abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 23 september 2018 @ 19:50:09 #301
63302 rockstah
New World Disorder
pi_182089837
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 18:33 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Dit is een mildere column dan ik mij herinner. Wat ik mij herinner was meer in de trant, je beukt eindeloos door zonder veel salaris of redelijke arbeidsvoorwaarden, en na vele jaren blijkt dat ruim 90% het niet heeft gered, maar niet getreurd want een enkeling wel, en dat alles behoort tot de heerlijke romantiek van de wetenschap.
Hier een verzameling:
http://jeroengeurts.nl/artikelen/

quote:
De retoriek van de VVD is ook moralistisch (maar niet ethisch):
- je eigen verantwoordelijkheid nemen
- je klauwen uit je mauwen steken
- het luie mensen probleem oplossen (luiheid is de enige reden die zij erkennen voor een gebrek aan succes)
- want alles is gewoon een keuze en een kwestie van karakter hebben
- optimisme is verplicht.

Achter moralisme zit geen zinnig mens of wereldbeeld. Integendeel. Het idee is dat alles begint met een keuze (toegeschreven aan de vrije wil) en wordt gestuurd door de moraal, zoals deze in de blauwe lucht hangt. Wat er niet voor nodig is, is een lichaam, een omgeving die daarop van invloed is, of een tijdsontwikkeling. Je heb alleen het geloof nodig in een absolute keuzevrijheid en een absolute moraal, en dan is ieder probleem een moreel probleem.

Dat de VVD dit zwaar aanzet, is ook een politieke tactiek. Als de oppositie bestaat uit Links, dan is alles het gevolg van luiheid, op te lossen door mensen te disciplineren / hard aan te pakken (hoe lager hun loon, hoe harder ze werken). De Jan Salie geest waart rond en bedreigt de samenleving. Dat is natuurlijk lariekoek, en bij de VVD heeft dat twee gronden:
- het is een beetje eigen aan ondernemers om daarin geloven
- het is een manier om de linkse oppositie zwart te maken

Dat het niet helemaal eerlijk is, maar eerder agressief, en ook prima past bij alle schandaaltjes die bij de VVD horen, hoeft niemand te verbazen. Trump is inderdaad ook een voorbeeld van deze handige vrije jongens mentaliteit. Peterson is een ander type. Geen liberaal, maar een conservatief die het veel serieuzer bekijkt, maar niet veel zinniger.
De boodschap is inderdaad in de kern moralistisch maar dat wordt misschien niet zo opgemerkt omdat het raakt aan veel bredere ingeprente opvattingen over arbeidsethos en meritocratie. Het is eigenlijk vooral liberaal in de zin dat je jezelf er "uit kan kopen" als het ware, en dan stellen ze het zo voor dat zolang je hard werkt je hier in principe aan voldoet en dus recht hebt op een vrij bestaan.
Liberalism is gibberish smoothed out by experience – the things that ought to work but fail to work are just not tried again. ‘Conservatism’ of the Thatcher type is merely Liberalism with the good intentions removed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')