas tijdens de kruistochten met rietsuiker bekend raakte. Waarschijnlijk gaat het dus inderdaad om een later recept.

Nou ja, middeleeuws is het in elk geval wel.
  dinsdag 23 april 2019 @ 17:12:27 #94
47102 Elvi
miemkwien
pi_186382169
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 15:30 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Ja, ik heb hier Van Soeter Cokene liggen en daarin staat ook rietsuiker. Maar Van Winter noemt Mon-Amy "een recept uit de Engelse hofkeuken van de 14de eeuw". Er staat wel een 15e-eeuwse illustratie van een maaltijd aan het hof van Karel de Grote bij afgedrukt.

Op p. 13 schrijft ze dat West-Europa pas tijdens de kruistochten met rietsuiker bekend raakte. Waarschijnlijk gaat het dus inderdaad om een later recept.

Nou ja, middeleeuws is het in elk geval wel.
Ja meerdere boeken, meerdere interpretaties natuurlijk :P daarom vind ik het ook wel leuk om zelf uit te proberen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 24 april 2019 @ 17:31:03 #95
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_186400550
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 12 juni 2019 @ 19:51:01 #96
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_187393505
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Spellchecker zaterdag 29 juni 2019 @ 16:31:25 #97
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_187666109
Vis in papyrusblad of Romeinse salade; dankzij Elise en Joanieke zet iedereen klassiekers op tafel
quote:
Romeinse meloensalade, vis in papyrusblad of de niet te versmaden Romeinse deegbakjes. Het komt je misschien niet meteen bekend voor, maar 2000 jaar geleden kon je er de gemiddelde Romein voor wakker maken. Het zijn klassiekers uit de oudheid. Nieuwsgierig? Je kunt nu zelf ook ‘Koken met de Romeinen’ dankzij het kookboek van Elise en Joanieke van het Markland College Oudenbosch.
“We zijn geen keukenprinsessen hoor. Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen”, klinkt het uit de mond van Joanieke. De twee leerlingen van de tweede klas gymnasium Elise (13) en Joanieke (14) moesten voor Latijn een werkstuk maken. “We mochten kiezen uit wagen rennen of eten en drinken. Ik was ziek thuis en zag een kookboek liggen en zo kwamen we op het idee voor het Romeinse kookboek”, vertelt Elise Bons.
“Ik heb af en toe meegekeken en ze tips gegeven maar het meeste hebben ze echt zelf gedaan. Gerechten hebben allemaal een Latijnse naam gekregen en de kookprocessen en de sauzen zijn vertaald. Heel bijzonder”, aldus leraar klassieke talen Polle Dujardin. “Normaal gesproken behandel je teksten of mythen en die staan toch vrij ver van de dagelijkse realiteit. Nu wordt de oudheid tastbaar, zelfs eetbaar.”

  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 6 december 2019 @ 23:37:41 #98
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_190305591
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_190646144
Ik heb 2 weken geleden een historische kerst-workshops gevolgd bij EetVerleden. Echt een aanrader :9

We waren met 12 personen, en we gingen per 2 aan de kook. We kregen een boekje met recepten door de eeuwen heen (van middeleeuwen tot aan 1800) en ieder stel koos een recept uit. Mijn moeder en ik kozen de mince pies.
Sommige recepten waren vrij snel klaar, en zij konden dan een tweede recept maken.

Zelf had Manon ook nog hapjes en drankjes voor tussendoor klaargemaakt. En 1 van de recepten had ze voorbereid. Dat was namelijk de zwanen-pastei! Ik moet zeggen dat ik zwaan toch wel erg lekker vond smaken :@ het heeft de structuur van draadjesvlees, maar is wat zoeter zoasl struisvogel.
Er waren ook gestoofde kweeperen, en wortol podding. Wat geen dessert was, maar een gestoomde wortel-brood pudding (recept uit 1785).

De zwaan (en de gans) kwamen van de Keuken van het Ongewenste Dier en zijn geschoten bij Schiphol.

Ik vond echt alles lekker, en ik zou zo weer een workshop volgen.
pi_190646285
De foto's:



Dit is de zwanenpastei, maar dan met een fazant als versiering :P Ze heeft ook opgezette stukken zwaan maar dat zou niet op deze pastei passen dus vandaar de fazant.

De wortel-podding:



Van boven naar beneden; schorseneren met een melk-saus, eend, en gestoofde kweeperen.




Gefrituurde pastinaak, en 'looze vinken':



Onze mince pies :P

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')