Plofkip 60 gram per dag, langzaam groeiend 45 gram per dag, meen ik mij te herinneren.quote:Op vrijdag 29 september 2017 07:45 schreef HansvanOchten het volgende:
Ik was eigenlijk wel nieuwsgierig hoeveel normaal gesproken "aankomt" per dag.
Ja zoiets staat me bij, maar wat is dat voor een kip zoals bij die boer. Worden ze nu nog specifiek vetgemest?quote:Op vrijdag 29 september 2017 11:37 schreef golfer het volgende:
[..]
Plofkip 60 gram per dag, langzaam groeiend 45 gram per dag, meen ik mij te herinneren.
Hoe jonger je bent, hoe zwaarder een hele dag telt.quote:Op donderdag 28 september 2017 21:38 schreef golfer het volgende: Wat een belazerij weer. Zo'n kuiken die 4 dagen langer leven mag.
Strooisel wordt tussentijds niet vervangen.quote:Op donderdag 28 september 2017 23:10 schreef svann het volgende:
Als één of twee weken langer leven écht een gezondere kip geeft, dan gaat dat toch voor?
Maar lopen ze dan ook gewoon iets langer door hun eigen mest of ruimt men dat dan tussentijds?
Dus kwakkelende plofjekippen op je bord?quote:Op zaterdag 30 september 2017 09:05 schreef derLudolf het volgende: [..]
Strooisel wordt tussentijds niet vervangen.
Niets mis mee, is het meest milieuvriendelijk geproduceerde vleesquote:Op zaterdag 30 september 2017 23:14 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Dus kwakkelende plofjekippen op je bord?
Even ter verdediging, de meeste kinderen vinden het leuk om hazelnoten te rapen en ze dan te kraken.quote:Op maandag 2 oktober 2017 12:59 schreef golfer het volgende:
a.s. donderdag:
Hazelnootpasta
In deze uitzending van Keuringsdienst van Waarde een kijkersvraag: Er zijn verschillende potjes fairtrade hazelnootpasta, maar de hazelnoten in de pasta zijn niet fairtrade. Hoe zit dat?
Sofie bezoekt de kijker met bovenstaande vraag. Het is haar opgevallen dat er geen fairtrade hazelnootpasta bestaat waarvan de hazelnoten ook fairtrade zijn. Toch is dat gek omdat ze wel eens heeft gehoord dat in Turkije, waar bijna 80% van de hazelnoten vandaan komen, er kinderarbeid tijdens de oogst plaats vindt.
Inderdaad, leuker dan schoolquote:Op donderdag 5 oktober 2017 20:35 schreef nogeenoudebekende het volgende:
[..]
Even ter verdediging, de meeste kinderen vinden het leuk om hazelnoten te rapen en ze dan te kraken.
En ze doen dat allemaal natuurlijk vrijwillig, die kinderarbeid.quote:Op donderdag 5 oktober 2017 20:35 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Even ter verdediging, de meeste kinderen vinden het leuk om hazelnoten te rapen en ze dan te kraken.
Ik had het idee dat Irsin daadwerkelijk geschokt was :| .quote:Op donderdag 5 oktober 2017 21:05 schreef golfer het volgende:
[..]
En ze doen dat allemaal natuurlijk vrijwillig, die kinderarbeid.
Niet elke dag, de hele dag en hun leven lang hoor.quote:Op donderdag 5 oktober 2017 20:35 schreef nogeenoudebekende het volgende:
[..]
Even ter verdediging, de meeste kinderen vinden het leuk om hazelnoten te rapen en ze dan te kraken.
moet je E621 ff droppenquote:Op donderdag 12 oktober 2017 20:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Ha, kaaskristallen, moet je mensen met een glutenfobie en enummerangst eens vertellen dat die kristallen glutamaten zijn.
Ik kan me de hype nog herinneren dat E330 kankerverwekkend werd genoemd omdat het een belangrijke rol speelt in de Krebscyclus, en Krebs is Duits voor kanker.quote:
Hahahha ze zei slikken nuquote:Op donderdag 12 oktober 2017 20:48 schreef Sapstengel het volgende:
"Zou je eens met een echte oude kaas moeten proberen, dan word het nog zwaarder"
Net een robot, met haar ingestudeerde zinnetjes.quote:Op donderdag 12 oktober 2017 21:20 schreef golfer het volgende:
Wat een eng mens daar bij Old Amsterdam.
Journalisten willen dingen tot een schandaal maken, sensatie, vette koppen.quote:Op donderdag 12 oktober 2017 23:04 schreef racerdkb het volgende:
luldebehanger ook die Teun van de Keuken.
Altijd tegen een dichte deur aanlopen bij het benaderen van fabrikanten; geeft zo'n Old Amsterdamfabriek je de volledige vrijheid om de fabriek van binnen te filmen en eerlijk te antwoorden op zijn vragen, kan ie het alsnog niet laten om lullige opmerkingen te maken en zijn grapjes te maken met die zelfvoldane blik op z'n porem.
Verder zie ik het probleem van snelrijpende kaas niet echt in. Old Amsterdam vinden veel mensen lekker, en als je twee jaar rijping terug kan brengen naar acht maanden dan is dat toch geweldig.
Uit commercieel oogpunt, uit milieuoogpunt et cetera. Net als met die snelgroeiende kip, wij consumenten willen zo graag goedkoop een bepaald product: dan moet je trucjes uithalen.
Tja, niet iedereen heeft mediatraining gehad.quote:Op vrijdag 13 oktober 2017 00:40 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Net een robot, met haar ingestudeerde zinnetjes.
Echt storend iddquote:Op donderdag 12 oktober 2017 23:04 schreef racerdkb het volgende:
luldebehanger ook die Teun van de Keuken.
Wat?quote:Op vrijdag 13 oktober 2017 01:06 schreef Karig_Hutje het volgende:
Nog slechter voor het milieu ook net zoal het slechter is dan voor het milieu om af en toe een stukje vlees te eten in plaats van alleen maar groente. Gekkies.
Het ging me meer om jouw zinsbouwquote:Op vrijdag 13 oktober 2017 10:48 schreef Karig_Hutje het volgende:
[..]
http://www.independent.co(...)-bacon-a6773671.html
quote:Op vrijdag 13 oktober 2017 10:56 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Het ging me meer om jouw zinsbouw
Maar echt een achterlijk artikel trouwens. Je vergelijkt vet (bacon is super vet) met water en gaat vervolgens per calorie vergelijken. Bekend is dat vet een hoogcalorische waarde heeft en water juist 0.quote:
Ik heb de aflevering niet gezien maar ik wist al wel dat Old Amsterdam nep was. Die versnelde rijping is op zich wel een mooie uitvinding in de zin dat de oude smaak goed in je tosti of over je hamburger smelt. Maar Old ipv Oud gebruiken omdat dat niet mag, reclames met vol met valse nottalgie, het pretendeert iets te zijn wat het niet is en daar mag je best kritiek op hebben.quote:Op donderdag 12 oktober 2017 23:04 schreef racerdkb het volgende:
luldebehanger ook die Teun van de Keuken.
Altijd tegen een dichte deur aanlopen bij het benaderen van fabrikanten; geeft zo'n Old Amsterdamfabriek je de volledige vrijheid om de fabriek van binnen te filmen en eerlijk te antwoorden op zijn vragen, kan ie het alsnog niet laten om lullige opmerkingen te maken en zijn grapjes te maken met die zelfvoldane blik op z'n porem.
Verder zie ik het probleem van snelrijpende kaas niet echt in. Old Amsterdam vinden veel mensen lekker, en als je twee jaar rijping terug kan brengen naar acht maanden dan is dat toch geweldig.
1. Hij mocht niet in de fabriek filmen, hij mocht alleen in het rijpingspakhuis filmen.quote:Op donderdag 12 oktober 2017 23:04 schreef racerdkb het volgende:
luldebehanger ook die Teun van de Keuken.
Altijd tegen een dichte deur aanlopen bij het benaderen van fabrikanten; geeft zo'n Old Amsterdamfabriek je de volledige vrijheid om de fabriek van binnen te filmen en eerlijk te antwoorden op zijn vragen, kan ie het alsnog niet laten om lullige opmerkingen te maken en zijn grapjes te maken met die zelfvoldane blik op z'n porem.
4. Old Amsterdam is een mooi voorbeeld van hoe goed marketing werkt en hoe je met het Amsterdam brand mensen kan lokken.quote:Op vrijdag 13 oktober 2017 12:06 schreef golfer het volgende:
[..]
1. Hij mocht niet in de fabriek filmen, hij mocht alleen in het rijpingspakhuis filmen.
2. Old Amsterdam is niet oud, maar "smaakt naar oude kaas"
3. Old Amsterdam komt niet uit Amsterdam.
Stukje kaas erbij..quote:Op donderdag 19 oktober 2017 13:00 schreef golfer het volgende:
Vanavond:
Wil je een goede wijn dan koop je een wijn met een krans. Maar in het supermarktschap lijkt bijna elke wijn een prijswinnaar te zijn. Het stikt er van de bronzen, gouden en zilveren medailles. Hoe weet je nu nog welke de beste is?
Bacon is erg mager, meestal onder de 5 procent vet. Ontbijtspek is wel vet.quote:Op vrijdag 13 oktober 2017 11:07 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Maar echt een achterlijk artikel trouwens. Je vergelijkt vet (bacon is super vet) met water en gaat vervolgens per calorie vergelijken. Bekend is dat vet een hoogcalorische waarde heeft en water juist 0.
Lekkere stemmingmakerij dus weer.
https://www.vegan.com/deb(...)es-worse-than-bacon/
Toen ik het artikel las kwam dit al in me op, maar het werkt wel lekker voor mensen zonder kennis van scheikunde.
Omdat ik geen zin had om het zelf helemaal uit te typen heb ik bovenstaand artikel even gelinkt.
Engelse (als in Engeland) bacon bedoel je dan neem ik aan?quote:Op donderdag 19 oktober 2017 19:32 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Bacon is erg mager, meestal onder de 5 procent vet. Ontbijtspek is wel vet.
De vergelijking per calorie of per gram doen is een kwestie van keuze. Kan de vergelijking per calorie niet meteen een slechte noemen.
En kameel? Mag je doodgereden dieren meenemen?quote:Op donderdag 26 oktober 2017 21:29 schreef JayHovah het volgende: Krokodil in Florida gegeten, lijkt heel erg op kip.
In Australië kangaroe gegeten en dat is echt verrukkelijk! Vandaar dat de kangaroo-roadkill big business is daar!
In Australie mag alleen de eerstvolgende die het dier vind hem meenemen... Dus niet de overtreder (om het bewust aanrijden tegen te gaan...)quote:Op vrijdag 27 oktober 2017 01:51 schreef Teslynd het volgende:
[..]
En kameel? Mag je doodgereden dieren meenemen?
Lopen er kamelen daar?quote:Op vrijdag 27 oktober 2017 05:23 schreef JayHovah het volgende:
[..]
In Australie mag alleen de eerstvolgende die het dier vind hem meenemen... Dus niet de overtreder (om het bewust aanrijden tegen te gaan...)
Meer dan waar dan ook ter wereld.quote:
Net als konijnen was het een echte plaag aan het worden. De populatie is toen teruggebracht van meer dan een miljoen naar ongeveer 300.000quote:Op vrijdag 27 oktober 2017 11:12 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Meer dan waar dan ook ter wereld.
Daar hadden ze toch al een aflevering over?quote:Op zondag 29 oktober 2017 00:40 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat veel Gouda uit nieuw zeeland komt, daar hoor je ze niet over.
Gouda is immers geen Holland Goudaquote:Op zondag 29 oktober 2017 00:40 schreef Pietverdriet het volgende:
Net de aflevering over natuur gerijpte kaas gekeken. Wat een rellerigheid.
Oud Amsterdam is geen oude kaas. Stop de persen!
Christus te paard wat liepen ze dat te melken
Dat veel Gouda uit nieuw zeeland komt, daar hoor je ze niet over.
Mehquote:Op zondag 29 oktober 2017 00:45 schreef CrashO het volgende:
[..]
Daar hadden ze toch al een aflevering over?
https://www.npo3.nl/keuri(...)1-10-2010/RVU_104757 @ 10:12
quote:Op zondag 29 oktober 2017 08:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Meh
De opgevraagde aflevering is niet beschikbaar.
Wintertijd vermoed ikquote:Op zondag 29 oktober 2017 09:08 schreef CrashO het volgende:
[..]
Gisteravond deed hij het.. NPO IT
*edit*
Ook "nieuwe" afleveringen doen het niet. NPO viert zondag denk ik
Oeh interessantquote:Op dinsdag 31 oktober 2017 14:58 schreef golfer het volgende:
Donderdag:
De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst die meer vezels bevat dan zilvervliesrijst. Maar we aten die taaie zilvervliesrijst toch juist voor de vezels? Hadden we al die tijd toch beter witte rijst kunnen eten?
Het blijken vooral de biologische merken zilvervliesrijst te zijn die minder vezels bevatten dan de gewone witte rijst uit de supermarkt.
Altijd al oneetbaar beestenvoer gevondenquote:Op dinsdag 31 oktober 2017 14:58 schreef golfer het volgende:
Donderdag:
De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst die meer vezels bevat dan zilvervliesrijst. Maar we aten die taaie zilvervliesrijst toch juist voor de vezels? Hadden we al die tijd toch beter witte rijst kunnen eten?
Het blijken vooral de biologische merken zilvervliesrijst te zijn die minder vezels bevatten dan de gewone witte rijst uit de supermarkt.
Ik vind die echte volledige zilvervliesrijst, die je echt 45 minuten moet koken, dus niet die snelkookdrap uit de supermarkt, echt onwijs lekker. Witte rijst vind ik helemaal niks aan. Ik maak zelfs mijn nasi met volledige volkorenrijst (maar dan met een langkorrel, 'kale' rijst gebruik ik een ronde korrel voor).quote:Op dinsdag 31 oktober 2017 15:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Altijd al oneetbaar beestenvoer gevonden
Ik eet meestal Basmatirijst of Pandanquote:Op dinsdag 31 oktober 2017 16:14 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik vind die echte volledige zilvervliesrijst, die je echt 45 minuten moet koken, dus niet die snelkookdrap uit de supermarkt, echt onwijs lekker. Witte rijst vind ik helemaal niks aan. Ik maak zelfs mijn nasi met volledige volkorenrijst (maar dan met een langkorrel, 'kale' rijst gebruik ik een ronde korrel voor).
En in mijn rijst zit 1,5g voedingsvezel per 100g
In Lassie toverrijst zit 4,5g voedingsvezel per 100g
Ik zou eerder denken dat ze bij Lassie ermee foefelen. Maargoed, ik krijg genoeg vezels binnen, het zal op die paar gram niet aankomen. Witte rijst word ik niet blij van.
Lassie foefelt inderdaad met de vezelwaardes:quote:Op dinsdag 31 oktober 2017 16:14 schreef djkoelkast het volgende:
En in mijn rijst zit 1,5g voedingsvezel per 100g
In Lassie toverrijst zit 4,5g voedingsvezel per 100g
Ik zou eerder denken dat ze bij Lassie ermee foefelen. Maargoed, ik krijg genoeg vezels binnen, het zal op die paar gram niet aankomen. Witte rijst word ik niet blij van.
Basmati heb ik ook (ook weer volledig, volkoren) maar vind ik vaak zelf te veel aroma afgeven, dat werkt soms, maar soms niet. Ik wil vaak een neutrale basis (maar niet zo neutraal als witte rijst)quote:Op dinsdag 31 oktober 2017 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik eet meestal Basmatirijst of Pandan
Ah, op die manier. Ik kijk nooit naar voedingswaarden, wel naar ingrediënten.quote:Op dinsdag 31 oktober 2017 16:24 schreef golfer het volgende:
[..]
Lassie foefelt inderdaad met de vezelwaardes:
Door met een andere maat te meten. Elke producent mag zelf zijn voedingswaardetabel samenstellen. Lassie heeft een nieuwe methode gevonden om vezels te meten. En deze methode meet meer vezels dan de methode die andere producenten gebruiken.
Waar de naam Toverrijst vandaan komt wordt steeds duidelijkerquote:Op dinsdag 31 oktober 2017 16:24 schreef golfer het volgende:
[..]
Lassie foefelt inderdaad met de vezelwaardes:
Door met een andere maat te meten. Elke producent mag zelf zijn voedingswaardetabel samenstellen. Lassie heeft een nieuwe methode gevonden om vezels te meten. En deze methode meet meer vezels dan de methode die andere producenten gebruiken.
Je meent het? Ik wacht even de uitzending af maar dat is wel heel opmerkelijk zeg.quote:Op dinsdag 31 oktober 2017 16:24 schreef golfer het volgende:
[..]
Lassie foefelt inderdaad met de vezelwaardes:
Door met een andere maat te meten. Elke producent mag zelf zijn voedingswaardetabel samenstellen. Lassie heeft een nieuwe methode gevonden om vezels te meten. En deze methode meet meer vezels dan de methode die andere producenten gebruiken.
Ja, hier ook. Witte rijst heb ik nooit wat aan gevonden. Via nieuwe kennissen kwam ik in aanraking met bruine ruist. Dat heeft meer smaak en meer beet.quote:Op dinsdag 31 oktober 2017 16:14 schreef djkoelkast het volgende: [..]
Ik vind die echte volledige zilvervliesrijst, die je echt 45 minuten moet koken, dus niet die snelkookdrap uit de supermarkt, echt onwijs lekker. Witte rijst vind ik helemaal niks aan. Ik maak zelfs mijn nasi met volledige volkorenrijst (maar dan met een langkorrel, 'kale' rijst gebruik ik een ronde korrel voor).
En in mijn rijst zit 1,5g voedingsvezel per 100g
In Lassie toverrijst zit 4,5g voedingsvezel per 100g
Ik zou eerder denken dat ze bij Lassie ermee foefelen. Maargoed, ik krijg genoeg vezels binnen, het zal op die paar gram niet aankomen. Witte rijst word ik niet blij van.
Zoiets heb ik nooit gedaan en ook nooit van gehoord. Ik haal de rijst of in een biowinkel als Ekoplaza/Estafette of in Duitsland, daar zijn ze veel verder qua goede voeding.quote:Op woensdag 1 november 2017 02:04 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Ja, hier ook. Witte rijst heb ik nooit wat aan gevonden. Via nieuwe kennissen kwam ik in aanraking met bruine ruist. Dat heeft meer smaak en meer beet.
Toverrijst is voorgestoomd, dus een beetje gedegenereerd. Zilvervliesrijst moet het liefste een nachtje weken tegen fytinezuur. Dat spoel je dan met het weekwater weg. De achterliggende gedachte is dat het fytinezuur mineralen bindt, zodat die niet voor de vertering beschikbaar zijn.
Voor losweken is fytase nodig. Dat betekent opweken met een schepje meel, stukje zeewier of spirulina. Het kartonnige is dan ook weg. Maar de echt bruine rijst zie ik al een hele tijd niet meer.
Echt veel te veel werk voor een beetje rijst koken hoorquote:Op woensdag 1 november 2017 02:04 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Toverrijst is voorgestoomd, dus een beetje gedegenereerd. Zilvervliesrijst moet het liefste een nachtje weken tegen fytinezuur. Dat spoel je dan met het weekwater weg. De achterliggende gedachte is dat het fytinezuur mineralen bindt, zodat die niet voor de vertering beschikbaar zijn.
Voor losweken is fytase nodig. Dat betekent opweken met een schepje meel, stukje zeewier of spirulina. Het kartonnige is dan ook weg. Maar de echt bruine rijst zie ik al een hele tijd niet meer.
Ik meende het en het klopte dus.quote:Op dinsdag 31 oktober 2017 17:02 schreef Tchock het volgende:
Je meent het? Ik wacht even de uitzending af maar dat is wel heel opmerkelijk zeg.
pareboiled rijst is gestoomd onder hoge druk, waarbij voedingswaarde uit de vezel in de korrel komen, en daarna gepeld. De voedingswaarde is daardoor hoger dan van gewone geslepen rijst.quote:Op woensdag 1 november 2017 02:04 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Toverrijst is voorgestoomd, dus een beetje gedegenereerd.
Ja, heb gister ook gekeken en moest aan je denken Ik vond het wel jammer dat ze verder niet keken naar of andere producenten ook die andere methode gebruiken. En of dit verschijnsel zich ook met andere voedingsmiddelen dan vezels voordoet.quote:Op donderdag 2 november 2017 21:15 schreef golfer het volgende:
[..]
Ik meende het en het klopte dus.
Lassie vond dus een andere methode.
quote:Op woensdag 1 november 2017 09:18 schreef djkoelkast het volgende: [..]
Zoiets heb ik nooit gedaan en ook nooit van gehoord. Ik haal de rijst of in een biowinkel als Ekoplaza/Estafette of in Duitsland, daar zijn ze veel verder qua goede voeding.
Ik vind niet dat rijst naar karton smaakt hoor, maar wellicht ligt dat aan mij
Klopt, is irritant als je de rijst (en tarwe, wat zelf fytasehoudend is) niet gelijk koken kan. Ik hoorde het al in de jaren '90. Toen was het: half uurtje voorweken en uitspoelen. Tegenwoordig is het volle nacht weken met iets fytasehoudends erdoor en tussentijds een paar keer spoelen. Tja, dan spoel je ook de in water oplosbare vitamines/mineralen/etc uit. En fytinezuur moet natuurlijk niet volledig verdelgd worden, het is een kwestie van de gulden middenweg vinden. Maar dus wel langer dan een uurtje weken en dat is behoorlijk hinderlijk.quote:Op woensdag 1 november 2017 10:42 schreef zeefje het volgende: [..] Echt veel te veel werk voor een beetje rijst koken hoor
O, dat was ik helemaal vergeten. Bedankt voor de herinnering. Maar een portie volkorenrijst smaakt en vult beter dan voorgestoomde.quote:Op donderdag 2 november 2017 21:23 schreef Pietverdriet het volgende: [..]
pareboiled rijst is gestoomd onder hoge druk, waarbij voedingswaarde uit de vezel in de korrel komen, en daarna gepeld. De voedingswaarde is daardoor hoger dan van gewone geslepen rijst.
Ik eet geen vulling, ik eet lekkerquote:Op vrijdag 3 november 2017 18:22 schreef Teslynd het volgende:
O, dat was ik helemaal vergeten. Bedankt voor de herinnering. Maar een portie volkorenrijst smaakt en vult beter dan voorgestoomde.
Mihoen kan ook lekker zijn, maar dat vult totaal niet. Binnen een uur krijg je alweer honger of zit je je even af te vragen of je wel gegeten hebt.quote:Op vrijdag 3 november 2017 18:23 schreef Pietverdriet het volgende: [..]
Ik eet geen vulling, ik eet lekker
Er zit in de regio een boer die zijn biodynamische, niet-gehomogeniseerde (en naar keuze gepasteuriseerde of rauwe) melk in glazen flessen in schuurtjes met koelkasten heeft staan. Kun je een sleutel van krijgen en dan daar dus melkproducten kopen (ook yoghurt, slagroom, boter, karnemelk). En dat is heel wat anders dan dat witte water uit de supermarkt.quote:Op vrijdag 3 november 2017 18:22 schreef Teslynd het volgende:
[..]
[..]
Klopt, is irritant als je de rijst (en tarwe, wat zelf fytasehoudend is) niet gelijk koken kan. Ik hoorde het al in de jaren '90. Toen was het: half uurtje voorweken en uitspoelen. Tegenwoordig is het volle nacht weken met iets fytasehoudends erdoor en tussentijds een paar keer spoelen. Tja, dan spoel je ook de in water oplosbare vitamines/mineralen/etc uit. En fytinezuur moet natuurlijk niet volledig verdelgd worden, het is een kwestie van de gulden middenweg vinden. Maar dus wel langer dan een uurtje weken en dat is behoorlijk hinderlijk.
Het kartonnige was toen het nog bruine rijst was. Zag je de lichtbruine vliesjes. En die zullen dus lekker vol fytinezuur gezeten hebben, maar zelfs met het kartonnige smaakte het beter dan de witte rijst. Een deel verdwijnt trouwens al door het lange koken. Ik was een tijd niet meer bij de Natuurwinkels geweest wegens te ver weg en toen er een Ecoplaza dichterbij kwam, bestond het niet meer. De ronde rijst lijkt er het meeste op.
Dit doet me weer denken aan melk. Vollemelk bevat lactase, nodig voor de vertering van lactose. De jacht op vetten is net zo kwalijk gebleken als de jacht op tochtkieren en -kiertjes.
Het is erkend door foodlog (waar veel wetenschappers meeschrijven)
https://www.foodlog.nl/ar(...)der/allcomments/asc/
[..]
O, dat was ik helemaal vergeten. Bedankt voor de herinnering. Maar een portie volkorenrijst smaakt en vult beter dan voorgestoomde.
Dat is de melk zoals het uit de kou getrokken is. Fabrieksmelk is wat anders: wordt in onderdelen uit elkaar gepeuterd en dan weer volgens de gewenste recepten samengesteld tot huppeldepupmelk. Door het in afzonderlijke onderdelen te scheiden, krijg je het nooit meer zoals het was qua nutriënten. Denk maar aan Appelsientje. Je kan het ingedikte produkt aanlengen met exact de juiste hoeveelheid water, maar het wordt echt niet meer zoals voor het indikken was. De beweerde gelijke hoeveelheid vitamines komt natuurlijk door complementaire additieven (bv chemisch vit.C), die wegens completerend zijn niet vermeld hoeven te worden.quote:Op vrijdag 3 november 2017 20:21 schreef djkoelkast het volgende: [..]
Er zit in de regio een boer die zijn biodynamische, niet-gehomogeniseerde (en naar keuze gepasteuriseerde of rauwe) melk in glazen flessen in schuurtjes met koelkasten heeft staan. Kun je een sleutel van krijgen en dan daar dus melkproducten kopen (ook yoghurt, slagroom, boter, karnemelk). En dat is heel wat anders dan dat witte water uit de supermarkt.
Idd, of wat ik laatst tegenkwam: appelsap met 1% appelmoes om het troebel (en gezond) te laten lijken.quote:Op woensdag 8 november 2017 15:36 schreef djkoelkast het volgende:
Klinkt als achteraf toevoegen, net zoals bij sinaasappelsap met pulp.
hehe, zou me niks verbazen, want dat is goedkoper dan een apart brouwproces starten voor ongefilterd bier.quote:Op woensdag 8 november 2017 15:36 schreef djkoelkast het volgende:
Klinkt als achteraf toevoegen, net zoals bij sinaasappelsap met pulp.
quote:Op woensdag 8 november 2017 14:57 schreef golfer het volgende:
Morgen:
Ongefilterde pils.
Een kijker heeft een vraag voor de Keuringsdienst. Amstel heeft nieuw pils op de markt gebracht; ongefilterd, rechtstreeks uit het vat, bier zoals voorheen alleen de brouwer het kon proeven. Maar de kijker brouwt ook en zijn ongefilterde bier ziet er heel anders uit. Hoe kan dat?
Daan gaat bier drinken in een café waar verschillende soorten bier wordt geschonken, ook ongefilterd. Maar dat bier komt van verschillende kleine Duitse brouwerijen, waar het bier traditioneel niet gefilterd wordt. Dat bier heeft een kortere houdbaarheid vanwege de reststoffen die achterblijven. Het valt op dat het ongefilterde pils van Brand en Amstel wel langer houdbaar is.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
Uuh wat, een apart brouwproces? Het brouwproces lijkt me niet anders dan bij gefilterd bier hè, daar zit gewoon nog een filterstap achteraanquote:Op woensdag 8 november 2017 15:44 schreef Palomar het volgende:
[..]
hehe, zou me niks verbazen, want dat is goedkoper dan een apart brouwproces starten voor ongefilterd bier.
Dat is inderdaad een techniek, weet je tenminste ook precies welke gist je in je bier gooit zonder mutaties etc. maar scheelt ook wel in smaak. Wat ik las van Amstel is dat het inderdaad direct uit de lagertank komt, dus geen verse gist toegevoegd.quote:Op woensdag 8 november 2017 15:36 schreef djkoelkast het volgende:
Klinkt als achteraf toevoegen, net zoals bij sinaasappelsap met pulp.
Pils Ben er echt groot fan van. Vooral als ze echt goed zijn, barsten van de hop en zo. Je moet eens een Chateau Neubourg proberenquote:Op woensdag 8 november 2017 16:04 schreef djkoelkast het volgende:
Ik ben toch al geen fan van pils en al helemaal niet van Amstel en zulks. Snap niet goed hoe heel veel mensen dat met alle soorten van genoegen drinken. Ik heb veel liever een weizen of iets speciaals, helemaal als het al een tijdje over de houdbaarheid heen is
Niet echt nee, de pH zal iets lager zijn, maar dat verklaart niet de veel langere houdbaarheid. Zal dus toch wel pasteurisatie zijn.quote:Op woensdag 8 november 2017 16:40 schreef golfer het volgende:
Ze voegen extra koolzuur toe, maar dat verklaart nog niet die extra lange houdbaarheid ervan.
Over 2 weken trouwens een uitzending over 'gewoon' pils.
Wordt bier troebel door de pasteurisatie? Of bedoel je dat ongepasteuriseerd ongefilterd bier snel zou bederven anders?quote:Op woensdag 8 november 2017 16:52 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Niet echt nee, de pH zal iets lager zijn, maar dat verklaart niet de veel langere houdbaarheid. Zal dus toch wel pasteurisatie zijn.
Jaren terug eens gedronken, maar kan me niet meer herinneren hoe die was.quote:Op woensdag 8 november 2017 16:32 schreef Tchock het volgende:
[..]
Pils Ben er echt groot fan van. Vooral als ze echt goed zijn, barsten van de hop en zo. Je moet eens een Chateau Neubourg proberen
Je zou wat eiwitaggregatie kunnen krijgen door pasteurisatie, maar ik bedoelde eigenlijk dat door pasteurisatie het bier langer houdbaar blijft jaquote:Op woensdag 8 november 2017 17:42 schreef Tchock het volgende:
[..]
Wordt bier troebel door de pasteurisatie? Of bedoel je dat ongepasteuriseerd ongefilterd bier snel zou bederven anders?
Klopt, maar ik kan me zo voorstellen dat dat 1 proces is en dat daarna pas gebotteld wordt. Als je dan dat filterproces er tussenuit wilt halen vergt dat allemaal aanpassingen aan je productielijn. Kun je beter het 'ongefilterde' later weer toevoegen.quote:Op woensdag 8 november 2017 15:49 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Uuh wat, een apart brouwproces? Het brouwproces lijkt me niet anders dan bij gefilterd bier hè, daar zit gewoon nog een filterstap achteraan
Een kloosterbrouwerij in Mallersdorf.quote:Op donderdag 9 november 2017 20:56 schreef Seß het volgende:
Welke Duitse brouwerij bezochten ze nou? Ik vind het nergens terug
Uuh, je kan toch gewoon rechtsaf gaan naar de bottelarij ipv rechtdoor naar de filtratiestap, of snap ik je nou niet?quote:Op donderdag 9 november 2017 10:24 schreef Palomar het volgende:
[..]
Klopt, maar ik kan me zo voorstellen dat dat 1 proces is en dat daarna pas gebotteld wordt. Als je dan dat filterproces er tussenuit wilt halen vergt dat allemaal aanpassingen aan je productielijn. Kun je beter het 'ongefilterde' later weer toevoegen.
(klinkt natuurlijk absurd, ik kijk te vaak dit programma om tot zulk soort gedachten te komen )
Napoleon 1, 2 of 3 bedoel je?quote:
Een Fransman met humor.quote:
Vergeet de ME-18 nietquote:Op woensdag 15 november 2017 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat is margarine en hoe maak je dat zelf..
Je begint met puur natuur, plantaardige vetten en olien (of soms dierlijk vet, vroeger zelfs walvisvet, maar dat is passé)
We gaan maar eens uit van plantenzaden, die maal en pers je, en je hebt dan ruwe plantenolie waar nog harsen en goms in zitten. Je voegt cautische soda toe, en verwijderd de reststoffen als zeep. Je voegt nu volaarde toe om de olie te bleken. nu heb je gerafineerde olie. Je verhit nu de olie en voegt waterstof toe, en een nikkelcatalysator. Resultaat, gehydroliseerde vetten, die kunstmatig gehard is. Deze neutraliseer je, bleek je, en filter je om reststoffen te verwijderen. Deze rafineer je en je voegt geurstoffen toe. (eventueel voeg je nu visolie of dierlijke vetten toe).
Dit vermeng je met water, magere melk, zout, smaakstoffen, kleurstoffen, vitamine A en D.
Nu heb je ongeemulseerde margarine.
Je voegt Lecitine en Monoglyceride toe, en terwijl je dit mengt en kneed, koel je het.
Dit verpak je in plastic bakjes, en je doet er een dekseltje op
Margarine...
Eerst foto’squote:Op donderdag 23 november 2017 20:55 schreef Handleiding het volgende:
Zelf ben ik ook wel eens in de Heineken brouwerij geweest (nee geen fan). Zijn er wellicht users die me nu willen aanraken?
Ik kwam er wekelijks toen ze nog in Amsterdam zaten. Leverde er namelijk uitzendkrachten. Vieze stinkzooi daarbinnen.quote:Op donderdag 23 november 2017 20:55 schreef Handleiding het volgende:
Zelf ben ik ook wel eens in de Heineken brouwerij geweest (nee geen fan). Zijn er wellicht users die me nu willen aanraken?
Ditquote:Op donderdag 23 november 2017 20:49 schreef zeer het volgende:
'75% van alle gisten komen bij Heineken vandaag'
-Ik begrijp dus goed dat bijna alle gisten bij Heineken vandaan komen?
'Vroeger haalden we ijs uit de grachten of importeerde we het uit Noorwegen'
-Zeg ik het goed dat jullie vroeger óf het ijs uit de grachten haalden of helemaal over zee uit Noorwegen?
'Als je kijkt hier vullen we ongeveer 3 miljard flesjes per jaar'
-Oh dus hier worden wel 3 miljard flesjes gevuld?
'En we hebben ook nog meer fabrieken'
-Dus als ik het goed begrijp is dit niet de enige fabriek?
JA TEUN PLS STOP TEUN
Koppelbaas heette dat toen nog?quote:Op donderdag 23 november 2017 21:46 schreef golfer het volgende:
[..]
Ik kwam er wekelijks toen ze nog in Amsterdam zaten. Leverde er namelijk uitzendkrachten. Vieze stinkzooi daarbinnen.
Is echt de huisstijl van NPO geworden lijkt het. Ook die Nederlandse docu's waar die kwasten van Keuringsdienst en Broodje Aap e.d. in zitten zijn in exact die stijl gemaakt. Stront irritant.quote:
Maar daar ging deze KvW niet over.quote:Op vrijdag 24 november 2017 13:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind de pilsconsumptie helemaal niet interessant, net als de industriebieren. Er is een enorme trend wereldwijd naar kleine artisinale brouwerijen en dat is veel leuker dan de Heineken promotie
Die trend is trouwens uit de USA afkomstig
Hij ging over Pils, industriebierquote:Op vrijdag 24 november 2017 13:42 schreef golfer het volgende:
[..]
Maar daar ging deze KvW niet over.
Klopt.quote:Op vrijdag 24 november 2017 13:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Hij ging over Pils, industriebier
En zoals ik zei, volledig oninteressant imho, zou veel leuker zijn aandacht te besteden aan de trend naar de kleine brouwerijen ipv het eeuwige hijgerige gezuig van zequote:
Begrijp dat jij dit soort hijgerige rel TV graag ziet , dat is je achtergrond in de journalistiek waarschijnlijk, dat sensatie beluste zoeken naar soundbytes en schandaaltjes, maar ik geniet toch meer van het soort dat Wouter Klootwijk maakt.quote:Op vrijdag 24 november 2017 13:56 schreef golfer het volgende:
Binnenkort een uitzending die meer het culinaire hart van Piet zal aanspreken: de frikandel.
Allemaal verkeerde aannames.quote:Op vrijdag 24 november 2017 14:06 schreef Pietverdriet het volgende:
Begrijp dat jij dit soort hijgerige rel TV graag ziet , dat is je achtergrond in de journalistiek waarschijnlijk, dat sensatie beluste zoeken naar soundbytes en schandaaltjes, maar ik geniet toch meer van het soort dat Wouter Klootwijk maakt.
Wat ik me nu afvraag, dat zeiken van je, doet een bejaarde als jij dat nu ook in zijn broek?quote:
De enige die ik constant zie zeuren en zeiken in dit topic over dit TV-programma is een zich tot betweter benoemde user met de naam Pietverdriet, die als het weer inhoudelijk over het TV-programma dreigt te gaan aankomt met zijn stokpaardjes en persoonlijke aanvallen.quote:Op vrijdag 24 november 2017 14:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat ik me nu afvraag, dat zeiken van je, doet een bejaarde als jij dat nu ook in zijn broek?
Goed plan. Maar dat is waarschijnlijk weer niet goed genoeg voor iemand...quote:Op vrijdag 24 november 2017 14:14 schreef Nibb-it het volgende:
Volgens mij moeten jullie gewoon eens een pilsje gaan drinken.
Neuh, ik pareer gewoon jouw gezuig over frikandellenquote:Op vrijdag 24 november 2017 14:13 schreef golfer het volgende:
[..]
De enige die ik constant zie zeuren en zeiken in dit topic over dit TV-programma is een zich tot betweter benoemde user met de naam Pietverdriet, die als het weer inhoudelijk over het TV-programma dreigt te gaan aankomt met zijn stokpaardjes en persoonlijke aanvallen.
Dat was geen gezuig, maar gewoon een aankondiging van de uitzending van 7 december a.s.quote:Op vrijdag 24 november 2017 14:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Neuh, ik pareer gewoon jouw gezuig over frikandellen
Suuuurequote:
Hm, Kingkorn en ander industriebrood en bij de bakker eenheidsworst als Tarvo had toch ook iets van 90% van de markt in de jaren zeventig. Ik kom dat niet meer tegen in ieder geval.quote:Ik zie niet hoe dit enorme marktaandeel kan worden afgebroken?
Vanavond dus!quote:Op vrijdag 24 november 2017 14:53 schreef golfer het volgende:
de uitzending van 7 december a.s.
Niets snackt lekkerder weg dan de frikandel. Het schijnt dat we er 400 miljoen per jaar van eten. Maar waar en wanneer werd deze frituurfavoriet ooit bedacht? En wat is er waar van de geruchten over slachtafval die in de frikandel belanden? De Keuringsdienst speurt de archieven na, en komt met een speciaal verhaal over de frikandel.
KvW: terug naar de basis: Frikandel, donderdag 7 december om 20.25 uur op NPO 3.
nomsquote:Op donderdag 7 december 2017 20:34 schreef fespo het volgende:
1 miljoen per dag in een enkele fabriek?
dat is voor de Nederlandse bevolking bijna 2 frikandellen per maand.
man man manquote:Op donderdag 7 december 2017 20:31 schreef Oscar. het volgende:
teun is weer lekker alle zinnen aan het herhalen
Iets minder, de Belgen lusten onze frikandellen (ook wel curryworsten genoemd) ook graag.quote:Op donderdag 7 december 2017 20:34 schreef fespo het volgende:
1 miljoen per dag in een enkele fabriek?
dat is voor de Nederlandse bevolking bijna 2 frikandellen per maand.
Ik eet er elke week wel één, of soms wel 5. Dus ik haal het gemiddelde omhoog.quote:Op donderdag 7 december 2017 20:34 schreef fespo het volgende:
1 miljoen per dag in een enkele fabriek?
dat is voor de Nederlandse bevolking bijna 2 frikandellen per maand.
Je weet niet wat je mist.quote:Op donderdag 7 december 2017 23:30 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb ooit 1 stukje geproefd en vond het zo smerig, nooit meer daarna.
En dat was ergens eind jaren '90.
Ik eet geen kip, dus ook geen frikandellen. In die tijd had je ze nog wel eens zonder, maar ook dat vond ik niet te eten.quote:
Met welk land niet?quote:Op donderdag 14 december 2017 21:27 schreef golfer het volgende:
Slavernij en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Kom je nu pas achter?quote:Op donderdag 14 december 2017 21:27 schreef golfer het volgende:
Slavernij en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Wow echt ja?quote:Op donderdag 14 december 2017 21:27 schreef golfer het volgende:
Slavernij en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Nou ja, Nederland heeft natuurlijk wel een grote rol gespeeld in de slavenhandel en heeft er ook relatief erg veel van geprofiteerd. Is verder niet raar om dat te erkennen, toch. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen andere landen zijn waarvoor hetzelfde geldt.quote:Op maandag 15 januari 2018 12:17 schreef HenkieVdV het volgende:
[..]
Wow echt ja?
Maakt gewoon deel uit van de wereldgeschiedenis.
Tja wanneer je een beetje oplet met geschiedenis op de basis- en middelbare school dan lijkt me dat wel duidelijk ja.quote:Op maandag 15 januari 2018 12:22 schreef Tchock het volgende:
[..]
Nou ja, Nederland heeft natuurlijk wel een grote rol gespeeld in de slavenhandel en heeft er ook relatief erg veel van geprofiteerd. Is verder niet raar om dat te erkennen, toch. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen andere landen zijn waarvoor hetzelfde geldt.
Dat lijkt mij ook ja.quote:Op maandag 15 januari 2018 12:24 schreef HenkieVdV het volgende:
[..]
Tja wanneer je een beetje oplet met geschiedenis op de basis- en middelbare school dan lijkt me dat wel duidelijk ja.
Leuke aflevering.quote:
Nee, nieuw seizoen.quote:
quote:Keuringsdienst van Waarde: Olijf
1 FEB 2018 om 20:25
Zwart, groen, paars of bruin. Olijven vind je in veel verschillende kleuren. Maar wat maakt dat een olijf pikzwart of donkergroen gaat zien? De Keuringsdienst ontdekt hoe olijven aan hun kleur komen.
Keuringsdienst van Waarde: Bijvangst
8 FEB 2018 om 20:25
Een visser treft vaak meer vissoorten in zijn net dan waar die op vist. Bijvangst. Wat gebeurt er met al die ongewenste vissen? De Keuringsdienst op zoek naar vis die niemand hebben wil.
Keuringsdienst van Waarde: Kwark
15 FEB 2018 om 20:25
Kwark, te vinden in het zuivelschap naast de yoghurt, maar voor velen is het gissen wat het precies is. Ook het etiket geeft niet altijd duidelijkheid. Want kwark blijkt van van alles gemaakt te kunnen worden. Wat is kwark nou eigenlijk? De Keuringsdienst van Waarde gaat op zoek naar echte kwark.
Keuringsdienst van Waarde: Droge worst
22 FEB 2018 om 20:25
Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet? De Keuringsdienst gaat op zoek naar het verschil tussen bruine en witte droge worsten.
quote:
En we weten nu dus dat we de zwarte gerimpelde olijven moeten hebben i.p.v. de strakke, kunstmatig zwart gemaakte, groene olijven.quote:Op donderdag 1 februari 2018 21:45 schreef Felagund het volgende:
Dat (Portugese?) vrouwtje. Lijkt mij veel liefde voor haar vak te hebben.
Toch even terugkijken vandaagquote:Op donderdag 1 februari 2018 22:29 schreef golfer het volgende:
[..]
En we weten nu dus dat we de zwarte gerimpelde olijven moeten hebben i.p.v. de strakke, kunstmatig zwart gemaakte, groene olijven.
Kwestie van tijd voordat ze die zwartgemaakte olijven rimpels geven zodat ze op de echte lijken.quote:Op donderdag 1 februari 2018 22:29 schreef golfer het volgende:
[..]
En we weten nu dus dat we de zwarte gerimpelde olijven moeten hebben i.p.v. de strakke, kunstmatig zwart gemaakte, groene olijven.
Als je potjes koopt, kijk gewoon ff op de verpakking naar ijzergluconaat of e579quote:Op maandag 5 februari 2018 19:07 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Kwestie van tijd voordat ze die zwartgemaakte olijven rimpels geven zodat ze op de echte lijken.
Naar boven afgerond ongeveer bij procent van de trans-atlantische slavenhandel. Nederland was een kleinere speler.quote:Op maandag 15 januari 2018 12:22 schreef Tchock het volgende:
[..]
Nou ja, Nederland heeft natuurlijk wel een grote rol gespeeld in de slavenhandel en heeft er ook relatief erg veel van geprofiteerd. Is verder niet raar om dat te erkennen, toch. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen andere landen zijn waarvoor hetzelfde geldt.
En Indonesië heeft na de 17e eeuw alleen maar geld gekost.quote:Op maandag 5 februari 2018 19:29 schreef NoCigar het volgende:
[..]
Naar boven afgerond ongeveer bij procent van de trans-atlantische slavenhandel. Nederland was een kleinere speler.
Ik eet sowieso eigenlijk alleen die groene, da's helemaal makkelijk.quote:Op maandag 5 februari 2018 19:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je potjes koopt, kijk gewoon ff op de verpakking naar ijzergluconaat of e579
Koop eens de dikke grijs/paarse bij de Turkse supermarkt.quote:Op maandag 5 februari 2018 20:38 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Ik eet sowieso eigenlijk alleen die groene, da's helemaal makkelijk.
Bedankt voor de tip.quote:Op maandag 5 februari 2018 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koop eens de dikke grijs/paarse bij de Turkse supermarkt.
Yes. Kalamata zijn ook vrijwel altijd goed.quote:Op maandag 5 februari 2018 19:01 schreef Pietverdriet het volgende:
I.p.v. zwarte of groene kleine olijven, koop de dikke grijsgroene of lilagrijze olijven.
Nederland heeft veel geld verdiend met handel in specerijen. Dat daar ook mensen uit werden gebuit is ook duidelijk.quote:Op maandag 5 februari 2018 19:29 schreef NoCigar het volgende:
[..]
Naar boven afgerond ongeveer bij procent van de trans-atlantische slavenhandel. Nederland was een kleinere speler.
Nederland heeft vooral en voornamelijk geld verdient met bulkhandel in graan, in hout, haring, handel in wapens, groothandel. De Republiek had zo ongeveer 3/4 van de wereldhandel in handen. De handel in specerijen was lucratief qua marge, maar daar is de echte rijkdom niet vandaan gekomen.quote:Op dinsdag 6 februari 2018 08:19 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Nederland heeft veel geld verdiend met handel in specerijen. Dat daar ook mensen uit werden gebuit is ook duidelijk.
Overigens deed iedereen dat in die tijd. Je kunt wat dat betreft eigenlijk alleen maar zeggen dat Europa zelf slavernij en kolonialisme heeft afgeschaft.
Rode en grijze poon, harder, heek, leng,quote:
Geen idee wie je bent, en het interesseert me niet ook.quote:Op woensdag 7 februari 2018 18:41 schreef KP het volgende:
[..]
Dat verbaast me niets van zo'n klaploper als jij.
Die groene zijn lekkerder tochquote:Op woensdag 7 februari 2018 22:38 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Geen idee wie je bent, en het interesseert me niet ook.
Kwestie van smaak natuurlijk, maar ik vind van wel.quote:
Heek? Daar gebruiken zo'n beetje alle visboeren die geen panga gebruiken toch?quote:Op woensdag 7 februari 2018 19:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Rode en grijze poon, harder, heek, leng,
Allemaal erg smakelijk maar niet erg geliefd
Voor een lekkerbek bedoel je? 110 maal liever heek dan pangaquote:Op woensdag 7 februari 2018 22:43 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Heek? Daar gebruiken zo'n beetje alle visboeren die geen panga gebruiken toch?
Leng heb ik nog nooit van gehoord.
Jazeker ik ook Helaas gebruiken de meeste panga.quote:Op donderdag 8 februari 2018 08:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Voor een lekkerbek bedoel je? 110 maal liever heek dan panga
Ja, alle uitzendingen vanaf het begin. (2003)quote:
Top, ga gelijk aan de slagquote:Op donderdag 8 februari 2018 12:50 schreef golfer het volgende:
[..]
Ja, alle uitzendingen vanaf het begin. (2003)
Ik volg het programma al vele jaren maar het viel me laatst toen ik terugkeek op dat die oude afleveringen wel echt héél erg slecht zijn. Vooral de periode tot 2004/5 ongeveer, voordat ze overstapten op de huidige stijl met de voiceover en intro. Het lijken wel schoolprojecten van 2 havo, zo amateuristisch.quote:Op donderdag 8 februari 2018 12:50 schreef golfer het volgende:
[..]
Ja, alle uitzendingen vanaf het begin. (2003)
Goudvissen, regenboog forel, IKEA Perzische tapijt,dode zee zout, melk.quote:Op donderdag 8 februari 2018 09:53 schreef ThePlaneteer het volgende:
Ik ben ff lekker wat afleveringen aan het terugkijken, gisteren die van aardbeitjes, olijven en carpaccio teruggekeken
Zijn er nog aanradertjes?
Is ook een vreselijk lekker visje, in Beschaafde landen zeer geliefd, maar in NL gezien als visje voor de kat.quote:Op donderdag 8 februari 2018 20:38 schreef derLudolf het volgende:
Wijting duurder verkopen dan kabeljauw
¤23,50/kg.
Klopt, maar die prijs is natuurlijk achterlijk. Dat was bij de plus, waarbij ze vis 'bijvangst' noemen en in een hip schaaltje duur verkopen. De kabeljauw was goedkoperquote:Op donderdag 8 februari 2018 20:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is ook een vreselijk lekker visje, in Beschaafde landen zeer geliefd, maar in NL gezien als visje voor de kat.
Prijs is een kwestie van vraag en aanbod.quote:Op donderdag 8 februari 2018 20:49 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Klopt, maar die prijs is natuurlijk achterlijk. Dat was bij de plus, waarbij ze vis 'bijvangst' noemen en in een hip schaaltje duur verkopen. De kabeljauw was goedkoper
Ik weet niet meer wat ik op de markt betaalde, volgens mij rond de ¤5/kg
Vorig jaar in IJmuiden kocht ik bijvangst voor twee a drie euro de kg. Voor die prijs werd het ook nog schoongemaakt. Ondermaatse wijting, poon, heek enz. Niet de mooiste vissen om te zien maar wel lekker. Hoewel, wijting kan me niet bekoren.quote:Op donderdag 8 februari 2018 20:49 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Klopt, maar die prijs is natuurlijk achterlijk. Dat was bij de plus, waarbij ze vis 'bijvangst' noemen en in een hip schaaltje duur verkopen. De kabeljauw was goedkoper
Ik weet niet meer wat ik op de markt betaalde, volgens mij rond de ¤5/kg
Ja, moet het anders maar dood overboord?quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:22 schreef golfer het volgende:
Die aanlandplicht is totaal verkeerd ingevoerd. Nu dus ook voor al die ondermaatse vis.
Veel van de ondermaatse vis leeft nog en kan voor nageslacht zorgen.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Ja, moet het anders maar dood overboord?
Sofie was met die bioloog bij vishandel Tel in IJmuiden. 1 van de beste die er is.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:20 schreef qajariaq het volgende:
Geen idee, ergens op de Halkade maar daar zitten er wel een stuk of wat.
Volgens mij kunnen ze beter stoppen met boomkorvisserijquote:Op donderdag 8 februari 2018 21:29 schreef golfer het volgende:
[..]
Veel van de ondermaatse vis leeft nog en kan voor nageslacht zorgen.
15 tot 30 % volgens de zeebioloog die ervoor doorgeleerd heeft.
En pulsvissen mag ook al niet meer.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Volgens mij kunnen ze beter stoppen met boomkorvisserij
ik heb jaren gevaren en heb sindsdien nogal een aversie tegen boomkorvisserij. Het is het omploegen van de zeebodem en er een woestijn van maken. Je kan precies zien waar men geweest is, water is bruin en nog niet. Water is zwart.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:32 schreef golfer het volgende:
[..]
En pulsvissen mag ook al niet meer.
Daarom hadden de Nederlanders dus het visvriendelijker en bodemvriendelijker pulsevissen uitgevonden en dankzij de Franse lobby is dat nu weer vorige maand door het Europese parlement verboden.quote:Op donderdag 8 februari 2018 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
ik heb jaren gevaren en heb sindsdien nogal een aversie tegen boomkorvisserij. Het is het omploegen van de zeebodem en er een woestijn van maken. Je kan precies zien waar men geweest is, water is bruin en nog niet. Water is zwart.
Niet alleen ploegt het de bodem om, het sediment wordt aan het zweven gebracht waardoor het water ondoorzichtig wordt en er een slikfilm weer neerdaald.
Het is echt funest voor het ecosysteem
Ja, en ik zeg dus dat boomkorvisserij verboden had moeten wordenquote:Op donderdag 8 februari 2018 21:39 schreef golfer het volgende:
[..]
Daarom hadden de Nederlanders dus het visvriendelijker en bodemvriendelijker pulsevissen uitgevonden en dankzij de Franse lobby is dat nu weer vorige maand door het Europese parlement verboden.
De vraag is eerder of ze het opvissen overleven.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 20:57 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Overleven die vissen het nou wel of niet als ze weer overboord worden gedonderd?
Dat hoort ook bij wat ik bedoelde. Die visser (of visserman zoals het nu opeens heet) zegt dat die ondermaatse vissen groot kunnen worden en kleine visjes maken als ze teruggegooid worden. Ik betwijfel dat.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De vraag is eerder of ze het opvissen overleven.
Dat wordt gezegd in de aflevering. Het antwoord is nee, meestal niet, maar afhankelijk van de soort tot 30% wel.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 20:57 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Overleven die vissen het nou wel of niet als ze weer overboord worden gedonderd?
Als je ze niet terug gooit gaan ze sowieso dood.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:18 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Dat hoort ook bij wat ik bedoelde. Die visser (of visserman zoals het nu opeens heet) zegt dat die ondermaatse vissen groot kunnen worden en kleine visjes maken als ze teruggegooid worden. Ik betwijfel dat.
Als je goed had opgelet bij die zeebioloog had je kunnen horen dat hij zei dat 15 tot 30% van die ondermaatse vissen het teruggooien overleven.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:18 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Dat hoort ook bij wat ik bedoelde. Die visser (of visserman zoals het nu opeens heet) zegt dat die ondermaatse vissen groot kunnen worden en kleine visjes maken als ze teruggegooid worden. Ik betwijfel dat.
En dat zijn op jaarbasis toch behoorlijk wat visjesquote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:24 schreef golfer het volgende:
[..]
Als je goed had opgelet bij die zeebioloog had je kunnen horen dat hij zei dat 15 tot 30% van die ondermaatse vissen het teruggooien overleven.
De goede tijd met Wouter! Wat een baas is datquote:Op donderdag 8 februari 2018 15:17 schreef Tchock het volgende:
[..]
Ik volg het programma al vele jaren maar het viel me laatst toen ik terugkeek op dat die oude afleveringen wel echt héél erg slecht zijn. Vooral de periode tot 2004/5 ongeveer, voordat ze overstapten op de huidige stijl met de voiceover en intro. Het lijken wel schoolprojecten van 2 havo, zo amateuristisch.
Deze keek ik trouwens, over bosvruchten. https://www.npo.nl/keurin(...)4-2004/WO_KRO_344372
Bijna alle shots zijn wel verkeerd belicht, raar gekaderd, te dichtbij of te ver weg, slecht geluid etc.
Ik hoop dat die weer eens een programma gaat makenquote:Op zaterdag 10 februari 2018 09:48 schreef fotostarter het volgende:
[..]
De goede tijd met Wouter! Wat een baas is dat
Mooie televisie inderdaad!quote:Op zaterdag 10 februari 2018 10:26 schreef Piles het volgende:
[..]
Ik hoop dat die weer eens een programma gaat maken
De wilde keuken
Interessanter zou eigenlijk zijn, kan je bij het opvissen niet zo optimaliseren dat zoveel mogelijk kleine vissen levend kan teruggooien.quote:Op vrijdag 9 februari 2018 21:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De vraag is eerder of ze het opvissen overleven.
Politiek gaat altijd vooral over vorm.quote:Op maandag 12 februari 2018 09:34 schreef Joz het volgende:
[..]
Interessanter zou eigenlijk zijn, kan je bij het opvissen niet zo optimaliseren dat zoveel mogelijk kleine vissen levend kan teruggooien.
Maar ik merkte dat de discussie in het programma op politiek niveau meer gaat over symbool politiek dan inhoud
thanks hensquote:Op donderdag 15 februari 2018 20:23 schreef Joezi het volgende:
De Engelstaligen noemen het cottage cheese
er zit vrees ik darmstremsel inquote:Op donderdag 15 februari 2018 20:28 schreef jevl het volgende:
Snel m'n kwark maar naar binnen werken voordat dit begint
Wist je dat niet?quote:
Nee. Dacht altijd dat het soort afgeleide van yoghurt was.quote:
Je bent echt nooit te oud om te leren (of je had altijd (was het die Almhof?) kwark waar ook yoghurt in zat )quote:Op vrijdag 16 februari 2018 17:49 schreef golfer het volgende:
Nee. Dacht altijd dat het soort afgeleide van yoghurt was.
Ahaquote:Op vrijdag 16 februari 2018 17:49 schreef golfer het volgende:
[..]
Nee. Dacht altijd dat het soort afgeleide van yoghurt was.
Fromage blanc.quote:Op vrijdag 16 februari 2018 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Aha
Na, dan snap je nu kwarktaart/Käsekuchen/cheese cake
Ik eet het spul helemaal niet vanwege mijn lactose-intolerantie.quote:Op vrijdag 16 februari 2018 18:24 schreef Isabeau het volgende:
Je bent echt nooit te oud om te leren (of je had altijd (was het die Almhof?) kwark waar ook yoghurt in zat )
In beschaafde landen in het witte schimmel.quote:Op woensdag 21 februari 2018 17:11 schreef golfer het volgende:
Morgen:
Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet? De Keuringsdienst gaat op zoek naar het verschil tussen bruine en witte droge worsten.
Ik gok op bloem of zo.quote:Op woensdag 21 februari 2018 17:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In beschaafde landen in het witte schimmel.
Melkpoeder heb ik ook wel eens gezien, wit plastic (verstegen), rijstebloemquote:
waarom over Skyr?quote:Op vrijdag 16 februari 2018 18:35 schreef Ties02 het volgende:
Kwark
Komt er ook een aflevering over Skyr?
Ik wil wel eens weten wat dat IJslandse “geheim” is. Waarin verschilt het van normale yoghurt of kwark. Zit er echt alleen maar magere yoghurt in zoals op de verpakking staat? Waarom zit er meer eiwit (11gr) in dan in magere kwark (9gr)? Ik eet het overigens dagelijks.quote:
Mwa, met een beetje googelen kom je daar ook wel uit.quote:Op woensdag 21 februari 2018 21:13 schreef Ties02 het volgende:
[..]
Ik wil wel eens weten wat dat IJslandse “geheim” is. Waarin verschilt het van normale yoghurt of kwark. Zit er echt alleen maar magere yoghurt in zoals op de verpakking staat? Waarom zit er meer eiwit (11gr) in dan in magere kwark (9gr)? Ik eet het overigens dagelijks.
Echt droge worsten (met of zonder schimmel) kom je nog maar zelden tegen in supermarktenquote:Op woensdag 21 februari 2018 17:11 schreef golfer het volgende:
Morgen:
Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet? De Keuringsdienst gaat op zoek naar het verschil tussen bruine en witte droge worsten.
Ik koop Brandt en Levie-worsten dan ook niet in een supermarkt.quote:Op donderdag 22 februari 2018 10:32 schreef Chewie het volgende:
Echt droge worsten (met of zonder schimmel) kom je nog maar zelden tegen in supermarkten
Dat klinkt ook wel een beetje als hipster worst.quote:Op donderdag 22 februari 2018 12:45 schreef golfer het volgende:
[..]
Ik koop Brandt en Levie-worsten dan ook niet in een supermarkt.
https://www.brandtenlevie.nl/quote:Op donderdag 22 februari 2018 12:50 schreef Chewie het volgende:
Dat klinkt ook wel een beetje als hipster worst.
Het ergste vond ik misschien nog wel dat ook goede ambachtelijke worsten kunnen worden bijgebloemd, die terreur van de eenvormigheid en alles voor hoe het eruit ziet.quote:
Chocolade te duur? Dan gooien we er noten of koek in en verkopen we het als wat bijzonders.quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:14 schreef JayHovah het volgende:
Je kan het vooral merken in de gesneden groente: zijn de courgettes duur? Dan gooien we er toch minder in de Italiaanse roerbak en een shitload aan extra wortel? Dure paprika’s? Ach, dan hebben we nog genoeg taugé om de boel op te vullen in de Chinese roerbak...
Dat heeft minder met een supermarkt en alles met de producent/fabrikant te maken.quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Chocolade te duur? Dan gooien we er noten of koek in en verkopen we het als wat bijzonders.
Suiker in fris te duur? Zoetstof erin en dan verkopen als light
Maar zo kunnen ze wel de prijs laag houden... En anders is het product opeens “tijdelijk niet leverbaar”...quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:28 schreef golfer het volgende:
[..]
Dat heeft minder met een supermarkt en alles met de producent/fabrikant te maken.
Omdat 99 van de 100 consumenten kwaliteit niet belangrijk vindt, of het wel belangrijk vindt maar niet herkent.quote:Op woensdag 28 februari 2018 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Wanneer komt de eerste supermarkt eens op het idee met kwaliteit de concurrentie aan te gaan?
Het is toch duidelijk dat de consument prijs veel belangrijker vindt dan kwaliteit. Onze gehele consumptiemaatschappij is daarop gebaseerd.quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:58 schreef Piles het volgende:
[..]
Omdat 99 van de 100 consumenten kwaliteit niet belangrijk vindt, of het wel belangrijk vindt maar niet herkent.
Of is dat te makkelijk?
Alles met de drang naar goedkoper producerenquote:Op woensdag 28 februari 2018 17:28 schreef golfer het volgende:
[..]
Dat heeft minder met een supermarkt en alles met de producent/fabrikant te maken.
Toch zijn er veel (en steeds meer) kleine bedrijven die zich wel willen onderscheiden met kwaliteit zoals de worstmaker die golfer aanhaalde.quote:Op woensdag 28 februari 2018 17:58 schreef Piles het volgende:
[..]
Omdat 99 van de 100 consumenten kwaliteit niet belangrijk vindt, of het wel belangrijk vindt maar niet herkent.
Of is dat te makkelijk?
Minachting voor de consumentquote:Op woensdag 28 februari 2018 17:59 schreef Tchock het volgende:
[..]
Het is toch duidelijk dat de consument prijs veel belangrijker vindt dan kwaliteit. Onze gehele consumptiemaatschappij is daarop gebaseerd.
Nee, gewoon kwestie van economie. Massaproductie en -consumptie van voedsel kan alleen maar bestaan door prijsconcurrentie. Ook de worsten van de ambachtelijke slager zijn daar aan onderhevig of welk ander product je ook koopt. Anders kostte een broodje kip wel $1.500.quote:Op woensdag 28 februari 2018 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Minachting voor de consument
Humbug, je kan ook massaproductie doen met hoogwaardige producten.quote:Op woensdag 28 februari 2018 18:07 schreef Tchock het volgende:
[..]
Nee, gewoon kwestie van economie. Massaproductie en -consumptie van voedsel kan alleen maar bestaan door prijsconcurrentie. Ook de worsten van de ambachtelijke slager zijn daar aan onderhevig of welk ander product je ook koopt. Anders kostte een broodje kip wel $1.500.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |